You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 27-10-2009

Sittings of the Chamber of Deputies of October 27, 2009

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.44 Radu Bogdan Țîmpău - despre "Minciuna ridicată la rang de politică de stat - singura "realizare" a Guvernului Boc";

 

Domnul Radu Bogdan Țîmpău:

«Minciuna ridicată la rang de politică de stat - singura "realizare" a Guvernului Boc»

În ultimele două săptămâni, premierul încă în funcție a ales, din nou, o cale greșită, în încercarea sa de a ieși din situația critică în care se află: aruncarea unor fumigene și comunicare prin promovarea minciunii. În loc să răspundă pentru neîndeplinirea angajamentelor asumate în fața miilor de pensionari, Emil Boc a ales să inițieze un nou act normativ, prin care se încercă un furt din buzunarele pensionarilor.

Dar ciuntirea intereselor pensionarilor, a tinerilor și a copiilor a fost evidentă pe parcursul celor nouă luni de mandat. Iată câteva exemple.

Mutilarea punctului de pensie: Guvernul Tăriceanu a stabilit începând cu 1 ianuarie 2009 valoarea punctului de pensie la 763,7 lei. Guvernul Boc a abrogat această decizie, stabilind punctul de pensie la 697,5 lei. Astfel, promisiunea din Programul de Guvernare al PD-L, și anume, "atingerea unei ținte de 45% din salariul mediu brut pe economie a punctului de pensie", este redusă doar la 43,2% din salariul mediu brut, și acesta cu aplicare în mai multe trepte. În concluzie, pensionarilor li s-a furat, prin decizia lui Emil Boc, suma de 30.9 lei la fiecare punct de pensie. Probabil că a fost din nou o așa-zisă măsură anticriză a specialiștilor lui Traian Băsescu, care au găsit sursa economisirii la bugetul de stat: reducerea pensiilor.

Îngrădirea dreptului la muncă al pensionarilor: Iată ce promitea PD-L în campania electorală: "Stimularea rămânerii pe piața muncii a persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare, precum și atragerea în activitate a persoanelor pensionate apte de muncă." (Programul de guvernare al Alianței PD-L - PSD+PC). Să ne aducem aminte că prima decizie a lui Emil Boc a fost de a încălca această promisiune, prin emiterea unei ordonanțe care interzicea pensionarilor cumulul pensiei cu salariul. Însă constituționalistul Boc a fost readus cu picioarele pe pământ de către Curtea Constituțională. Perseverent fiind din fire probabil, Boc reia ofensiva asupra pensionarilor, prin angajarea răspunderii pe cele trei legi, unde strecoară un capitol referitor la cumulul salariului cu pensia.

Un copil=10 euro: un principal obiectiv al Programului de guvernare propus de PD-L era majorarea alocației pentru copii, în contextul "creșterii calității vieții copilului" și prevedea ca suma alocată să ajungă la minimul 200 lei. În paralel cu acest obiectiv, Theodor Stolojan promitea tot în acea perioadă, adică în 2008, majorarea alocației la suma de 100 lei (Dublarea alocațiilor pentru copii începând cu 1 iulie 2009 - Conform Programului de Guvernare pe perioada 2009 - 2012), adică jumătate din cuantumul promis în Programul de guvernare. În concluzie, după 9 luni de Guvernare PD-L - PSD, suma reală pe care o primește un copil este de 42 de lei, adică mai puțin de jumătate din suma promisă de domnul Stolojan și aproximativ o cincime din suma promisa în Programul de guvernare.

Nimic din exemplele amintite mai sus nu a fost realizat. Doar minciuna și înșelătoria sunt singurele care rămân în memoria oamenilor după această guvernare. Până la urmă, și pateticele încercări de reglementare ale domnului Boc au fost blocate de către Curtea Constituțională sau sunt în curs de soluționare.