You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 30-03-2009

Sittings of the Chamber of Deputies of March 30, 2009

15. Prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului:  
  15.8 Mircea Irimescu
 
see:

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Doamna deputat Diana Tușa a depus în scris, domnul deputat Sorin Zamfirescu a prezentat-o, domnul deputat Virgil Pop a depus în scris, domnul deputat Emil Bostan a depus în scris, domnul deputat Mircea Irimescu a depus în scris interpelarea.

Domnule deputat, vă rog foarte mult, v-ați așezat tocmai în capătul sălii, vă rog să poftiți pentru a vă susține interpelarea.

Domnul Mircea Irimescu:

Interpelarea mea este prilejuită de împlinirea în această săptămână a 65 de ani de la ocuparea întregii Bucovine de către Armata Sovietică la sfârșitul lumii martie 1944 și generarea unuia dintre cele mai mari exoduri de populație românești din istoria noastră.

Ea se adresează domnului ministru al finanțelor publice, Gheorghe Pogea.

Pentru recuperarea parțială a pagubelor înregistrate de către refugiați, persoane fizice, din teritoriile cedate de statul român fostei Uniuni Sovietice în anul 1940 și ulterior în 1944, respectiv Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, Parlamentul României a emis Legea nr. 290/2003, lege promulgată.

De bună-credință, cei în drept și-au depus dosarele întocmite potrivit legii, convinși fiind că vor fi beneficiarii gestului reparatoriu vizat de actul normativ în discuție.

Din păcate, și-au dat seama în curând că au intrat într-un hățiș birocratic greu de trecut pentru oameni în vârstă și, de multe ori, cu venituri foarte reduse.

O mare parte dintre cei vizați de această lege au fost obligați să apeleze la justiție pentru a demonstra faptul că au plecat forțat din ținuturile natale. N-au avut de ales, au trecut peste lungile și costisitoarele perioade ale proceselor în instanțele de judecată, din diverse niveluri, și au ajuns în posesia unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

Cu speranțe recâștigate, din nou cu bună-credință, au depus și aceste hotărâri la comisiile județene și guvernamentale îndreptățite să se pronunțe asupra drepturilor lor. De atunci, tot așteaptă.

În curând se vor împlini șase ani de la promulgarea legii și mii de cetățeni români din întreaga țară sunt nerăbdători să știe dacă vor mai primi despăgubirile la care sunt îndreptățiți.

Având în vedere toate aceste considerente, se impune întrebarea dacă sunt prevăzute fondurile necesare pentru acordarea compensațiilor bănești pentru bunurile pierdute în urma unei decizii a statului român și prevăzute în Legea nr.290/2003 și dacă există bunăvoința de a respecta această lege.

Întrebarea este pusă de sute de persoane numai în județul Suceava, pentru care neaplicarea legii mai sus-amintite ar fi o mare și revoltătoare dezamăgire și vă rugăm să ne dați un răspuns pentru acești oameni.

Solicit un răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.