Ion Stan
Ion Stan
Sittings of the Chamber of Deputies of September 16, 2009
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.111/25-09-2009

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 16-09-2009 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 16, 2009

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.61 Ion Stan - declarație politică intitulată "Radical-extremiștii din organizațiile politice maghiare, împreună cu formațiunile neo-revizionist-teroriste ilegale din Ungaria și România atentează la drepturile și libertățile fundamentate ale cetățenilor români de naționalitate maghiară";

 

Domnul Ion Stan:

"Radical extremiștii din organizațiile politice maghiare, împreună cu formațiunile neorevizionist-teroriste ilegale din Ungaria și România atentează la drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români de naționalitate maghiară"

Sute de mii de cetățeni români de naționalitate maghiară din județele Covasna, Harghita și Mureș sunt în pericol sa fie izolați, lipsiți de drepturile cetățenești firești și puși la cheremul intereselor unor grupuri extremist-teroriste care doresc să facă legea lor în așa- zisul Ținut Secuiesc.

La niciunul dintre recensămintele de până în prezent, ale populației, potrivit datelor publicate de autoritatea statistică nu rezulta ca în România să se fi declarat o populație secuiască, după cum nu exista, legal constituită, vreo organizație sau altă formă asociativă a vreunui grup etnic care să se revendice ca fiind secuiesc.

Așa-zisul Consiliu Național Secuiesc este lipsit de legitimitate constituțională, neavând act constitutiv, statut și program recunoscute juridic. Am mai sesizat acest aspect, interpelând rând pe rând toate autoritățile competente. Și atunci, ca și acum, respectivele autorități, începând cu Parlamentul, Președintele României și Consiliul Suprem de Apărare a Țării, continuând cu Guvernul și puterea judecătorească, preferă să ascundă sub preș această provocare naționalist-revizionistă prin care cetățenilor români, locuitori ai județelor mai-sus amintite, li se pregătește soarta nefericiților din regiuni bătute de soartă, cum ar fi Kosovo, Fâșia Gaza, sudul Libanului.

De ce refuzăm să sancționăm comportamentul organizațiilor ultranaționaliste maghiare "Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" (HVIM), "Tinerii Maghiari din Ardeal" (EMI) și "Garda Maghiară" care, în numele "autonomiei" Ținutului Secuiesc, procedează asemenea organizațiilor criminale travestite în formațiuni politice din categoria IRA, ETA, UCK Hamas, Hezbollah, care au instaurat tirania în acele părți de lume. Sub pretextul "eliberării naționale", extremiștii terorizează populația pe care, chipurile, ar apăra-o de opresori străini, colectează taxe de protecție și reprimă cu cruzime orice formă de opoziție.

În Europa, zonele catolice din Belfast s-au transformat într-un fel de Palermo, unde șefii de cartiere ai IRA, ca niște adevărați nași mafioți, colectează taxe de protecție, spionează și terorizează populația, mai ales pe moderații "nonsectari".

În Țara Bascilor din Spania, ETA, un fel de UDMR local, vrea crearea unui stat marxist-leninist condus de un partid unic, un fel de Coreea de Nord la Atlantic, așa cum și "Ținutul Secuiesc" ar fi condus cu mână de fier de o eternă clică de profitori, a căror miză reală și unică este monopolul puterii.

Populația din județele în cauză se plânge că o duce greu. În timp ce Guvernul de la București asigură circa 50% din bugetele județelor Covasna și Harghita, politicienii UDMR-ului mulg de 20 de ani bugetele administrațiilor locale, pentru că ei dispun acolo, după bunul lor plac, și nu altcineva! După 1997 s-au înfruptat și din bugetul de stat, în urma participării la guvernare și a condiționărilor șantajiste impuse permanent tuturor grupurilor parlamentare și tuturor guvernelor.

Pe UDMR-iști să-i întrebe ce-au făcut cu banii și să-i ia de guler. Defrișarea pădurilor din jurul stațiunii de cardiologie Covasna a transformat această zonă balneară într-o zonă selenară. La fel și la Lacul Roșu, în Harghita. De-asta trebuie autonomie, ca viitoarea Gardă de Mediu Secuiască să fie condusă de cei care fac defrișări ilegale, fără niciun control din partea "valahilor împuțiți".

Pentru ca partidul unic al mafiei transnaționale maghiare să jefuiască discreționar este nevoie de această diversiune a autonomiei secuiești. Să aibă ei pe mână Garda Financiară, Garda de Mediu, Prefectura, Curtea de Conturi, Justiția, Parchetele, Poliția etc. Statul român nu trebuie să mai aibă nicio pârghie pentru a-și apăra cetățenii de etnie maghiară în fața acestor potentați.

Un primar al locului a declarat că UDMR nu vrea firme românești în zonă pentru "a nu se modifica echilibrul etnic". Diversiune! Vor control absolut asupra județului. Cine mișcă în front nici măcar loc de muncă să nu mai găsească. Economia locală trebuie să funcționeze în afara liberei concurențe, după reguli mafiote. Un mafiot, în prezent arestat, afișează tupeul unui Hodorkovski ungur care s-a pus rău cu Putin de Harghita. Asta este realitatea. Acesta este modelul de autonomie pe care doresc să-1 promoveze cei care au și recunoscut public că pentru ei statul mafiot Kosovo este precedentul pe care l-au așteptat.

În Ungaria, romii sunt practic vânați și linșați de membrii extremei drepte.

Anul trecut, cea mai numeroasă minoritate din Ungaria, reprezentând, potrivit estimărilor, circa 6% din populația de zece milioane de locuitori a țării, romii au fost ținta a 16 atacuri violente cu cocteiluri Molotov, grenade și alte arme, potrivit informațiilor oficiale. În urma acestor atacuri, șase romi au fost omorâți și alți 49 au fost răniți.

Astfel de practici au fost "exportate" și în Transilvania, prin intermediul "Mișcării Tinerilor din cele 64 de comitate"- HVIM. Organizația are adepți în mai multe orașe din Ardeal, iar la acțiunile extremiste pe care le derulează aici sunt prezenți de multe ori și membri ai mișcării "Tinerii Maghiari din Ardeal". Startul manifestărilor rasiste a fost dat în această primăvara. Membrii HVIM au distribuit în județul Covasna fluturași cu mesaj de mobilizare la "lupta în vederea stopării criminalității țigănești, împotriva evreilor care cumpără pământurile și a politicienilor-marionetă". La scurt timp după această campanie, în localitatea clujeană Izvorul Crișului s-a înregistrat un incident cu caracter rasist, al cărui artizan a fost liderul organizației clujene a HVIM.

Tot în șirul acțiunilor cu caracter rasist ale membrilor HVIM din Transilvania se înscrie contramanifestația din 30 iulie a.c. la protestul organizațiilor de romi față de reacția autorităților din Harghita în cazul incidentelor violente produse în această vară în localitățile Sânmartin și Sâncraieni.

În timp ce mărșăluiau pe străzile din Miercurea-Ciuc, cei 70 de membri ai unor organizații de romi au fost întâmpinați de mai mulți tineri având fețele acoperite și pancarte în limba maghiară cu mesajul "Cum se numește cel care vinde mărunțișuri murdare la piață? Țigan împuțit". Contramanifestanții erau membri ai "Mișcării Tinerilor din cele 64 de Comitate" și ai mișcării "Tinerii Maghiari din Ardeal". Printre ei se afla și un cetățean maghiar, membru al "Gărzii Maghiare". La finalul manifestării, chiar în fața Prefecturii Harghita, un alt grup de persoane, trei dintre acestea purtând însemnele organizației paramilitare de extrema-dreaptă "Garda Maghiară", au scandat: "Avem țiganii noștri, nu îi vrem și pe ai voștri" și "O să mai fie foc".

"Mișcarea Tinerilor din 64 de Comitate" și "Organizația Tinerii Maghiari" din Ardeal sunt cele mai active organizații ultranaționaliste care activează în Ardeal. Atât HVIM, cât și EMI acționează pentru anularea Tratatului de la Trianon, revenirea Transilvaniei la Ungaria Mare, autonomie teritorială pentru zona secuilor și divizarea pe criterii etnice a Universității "Babeș-Bolyai". Ambele organizații colaborează cu "Garda Maghiara", organizație paramilitară scoasă recent în afara legii de Curtea de Apel din Budapesta. Membrii "Gărzii" sunt invitați speciali în fiecare an, atât în tabăra "Magyar Szyget", organizată de HVIM în localitatea ungară Veroce, cât și în tabăra organizată de EMI lângă Gheorgheni și care este o copie fidelă a taberei din Ungaria, pe care președintele CJ Harghita a sponsorizat-o. Sprijinul acordat de președintele CJ Harghita nu este chiar întâmplător. Și asta pentru că modul de organizare și de acțiune a Gărzii Maghiare pare să-1 fi influențat și pe Borbely în activitatea sa. Astfel, într-o scrisoare adresată în 27 iulie 2009, în contextul tensiunilor create de romi, ministrului administrației și internelor, Borbely cere sprijin pentru autoritățile din județul Harghita în vederea înființării unor organizații locale de tip "garda civilă", care să ajute poliția la prevenirea și sancționarea infracțiunilor comise de romi, pentru că autoritățile abilitate nu pot gestiona astfel de probleme. "Vă rugăm să binevoiți ca prin alocarea unor fonduri să sprijiniți autoritățile noastre locale în vederea înființării unor organe locale (garda civilă)", se arată în scrisoarea semnată de Borbely Csaba, președintele CJ Harghita, alături de primarii mai multor comune din județ. Practic, modelul este preluat de la Garda Maghiară care a înființat detașamente civile care să acționeze pentru prinderea infractorilor țigani.

Limba română a fost aproape interzisă. Dar ce filială locală a unei bănci, regii, companii naționale sau străine ar accepta ca director un necunoscător al limbii romane? Aceste posturi sunt doar pentru clientela baronilor UDMR. Ceilalți, care din grădiniță până la facultate au fost ținuți cu forța departe de limba română, să se întoarcă la plantat cartofi, lângă părinții lor, care s-au chinuit să-i țină prin școli.

Condiția pentru a fi politician UDMR este să vorbești perfect românește. Deci, proștii care nu știu limba oficială să rămână acasă și să taie bușteni pentru deștepții din UDMR, care fac bani și politică la București. Localnicii ar trebui să știe că odraslele liderilor UDMR au studiat la facultăți din București, nu la Sapientia.

În timp ce extremiștii maghiari procedează la "purificări etnice" pe care președintele României le-a confirmat (!), reprezentanții lor politici, printre care primari, viceprimari și consilieri ai unor localități aflate pe teritoriul României, au stabilit că trebuie să confere mișcării de "independență" și o concretizare de natură administrativă. Adunarea aleșilor locali din Ținutul Secuiesc a adoptat sâmbătă o declarație privind reforma administrativă și a adoptat simbolurile "de stat" ale Ținutului Secuiesc.

Provocarea este de o extremă gravitate și nicio reacție oficială nu a fost încă auzită.

Ca să întregim contextul, se mai impun încă trei importante precizări:

  • făcându-se ecoul aspirațiilor diasporei maghiare de pretutindeni, dar nu numai al acesteia, cotidianul "International Herald Tribune" din 3 aprilie 2008 a lansat în spațiul comunicării publice internaționale ideea entității cu "independență lărgită", "Kosova Secuiască" ("Kosova heartens a Hungarian enclave in Romanian");
  • la numai două zile după primul semnal din International Herald Tribune, acesta a fost reluat și amplificat de un alt important cotidian internațional new-yorkez, exact în ziua în care domnul senator Marko Bela se juca cu creionul pe harta României, în fața reprezentanților popularilor și democraților europeni, invitați, sâmbătă, 5 aprilie, la Sovata, cu prilejul relansării, în drapaj paneuropean, a conceptului revizionist al "entităților tradiționale";
  • după ce ambasadorul României la Paris, domnul Theodor Baconschi, a considerat "firesc ca după Kosovo să urmeze Voivodina", în mapele ziariștilor acreditați la summit-ul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de la București, pregătite de Ministerul Afacerilor Externe al României, a fost introdusă și o hartă a cărei grafică sugera că România se învecinează cu un nou stat, Voivodina!

Credem că directorul Serviciului Român de Informații, ministrul internelor, prefecții județelor în cauză și, nu în ultimul rând, parlamentarii români de naționalitate maghiară ar trebui să aibă, în mod special, foarte serioase motive de îngrijorare și preocupări pe măsură față de escaladarea propagandei și acțiunilor neorevizionist-extremiste, pentru a nu se ajunge ca incitările de azi să devină provocările și faptele de extremă gravitate de mâine - atentate la siguranța cetățenilor, a colectivităților și a securității naționale a României.

Reiterez ceea ce am mai declarat de la această tribună: miza autonomiei Ținutului Secuiesc ar putea fi mult mai importantă decât ceea ce aparent se întrevede... apariția și multiplicarea acestui gen de revendicări, ca și satisfacerea lor (precedentul deja există!) pot conduce la perimarea celei mai importante convenții de după cel de-al doilea Război Mondial - respectarea cu sfințenie a granițelor naționale.

Cultura politică istorică și națională a cetățeanului-președinte pierdută undeva sub linia orizontului, oceanelor planetare, pare a fi nu numai lamentabilă, ci și profund contradictorie. El s-a pus de-a curmezișul planului Athisani pentru Kosovo, dar acceptă, ba chiar stimulează o asemenea soluție pentru județene Covasna și Harghita, redesenate în hotarele aproximative ale unui număr de "scaune secuiești" care cresc de la o zi la alta.

Dezbinând cu premeditare, deopotrivă pe români și pe maghiari, Traian Băsescu atacă unul dintre fundamentele constituționale ale statului - unitatea României, pe care a jurat să o apere.

A accepta ca in România să se reproducă evenimente asemănătoare celor din Kosovo, Țara Bascilor, Scoția, Corsica, Catalania, Lombardia etc. presupune a fi părtași și la tot ceea ce ar putea deveni un posibil faliment al "ideii europene".

Dar, până la eșecul proiectului paneuropean, Traian Băsescu trebuie să dea socoteală poporului român, ale cărui speranțe le riscă la masa marilor cacealmale și trădări politice.

Politicianul român care se rătăcește prin jungla naționalistă își asumă riscul să fie scufundat în mlaștina trădătorilor de țară.

Întoarce-te la popor, cetățene-președinte, și comandă un referendum național în chestiunea autonomiei Ținutului Secuiesc și predării limbii române ca " limbă străină" în școlile statului român.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 18 august 2019, 10:23
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro