You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 22-04-2009

Sittings of the Chamber of Deputies of April 22, 2009

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.17 Stelică Strugaru Iacob - declarație politică intitulată "Nevoia de infrastructură";

 

Domnul Stelică Strugaru Iacob:

Declarație politică intitulată "Nevoia de infrastructură".

Înainte de toate țin să vă adresez Sfânta urare de Paște: "Hristos a Înviat!". Învierea Domnului reprezintă, cu siguranță, pentru toți creștinii cea mai importantă sărbătoare religioasă, iar cei mai mulți dintre români au găsit de cuviință să o cinstească alături de familiile lor.

Nu putem să nu constatăm că singurul eveniment notabil, care a marcat aceste Sfinte Sărbători, a fost legat de dificultatea de a circula pe șoselele din România. De oriunde ai fi plecat sau venit situația a fost aceeași, blocaje, ambuteiaje, accidente, pericole și ore întregi de așteptare în coloane de autovehicule. Pentru mulți dintre români, bucuria Învierii Domnului s-a transformat într-un adevărat calvar.

Mulți au fost aceia care și-au dat cu presupusul și au afirmat că aglomerația de pe șoselele României e cauzată de numărul prea mare de mașini existente în parcul național. Vreau să le amintesc acestora că, pe viitor, o dată cu dezvoltarea economică a țării și cu creșterea standardului de viață al românilor, numărul de autovehicule la mia de locuitori va fi și mai mare. Și cine oare nu-și dorește ca economia națională să crească sau ca românii să trăiască mai bine și să-și poată permite o mașină?

Stimați colegi,

Problema nu este numărul crescând de mașini la nivel național, ci starea națională a infrastructurii rutiere. În ultimii 20 de ani s-a făcut puțin, dacă nu deloc în acest sens. Avem, chiar în istoria recentă a României, guverne care pot intra cu succes în Cartea Recordurilor pentru ineficiența lor în managementul politicii de transporturi, lăudându-se cu nu mai mult de 5 km de autostradă în 4 ani sau cu pietruirea unor drumuri comunale.

Știm cu toții că infrastructura de transporturi reprezintă elementul cheie nu numai pentru confortul românului de rând, dar mai ales pentru dezvoltarea schimburilor și a producției. În prezent, drumurile din România nu pot face față nici unui trafic greu și nici unuia rapid. Reabilitarea rețelelor rutiere existente nu este cu nimic mai puțin ieftină decât construirea altora noi, presupunând eforturi investiționale de miliarde de euro. Chiar dacă aceste costuri sunt extrem de ridicate, stimați colegi, ele trebuie asumate. Nu putem vorbi de atracție investițională a României în aceste condiții. Nu putem vorbi de atragerea turiștilor străini pe litoralul Mării Negre, atâta timp cât de la intrarea în țară și până la Constanța sunt necesare cel puțin 12 ore de chin, fără a lua în calcul un trafic rutier intens. Nu putem vorbi de competitivitatea firmelor românești, atâta vreme cât orice manager sau economist știe că toate cheltuielile de transport sunt o componentă foarte importantă a costului total al produsului.

Pentru toate acestea actualul guvern, împotriva criticilor, și-a asumat rolul de a face cele mai importante investiții publice din ultimii 20 de ani, între care infrastructura reprezintă domeniul prioritar. Noi, ca parlamentari, dar și administrațiile locale și orice alt factor public sau privat de care ar depinde succesul acestui efort investițional, ar trebui să acordăm tot concursul pentru modernizarea nu numai a infrastructurii, ci a țării noastre.