You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 27-10-2009

Sittings of the Chamber of Deputies of October 27, 2009

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.18 Cristian Rizea - declarație politică intitulată "Nu vrem să fim urmașii lui Traian Băsescu!";

 

Domnul Cristian Rizea:

"Nu vrem să fim urmașii lui Traian Băsescu!"

Vă supun atenției o reacție a doamnei Elena Udrea din cadrul unui festival local din Cavadinești, Galați, din data de 25 octombrie 2009. După ce artistul Gheorghe Turda a interpretat piesa "Noi suntem români" în fața a aproximativ 300 de persoane, fostul ministru a declarat următoarele: "Așa este. Noi suntem urmașii lui Traian, ai lui Traian Băsescu".

Eu înțeleg devotamentul doamnei Udrea față de Traian Băsescu și înțeleg de asemenea și abnegația pe care o manifestă vizavi de acesta în virtutea susținerii pe care i-a oferit-o președintele în toți acești ani, însă un astfel de enunț mă face să am dubii dacă nu cumva doamna Elena Udrea și-a pierdut simțul realității și trăiește prin Traian Băsescu. Este o ofensă la adresa istoriei noastre și a identității noastre naționale să implici acest lucru, așa cum a făcut-o domnia sa.

Mă simt dator să subliniez aceste aspecte având în vedere faptul că eșecurile profesionale ale doamnei Udrea ca ministru al turismului ar fi îndreptățit-o la a nu face declarații mai degrabă decât să le facă, și mai ales în acest fel. Poate ar trebui să fie întrebați cetățenii de rând cu privire la activitatea Ministerului Turismului de-a lungul celor 9 luni de existență, dacă lor li se pare că s-a mișcat ceva în această zonă. Eu poate sunt subiectiv, dar cred că o instituție cu un buget atât de mare ar fi putut schimba ceva în acest timp într-un domeniu aflat încă într-un stadiu incipient în România, dacă nu chiar rudimentar.

Revenind la controversata declarație sau glumiță, nu știu cum ar califica-o doamna Udrea, vreau să menționez faptul că eu, nu în calitatea mea de parlamentar, ci în cea de cetățean la României, mă simt lezat de această abordare (eu nu sunt, și nici n-aș dori vreodată să fiu urmaș al lui Traian Băsescu) și mă duce cu gândul la regimul comunist în care liderul era ridicat la rangul de conducător suprem cu puteri absolute, singurul care putea salva țara de inamicii poporului. Ca atare, unul dintre sloganurile campaniei de promovare a referendumului pentru un Parlament Unicameral este "De ce le e frică nu scapă." Nu pot însă să nu mă întreb dacă Traian Băsescu este într-adevăr un președinte care ne va scăpa de problemele cu care ne confruntăm sau putem citi printre rânduri chiar frica domniei sale de a-și pierde următorul mandat la Cotroceni și prin aceasta șansa de a mai avea oameni atât de devotați precum Elena Udrea la dispoziția domniei sale.