Vasile Filip Soporan
Vasile Filip Soporan
Sittings of the Chamber of Deputies of November 3, 2009
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.147/13-11-2009

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 03-11-2009 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 3, 2009

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.34 Vasile Filip Soporan - "Un gând bun pentru țara de după alegeri: "Veți crea, veți avea. Nu veți crea, nu veți fi nimic"";

 

Domnul Vasile Filip Soporan:

«un gând bun pentru țara de după alegeri: "Veți crea, veți avea. nu veți crea, nu veți fi nimic"

Orice gest pe care-l faci, în logica acțiunilor pe care le întreprinzi, are o anumită justificare. În cele ce urmează încerc să aduc o justificare gestului de a demisiona din grupul parlamentar al PSD, spunând de la început că nu există o problemă personală, și chiar dacă ar exista, ar fi minoră, pălind în comparație cu situația gravă în care se găsește România.

Vă întreb ce ați alege între supărarea faptului că prin managementul asigurat la nivelul conducerii centrale a PSD nu există nicio poziție alocată, în Birourile permanente ale Camerelor și în conducerile comisiilor permanente, din cele opt deținute, parlamentarilor care provin din zona Ardealului, Banatului, Crișanei și Maramureșului și situația economică și politică gravă în care se găsește România? Oricât de mare ar fi supărarea și orgoliul, politicianul responsabil ar alege discutarea situației grave în care se găsește România și ar constitui un punct forte al oricărui program electoral prezentat cetățenilor pe care-i reprezinți sau dorești să-i reprezinți.

Acest lucru am încercat să-l fac de la începutul celui de al doilea mandat de parlamentar ca, în calitate de membru al grupului parlamentar al PSD, să atenționez colegii și să pun în discuție unele probleme esențiale, cum ar fi: lipsa majoră a locurilor de muncă, gândindu-ne la faptul că 4 milioane de români, aflați la vârsta activă, nu își găsesc loc pe piața forței de muncă din România; instabilitate pronunțată la nivelul funcției publice prin deprofesionalizare și politizare excesivă; apariția unor blocaje majore cu efecte asupra funcționării principalelor instituții ale statului; incapacitatea de a gestiona problematica dezvoltării și utilizării eficiente a resurselor financiare guvernamentale și de la nivelul Uniunii Europene pentru realizarea marilor lucrări de infrastructură; apariția unor decalaje majore la nivelul veniturilor, lipsa unei viziuni asupra dezvoltării durabile.

Pornind de la această situație de criză generalizată, consider că partidele politice s-au transformat în gestionari ai crizelor permanente, fiecare dintre ele așteptând - fiind la dreapta - certificate de bună guvernare de stânga sau fiind la o guvernare de stânga - certificate de bună guvernare de dreapta, evitând, prin liderii lor, să afirme că sunt promotorii unor politici novatoare și vizionare în plan economic, capabile să așeze România într-o economie tot mai globalizată. În toată această perioadă, prin modul în care s-au formulat sau nu s-au formulat politicile de dezvoltare, constat că individualismul a fost deasupra interesului colectiv, al comunităților și deasupra interesului național, ducând în derizoriu exprimarea interesului politic pentru o consolidare necesară în plan economic și social.

Prin modul în care sunt formulate politicile, prin evitarea folosirii specialiștilor sau prin promovări pe criterii strict politice în activitățile de construcție și de punere în aplicare a acestora, consider că ne găsim într-o situație dificilă, într-o criză a funcționării partidelor politice, care influențează negativ funcționarea instituțiilor statului și realizarea politicilor de dezvoltare de care avem nevoie cu toții, cetățeni și politicieni.

Din acest motiv sunt într-o căutare a echilibrării situației existente. Săptămâna trecută făceam o propunere de stabilire a Parlamentului prin utilizarea votului uninominal pentru o parte a mandatelor și printr-o desemnare a celorlalte mandate pe criterii profesionale, la propunerea unor instituții de prestigiu. A doua măsură pe care am luat-o în considerare este legată de constituirea unui grup al parlamentarilor independenți - această structură funcționează și la nivelul Uniunii Europene - care se poate constitui într-un mediator al acțiunilor partidelor politice pentru urmărirea interesului național, cu precădere în rezolvarea situațiilor de criză în care se găsește, tranzitoriu, România în urma unor influențe externe sau interne. Din acest motiv, am susținut ideea constituirii unui grup al parlamentarilor independenți, un grup capabil să abordeze profesionist problemele majore cu care ne confruntăm, cu atât mai mult cu cât dominantă pentru România a fost încrâncenarea, lipsa de flexibilitate în înțelegerea și în transformarea inteligentă a inerțiilor, care acționează în plan economic și politic, în factori mobilizatori pentru dezvoltare durabilă, după principiul profesorului Octav Onicescu: "Veți crea, veți avea, nu veți crea, nu veți fi nimic" sau a butadei lui Ford, preluată de profesorul Nicolae Profiri (întemeietorul Școlii de Drumuri din București), "Nu este adevărat că din cauza sărăciei nu avem drumuri, adevărul este că din cauza lipsei de drumuri suntem o țară săracă".

Mai am o rugăminte: să nu ne mai jucăm de-a țara și poporul și să nu ne mai ascundem, să nu ne prindă criza și, mai nou, pandemia. Haideți să gândim matur, să dăm legitimitate actului de guvernare pentru a vă vedea liniștiți de campanie cu un gând care trebuie să apară în permanență: Cum vă apare țara de după alegeri? O degradăm astăzi prin acțiunile noastre sau o protejăm cu maximă responsabilitate? Ce vom face dacă anul viitor va apărea suplimentar un număr de un milion de șomeri? Cum vom spune că ne-am făcut datoria dacă firmele private nu vor mai avea activitate prin faptul că investițiile se vor reduce semnificativ? Cum putem să vorbim despre dezvoltare dacă viteza de circulație pe căile ferate este la nivelul anilor 1950? Cum putem să vorbim de apropiere de Uniunea Europeană când singura autostradă de legătură cu aceasta bate pasul pe loc?

Vom putea spune că am avut campanie electorală pentru alegerea președintelui și au fost anumite jocuri politice? Vom putea face acest lucru ca apoi, indiferent de situația țării, în numele unui partid politic, să cerem un vot pentru un candidat și mai puțin pentru un anumit program? Putem să facem toate aceste lucruri, cu o singură condiție, să nu ne gândim la responsabilitatea pe care o avem în impunerea interesului național. Nefiind niciun parlamentar care să afirme că nu acționează în interes național, vă îndemn, stimați colegi, la rațiunea de a înțelege că fiecare nepăsare, fiecare lipsă de acțiune și responsabilitate, fiecare neînțelegere poate să însemne, în ultimă instanță, un furt de la cei care flămânzesc și nu sunt hrăniți, de la cei înfrigurați care nu sunt îmbrăcați, ca să folosesc într-un alt context explicația dată de Dwight Eisennhower raportului existent între înarmare și problematica socială a populației.

Vă îndemn la responsabilitate și la un gând bun pentru țara de după alegeri.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 21 november 2019, 18:27
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro