Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 24, 2009
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.20/06-03-2009

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
25-11-2021
25-11-2021 (joint)
24-11-2021 (joint)
23-11-2021
22-11-2021
15-11-2021 (joint)
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 24-02-2009 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 24, 2009

2. Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind înființarea unei comisii de anchetă pentru verificarea situației S.C. Nicolina S.A. și a modului în care AVAS a gestionat activele acesteia în perioada ianuarie 2005 - decembrie 2008 (rămas pentru votul final);

 

- după pauză -

Ședința a început la ora 10,15.

Lucrările au fost conduse de doamna Roberta Alma Anastase, președintele Camerei Deputaților, asistată de domnii Dumitru Pardău și Valeriu Ștefan Zgonea, secretari.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamnelor și domnilor deputați,

La începutul ședinței de astăzi, vă anunț că din cei 334 de deputați, și-au înregistrat prezența la lucrări un număr de 196; sunt absenți 138, din care 8 participă la alte acțiuni parlamentare.

Dați-mi voie să vă mulțumesc tuturor acelora care ați vizitat standul cu mărțișoare făcute de copiii de la liceele de artă din București, Buzău, Ploiești, și să vă invit pe toți ceilalți să vizitați aceste standuri. Este o acțiune umanitară aprobată de Biroul permanent al Camerei Deputaților.

Vă mulțumesc.

Trecem la primul punct pe ordinea de zi.

Proiectul de Hotărâre privind înființarea unei comisii de anchetă pentru verificarea situației SC Nicolina SA și a modului în care AVAS a gestionat activele acesteia în perioada ianuarie 2005 - decembrie 2008.

Dacă din partea inițiatorilor există intervenții pentru prezentarea proiectului?

Da, vă rog, domnule deputat. Vă rog să vă prezentați.

Domnul Nicușor Păduraru:

Mă numesc Nicușor Păduraru, deputat din partea Partidul Democrat Liberal.

O să fac o scurtă trecere în revistă a unor aspecte generale.

Nicolina SA este una din fostele întreprinderi ale României, care a fost un simbol pentru ceea ce însemna industria românească și care a fost principalul furnizor de utilaje pentru infrastructură.

De ce discut despre Nicolina SA? Și de ce sunt alături și de alți colegi ai mei, inițiatori, pentru această comisie de anchetă.

În condițiile în care în România au prioritate investițiile de infrastructură, în condițiile în care nevoia păstrării capacităților industriale și protejarea activelor acestora ar trebui să fie definită ca o prioritate la nivel național, și cred că nu exagerez dacă aș spune că este vorba chiar de securitatea economică a României, este absolut firesc să încercăm să ne protejăm ceea ce mai avem, dacă mai avem, atât cât mai este din industria românească.

În ultimii ani, Nicolina a "evoluat", cu ghilimelele de rigoare, vertiginos, nu spre o activitate structurată sau pe un plan de relansare a producției, ci doar spre o unică direcție: vânzare de active. Contractele încheiate sunt cel puțin discutabile prin termenii lor, fapt confirmat chiar și de unele rapoarte ale AVAS, care au făcut referire la nerespectarea unor mandate de reprezentare și a limitelor acestora, fără în schimb a se lua nicio măsură în acest sens.

Multiplele probleme sesizate în activitatea Nicolina au fost, de asemenea, sesizate de către conducerea actuală a unității către diverse instituții ale statului român, cât și de foști salariați, însă niciunul din aspectele sesizate nu s-a finalizat prin răspunsuri clarificatoare.

În ultima parte a anului trecut, numirile de administratori judiciari și aspectele legate de creanțele Nicolina nu au făcut altceva decât să devieze spre transformare definitivă, nu într-o afacere industrială și a-i căuta soluții, ci în transformarea Nicolina SA într-un mare obiectiv de interes imobiliar.

Pentru ca toate aceste aspecte să fie lămurite, consider absolut firească înființarea acestei comisii care va prezenta, la final, concluziile sale și va lămuri asupra tuturor aspectelor care au depășit cadrul legal sau care nu au avut ca un obiectiv firesc ceea ce cred că fiecare dintre noi ar trebui să aibă în față, și anume, protejarea intereselor statului român prin protejarea activelor pe care le avem în domeniul economic.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Din partea grupurilor parlamentare?

Domnul Petru Movilă, din partea Grupului parlamentar al PD-L.

Domnul Petru Movilă:

Doamnelor și domnilor deputați,

În practica parlamentară s-a constatat că această formă de lucru este una dintre formele eficiente ale activității parlamentare, pentru că nenumărate întrebări, interpelări - și mă refer la cazul Nicolina -, deci nenumărate întrebări și interpelări depuse în ultimii 4 ani au fost tratate de instituțiile statului, și în special de AVAS, au fost tratate neglijent, ca să nu folosim un termen mai urât.

În Iași, mai avem un exemplu de comisie de anchetă care s-a înființat pentru a analiza modul în care AVAS, în 2007-2008, dorea privatizarea Societății Antibiotice și rezultatul comisiei de anchetă pentru Antibiotice S.A. Iași a fost unul bun, acela că, pentru o perioadă de timp, privatizarea Societății Antibiotice a fost amânată, în sensul că se dorea privatizarea în condițiile tulburi ale anului 2008.

Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal susține înființarea acestei comisii de anchetă și sperăm că rezultatele acestei comisii de anchetă vor face lumină în ceea ce privește Nicolina SA Iași.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Fenechiu, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Domnul Relu Fenechiu:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Așa cum ne place nouă, politicienilor, când nu avem ce face, ne facem de treabă.

Nu aș fi luat cuvântul aici dacă un coleg de-al meu nu ar fi deschis niște discuții spre a schimba sensul discuțiilor începute pentru această comisie.

Stimați colegi,

În primul și în primul rând, am fost acuzați permanent de electorat pentru faptul că suntem o instituție în care sunt oameni cu foarte multe interese, sunt oameni care au alte preocupări decât cele pe care le spun de la tribuna Parlamentului și cred că, înainte de toate, înainte de a veni și a lua cuvântul de aici, de la tribuna Parlamentului, înainte de a face parte din comisii de anchetă, cred că ar trebui ca fiecare dintre dumneavoastră să vă gândiți dacă nu sunteți cumva în anumite conflicte de interese.

Pentru că, stimați colegi, și televiziunile sunt aici, într-o mică măsură, văd că se montează acum mai multe, vreau să vă spun că eu aș face o comisie de anchetă pentru a cere răspunderea celor care au blocat privatizarea Societății Antibiotice Iași. Și au blocat-o pentru niște interese de doi lei, pentru niște interese sterile, ca să refolosesc acest cuvânt. Au blocat-o pentru că aveau interese prin firme-căpușă, să mai sugă ceva de la Societatea Antibiotice în continuare.

Stimați colegi,

Societatea Antibiotice, dacă era privatizată atunci când Guvernul Tăriceanu a propus s-o privatizeze, era o societate pe care se încasau aproape 300 de milioane de euro. Dacă o privatizați astăzi, nu luați decât câteva zeci de milioane de euro.

Doamnă președinte, dacă vreți să faceți o comisie de anchetă, stimați colegi, dacă vreți să facem asta, haideți să vedem cine sunt cei care s-au opus privatizării Antibiotice. Haideți să vedeți că fostul director de la Antibiotice este acum pus director adjunct la AVAS, vicepreședinte la AVAS. De ce? ca să mai poată suge colegii noștri care acum sunt la guvernare, în continuare. Am avut emisiuni în care am spus în mod direct care sunt relațiile de interese.

Stimați colegi,

Dacă vreți să discutăm despre Nicolina, haideți să discutăm despre Partidul Social Democrat, acum la guvernare, care a privatizat Nicolina în perioada 2000-2004, după care Guvernul Tăriceanu a reușit să o smulgă din ghearele acelui grup de interese, dar nu mai era mai nimic acolo. Și aici sunt colegi care văd că se uită cu atenție la mine și știu despre ce vorbesc. Așa încât, un domn care a fost vremelnic prefect la Iași și, după părerea mea, a fost cel mai slab prefect la Iași, vine acum să ne dea nouă lecții despre ce s-a întâmplat cu industria de la Iași. Cât a fost atunci prefect la Iași, nu a făcut nimic, iar această comisie de anchetă nu va face decât să acopere niște matrapazlâcuri și niște golănii ale unora care acum se dau drept apărători ai legii.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dacă mai există și alte intervenții?

Pe procedură, domnule Toader, a vorbit din partea grupului domnul Petru Movilă.

Domnul Nicușor Păduraru:

O să fiu foarte scurt și concret. Este un drept la replică, pentru că s-a făcut referire la mine. S-a făcut referire la mine, ca fost prefect al Iașiului. (Rumoare, vociferări.)

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu (din sală):

Nu v-a pronunțat numele!

Domnul Nicușor Păduraru:

Pot spune foarte simplu, domnule ministru, că domnul Fenechiu este cel mai puțin în măsură să facă referiri la privatizări, mai ales în mandatul anterior.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Fenechiu. Vă rog.

Domnul Relu Fenechiu:

Vă mulțumesc.

Mi-a fost pronunțat numele. Așa că o să doresc să am un scurt drept la replică. Vedeți dumneavoastră, eu nu am pronunțat niciun nume. Dacă cineva s-a simțit, atunci ar trebui să se simtă în continuare.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog, domnule deputat, din partea Grupului parlamentar al PSD+PC.

Domnul Vasile Mocanu:

Vă mulțumesc frumos, doamna președinte.

Eu nu voiam să mă înscriu la cuvânt, dar aș vrea să le spun reprezentanților Partidului Național Liberal că, dacă au avut un preț de 300 de milioane, trebuia să se dea peste cap să facă această privatizare, așa cum au făcut altele.

De asemenea, nu am să pronunț nume, dar colegul nostru a ajuns vicepreședinte la AVAS, ca un om foarte competent în domeniu.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mai există intervenții, din partea grupurilor parlamentare?

Vă precizez că trebuie să fie o singură intervenție din partea unui grup parlamentar sau dacă există intervenții pe procedură.

Domnul Matei Radu Brătianu:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Ca reprezentant al sindicatelor și pentru că cei de la Nicolina au fost afiliați la noi, la Blocul Național Sindical, salut înființarea acestei comisii. Vreau să fac parte din ea, pentru că pot pune la dispoziția comisiei date de care s-ar putea să nu se dispună.

Cred că este necesar, pentru că au suferit mii de oameni, sute de oameni, zeci de oameni, până n-a mai rămas nimeni să sufere la Nicolina.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Ca procedură, doamna Aura Vasile va prezenta membrii grupului.

Vă rog, domnule deputat, haideți să nu facem acum propunerile din partea grupurilor parlamentare. Urmează să intrăm în dezbaterea proiectului de hotărâre, după care, din partea fiecărui grup, aștept propunerile. Vă mulțumesc mult pentru înțelegere.

Dacă nu mai există alte intervenții din partea grupurilor parlamentare, o să intrăm în dezbaterea proiectului de hotărâre pe articole.

"Hotărâre privind înființarea unei comisii de anchetă pentru verificarea situației SC Nicolina S.A. și a modului în care AVAS a gestionat activele acesteia în perioada ianuarie 2005-decembrie 2008".

Dacă există observații cu privire la titlu?

Dacă nu există, adoptat.

Art.1. Dacă există observații?

La art.2, vă fac precizarea că grupurile parlamentare au convenit ca această comisie să fi constituită din 13 membri, respectiv: 4 deputați PD-L, 4 deputați PSD+PC, 3 deputați PNL, un deputat UDMR și un deputat al minorităților naționale.

Dacă există obiecții? Dacă nu, adoptat.

La art.3, există obiecții? Dacă nu, adoptat.

Art.4. Obiecții? Nu. Adoptat.

Art.5. Obiecții? Nu sunt. Adoptat.

Art.6. Obiecții? Nu sunt. Adoptat.

Art.7. Obiecții? Nu sunt. Adoptat.

Art.8. Obiecții? Nu sunt. Adoptat.

Art.9. Obiecții? Nu sunt. Adoptat.

Art.10. Obiecții? Nu sunt. Adoptat.

Art.11. Obiecții? Nu sunt. Adoptat.

Art.12. Obiecții? Nu sunt. Adoptat.

Art.13. Obiecții? Nu sunt. Adoptat.

Art.14. Nu sunt obiecții. Adoptat.

O să rămână pentru votul final.

Acum, pentru completarea anexei, o să invit liderii grupurilor parlamentare pentru a prezenta propunerile dumnealor pentru membrii comisiei.

Domnul Mircea-Nicu Toader, din partea Grupului parlamentar al PD-L.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președinte,

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, vă propunem să facă parte domnul Păduraru Nicu, Movilă Petrică, Oajdea Daniel și domnul deputat Spînu Marius.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Doamna Aura Vasile, din partea Grupului parlamentar al PSD+PC.

Doamna Aurelia Vasile:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Din partea Grupului parlamentar al PSD+PC, propunem pe domnul Stanciu Anghel, Mocanu Vasile, Luminița Iordache și Rățoi Nicolae.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolăescu, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Cei trei deputați propuși să facă parte din această comisie de anchetă, din partea Grupului parlamentar al PNL, sunt: Atanasiu Teodor, Dragomir Gheorghe și Dobre Minodor Ciprian.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Márton Árpad, din partea UDMR.

Domnul Márton Árpad-Francisc:

Doamnă președinte,

UDMR propune pe domnul Lakatos Petru în această comisie.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Din partea minorităților naționale?

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Grupul parlamentar al minorităților naționale o propune pe doamna deputat Oana Manolescu.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnule Toader, înțeleg că există și un acord al liderilor cu privire la biroul comisiei.

Vă rog să prezentați acest acord.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Funcția de președinte revine Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal și-l propunem pe domnul Păduraru Nicu; din partea Partidului Social Democrat+PC, funcția de vicepreședinte - domnul Stanciu Anghel și-l propunem ca secretar pe reprezentantul Grupului parlamentar a minorităților naționale.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Acum vă supun votului dumneavoastră propunerile nominale pentru comisia de anchetă și ale biroului acesteia.

Vă rog să pregătiți cartelele de vot.

Începe votul.

S-a încheiat votul.

110 voturi pentru, două împotrivă și două abțineri.

La următorul punct pe ordinea de zi, avem Proiectul de Hotărâre pentru trecerea la realizarea... (Rumoare, vociferări.)

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu (din sală):

Este comisie de anchetă! Cu cvorum de ședință, nu așa!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, vom repeta votul la votul final.

Deci, spuneam Proiectul de Hotărâre pentru trecerea la realizarea proiectului-pilot "Palatul Parlamentului - clădire 0 energie".

Pentru prezentarea proiectului, doresc să-l invit pe domnul Iancu, dacă este prezent la lucrări.

Dacă nu este prezent, o să amânăm acest punct și revenim înainte de votul final.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 4 décembre 2021, 13:43
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro