Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of June 24, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.64/04-07-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 24-06-2008 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of June 24, 2008

10. Dezbaterea Proiectului de Lege privind efectuarea recensământului general agricol din România (rămas pentru votul final).
 
see bill no. 213/2008

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

Pct.15. Proiectul de Lege privind efectuarea recensământului general agricol din România.

Legea are caracter ordinar.

Proiect adoptat de Senat.

Raport comun de adoptare din partea Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, și a Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic.

Prioritate legislativă.

Suntem Cameră decizională.

Rog inițiatorul să-și susțină proiectul. Vă rog, domnule secretar de stat. Comisia de statistică, vă rog frumos.

Domnul Dan Gherguț (vicepreședinte, Institutul Național de Statistică):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Sunt vicepreședinte la Institutul Național de Statistică.

Stimate doamne și stimați domni deputați,

N-o să reiau argumentele din expunerea de motive. Aș dori, totuși, cu permisiunea dumneavoastră, să subliniez câteva argumente în favoarea adoptării acestui proiect de lege.

După cum cunoașteți, este foarte bine știut că o bună decizie se bazează pe informații de calitate. Și, din acest motiv, luând pe de o parte în considerație legislația europeană pe baza căreia viitorul recensământ general agricol va fi implementat, rezultatele acestei importante cercetări statistice va permite analizarea poziției României în raport cu celelalte state-membre, în condiții de totală comparabilitate metodologică.

De asemenea, menționez faptul că acesta recensământ este cel de-al doilea care va fi realizat în perioada interbelică, precedentul fiind pus în operă în anul 2002.

Un alt aspect extrem de important: nu numai că acest recensământ va oferi posibilitatea caracterizării complete a tipologiei exploatațiilor agricole din România, potențialul lor productiv, dar nu mai puțin important, piața forței de muncă din sectorul agricol, credem noi că este egal important faptul că prin acest proiect de lege vom crea condițiile construirii și întreținerii unui sistem de registre permanente în domeniul agricol, respectiv Registrul agricol, Registrul exploatațiilor agricole, după modelul celor mai avansate state europene.

Un astfel de sistem, evident, mai puțin costisitor decât realizarea unui recensământ agricol în sensul clasic, va permite obținerea de informații detaliate aproape în timp real.

De aceea, prin acest proiect de lege dorim să creăm cadrul instituțional unei imperios necesare cooperări între Institutul Național de Statistică și principalele ministere de linie, respectiv Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Internelor și Reformei Administrative, dar și cu alte autorități publice.

Această propunere legislativă conferă autoritatea legii unei extrem de complexe operațiuni statistice, esențială pentru legitimizarea colectării, prelucrării și diseminării rezultatelor.

Având în vedere toate aceste argumente, vă rugăm, doamnelor și domnilor deputați, să aprobați proiectul de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Din partea comisiei, domnule vicepreședinte Valeriu Tabără, vă rog raportul.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Stimate doamne,

Domnilor deputați,

Vă prezint raportul comun asupra Proiectului de Lege privind efectuarea recensământului general agricol din România: Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice; Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic.

În conformitate cu prevederile art.95 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice și Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic au fost sesizate spre dezbatere pe fond cu Proiectul de Lege privind efectuarea recensământului general agricol din România.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea măsurilor necesare efectuării recensământului general agricol din România, în perioada 2 decembrie 2010 - 31 ianuarie 2011.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Comisiile au adoptat proiectul de lege cu 46 de voturi pentru, în forma prezentată de Senat.

Proiectul de lege este de competența decizională a Camerei Deputaților.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Dacă există intervenții la dezbaterile generale?

Domnul deputat Valeriu Tabără.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Cred că nu se poate contesta faptul că deciziile cele mai bune, așa cum spunea și inițiatorul acestui proiect de lege, se pot lua întotdeauna în cunoștință de cauză. Și dacă pe agricultură s-a greșit după 1989, este că nu s-a beneficiat la momentul oportun de date necesare pentru luarea poate a celor mai bune decizii pentru strategii pe termen scurt și mai ales pe cele pe termen lung.

Din păcate, recensământul general agricol, care s-a finalizat în 2002, nu a fost de mare folosință pentru decizii majore în acest sector. Nu vreau să intru în amănunte. N-am vrut decât să atrag atenția asupra unei astfel de situații, și dacă vom gândi că și acest recensământ general agricol, pe care-l facem în perioada amintită și în raport și în lege, atunci facem o lucrare degeaba cu costuri foarte mari și care nu se vor regăsi în decizii strategice și de care să beneficieze sectorul.

Atrag atenția asupra a ceea ce înseamnă exactitatea acestor date. Și recomand Comisiei Naționale pentru Statistică să vadă acea analiză-pilot făcută cu Agenția de Dezvoltare a Statelor Unite pe județul Prahova în 1995. Și cred că dacă s-ar fi urmat mai departe calea acelui model, acelui proiect-pilot, cred că am fi ajuns să facem un recensământ general agricol în care să cunoaștem exact ceea ce avem în sectorul agricol.

Din păcate, repet, în 2002, recensământul general agricol făcut nu a fost cel pe care-l așteptam și din care se puteau lua deciziile care să ne ajute, într-adevăr, să putem determina o dezvoltare reală și durabilă a sectorului agricol din România.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul deputat Nicolae Popa.

Domnul Nicolae Popa:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Stimați invitați,

Într-adevăr, cum spunea și domnul deputat Tabără, colegul meu de la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, problema recensământului este una dintre cele mai importante, pentru că de această operațiune depinde, dacă vreți, chiar viitorul agriculturii românești. Și este adevărat că cel din 2002, după 1948, când s-a făcut al doilea recensământ general, nu a dat rezultatele scontate. Dar, acum, să nu uităm că am intrat în Uniunea Europeană, iar recensământul pe care trebuie să-l facem în 2010-2012 trebuie să-l armonizăm cu standardele și cu normele europene, în așa fel încât să avem datele concrete, să avem date exacte cu privire la situația pe care o avem în agricultură, în așa fel încât deciziile și hotărârile care se iau de către Guvern și de către ceilalți operatori să fie armonizate cu realitatea concretă.

Este adevărat că este foarte important un asemenea recensământ, pentru că el are, în primul rând, scopul de a stabili niște politici și niște strategii sectoriale pentru agricultura românească, dar să nu uităm că trebuie să stabilim și relațiile dintre microregiunile și macroregiunile de dezvoltare ale României și, fără datele acestea concrete, nu putem să luăm o decizie favorabilă pentru dezvoltarea acestui sector atât de important, căruia, din fericire, trebuie să-i acordăm o importanță deosebită.

În al doilea rând, trebuie să avem în vedere că aceste date sunt necesare pentru a dezvolta mediul de afaceri economic din agricultură și din zona rurală. Fără date concrete, fără a pune la dispoziție niște informații în acest domeniu, sigur că investitorii și marii oameni de afaceri nu vor fi atrași de acest sector atât de important al sistemului economic din România.

În al treilea rând, vreau să vă spun că este important acest recensământ și pentru impactul pe care-l are asupra categoriilor socio-profesionale. Noi nu am avut o situație clară, câtă populație este ocupată în agricultură, cât poate fi ocupată în continuare. De aceea, aceste date ne sunt necesare pentru ca noi să avem niște date exacte, cum putem ocupa populația, în ce direcție și în ce domenii putem ocupa populația și categoriile socio-profesionale din domeniul agriculturii.

Și nu în ultimul rând, avem nevoie de aceste date foarte clare, date informative, pentru ca, pe viitor, și Parlamentul și celelalte instituții, și Guvernul, și Ministerul Agriculturii, să ia niște decizii foarte exacte, foarte clare, pe problemele concrete, pe niște informații exacte - și nu aleatorii -, în așa fel încât noi să punem la punct și să îndreptăm lucrurile acestea care încă se mai manifestă, neajunsurile din domeniul agriculturii.

Deci, Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal susține inițiativa Guvernului de a se desfășura această acțiune de recensământ general.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Vă rog, domnule deputat Mocanu.

Domnul Vasile Mocanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Într-adevăr, avem în fața noastră un proiect de lege deosebit, de o mare importanță, și eu am venit la microfon să-l susțin. Dacă nu reușim, de această dată, să facem o analiză concretă a datelor pe care le avem de la recensământul din 2002 și să facem o analiză bună asupra acestor date pe care le avem, să vedem exact unde am greșit, unde ne lipsesc informațiile din domeniul agricol, mai ales gândindu-mă la unitățile administrativ-locale care au o mare importanță în prelucrarea acestor date.

De aceea, cred că este normal să facem o analiză bună a informațiilor pe care le avem și, de asemenea, să pregătim acest recensământ din 2010 foarte bine. Formularele pe care le-am avut în 2002 nu au fost corecte, nu au cuprins toate datele pentru informația populației și pentru a prelucra în continuare ceea ce avem nevoie în agricultură.

Săptămâna trecută am fost în Cehia, în Republica Cehă, și am văzut că o țară cu un teritoriu la jumătate din suprafața României, cu o populație exact la 50% din populația României, are 6.400 de comune. Teritoriul este împărțit cu totul și cu totul altfel. Au comune care sunt cu 400 de locuitori. Asociația comunelor din acea țară le dă dreptul pentru a accesa proiecte și pentru a se face o dezvoltare armonioasă în teritoriul rural.

De aceea, gândesc că acest recensământ este de mare importanță și trebuie să-l pregătim foarte bine.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul deputat Dragoș Dumitriu, domnul deputat Attila Kelemen.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Stimați colegi,

Acest proiect a fost îndelung dezbătut în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, din care fac parte.

Am discutat despre acest proiect și în cadrul Grupului parlamentar conservator, așa încât nu voi intra în detalii acum. Pur și simplu, am venit să exprim susținerea pe care o va acorda Grupul parlamentar conservator, acestei extrem de importante legi.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul deputat Attila Kelemen.

Domnul Kelemen Attila Béla Ladislau:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Toți antevorbitorii mei au exprimat importanța deosebită a acestei legi. Într-adevăr, această lege este foarte importantă, dar vreau să accentuez că trebuie să fie și aplicată foarte sever și foarte corect, fiindcă degeaba facem legi bune, dacă undeva aplicarea se pierde.

Eu sper că toată lumea ... și nu numai Parlamentul României, dar într-o țară unde 50% din populație trăiește în mediul rural, normal că este o lege vitală pentru România. Depinde această analiză..., cum a spus un antevorbitor al meu, această analiză să fie corectă. Da, analiza trebuie să fie corectă. Dar ca să avem o analiză corectă, trebuie să avem și cifre primare corecte. Această realizare trebuie să stea în atenția acelora care vor lucra pe baza acesti legi.

Uniunea Democrată Maghiară, bineînțeles, sprijină și votează această lege.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Moisoiu. Vă rog.

Domnul Adrian Moisoiu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Partidul România Mare a analizat această lege și apreciază necesitatea aprobării acesteia. În consecință, am vrut să exprim de la acest microfon punctul nostru de vedere, cât și faptul că modul în care se va lucra în acest caz, modul în care va fi aplicată va fi corespunzător.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Vainer.

Domnul Aurel Vainer:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Stimate colege,

Vreau să mă aliniez la opinia favorabilă pentru votarea acestei legi a organizării unui nou recensământ general al agriculturii românești. Am câteva rațiuni, n-am să vi le spun pe toate, dar cel puțin două vreau să le subliniez.

În primul rând, în agricultura României într-un deceniu s-au întâmplat multe. Nu mă întrebați de care, dar multe.

Ei, bine, un recensământ agricol general ne poate prezenta un tablou foarte clar a ceea ce este astăzi, mai ales și din perspectiva trecutului și a evoluției viitoare. Este o rațiune.

A doua - să nu uităm că noi suntem angrejați într-un mecanism foarte important al integrării europene. Cunoaștem că între agricultura României și agricultura altor țări membre ale Uniunii Europene distanțele sunt apreciabile. Trebuie să măsurăm cât se poate de exact aceste distanțe, ca să le reducem și poate chiar să le facem una cu celelalte. Este o problemă esențială, și accesarea fondurilor europene este, într-o anumită măsură, legată și de cunoașterea foarte exactă a realității din agricultură. Nu uitați, au fost mutații sociale. Nu mai știm exact ce este țăranul român astăzi. Este țăran sau nu mai este țăran. Diferențele foarte mari teritoriale există în agricultură. Iată de ce susțin din toată inima realizarea acestui recensământ, cu o recomandare, dacă se poate, pentru colegii mei de altădată, de la Institutul Național de Statistică: să gândească finalul acestei lucrări atât de importante, modul de prelucrare informatică agregată a rezultatelor, astfel încât să constituie o bază a unui nou eșafod în agricultură.

Vă mulțumesc foarte mult. Și Grupul minorităților naținale votează această lege.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Alte intervenții la dezbateri generale? Nu mai sunt alte intervenții la dezbateri generale.

Nu există dezbateri pe articole, întrucât nu există amendamente admise sau respinse.

Proiectul rămâne la vot final.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 19 november 2019, 9:12
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro