Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 19, 2009
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.134/29-10-2009

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 19-10-2009 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 19, 2009

14. Reexaminarea, la cererea Președintelui României, a Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal (rămasă pentru votul final).
 
see bill no. 680/2007

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Poziția 11, capitolul III, "reexaminări"

Reexaminarea, la cererea Președintelui României, a Legii pentru modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.

Dacă din partea inițiatorilor dorește cineva să ia cuvântul.

Da. domnul deputat Mircia Giurgiu, deputat de Cluj.

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Este un proiect de lege din mandatul trecut și în special prevede ca producătorii de țuică care nu vând, ci o produc pentru autoconsum, să fie scutiți de accize. Asta este esența proiectului și cred că este totul în regulă și putem să îl votăm.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Da. Mulțumesc, domnule deputat.

Din partea comisiei sesizate în fond, doamna deputat Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc.

Am să vorbesc în numele colegului meu Ioan Cindrea și al altor colegi din Grupul Partidului Social Democrat care, alături de domnul deputat Cindrea, și alți colegi din PNL, au inițiat această inițiativă legislativă, mergând, dacă vreți, de la tradiția gospodăriei țărănești, cei care au câte un căzănel de țuică și care își pregătesc acest produs pentru ei și poate pentru a da neamurilor și prietenilor.

De aceea, vă spunem de acum că vom susține această inițiativă legislativă.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, stimată colegă.

Inițiatorii au omis pălinca. Țuică, pălincă și rachiu. Da. Dar așteptăm...

Din partea Guvernului, domnul secretar de stat Valentin Iliescu dorește să exprime poziția acestuia.

Domnule secretar de stat, aveți cuvântul.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Din păcate, Guvernul României nu este de acord cu această măsură, chiar dacă prin poziția pe care o adoptă, adoptă evident o poziție impopulară. Este o suprapunere de această dată între solicitarea Președintelui și punctul de vedere al Guvernului. Și vă reamintesc că Directiva Comisiei Europene nr.92/83 prevede prin derogarea, obținută în urma negocierii pentru România, cel mult reducerea la 50% a nivelului accizelor și doar pentru o limită de 50 de litri pe an pentru fiecare gospodărie individuală pentru producția de țuică și rachiuri de fructe destinată consumului individual. Reducere deja prevăzută în Legea Codului fiscal.

De asemenea, vă mai aduc aminte că modificarea regimului accizelor în sensul dorit de prezenta lege nu este în conformitate cu legislația comunitară în domeniu și cu prevederile Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană.

Îmi pare rău că nu ne regăsim pe aceeași poziție cu comisia de specialitate. Vă atrag atenția că adoptarea acestui proiect de lege, așa cum a fost inițiat și aprobat de comisia de specialitate, conduce automat la declanșarea procedurii de infringement.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule secretar de stat.

Procedură. Doamna Aura Vasile. Numai pe procedură, vă rog frumos.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

Consider că domnul secretar de stat în felul în care s-a adresat plenului Camerei Deputaților și-a depășit mandatul, în condițiile în care suntem cei care legiferăm, iar amenințările și toate celelalte, mai ales pe lucruri la care ne pricepem și noi, nu-și au rostul.

Menținem faptul că vom vota.

Domnul Ioan Oltean:

Apreciez eleganța dumneavoastră față de distinsul secretar de stat Valentin Iliescu, fost coleg cu dumneavoastră, dar și cu noi.

Îl rog acum pe domnul vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe, să exprime punctul de vedere al comisiei sesizate în fond.

Domnul Gheorghe Ialomițianu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Raport la cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.

La întocmirea raportului s-au avut în vedere cererea de reexaminare formulată de Președintele României, legea trimisă la promulgare și proiectul de lege aprobat de Senat în urma reexaminării.

Legea face parte din categoria legilor organice, potrivit art.76 din Constituția României, republicată.

La dezbaterea legii, a participat, în conformitate cu prevederile art.54 și 55 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, doamna Grațiela Iordache, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.

La lucrările comisiei au participat 30 de deputați din totalul de 33 membri ai comisiei.

Raportul comisiei a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Legea a fost reexaminată de Senat în ședința din data de 9 februarie 2009. în urma reexaminării, Senatul a respins cererea formulată de Președintele României.

Legea, potrivit art.75 din Constituția României, republicată, și a art.92 din Regulamentul Camerei Deputaților, este de competența decizională a Camerei Deputaților.

În urma dezbaterii legii, în ședința din data de 14 octombrie 2009, comisia propune plenului Camerei Deputaților respingerea cererii de reexaminare, formulată de Președintele României, a Legii pentru modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal și aprobarea acesteia în forma adoptată de Senat.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Dacă grupurile parlamentare sunt interesate.

Domnul deputat Horea Uioreanu, deputat de Cluj.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul. Din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Domnul Horea-Dorin Uioreanu:

Da. Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Acum, trebuie să aduc aminte celor care au fost colegi și în vechiul mandat că această modificare a Codului fiscal a fost adoptată în unanimitate de către plenul acestei Camere. Un lucru destul de rarisim, având în vedere continuele noastre divergențele. Și, și în acel moment, Guvernul a făcut opoziție. Sigur acum e vorba de domnul Boc pe care noi nu prea îl considerăm ardelean, dar, mă rog, pentru dânsul un vot în minus cred că nu mai contează la ora actuală. Și am să afișez acest punct de vedere al Guvernului în toate țuicăriile din județul Cluj. Ca să vadă colegii și ardelenii domnului Boc cu cine ține domnul Boc.

Pe de altă parte, mi se pare absolut ciudată această cerere de reexaminare. Dacă am fi vorbit probabil de țuică sau de whisky făcut pe vapor cred că domnul Băsescu ar fi aprobat cu mai multă îngăduință acest proiect. Destul una și bună că în Ardeal și probabil că nu numai în Ardeal această modificare este foarte mult așteptată și suntem exact în perioada în care gospodăriile încearcă să-și facă țuică.

Mi se pare anormal pentru, niște sume infime aduse la bugetul statului, oamenii să fie urmăriți cu sigilarea cazanelor. Pe lângă tradiția pe care o reprezintă țuica, eu cred că facem un gest bun în sprijinirea acestui brand. Și până la urmă discutăm nu de distileriile industriale, ci discutăm de cazanele gospodăriilor țărănești.

Vă mulțumesc.

Partidul Național Liberal va sprijini, cu toată opoziția domnului Boc, acest proiect.

Domnul Ioan Oltean:

Mă bucur, domnule coleg.

Vă rog. Domnul deputat Dascălu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnul Constantin Dascălu:

S-a discutat în cadrul Comisiei pentru buget, finanțe, mult acest proiect. Problema este că partidele transformă o chestiune foarte serioasă într-un subiect de campanie electorală. În Constituție scrie că Președintele și Parlamentul României sunt garanții respectării acordurilor internaționale pe care le are România.

De aceea, vă spun că Președintele și Guvernul, prin faptul că reprezintă România, erau obligați să solicite reanalizarea acestui proiect de lege. Și anul trecut am fost în campania electorală și de aceea s-a votat în unanimitate, toate partidele au votat în unanimitate, și e posibil ca și acum să se voteze în unanimitate. Asta înseamnă că Parlamentul va aduce un afront Uniunii Europene, acordurilor pe care le avem și vom vedea cum se va soluționa în final această chestiune.

Dar trebuie ca populația acestei țări să știe că pe fond toți suntem de acord cu acest lucru, toate partidele sunt de acord cu acest lucru, problema este cum poate fi rezolvată această chestiune. Nu printr-un afront adus Uniunii Europene, ci printr-o negociere care trebuia făcută și modul în care se rezolvă această chestiune nu cred că ne va aduce avantaje în raporturile pe care noi le avem cu Uniunea Europeană.

Eu sunt convins că, în final, toate partidele vor vota în unanimitate această chestiune pentru că este din nou campanie electorală și fiind o temă de campanie electorală, va face ca partidele să voteze acest proiect de lege în unanimitate.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Doamna deputat Aura Vasile, pe procedură.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte.

Nu știu de ce, unde și în ce articol este vorba în Constituția României, de dreptul Președintelui și al Guvernului pe ceea ce a spus antevorbitorul meu.

Vreau să explic încă o dată că nu campania electorală fostă sau actuală și viitoare ne determină să adoptăm acest proiect de lege, ci pur și simplu, în condițiile în care colegul meu a spus că Președintele și primul-ministru respectă Constituția, vă rog să credeți că mă îndoiesc amarnic, mai ales după declarațiile din ultimele 12 zile.

Domnul Ioan Oltean:

Da. E o procedură nouă.

Domnul deputat Călian, și apoi domnul deputat Calimente.

Domnul Petru Călian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Pentru corecta informare, doresc să fac câteva precizări: 1. Forma actuală a legii aparține în totalitate Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din mandatul anterior, pentru că ea a fost modificată în totalitate; 2. Prin această formă a legii vreau să vă spun că nu vom ajuta, din păcate, producătorii de pălincă din România, pentru că nu este corect concepută și formulată și ea nu va putea fi pusă în aplicare. Probabil că ar fi o soluție inteligentă să o reanalizăm la comisie, însă cred că este mult prea târziu.

De asemenea, cred că nu trebuie să încurcăm lucrurile și cred că domnul Boc este la fel de ardelean, poate chiar mai ardelean decât Horea Uioreanu.

Iar în încheiere, vreau să vă spun faptul că punctul de vedere negativ al Guvernului este legat doar de acea prevedere a Uniunii Europene prin care se poate institui procedura de infringement pentru România.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat Călian.

Domnul deputat Calimente, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Domnul Mihăiță Calimente:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sigur că tema este interesantă pentru că în toate regiunile țării, și poate mai abitir decât în alte părți în Ardeal, această preocupare a țăranilor, mai ales acum, înainte de sărbători, este caracteristică și cred că atunci când s-a negociat această lege a fost negociată prost.

Cred că și acum s-ar mai putea pune în discuție cantitatea de alcool care poate fi produsă într-o gospodărie țărănească fără să se plătească taxe, dar țin să vă atrag atenția că nu este bine totuși să ne jucăm cu această problemă. Și o spun la modul foarte serios și țin să vă aduc aminte că răscoala de la 1784 a lui Horia, Cloșca și Crișan, a început exact de la această problemă a alcoolului, de la autoritățile imperiale care au dat această posibilitate de a desface alcoolul în special în zona moților, arendașilor. Toată această activitate a fost arendată. Și răscoala a început exact de la această problemă cu spargerea butoaielor de rachiu ale arendașilor în târgul de la Câmpeni.

În al doilea rând, cred că oricine ar fi putut în țara asta să fie preocupat într-adevăr de ce cantitate de alcool produc țăranii și mai ales de ce cantitate beau, mai puțin Traian Băsescu, care cred că este totuși un expert în materie.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Dragi colegi,

Dacă v-ați putea abține de la anumite răutăți, cred că ar fi excelent.

Domnul deputat Vlădoiu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Domnul Aurel Vlădoiu:

Domnule președinte de ședință,

Vreau să vă spun că grupul nostru susține această lege și vin cu două argumente: am avut în colegiul de care răspund, Horezu, doi europarlamentari, este vorba de domnul Adrian Severin și domnul Ioan Mircea Pașcu, de la Uniunea Europeană, și au spus foarte clar că nu se pune problema la alcoolul din fructe, ci numai la alcoolul din cereale. este o chestiune care trebuie s-o gândim foarte clar astăzi, deci nu interzice să facem alcool din fructe. Dacă vrem să ajutăm țăranii, trebuie să le dăm această lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc și eu domnule deputat, pentru această precizare.

Domnul deputat Kelemen Atilla, din partea Grupului parlamentar al UDMR.

Domnul Kelemen Atilla Bela-Ladislau:

Stimați colegi,

Domnule președinte,

Aș dori și eu să aduc câteva clarificări la această problemă atât de tăioasă a spirturilor, a spirtoaselor. Eu așa cred, că toți cei care aici ridică problema din punctul de vedere al gospodarilor din Ardeal dar nu numai, fiindcă eu vorbesc și în numele sucevenilor sau din alte părți, nu numai în Ardeal se face țuică, pălincă sau cum vreți să numiți.

De mai multe ori am spus - și am fost un an și jumătate observator și după aceea un an membru în Parlamentul European - dacă noi credem aici și unii cred, de la anumite foruri, ministere și alte comisii și comitete, că este un cuvânt magic Uniunea Europeană, Uniunea Europeană nu este un cuvânt magic, domnilor colegi. Este un for unde și noi putem să avem argumente. Și de acest infringement putem vorbi aici dacă încadrăm țuica fiartă în cazanele acestea mici, ca și spirtoase. Da, atunci, într-adevăr, sunt valabile reglementările. Dar cum a spus aici un antevorbitor despre băuturile spirtoase din fructe, atunci se încadrează la produse tradiționale. Și dacă încadrăm rezultatul acestor cazane la produse tradiționale, atunci nu mai este valabilă reglementarea Uniunii Europene.

Deci, eu am discutat cu doamna Fischer Boel, încă acum doi ani această problemă și cum a spus aici antevorbitorul împreună cu cei de la PSD, domnul Pașcu, ceilalți parlamentari din Uniunea Europeană de la PSD, am ridicat această problemă și am primit niște explicații foarte pertinente.

Domnilor, trebuie mers la Uniunea Europeană, trebuie să explicăm niște chestii la valoarea lor reală, și nu să privăm de această posibilitate și de acest drept pe acei țărani care de obicei fac această țuică fără nici un alt produs care poată să se facă în gospodării, că acolo grâul nu crește, porumbul nu crește sau crește în cantități foarte mici. Deci, este un produs tradițional al gospodăriilor țărănești din aceste zone.

Și noi dorim să susținem acest proiect în acest fel.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Vreau doar să precizez că raportul comisiei sesizate în fond propune respingerea cererii de reexaminare și menținerea proiectului inițial. De aceea, cred că cu ultimul vorbitor, domnul Tinel, din partea Grupului parlamentar... A! Domnul Tabără Valeriu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, putem încheia șirul de luări de cuvânt la acest raport.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Valeriu Tabără:

Mulțumesc, domnule președinte.

Și cer scuze colegului Tinel că am intervenit, pentru că era nevoie, având în vedere subiectul sau obiectul acestui act normativ pe care-l facem, și eu spun că un astfel de act normativ este necesar. Însă, aș vrea să mai evidențiez încă un lucru care mi se pare absolut anormal pentru Parlament: anul trecut sau în legislatura trecută au fost mai multe inițiative legislative pe acest domeniu, și una dintre ele chiar cu o documentare foarte bună, pe care am semnat-o mai mulți colegi din Comisia pentru agricultură, cred că și domnul Kelemen își amintește de această problemă, cu exemple și cu legislație din mai multe țări europene care reglementează problema aceasta a producerii rachiurilor sau unor produse alcoolice din fructe pentru consumul propriu.

Aș vrea să vă spun că între timp una dintre ele a stat într-un sertar al unui președinte de comisie, nici nu vreau să-i dau numele pentru că mi se pare o procedură absolut nelalocul ei, ca un alt act să treacă înainte, și care este cred că astăzi în discuție aici și care a ajuns inclusiv la promulgare.

Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal va vota această inițiativă legislativă. Însă aș vrea să vă spun o chestiune: nu rezolvă problema. Pentru că în lege ar fi trebuit să apară și eliminarea "ca și antrepozit fiscal al cazanului de țuică". Acest lucru nu este prevăzut în această lege ca urmare, zic eu, a unei superficialități în a privi acest subiect. Cum dincolo de el sunt și alte câteva prevederi care ar fi trebuit să însoțească acest act normativ, și sunt convins că dacă ar fi fost normele de fundamentare a legii, nici domnul Președinte Băsescu nu ar fi reîntors acest proiect de lege la Parlament. acesta este motivul pentru care am vrut să fac precizarea, pentru că, repet, știam anul trecut de acest tip de lucru în comisiile parlamentare și eu am fost de atâția ani într-o comisie, niciodată n-am întâlnit un coleg președinte sau conducerea unei comisii care să blocheze acte normative pe o anumită motivație. Și iată că actul respectiv vine și trece incomplet, astfel încât el să fie cu absolut toate elementele de aplicare acolo unde dorim de altfel să ne aplecăm sau să ne apropiem, lângă cetățeanul care în primul rând produce în acea gospodărie și-și gestionează bruma lui de venituri sau își valorifică propria lui recoltă, gândindu-ne uneori, așa a fost anul trecut, la un vot. Problema însă nu este a unui vot, ci a unei legi care să aibă stabilitate, să meargă, nu în paralel, ci suprapusă peste ceea ce înseamnă legislația europeană în domeniu.

Dar, repet, Partidul Democrat Liberal va vota acest proiect de lege, așa cum a fost făcut el, pentru că el este necesar și probabil că în viitor va trebui să-l perfecționăm.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Propun închiderea discuțiilor.

Domnule secretar de stat, mai insistați în a mai lua cuvântul? Nu. E în regulă. Mulțumesc foarte mult.

Vă rog să observați că și în cadrul acestui raport sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art.106 din Regulamentul Camerei Deputaților. În consecință, proiectul rămâne pentru votul final de mâine.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 17 november 2019, 17:14
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro