You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 19-05-2009

Sittings of the Chamber of Deputies of May 19, 2009

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.69 Lucia Ana Varga - declarație politică cu subiectul "Coaliția PSD-PD-L se opune modernizării Bihorului";

 

Doamna Lucia-Ana Varga:

"Coaliția PSD-PD-L se opune modernizării Bihorului"

Declarația mea politică se referă la nepăsarea pe care coaliția PSD-PD-L o are față de județul Bihor. Guvernul Boc și coaliția PSD-PD-L, deși susțin sus și tare că investesc în infrastructură, a uitat să aloce fonduri pentru investițiile în infrastructura de apă și canalizare începute de guvernul liberal în județul Bihor. A uitat de oamenii din Aleșd, Suncuiuș, Vadu-Crișului și Bratca, dar și de oamenii din alte 18 localități din Bihor, inclusiv din municipiul Oradea. În aceste localități, guvernul liberal a demarat proiecte de introducere a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, proiecte ce trebuie finalizate până în 2012.

Ministrul Mediului a venit în Bihor, a plecat și... nu s-a întâmplat nimic!

Nu i-a văzut pe oamenii din Beznea, din comuna Bratca, care transportă apa în vase cu căruța ca în Evul Mediu. Nu i-a văzut pe acei orădeni care locuiesc pe străzi fără apă și canalizare și care așteaptă, pe bună dreptate, ca investițiile să se realizeze și pe strada lor. Nici măcar nu i-a informat pe bihoreni că Ministerul Mediului nu a depus aplicația necesară accesării fondurilor europene pentru continuarea lucrărilor în Oradea, zona metropolitană, Beiuș și Tinca deși, în luna noiembrie, consultantul a finalizat documentația. Oare actualul guvern nu a declarat că accesarea fondurilor europene este o prioritate? Din păcate, se pare că există riscul ca fondurile europene pentru infrastructura de apă din Bihor să se piardă.

Concluzia la care am ajuns eu și la care au ajuns și bihorenii este că coaliția PSD-PD-L se opune modernizării județului.

Folosesc această declarație politică pentru a face un apel public la actuala guvernare să aloce fonduri pentru modernizarea județului Bihor. Să aloce fonduri pentru continuarea investițiilor în apă și canalizare. Să aloce fonduri pentru ca bihorenii să aibă condiții de viață mai bune.

Folosesc această declarație, ca deputat liberal, pentru a atrage atenția coaliției PSD-PD-L că întreruperea acestor investiții va avea efecte negative asupra județului Bihor. Va avea efecte negative directe asupra vieții fiecărui cetățean, femeile din acele comune își vor spăla în continuare copiii în covată, ducând aceeași viață grea ca până acum.

Va avea efecte negative și asupra investițiilor din județ deoarece se știe că investitorii vin să deschidă afaceri numai în localitățile care au rețea de apă și canalizare. Va avea efecte negative asupra dezvoltării turismului și astfel frumusețile naturale ale Bihorului nu vor putea fi valorificate economic. Va avea efecte negative asupra persoanelor care vor dori să acceseze fonduri europene, deoarece în zonele fără rețele de apă și canalizare accesarea acestor fonduri se poate face foarte greu.

Aveți obligația legală și morală, stimați membri ai coaliției PSD-PD-L, să continuați investițiile în infrastructura de apă și canalizare începute de liberali în Bihor. Aveți obligația să contribuiți la dezvoltarea acestui județ. Deputatul PNL Lucia Varga vă cere cu glas răspicat acest lucru.