Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 9, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.77/19-09-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
12-11-2019
04-11-2019 (joint)
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 09-09-2008 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 9, 2008

4. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004 (rămas pentru votul final).
 
see bill no. 207/2008

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

Pct. 7 la ordinea de zi, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004.

Legea are caracter organic. Proiect adoptat de Senat. Raport de adoptare din partea Comisiei pentru agricultură.

Suntem Cameră decizională.

Rog inițiatorul să prezinte acest proiect. Domnul secretar de stat Toke, dumneavoastră? Nu. Inițiatorul? A, dumneavoastră sunteți inițiatorul? Fără domnul deputat Popa nici nu s-ar putea.

Domnul Nicolae Popa:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Suntem mai mulți inițiatori la acest proiect de lege, eu fiind doar unul din aceștia.

proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii îmbunătățirilor funciare nr.138/2004. Și, pentru că a trecut ceva vreme, am fost integrați și în Uniunea Europeană, categoric trebuia să venim cu unele îmbunătățiri, cu unele completări la această Lege nr.138/2004, pentru că această activitate de îmbunătățiri funciare să intre, dacă vreți, în rândul activităților europene.

La acest proiect de lege am avut în vedere, în primul rând, constituirea de noi organizații în domeniul îmbunătățirilor funciare, atât proprietarii de teren, cât și alți deținători de teren, care intenționează să realizeze o nouă amenajare de îmbunătățiri funciare. Deci, vedeți și dumneavoastră, se schimbă statutul din al statului, în cel privat.

De asemenea, a doua modificare se referă la posibilitatea primirii de subvenții pentru organizațiile ce se constituie și după data de 31 octombrie a anului anterior, dată până la care se depune contribuția proprie de 20% din tariful anual.

De asemenea, avem în vedere posibilitatea luării de subvenții ce se pot aloca în avans, pe baza necesarului estimat pentru fiecare din activitățile de îmbunătățiri funciare la cererea organizațiilor și federațiilor.

O altă îmbunătățire pe care noi am avut-o în vedere a fost aceea legată de măsurile necesare pentru a fi luate în cazul amenajărilor de îmbunătățiri funciare sau părți de amenajări, cărora li se retrage utilitatea publică.

De asemenea, avem în vedere acordarea de personalitate juridică sucursalelor teritoriale din subordinea ANIF, cu consiliu de administrație începând din anul 2009.

Bineînțeles că se are în vedere și sancționarea și contravențiile firești în cazul nerespectării acestor prevederi.

Și ultimul punct, dar nu ultimul, poate dumneavoastră veniți și cu alte amendamente, este cel legat de obținerea de venituri pentru Autoritatea Națională de Îmbunătățiri Funciare prin închirierea de bunuri de proprietate publică sau valorificarea de material ierbos sau lemnos de pe diguri.

Deci acestea sunt câteva din modificările pe care noi le-am avut în vedere și vă rog, stimați colegi, să votăm acest proiect de lege care este atât de necesar și vine și în întâmpinarea cererilor și recomandărilor Uniunii Europene.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Dacă alți inițiatori doresc să intervină? Ca inițiator sau comisie? Comisia, vă rog, domnule președinte Kelemen.

Domnul Kelemen Attila Béla Ladislau:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Comisia pentru agricultură a fost sesizată spre dezbatere în fond, în procedură de urgență, cu proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

Raportul comisiei a fost adoptat în unanimitate în ședința din 23 iunie 2008.

Proiectul de lege este de competența decizională a Camerei Deputaților, deci comisia propune admiterea cu modificări și completări a acestui proiect.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Intervenții la dezbateri generale? Vă rog, domnul deputat Valeriu Tabără.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

De la început vreau să precizez că acest proiect de lege va fi votat de către colegii din Grupul parlamentar al Partidului Democrat-Liberal.

Aș vrea doar câteva precizări, pentru că legea este axată foarte mult pe ceea ce înseamnă organizarea sistemelor de irigații și de îmbunătățiri funciare din România. Ea însă, în final, nu rezolvă problema și vedem ce se întâmplă, de fapt, în toată zona aceasta a îmbunătățirilor funciare, cazul inundațiilor din acest an, dar sunt mari probleme legate de eroziunea solului și nu mai vorbim de ceea ce înseamnă constanța în asigurarea apei pentru irigare și cu consecințe în ceea ce înseamnă constanța producțiilor agricole și economicitatea lor.

Cred că noi mai avem încă multe lucruri de făcut și asta cu atât mai mult cu cât acum există mulți din sistemele de îmbunătățiri funciare, în special de la SNIF, care doresc o privatizare într-un anumit sens. Cred că va trebui să revedem politica în domeniul acesta, al îmbunătățirilor funciare, să revenim la ceea ce înseamnă pragmatism și nu numai cârpeli de moment.

Repet, legea este binevenită, completează Legea nr.138, dar nu va rezolva în totalitate ceea ce trebuie rezolvat în domeniul respectiv în România și în primul rând, este ceea ce înseamnă gratuitatea sau facilitățile la apa pentru irigare. Atâta timp cât apa va fi scumpă, accesibilitatea sau sistemele nefuncționale, nici consecințele sau obiectivele pe care ni le propunem nu vor fi atinse.

Repet însă, cu toate aceste scăpări, care probabil vor fi completate ulterior, Partidul Democrat-Liberal din Camera Deputaților va vota acest proiect de lege.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul deputat Attila Kelemen, vă rog frumos.

Domnul Kelemen Attila Béla Ladislau:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Așa cum a spus și antevorbitorul, este vorba despre o lege importantă și, fără doar și poate, trebuie să începem să facem ordine în acest domeniu.

Acest domeniu al îmbunătățirilor funciare a fost deosebit de vitregit în ultimii 18 ani, multe lucruri se întâmplau, care nu trebuiau să se întâmple în acest domeniu și multe lucruri nu s-au întâmplat, care erau absolut necesare.

Deci eu cred că este o lege importantă. Nicio lege nu este ca să nu fie perfectibilă, sunt de acord cu colegul Tabără, dar este o lege importantă, care, încă o dată spun, începe să facă ordine în acest domeniu.

Deci membrii Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare vor vota pentru această lege.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul deputat Ioan Munteanu.

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Modificările propuse de către inițiatori încearcă, și subliniez acest lucru, să rezolve o parte din problemele deficitare din domeniul îmbunătățirilor funciare. Mă gândesc, în primul rând, la relația autorităților din acest domeniu, care reprezintă statul și utilizatorii de apă.

Am acceptat și Grupul Partidului Social Democrat va vota acest proiect de lege, având în vedere faptul că, sperăm noi, în cel mai scurt timp vom ajunge din nou la 1,5-2 milioane de hectare care vor fi irigate în România. Este posibil, dacă ne gândim și la faptul că utilizatorii de apă vor beneficia de o subvenție pentru apa livrată de 80% din valoare.

Sunt suprafețe de teren care intră în această categorie, adică a terenurilor ce pot fi irigate și pe care, în acest an, nu a căzut o picătură de apă, suprafețe de teren ce au un potențial ridicat și nu produc nimic; sau am putea să spunem că produc buruieni și dăunători.

Cred că dacă am vorbi în mod sincer ce înseamnă îmbunătățirile funciare astăzi, am putea să spunem într-un singur cuvânt: dezastru.

Sperăm ca lucrurile să intre pe un făgaș normal.

Vom vota acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul deputat Dragoș Dumitriu de la Partidul Conservator astăzi.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Stimați colegi,

Dacă în domeniul justiției Comisia Europeană, Parlamentul European ne aduc acuzații că, vezi Doamne, noi, legislativul, am împiedicat bunul mers al lucrurilor, firescul mers al lucrurilor, în domeniul agriculturii nu cred că Guvernul se poate plânge că n-a avut întregul nostru sprijin.

Această lege vine să completeze în mod fericit legislația în domeniu, permițând și realizarea de investiții la nivel de stat, dar și la nivel privat.

Pentru această lege a existat consens politic. Vreau să-i aduc mulțumiri, ca de obicei, domnului secretar de stat Istvan Töke, care a muncit alături de noi și a ieșit o lege bună.

Însă, realitatea este cea exprimată de domnul Munteanu. În patru ani de zile, Guvernul nu a reușit decât să-și agațe de gard o mare pisică moartă. Și anume că 300 de mii de hectare nu beneficiază de irigații. Aceasta este realitatea.

Noi le-am acordat ajutor, lege există, facilități pentru aceste investiții există. Nu se face însă nimic. Și stimați colegi, domnule Tabără, domnule Munteanu, nu vă înșelați cu privire la aceste subvenții pentru apă? Apa este viitorul escrocheriilor din România. Deja la nivelul comunităților locale se știe. Prețul apei și modul în care se livrează apa către utilizatori privați este cea mai mare escrocherie la ora actuală și va fi în continuare.

Deci, cu toate că ne-am făcut datoria aici, în Parlament, cred că ar trebui să urmărim în continuare aplicarea acestei legi, pentru a nu da prilejul unor escrocherii și nu unor investiții adevărate.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul deputat Nicolae Popa, bineînțeles.

Domnul Nicolae Popa:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Așa cum vă spuneam atunci când am prezentat proiectul de lege, nu avem pretenția și nici nu credem să fie așa, că ea este perfectă și nu trebuie îmbunătățită sau că nu pot fi aduse amendamente pe viitor. Dar a fost o încercare pentru a pune lucrurile la punct și a reglementa relațiile dintre stat și federațiile private care s-au încheiat în acest domeniu, pentru a da posibilitatea, așa cum spunea și domnul deputat Munteanu, să lămurim și să reglementăm odată modul de subvenționare a apei de irigat. Pentru că noi ne plângem că Dumnezeu ne bate și cu inundații, cu calamități de genul inundațiilor, secetei, dar nu ne punem niciodată problema dacă noi avem vreo vinovăție în acest domeniu.

Și iată, lipsa unei legislații în acest domeniu, în care să se fi reglementat aceste raporturi de mai mult timp și, bineînțeles Guvernul, care trebuia și care asigură deocamdată subvențiile pentru irigații, categoric sunt lucrurile care trebuiau așteptate, care trebuiau rezolvate și categoric, poate pe viitor, nu ne vom mai plânge atât de mult atât în problema inundațiilor, cât și în problema secetei, pentru că trebuie să recunoaștem, Autoritatea Națională de Îmbunătățiri Funciare are un rol extrem de important - și ceea ce spunea și domnul deputat Dragoș Dumitriu, este o instituție europeană în momentul de față, sigur, se vor derula și fonduri europene prin această instituție, de a pune la punct toate aceste probleme cu care ne confruntăm de zeci și zeci de ani. și dați-mi voie să nu fiu de acord cu un coleg - un distins coleg de-al meu, care spunea că Guvernul nu a făcut mai nimic până acum. Vreau să vă spun că au fost inițiate și au fost aprobate legi venite chiar din partea Guvernului, care au reglementat niște domenii de care, 18 ani de zile, nici un guvern nu s-a atins pentru a rezolva situațiile respective.

Din acest punct de vedere și prezentând motivele pentru care am făcut modificări la proiectul de lege, Grupul Național Liberal, care este și inițiatorul acestui proiect de lege, va vota pentru acesta, să fie aprobat și adoptat de dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Dacă mai există intervenții la dezbateri generale? Nu mai există.

Rog Guvernul să prezinte punctul de vedere. Domnul secretar de stat Töke.

Domnul Töke Istvan (secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Având în vedere dezbaterile din comisii și faptul că amendamentele propuse de Guvern au fost luate în considerare, Guvernul este de acord cu raportul de admitere și susține adoptarea acestei inițiative legislative.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule secretar de stat.

Trecem la dezbaterile pe articole. Lucrăm pe anexa cu amendamente admise. Nu există amendamente respinse.

Pct.1.

Obiecții, observații, comentarii? Nu sunt. Adoptat.

Pct.2? Adoptat.

Pct.3? Adoptat.

Pct.4? Adoptat.

Pct.5.

Obiecții, observații, comentarii? Adoptat.

Pct.6? Adoptat.

Pct.7.

Obiecții, observații, comentarii? Adoptat.

Pct.8? Adoptat.

Pct.9, varianta comisiei. Adoptat.

Pct.10. Adoptat.

Pct.11. Adoptat.

Pct.12. Adoptat.

Pct.13. Adoptat.

Pct.14, varianta comisiei. Adoptat.

Pct.15.

Obiecții, observații, comentarii? Adoptat.

Pct.16? Adoptat.

Pct.17? Adoptat.

Pct.18, varianta inițiatorului. Adoptat.

Pct.19. Adoptat.

Pct.20. Adoptat.

Pct.21. Adoptat.

Pct.22. Adoptat.

Pct.23.

Obiecții, observații, comentarii? Adoptat.

Pct.24. Adoptat.

Pct.25. Adoptat.

Pct.26. Adoptat.

Pct.27.

Obiecții, observații, comentarii? Adoptat.

Pct.28? Adoptat.

Pct.29? Adoptat.

Pct.30? Adoptat.

Pct.31. Eliminare.

Obiecții, observații la eliminare? Adoptat.

Pct.32? Adoptat.

Pct.33? Adoptat.

Pct.34? Adoptat.

Pct.35? Adoptat.

Pct.36? Adoptat.

Pct.37? Adoptat.

Pct.38? Adoptat.

Pct.39? Adoptat.

Pct.40.

Obiecții, observații, comentarii? Adoptat.

Pct.41. Adoptat.

Pct.42. Adoptat.

Pct.43.

Obiecții, observații? Adoptat.

Pct.44? Adoptat.

Pct.45? Adoptat.

Pct.46? Adoptat.

Pct.47? Adoptat.

Pct.48? Adoptat.

Pct.49.

Obiecții, observații, comentarii? Adoptat.

Pct.50? Adoptat.

Pct.51? Adoptat.

Pct.52? Adoptat.

Pct.53? Adoptat.

Pct.54? Adoptat.

Pct.55? Adoptat.

Pct.56.

Obiecții, observații, comentarii? Adoptat.

Pct.57? Adoptat.

Pct.58? Adoptat.

Pct.59? Adoptat.

Pct.60? Adoptat.

Pct.61? Adoptat.

Pct.62.

Obiecții, observații, comentarii? Adoptat.

Pct.63? Adoptat.

Pct.64? Adoptat.

Pct.65? Adoptat.

Pct.66? Adoptat.

Pct.67? Adoptat.

Pct.68? Adoptat.

Pct.69? Adoptat.

Pct.70?

Vă rog frumos, domnule deputat Bivolaru.

Domnul Ioan Bivolaru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Este o definiție la pct.70, "beneficiari". În partea finală a definiției, sunt cei "care au încheiat" niște contracte. De asemenea, iarăși, în finalul acestei definiții, "care au încheiat" cu furnizorii de apă niște contracte. Deci, sunt în exercițiul acestei definiri de "beneficiari".

Prima parte nu este fericită, din punctul meu de vedere, și anume că beneficiar este orice persoană fizică sau juridică "care poate beneficia de servicii". Este nonsens. Deci, propun modificarea: beneficiar este "cel care beneficiază", nu "care poate beneficia", pentru că ajungem la noțiunea de beneficiar prezumtiv.

Presupun că ar fi bine comisia să fie de acord și în partea aceasta de definiție să se spună "care beneficiază de servicii de îmbunătățiri...".

Domnul Bogdan Olteanu:

Comisia?

Domnul Kelemen Attila Béla Ladislau:

Vă mulțumim pentru observație. Comisia este de acord cu observația domnului deputat.

Domnul Bogdan Olteanu:

Guvernul?

Domnul Töke Istvan:

Suntem de acord, domnule președinte.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc.

Atunci, dacă nu există obiecții în plen, facem aceste corecturi la pct.70 din anexa cu amendamente admise.

Mulțumesc.

Pct.71.

Obiecții, observații, comentarii? Adoptat.

Pct.72. Adoptat.

Pct.73. Art.III, introdus de comisie.

Obiecții, observații, comentarii? Nu sunt. Adoptat.

Am finalizat dezbaterea pe articole a acestui proiect de lege.

Vom avea vot final la ora 12,30.

Stimați colegi, înțeleg că domnul Nati Meir dorește să facă o intervenție pe procedură. Mi-a trimis o scrisoare, dar aceasta se anunță de la tribună. La ora 12:30 vă dau cuvântul.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 13 november 2019, 22:51
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro