Angel Tîlvăr
Angel Tîlvăr
Sittings of the Chamber of Deputies of October 27, 2009
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.142/06-11-2009

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 27-10-2009 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 27, 2009

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.12 Angel Tîlvăr - declarație politică referitoare la "Necesitatea politicilor de prevenire";

 

Domnul Angel Tîlvăr:

"Necesitatea politicilor de prevenire"

Adesea se discută despre costurile mari pentru tratamentele bolnavilor infectați cu HIV, cei de tuberculoză, sau cât de mult ne costă tratarea toxicomanilor, dar rareori auzim vorbindu-se despre politicile de prevenire a acestor boli. Nu e de mirare că potrivit AFP, într-un clasament cuprinzând 29 de țări - state din Uniunea Europeană, Norvegia și Elveția -, vizând respectarea normelor preventive, a accesului la îngrijirile medicale și a drepturilor pacienților, România ocupă ultimul loc. Dacă la această știre o adăugăm și pe cea conform căreia unitățile sanitare din România au raportat, pe anul 2008, apariția a peste 9600 de infecții nosocomiale, atunci peisajul este complet.

Dar, nu intenționez să discutam astăzi, doamnelor și domnilor, despre ceea ce nu se face, ci despre ceea ce putem face pentru a schimba această situație, pentru ca românii să își recapete încrederea într-un sistem sanitar, care în prezent este în pragul colapsului, dar care, de cele mai multe ori, a avut și rezultate excepționale. Intervențiile chirurgicale în premieră, situații limită cărora medicii români le-au făcut față cu brio sunt doar niște exemple care demonstrează că sistemul sanitar românesc poate fi resuscitat, și încă cu rezultate excepționale.

Ceea ce încă nu ne face cinste este lipsa politicilor preventive. Așa cum am afirmat anterior, este mult mai ieftin să previi decât să tratezi. Sunt multe probleme medicale care intră aici în discuție, dar de această dată aș vrea sa menționez doar prevenirea consumului de droguri. Moartea albă nu ține cont de vârstă, de statutul social, sau de confesiunea religioasă din care facem parte. Prinde în mrejele sale deopotrivă și săraci și bogați, tineri si adulți și femei și bărbați.

O statistică oficială privind numărul dependenților de droguri nu a mai fost făcută din 2004, când șeful Agenției Naționale Antidrog a dat publicității un număr de 35.000 de consumatori. De atunci, singurii care poate au mai avut curajul să mai contabilizeze numărul consumatorilor de droguri sunt doar agențiile neguvernamentale din domeniu, care oferă asistență dependenților de stupefiante și care au numărat 17.000 de consumatori de heroină injectabilă doar în Capitală. Banii necesari pentru tratarea dependenților de droguri implică fonduri pentru tratament, pentru susținerea centrelor de dezintoxicare, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu HIV și hepatita C, pentru formarea de specialiști în vederea conceperii și implementării de programe care să vizeze reintegrarea socială a dependenților, susținerea psihologică a familiilor acestora.

Din nefericire, stimați colegi, acțiunile de tip preventiv nu sunt corelate și bine structurate de așa manieră încât să ajungă unde trebuie. Ar trebui ca de la vârste foarte fragede să li se explice copiilor că a consuma un drogse traduce prinniște modificări mari la nivelul organelor interne șiprinposibilitatea de a contacta boli care vor afecta sistemul nervos central, iar când sistemul nervos central - care dirijează toate organele - cedează, poți ajunge cu ușurință dependent. Ideal ar fi ca în toate școlile din țară să existe persoane care să se ocupe și de copiii care tind să alunece spre dependența de droguri. Cea mai bună modificare comportamentală s-a observat în locurile în care foști dependenți de droguri vin să povestească cum a fost viața lor până atunci și ce au făcut să se lase de droguri, cât a fost de greu și ce fac în prezent. Dacă dorim să reducem numărul dependenților de droguri trebuie să folosim toate pârghiile: de informare prin diverse modalități (panouri, conferințe, expuneri, filme); focus-grupuri etc.

Potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie școala este considerată locul propice unde prevenirea poate fi eficientă la cote maxime. precizând că intervenția timpurie asupra copiilor cu tulburări comportamentale necesită o cooperare strânsă între serviciile medicale, sociale și pentru tineret. Experiența altor țări a demonstrat eficacitatea cooperării dintre cele 3 direcții. Conceptul german de "tratament multi-modul" care oferă o combinație de consiliere pentru părinți și îngrijitori, sprijin concomitent medical, psihoterapeutic și psihosocial, precum și sprijin educațional în grădinițe și școli, abordarea irlandeză de educație specifică și consiliere psihologică și cea a Țărilor de Jos unde s-a pus accent pe tratarea comportamentelor perturbatoare ale tinerilor în copilăria mijlocie sunt doar câteva dintre exemplele de succes privind importanța prevenirii încă de pe băncile școlii.

Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie a analizat problema drogurilor în Europa și a elaborat un răspuns care evidențiază tendințe, evoluții și aspecte calitative. Potrivit raportului, prevenirea consumului de droguri poate fi împărțită în diferite niveluri sau strategii, de la prevenirea de proximitate la prevenirea indicată. În ceea ce privește prevenirea universală a consumului de droguri în școli, obiectivele sale au suferit, o dată cu trecerea anilor, modificări. Astăzi se pune accent pe integrarea socială și pe crearea unui mediu protector în școli. S-a evidențiat necesitatea evenimentelor pentru părinți și strategiile exclusiv de informare (zile de informare, vizite ale experților sau ale agenților de poliție în școli). Prevenirea în cadrul familiei este o altă abordare de prevenire larg utilizată. Un număr de 11 țări au raportat o desfășurare completă sau cuprinzătoare a reuniunilor și serilor familiale. Similar cu prevenirea în școli, prevenirea în cadrul familiei pare să se concentreze, în principal, pe informare. Deși a fost raportată doar în 7 țări, instruirea și formarea intensivă pentru familii s-a dovedit a fi în mod consecvent eficace.

Exceptând prevenirea universală, care poate avea efecte mai mult sau mai puțin vizibile, un rol important în procesul de prevenire îl are prevenirea selectivă. Accentul pus pe anumite grupuri, îndeosebi cele vulnerabile, sau analiza unor factori demografici și sociali precum rata șomajului, absenteismul școlar, familii dezrădăcinate constituie direcții clare privind expunerea la riscul consumului de droguri. Într-un sondaj efectuat În Țara Galilor s-a arătat că doar 1% din tinerii nonvulnerabili consumă droguri, pe când adevărații consumatori de droguri sunt în proporție de 24% chiulangiii, 33% sunt cei care nu au o locuință și 39% sunt cei care au mai fost arestați în trecut. Așadar, politicile de prevenire, în marea lor majoritate, ar trebui îndreptate către grupurile vulnerabile de tineri, întrucât aceștia sunt mai degrabă expuși fie la recidivă, fie la alunecarea către consumul de stupefiante. Și nu ne referim aici doar la drogurile puternice, ci și la substanțele psihoactive.

În concluzie, prevenirea ar trebui să aibă în centrul atenției tinerii, indiferent dacă fac parte din categorii vulnerabile sau nu, deoarece aflați într-un mediu organizat, cel al instituției de învățământ, aceștia pot beneficia de supraveghere, ajutor și consiliere iar urmărirea comportamentului elevilor este primul pas în ceea ce înseamnă prevenția, fie că vorbim de consumul de droguri, tutun sau alcool. Aceleași studii au demonstrat că politicile de prevenire a consumului de alcool și tutun pot avea efect și asupra consumului de droguri, accentul punându-se în ambele cazuri pe conștientizarea efectelor negative pe care le au drogurile și alcoolul asupra lor ca indivizi, asupra familiilor și societății. Un asemenea proiect, cu rezultate pozitive, este implementat în Țara Galilor în 93% dintre școlile generale și licee.

Conform studiilor, România nu este o țară în care consumul de droguri este la o scară alarmantă, însă nu trebuie să așteptăm să se ajungă aici. Conceperea și implementarea unor politici de prevenire vor ajuta la ținerea sub control a flagelului.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 17 august 2019, 20:31
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro