Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of October 14, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.99/24-10-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 14-10-2008 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of October 14, 2008

41. Prezentarea procesului-verbal cu privire la rezultatul votului asupra numirii unor membri în Consiliul Național al Audiovizualului.

 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

  ................................................

Proces-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de către deputați și senatori cu privire la numirea unor membri titulari și a unor membri supleanți în Consiliului Național al Audiovizualului.

În temeiul prevederilor art. 32 alin.(4) din Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au procedat la verificarea și numărarea voturilor exprimate de către deputați și senatori, prin vot secret cu buletine de vot, asupra candidaților propuși pentru numirea unor membri titulari și a unor membri supleanți în Consiliul Național al Audiovizualului, potrivit art. 11 alin. (5) din Legea audiovizualului nr.504/2002, modificată și completată prin Legea nr.402/2003, și au constatat următoarele:

 • Numărul total al deputaților și senatorilor: 464.
 • Numărul total al deputaților și senatorilor prezenți: 307.
 • Total de voturi exprimate: 307.
 • Voturi anulate: 0.
 • Voturi valabil exprimate: 307.

Din verificarea și numărarea voturilor rezultă următoarele voturi obținute de candidați:

 • Iorga Narcisa Clementina, membru titular, 307 voturi pentru, 0 contra;
 • Dinu Elena, membru supleant, 307 voturi pentru, 0 contra.
 • Trepcea Cristina, membru titular, 307 voturi pentru, 0 contra.
 • Hodor Manuela Floricica, membru supleant, 307 voturi pentru, 0 contra.
 • Mălaimare Mihai Adrian, membru titular, 307 voturi pentru, 0 contra.
 • Mititelu Cristian, membru titular 307, voturi pentru, 0 contra.

În conformitate cu prevederile art. 38 alin.(7) din Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului candidaturile se aprobă cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți.

Ca urmare a faptului că toți candidații au întrunit majoritatea cerută de lege, Parlamentul României numește membrii Consiliului Național al Audiovizualului nominalizați în prezentul proces-verbal.

Semnează membrii celor două Birouri permanente.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Doresc să felicit în numele Parlamentului României persoanele desemnate astăzi în funcții de înaltă responsabilitate în statul român și să le doresc succes în exercitarea acestui mandat.

Invit cei doi colegi ai noști, reprezentanți în Comisiile SIE și SRI, să se prezinte în fața plenului la ora 15,00 pentru a depune jurământul.

De asemenea, invit acum membrii proaspăt aleși ai Curții de Conturi să depună jurământul în holul din fața plenului, în fața președinților celor două Camere, în mod public.

Înțeleg că mai există un anunț sau o declarație, vă rog, domnul Constantin Gheorghe, liderul Grupului PD-L, de la Senat.

Domnul Constantin Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte, pentru cuvântul acordat.

Aș vrea să exprim câteva idei care decurg din cele întâmplate ieri în ședința Biroului permanent al celor două Camere, în care Partidul Democrat-Liberal a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a discuției referitoare la alegerea membrilor Curții de Conturi.

Sigur că nu am avut succes la vot, pentru că am fost înfrânți datorită voturilor de la celelalte partide, fapt care confirmă un anume lucru pe care îl știam: era vorba despre un anume aranjament politic, să-l numesc, care astăzi s-a confirmat.

Sigur că Curtea de Conturi, ca instituție, trebuie să lucreze și este o necesitate pentru România. Dar, încă din februarie, când a expirat mandatul membrilor Curții de Conturi, Parlamentul a făcut această prelungire care a fost, să spunem, la limita constituționalității.

Ieri s-a vorbit despre vid de putere constituțională. Acest vid de putere constituțională referitor la Curtea de Conturi se întâmpla și în februarie, se întâmpla și în iunie. S-a vorbit despre faptul că o instituție a statului român este dizolvată. Această idee putea fi expusă și în februarie și în iunie.

Însuși președintele Senatului, când a condus ședința Birourilor permanente ne-a mobilizat, ca să spun așa, pentru a elabora această lege atât de necesară pentru ca noua structură a Curții de Conturi să fie votată și validată de către Parlament.

Ieri, la Biroul permanent al Camerelor reunite, s-a schimbat total optica care fusese până atunci și ni s-a cerut în mod imperativ ca astăzi să dăm un vot pentru noii consilieri ai Curții de Conturi, pe legea veche. Dar, până acum, legea veche a fost considerată proastă și ni s-a spus că este foarte bine să elaborăm noua lege și, în lumina acestei noi legi, să fie aleși consilierii de conturi.

S-a schimbat optica și astăzi s-a purces la acest vot, deși noi am semnalat că este vorba doar de ore până când Curtea Constituțională va da verdictul în cazul acestei legi.

Mâine, în data de 15, Curtea își va da verdictul.

S-a făcut acest vot rapid, pe picior, tocmai pentru a ne convinge încă o dată că acest aranjament politic la nivel înalt funcționează.

Ceea ce mă surprinde, însă, și "...

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule lider, vă rog, să vă sintetizați intervenția, aveți dreptul la două minute și ați depășit.

Domnul Constantin Gheorghe:

Da.

Ceea ce mă surprinde în mod neplăcut este faptul că, în semn de protest pentru acest aranjament politic și pentru această forțare a acestui vot, marea parte a parlamentarilor PD-L n-au introdus în urnă buletinul de vot privind Curtea de Conturi și totuși numărul de voturi este același, 307, la toate voturile care s-au exprimat.

Pe cale de consecință, mă văd nevoit să contest rezultatul acestui vot care a fost dat astăzi.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule senator.

Vă invit să consultați Regulamentul și să constatați care erau procedurile de monitorizare a votului și să-i întrebați pe colegii dumneavoastră din Birourile permanente de ce au lipsit de la procedura de numărare a voturilor. Au lipsit. Un singur membru al Birourilor permanente din partea PD-L a fost prezent și găsesc genul acesta de atitudine politică incorectă și o spun în mod public.

Vă rog, domnule Zgonea, aveți de făcut o precizare.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte,

Vă rog frumos să mă iertați, am să fac o precizare, din repezeală și din lipsă de experiență în citirea Curții de Conturi, ultima frază: Nicolae Văcăroiu - președintele Curții de Conturi, doamna Dascălu Doina Elena - vicepreședintele Curții de Conturi. În rest, ați comentat dumneavoastră celelalte chestiuni legate de Regulament.

Domnule lider de grup, să știți că sunteți bine-venit la numărarea voturilor.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc, domnule Zgonea.

Dacă doriți, domnule Rădulescu, să interveniți.

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnule președinte,

Nu o să reușiți în felul acesta să ascundeți o realitate.

S-a distribuit un număr de buletine de vot pentru cele patru voturi care trebuiau făcute și, dintre acestea, membrii Grupului parlamentar - senatori și deputați - ai Partidului Democrat-Liberal, în semn de protest față de ceea ce a expus mai devreme colegul nostru, aranjamentele de ultimă oră și votarea pe picior a componenței Curții de Conturi, în semn de protest, spun eu, ei nu au introdus aceste buletine în urnă; pe celelalte le-au introdus. Diferența trebuia să fie de câteva zeci de voturi între un vot la Curtea de Conturi și celelalte voturi.

Și atunci, cu atât mai mult cu cât noi nu am avut reprezentanți acolo, vă întreb cum de ați reușit ca, în final, să ne citiți un proces-verbal prin care voturile exprimate la Curtea de Conturi sunt același număr ca voturile exprimate în partea cealaltă.

Contestăm rezultatul acestui vot și vă cerem explicații.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat. Am luat act de această procedură pe care o ridicați.

Procedura de numărare și validare a rezultatelor în asemenea situație este cunoscută tuturor parlamentarilor. Obligația de a participa la procedura de numărare pentru membrii Birourilor permanente este prevăzută prin Regulament; de asemenea, pentru liderii de grupuri.

În aceste condiții, aveți toate pârghiile necesare să vă duceți contestațiile mai departe.

Suspend ședința.

Invit membrii conducerii Curții de Conturi proaspăt aleși să ne însoțească pentru depunerea jurământului.

 

- După pauză -

În continuare, lucrările au fost conduse de domnul Eugen Nicolicea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnii Valeriu Ștefan Zgonea și Dan Radu Rușanu, secretari ai Camerei Deputaților, și Ivan Cismaru, secretar al Senatului.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă rog să luați loc în bancă.

Doamnelor și domnilor deputați și senatori,

Continuăm lucrările ședinței noastre de astăzi.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 15 november 2019, 10:33
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro