Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 23, 2009
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.18/05-03-2009

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 23-02-2009 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 23, 2009

8. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.26/1990 privind registrul comerțului și a Legii camerelor de comerț din România nr.335/2007 (retrimisă comisiei).
 
see bill no. 624/2008

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

  ................................................

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.26/1990 privind registrul comerțului și a Legii camerelor de comerț din România.

Dacă din partea inițiatorilor dorește să ia cineva cuvântul?

Dacă nu, din partea comisiei sesizate în fond, Comisiei juridice, de disciplină și imunități, domnul Florin Iordache, vicepreședintele comisiei.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, doamna președinte.

Propun colegilor retrimiterea la comisie pentru a explicita utilitatea publică a acestei inițiative.

Mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Dacă există și alte intervenții din partea grupurilor parlamentare?

Domnul Mircea-Nicu Toader, după care urmează domnul Mihai Voicu.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Și noi susținem solicitarea comisiei de reîntoarcere la comisie, nu numai pentru a explicita, ci și pentru ca prin amendamente să stabilim foarte clar atribuțiunile acestui Registru și modul în care sunt administrate fondurile.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog, domnul Mihai Voicu.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc.

Grupul parlamentar al PNL va vota împotriva retrimiterii la comisie.

Am fi sperat ca astăzi, mai precis mâine la prânz, prin vot final s-ar fi putut pune capăt unei nedreptăți, unei naționalizări. Încă de la înființare, registrul comerțului a aparținut de camerele de comerț din România. Este o tradiție care a fost întreruptă în timpul mandatului 2000 - 2004.

Am fi sperat ca acest lucru să se curme, însă constatăm că Grupul parlamentar al PNL este singurul care susține repararea acestei nedreptăți.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Antal.

Domnul István Antal:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor colegi,

De ani de zile există această dispută, creată în urma luării din competența camerelor de comerț a registrului comerțului și trecerii la Ministerul Justiției.

Grupul nostru parlamentar, de ani de zile susține reașezarea acestui lucru, ca camerele de comerț și industrie din diferite județe să poată funcționa în condiții normale și ca întreprinzătorii care activează în județele respective să aducă un raport și prin taxele lor, care sunt achitate la registrul comerțului, la eforturile camerelor de comerț din județe, pentru a le acorda o atenție mai multă sau organiza unele manifestări.

Dacă, totuși, se va retrimite acest proiect de lege, care în sfârșit a ajuns, după foarte multe dispute în fața Parlamentului, că am înțeles că nu se va întruni până la urmă cvorumul de a aproba acest proiect de lege, atunci noi avem o singură condiție: ca la rediscutarea acestui proiect de lege să avem în vedere, să încercăm să ne organizăm și noi în așa fel cum sunt organizate aceste camere în celelalte țări ale Uniunii Europene, și anume: să avem și o cameră agrară, pentru că este nevoie mare pentru această cameră agrară, plus să avem în vedere că mai avem un proiect de lege în Parlamentului României, de vreo trei ani de zile, Legea meșteșugarilor.

În acest proiect de lege este prevăzută posibilitatea înființării unei camere a meșteșugarilor, așa cum există în toată lumea civilizată așa ceva, pentru că altfel nu o să avem posibilitatea să avem contacte directe cu celelalte țări din Europa, la aceste nivele: meșteșugarii, cei care se ocupă de agricultură, prin camera lor, iar industria și comerțul printr-o cameră, într-adevăr, solidă de industrie și comerț.

Deci, noi credem că, dacă se va retrimite, atunci o să avem posibilitatea să mai venim cu unele amendamente în așa fel ca Legea votată de noul Parlament, într-adevăr, să corespundă nevoilor și solicitărilor tuturor președinților de camere de comerț din județele noastre, pentru că toți doresc ca registrul comerțului să revină pe lângă camerele de comerț din diferite județe.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Pe procedură, înțeleg că vreți să aveți această intervenție, domnule Arpad?

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Da, doamna președinte.

Eu am înțeles că se dorește a fi retrimis acest proiect de lege, o problemă dezbătută de multă vreme. Evident, dacă se retrimite, ar fi benefic să se ia în considerare inclusiv cele spuse de colegul meu Antal, dar mă tem că această retrimitere, și mă tem, în calitate de inițiator, va fi iarăși un vot contrar programului de guvernare. Adică, descentralizare, mărirea rolului societății civile. În loc de aceasta, rămânem pe un stat centralizat, care vrea să țină totul în mână.

Am o temere că, de fapt, această retrimitere va îngropa acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Marton Arpad, vă atrag atenția că tocmai dumneavoastră, care sunteți un experimentat membru al Parlamentului, știți foarte bine că regulamentar intervențiile pentru un grup parlamentar sunt limitate la o singură intervenție.

Dacă mai există și alte intervenții?

Domnule Vainer, vă rog.

Domnul Aurel Vainer:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Vorbesc, dacă doriți, într-o dublă calitate: prima calitate este aceea că sunt unul din inițiatorii acestui proiect de lege și, a doua, vorbesc din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale.

După opinia mea, în prima calitate, sunt trei rațiuni pentru care această lege trebuie să ajungă cât mai repede la votul final, și anume: este vorba de o restituție, o restituție a unui drept dobândit prin legi anterioare de către camerele de comerț.

Amintesc, doar, evidența firmelor a apărut încă din Legea camerelor, din 1864. Din 1931, acest serviciu de utilitate publică, registrul comerțului, a fost organizat și a funcționat la camerele de comerț. În 1990 s-a reintrodus și a fost o lege pentru camerele de comerț.

Cred că este un drept istoric de a redobândi acest patrimoniu pentru că, în fond, este un patrimoniu, nu e vorba numai de un drept de a înregistra, ci de toată experiența dobândită de camerele de comerț și de investiția pe care au făcut-o în nașterea sau în renașterea registrului comerțului. Nu vreau să insist mai mult.

În al doilea rând, există un mare avantaj: datele de registru aflate la Camere transformă instantaneu o informație administrativă, de cele mai multe ori birocratică, într-o informație directă de afaceri. Camerele de comerț din România au nevoie de această bază de date care să le alimenteze instantaneu, pentru a-și îndeplini menirea.

Și, în fine, al treilea motiv: vreau să spun că bugetul statului nu pierde nimic. Această instituție, așa cum este acum, a funcționat ca instituție extrabugetară, veniturile obținute nu au ajuns la stat, la bugetul statului, iar prin lege, așa cum este propus, taxele de registru se stabilesc prin hotărâre de Guvern.

Deci, să nu ne fie teamă că, acum, camerele de comerț vor - dați-mi voie să folosesc un cuvânt neelegant - vor jupui oamenii de afaceri. Nu, nu este adevărat. Este, de fapt, în final, un nou balon de oxigen foarte necesar în revitalizarea acestei organizații, camere de comerț, care, în Europa, are o vechime de foarte multă vreme.

Deci, eu v-aș propune să nu mai retrimitem la comisie - dacă doriți, am și mandatul grupului meu parlamentar - și să trecem mâine la un vot final adevărat. Avem nevoie cât mai repede de reintrarea în normalitate.

Vă mulțumesc foarte mult.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Dacă nu mai sunt alte intervenții din partea grupurilor parlamentare, vă propun să vă exprimați prin vot cu privire la propunerea comisiei de retrimitere a proiectului la comisie.

Cine este pentru? Începe votarea acum.

S-a încheiat votul. 100 de voturi pentru, 64 de voturi împotrivă, zero abțineri.

Proiectul se retrimite la comisie.

Termen pentru raport - două săptămâni.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 19 november 2019, 0:31
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro