Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 26, 2009
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.140/05-11-2009

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
04-11-2019 (joint)
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 26-10-2009 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 26, 2009

13. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate primului-ministru și membrilor Guvernului:  
    13.1 Aledin Amet

 

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor și domnilor colegi,

Deschidem ședința consacrată răspunsurilor orale la interpelările adresate membrilor Guvernului.

Doamnă Oana Badea, doamna Maria Stavrositu care v-a adresat o întrebare lipsește. O să vă rog să-i dați în scris răspunsul.

De asemenea, nu o văd în sală pe doamna Anna-Lili Farcas, din partea UDMR. domnule Anton Marin, sunteți prezent. Nu mai aveți alte interpelări decât aceasta. O să vă rog să-i transmiteți în scris doamnei deputat răspunsul, ca să nu așteptați până la sfârșitul listei de deputați care sunt prezenți în sală.

Vă mulțumim, o seară frumoasă.

Domnul deputat Aledin Amet, din partea Grupului minorităților naționale a adresat o întrebare ministrului afacerilor externe, referitoare la românii din zona Cernăuți.

Domnul secretar de stat Valentin Iliescu va prezenta răspunsul la această interpelare.

Vă rog, domnule ministru.

Domnul Valentin Adrian Iliescu (secretar de stat, Departamentul pentru Relația cu Parlamentul):

Bună seara, domnilor deputați.

Răspunsul din partea Ministerului Afacerilor Externe la interpelarea adresată ministerului și Guvernului de către domnul deputat Amet Aledin.

Referitor la interpelarea dumneavoastră, prin care ne semnalați existența unor probleme legate de înființarea unui institut cultural român la Cernăuți, vă informăm că deschiderea Institutului Cultural Român de la Kiev și a filialei de la Cernăuți a acestuia reprezintă o prioritate a politicii de extindere a rețelei institutelor culturale românești din străinătate.

Ca și în cazul celorlalte institute culturale românești din străinătate, activitatea Institutului Cultural Român de la Kiev și Cernăuți se va derula pe două paliere, vizând atât promovarea valorilor culturale ale României în Ucraina, cât și susținerea relațiilor cu etnicii români prin proiecte de cooperare culturală și educațională.

Deschiderea institutului de la Kiev și a filialei Cernăuți se află în stadiul de negociere cu partea ucraineană care, de mai bine de doi ani trenează acceptul, invocând detalii tehnice de funcționare. Menționăm că partea română va continua demersurile pe lângă partea ucraineană, având deja numit un director pe acest institut de la Kiev.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc și eu. Dacă domnul deputat are vreo observație de făcut?

Domnul Aledin Amet:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință. Îi mulțumesc și domnului secretar de stat, domnului Valentin Iliescu pentru răspunsul pe care mi l-a acordat.

De altfel, în această vară, în cursul lunii august am participat la Mangalia la o acțiune a reprezentanților comunităților de români aflate în diferite zone ale lumii. Să știți că este o problemă care s-a discutat foarte mult, problema referitoare la înființarea acestui institut cultural. Faptul că am fost prezent i-a îndemnat pe participanți să se adreseze și ministerului, prin mine, firesc, și de aceea am și apelat la această interpelare. Cred eu, totuși, că demersurile statului român trebuie să fie mai eficiente, pentru că acolo există o comunitate istorică deosebită, este o comunitate de români care dorește să înființeze acest institut cultural, pentru că până la urmă la baza existenței unui asemenea institut se află în primul rând cultura și noi trebuie să promovăm actul cultural, mai ales într-o zonă unde există o comunitate importantă de români.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Constatăm că nici domnul deputat Cristian Adomniței, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal nu este în sală.

Îl rog pe domnul secretar de stat Mocanu să îi comunice în scris și îi urăm o seară plăcută în continuare. Sper că este mulțumit de răspuns, domnule ministru. O seară frumoasă tuturor. Vă mulțumim pentru efortul pe care l-ați făcut astăzi, de a fi împreună cu noi până la această oră înaintată.

Domnul Aledin Amet mai are o întrebare. Același minister, același secretar de stat, Valentin Iliescu, răspunde din partea autorităților în ceea ce privește recunoașterea românilor din Serbia.

Domnule secretar de stat, vă rog să fiți succint și la obiect.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Mulțumesc și fac observația, domnule președinte de ședință și stimați domni deputați, că dincolo de onoarea de a prezenta răspunsurile la întrebările și interpelările colegilor deputați, sunt prezenți la tribuna Parlamentului reprezentanții Ministerului de Externe, care au reținut sugestia domnului deputat Amet Aledin privind relația cu românii din Ucraina și necesitatea realizării cât mai rapide a acestui institut cultural român de la Kiev, cu filială la Cernăuți și bănuiesc că și răspunsul următor pe care doresc să-l ofer domnului deputat Amet Aledin, tot așa va fi continuat și căutat în cel mai scurt timp să se găsească o soluție pentru rezolvarea sau mai bine zis recunoașterea vieții religioase a românilor din Serbia.

Problematica statutului oficial acordat reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române în Serbia este plasată la intersecția dintre dreptul juridic și dreptul canonic, acesta din urmă reglementând relațiile dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Sârbă.

Având în vedere că activitatea comisiei mixte de dialog bisericesc dintre Patriarhiile Română și Sârbă a încetat după lucrările celei de-a doua ședințe desfășurate la București, la 26 aprilie 2006, care au eșuat datorită refuzului Patriarhiei Sârbe de a accepta principiul reciprocității, deblocarea situației actuale este dependentă de posibilitatea obținerii unui acord între cele două Patriarhii.

Acest fapt așează dreptul canonic într-un raport de preeminență în raport cu dreptul juridic, situație care presupune necesitatea realizării unui acord de voință între reprezentanții celor două biserici.

Mi-am permis, domnule deputat, să vă ofer un răspuns sintetic la întrebarea dumneavoastră. Departamentul pentru relațiile cu românii de pretutindeni, reprezentat aici de colegii noștri, pregătindu-vă un răspuns mult mai detaliat, care cred eu că este dublat, în primul și în primul rând, de o preocupare extrem de serioasă pentru a intensifica raporturile cu românii noștri risipiți în toate colțurile lumii.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc. Sper că și aprecierea domnului coleg Aledin Amet este tot sintetică.

Domnul Aledin Amet:

Vă mulțumesc încă o dată.

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat și pentru acest răspuns oferit.

Într-adevăr și această problemă este una deosebită. Eu, ca reprezentant al Comunității Musulmane aici, în România, mă bucur de anumite drepturi sau de toate drepturile în ceea ce privește viața religioasă și este normal ca și reprezentanții sau românii aflați în Serbia să se bucure de drepturi similare.

De aceea, îi rog pe colegii de la Ministerul de Externe să ia în calcul și această problemă. Sunt sigur că se lucrează și la această problemă și probabil că în scurt timp se va reglementa.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 11 november 2019, 21:41
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro