Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 15, 2009
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.160/24-12-2009

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 15-12-2009 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 15, 2009

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,35.

Lucrările au fost conduse de domnul Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și de doamna Daniela Popa, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistată de domnii Valeriu Ștefan Zgonea și Dumitru Pardău, secretari.

*

 
Valerian Vreme - declarație politică intitulată Ajunge!;

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor și domnilor deputați,

Deschidem ședința consacrată declarațiilor politice de astăzi, 15 decembrie 2009.

Începem cu Puterea și am să-l rog pe domnul deputat Valerian Vreme, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, să-și prezinte declarația politică și să-l rog pe domnul Cătălin Cherecheș, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, să se pregătească pentru a-și susține și domnia sa declarația.

Domnule coleg, aveți cuvântul.

 

Domnul Valerian Vreme:

Bună dimineața!

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Ajunge!" și ea exprimă o stare de spirit cu care m-am întâlnit, imediat după aceste alegeri, în Colegiul nr.6, Circumscripția Bacău-Onești.

Ajunge cu atâta ipocrizie din partea noastră, a politicienilor. Ajunge cu degringolada, întreținută artificial, pentru că, trebuie să recunoaștem, țara noastră are nevoie de liniște acum și de ordine.

Este timpul să renunțăm la ambiții, la răzbunare și trebuie să ne vedem de treabă. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de calm pentru a putea trece și peste acest moment. Dacă vom continua în același ritm nu vom face altceva decât să ne afundăm și mai tare într-o mocirlă periculoasă. Să nu uităm că suntem într-o întârziere de-a dreptul scandaloasă, nu avem legi, nu avem guvern de peste două luni de zile.

Noi, politicienii, am fost trimiși aici, în Parlamentul României, pentru a veghea la bunul mers al țării și nu pentru a ne regla noi conturile într-un fel sau altul. Interesul național este prioritar și nu lupta pentru ciolan. Pentru că trebuie să recunoaștem, asta se vede din exterior. Trebuie să lăsăm instituțiile statului să-și facă treaba, pentru că în România legea este pentru toți una și aceeași, iar politicienii trebuie să se supună acestor legi și nu să subjuge cadrul legal propriului interes.

Suntem în zona ridicolului. Am primit numeroase semnale prin care oamenii mă întrebau de ce nu se trece la treabă. Este vorba de cei care au votat fie cu Mircea Geoană, fie cu Crin Antonescu, în primul tur de scrutin, fie cu Traian Băsescu și care mă chestionau, nedumeriți, de ce se continuă acest scandal politic. Oameni în vârstă mă întrebau dacă noi politicienii nu conștientizăm faptul că ne facem de râs prin acest scandal.

Oare chiar nu ne mai putem trezi la realitate? Trebuie să ne trezim pentru că altfel, cei care ne-au trimis aici își vor pierde încrederea în noi. Le este lehamite de scandalul acesta, întreținut de anumite grupuri de interese. Chiar credeți că oamenii nu-și dau seama de ce se întâmplă în realitate? Cât de proști credem că sunt oamenii de rând cărora li se bagă pe gât acest așa-zis tărăboi politic, premeditat?

Sunt lucruri mai importante în țara asta a căror rezolvare este imperios necesară. Să nu uităm faptul că zilele acestea o comisie de la Fondul Monetar Internațional este în România pentru a discuta probleme de finanțare vitale pentru noi.

Țara are nevoie de buget, întreprinderile trebuie să-și continue proiectele, instituțiile statului trebuie să-și facă treaba. În concluzie, timpul nu mai ține cu noi și nu ne rămâne de făcut decât să ne apucăm responsabil de treabă.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Cătălin Cherecheș - declarație politică cu titlul România și românii după 20 de ani;

Îl rog pe domnul Cătălin Cherecheș să ia cuvântul și se pregătește domnul deputat Florian Daniel Geantă, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

 

Domnul Cătălin Cherecheș:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Am intitulat declarația mea politică de azi "România și românii după 20 de ani".

Au trecut 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Un moment mult așteptat de români. Sătui de sărăcie, granițe închise, spectacole omagiale și mulți activiști zeloși. Multe au fost așteptările românilor în toți acești ani. Și puține s-au îndeplinit. De aceea cred că se impun o întrebare și un răspuns: unde a ajuns România după 20 de ani de libertate și spre ce ne îndreptăm?

Ne spunea domnul Silviu Brucan că românii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a deprinde democrația. A fost cel mai citat, dar și cel mai detestat prognostic. Din păcate, după ce am văzut în această ultimă campanie electorală pentru Președinția României, se pare că mai avem nevoie de mulți ani pentru a ne depăși aceste tare. De aceea, cred că 50 de ani de lipsă a democrației pot fi neutralizați de o perioadă comparabilă de democrație.

Din 1990 încoace, odată la patru ani, toate forțele politice au promis schimbarea în bine a României. E adevărat că libertățile au progresat, dar, în timp, democrația s-a cam inhibat, iar respectul față de instituții și valori s-a manifestat foarte rar. Am văzut cum democrația a fost redusă la o luptă permanentă pentru putere, cum românii au fost asmuțiți unii împotriva altora și, ce este mai grav, împotriva instituțiilor statului. In toți acești 20 de ani, românii au fost stimulați să-i urască pe cei dinaintea lor, să nege tot ce a fost, chiar dacă au fost și lucruri bune, să dea vina unii pe alții, neasumându-și aproape nici o responsabilitate.

Doamnelor și domnilor colegi,

Dacă ar fi să răspund eu la întrebarea: Unde suntem după 20 de ani? aș putea spune că avem un stat democratic, avem legi, avem libertate de expresie, avem libertatea de a circula, dar avem și șomeri, grija zilei de mâine pentru mulți dintre români, nu mai avem respect unii față de alții, sunt multe abuzuri, am reușit să nu mai avem lideri și valori cu care să ne mândrim, am pierdut instinctul binelui și persistăm în aceleași greșeli.

După 20 de ani de libertate, trebuie să recunoaștem că de cele mai multe ori nu a fost pus omul potrivit la locul potrivit, iar politica nu a servit instituțiile, ci și le-a aservit. Oamenii refuză să meargă la vot, iar când o fac nu știu ce votează și văd că votul lor nu prea contează.

Sunt unul dintre tinerii politicieni și îmi doresc o altfel de politică, modele adevărate, instituții democratice, o Românie demnă și respectată în lume. Am învățat că instituțiile democratice nu se pot clădi decât pe profesionalism și onestitate. Cred că avem nevoie de concordie națională, care să ne inspire în a clădi împreună.

Un stat puternic are nevoie de încredere și loialitate între instituțiile lui, între acestea și cetățeni. Fără să luăm în seamă sentimentul național simplu, generozitatea, spiritul de răspundere și încrederea în noi înșine, nu vom avea puterea de a construi o societate modernă.

La 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, eu cred că destinul unui popor și al unei națiuni se măsoară în implicarea fiecăruia dintre noi.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Florian Daniel Geantă - declarație politică: Diaspora înseamnă români;

Îl invit la microfon pe domnul deputat Florian Daniel Geantă și se pregătește domnul deputat Vasile Mocanu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

 

Domnul Florian Daniel Geantă:

Bună dimineața!

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Declarația mea politică se intitulează "Diaspora înseamnă români".

Alegerile prezidențiale care tocmai s-au desfășurat au determinat pe cei care au pierdut competiția electorală să recurgă la instrumente și afirmații nedemne de partide politice democratice. Dintre toate acestea, acuzele la adresa românilor din străinătate, care ar fi determinat soarta alegerilor din România, și care, pentru unii lideri politici, nu ar fi români, nu au făcut cinste nici unuia dintre partidele politice ale marii coaliții antiprezidențiale.

Ceea ce au pierdut din vedere partidele politice care au contestat rezultatul turului doi al alegerilor prezidențiale este faptul că familiile acelor români, care au votat pe 6 decembrie, trăiesc încă în România. Faptul că acești români nu și-au uitat țara, au alimentat permanent cu bani familiile din țară, că acești români au parcurs în medie peste 200 de km pentru a exercita dreptul democratic de a alege pentru ei și pentru copii și părinții lor rămași în țară.

Ceea ce contestă în realitate perdanții alegerilor prezidențiale este faptul că pe măsură ce te deplasezi geografic către Europa Occidentală, aderența românilor pentru politica de dreapta crește, iar votul românilor din străinătate respinge cu peste 80% politica social-democrată de modă veche din România.

Este trist că liderii partidelor politice coalizate în decembrie 2009 au aruncat o astfel de anatemă asupra celor peste două milioane de români care trăiesc astăzi în străinătate. Nu pot să nu mă duc cu gândul că acești contestatari sunt uimiți că românii din diaspora nu au votat utopia celor 25.000 de euro pentru reîntoarcerea acasă. Nu pot să nu cred că aceiași oameni politici au subestimat înțelepciunea românilor din diaspora, români care au părăsit în mare parte țara în perioada în care social-democrația conducea România.

Cum va putea candidatul contestatar să se declare președintele tuturor românilor, uitând că peste 10% dintre aceștia trăiesc în străinătate și sunt cetățeni români. Aș putea foarte simplu să deduc că pe vremea cât candidatul învins trăia în Statele Unite nu ar fi avut dreptul de a vota și decide pentru soarta românilor și a României, ceea ce este cu totul un raționament greșit.

Cum poate candidatul perdant să se proclame democratic, atâta vreme cât prin diverse tertipuri încearcă să influențeze deciziile instituțiilor statului român și nu respectă propriile sfaturi privind recunoașterea victoriei celuilalt contracandidat.

Cred cu tărie că orice candidat la președinție trebuie să respecte în egală măsură pe toți românii, indiferent dacă aceștia se află în țară sau temporar în străinătate.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc și eu, domnule deputat.

 
Vasile Mocanu - declarație politică cu titlul Curiozități medicale;

Îl invit la microfon pe domnul deputat Vasile Mocanu. Se pregătește domnul deputat Tudor Ciuhodaru.

 

Domnul Vasile Mocanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Curiozități medicale".

Sistemul medical ieșean are mai puțini salariați decât anul trecut, dar cheltuielile salariale au crescut față de perioada respectivă. Astfel, de la începutul anului 2009, au plecat din spitalele ieșene peste 400 persoane, adică aproximativ 5% din totalul angajaților. Pe de altă parte, bugetul pentru salarii a crescut de la 34 de milioane de lei lunar, anul trecut, la 42 de milioane de lei lunar în 2009.

Există explicații diferite pentru acest fenomen, să-i zicem curios. Directorii spitalelor confirmă creșterea bugetului pentru salarii, dar susțin că, oricum, acesta nu depășește limita legală de 70% din bugetul unităților medicale. Nu ar depăși! Mai mult, creșterea este rezultatul eforturilor susținute ale medicilor de a acoperi deficitul de personal. Orele suplimente și gărzile în plus sunt cele care consumă foarte multe resurse financiare dar și umane.

La rândul său, Casa de Asigurări de Sănătate din Iași pretinde că majorarea bugetului pentru salarii s-ar datora unor cheltuieli nejustificate. Potrivit CAS, spitalele refuză să facă orice fel de economii, chiar și în această perioadă de criză, iar risipa de bani influențează direct achiziția de medicamente. Din nou, multe spitale din Iași se confruntă cu o criză de medicamente.

Să recunoaștem sincer că cele două explicații sunt profund diferite. Dar indiferent de cauzele acestei discrepanțe, un lucru este sigur: reforma în sistemul medical din țară trebuie să continue. PSD a început un astfel de demers, dar se pare că Guvernul Boc a oprit deja orice fel de acțiuni de modernizare a sistemului medical.

Nu știm care sunt soluțiile PD-L pentru sănătatea românilor și probabil nici nu le vom afla vreodată, de vreme ce nici acest partid nu le știe. Dar sistemul medical românesc, și așa foarte slăbit de criză ca și de cei 20 de ani de tranziție, nu poate aștepta experimentele PD-L-iste. Fără măsuri grabnice din partea guvernanților, sănătatea va fi prima care va intra în colaps.

Suntem foarte curioși pe cine vor mai da atunci vina Partidul Democrat Liberal. Probabil pe românii care au avut obrăznicia să se îmbolnăvească!

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Tudor Ciuhodaru - declarație politică intitulată Frig;

Îl invit la microfon pe domnul deputat Tudor Ciuhodaru, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat. Și-l rog să se pregătească domnul deputat Samoil Vîlcu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

 

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Bună dimineața!

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică se intitulează "Frig".

Pentru că este frig la Iași. A fost și ieri. Și în Spitalul de Urgențe a fost frig. Dacă pacienții au avut de suferit? Da, au avut de suferit. Dacă personalul a avut de suferit? Da, a avut de suferit. Și este posibil ca mâine să fie frig și în alte spitale din țară. Motivul? Ce alt motiv ar putea exista în această perioadă decât lipsa finanțării?

În alte spitale poate că nu este frig., dar nici bani pentru medicamente, consumabile sau pentru repararea aparaturii medicale.

Urmând exemplul președintelui Băsescu, mă voi folosi și eu de numele unui pacient, dar nu în scop electoral. Îl cunoașteți, e de prea mult timp agonic. Se numește sistemul sanitar.

În timp ce personalului din sistem i se impun zilele de concediu fără salariu, în timp ce posturile sunt blocate prin înțelepte ordonanțe de urgență, puținii rămași găsesc că este din ce în ce mai greu să desfășoare o activitate normală. Dar, atenție, lor li se cere performanță. Observ că, în ultima vreme, singura metodă de a-i motiva pe profesioniștii din sistem să rămână în țară sunt declarații patetice cu iz patriotard. Asta când cuiva îi pasă suficient încât să facă măcar asemenea declarații.

Ceea ce nu se înțelege de către unii, este că performanța nu se atinge prin decapitări spectaculoase, sub flash-urile mass-mediei, și declarații pompoase făcute de profeți clarvăzători refugiați printr-un etaj al ministerului. Normalitatea și abia apoi performanța se pot obține doar printr-o finanțare corespunzătoare a sistemului.

Sper ca următorul guvern, indiferent cum s-ar numi el, nu va considera sănătatea românilor doar tema de campanie sau prilej de afișare mediatică si va încerca să meargă pe altă cale decât iluștrii săi predecesori. Având în vedere variantele preconizate în acest moment, mă îndoiesc profund.

Sănătatea nu mai are nevoie de vizionari si nenumăratele lor reforme, ci de politici sanitare adecvate realităților din România.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule coleg.

 
Samoil Vîlcu - declarație politică cu tema Posturile pentru rezidenți, suplimentate - măsură de sprijinire a tinerilor medici;

Îl invit la microfon pe domnul Samoil Vîlcu și se pregătește domnul deputat Clement Negruț, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnule coleg, aveți cuvântul.

 

Domnul Samoil Vîlcu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică se intitulează "Posturile pentru rezidenți, suplimentate - măsură de sprijinire a tinerilor medici".

Doamnelor și domnilor deputați,

Decizia Guvernului României de a suplimenta cu 1500 numărul de locuri pentru examenul de rezidențiat este o măsură foarte bună pentru sistemul sanitar. Această măsură vine în contextul în care mai mult de jumătate din specialiștii absolvenți de medicină își doresc să profeseze în afara graniței. Propunerea actualului ministru al sănătății de transformare a posturilor vacante de medic specialist în posturi pentru rezidenți, pentru a rezolva problema celor care, deși au obținut punctaj de promovare la rezidențiat, au rămas fără posturi este binevenită întrucât trebuie să acordăm o atenție sporită asistenței medicale din România, iar pentru asta avem nevoie de o strategie eficientă de sprijinire a medicilor rezidenți.

Prin suplimentarea numărului de posturi cu 1500, ajungând astfel de la aproximativ 3.000 la 4.500 de locuri se realizează confirmarea pe posturi a medicilor rezidenți și se acordă acestora posibilitatea de a beneficia de un loc de muncă după absolvirea studiilor de profil.

Avem nevoie de medici si nu ne permitem să-i pierdem pe acești tineri care vor să muncească în sistemul sanitar romanesc. Spitalele lucrează la jumătate din numărul de medici și nu era corect ca acești tineri absolvenți să stea acasă sau plece din țară pentru că nu aveau ce lucra aici.

Cu doar 1,9 medici la mia de locuitori, România ocupă locul 31 din 33 în Europa, în condițiile în care media continentală este de 3,8 medici la mia de locuitori, iar în 2007 au plecat să lucreze în străinătate 1.200 de medici, adică 4 la sută din totalul celor cu drept de liberă practică.

În prezent putem vorbi de criză în privința numărului de medici. De fapt, în România, numărul de medici și chiar și cel de farmaciști, este de doar jumătate din necesar. Conform datelor Colegiului Medicilor din România, o treime din specializările medicale nu sunt acoperite în întregime la nivel național. Astfel, există județe fără medic cardiolog, endocrinolog sau pneumolog, iar această situație nu poate dura la nesfârșit. Dacă acum 15 ani erau chiar și 20 de candidați pe un loc la admiterea la Medicină, numărul lor este, astăzi, de cinci ori mai mic, iar în aceste condiții suplimentarea numărului de locuri pentru rezidențiat va rezolva, parțial, pe viitor problema numărului insuficient de cadre medicale din sistemul sanitar românesc.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Clement Negruț - declarație politică cu subiectul Televiziunea Română, naționalizată de Partidul Social Democrat;

Îl invit la microfon pe domnul deputat Clement Negruț, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Dacă mai este vreun deputat care dorește să-și susțină declarația, să se pregătească pentru a lua cuvântul.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Clement Negruț:

Bună dimineața, domnule președinte!

Bună dimineața, doamnelor și domnilor!

Declarația mea politică am numit-o "Televiziunea Română, naționalizată de Partidul Social Democrat".

Încep cu o frază care ar trebui să fie o concluzie a acestei declarații politice.

Atrag atenția de la Tribuna Parlamentului asupra politizării la care a fost supusă Televiziunea Română "liberă" pe perioada campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României și solicit demisia de urgență a domnului Sassu din funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al Televiziunii Romane.

Înainte de a prezenta motivele care stau la baza demersului meu, vă reproduc art.3 alin.(1) și art.4 alin.(1) din Legea nr.41/1994 care reglementează funcționarea acestei instituții: art.3 alin.(1) "Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune au obligația să asigure prin întreaga lor activitate pluralismul, libera exprimare a ideilor și a opiniilor, libera comunicare a informațiilor, precum și informarea corectă a opiniei publice" și art. 4 alin.(1) "Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, ca servicii publice în realizarea obiectivelor generale de informare, educație, divertisment, sunt obligate să prezinte în mod obiectiv, imparțial, realitățile vieții social politice și economice interne și internaționale, să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice."

Prin aceste reglementări legale, TVR trebuie sa slujească interesului public, adică al cetățenilor care sunt obligați prin același act normativ să plătească taxa pentru serviciul public de televiziune, în calitate de beneficiari ai acestor servicii și mai ales pentru a fi corect informați "

Modelul patentat de Moscova în anii '50 de subjugare a presei și de transformare a sa într-o unealtă de răspândire a doctrinei partidului se pare ca nu a dispărut în decembrie 1989, odată cu eliberarea televiziunii naționale, ci subzistă încă fiind folosit din plin de liderii PSD pe perioada campaniei electorale, probabil din cauza aproprierii doctrinare de Moscova și modelul rusesc.

Este inacceptabil ca după 20 de ani de la căderea comunismului, practicile staliniste de cenzurare a știrilor și de filtrare a adevărului prin lentila politrucilor de la conducerea televiziunii să se regăsească chiar la televiziunea națională, o televiziune plătită de două ori de cetățenii acestei țări - odată prin taxa obligatorie impusă tuturor românilor și a doua oara prin transferurile de la bugetul statului - pentru a asigura o informare corectă a tuturor.

Astfel, un prim episod al ingineriei TVR într-un mod partizan în campania electorală în favoarea candidatului Mircea Geoană se produce în 24 noiembrie 2009, când în timpul transmisiei meciuluide Liga Campionilor dintre Unirea Urziceni șiFC Sevilla, comentatorii TVR au menționat prezența pe stadion acandidatului PSD la Președinție, Mircea Geoană, și a consilieruluiacestuia, Cozmin Gușă, dovedindu-și astfel în mod clar partizanatul politic pentru PSD și încercând să îl favorizeze astfel pe Mircea Geaoană în încercarea de a mai câștiga ceva procente electorale.

Televiziunea Română recidivează după numai câteva zile, când au fost trecute sub cenzură evenimentele de la mitingul organizat la Timișoara, chiar de Ziua Națională, când din dorința de a-l ajuta pe Mircea Geoană să mai salveze ceva din imaginea șifonată la Timișoara alege să treacă sub tăcere evenimentele din Piața Operei și fuga rușinoasă a lui Geoană, pe ușa din dos a Operei din Timișoara. În loc să informeze cetățenii asupra evenimentelor din Timișoara și din restul orașelor din țară, TVR se comportă la fel ca pe vremea lui Ceaușescu, când în decembrie '89, regimurile comuniste din Europa cădeau unul cate unul, la Timișoara se ieșise deja în stradă, iar TVR-ul ne transmitea imagini idilice cu mult iubitul conducător, trecând sub tăcere adevărul.

TVR s-a comportat în timpul campaniei electorale atât în primul tur, cât și în turul II ca o televiziune privată, fără să asigure o corectă informare a publicului, profitând de faptul că are cea mai mare arie de acoperire din punct de vedere al semnalului de emisie atât în țară, cât și în afara granițelor. Această atitudine nu a fost întâmplătoare, ci o mână de ajutor dată candidatului Mircea Geoană, care a fost mediatizat favorabil și de televiziunile private ale mogulilor Voiculescu și Vântu. Dacă cei doi proprietari ai unor televiziuni private care și-au făcut din denigrarea candidatului PD-L un scop în sine, Alexandru Sassu, directorul general al TVR, cenzurează PD-L. Refuzul TVR , la ordinul lui Sassu, de a difuza în cadrul emisiunii Buletin electoral a producției PD-L în care domnul Theodor Stolojan vorbea de un guvern PSD-PNL, precum și o declarație a domnului Vasile Blaga în același context au fost considerate legale de către CNA, neîncălcând reglementările Legii audiovizualului.

Atunci când televiziunea publică finanțată din fonduri publice are o asemenea atitudine și participă la jocurile de culise ale candidatului Mircea Geoană, înseamnă că Alexandru Sassu a răspuns prompt ordinului PSD, acela de a cenzura candidatul Traian Băsescu și PD-L, atitudine care a fost sesizată și de CNA. Acest organism s-a sesizat pentru că în primele zile ale campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României, TVR nu a realizat și difuzat nicio știre cu privire la desfășurarea campaniei electorale, refuzând să își îndeplinească misiunea de televiziune publică.

În aceste condiții, solicit de urgență demisia domnului Sassu din fruntea TVR. Vremea politrucilor însărcinați cu cenzura a trecut, iar profesioniștii din cadrul TVR trebuie lăsați să-și facă meseria. E păcat să ne batem joc de o echipă de jurnaliști de mare valoare, băgându-le pumnul în gură și punându-i să scrie știri la comanda domnului Sassu. Trebuie să-i lăsam pe acești oameni să-și facă meseria neîngrădiți și fără teama că ar putea păți ceva din cauză că știrile lor îl deranjează pe tovarășul Sassu și pe tovarășii din echipa Partidului Social Democrat.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Gheorghe Ana - declarație politică cu titlul Speranța;

Îl invit pe domnul deputat Gheorghe Ana, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, pentru a-și prezenta declarația politică.

Domnule coleg, aveți cuvântul.

 

Domnul Gheorghe Ana:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică se intitulează "Speranța".

Peste câteva zile se împlinesc 20 de ani de la revoluția din 1989. 20 de ani de frământări, de transformări, de împliniri și dezamăgiri.

Cu toții am crezut într-un viitor luminos, fără să realizăm măcar pentru o clipă cât de greu se construiește acest viitor, câtă muncă, câtă tenacitate, profesionalism, înțelegere și sacrificiu de sine și colective ne cere acest viitor luminos.

Speranțele tuturor au fost nemăsurate, așezate pe multiple paliere ale vieții de zi cu zi.

Câte dintre aceste speranțe au fost îndeplinite? Și pentru câți dintre noi? Foarte puține și pentru foarte puțini.

O speranță comună a fost aceea de a trăi liberi, de a ne exprima liber, de a decide împreună mersul lucrurilor, nu impus, nu încorsetați, nu urmăriți.

Ar fi trebuit ca în acești 20 de ani să învățăm a ne comporta unii cu alții, atunci când vremelnic deținem instrumentele puterii. Să folosim puterea în folosul comunității în care trăim, să avem capacitatea de analiză a lucrurilor legale și mai puțin legale.

Din păcate, nu am învățat mai nimic din aceste lucruri care fac parte din adevărata democrație, din viitorul la care am visat. Și, atunci, nu de puține ori, reminiscențele trecutului se manifestă la mulți dintre noi, democrația fiind înțeleasă greșit și apare acel comportament discreționar, care afectează o persoană sau o comunitate întreagă. Este cazul Consiliului local municipal Târgoviște, județul Dâmbovița, care, pe data de 10.XII.2009, a aprobat revizuirea taxelor persoanelor fizice și juridice și, profitând de o majoritate solidă, a luat o hotărâre discreționară față de agentul economic ARTPRES IMPACT Târgoviște, care desfășoară activitate de vânzare ziare, reviste, cărți.

Majorarea aberantă, de la 5 lei m.p. pe lună, până la 468 lei, sau de la 4 lei m.p. pe lună, la 432 lei m.p. pe lună, a taxei pentru ocuparea terenului cu construcții provizorii autorizate în condițiile legii, în incinta cărora se desfășoară activitate de vânzare ziare, reviste, cărți, în timp ce pentru activități comerciale sau servicii - exemplu, alimentație publică, spălătorie auto și altele - au crescut cu până la 10%, unele taxe rămânând chiar la nivelul anului 2009, mă determină să cred că măsura luată este una de răzbunare politică la adresa Societății ARTPRES IMPACT Târgoviște, al cărui acționar este consilierul Teodor Vasiliu.

Doresc să precizez că Societatea ARTPRES IMPACT Târgoviște este principalul difuzor de presă din județul Dâmbovița și din Municipiul Târgoviște și colaborează de peste 15 ani cu toate societățile de presă din România.

Aceste majorări aberante de peste 100 de ori va face practic imposibilă difuzarea presei naționale și locale în județul Dâmbovița, începând cu 1.I.2010 și va lăsa fără locuri de muncă circa 100 de salariați.

Consilierii PD-L, majoritari în Consiliul local municipal Târgoviște, care au votat majorarea cu peste 100 de ori a taxei pentru închirierea terenurilor cu construcții provizorii în incinta cărora se desfășoară activități de vânzare a ziarelor, revistelor, cărților, au avut grijă ca pentru afacerile lor, exemplu: panouri publicitare, alimentație publică, terase, parcări, spălătorii auto și altele, taxele să rămână neschimbate, respectiv zero la sută majorări. Așa se respectă legea și democrația la Târgoviște.

Fac apel pe această cale la instituția prefectului să analizeze cu profesionalism hotărârea Consiliului local municipal Târgoviște din 10.XII.2009 cu privire la majorarea unor taxe la persoane fizice și juridice și să o anuleze în contencios ca fiind nelegală.

Sunt notorii pozițiile radicale ale consilierului Teodor Vasiliu față de abuzurile municipalității, dar nu majorarea discreționară a taxelor ce trebuiesc plătite de societatea administrată de Teodor Vasiliu armonizează punctele de vedere ale părților. Ba, din contră, această măsură se constituie într-o dovadă clară a interesului politic nedisimulat de a lovi în libertatea presei, precum și în libertatea cetățeanului Teodor Vasiliu.

Sper ca noul mandat al președintelui țării, Traian Băsescu, ce va începe mâine, să readucă speranțele românilor de a conviețui în liniște și înțelegere, indiferent de culoarea politică.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
 

Întrucât nu mai avem în momentul acesta deputați dornici să-și susțină de la microfonul Camerei declarația politică, dați-mi voie să îi anunț pe cei care au depus în scris declarațiile politice. Din partea Partidului Democrat Liberal, domnii deputați: Militaru Constantin Severus, Doinița-Mariana Chircu, Marius Rogin, Răzvan Mustea-Șerban, Stelică Iacob Strugaru, Toader Stroian, Ionescu George, Buda Daniel, Petru Călian, Ciobanu Gheorghe, Holdiș Ioan și Corneliu Olar. Din partea Partidului Social Democrat, următorii deputați: Ion Stan, Valeriu Ștefan Zgonea, Neculai Rățoi, Costică Macaleți și Dorel Covaci. Din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal: Uioreanu Horea-Dorin, Grațiela Leocadia Gavrilescu și Cristian Buican. Din partea minorităților naționale, domnii deputați Miron Ignat și Mircea Grosaru. Iar din partea Grupului parlamentar al independenților, domnul deputat Vasile Filip Soporan.

Au depus în scris 23 de deputați declarații politice, iar de la microfonul Camerei și-au susținut declarațiile 8 parlamentari, 4 din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, 4 din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Între timp, a mai depus declarația în scris și domnul deputat Cristian Rizea, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Cu acestea, doamnelor și domnilor colegi, declar închisă ședința de astăzi consacrată declarațiilor politice.

Ne revedem la ora 12,30, la ședința consacrată votului final.

Vă doresc tuturor o zi frumoasă.

 
   

(Următoarele intervenții și declarații politice au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Mircea Grosaru - declarație politică intitulată La mulți ani, România!;

Domnul Mircea Grosaru:

"La mulți ani, România!"

În fiecare an, la data de 1 decembrie România sărbătorește Ziua Națională, sărbătoare foarte importantă și la fel sărbătorită de toate țările europene.

În anul 1918 marea majoritate a statelor Europei de astăzi s-au desprins de imperiile care dominau și au trecut la o construcție proprie a destinelor fiecărei țări în parte.

Fiecare țară sărbătorește în felul ei, după tradiții și specific național, iar România ne-a obișnuit cu depunerea de coroane de flori la Arcul de Triumf din București, acolo de unde se dă tonul sărbătoririi în toată țara.

La fel ca și majoritatea românilor, minoritățile naționale, fiecare în modul lor depun coroane de flori și participă cu inima alături de majoritatea românilor la această sărbătoare.

În acest an, sărbătorirea Zilei Naționale coincide cu alegerile prezidențiale, dar în egală măsură populația țării trăiește fiecare eveniment în parte, astfel încât atât pentru primul, cât și pentru cel de-al doilea va avea același interes.

Anul 1918 reprezintă astfel un simbol atât pentru România, cât și pentru alte țări, tocmai prin desprinderea tuturor de imperiul austro-ungar, în dorința de a-și construi singuri destinul, de a deveni și a se transforma în state naționale independente, independența devenind un atribut al țărilor civilizate și dezvoltate.

Pentru acest motiv, personal, la fel ca și fiecare român transmit din toată inima un sincer

La mulți ani, România!

  Mircea Grosaru - declarație politică Ce votăm, Traian Băsescu sau Mircea Geoană?;

Domnul Mircea Grosaru:

"Ce votăm, Traian Băsescu sau Mircea Geoană?"

Politicieni mai vechi sau mai nou intrați în Parlamentul României, pe noul sistem de vot uninominal, promovat în aceeași măsură de însuși președintele României, dar și de Parlament, și-au adus aminte că Traian Băsescu și-a dorit mult schimbarea clasei politice, și în mare măsură a și reușit, întrucât circa 60% dintre parlamentarii aleși sunt noi.

Acum, președintele României, pe aceeași temă și-a clădit campania electorală pentru un nou mandat la Cotroceni, însă tema a fost deja epuizată, o știm bine cu toții, așadar clasa politică din România și nu numai și-a pus întrebarea: de ce folosește președintele aceeași temă?

Explicațiile sunt mai multe, și dacă ar fi să le analizăm în ordinea importanței lor am pune pe primul loc lipsa de idei, lipsa de programe pentru România, or tocmai acum România are nevoie de proiecte de viitor, mai ales proiecte economice. Și de aici începe totul, cu o analiză pe mai multe paliere, cu importanță la fel de mare pentru fiecare subiect, fie că se numește învățământ, sănătate, agricultură, justiție sau mediu.

Dacă la alegerile trecute pentru președinția României Traian Băsescu și-a ales un țel sigur și un mesaj clar: Adrian Năstase și eradicarea corupției la nivel înalt în România, în acest mandat, pentru alegeri mult mai importante pentru țara noastră, același candidat nu mai are mesaj, trăgând cu "gloanțe oarbe" după moguli și parlamentari, în vederea reducerii numărului lor și minimalizării importanței acestora în viața politică, după ce la alegerea lor a spus altceva.

Se pare că Traian Băsescu se prezintă în aceste alegeri obosit de un mandat fără realizările pe care le-a promis, precum: "Să trăiți bine!" și "la bine și la greu" rămase fără esența faptelor.

Dacă la toate acestea mai adăugăm că nu poți lupta de unul singur împotriva tuturor și că nu-și găsește niciun aliat în Parlament, întrucât nimeni nu mai dorește colaborarea cu partidul-stat, putem considera că decizia cetățenilor ar fi clară, însă nu se știe niciodată ce votează cetățenii.

De multe ori surprizele sunt atât de mari încât orice analiză este răsturnată de realitate.

  Mircea Grosaru - declarație politică Se așteaptă din nou Marea confruntare;

Domnul Mircea Grosaru:

"Se așteaptă din nou Marea confruntare"

După primul tur al alegerilor prezidențiale s-a constatat că sondajele de opinie și studiul politic au ajuns și în România la rang de știință, în sensul că acestea au prevăzut cu multe luni în urmă un rezultat care s-a și întâmplat: primii doi clasați sunt Traian Băsescu și Mircea Geoană, la diferență de 1,3%, ceea ce face ca turul II al alegerilor să devină foarte disputat.

Nu a lipsit nici surpriza acestui prim tur, iar aceasta se numește Crin Antonescu.

Partidul Național Liberal și candidatul lui, Crin Antonescu, sunt primii învingători, chiar dacă după primul tur nu au reușit să depășească 20% din sufragiile de vot.

Foarte rapid s-au regrupat și au hotărât că sunt alături de cei care i-au sprijinit, chiar dacă în doctrine sunt diferiți. Se așteaptă o nouă confruntare televizată, între finaliștii acestor alegeri care însă, de această dată sunt poziționați total diferit în noile sondaje de opinie, de luat în mod serios în seamă.

Astfel, Traian Băsescu se prezintă singur și nesprijinit de nimeni.

Mircea Geoană se prezintă mult mai proaspăt, cu idei și proiecte viabile, sprijinit de întreaga clasă politică din România și cu un Guvern pregătit a-și prelua atribuțiunile, în frunte cu premierul acceptat de toți, Klaus Iohannis, chiar înaintea sărbătorilor de Crăciun.

Se mai așteaptă o confruntare televizată la care mulți cetățeni nehotărâți se vor uita încă odată pentru a-și cristaliza o opinie deja formată, dar asta nu va schimba foarte mult situația deja conturată.

Confruntarea nu va aduce nimic nou, decât acuze reciproce pentru ceea ce nu a făcut Traian Băsescu și pentru ceea ce ar vrea să facă Mircea Geoană în calitate de președinte. Această confruntare va fi cu siguranță în favoarea celui care prezintă proiectele de viitor, întrucât la președintele actual cetățenii pot compara promisiunile sale cu trecutele realizări, mult discutate și contestate în cea mai mare măsură.

Acum, pe data de 1, decembrie când scriu această declarație politică, urmare a unor analize proprii dar nu numai, candidatul Mircea Geoană este în opinia personală mai bine plasat în sondaje și prevăd un scor de circa 52-53% pentru acesta, în dauna actualului președinte, care apreciez că va obține circa 47-48% din sufragiile alegătorilor, dar votul popular se poate răsturna și într-o singură zi.

  Mircea Grosaru - declarație politică Rezultatul așteptat sau surpriză?;

Domnul Mircea Grosaru:

"Rezultat așteptat sau surpriză?"

Rezultatul alegerilor prezidențiale anunțat de exit-poll-uri și cel final, după numărarea voturilor de către Biroul Electoral Central, nu au corespuns nici măcar parțial, existând o mare diferență, care a creat confuzie și multe semne de întrebare.

Reprezentanții ambelor partide aflate în cursa pentru obținerea mandatului de președinte au anunțat că sunt câștigători după numărarea în paralel a voturilor lor, ceea ce a făcut ca ambii candidați să declare că sunt câștigători, în realitate văzându-se o diferență de doar 70.000 de voturi.

Informațiile primite de cele două staff-uri de campanie arătau fiecăruia dinte partide că au fost multe imperfecțiuni la urnele de vot, ceea ce a creat iluzia că ambele au dreptate. Și totuși, unde există dreptate în alegeri ? Cred că nicăieri, pentru că patima și argumentele fiecăruia sunt de natură să nu mulțumească niciodată cealaltă parte.

Contestațiile făcute la Curtea Constituțională a României sunt și ele în măsură de a clarifica o situație inedită a alegerilor prezidențiale, o situație nemaiîntâlnită în România până în prezent, acestea având o mare miză pentru viitorul politic, dar și economic al României.

Care este deznodământul tuturor acestor contestații încă nu se știe, însă începe să se clarifice pe zi ce trece ceea ce se va întâmpla în viitorul apropiat, în sensul că așteptăm cu toții mai multe lucruri deodată: un nou guvern, noi miniștri competenți pentru situația actuală, deblocarea tuturor situațiilor postelectorale, reluarea activităților curente a firmelor și a serviciilor în România și tot ceea ce rezultă din acestea.

Pe lângă toate zilele grele care ne așteaptă pe timp de criză, parlamentarii au un rol deosebit de important în ceea ce va urma, pentru motive economice cu semnale nu din cele mai bune, ci, dimpotrivă, din cele de care România nu a avut parte în ultima vreme. Nu ar fi de recomandat criza economică să fie dublată de cea politică, pentru orgolii sau interese proprii ori de partid, pentru că investițiile în economie, atât interne, cât și cele din străinătate, vin să întărească economia națională, acum, într-un moment deosebit de important pentru țară.

Personal, sunt convins că toate cele legate de criză se vor termina odată cu numirea unui nou guvern, care va fi validat repede și cu multă responsabilitate de Parlament.

  Mircea Grosaru - declarație politică Am votat după conștiință;

Domnul Mircea Grosaru:

"Am votat după conștiință"

Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost precedat de un adevărat spectacol al declarațiilor, prin care candidații au fugit care mai de care după audiențe în emisiuni televizate, din care nimeni nu mai înțelegea aproape nimic, sau, chiar dacă începea să înțeleagă ceva, ar fi trebuit ca în același timp să urmărească toate declarațiile, de la toate posturile de televiziune.

Ce a rezultat din acest haos, voit parcă de unii, neputând fi oprit de către alții dintre candidați, a fost ceea ce am văzut după rezultatele primului tur: oamenii sunt sătui de scandaluri și vorbe goale, de promisiuni și susțineri financiare cel puțin dubioase din spatele candidaților, de pitoreștile declarații și trădători dispuși să schimbe partidul de la o clipă la alta, fără rușine, ci doar din interese, meschinăria și schimbarea doctrinei fiind doar vorbe de dicționar.

Am vorbit cu mulți cetățeni, nefiind direct implicat în campania pentru prezidențiale, deși, ca deputat sau om politic era normal să am o opțiune de candidat, în care am crezut și cred și în continuare.

Este interesantă viziunea unora despre alegeri în general: oamenii simpli de la țară așteaptă să vadă ce li se dă, în proporție de 50% dintre cei care merg la vot, ei înșiși neavând nicio viziune despre ce se întâmplă în jurul lor, cu toate că au televizor și nu numai. Alții sunt cetățenii din orașe, care văd, știu și sunt bine informați din presă sau de pe internet cu ceea ce se petrece în țară și spre ce ne îndreptăm, iar ultima categorie, a membrilor activi de partid, care trăiesc din reușita sau nereușita celor pe care îi susțin, trăind mai bine sau mai puțin bine din influența sau traficul de influență pe care îl consideră o armă solidă a vremurilor pe care le trăim.

Cine va câștiga este greu de anticipat, însă cu siguranță că civilizația va lua locul ignoranței, competența va înlocui traficul de influență, tinerii vor lua locul celor expirați politic, România europeană va lua locul vechii Românii.

Condițiile actuale de viață și idealurile spre care ar trebui să tindă fiecare dintre noi mă îndreptățesc să spun că sunt mândru de ceea ce am votat și în continuare,

Voi vota după conștiință!

  Mircea Grosaru - declarație politică Alte alianțe, un alt Guvern sau tot la fel;

Domnul Mircea Grosaru:

"Alte alianțe, un alt Guvern sau tot la fel"

Este greu de imaginat cum se va forma noul guvern, acum, după ce sprijinul pentru formarea acestuia trebuie făcut în jurul celor care au sprijinit președintele României pentru un nou mandat.

Până în prezent s-au arătat interesați UDMR-ul și Grupul parlamentar al minorităților naționale, alături de cei autodeclarați "independenți" și care desigur că vor sprijini noul guvern, aceasta fiind și menirea lor politică, până când vor redeveni "membri de drept" în diferite partide din cele ce vor forma guvernul.

Ceea ce este grav însă este că 25% din cei ce lucrează în zona privată au ajuns în șomaj, iar circa 120.000 de firme la ora actuală, față de cele existente în anul 2008, fie că și-au suspendat activitatea, fie că și-au închis activitatea.

Ceea ce este clar până în prezent este că acea alianță de circa 65%, formată din partide politice de doctrine diferite, are disponibilitatea de a negocia formarea unui nou guvern. Desigur că sunt multe condiții, iar ceea ce va uni noua alianță va trebui să cuprindă interese de partid puse în slujba interesului general, ceea ce și așa fiind este greu de închipuit care va fi.

Desigur că liberalii vor avea un cuvânt "politic" greu de spus în această construcție și înclin să cred că nimic nu este de nenegociat, pentru interese comune - interesele de țară.

Grupul parlamentar al minorităților naționale a rămas consecvent hotărârilor de grup, în sensul neimplicării în nici un fel în campania electorală și nici în declarații publice care să poată fi interpretate de comentatorii politici sau de diverse publicații, partizani mai apropiați sau mai puțin apropiați partidelor politice.

Problematica grupului pentru minorități desigur că este diferită de cea a majorităților din Parlament, însă aceasta nu ne împiedică a avea o aceeași atitudine față de noi și față de celelalte partide politice.

Sperăm cu toții ca după decizia Curții Constituționale să avem guvern și să-l votăm cât mai repede, până la Crăciun.

  Mircea Grosaru - declarație politică Pactul pentru garantarea libertății de exprimare;

Domnul Mircea Grosaru:

"Pactul pentru garantarea libertății de exprimare"

Urmare a unui comunicat de presă din data de 18 noiembrie 2009, prezint ca declarație politică ceea ce au semnat 9 din cei 12 candidați la Președinția României, considerându-l deosebit de important, mai ales pentru ceea ce va urma.

Pactul pentru garantarea libertății de exprimare - semnat de 9 din 12 candidați.

Pactul inițiat de 14 organizații de media din toată țara a fost semnat de majoritatea candidaților la Președinția României. Astfel, aceștia și-au asumat principiile și direcțiile de acțiune propuse de Pactul pentru Garantarea Libertății de Exprimare și Creșterea Responsabilității Presei. Au semnat fără obiecțiuni candidații: Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Kelemen Hunor, Remus Cernea, Constantin Ninel Potârcă, Ovidiu Cristian Iane, Constantin Rotaru.

Am primit răspuns de la candidatul Eduard Manole, care însă nu și-a exprimat acordul total față de Pact.

Nu am primit nici un răspuns de la candidații George Becali și Corneliu Vadim Tudor.

Salutăm decizia celor nouă candidați de a semna acest document. Ne exprimăm speranța că principiile și direcțiile de acțiune cuprinse în Pact nu vor rămâne simple promisiuni electorale, și candidații le vor susține ca oameni politici, indiferent de rezultatul alegerilor.

Active Watch - Agenția de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, Asociația Patronală a Editorilor Locali (APEL), Asociația Jurnaliștilor din România (AJR), Sindicatul Jurnaliștilor Galați, Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind, Asociația AltPHel, Uniunea Jurnaliștilor Maghiari din România - Mureș, Liga Jurnaliștilor Sibiu, Asociația Jurnalistelor din România "Ariadna", Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare (APPLE), Asociația Profesioniștilor din Presă - Cluj (APPC), Patronatul Presei din România - ROMEDIA.

Iată textul Pactului. Atașat găsiți răspunsurile candidaților.

Pactul pentru garantarea libertății de exprimare și creșterea responsabilității presei

"Pe durata mandatului meu de președinte al României, în conformitate cu rolul Constituțional al Președintelui de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice (art. 80 din Constituția României), mă angajez să sprijin dreptul la libertatea de exprimare și dreptul la informare (art. 30 și 31 din Constituția României), folosind pârghiile legale de care dispun. Astfel, voi sprijini:

  • consolidarea aplicării legii accesului la informațiile de interes public, inclusiv prin garantarea și facilitarea accesului jurnaliștilor și a publicului la datele de la Registrul Comerțului;
  • asigurarea transparenței în aplicarea legii achizițiilor publice, în principal a achiziției de publicitate și produse mass-media din bani publici;
  • modificarea legii serviciilor publice de radio și televiziune, în sensul asigurării independenței politice a celor două instituții și a garantării funcționării lor în interes public;
  • transpunerea în act normativ a prevederii constituționale privind transparența surselor de finanțare a companiilor de media, inclusiv prin transparența structurilor de proprietate;
  • consolidarea legislației pentru prevenirea concentrării excesive a proprietății în mass-media, inclusiv prin măsuri împotriva proprietății încrucișate, pentru a preveni înțelegerile de tip cartel sau abuzul de poziție dominantă;
  • sprijinirea industriei de media, prin politici fiscale adecvate, pentru garantarea independenței financiare a instituțiilor de media, așa cum se aplică în majoritatea statelor din Uniunea Europeană;
  • eliminarea pedepselor penale pentru delictele de presă;
  • semnarea, ca Președinte, a Cartei Europene pentru Libertatea Presei (în românește aici http://www.pressfreedom.eu/en/index.php#charter).

Documentul a fost inițiat de Convenția Organizațiilor de Media www.organizatiimedia.ro.

Nu rămâne decât să verificăm în timp respectarea acestui pact, de care personal promit să amintesc de fiecare dată când voi considera că va fi necesar.

  Mircea Grosaru - prezentarea unei scrisori primite de la Asociația Ad Astra;

Domnul Mircea Grosaru:

Pe adresa de e-mail a subsemnatului a fost transmisă următoarea scrisoare de către Asociația Ad Astra, pe care o prezint ca declarație politică.

Asociația Ad Astra a trimis Parlamentului o scrisoare în sprijinul bugetului cercetării și petiția semnată de peste 3.150 de persoane

Către Parlamentul României

Conform proiectului de buget pe anul 2009, Guvernul român a alocat cercetării științifice 1.413.146 mii lei, o sumă ce este cu 28% mai mică față de cea alocată în 2008 și reprezintă 0,24% din produsul intern brut (p.i.b.).

Bugetul alocat pentru cercetare Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, care distribuie fondurile prin competiție către toate tipurile de instituții de cercetare, prin Autoritatea Națională de Cercetare Științifică (ANCS), este de 1.137.848 mii lei. Din aceștia, conform declarațiilor vicepreședintelui ANCS, aproximativ 260.000 mii lei reprezintă datorii ce ar fi trebuit plătite anul trecut; bugetul alocat efectiv în acest an pentru cercetare prin ANCS este deci în scădere cu 50% față de cel din anul anterior.

Această situație reprezintă o încălcare a angajamentelor Guvernului și a principalelor partide parlamentare, precum și a legislației în vigoare. Vă solicităm prin această scrisoare sprijinul dumneavoastră pentru creșterea sumei alocată pentru cercetare, de la bugetul de stat, în 2009.

Astfel, prin Pactul Național pentru Educație partidele parlamentare s-au angajat să asigure "în perioada 2008-2013, din alocarea bugetară anuală, a minimum 6% din p.i.b pentru educație și a minimum 1% pentru cercetare, pentru a așeza sistemele de educație și cercetare pe o temelie financiară solidă, pe durată medie și lungă". Pactul a fost semnat în 5 martie 2008 de către toate partidele parlamentare (PD-L, PSD, PNL, UDMR, PC, Grupul minorităților naționale) prin președinții acestora, inclusiv de către actualul prim ministru, domnul Emil Boc. De asemenea, Programul de Guvernare menționează explicit: "Guvernarea va respecta Pactul național pentru educație și va aplica strategia Educație și cercetare pentru societatea cunoașterii, elaborată în baza pactului național și asumată de președinția României și sindicatele din educație."

Conform OG nr.57/2002, aprobată prin Legea nr.324/2003 (Legea cercetării), articolul 49, cu modificările la zi, "Fondurile alocate anual în bugetul de stat la Capitolul Cercetare științifică reprezintă o prioritate a cheltuielilor bugetare" și "Din fonduri publice se alocă sume pentru acțiuni finanțate pe bază de programe, precum și pentru celelalte cheltuieli stabilite în condițiile legii, asigurându-se anual o creștere a alocațiilor bugetare, astfel încât în anul 2010 să se atingă nivelul de 1% din produsul intern brut." Nu este deci legală o scădere a sumelor alocate pentru cercetare. Trebuie menționat că o versiune anterioară a acestei legi prevedea explicit alocarea a minimum 0,8% din p.i.b. pentru cercetare.

În cadrul negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană, România s-a angajat prin Documentul de poziție privind Capitolul 17 - Știința și cercetarea, să asigure "Realizarea unei finanțări adecvate a sistemului CDTI. Estimarea ANSTI privind nivelul cheltuielilor CD în anul 2007 este de cca. 1% din p.i.b. și, respectiv, de cca. 150 €/cap locuitor, adică 300.000 €/cercetător." Suma alocată pentru 2009 reprezintă aproximativ 17 €/cap locuitor și aproximativ 37.000 €/cercetător activ, deci mult sub nivelul asumat pentru anul 2007 în cadrul negocierilor pentru aderare.

De asemenea, Parlamentul European, prin Rezoluția sa din 2005 cu privire la Strategia Lisabona (P6_TA(2005)0069), recomandă tuturor statelor membre să angajeze măsuri pentru investiții în cercetare-dezvoltare de minimum 3% din p.i.b., din care cel puțin 1% de la bugetul de stat.

Trebuie subliniat că actuala criză economică nu motivează o reducere a investiției în educație și cercetare ci, din contră, investiția în aceste domenii strategice reprezintă o soluție de ieșire din criză. Subfinanțarea educației și cercetării, activități cu impact pe termen mediu și lung, va conduce nu la rezolvarea, ci la adâncirea crizei economice, precum și la îngustarea spectrului de soluții pentru rezolvarea acesteia. Reducerea deliberată a nivelului competențelor în economie, prin amputarea actului de formație și prin marginalizarea activităților științifice este ostilă oricărei strategii fiabile de redresare economică. Astfel, Comisia Europeană, în cadrul comunicatului său "From financial crisis to recovery: A European framework for action" din 29 octombrie 2008, recomandă explicit ca măsură anticriză "creșterea investiției în cercetare-dezvoltare, inovare și educație". SUA și statele europene au inclus deja în programele lor anticriză investiții suplimentare în cercetare și educație. Astfel, Camera Reprezentanților din SUA a votat recent, în cadrul pachetului anticriză, acordarea unor bugete suplimentare de 3,6 miliarde dolari pentru cercetare și 65,2 miliarde dolari pentru educație. În Franța, președintele Nicolas Sarkozy a indicat ca principale direcții pentru pomparea a 175 miliarde euro în viitorii trei ani, în sprijinul relansării economice, "investiții în universități, cercetare și mediul înconjurător". Marea Britanie a adoptat și ea un plan de creștere continuă, pentru următorii patru ani, a bugetului pentru cercetare. În Germania, bugetul alocat cercetării în 2009 a crescut cu 9% față de cel din anul anterior.

Diminuarea drastică a bugetului cercetării, prevăzută în proiectul de buget elaborat de Guvern, va afecta nu numai posibilitatea de a demara noi proiecte de cercetare, prin competițiile programate pentru 2009 în cadrul Programului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (PNCDI) II, ci și derularea normală a proiectelor în lucru. Consecința cea mai gravă a acestei diminuări a bugetului cercetării va fi însă pierderea resurselor umane din cercetare, ce va distruge practic orice posibilitate de redresare a cercetării românești în viitorii 5-10 ani. Vom asista la inversarea procesului de revenire în țară a cercetătorilor români din diaspora, ce începuse timid în ultimii 2-3 ani, și la un braindrain masiv. Ca urmare a integrării europene, este extrem de simplu pentru un cercetător din România să își găsească de lucru în Uniunea Europeană, având în vedere chiar multiplele oportunități ce apar prin investițiile în cercetare din pachetele anticriză ale țărilor occidentale. Această situație apare în contextul în care România are deja un deficit enorm de cercetători, ca urmare a subfinanțării cercetării din perioada anterioară anului 2005. Țara are nevoie de o creștere de aproximativ 3 ori a numărului cercetătorilor pentru ajungerea la media europeană, iar acest lucru se poate face pe termen scurt numai prin atragerea unei părți semnificative a oamenilor de știință români din străinătate, care devine acum imposibilă. Capitalul uman este cea mai importantă componentă a sistemului de cercetare, iar regenerarea lui se poate face doar în zeci de ani. Dacă construcția unei autostrăzi sau a unei clădiri poate fi întreruptă pentru un an și reluată apoi fără probleme, subfinanțarea cercetării, chiar și pentru un an, are efecte negative, care persistă timp de decade. Practic, reducerea bugetului reprezintă o distrugere premeditată a cercetării din România și deci a competitivității pe termen lung a economiei românești, în beneficiul țărilor occidentale din Uniunea Europeană.

În acest context, vă rugăm să faceți toate demersurile necesare pentru alocarea, de la bugetul de stat, a cel puțin 0,8% din p.i.b. pentru cercetare pentru anul 2009 și a cel puțin 1% din p.i.b. pentru anul 2010. Marea majoritate a acestor fonduri trebuie alocată prin competiție, conform bunelor practici internaționale, prin programele derulate de ANCS. Alocarea în 2009 a unei sume mai mici decât cea din anul anterior va duce la o distrugere ireversibilă a cercetării din România.

Asociația noastră sprijină, de asemenea, o reformă reală a sistemului de cercetare și învățământ superior din România, care să ducă la un maxim de eficiență a investiției publice în aceste sisteme. Atașăm acestei scrisori o petiție care solicită atât un buget adecvat pentru cercetare, cât și măsuri de reformă ce vizează principalele probleme ale sistemului cercetării din România. Această petiție a fost semnată online de peste 3.150 de persoane, majoritatea cercetători, în condițiile în care în țară există aproximativ 9.000 de cercetători activi. Printre semnatarii scrisorii se găsesc și foști miniștri, foști secretari de stat pentru cercetare, prorectori ai unor universități, directori de institute de cercetare, academicieni, cercetători români de la universități prestigioase cum ar fi Yale, Harvard, Stanford sau MIT.

Vă trimitem, de asemenea, în continuarea acestei scrisori, și un document cu sugestii de modificări legislative pentru reforma sistemului cercetării, dezvoltării, inovării, susținut de asociația noastră.

  Adrian Mocanu - declarație politică intitulată Victorie pentru România;

Domnul Adrian Mocanu:

"Victorie pentru România"

Dacian Cioloș a fost desemnat la sfârșitul lunii noiembrie, de către Jose Manuel Durao Barroso, președintele Comisiei Europene, pentru postul de comisar în domeniul agriculturii și al dezvoltării rurale în cadrul Comisiei, urmând a fi audiat în Parlamentul European după data de 11 ianuarie 2010. Anunțul președintelui Barroso a surprins cea mai mare parte a presei occidentale, deoarece Cioloș provine dintr-o țară care a avut probleme majore cu gestionarea fondurilor agricole și cu o agricultură cu tehnologie învechită.

Odată cu această numire, România a obținut cel mai important succes în politica europeană, de la 1 ianuarie 2007 până în prezent, dată la care țara noastră a aderat oficial la Uniunea Europeană.

Președintele Comisiei Europene a explicat presei străine alegerea sa astfel: "Sunt extrem de fericit să-l desemnez pe domnul Cioloș comisar pentru agricultură și dezvoltare rurală. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Dacă vă uitați la CV-ul lui, nu este nicio îndoială. Am vorbit cu el, știu că este foarte angajat în dosarul agriculturii, a lucrat toată viața în acest domeniu". La insistențele mass-media, șeful Guvernului european a justificat alegerea sa și a respins ideea că o țară mică nu poate obține portofolii importante, spunând că: "Este o insultă față de persoană și față de țara respectivă. Avem un principiu în Europa - principiul non-discriminării. A spune că un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru că vine dintr-o anumită țară, este împotriva valorilor noastre și nu pot accepta așa ceva".

Obținerea acestui portofoliu reprezintă o victorie extrem de importantă pentru România. Totuși, trebuie să spunem în mod obiectiv că Dacian Cioloș va fi un oficial european, și nu un reprezentant al României la Bruxelles. Portofoliul "Agriculturii" este al doilea, din punct de vedere financiar din Comisia Europeană și reprezintă unul dintre subiectele cele mai dezbătute de pe agenda europeană. Mai trebuie adăugat faptul că această nominalizare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul unor state membre care au susținut România.

Este un succes de pe urma căruia fermierii români ar trebui să poată beneficia pe viitor, în urma măsurilor de reformă ce vor fi luate în acest sector, unul cu un buget extrem de important. Dacian Cioloș va gestiona de la Bruxelles aproape o treime din bugetul Comisiei Europene, adică 50 de miliarde de euro.

Cred că pentru România, agricultura și dezvoltarea rurală reprezintă domeniile prin care vom putea face diferența față de alte țări în viitor, dacă vom ști să folosim oportunitatea de a avea acest portofoliu în cadrul Comisiei Europene.

  Aledin Amet - intervenție având tema 13 decembrie, Sărbătoarea tătarilor din România;

Domnul Aledin Amet:

"13 decembrie, Sărbătoarea tătarilor din România"

În România, în anul 2006 a fost legiferat demersul ca data de 13 decembrie să devină sărbătoare a tătarilor. Este o hotărâre unică, deoarece în niciun stat nu există un act similar, ceea ce demonstrează că numai aici, în această țară am reușit, și în acest fel, să ne promovăm identitatea.

13 decembrie, pentru întreaga națiune tătară, reprezintă o dată istorică, cu o semnificație deosebită. În anul 1917, participanții la Congresul Național al Tătarilor au luat hotărârea înființării Republicii Democrate Crimeea, în funcția de președinte, dar și de muftiu, conducător religios, fiind ales Numan Celebi Cihan.

Din păcate, această entitate statală a avut o existență efemeră, pentru că după numai câteva luni, numeroși lideri politici au fost arestați, președintele Numan Celebi Cihan fiind ucis, devenind, astfel, martir al națiunii sale.

Astfel, la acea vreme, a fost destrămat un ideal al atâtor generații, ideal, însă, care nu a pierit, el continuând să dăinuie în sufletele tuturor conaționalilor: Crimeea renăscută, Crimeea în logica corectă a istoriei, Crimeea tătarilor.

Iată de ce pentru noi omagierea personalităților reprezintă conștiința, în întregime.

Iată de ce a apărut această lege.

Iată de ce în fiecare an, la data de 13 decembrie, tătarii din România, mai mult ca în oricare altă zi, simt că istoria nu i-a uitat.

  Gheorghe Ciobanu - declarație politică cu tema Cine ar trebui să guverneze România?;

Domnul Gheorghe Ciobanu:

"Cine ar trebui să guverneze România?"

A trecut campania electorală. Președintele în exercițiu a fost reconfirmat. Acum depinde de partidele politice să restabilească ordinea pe scena politică și să facă efectiv ceva pentru scoaterea României din criza economică.

Demersul PSD de contestare a alegerilor, deși constituțional, este ceea ce social-democrații au făcut mereu: o încercare de a temporiza, de a trage de timp, fără asumarea vreunei responsabilități. Tocmai pentru că nu știu să piardă, social-democrații nu pot să câștige. Pentru a învinge, trebuie să te pregătești pentru ce e mai rău și să speri la ce e mai bine. O astfel de normalitate nu o vom găsi însă în Kiselefful domnului Vanghelie sau Cătălin Voicu.

Iată un motiv pentru care ar trebui să privim victoria lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale dintr-un alt unghi: reconfirmarea sa este una substanțială și pentru viitorul actualei guvernări. Acum nu am ales numai un președinte, ci și o formulă guvernamentală. Iar electoratul ne-a spus că dorește o formulă apropiată președintelui Băsescu. Analizând rezultatul votului, nu putem să nu observăm că voturile sale au venit din dreapta scenei politice: de la PD-L, de la UDMR și chiar de la PNL. Din acest punct de vedere, este clar că Traian Băsescu nu a luat din voturile stângii politice.

Mai mult decât atât, majoritatea politică mult clamată de domnii Mircea Geoană și Crin Antonescu nu a fost confirmată și de electorat. Nu cred că mai au voie să se ascundă după această majoritate parlamentară și să se comporte ca și până acum. Domnul Klaus Iohannis a dat dovadă de maximă decență și s-a retras. A decis să nu mai facă parte din această comedie burlescă și să se ocupe de ce știe foarte bine: administrația locală. Jos pălăria!

Le place sau nu le place unora, Parlamentul este dominat de dreapta politică. Din 2004 și până acum s-au produs schimbări de structură în viziunea și așteptărilor cetățenilor României. Dacă atunci se putea spune că jumătate sunt de dreapta și jumătate sunt de stânga, acum două treimi sunt de dreapta și doar o treime de stânga. Concluzia este trasă din două surse: coloristica politică a Parlamentului și diversele barometre de opinie. Nu pot să nu interpretez această transformare în lumina creșterii nivelului de trai și a progresului economic pe care România l-a reușit în acești cinci ani. Culmea!, conducerea țării a fost deținută de dreapta politică, validată la parlamentarele din 2008.

Mi se pare, deci, evidentă o opțiune politică de dreapta pentru acest Guvern. Nu poate exista alta variantă. PSD nu poate fi la guvernare și, cred eu, trebuie să analizeze de ce și cum a ajuns în această situație. Pentru a avea o dreaptă puternică, e nevoie de o stângă puternică, nu de grupuri de interese politice care se ascund în spatele unei ideologii pe care nu o împărtășesc.

Prezența PNL alături de PSD ar complica prea mult situația ideologică din Parlament. Mi se pare normal să facă parte din cercul puterii și să nu rămână ancorați în trena PSD, doar pentru că domnul Antonescu s-a împrietenit cu Mircea Geoană. PNL se află în tabăra care a pierdut aceste alegeri. Cu toate astea, PD-L vrea un Guvern cu PNL, în condiții mai mult decât decente pentru liberali. Nu vrem să-i asimilăm, nu vrem să-i cucerim sau să-i distrugem politic. Vrem o guvernare coerentă, cu principii corecte. Este de bun-simț, concept promovat de domnul Antonescu, să accepți o guvernare coerentă doctrinar și să nu prelungești criza politică. Scoaterea României din criză este o prioritate. Asta am văzut și pe afișele electorale ale domnului Antonescu. Atunci îl rog să scoatem "împreună" România din criză, pentru că alături de PSD nu a reușit să o facă. Domnul Antonescu ar mai putea să mai facă un lucru: să arate că PNL nu a ales la Congresul din martie un candidat pentru prezidențiale, ci un președinte de partid perfect conștient de rolul pe care trebuie să-l joace în economia politică a Parlamentului.

În final, mai fac o ultimă observație. Toate țările importante ale Uniunii Europene, în afară de Marea Britanie, sunt conduse de partide politice aflate la dreapta scenei politice. Alegerile pentru Parlamentul European din iunie au arătat o superioritate a dreptei politice față de stânga. Oare toate aceste țări greșesc, și doar PSD are dreptate?

  Corneliu Olar - declarație politică intitulată «Aurul pe apa Sâmbetei»;

Domnul Corneliu Olar:

«Aurul pe "apa Sâmbetei"»

Exploatarea minieră de stat RoșiaMin SA de la Roșia Montană a funcționat până în iunie 2006 și a avut ca obiect de activitate extragerea și prelucrarea minereului auro-argentifer și obținerea concentratelor de aur și argint, urmând ca acestea să fie procesate cu ajutorul cianurii de sodiu (printr-o tehnologie învechită), la secțiile de cianurație din orașele Baia de Arieș și Baia Mare.

Tehnologia de concentrare utilizată în acest proiect a fost una veche, nepotrivită cu minereul existent, cu randamente foarte scăzute, și anume concentrarea piritei auro-argentifere prin flotare simplă, obținându-se un concentrat sulfuros, care era mai departe procesat prin cianurare directă.

Dar cum din întreaga cantitate de aur existent în minereu, numai o parte se găsea legat de sulfuri, iar restul era liber, mare parte din acesta nu se putea recupera în concentrate, ci pur și simplu rămânea în sterilul de la flotație. Astfel, o bună parte din aurul liber din minereul procesat se găsește în iazurile de decantare. Din păcate, a fost aleasă soluția cea mai proastă de procesare, astfel că pierderile de aur în sterile au fost foarte mari. Sterilele rezultate de la procesare au fost depozitate de-a lungul timpului în 3 iazuri de decantare, două la Gura Roșiei și unul la Valea Săliștei.

Iazul de decantare de la Valea Săliștei în schimb este un iaz cu mari probleme. În primul rând, este un iaz de vale, așezat peste valea Săliștei, iar pârâul curge pe sub iaz, printr-un sistem de construcții specifice (sonde inverse, tub colector apoi tunel subteran). Problema este că în momentul în care a fost conceput și construit iazul (în epoca comunistă), nimeni nu dădea o speranță de viață pentru aceste lucrări și nimeni nu lua în calcul potențialele probleme de mediu pe care le-ar putea ridica. Astfel că nimeni nu poate ști cât vor putea rezista lucrările subterane, mai ales că mediul este destul de coroziv, aciditatea fiind mare din procesele biochimice de descompunere a sulfurilor reziduale din steril. Și dacă una dintre lucrări va ceda, tot iazul este în pericol să o ia încet, încet la vale în râul Abrudel, apoi în Arieș. Chiar dacă de ani de zile se alocă fonduri pentru lucrări de stabilizare și ecologizare, problemele din interior vor rămâne, iar un dezastru ecologic la iazul Valea Săliștei oricând se va putea întâmpla.

Concluzionând cele prezentate: iazuri de decantare cu probleme, sterilele din iazuri cu conținut apreciabil de aur.

Una dintre soluțiile pentru rezolvarea problemelor menționate ar fi reprocesarea sterilelor din iazuri și depozitarea lor în alt iaz de decantare, în condiții mai sigure. Conținutul de aur din sterile poate fi recuperat prin cianurare directă, în amestec cu minereu aurifer, avantajul mare pentru procesator ar fi că aceste sterile sunt deja măcinate, iar costurile de operare vor fi mult reduse.

Avantajul pentru statul român - va scăpa de toate problemele ce le generează iazurile vechi de decantare.

Cine va putea să facă reprocesarea sterilelor?

O implicare mai serioasă a statului român în viitoarea uzină de procesare, care va putea să realizeze și reprocesarea sterilelor cu randamente ridicate, precum și depozitarea acestora în condiții de maximă siguranță, cu respectarea tuturor cerințelor de mediu, va aduce beneficii tuturor.

  Cristian Rizea - declarație politică având titlul Cum să furi un mandat de președinte;

Domnul Cristian Rizea:

"Cum să furi un mandat de președinte"

Alegerile prezidențiale de anul acesta au ieșit din sfera luptei politice și de partid, transformându-se dintr-un exercițiu democratic într-o fraudă masivă, datorită mizei uriașe care era la mijloc. De data aceasta, frauda a trecut dincolo de cumpărarea voturilor la colțul străzii cu făină, pui, găleți, geci și alte asemenea obiecte care pe de o parte stârnesc dezgustul față de modul în care se face campanie electorală și pe de altă parte arată nivelul culturii civice pe care poporul român o are. Frauda la care am asistat cu toții la acest scrutin electoral a fost dirijată de la cel mai înalt nivel și s-a efectuat cu aportul instituțiilor și autorităților statului.

CNP-uri inexistente, persoane decedate care s-au prezentat la vot, cazuri multiple de turism electoral, minori care n-au mai avut răbdare să împlinească 18 ani pentru a vota, toate acestea reprezintă motivul pentru care membrii marcanți ai Partidului Democrat Liberal s-au dus a doua zi să-i felicite pe reprezentanții Ministerului Administrației și Internelor. Aceștia trebuie într-adevăr felicitați, alături de colegii lor de la Ministerul Afacerilor Externe, care s-au ocupat de organizarea scrutinului de vot din diaspora, acolo unde în Paris a votat o persoană pe minut și unde pe liste apăreau numele unor persoane care ulterior au declarat că nu s-au prezentat la vot. Cu toții merită felicitări pentru modul în care înțeleg să fie în serviciul public, dar aș vrea să le transmit acestora că serviciul public presupune munca în slujba cetățenilor, și nu în slujba cetățeanului unic, Traian Băsescu.

Mai mult decât atât, implicarea STS-ului care și-a pus la dispoziție întregul arsenal pentru a furniza date PD-L-ului pentru așa-zisa numărătoare paralelă pe care a efectuat-o, și faptul că membrii comisiilor de vot au primit prin intermediul rețelei de telefonie STS mesaje care îl anunțau învingător pe Traian Băsescu, demonstrează cât de departe s-a mers în dorința câștigării unui nou mandat de președinte.

În opinia mea aceste alegeri au fost grav fraudate și cred cu tărie acest lucru, având în vedere faptul ca trei exit-poll-uri l-au anunțat câștigător pe Mircea Geoană, or este foarte greu de crezut că trei dintre cele patru institute de cercetare au greșit fundamental.

Îmi pare rău să văd cum după 20 de ani de democrație ne aflăm în același stadiu, îmi pare rău să văd că nu am progresat, că nu am învățat nimic din principiile democrației și că voința unui singur om este mai tare decât voința unui popor.

  Doinița-Mariana Chircu - declarație politică intitulată Reforma electorală - o necesitate;

Doamna Doinița-Mariana Chircu:

"Reforma electorală - o necesitate"

Desfășurarea și rezultatul alegerilor a reprezentat dintotdeauna cel mai important barometru pentru măsurarea calității unei democrații moderne. Dacă la începutul acestui mileniu absenteismul electoral se detașa de departe ca cel mai periculos fenomen, ultimele alegeri desfășurate în România au scos în lumină alte aspecte care pot influența negativ legitimitatea celor aleși. Este vorba despre manipularea extrem de puternică a electoratului, prin intermediul unor sondaje de opinie sau exit-poll-uri și prin utilizarea nediscriminată a mass-mediei în scopuri pur electorale.

Succesiunea modificărilor legilor electorale din ultimii douăzeci de ani nu a făcut decât să amplifice aceste fenomene. Am ajuns astfel, ca la douăzeci de ani de la Revoluția română, asupra alegerilor prezidențiale să planeze suspiciuni mai mult sau mai puțin fundamentate.

Chiar dacă evenimentele de până în prezent nu fac decât să confirme faptul că cel "ales" de sondaje a fost infirmat de realitate, și nu fac decât să credem că unii lideri politici, prin lipsa de maturitate politică, nu știu să piardă în competiția electorală, ci exacerbează la maximum neîncrederea în procesul electoral și instituțiile statului român.

Situația electorală din decembrie 2009, nemaiîntâlnită în spațiul Uniunii Europene, tinde să aducă o umbră de neîncredere internațională asupra instituțiilor democratice românești. La aceasta contribuie insistența cu care perdanții încearcă să găsească justificări ale eșecului lor electoral. Acțiunile domniilor lor au fost chiar trădate de unul dintre tinerii lideri, care afirma că sistemul lor de fraudare nu a funcționat.

Cert este că, în următorii trei ani de zile în care procesul electoral va avea o pauză prelungită, atât Parlamentul României, cât și Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Administrației Internelor vor fi obligate să dezvolte un sistem de vot informatizat, pentru a înlătura pe viitor orice fel de suspiciune de fraudă.

Sper că în acest interval de timp, opoziția de stânga să sufere și ea o reală reformă de mentalitate, care să nu mai aibă la bază doar furtul, frauda, neîncrederea în instituțiile statului și mai ales influența pe care o exercită indirect asupra unor instanțe sau instituții ale statului de drept.

  Stelică Iacob Strugaru - declarație politică având ca temă Fiscalitatea și reforma în 2010;

Domnul Stelică Iacob Strugaru:

"Fiscalitatea și reforma în 2010"

Acum, când campania electorală s-a încheiat, când febra dezbaterilor, a atacurilor mai mult sau mai puțin decente s-a mai calmat, putem spune cu certitudine că economia României are nevoie de acțiune politică imediată.

Rezultatul alegerilor din 6 decembrie 2009 a însemnat nu numai reconfirmarea Președintelui României, ci și salvarea cotei unice de impozitare, a scutirii impozitului pe profitul reinvestit și eliminarea oricăror piedici în reformarea statului român.

Vom primi în zilele următoare Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2010, buget de care depinde nu numai cea de-a treia tranșă de la FMI, ci și întreaga strategie de dezvoltare ulterioară a acestei țări.

Trebuie să recunoaștem că, pe lângă efectele negative create de criza economică, s-au creat și premisele favorabile ale reformării fără întârziere, atât a statului român, cât și a structurilor strategice ale economiei românești. Statul român continuă să fie supradimensionat, stufos, ineficient și extrem de costisitor pentru bugetul de stat.

De asemenea, economia României s-a dovedit extrem de vulnerabilă în fața celei mai mici unde seismice, din pricina lipsei de competitivitate a produselor românești și mai ales din pricina structurii investițiilor străine directe.

Toate aceste aspecte trebuie tratate cu maximă seriozitate, atât în elaborarea programului de guvernare, cât și în proiectele legislative pe care actualul Parlament le va promova.

Nu trebuie să facem abstracție de una dintre politicile cel mai puternic vizate de adversarii noștri politici, și anume politica fiscală.

Impozitul progresiv social-democrat, bazat pe principiul "Luăm de la bogați și dăm tot la bogații noștri", precum și soluțiile fiscale provizorii, peticite, promovate până în 2005 nu-și mai pot găsi locul în politica fiscală a României.

Mediul de afaceri din România are nevoie de sprijin! Mediul de afaceri din România nu mai vrea să lucreze la negru! O politică fiscală bazată pe optimul suportabilității fiscale va aduce cei mai mulți bani la bugetul de stat.

Nu creșterea fiscalității în perioade de recesiune este soluția! Stimulentele și chiar reducerea cuantumului și numărului de taxe sunt semnele pe care le așteaptă economia românească. De asemenea, predictibilitatea și stabilitatea politicii fiscale sunt elemente extrem de importante, atât pentru mediul de afaceri din România, cât și pentru investitorii străini.

  Constantin Severus Militaru - intervenție cu tema 9 decembrie - Ziua internațională de luptă împotriva corupției;

Domnul Constantin Severus Militaru:

"9 decembrie - Ziua internațională de luptă împotriva corupției"

Prin Rezoluția 58/4 din anul 2003, cel mai înalt și reprezentativ for mondial, Organizația Națiunilor Unite, a decis celebrarea, în data de 9 decembrie, a Zilei internaționale de luptă împotriva corupției, fenomen care, alături de alte flageluri contemporane erodează puternic încrederea cetățenilor în legitimitatea instituțiilor democratice.

Faptul că un astfel de fenomen este marcat la nivel internațional demonstrează eforturile și nevoia de solidarizare mondială pe care statele din lume le întreprind astăzi, deoarece corupția afectează în proporții diferite atât state cu democrație consolidată, cât și democrații emergente sau state aflate în curs de dezvoltare.

Ziua de 9 decembrie marchează, în fapt, o modificare radicală de atitudine față de corupție, caracterizată de intoleranță totală față de acest fenomen și de lipsa oricăror compromisuri sau excepții.

Potrivit rapoartelor Direcției Generale Anticorupție, atât în perioada premergătoare aderării, cât și după 1 ianuarie 2007, în România s-au făcut pași importanți pentru combaterea corupției, materializați în crearea unor instituții specializate de combatere a acestui flagel și perfect compatibile cu forurile continentale de profil și prin ameliorarea cadrului legislativ național.

Cu toate că eforturile DGA, DNA și al altor instituții au fost unele apreciabile, percepția corupției în rândul cetățenilor români rămâne în continuare extrem de ridicată. Indicele percepției corupției elaborat de Transparency International pentru anul 2009, publicat la 17 noiembrie, plasează în continuare România într-o poziție îngrijorătoare, adică pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Rațiunile principale ale unei astfel de percepții pornesc de la generalizarea fenomenului în instituțiile administrației publice românești, dar și de la faptul că Parlamentul României și "umbrela" imunității protejează în continuare potențiale fapte grave de corupție.

Instituțiile implicate în acest proces au nevoie de sprijinul Parlamentului României, acum mai mult ca niciodată, iar primul pas pe care va trebui să-l facem imediat este în direcția adoptării codurilor de procedură.

  Răzvan Șerban-Mustea - intervenție cu tema 8 decembrie - Ziua Constituției,

Domnul Răzvan Șerban-Mustea:

"8 decembrie - Ziua Constituției"

Efervescența electorală din decembrie 2009 a făcut ca ziua de 8 decembrie, zi în care celebrăm prima constituție democratică a României post-revoluționare, să treacă fără prea mare fast.

Cu toate criticile care s-au formulat în cei optsprezece ani de existență ai legii fundamentale, nu cred că mai există voci care să conteste faptul că, în ciuda caracterului său perfectibil, Constituția României aprobată prin referendum la 8 decembrie 1991 a stat la baza construcției statului de drept și a democrației din România de astăzi.

La 22 noiembrie 2009, în baza principiilor "Declarației drepturilor omului și cetățeanului" din 1793, potrivit cărora poporul are "întotdeauna dreptul de a revizui și modifica propria constituție", cetățenii români s-au prezentat în număr mare la urne și au adoptat prin referendum demararea procesului de revizuire a legii fundamentale. Întrebările asupra cărora românii s-au pronunțat nu sunt decât punctul de pornire în elaborarea viitoarei legi de revizuire.

Cunoaștem cu toții că actuala lege fundamentală a mai suferit modificări în cursul anului 2003, ca o necesitate de a ajusta ordinea de drept internă la parteneriatele și membershipul internațional de care țara noastră urma să se bucure - membru NATO și membru al Uniunii Europene.

Mai știm, de asemenea, că din 2004 și până în prezent, atât Comisia prezidențială cât și organizații nonguvernamentale din România au elaborat rapoarte obiective privind soluții de revizuire, fie că ele vizau blocaje instituționale, fie structura puterilor statului, fie condiții de formă ale textului constituțional.

Cred cu putere că în majoritatea acestor documente se află idei bune, utile și necesare în viitoarea analiză a Comisiei parlamentare de revizuire a constituției, comisie pe care grupurile parlamentare ale Partidului Democrat Liberal au inițiat-o deja.

De asemenea, mai cred că miza revizuirii actului fundamental este deasupra oricăror interese particulare, politice sau de altă natură, iar Parlamentul României trebuie să demonstreze faptic acest lucru.

  Toader Stroian - declarație politică intitulată Alegeri și democrație în România,

Domnul Toader Stroian:

"Alegeri și democrație în România"

Rezultatul alegerilor din 6 decembrie 2009 mă îndreptățește să afirm că românii au ales în primul rând reforma statului român, eficientizarea cheltuirii banului public și mai ales recâștigarea încrederii în instituțiile statului. De asemenea, pot să mai spun fără nici un echivoc că românii au dat semnalul clar că vor să se desprindă definitiv de domnia baronilor locali și nu mai acordă încredere unor proiecte utopice legate de sume mari de bani acordate românilor care se vor întoarce în țară. Acest lucru îmi este confirmat prin votul majoritar al diasporei pentru un președinte care "și-a permis" să se lupte cu sistemul ticăloșit și profund corupt, sistem care pe mulți dintre ei i-a izgonit în afara propriei țări.

Miza foarte mare a alegerilor din 6 decembrie a fost înțeleasă de majoritatea cetățenilor români. Astfel, nu mai puțin de 10.620.116 de români, reprezentând 58,02% din numărul total al alegătorilor, s-au prezentat la urne pentru a-și alege președintele.

Românii au înțeles că țara are nevoie cât mai curând de un guvern care să implementeze de urgență măsuri de dreapta, măsuri care să eficientizeze funcționarea statului român și a economiei românești. Românii au mai înțeles că astăzi suntem membri ai Uniunii Europene și că în anul 2009 singurul element care ne-a făcut să trecem mai ușor prin criza economică a fost acordul încheiat cu Fondul Monetar Internațional, acord care trebuie dus mai departe.

Din nefericire, aceste aspecte pe care majoritatea românilor le-au înțeles, nu au fost înțelese și de o parte însemnată a clasei politice. Este vorba de acei politicieni care în urmă cu două săptămâni ne asigurau de liniște în perioada post-electorală și de respect pentru rezultatul votului românilor. Oricine poate judeca în ce măsură au fost capabili acești politicieni să-și mențină angajamentele electorale.

Ce pot să afirm cu siguranță este faptul că România are acum, mai mult ca niciodată nevoie de un guvern stabil, cu puteri depline, care să coaguleze în jurul său toate forțele de dreapta reprezentate în Parlamentul României. Mai știu, de asemenea, că acordul cu FMI și reformele fundamentale demarate în cursul anului 2009 trebuie continuate, în parteneriat cu mediul economic și mai ales cu cel social.

Mai știu de asemenea, că în data de 22 noiembrie cetățenii români s-au pronunțat fără echivoc pentru revizuirea Constituției României în sensul reducerii numărului de membri ai Parlamentului.

În ciuda acestui fapt, doar Partidul Democrat Liberal și-a asumat demararea procedurilor de revizuire a legii fundamentale, prin propunerea de înființare a Comisiei parlamentare de revizuire. Invit pe această cale, pe toți membrii parlamentari responsabili să se alăture demersului nostru, știind că o astfel de procedură impune cel puțin un an de zile. Concluzionând, alegerile au trecut, iar românii așteaptă mai mult ca niciodată acțiune din partea noastră și a viitorului guvern.

  Ștefan Valeriu Zgonea - declarație politică având tema Nu avem guvern, nu avem buget, nu avem un program anticriză!;

Domnul Ștefan Valeriu Zgonea:

"Nu avem Guvern, nu avem buget, nu avem un program anticriză!"

Îmi propusesem să nu fac astăzi nicio referire la alegerile prezidențiale, însă trebuie să subliniez câteva lucruri, pentru că s-au înregistrat unele recorduri neașteptate și nedorite.

Mai întâi, în România anului 2009, pe 6 decembrie, până și liniștea celor trecuți în neființă a fost tulburată, unele persoane decedate exprimându-și voința politică prin vot. Fără îndoială, am asistat la un fenomen paranormal care ar merita mai multă atenție. Totodată, la ambasadele din străinătate am doborât recordul de viteză cu care se poate vota pe planetă. Un alt fenomen neelucidat vizează cetățenii care susțin că nu au fost la vot, dar care figurează pe liste în rândul celor care au pus ștampila pe numele unui candidat, precum și persoane cu CNP-uri care nu există. Dar mai contează altceva decât votul liber exprimat? Mai sunt și cetățenii care au votat de mai multe ori, dornici să contribuie din plin la consolidarea democrației. De asemenea, unele procese-verbale au suferit modificări nebănuite în drumul de la secția de votare la Biroul Electoral Județean, ceea ce sporește numărul fenomenelor paranormale.

Frauda la alegerile prezidențiale a atins proporții care pun sub semnul întrebării democrația românească. Nu putem închide ochii în fața acestor fraude, nu putem accepta minciuna, furtul și abuzul!

După toate aceste "întâmplări" din România, președintele Traian Băsescu a lansat cu seninătate o invitație la calm și reconciliere. Astfel, medicul Irinel Popescu a fost demis imediat de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, un parlamentar a fost ridicat de pe stradă, iar primarii social-democrați sunt amenințați zilnic că nu vor primi fonduri, ci controale care să-i determine să-și schimbe opțiunile politice. Prefecții strigă în gura mare că toți cei care nu au îmbrăcat culoarea portocalie vor fi mutați, cu birouri cu tot, pe holurile instituției sau chiar pe trotuare, pentru a beneficia de un decor natural.

Dincolo de aceste aspecte electorale, postelectorale și pe alocuri penale, s-au mai întâmplat câteva lucruri în România, în ultimele săptămâni. Leul s-a depreciat, rata șomajului a crescut, indicii Bursei de Valori București au înregistrat pierderi semnificative.

Nu avem Guvern, nu avem buget, nu avem un program anticriză!

De o lună și jumătate, Traian Băsescu și Emil Boc refuză să trimită în Parlament un proiect de buget. Riscul de a nu primi la timp a treia tranșă din banii de la FMI este real. Problemele economice și sociale se vor agrava!

Este de așteptat ca situația șomajului să se deterioreze în continuare, previziunile la nivel european fiind îngrijorătoare. Comisia Europeană a anunțat că estimează o rată a șomajului de peste 10% în 2010. Săptămâna trecută, la Bruxelles a avut loc Consiliul European de iarnă, primul de după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Principala preocupare a fost conturarea unui plan social ambițios pentru a lupta împotriva șomajului în creștere.

La ora actuală, România nu are niciun plan de combatere a crizei și rămâne un simplu spectator la nivel comunitar. Prioritatea României este bugetul care trebuie dezbătut de urgență în Parlament. Indiferent de disputele în plan politic, în centrul atenției trebuie să se afle problemele reale ale cetățenilor. Aruncăm pe fereastră zeci de milioane de euro pentru că Ministerul de Finanțe s-a împrumutat de la bănci pentru a plăti pensii și salarii. Trebuie să avem grijă de economie, de locurile de muncă, trebuie să găsim cele mai bune soluții pentru a limita efectele crizei economice.

  Dorel Covaci - declarație politică cu tema Blocaj în sistemul investițiilor din infrastructura școlară;

Domnul Dorel Covaci:

"Blocaj în sistemul investițiilor din infrastructura școlară"

În cursul lunii septembrie a.c., am depus un material ce aborda aceeași problemă a blocajului în sistemul investițiilor din infrastructura școlară. Întrucât situația nu dă semne de îmbunătățire, voi readuce în atenție această stare de fapt.

Noul an școlar ne amintește că există la multe unități școlare lucrări începute și nefinalizate, altele care au fost executate, dar s-au depășit costurile inițiale și, o ultimă categorie, lucrări care așteaptă de ani de zile să fie demarate. Problemele cele mai mari sunt în cazul lucrărilor executate, recepționate și neplătite. Firmele executante cer banii de la stat, dar nu primesc decât promisiuni. Cu siguranță că nici nu se mai pune problema ca acești antreprenori să preia noi lucrări, cu termen de plată indefinit.

În județul Timiș, lucrările executate, recepționate și neplătite cumulează un total de 12.684 mii ron, iar necesarul de reabilitări, fără finanțare, acoperă 4.300 mii ron. De asemenea, o problemă deloc de neglijat este cea a retrocedării sediului Inspectoratului Școlar Timiș. Acesta a fost preluat de Fundația Caritatea a cultului mozaic, care deja l-a pus în vânzare pentru suma de 1,8 milioane euro. Asigurarea acestor sume ar genera o bună funcționare a instituțiilor de stat în județul Timiș.

Neachitarea sumelor angajate determină blocajul financiar, insolvabilitatea, falimentul antreprenorilor din construcții. Atenuarea blocajului financiar și fluidizarea decontărilor între instituțiile de stat debitoare și furnizori/creditori va relansa moneda în economie, ca suport pentru recapitalizare, va conferi bonitate financiară agenților economici și va acoperi deficite ale bugetului de stat, prin plata contribuțiilor obligatorii și impozite.

În plan concret, susținem acceptarea unor modalități de compensare și regularizare a restanțelor statului cu datoriile bugetare ale firmelor, și crearea bazei legale pentru stingerea unor creanțe comerciale prin creanțe bugetare și invers.

Această soluție ar fi agreată de toate părțile, inclusiv Asociația Națională a Constructorilor, care se va alătura acestui demers. În cazul în care propunerea nu poate fi aplicată în cursul acestui an, rugăm insistent Guvernul ca în bugetul pentru 2010 să fie introdus cu prioritate un capitol aparte pentru plata acestor datorii.

Vă mulțumim pentru intenția de rezolvare și pentru buna colaborare.

  Gheorghe-Eugen Nicolăescu - declarație politică cu titlul Ce va mai fi rău în acest an?;

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

"Ce va mai fi rău în acest an?"

S-au terminat și ultimele alegeri din acest an și se sfârșește în curând și anul cel mai greu pe care l-au suportat românii de multă vreme încoace. Nicio creștere salarială, chiar micșorări sau concedii forțate fără plată, nicio majorare de pensii, toate în condițiile sporirii șomajului, deci diminuării veniturilor a aproape un milion de români care au intrat în șomaj, nicio ameliorare a asigurării cu medicamente sau cu servicii medicale, dimpotrivă.

Un an extrem de dificil economic, în care majoritatea românilor au dus-o mai greu, în care România a produs mai puțin, a exportat și mai puțin, în care multe magazine mari și-au micșorat încasările, iar alte mii de firme mici de comerț au dat faliment și s-au pierdut locuri de muncă, dar și posibilități de aprovizionare aproape de casă.

Anul acesta a fost un an plin de încercări de toate felurile, dar mai ales din punct de vedere al dezinteresului pentru cetățean, din punct de vedere al aducerii acestuia în centrul atenției clasei politice, clasă care-și amintește de cetățean atunci când are nevoie de votul său.

Ca de obicei, toți cei care decid pentru viața noastră au avut alte probleme, alte preocupări, alte interese decât ale celor mulți, săraci, sinceri, cinstiți.

Aceasta este România noastră neguvernată, țara noastră care a așteptat să se schimbe ceva în bine și a investit încredere, speranță în niște alegeri prezidențiale care păreau că vor clarifica scena politică în sensul lucrului pentru cetățean și nu pentru politicieni...

S-au terminat toate, dar în țară nimic nu se schimbă. Avem același președinte, cu aceleași apucături, cu aceeași clasă politică, cu aceleași instituții, cu aceleași năravuri - birocrație, corupție, indiferență.

Se apropie Moș Crăciun, încercăm să lăsăm grijile deoparte, încercăm să ne gândim numai la ale noastre, ale familiei, ale celor dragi pentru că, poate va veni un an mai bun.

Până atunci însă nu pot să nu mă întreb și să nu întreb: ce va mai fi rău în acest an?

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică cu tema Măsuri de stopare în scumpirea alimentelor;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Măsuri de stopare în scumpirea alimentelor"

Prețurile la alimentele de bază vor exploda în cel mult două săptămâni. Scumpirile la alimente se vor produce atât pe fondul creșterii prețului la gaze, măsură aplicată de la 1 octombrie, cât și din cauza secetei din vară. Primele scumpiri ar putea fi anunțate la zahăr și la lactate chiar în cursul acestei săptămâni.

Producătorii sunt obligați să crească prețul alimentelor de bază, pâine, zahăr, ulei sau lactate. Această majorare fiind justificată de costurile materiei prime, dar și de scumpirea gazelor naturale. Dacă ne gândim la scumpirea gazelor, dar și la materia primă care nu este suficientă din cauza secetei, putem spune că prețurile vor exploda în cel mult două săptămâni.

Astfel românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru pâine, ulei, legume, fructe, ouă și lactate. Pentru produsele lactate, scumpirile depășesc estimările pieței. Dacă inițial Patronatul Laptelui anunța majorări de 5%, acum se anunță o creștere a prețurilor la produsele lactate cu până la 20%.

De asemenea, pâinea și produsele de panificație se scumpesc cu până la 15%. Perspectiva majorării este însă mult mai îngrijorătoare în sectorul de panificație, până la sfârșitul anului fiind prognozată o majorare de 50% a prețului pâinii. Directorul FSIA a precizat că în cel mult două săptămâni și uleiul se va scumpi cu 15%.

Cea mai mare scumpire se va opera la conservele de legume și fructe, respectiv de 40%. Reprezentanții patronatului din industria conservelor de legume și fructe Romconserv au anunțat, la începutul lunii august, scumpiri cu până 50%, ca urmare a majorării prețurilor la materia primă.

Pentru a nu se distruge industria alimentară, statul ar trebui să intervină și, în special, Ministerul Agriculturii ar trebui să discute cu patronatele și să elaboreze o politică coerentă.

Autoritățile anunțau că Executivul are în vedere un set de măsuri fiscale pentru a contracara efectele scumpirii alimentelor din cauza secetei.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică Salvați siderurgia românească!;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Salvați siderurgia românească!"

Anul 2008 a început promițător pentru combinatele siderurgice din România

. Rezultatele financiare intermediare promiteau performanțe economice peste cele din 2007 și se vorbea de o investiție gigant la malul mării.

Criza economică mondială a dat peste cap planul siderurgiștilor. Acum, la final de an, se vorbește de reducerea producției și de șomaj.

La mijlocul lunii septembrie, Ministerul Economiei a trimis la Bruxelles un studiu prin care arăta că siderurgia românească este rentabilă, că există consum și că balanța comercială la nivelul ramurii metalurgice s-a menținut pozitivă. Nimic alarmant, chiar dacă producția a înregistrat o mică scădere. Normal, pentru că datele prezentate Comisiei Europene erau cele din primul trimestru al acestui an. Pe măsură ce s-a declanșat criza economică mondială, au apărut efectele și la noi în țară, iar siderurgia a fost printre primele domenii afectate.

Bazate în principal pe export, combinatele siderurgice din țară se văd confruntate cu o scădere a cererii de oțel pe plan mondial și din această cauză sunt nevoite să își reducă producția sau, mai rău, să o oprească pentru o perioadă. ArcelorMittal Hunedoara a ieșit cu anunțul că va reduce din această lună producția la jumătate, iar cei 1.200 de salariați vor fi trimiși în concediu prin rotație. Rușii de la Mechel au oprit la începutul lunii activitățile la combinatul de oțeluri speciale de la Târgoviște, iar cei 3.000 de angajați sunt în șomaj tehnic.

O situație similară se petrece la Reșița, acolo unde 1.000 de angajați vor lua 75% din salariu din cauza reducerii producției la combinatul TMK. La Galați, din luna octombrie a început procesul de închidere a unor secții și se așteaptă ca producția să scadă în următoarea perioadă la jumătate. Oficialii combinatului au ținut să precizeze că nu vor fi concedieri.

Victime ale crizei economice internaționale au căzut și companiile furnizoare ale combinatelor siderurgice. Numai la Galați, 850 de angajați ai unor astfel de societăți partenere își vor pierde locurile de muncă din cauza diminuării producției de la ArcelorMittal. Potrivit datelor furnizate presei de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă ICMRS, societatea care a construit combinatul siderurgic, a concediat de la 1 noiembrie 100 de salariați. Tot în aceeași zi, firma Grand Smithy Works International, care operează la halda de zgură a combinatului, a trimis acasă 200 de salariați. La 1 decembrie, firma Super A Plus K, specializată în reparații siderurgice, va concedia 260 de angajați.

Industria siderurgică românească a fost mult timp ținută în viață prin pomparea de fonduri de la bugetul de stat, pentru a acoperi pierderile cauzate fie de interese politice, fie sociale. În total, s-au pompat aproape două miliarde de dolari până în 2004, an când Uniunea Europeană a cerut României să oprească ajutoarele.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică România, încotro?;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"România, încotro?"

Domnilor guvernanți, președinți, oameni politici, parlamentari și alte soiuri de demnitari, încotro se îndreaptă România?

Ne îngropați în taxe, inflația năvălește peste noi, prețurile ne sufocă traiul, gazele și electricitatea devin lux, sunteți în stare să jupuiți și pielea de pe noi pentru ca să vă fie vouă bine.

Domnule președinte Traian Băsescu, în 2004 ne-ați promis că vom trăi bine. Dar am ajuns să spunem "bine că mai trăim". "Dreptatea și adevărul" dumneavoastră s-au pierdut demult în conflicte cu fostul coleg de alianță.

Domnule Emil Boc, ați ajuns la guvernare bătându-vă cu pumnul în piept că veți ridica nivelul de trai, veți micșora taxele, veți crește economia, condamnându-i totodată pe hoții din guvernarea lui Năstase. Ați mințit sau ați fost incapabil să vă țineți de cuvânt. Ne-ați aruncat în ochi cota unică de impozitare, însă ne-ați împovărat mai apoi cu alte biruri și datorii către stat. Mulți români așteptau integrarea în UE, nu pentru fonduri structurale, proiecte comunitare care, oricum, și acum au rămas tot la stadiul unor lucruri abstracte, ci pentru a se duce în Germania să-și cumpere mașini mai ieftine și mai bune, să scape de junghiurile de Dacii.

Ați băgat însă cea mai aberantă taxă, cea de primă înmatriculare, care a răpit practic șansa românilor din pătura de mijloc de a avea o mașină cât de cât bună.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică Pensionarii nimănui;

Domnul Florin-Costin Pâslaru: "Pensionarii nimănui"

După zeci de ani de muncă urmează o bătrânețe liniștită. O pensie binemeritată pentru anii în care ai lucrat și ai plătit taxe către stat. Sau cel puțin așa ar fi normal. Însă, în România, lucrurile stau cu totul altfel. A fi pensionar înseamnă, în multe cazuri, a fi umilit la cozile de la Casele de Pensii, la cele pentru medicamente compensate. De multe ori trebuie să-ți cerșești drepturile care ți se cuvin, să speri ca la un moment dat îți vei primi pensia, chiar dacă ai așteptat luni bune de la depunerea dosarului. Iar în acest timp singura sursă de venit este mila publică sau ajutorul copiilor.

Există și cazuri fericite, în care lucrurile merg ca pe roate și pensia este decentă. Dar majoritatea este formată din cei pe care-i vedem zi de zi. Cei care formează cozi interminabile pentru medicamente, cei care stau ore în șir la ghișee pentru a-și depune un dosar, pentru a li se recalcula pensia, cei care fac credite la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor pentru a-și cumpăra murături iarna, sau pentru a-și achiziționa cele necesare pentru sărbători, sau pentru a-și plăti întreținerea. Iar exemplele pot continua.

"Lăsați circul, aveți grijă de țară și popor!" și "Genocid!" au fost doar câteva dintre lozincile scrise ori scandate de pensionari. Semn că problemele au rămas neschimbate. Harababura din sistemul pensiilor continuă. Explicația care li se dă celor care au muncit o viață întreagă și vor să se bucure de bătrânețe în liniște este aceea că personalul este insuficient.

Oare cum poate să reziste un pensionar fără un leu mai multe luni - timpul scurs între depunerea dosarului și primirea pensiei. Cu ce să trăiască acel om? Ce să mănânce? Cu ce să plătească întreținerea? Ce vină are o biată femeie căreia i-a murit soțul și așteaptă de șase luni să primească pensia de urmaș? Cine răspunde pentru că o pensionară a fost declarată decedată și timp de o luna nu și-a luat pensia? Sau cine este de vină că unei bătrâne i s-au dat bani în plus, iar când funcționarii și-au dat seama de greșeala pe care au făcut-o îi trimit o înștiințare prin care i se spune că are de restituit 20 de milioane de lei vechi?

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică Impactul crizei asupra culturii;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Impactul crizei asupra culturii"

Consumul cultural a înregistrat, până la mijlocul lui 2009, cele mai scăzute valori comparativ cu ultimii cinci ani, din cauza actualei crize economice care a determinat publicul să economisească banii destinați unor activități precum teatrul, muzica ori filmul.

Dacă anul trecut procentul celor care cumpărau muzică era de 63%, consumul a scăzut în acest an până la jumătate (30%). Cercetarea a arătat o scădere cu aproximativ 20% și în cazul achizițiilor de filme, iar consumul de teatru s-a redus cu 15%. Și frecventarea spectacolelor de cinema a scăzut în medie cu 17%.

Dintre toate activitățile culturale, sectorul de carte este printre cele mai puțin afectate. Procentul celor care au cumpărat cărți anul acesta fiind de 45%, față de 51% în 2008. La polul opus se află activitățile care țin de vizitarea muzeelor sau a expozițiilor (acestea au înregistrat cea mai mică frecvență de vizitare din ultimii cinci ani, adică o scădere cu 20%) și călătoriile pentru care oamenii ar trebui să aloce un buget mai mare decât pentru alte activități.

Scăderea consumului cultural poate fi explicată și prin faptul că unei perioade de consum intens, cum a fost cea a ultimilor cinci ani, îi poate urma o tendință de scădere a consumului.

De asemenea, românii au fost mai "precauți" în acest an și când a venit vorba de administrarea bugetului casnic pentru consumul de cultură. Astfel, în perioada în care s-a desfășurat cercetarea - și anume prima parte a anului 2008, înainte de începerea crizei, și prima jumătate a lui 2009, după ce criza începuse să se resimtă și în România - 44% dintre persoanele intervievate nu au cheltuit bani din veniturile familiale pentru niciun fel de activități culturale. De asemenea, s-a redus și bugetul alocat pentru îmbrăcăminte, electrocasnice și mâncare.

  George Ionescu - intervenție având ca subiect Ziua Minorităților Naționale;

Domnul George Ionescu:

"Ziua Minorităților Naționale"

De 11 ani, pe 18 decembrie, în România se sărbătorește "Ziua Minorităților Naționale".

În 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat "Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase". Astfel, statele vor proteja existența și identitatea națională sau etnică, culturală, religioasă și lingvistică a minorităților din interiorul teritoriului lor și vor favoriza crearea de condiții pentru promovarea acelei identități. Acesta este primul document internațional care oferă o garanție a drepturilor minorităților. Data de 18 decembrie constituie un reper memorabil în evoluția drepturilor legate de protecția minorităților naționale.

Recunoscând importanța acestei declarații, România a decis ca ziua de 18 decembrie să fie celebrată ca Zi a Minorităților Naționale, prin Hotărârea de Guvern nr. 881 din 9 decembrie 1998.

Autoritățile române au marcat prin diferite evenimente și festivități această sărbătoare, contribuind la mai buna cunoaștere a diversității etnoculturale a țării noastre în rândul opiniei publice. Cu prilejul Zilei Minorităților Naționale din România se organizează acțiuni culturale, simpozioane, mese rotunde și alte acțiuni cu tematică specifică, fiind celebrată diversitatea din țară.

Multiculturalitatea este o realitate în care trăim. Ea presupune recunoașterea pluralismului și a varietății culturale, a identității culturale a oricăror minorități. În România se pune un accent deosebit pe recunoașterea reciprocă de valori, pe cultivarea unui spirit de dialog, pe comunicare și colaborare între diverse culturi existente în spațiul în care trăim.

Numărul mare de etnii care sunt în spațiul românesc dovedește că de la început poporul român, prin excelență, a fost un popor care a primit în decursul istoriei multe etnii pe care le-a asimilat. Aceasta este una dintre marile caracteristici ale conviețuirii românilor cu etniile care au fost aici din toate timpurile. Românii au calitatea de a respecta pe aproapele său și mai ales pe cei care au venit din altă parte. Etniile minoritare completează tradițiile și cultura românească, oferind o privire de ansamblu asupra răspândirii diferitelor minorități pe teritoriul României și asupra modului în care tradițiile s-au influențat reciproc în decursul anilor de coexistență.

Ne naștem diferiți, avem obiceiuri, tradiții diferite. Nu întotdeauna suntem buni și toleranți și înțelegători cu cei care nu au aceleași obiceiuri ca ale noastre. Suntem departe de a ne respecta unii pe alții și se poate observa aceasta și în țări cu un nivel de cultură și civilizație foarte ridicat unde sunt probleme divergente. Uneori suntem intoleranți sau nu îi înțelegem pe cei din jurul nostru pentru că nu încercam să le cunoaștem obiceiurile, tradițiile și să ne îmbogățim în felul acesta. Copiii trebuiesc învățați și îndemnați de mici spre toleranță și armonie. Vedem copii de diferite etnii că sunt împreună la școală și se joacă împreună. Pentru ei nu există diferențe. Dar putem încerca să trăim în armonie și pace în România zilelor noastre luând exemplu de la ei.

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au hotărât ca anul 2008 să fie Anul European al Dialogului Intercultural. Europa devine din ce în ce mai diversă din punct de vedere cultural. În România, activitățile desfășurate au urmărit promovarea contribuțiilor diferitelor culturi la patrimoniul și modul de viață din țara noastră, precum și validarea dialogului intercultural ca esențial pentru viitor în societatea multiculturală românească și europeană, în care cunoașterea celui de lângă noi poate fi o resursă semnificativă pentru fiecare individ, dar și o bogăție prin care o comunitate dobândește o identitate mai puternică.

Knut Vollebaek este Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale (ICMN). Mandatul său este concentrat pe activitatea de prevenire a conflictelor interetnice, Knut Vollebaeck fiind cel de-al treilea titular al funcției de Înalt Comisar OSCE pentru Minorități Naționale, de la crearea acestei instituții în 1992.

Participarea minorităților etnoculturale la luarea deciziei politice reprezintă un aspect important al drepturilor minorităților. România asigură participarea minorităților naționale la procesul de luare a deciziilor prin reprezentarea acestora în Parlament. Constituția și Legea electorală garantează reprezentarea minorităților naționale în Camera Deputaților. Astfel, Constituția României, prin art.62 alin.(2) spune că: "Organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în condițiile Legii electorale. Cetățenii unei minorități naționale pot fi reprezentați numai de o singură organizație". Deputații care reprezintă minoritățile naționale în Camera Deputaților sunt organizați în Grupul minorităților naționale.

  Grațiela Leocadia Gavrilescu - despre victimele colaterale ale războiului electoral;

Doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu:

Actualul Guvern Boc nu se mai știe cât a reușit, în febra măsurilor populist-demagogice impuse în scop electoral, în care sintagmele "pensii nesimțite" și "privilegii" au fost la mare preț, să aducă o gravă, o impardonabilă atingere culturii române.

95 de actori, dintre care 17 ai Teatrului Național, au fost nevoiți să aleagă, pe 9 decembrie 2009, între pensie și salariu, pentru că așa a dorit domnul prim-ministru să facă economii la buget pentru scenele doamnei Ridzi, perdelele doamnei Udrea și elucubrațiile domnului Patapievici, care... costă și ne costă atât de mult!

Între cei 17 se află, de exemplu, maestrul Mircea Albulescu, unul dintre puținii actori care ne-au mai rămas din generația de aur a teatrului românesc. L-am văzut, vineri seara, declarând, cu demnitate, că a optat pentru pensie, ceea ce înseamnă că nu-l vom mai putea vedea jucând pe scena Naționalului, că... "e de stat"!

Vai de țara asta dacă am ajuns ca, la atât de scurt timp după ce ne-am despărțit, plângând, de un Dinică, de un Ștefan Iordache, niște politruci de conjunctură să ajungă să le dicteze actorilor pe care scenă au voie să joace și pe care nu.

Sper din tot sufletul ca aceste victime colaterale ale războiului electoral să fie, imediat, repuse în drepturi de viitorul guvern legitim al României și să găsim și calea de a le cere iertare.

  Horea-Dorin Uioreanu - declarație politică cu titlul Mereu în slujba României;

Domnul Horea-Dorin Uioreanu:

"Mereu în slujba României"

Este clar pentru toată lumea că România a ajuns la un moment de răscruce al existenței sale. Trăim clipe extrem de grave din punct de vedere financiar - unii specialiști spun că țara e aproape falimentară -, nu avem guvern de mai bine de două luni și, în lumina alegerilor prezidențiale contestate, spre rușinea noastră, România își conturează imaginea unei țări corupte, cu o democrație șubredă, în care instituțiile statului funcționează ineficient.

Analizând această situație deosebit de periculoasă pentru viitorul României însăși, noi, liberalii, am decis că nu putem fugi de responsabilitate, fiind dispuși să ne asumăm guvernarea României, în cadrul unei coaliții susținute de o majoritate parlamentară și doar în contextul în care partidele cu care vom discuta sunt dispuse să respecte următoarele condiții de bun-simț. În primă instanță, vrem să înlăturăm posibilitatea halucinantă ca România și instituțiile sale să se transforme în bunurile unui partid-stat, ale unui singur conducător cu porniri dictatoriale. În acest sens, PNL va face parte doar dintr-un guvern condus de un premier ale cărui independență și competență să reprezinte garanția echilibrului puterilor în stat și a îndeplinirii obiectivelor de guvernare. În al doilea rând, nu vom sta niciodată la masa guvernării cu aceia care s-au dovedit a fi incompetenți în formule executive anterioare și cu cei asupra cărora planează deja suspiciuni de corupție, de risipire a banului public și de desconsiderare flagrantă a interesului general. În schimb, în cazul în care ni se va oferi oportunitatea propunerii funcției de prim-ministru, îl vom susține pe președintele Crin Antonescu pentru a ocupa această funcție.

Dincolo de motivele ce au stat la baza acestei decizii importante pe care a luat-o Partidul Național Liberal, trebuie menționate câteva aspecte relevante ale concluziilor ce derivă din acest gest. În primul rând, acelora care cred că liberalii vor cu orice preț să acceadă la guvernare, le spun că noi, cei din PNL, nu suntem dispuși să guvernăm oricum, ci în cele mai optime condiții înspre o redresare cât mai rapidă a economiei românești. Și, mai mult, nu suntem dispuși să îi lăsăm pe cei ce au vlăguit economia românească să o facă din nou, prin prisma unei noi funcții guvernamentale. Acelora care clamează că ne-am încălcat principiile prin disponibilitatea noastră de a discuta cu toate partidele parlamentare le spun că în niciun moment principiile după care ne ghidăm nu au fost încălcate și nu vom abdica de la ele în niciun caz. Ne dorim în continuare aplicarea unui program de guvernare care să conțină politici economice capabile să determine ieșirea României din criză, avem ca obiectiv restabilirea funcționării instituțiilor statului care trebuie să fie capabil în a răspunde nevoilor societății românești și suntem, în continuare, un protector al libertăților, drepturilor și principiilor democratice și, atâta vreme cât partenerii politici împărtășesc aceste credințe și valori, reprezintă parteneri valabili de discuție.

Lăsând la o parte, însă, discuția ipotezei guvernării, doresc să mai transmit un singur lucru: Noi, liberalii, și în speță noi, parlamentarii liberali, ne aflăm mereu în slujba cetățenilor, fie că o facem din banca opoziției, fie că o facem din Palatul Victoria. Ne obligă milioanele de voturi pe care Crin Antonescu și PNL le-au primit, dar, mai presus de toate, ne obligă bunul simț și dragostea pentru țară.

  Ioan Holdiș - declarație politică intitulată Realitatea greu de acceptat;

Domnul Ioan Holdiș:

"Realitatea greu de acceptat"

A trecut puțin peste o săptămână de la discursul în care liderul social-democrat, Mircea Geoană, își clama victoria în funcția de președinte al României. În dimineața zilei de luni, sondajele mai mult sau mai puțin reale, au fost contrazise de numărătoarea oficială a Biroului Electoral Central, iar victorios ieșea Traian Băsescu, victorie reconfirmată de renumărarea voturilor nule, din ultimele zile. Cu toate acestea, discursul prin care Mircea Geoană și-ar accepta înfrângerea, întârzie să apară. În vreme ce personaje marcante ale social-democraților își recunosc înfrângerea de câteva zile, domnul Mircea Geoană tot se vede uns președinte al României.

Se tot vorbește de "împărțirea României" în două, după cea mai strânsă și grea competiție electorală, o jumătate a lui Mircea Geoană cu peste cinci milioane de voturi, iar cealaltă a lui Traian Băsescu. Dar se pare că marea împărțeală nu este a votanților, ci chiar în cadrul partidului social-democrat, recentele alegeri prezidențiale tulburând apele în partidul de stânga, iar scaunul actualului președinte fiind vânat de mai mulți doritori ai preluării șefiei partidului. Actualul președinte părând chiar penibil cum se ține cu dinții de acest ultim scaun pe care îl deține, legându-se cu disperare de acordul semnat cu PNL-ul și de gâtul domnului Crin Antonescu, care nu știe cum să se scoată mai repede. Este limpede că nimeni din PSD nu mai crede în ce poate oferi Mircea Geoană ca "președinte" a orice.

Țopăiala veselă a candidatului social-democrat de duminică seara, când se vedea președinte, era cireașa de pe tort a scenariilor gândite cu mult dinainte a celor ce îl susțineau pe acesta, conform căreia alegerile vor fi fraudate. După ce au citit în stele și au dedus acest fapt au început prin a denigra imaginea lui Traian Băsescu prin filmulețe trucate, scenarii și multe alte negocieri, după cum afirma însuși domnul Ponta "sistemul lor de fraudare a fost mai bun ca al nostru".

Domnule Geoană, vă rog, nu vă mai afundați în absurd și ridicol, ci aveți demnitatea de om și diplomat și recunoașteți că ați pierdut. Renunțați la afirmațiile de gen "Avem de câștigat alegerile pe care le-am câștigat", o gândire paradoxală, deloc utilă unui politician realist și preocupat de bunul mers al țării.

Stimați colegi, prin aducerea în revistă a evenimentelor de mai sus vreau să evidențiez că o armată de oameni s-au luptat cu un candidat independent care a și câștigat de altfel. Cu toate că s-a validat președintele, unii nu vor să își accepte înfrângerea, venind încă cu idei "geniale", precum constituirea unei comisii de investigare a alegerilor din 6 decembrie, conducerea PSD cerând în continuare repetarea turului doi al alegerilor, liderul social-democrat, invocând insuficientă renumărarea voturilor nule.

În încheiere țin să spun: domnule Traian Băsescu, în cadrul acestei competiții prezidențiale v-ați luptat cu morile de vânt și totuși, deși independent, ați câștigat, prin urmare vă spun: "jos pălăria" în fața dumneavoastră.

  Ion Stan - declarație politică cu titlul Traian Băsescu, reales prin fraudă electorală;

Domnul Ion Stan:

"Traian Băsescu, reales prin fraudă electorală"

În România anului 2009 s-a produs o mare fraudă electorală a președintelui României și a instituțiilor de forță ale statului mafiot susținut de Traian Băsescu și sistemul ticăloșit patronat de PD-L și interlopii săi.

Mașina de fraudare a alegerilor prezidențiale a folosit toate mecanismele care puteau fi accesate, după cum urmează: Instituțiile statului: poliție, jandarmerie, servicii secrete, prefecturi, servicii deconcentrate, agenți economici cu capital de stat au acționat prin intimidare, șantaj și forță, instaurând frica în rândul unei populații sărăcite peste măsură și ușor de manipulat.

Personalul primăriilor PD-L, obligat de primarii acestui partid să participe la campania electorală, și, în funcție de responsabilitățile fiecăruia, să oblige anumite categorii sociale să vină la vot sub amenințarea că nu vor mai primi ajutoarele stabilite prin lege: ajutorul potrivit HG nr. 416, ajutorul pentru încălzire, ajutorul celor cu handicap, ajutoarele de la UE cu făină și zahăr, ajutoare de înmormântare și altele.

Lumea interlopă aservită lui Traian Băsescu și PD-L, care a fost folosită pentru cumpărarea de voturi de la etnia romilor și pentru intimidarea unor vectori de opinie din multe localități din țară. Încăierarea de la Niculești și incendierea unui apartament din Târgoviște sunt acțiuni comune ale PD-L și ale sistemului ticăloșit, protejat de Traian Băsescu și camarila lui din județ pentru a intimida și disciplina electoratul rebel și a-l face să voteze Traian Băsescu.

Procedurile de vot au fost viciate, întrucât la secțiile de votare au fost întocmite liste suplimentare, iar legea nu permitea acest lucru. De ce oare Biroul Electoral Județean a dat la secțiile de votare, altele decât cele speciale, declarații pe propria răspundere în baza cărora s-a admis votarea de către persoane care nu aveau domiciliul în aria secției de votare respective?

Mecanismul selectării președinților și vicepreședinților din secțiile de votare, cu mici excepții, s-a făcut strict după criteriul politic și al interesului fraudării alegerilor, iar demersurile noastre vizavi de tentativele de fraudare desfășurate de președinții și vicepreședinții unor secții au rămas fără ecou. Astfel, în municipiul Târgoviște au fost mulți președinți de secții de votare care înmânau buletine cu ștampila votat Traian Băsescu.

Turismul electoral, la vedere, practicat la nivelul județelor, a dus la fraudarea alegerilor la nivelul județului Dâmbovița și la nivelul întregii țări. O verificare a listelor cu cei care au votat la secțiile speciale din județul nostru, ar demonstra clar că votul multiplu s-a practicat din plin. Graba cu care Biroul Electoral Județean Dâmbovița, Prefectura și Consiliul Județean, prin președintele său Florin Popescu, au dispus distrugerea înregistrărilor din secțiile de votare speciale, demonstrează, o dată în plus, cât de mare a fost frauda electorală.

Implicarea STS și DGIPI în procesul de organizare, desfășurare și urmărire a procesului de votare și monitorizarea demersurilor adversarilor politici ai lui Traian Băsescu, demonstrează că Traian Băsescu și PD-L au ridicat la nivel de stat poliția politică care a devenit omnipotentă și omniprezentă în viața fiecărui cetățean care se teme pentru viața intimă, demnitatea și onoarea sa. Ne întrebăm de unde știe Traian Băsescu ce fac adversarii săi politici, dacă nu de la aparatul poliției politice din Ministerul Administrației și Internelor și Serviciile Secrete? De unde știa Traian Băsescu, la ora 19, că a câștigat, dacă nu de la Felix Tătaru și STS, cei care erau pregătiți să fraudeze alegerile cu ajutorul softului? Ne întrebăm de ce este așa de sigur Traian Băsescu că "Totul a fost un fleac și că ne-a ciuruit pe toți", și de unde atâta siguranță că, dacă s-ar renumăra voturile, ar câștiga încă trei procente. Nu cumva scenariul fraudării despre care are cunoștință, îi oferă această garanție?

Sumele imense de bani scoase din bănci, în ultimele săptămâni, în bancnote de 5, 10, 50 și 100 lei, care depășesc cu mult masa monetară necesară plății salariilor, pensiilor și altor drepturi ce se cuvin anumitor categorii socio-profesionale, dovedesc că fraudarea alegerilor prezidențiale prin cumpărarea de voturi a fost masivă, iar rețelele de criminalitate economico-financiare au prosperat văzând cu ochii în ultimele luni. Ne întrebăm de ce tac băncile și Oficiul de prevenire și combatere a spălării banilor, când aceste aspecte sunt evidente.

Schimburile valutare imense din ultima perioadă au influențat cursul monedei naționale din ultimele săptămâni, iar BNR tace făcându-se că nu sesizează acest aspect. Numai în județul nostru, în zilele de 3 și 4 decembrie, au fost făcute schimburi valutare de peste 2 milioane de euro cash, de către patru reprezentanți ai clientelei politice a PD-L.

Folosirea informatorilor și persoanelor de sprijin, folosite în muncă operativă de Ministerul Administrației și Internelor, plătiți din cheltuielile operative ale unor instituții ale statului ca vectori electorali, reprezintă un alt mecanism de fraudare a alegerilor, care demonstrează că România se îndreaptă cu pași repezi spre o dictatură de tip mafiot unde o clică obedientă unui președinte "jucător" dorește să regleze conturile, să stăpânească și să dicteze totul.

În contextul celor prezentate mai sus, cerem șefului poliției județene să ne răspundă la următoarele întrebări transmise prin scrisoarea nr. 1022 din 5. 12. 2009:

Care este temeiul legal al implicării în campania electorală a șefilor de poliție și a personalului din subordine din orașele: Târgoviște, Fieni, Moreni, Răcari și din comunele: Răzvad, Gura Ocniței, Ocnița, Dărmanești, Iedera, Vișinești, Vârfuri, Valea Lungă, Moroieni, Buciumeni, Bezdead, Glodeni, Brănești, Mănești, Cândești, Malu cu Flori, Ludești, Hulubești, Gura Foii, Valea Mare, Morțeni, Petrești, Șelaru, Corbii Mari, Potlogi, Lungulețu, Brezoaiele, Slobozia Moară, Costești Vale, Contești, Cornățelu, Bucșani, Cornești, Butimanu și Crevedia?

Cine a dispus biroului tehnic din cadrul SIPI Dâmbovița supravegherea liderilor PSD din Județul Dâmbovița, de către doamna Vlădulescu, nepoții dumneavoastră care lucrează în acest sector și apropiații lor și care este temeiul legal al acestor măsuri de poliție politică? Ce instrucțiuni ați primit în cadrul videoconferinței cu ministrul Blaga?

Ce măsuri anti-PSD ați stabilit pentru ziua de 6 decembrie în biroul dumneavoastră cu șefii de la SIPI, Crimă Organizată, Supravegheri Operative din cadrul direcției de profil a MAI?!

Cine v-a transmis semnalul politic pentru a proteja lumea interlopă care îl sprijinea pe Florin Popescu să cumpere voturi în orașe și comunitățile de romi din județul Dâmbovița și de ce nu ați luat măsuri în cazul flagrantului din micro 6 în care au fost depistate persoane care aveau asupra lor liste cu cei care cumpărau voturi pentru PD-L?

De ce în cazul distribuției de alimente la vedere de către PD-L nu ați luat măsura confiscării acestora și ați protejat această acțiune în tot județul, chiar și în condițiile în care ați avut informații că alimentele sosite din Ucraina puteau fi infestate radioactiv?!

De ce încercați să stopați acțiunile polițiștilor care doresc să-și facă treaba potrivit legii? Vă au cu ceva la mâna cei de la PD-L sau lumea interlopă va dictează să nu acționați?!

De ce informațiile strânse la SIPI Dâmbovița sunt cosmetizate, nu sunt puse la dispoziția Parchetului și ajung la cei incriminați printr-o distinsă doamnă al cărei soț este angajat al SIPI Dâmbovița și care le livrează contra cost lumii interlope?

De ce acțiunea de colectare de fonduri de către conducerea Gărzii Financiare, conducerea DGFP și a Direcției de Control Financiar, a OPC nu sunt sancționate de dumneavoastră?!

Sunt multe alte aspecte despre care aș dori să vă întreb, domnule comisar șef, dar cu siguranță veți fi întrebat în curând de colaboratorii și subordonații dumneavoastră care au coloană vertebrală, oameni cu demnitate, care privesc uimiți cum v-ați scufundat în mocirla portocalie și cum îi umiliți și pe ei.

Cerem, de asemenea, lui Traian Băsescu să ne precizeze următoarele:

Dacă a avut cunoștință de demersul lui Blaga și Videanu privind efectuarea unei vizite lui Sorin Ovidiu Vântu și oferirea unei mari sume de bani (aproximativ 750 milioane euro) și ce i-au cerut în schimb?

De unde deține caseta privind vizita în Rusia a lui Mircea Geoană, cine a prelucrat-o, în ce scop și de ce nu a prezentat-o până acum românilor ?

Dacă a știut de videoconferința organizată de Vasile Blaga la sediul MAI în ziua de 6 decembrie 2009, ce s-a transmis și ce s-a cerut aparatului de conducere a instituțiilor subordonate MAI și dacă este mulțumit de modul cum a acționat DGIPI și rețeaua de informatori și colaboratori.

Cu cine s-a întâlnit în noaptea de 6/7 decembrie între orele 0,30-01,30, ce a stabilit pentru asigurarea plusului de 100.000 de voturi și cât de implicată este o instituție a statului cu competențe în exteriorul țării în această operațiune de fraudare a alegerilor?

Ce sarcini de partid au primit în dimineața zilei de 7 decembrie șefii serviciilor secrete la Cotroceni, în privința aducerii buletinelor de vot din străinătate și ștergerea urmelor fraudării alegerilor prezidențiale?

Ținând seama de fraudarea masivă a alegerilor prezidențiale, PSD a stabilit în Comitetul Executiv Național să sesizeze Curtea Constituțională și să pună la dispoziția BEC toate datele și informațiile pentru a evalua rezultatele finale provizorii cu care vor intra in istoria fraudării alegerilor prezidențiale din România.

Indignați peste măsură că, la 20 de ani de la Revoluția română, România a devenit un stat mafiot în care postul de președinte poate fi cumpărat de cel care are bani, influența și instrumente prin care să fraudeze alegerile, nu-mi rămâne decât să spun că Traian Băsescu nu va prelua acest mandat de președinte în condiții de deplină constituționalitate și nici nu-l va termina așa cum crede.

Sunt convins că numai judecata divină mai poate ajuta România și poporul român.

Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu !

  Ion Stan - declarație politică Opriți ciuma portocalie! Nu o lăsați să intre în sfânta noastră biserică;

Domnul Ion Stan:

"Opriți ciuma portocalie! Nu o lăsați să intre în sfânta noastră biserică"

Am trăit să văd cum disperarea unor oameni politici portocalii s-a transmis si către biserica noastră strămoșească. Am trăit să vad un lucru pe care îl credeam imposibil: biserici văruite în portocaliu în satul Boteni ce aparține comunei Contești și satul Bolovani ce aparține comunei Cornățelu din județul Dâmbovița, și aceasta numai ca să satisfacă orgoliile portocalii ale coanei preotese care este și primăriță în Cornățelu și ale primarului PD-L de la Contești care visează alături de șeful găștii PD-L-iste din județul Dâmbovița, Florin Popescu, la portocalizarea tuturor bisericilor din eparhia noastră.

Facem apel la clerul ortodox din județul nostru și la mai marii Arhiepiscopiei Târgoviștei să țină departe Sfânta Biserică de politică și politicieni, păstrând rânduiala noastră creștină, fără a face jocurile murdare ale portocaliilor care nu au nimic sfânt si care trâmbițează sus și tare subordonarea și susținerea condiționată a clerului ortodox în schimbul unor avantaje materiale și a unor lucrări executate de către Consiliul Județean Dâmbovița la anumite lăcașuri de cult.

Reamintim că lucrările care se fac de către Consiliul Județean în anumite lăcașuri de cult sunt din bani publici, bani încasați din taxele și impozitele plătite de cetățenii români și nu din banii familiei Popescu Florin.

Ne întrebăm când vor apărea tăblițele portocalii cu numele ilustrului președinte și în biserici, pe instalațiile de încălzire așa cum sunt acum pe locurile de joacă sau când vom pune la dispoziția portocaliilor sfintele altare pentru slujbe politice?

Cerem Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane și Sfântului Sinod să oprească portocalizarea Sfintei noastre Biserici, spre binele neamului nostru, căruia doar credința și nădejdea în Dumnezeu i-au mai rămas!

Încredințați fiind că demersul nostru nu va fi interpretat ca un atac, ci ca o realitate, rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i ocrotească pe romani și Sfânta noastră Biserica de ciuma portocalie.

  Maria Stavrositu - declarație politică referitoare la Migrația și violența împotriva femeilor;

Doamna Maria Stavrositu:

"Migrația și violența împotriva femeilor"

Uniunea Interparlamentară și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-a reunit la Paris, pe 10 si 11 decembrie, pentru a discuta două probleme ce își găsesc, parcă, cu greu rezolvare: migrația și violența domestică.

Violența domestică și traficul de ființe umane sunt două preocupări majore contemporane ce țin de domeniul drepturilor omului și care preponderent afectează categoriile cu o vulnerabilitate mai mare, precum femeile și copiii.

Sărăcia este unul din principalele motive care determină femeile din România să plece în căutarea unui loc de muncă peste hotare, ceea ce des duce la un nou "statut" și mai dramatic - victimă a traficului de ființe umane. Statutul femeii emigrante este, din păcate, unul care vulnerabilizează echilibrul social al femeii, creând de multe ori premise pentru toate tipurile de violență.

Statele membre ale Consiliului Europei au obligația de a respecta și proteja drepturile omului pentru toți cetățenii lor, făcând posibilă exercitarea acestor drepturi în totalitate. De aceea, ei trebuie să ia măsuri rezonabile pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea tuturor formelor de violență împotriva femeilor, inclusiv a violenței domestice. Dacă poliția, sistemul penal de justiție și serviciile publice abandonează femeile care cer ajutor, atunci statul și-a încălcat această obligație.

De câțiva ani, statele membre au realizat mai multe anchete și studii la scară largă pentru a măsura amploarea fenomenului. Aceste studii au arătat că, în ansamblul țărilor studiate, proporția femeilor care au fost supuse violențelor sub o formă sau alta (inclusiv hărțuire) a atins 45%.

Consecințele violenței asupra sănătății sunt serioase și depășesc cu mult rănile imediate, cum ar fi echimozele sau fracturile. Conform bilanțului realizat pentru Consiliul Europei, femeile care au fost victimele unor abuzuri fizice, sexuale sau afective au nevoie de îngrijire psihiatrică de 4-5 ori mai mult decât celelalte. În plus, în această stare, ele sunt în imposibilitatea de a merge la muncă, de a avea o viață socială normală. Ele comit de cinci ori mai multe tentative de sinucidere. În alte cazuri, violența domestică are consecințe negative asupra copiilor, care se traduc prin tulburări mentale, afective și comportamentale. Datorită acestui lucru, comportamentele violente se perpetuează de la o generație la alta.

În afară de consecințele personale și sociale, violența împotriva femeilor are un cost economic crescut. Deși au fost efectuate studii în anumite state membre privind costul global al violenței domestice pentru societate, există puține cercetări aprofundate pe această temă la nivel european sau național. Conform bilanțului realizat recent se estimează că, în totalitate, costul anual al violenței împotriva femeilor în statele membre ale Consiliului Europei ar putea să ajungă la 34 de miliarde de euro.

În România, femeile reprezintă 83% din cazurile de violență fizică în familie. În aceste condiții, este posibil ca fiecare dintre noi să cunoască cel puțin un caz de violența asupra unei femei. De teamă, rușine sau chiar din convingerea că merită ceea ce li se întâmplă, numeroase femei tolerează violența partenerilor de viață.

Violența împotriva femeii este o realitate cruntă, iar estimările ONU arată că abuzurile nu doar persistă, ci sunt în creștere. Din păcate, de cele mai multe ori, aceste fapte fie nu sunt cunoscute, fie sunt ignorate. Strâns legată de valori și tradiție, adânc înrădăcinată în mentalitate, în felul în care sunt considerate femeile, această realitate este greu de acceptat și, cu atât mai greu, de schimbat.

  Maria Stavrositu - intervenție cu tema Conferința ONU de la Copenhaga, cel mai așteptat eveniment de mediu al anului;

Doamna Maria Stavrositu:

"Conferința ONU de la Copenhaga, cel mai așteptat eveniment de mediu al anului"

Zilele acestea se desfășoară, la Copenhaga, conferința ONU privind schimbările climatice. Negocierile din capitala Danemarcei sunt decisive pentru obținerea unor rezultate concrete în lupta împotriva schimbărilor climatice. Marea provocare a conferinței este semnarea unui nou acord internațional de mediu care să înlocuiască, din 2012, Protocolul de la Kyoto.

Acordul de la Copenhaga trebuie să prevadă reduceri ale emisiilor, suficiente pentru a atinge obiectivul global de limitare a creșterii temperaturii globale la mai puțin de 2° Celsius. Prin intermediul acestui document, țările industrializate se obligă să reducă emisiile la nivelul tuturor ramurilor economice care sunt generatoare de astfel de emisii, urmând, de asemenea, ca obiectivele privind emisiile tuturor țărilor industrializate să fie cuprinse într-un singur acord.

Un raport alarmant arăta recent că temperatura aerului pe care îl respirăm ar putea crește cu 7˚C în 2010 față de nivelul temperaturilor din era preindustrială. Agenția Europeană pentru Mediu și Grupul interguvernamental de experți ONU pentru schimbări climatice au publicat recent mai multe modele care încearcă să preconizeze cum vor arata diferite zone de pe planetă în următoarea sută de ani, dacă fenomenul încălzirii globale nu va fi stopat. Zone de coastă sub ape, suprafețe întinse afectate de deșertificare și imposibil de folosit pentru agricultură, furtuni foarte dese, uragane foarte puternice, râuri și fluvii revărsate, secetă prelungită.

Pentru România, materialele arată că zona costieră, de la Vama Veche până la Sulina, va fi afectată de creșterea nivelului oceanului planetar. Tot sub ape ar putea ajunge întreaga Deltă a Dunării, iar zona de luncă dintre Tulcea și Galați (situată de o parte și de alta a fluviului) ar urma să devină o imensă mlaștină, Dunărea urmând să devină mult mai lată. În restul Dobrogei, însă, fenomenul de deșertificare ar putea lua amploare, mii de hectare urmând a fi lovite de ariditate. Lovite de acest fenomen ar urma să fie și teritorii din județele Olt, Dolj, Gorj, dar și din Banat, regiuni care deja se confruntă cu acest fenomen. Zona de nord a țării, atât Moldova, cât și Transilvania sunt amenințate de furtuni și viituri.

În momentul de față, la Copenhaga, politicieni și experți din toată lumea încearcă să ia măsuri pentru combaterea principalului fenomen responsabil de schimbările climatice: emisiile de gaze cu efect de seră. UE a parafat deja un acord de reducere cu 20% a acestor emisii până în 2020, împreună cu creșterea ponderii folosirii energiilor alternative, urmând ca, în cazul semnării unui protocol global în acest sens, ținta europeană să fie de 30%.

Tratat cu prioritate în alte țări, subiectul schimbărilor climatice este amintit în România doar după un val de inundații, după luni întregi de secetă sau după ce vremea se strică brusc și produce pagube materiale însemnate.

La nivel mondial se iau decizii importante cu impact major pe termen mediu și lung. În tot acest timp, România este țara fără președinte, deși el a fost ales de majoritatea cetățenilor, și fără un Guvern care să ia măsurile de care avem nevoie pentru ieșirea din criză.

România are nevoie de un Guvern și de o clasă politică care să meargă în rând cu țările europene. Soluția nu este să batem pasul pe loc. Avem mai mult ca oricând nevoie de măsuri sociale și economice, de reforme în sănătate, educație, administrație, agricultură și în multe alte domenii.

  Marius Rogin - tratarea subiectului Sănătatea, în contextul crizei economice mondiale;

Domnul Marius Rogin:

"Sănătatea, în contextul crizei economice mondiale"

În România, criza economică ar fi putut la fel de bine surveni încă din 1990, căci în ceea ce privește sănătatea, suntem într-o criză permanentă de 20 de ani încoace. Ceea ce este însă îngrijorător este faptul că am atins cel mai de jos prag de performanță tocmai în plină criză financiară și politică.

Așa cum aflăm dintr-un recent studiu european, în septembrie 2009, România se poate mândri, cu ghilimelele de rigoare, cu cea mai proastă evaluare a sistemului public de sănătate de până acum, în scădere cu 5 locuri față de 2008, ajungând în acest moment pe locul 32 din 33 de țări europene. În același timp, în România, speranța medie de viață este pe penultimul loc din Europa, iar rata mortalității și morbidității sunt cu mult mai proaste decât ale celorlalte țări est-europene: avem o infrastructură medicală foarte slabă, doar trei spitale din România sunt conform standardelor europene, personalul medical este insuficient (doctorii și asistentele preferă să muncească în afara țării în condiții profesionale superioare și pentru o mai bună remunerare); spitalele nu sunt conduse ca afaceri orientate către clienți, deși trăiesc din banii acestora; numărul mic de contribuabili la sistemul de asigurări sociale, corelat cu numărul mare de beneficiari, conduce către un raport de 1 contribuabil la 3 consumatori, situație în care fondurile sunt insuficiente pentru o prestație medicală și o dezvoltare corespunzătoare a sistemului sanitar, în același timp, plățile neoficiale, estimate de CE în 2008 la 300- 400 milioane euro, împovărează populația și condiționează accesul la servicii deja plătite prin contribuțiile la asigurările sociale; pachetul de bază este netransparent pentru public, nestructurat, nestandardizat din punct de vedere al prețurilor și prea cuprinzător în ceea ce privește serviciile medicale disponibile în unitățile medicale de stat și capacitatea bugetului de a suporta aceste servicii.

Raportul Societății Academice Române ne arată că situația este foarte gravă, iar demersurile autorităților sunt slabe, netransparente, inconsecvente și haotice, unul dintre exemplele SAR fiind faptul că, deși se confruntă cu cea mai acută lipsă de fonduri, Ministerul Sănătății nu a făcut nici măcar o încercare de atragere de fonduri europene, în ciuda faptului că sunt disponibile, prin programele UE, categorii speciale pentru dezvoltarea sistemelor sanitare, considerate prioritare în Uniune.

Una dintre cele mai mari probleme în acest moment este faptul că lipsa de fonduri este atât de acută încât a depășit granițele sistemului public de sănătate. Multe dintre clinicile și spitalele private care de ani de zile au investit în România și care au contribuit la creșterea economică întâmpină acum dificultăți financiare pentru că nu mai primesc sumele datorate de Casă, unii dintre operatori pierzând astfel chiar și 40% din venituri.

Prin stimularea cetățenilor de a contracta asigurări private de sănătate, cu siguranță unitățile publice se vor confrunta cu un număr mai mic de pacienți, în timp ce contribuțiile lor de sănătate vor continua să vină; în plus, se vor injecta bani privați ("fee for service" plătit de către asigurători) atât în sistemul privat de sănătate, cât și în cel public, stimulând competiția și creșterea calității serviciilor.

Introducerea deductibilității totale, fără prag de deductibilitate, atât pentru angajator cât și pentru angajat este o măsură necesară pentru dezvoltarea acestui segment. În acest moment, primele de asigurare sunt deductibile până la 250 euro pe an, doar din profit și doar pentru angajatori. În condițiile în care asigurarea privată complementară de sănătate este destinată să ofere acele servicii cuprinse până acum în asigurarea de stat și care nu mai pot fi susținute financiar de sistemul public, asigurarea privată complementară trebuie să aibă același regim fiscal ca și cel aplicat asigurării de stat și nu trebuie să reprezinte o împovărare suplimentară pentru cetățean.

În același timp, îmbunătățirea calității serviciilor în clinicile și spitalele de stat se poate face prin:

  • permiterea companiilor private specializate să conducă spitale publice și să administreze profesionist resursele;
  • stimularea competiției interne între spitalele de stat și cele private prin crearea cadrului legislativ necesar pentru contractarea spitalelor publice în rețelele companiilor de asigurări, astfel încât asigurările private să poată contribui la finanțarea sistemului public și la îmbunătățirea remunerării personalului medical.

Într-o perioadă în care economia scade drastic, șomajul este în creștere și sunt puține sectoare economice cu potențial de dezvoltare, sectorul asigurărilor private de sănătate ar trebui, prin potențialul său estimat la câteva sute de milioane de euro, să reprezinte o prioritate și să aibă un loc bine definit în strategia anticriză.

  Mircia Giurgiu - declarație politică: O viață sănătoasă începe în școală;

Domnul Mircia Giurgiu:

"O viață sănătoasă începe din școală"

În România este nevoie de un proiect de lege care să vizeze implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în școli. Această propunere legislativă vine ca o continuare firească a Legii pentru o alimentație sănătoasă în școli, dar și ca urmare a politicii Comisiei Europene privind introducerea Programului de încurajare a consumului de fructe în școli în vederea combaterii obezității infantile.

Astfel, Consiliul Uniunii Europene a decis să aloce pentru implementarea Programului de distribuire gratuită a fructelor în școli, începând cu anul școlar 2009-2010, un ajutor comunitar de 90 milioane euro/an școlar pentru aprovizionarea instituțiilor de învățământ preuniversitar cu fructe. România beneficiază de un ajutor comunitar anual de 4,9 milioane euro, la care se adaugă o cofinanțare națională obligatorie de 1,6 milioane euro pentru măsuri adiacente al căror scop este de a forma și fixa obiceiuri alimentare sănătoase.

În România, un astfel de program nu a fost demarat încă și de aceea a fost inițiată o propunere legislativă în vederea încurajării consumului de fructe în școli prin formarea de obiceiuri nutriționale sănătoase, a stimulării producției autohtone, dar și a atragerii de fonduri europene, întrucât acest proiect va beneficia de finanțarea din partea Uniunii Europene.

Pentru a duce o viață cât mai sănătoasă este nevoie să ne educăm copiii în acest sens, iar acest lucru trebuie să înceapă de acasă și din primii ani de școală.

Legumele și fructele consumate zilnic asigură o dietă echilibrată: conținutul de fibre va conferi o senzație de sațietate, va fi redusă pofta de mâncare, dar, în același timp, va oferi necesarul de energie prin conținutul lor bogat în fructoză. Fructele și legumele sunt recomandate atât pentru profilaxie, cât și pentru tratarea a numeroase afecțiuni.

  Miron Ignat - declarație politică: Înființarea Centrului Cultural Rus la București;

Domnul Miron Ignat:

"Înființarea Centrului Cultural Rus la București"

Pe data de 4 decembrie 2009, la Academia de Studii Economice din București a avut loc deschiderea Primului Centru Cultural Rus al Fundației "Russkii Mir".

Academia de Studii Economice din București este una din cele mai vechi instituții de învățământ superior din România. În prezent se observă o creștere a interesului pentru studierea limbii ruse din partea studenților români.

Fondul "Russkii Mir" a fost înființat prin decretul Președintelui Federației Ruse din data de 21 iunie 2007 și creat pentru sprijinirea, păstrarea și răspândirea limbii și culturii ruse, restabilirea relațiilor cu conaționalii.

Înființarea acestui centru are ca scop să sprijine cadrele didactice, doctoranzii, studenții și alți doritori în studierea limbii ruse, să faciliteze cunoașterea elementelor de cultură și civilizație rusă clasică și contemporană.

Deschiderea Centrului Cultural Rus de la București a fost posibil mulțumită unei bune colaborări a Academiei de Studii Economice cu Fondul "Russkii Mir", fiind o organizație de prestigiu care are peste 40 de centre în toată lumea, în țări precum: SUA, Japonia, Belgia, China, Anglia, Germania. Fundația a încheiat acorduri cu instituțiile de învățământ superior din Cluj și Constanța cu privire la deschiderea centrelor în aceste orașe.

În cadrul festivității de deschidere au participat reprezentanți de seama, cum ar fi Excelența Sa, domnul Ambasador Aleksandr Ciurilin, delegația Fundației Russkii Mir, diplomați ai ambasadelor republicii Belarus, Kazahstan și Ucraina din București, reprezentanți ai Universității București și Babeș-Bolyai, generalul ambasador Dumitru Prunariu și reprezentanți ai delegației comunității rușilor lipoveni, ai mediului de afaceri și Camera de Comerț Româno-Rusă, ANEIR, Lukoil și alții.

Centrul Cultural Rus este utilat cu o bibliotecă care cuprinde literatură beletristică, juridică, științifică, publicitară, enciclopedică, cu o colecție fascinantă de filme, spectacole, programe educaționale, cărți de referință, echipamente de proiecție.

Comunitatea rușilor lipoveni din România a salutat inițiativa Academiei de Studii Economice, deoarece limba rusă este limba noastră maternă, pe care dorim să o promovăm atât în rândul tinerilor, în școlile unde studiază copiii noștri, dar și printr-o varietate de manifestări culturale și educaționale.

Depunem în continuare eforturi substanțiale pentru dotarea cabinetelor de limba rusă cu manuale, material didactic și extracurricular în limba rusă, destinate atât etnicilor ruși lipoveni, dar și tuturor slavofililor.

Consider că este în puterea noastră de a da credit acestei inițiative lăudabile, de a ne alătura comunității internaționale și de a organiza manifestări care să readucă în conștiința noastră adevărata valoare a culturii și limbii ruse.

  Petru Călian - declarație politică intitulată Alegerile au trecut, criza rămâne;

Domnul Petru Călian:

"Alegerile au trecut, criza rămâne"

Campania electorală s-a terminat. Rezultatele alegerilor vorbesc: se dorește continuarea și punerea în aplicare a măsurilor anticriză. Impasul economic a fost dublat de criza politică fără precedent creată în jurul PSD, prin ieșirea de la guvernare și prelungirea campaniei anti-Băsescu. Pentru a se reporni mecanismul economic e nevoie ca la butoane să fie un guvern stabil. Pacea politică invocată de PSD vine în contradicție cu atitudinea pe care a luat-o odată cu anunțarea rezultatelor oficiale. Sau normalitatea de care vorbeau era de fapt stabilitatea lor la Cotroceni.

Bugetul pe 2010 reprezintă cheia ieșirii din criză, într-o perioadă în care recesiunea economică se adâncește.

FMI este cu ochii pe România și pe bugetul pe 2010. Răbdarea de care a dat dovadă nu trebuie să ne liniștească. Urgentarea acestui proiect este prioritatea întregii clase politice, chiar dacă materializarea obiectivelor reprezintă o sarcină dificilă în contextul politic și economic actual. În urmă cu câteva luni nu puteam concepe neterminarea bugetului până în decembrie. Însă cel mai cumplit scenariu îl trăim.

PSD-ul a contribuit la amânarea îndeplinirii targetului de a avea un buget pe anul 2010, prin declanșarea crizei politice. Iar acum joacă același rol: refuză să accepte înfrângerea. Trăiesc momentul efervescent al nopții în care se autodeclarau învingători. Fac orice pentru amânarea instalării președintelui. O amânare care conduce la instabilitate, la lipsa unui guvern, la neîndeplinirea obligațiilor față de FMI și deci, la lipsa banilor pentru plata salariilor și pensiilor. Puntea între politic și economic e atât de fragilă încât se poate rupe oricând, cu consecințe directe asupra cetățenilor. Criza politică a costat deja România prea mult. Timpul înseamnă bani. S-a ajuns mai departe decât ne-am fi imaginat.

Reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria declara pe 19 noiembrie că, în cazul în care criza politică se prelungește, este posibil ca tranșele a III-a și a IV-a să fie livrate împreună doar în luna martie. Și Comisia Europeană a amânat acordarea celei de-a doua tranșe de 1 miliard de euro din împrumutul acordat României așteptând clarificarea situației de la București. Tot ce auzim e amânare, însă amânarea nu ne ajută cu nimic. Continuarea alături de un președinte implicat direct în măsurile de reformă reprezintă singurul atu al acestei situații.

Ca membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, consider că orice acțiune politică nesănătoasă periclitează finalizarea bugetului pe 2010. Indiferent de structura noului guvern, bugetul și măsurile de reformă trebuie să primeze pe agenda discuțiilor. Pașii concreți în privința reducerii deficitului bugetar au fost deja concepuți de către Guvernul Boc. Tot ce mai lipsește este să se pună în practică măsurile anticriză "nedorite" de o parte a clasei politice, dar negociate și acceptate de organismele internaționale care ne-au acordat sprijin financiar.

Cum să ne consolidăm imaginea țării pe plan extern dacă nu putem ajunge la un consens pe plan intern? Focul politic trebuia să fie stins odată cu încheierea alegerilor și nu să mocnească încă la o săptămână de la aflarea rezultatelor. 2009 a fost un an electoral, iar 2010 e anul în care vom pune în aplicare ceea ce am plănuit în 2009: ieșirea din criză cu pierderi minime pentru românul de rând.

  Daniel Buda - declarație politică: PSD acceptă democrația doar atunci când îi convine;

Domnul Daniel Buda:

"PSD acceptă democrația doar atunci când îi convine"

Dacă în popor există proverbul după care "Vrabia mălai visează" și se folosește pentru a persifla lăcomia nedisimulată a unei persoane, în politică, această zicală se poate folosi pentru a persifla prostia și ridicolul unor acțiuni.

Astfel de acțiuni vizează declanșarea procedurii de contestare a rezultatelor la alegerile prezidențiale, gesturi făcute pe un ton pe cât de grav, pe atât de ridicol din partea unor lideri de partid a căror zestre electorală nu reușește să iasă din marja de eroare a sondajelor de opinie. Paradoxal, din păcate, este un alt lucru, și anume, faptul că, în momentul anunțării rezultatelor alegerilor prezidențiale, uitând de marja de eroare, reprezentanții PSD au sărit pe scenă, exaltând de bucurie acceptând ideea că numărarea voturile ar putea fi fraudată. Mai mult de atât, contestatarii și nemulțumiții au avut cea mai largă reprezentativitate la nivel național în birourile secțiilor de votare. Poate că nemulțumirea vine tocmai din faptul că "ordinele nu au fost întocmai executate". Nu pun la îndoială legalitatea unui asemenea demers, însă pot pune la îndoială veridicitatea faptelor care fac obiectul demersului de contestare. Mai precis, motivația demersului este una construită pe baza relatărilor unor persoane care au tras cu urechea sau în baza unor copii după listele electorale, de altfel, legale, însă citite tendențios în favoarea lor. Dacă în anul 2009, într-o Românie europeană, liderii unor partide își construiesc "rechizitoriul" împotriva propriilor lor greșeli pe temeiul unor delațiuni "din auzite" pe fond muzical, este extrem de grav pentru profesionalismul unui politician.

Raționamentul unui asemenea demers pornește de la nesocotirea unei realități și, deci, de la o premisă greșită. În prezent, majoritatea cetățenilor români își doresc să își aleagă ei șeful statului și nu să li se vândă acest drept. Își doresc un președinte care să nu fie fructul unor compromisuri politice și unor alegeri de culise, nu un președinte decorativ care să nu poată face nimic pentru ei. Dimpotrivă, românii sunt învățați cu un președinte care să le poată rezolva problemele și să facă ceva bun pentru ei.

Din păcate, pentru unii politicienii politica nu este altceva decât un mijloc de a-și rezolva interesele personale și ale grupurilor pe care le reprezintă, iar cei care le-au acordat votul și care i-au legitimat în funcția publică reprezintă o cantitate neglijabilă care trebuie" hrănită" din 4 în 4 ani. Din fericire, de această metodă care a ținut după 1989 și până în 2004, românii s-au săturat, nu mai vor și nu mai acceptă să fie păcăliți. Este greu de crezut că, cu o asemenea recuzită de campanie (6 susținători ai PSD contra un reprezentant PD-L în birourile electorale ale secțiilor de votare), rezultatul să fie altul decât cel visat sau, mă rog, cel calculat.

Pe de altă parte, politica pentru unii lideri politici nu înseamnă stabilitate, nu înseamnă bunăstare, ci, din contră, orgolii și ambiția de a se impune indiferent prin ce mijloace. Pentru membrii PSD, jocurile de culise sunt cele care trebuie respectate și nu voința cetățeanului. De altfel, unii lideri politici ne-au demonstrat că acceptă regulile majorității doar atunci când le convin și le refuză când le sunt nefavorabile.

Lăsând la o parte aceste reflexii asupra "subiectului zilei", un aspect fundamental care ar trebui să ne preocupe este situația economică a țării, stabilitatea financiară și politică, iar Președintele Traian Băsescu este garantul democrației și modernizării României.

  Vasile Filip Soporan - declarație politică: Ne eliberăm sau ne împovărăm cu trecerea anilor?;

Domnul Vasile Filip Soporan:

"Ne eliberăm sau ne împovărăm cu trecerea anilor?"

Acum, când bătălia electorală a trecut, România trebuie să se reîntoarcă la problemele de fond pe care le are, fie că este vorba de decalajul istoric existent la nivelul dezvoltării, fie că este vorba de lipsa acțiunilor necesare pentru ca integrarea în sistemul Uniunii Europene să devină realitate. Cu toate că foarte mulți afirmă - din ușurință sau din comoditate - că problema majoră cu care ne confruntăm este criza politică, consider că mult mai gravă este situația economică în care se găsește țara noastră, situație determinată, în principal, de acțiunile greșite prin care construcția dezvoltării este adusă în centrul preocupărilor pe care le avem privind trecutul, acționând asupra prezentului și prefigurând viitorul.

Rezultatele alegerilor prezidențiale se adaugă celorlalte înregistrate în ultimii douăzeci de ani, după care România este împărțită în trei zone compacte: zona roșie, zona portocalie și zona votului etnic sau influențată etnic. Rămânând la această constatare, explicațiile pot să fie legate de forța partidelor politice, de capacitatea de mobilizare a acestora, de calitatea programelor, de susținerea economică, de calitatea politicienilor implicați, de sprijinul media, de interesele locale, de corectitudinea sau incorectitudinea unor acțiuni specifice campaniei și exercitării votului. Pot fi toate acestea, și altele, cuantificate conform manualelor de marketing politic. Aș vrea să introduc, conform unei analize proprii, o altă dimensiune a voturilor care s-au coagulat regional după clasificarea realizată anterior. Această nouă dimensiune este legată de modul în care este percepută dezvoltarea la nivelul regiunilor - nu după criteriul politic, ci după criteriul economic - diferențierea fiind influențată de o sumă de factori, asupra cărora voi reveni în această prezentare.

În studiile recent apărute asupra dezvoltării, economiștii apreciază că, în ultima sută de ani, la nivel global, creșterea economică miraculoasă are două surse principale: suplimentarea numerică unilaterală a factorilor de intrare (capital și muncă) și creșterea productivității totale a factorilor prin inovare și schimbare tehnologică. Strategiile dezvoltate asupra surselor de creștere ne arată, conform lui Robert Solow, laureat al Premiului Nobel în economie, că avem creștere prin forță brută și creștere inteligentă.

Chiar dacă sistemele economice sunt complexe și nici o formulă administrativă unică nu ar fi suficientă pentru a asigura o creștere rapidă și constantă pe termen lung, capitalismul, între aprecierile de capitalism bun și capitalism rău, ia forme diverse, de capitalism antreprenorial, de capitalism administrat de stat, de capitalism al oligarhilor, de capitalism dominat de firmele mari. Care capitalism este mai bun? Care capitalism s-ar preta mai bine României? Care capitalism ar aduce mai multă dezvoltare României? Sunt întrebări care poate că ar fi fost mai utile în anii '90, dar dezbaterea publică a fost cantonată în trecut, în ceea ce nu mai există, în ștergerea totală a tuturor construcțiilor realizate în perioada comunistă. Chiar dacă timpul a trecut și răspunsurile la întrebările fundamentale nu au apărut, consider că electoratul român a dat răspunsul cu privire la tipul de capitalism pe care și-l dorește în România. Din păcate, acest răspuns nu fost și nu este unitar. Înainte de a da interpretări răspunsului, aș mai face câteva precizări. Nimeni, din păcate, nu a găsit soluția magică la problema diferențelor de creștere economică din diverse țări și perioade. Capitalismul administrat de stat reprezintă o formă de organizare care multora li se pare a fi cheia creșterii economice în țările subdezvoltate. În capitalismul oligarhic, statul ar fi putut juca un rol important, însă cei din conducerea centrală și locală nu au părut interesați de creșterea economică, ci de avantajele personale, dezvoltarea fiind subordonată prosperității unui grup restrâns. Conform președintelui și directorului general al Fundației Kauffman, Carl J. Schramm, în analizele publicate în anii 2006 și 2007: "economiile cu cel mai mare succes sunt cele care beneficiază de o mixtură de antreprenori inovatori și firme mari, consacrate, de la a căror întemeiere au trecut două sau mai multe generații, apte să rafineze și să fabrice în serie inovațiile aduse pe piață de antreprenori sau uneori de firmele mari. Economiile antreprenoriale se referă la această combinație".

Corelarea dintre antreprenoriat, inovație și răspândirea sa și creșterea economică pe termen lung necesită un set potrivit de politici macroeconomice, în principal politici fiscale și monetare prudente pentru a menține inflația scăzută și relativ stabilă, cu scopul de a preveni afectarea creșterii economice pe termen lung prin diminuarea activității economice și prin prezența crizelor. Deci, creșterea economică este un proces îndelungat, realizat prin proiectarea și implementarea politicilor care să o susțină pe termen lung.

Deoarece inovația constituie un element de bază al capitalismului pozitiv, antreprenorial, consider că este importantă o trecere în revistă a factorilor care o pot influența. În cadrul acestora distingem variabile controlate de stat (deschiderea către bunuri și investitori din afară, investiția în cercetare și dezvoltare, pregătirea unui număr mai mare de ingineri și oameni de știință) și variabile aflate în afara sferei de influență a statului.

Într-o prezentare sumară, România nu a avut parte de o creștere economică reprezentată de stări favorabile rezultate natural și durabil, iar aceasta nu s-a manifestat perioade îndelungate, fiind, de obicei, foarte sensibilă la factorii de influență exteriori. În acest context, m-am gândit în permanență la suma actelor de guvernare care nu au adus dezvoltarea la un nivel de percepție masiv și asigurator din punct de vedere social pentru populație, în întregul ei, în situația în care traiul mai bun rămâne mai mult un deziderat politic-electoral și mai puțin o acțiune construită pe fundamente economice durabile. Din păcate, nu a existat și nu există în percepția colectivă de adeziune reală o strategie fundamentată și profesionistă, un program de largă susținere, un proiect asigurat financiar și tehnologic, în care să fie cunoscută starea de pornire, drumul cu greutățile pe care le are, participanții, condițiile foii de parcurs, în așa fel încât, prin inițiativă pozitivă, prin acțiuni concrete și eficiente, să definim clar viitorul european și durabil al României.

Programele de dezvoltare pe termen lung au fost luate în derâdere, fiind cunoscute la noi, ca urmare a acțiunilor din deceniile precedente, drept acte netrebnice ale guvernării comuniste, fără a ști - sau prefăcându-ne a nu ști - că asemenea instrumente ale dezvoltării există în Uniunea Europeană și în majoritatea țărilor care asigură dezvoltarea durabilă. Toate acestea au fost lăsate la o parte, principiile acceptate și promovate fiind cele ale dezvoltării speculative, în care valoarea muncii novative și productive nu a mai fost și nu mai este apreciată în România. Spun toate aceste lucruri cu același început "din păcate".

În acest cadru, dinamica economică importantă a ultimilor cinci ani a avut ca sursă cererea internă bazată pe consum și creditarea, determinând o creștere importantă a importurilor. Acest lucru s-a petrecut în condițiile în care foarte mulți au crezut că baza productivă este a nimănui și nu a existat, prin urmare, un interes pentru păstrarea și dezvoltarea acesteia. Unii chiar au preluat-o și, în numele câștigurilor rapide, au folosit-o cu dăruire în acțiuni speculative imobiliare.

La toate acestea se mai adaugă, la nivelul percepției personale, o situație specifică a PSD, care a devenit în ultima perioadă, mai cu seamă în ultimul an și în ceea ce eu consider că mă privește, un teatru al umbrelor, în care au loc mai multe bătălii, cele mai multe cauzate de indivizi și nu de rațiuni politice majore îndreptate spre dezvoltare. În același timp, între stânga sforăitoare și arhaică și stânga realistă, europeană, democrată și modernă bătălia a fost câștigată, cred că pe termen scurt, de prima.

Revin asupra semnificației economice acordate votului de la alegerile prezidențiale. Cunoscând manifestările economice din diversele regiuni ale României și făcând o corelație a acestora cu rezultatele obținute de formațiunile politice, consider că în Transilvania votul a fost dat în primul rând un vot pentru capitalismul antreprenorial și nu pentru capitalismul oligarhic sau cel dominat de acțiunile statului. Din acest motiv, la stabilirea noului program de guvernare propun celor responsabili, în interes național, spre analiză și gândire completările listei "Consensului de la Washington" referitoare la politicile pentru creșterea economică, propuse de profesorul Rodrik în 2003: reformă legislativă/politică, instituții de control eficiente, formularea și implementarea unor legi anticorupție eficiente, flexibilizarea pieței de muncă, aderarea la tratatele referitoare la comerț ale OMC-ului (Organizația Mondială a Comerțului), implementarea și perfecționarea unor coduri și standarde financiare eficiente, deschidere "prudentă" a conturilor de capital, regimuri de rate de schimb compatibile cu stabilitatea financiară, plase de siguranță socială eficiente, programe optime pentru reducerea sărăciei.

Adresându-mă învingătorilor și învinșilor în egală măsură, consider că ar trebui să ne eliberăm de povară, odată cu trecerea anilor, prin ceea ce am făcut și să nu ne mai îngreunăm pentru ce n-am făcut sau pentru ce am făcut rău. În același timp, este bine să ne amintim de cele afirmate de M. Gandhi: "și cel mai puternic poate slăbi și cel mai înțelept poate greși".

Prin urmare, acțiunea comună responsabilă și profesionistă este necesară României în drumul pe care-l parcurge spre dezvoltare durabilă aliniată standardelor europene. Pentru acest drum, și a celui puternic care poate slăbi și a celui înțelept care poate greși, consider că existența compromisului cu efecte pozitive poate să zidească o altă Românie, o Românie de care noi avem nevoie și de care are nevoie și Europa, în ansamblul construcției pe care o realizează.

  Costică Macaleți - despre Protecția copilului;

Domnul Costică Macaleți:

"Protecția copilului"

Declarația mea politică de azi se referă la situația dificilă în care se găsesc salariații de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.

Începând cu luna august, angajații DGASPC nu și-au mai primit salariile la timp sau integral, banii ajungând chiar și cu o întârziere de două luni. Luna trecută, banii au fost plătiți cu o întârziere de câteva zile, pentru achitare Consiliul Județean Botoșani fiind nevoit să rectifice bugetul cu aproape 700.000 de lei, bani rezervați inițial modernizării de drumuri județene. Nemulțumirea salariaților este cu atât mai mare cu cât au avertizat autoritățile că nu vor să fie victime ale problemelor politice din actuala perioadă cu prețul neglijării problemelor sociale grave cu care se confruntă atât salariații cât și asistații sociali în folosul cărora aceștia lucrează. Oamenii sunt atât de nemulțumiți încât, potrivit liderilor sindicali, protestele vor ajunge să blocheze definitiv activitatea, mai ales acum, în pragul sărbătorilor de iarnă.

Ce este și mai revoltător este că plata acestor drepturi bănești, deși ar fi putut fi achitată din fondul de rezervă al Guvernului pentru care s-a și depus un proiect de hotărâre întocmit la nivel județean înainte de alegerile prezidențiale, nu se poate face în momentul de față decât din soluțiile găsite în bugetul propriu al consiliului județean, pentru că Guvernul demisului Emil Boc nu a fost în stare decât să asigure "câștigarea" alegerilor de către Traian Băsescu, nu și plata drepturilor salariale cuvenite unui număr deloc insignifiant de 1100 de angajați.

Aș fi curios să-i văd pe guvernanți fără salarii de Crăciun! Cum s-ar mai simți atunci? Vorbim despre oameni care muncesc din greu pentru comunitate și nu de cerșetori!

Îmi exprim speranța că oamenii nu își vor petrece sărbătorile de iarnă fără a primi salariile înainte și solicit de la această tribună Guvernului să aloce de urgență sumele necesare pentru plata drepturilor bănești cuvenite angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.

  Cristian Buican - declarație politică intitulată Să nu ne uităm prioritățile - sistemul sanitar din România;

Domnul Cristian Buican:

"Să nu ne uităm prioritățile - sistemul sanitar din România"

Am venit astăzi în fața dumneavoastră, deoarece consider că trebuie să trag un semnal de alarmă cu privire la câteva din lucrurile la care asistăm în aceste zile. Dacă deschidem televizorul, dacă citim ziarul, dacă încercăm să ne informăm cu privire la ce ne înconjoară, în aceste zile nu observăm decât subiecte legate de alegeri, majorități, alianțe, fraudări sau alte lucruri asemănătoare care ne interesează mai mult sau mai puțin. Însă dacă mergem și vorbim cu cetățenii acestei țări, care au observat că alegerile s-au încheiat, vom observa un lucru îngrijorător pentru noi, politicienii: ei au cu totul alte subiecte de discuții.

Unul dintre ele, pe care voi încerca succint să vi-1 prezint este situația sistemului sanitar din România și neajunsurile sale. Neajunsuri despre care putem vorbi mult, dar care au un singur numitor comun: intervenția politicului asupra sistemului sanitar. Această intervenție brutală a omului politic asupra unui sistem despre care nu știe nimic nu aduce nimic bun. Distruge un sistem care oricum este bolnav, un sistem care supraviețuiește cu greu, un sistem care ar trebui să fie oglinda unei civilizații europene și nu un loc în care bolnavii sunt tratați în funcție de culoarea carnetului de partid.

Ne uităm cu stupoare că ne pleacă tinerii absolvenți de medicină din țară și se duc să profeseze și să facă performanță în alte țări. E normal, noi le oferim salarii mizere, lipsa de echipament medical și de medicamente pentru tratamente, directori de spitale incompetenți, numiți politic. Asta este adevărul și trebuie să îl acceptăm. Dacă noi, clasa politică, nu realizăm atât legi clare care să asigure o independență a sistemului sanitar față de politic, precum și condițiile necesare, atât materiale cât și logistice, pentru ca personalul calificat să rămână în România să profeseze, sistemul sanitar din România va involua constant.

Pacienții care mor în fața spitalelor sau pe mesele de operații din cauza lipsei medicamentelor sunt tot imagini care descriu sistemul sanitar din România. Iar acest lucru este posibil pentru că doctorul, asistentul, chiar și infirmiera sunt obligați de aceeași conducere numită politic să trateze cazurile care au carnet de partid de aceeași coloratură politică, iar pe urmă, dacă mai e timp, și pe ceilalți.

Cred că sunteți toți de acord cu mine că sistemul sanitar din România are nevoie urgentă de un transplant, de ceva perfuzii, de schimbări majore care să îi asigure atât independența politică, precum și cea financiară. Doar așa își va reveni. Nu trebuie nimeni să se îmbete cu apă rece și să declare că odată cu reformarea acestui sistem, cu legi clare, echilibrate, simple și corecte acest sistem va deveni fără cusur. Însă, noi, ca parlamentari, avem obligația de a asigura un cadru legislativ onest care să dea șansa fiecărui absolvent de medicină să profeseze în țara lui, fiecărui pacient să fie tratat corespunzător și fiecărui director de spital independența politică de care are nevoie.

Sistemul sanitar din România trebuie să se axeze pe doi piloni: unul de protecție socială și îngrijire a populației care are nevoie de acest lucru, în special, bătrânii și pe un pilon de prevenire, în rândul tineretului, și nu numai, pentru ca mai târziu să avem o populație sănătoasă cu o speranță de viață mai mare. Însă, aceste direcții nu pot fi urmate decât după ce cele trei condiții - salarii decente, echipamente și medicamente și directori independenți politic - vor fi realizate.

Personal consider că implicarea politicului într-un astfel de sistem dăunează. Paradoxul este că doar printr-o voință politică comună putem schimba ceva. Nu trebuie ca oamenii politici să se certe pe numirea unui director de spital, ci ei trebuie să dezbată legi clare, cinstite și echilibrate care să îmbine armonios realitatea românească, salariile și logistica unei țări europene și echilibrul atât de necesar unui astfel de sistem.

  Cătălin Cherecheș - declarație politică De ce firmele românești își fac antet bulgăresc?;

Domnul Cătălin Cherecheș:

"De ce firmele românești își fac antet bulgăresc?"

Nu a fost suficient că românii care își cumpără automobile au decis să profite de aderarea la UE și, sătui de taxe, au ales să își înmatriculeze automobilele în Bulgaria. Mai nou, sătui nu doar de taxe, ci și de birocrație, tot mai mulți mici antreprenori autohtoni au ales să își înregistreze firmele în Bulgaria. Trist, dar adevărat, iar această «extindere» pe piața din Bulgaria a firmelor românești se datorează, în cea mai mare măsură, regimului fiscal mult mai lejer din Bulgaria față de România.

Exemplificând, Bulgaria percepe un impozit pe profit de 10% față de 16% în România și un impozit pe dividende de doar 5% în comparație cu cel de 16% în țara noastră. În plus, Bulgaria nu are un cod de încadrare a obiectului de activitate atât de stufos precum codul românesc, iar procedurile de autorizare a înființării unei firme sunt mult mai simple și durează mai puțin. Nici costurile cu înființarea nu trebuie neglijate. În Bulgaria, costul înființării unei firme se ridică la echivalentul a 110 euro, în timp ce la noi acesta se cifrează cam la circa 350 de euro.

Din păcate, țara de la sud de Dunăre a devenit mai atractivă decât România chiar și pentru investițiile de anvergură. Și asta deoarece Bulgaria, pe lângă că are una dintre cele mai scăzute rate de impozitare din Europa, are și un curs valutar stabil și un mediu politic deschis spre a atrage investiții noi. Cu alte cuvinte, ceea ce am făcut noi în 2004, dar am uitat, fac acum bulgarii.

Iar noi ce facem, doamnelor și domnilor colegi?

  Cătălin Cherecheș - declarație politică Despre drama emigrantului sezonier;

Domnul Cătălin Cherecheș:

"Despre drama emigrantului sezonier"

Toată lumea e convinsă și declară că agricultura ar putea fi un sector care să revigoreze viața economică a României. Dacă ar avea o strategie de dezvoltare coerentă, dacă locuitorii zonelor rurale ar fi stimulați să lucreze pământul sau să crească animale.

Dar, din păcate, nu se întâmplă așa. Cu o agricultură bazată pe subzistență, fără posibilitatea de a lucra pământul, fărâmițat în prea multe parcele, sau de a valorifica produsele agricole, oamenii satelor au ales o altă cale: munca în agricultura altor țări, după sezoanele de recoltare.

Acum este unul dintre aceste sezoane. Așa că agricultorii din Maramureș, dar și din alte zone și-au adunat recoltele de pe câmp, taie păsările de prin curte și-și pregătesc bagajele să plece spre Italia, Grecia sau Spania. Deoarece în decembrie începe sezonul la măslini.

Ei și-au făcut și calculele. Dacă nu plouă în lunile de iarnă și se poate ieși în câmp zi de zi, câștigurile ajung la peste o mie de euro pe lună; o sumă frumoasă pentru țăranii din satele maramureșene, care nu câștigă mai nimic de pe seama mălaiului, a grâului sau a cartofilor pe care îi cultivă pe peticele lor înguste de pământ. Fiindcă la noi, agricultura se face parcelat, astfel încât eficiența e zero. De la această lipsă de perspectivă a apărut o altă formă de... turism. Cel agricol.

Majoritatea celor care practică acest turism agricol nu au locuri de muncă și se mulțumesc să lucreze fără carte de muncă, fără asigurări de sănătate și fără contribuții la sistemul de pensii. Iar când va veni vremea pensionării, vor constata cu tristețe că nu au anii lucrați, iar statul le va oferi doar o alocație socială.

E zvon de sărbători. Care adună oamenii acasă. Din păcate, sunt mulți ani de când de sărbătorile de iarnă multe case de maramureșeni, dar nu numai, sunt goale și cu luminile stinse. Iar colindătorii știu că proprietarii lor sunt plecați la lucru.

Când vine primăvara, se întorc acasă. Din banii agonisiți, trăiesc o vreme, își plătesc datoriile și lucrările agricole de sezon, după care aleargă după un loc de muncă. Și ciclul continuă.

Până când? Este o întrebare al cărei răspuns ar trebui să-i preocupe deopotrivă pe politicieni sau guvernanți. Această dramă a agriculturii românești și a celor care o practică ar trebui să ne intereseze pe toți.

  Cătălin Cherecheș - declarație politică Despre efectele sărăciei asupra românilor;

Domnul Cătălin Cherecheș:

"Despre efectele sărăciei asupra românilor"

Rata ridicată a șomajului, salariile care nu pot face față cheltuielilor, pensiile mici și locuințele prea scumpe sunt probleme sociale grave chiar și în țările Uniunii Europene. Din păcate, România este pe locul al treilea, printre cele mai sărace țări UE, iar trei din zece copii cu vârsta de până la 15 ani sunt afectați în acest an de criza economică.

Care sunt efectele sărăciei asupra românilor? Sunt multe. În primul rând, sărăcia îi privează pe români de multe drepturi: să ducă un trai decent, să aibă o locuință, să poată urma o școală de nivel superior, să aibă șanse egale în găsirea unui loc de muncă. Sărăcia diminuează chiar și capacitatea de a menține o rețea de prieteni și cunoștințe.

De aceea cred că este nevoie de o intervenție urgentă din partea Guvernului României pentru a aborda problema sărăciei. Cu deosebire în rândul copiilor, cei mai afectați de sărăcie. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, vulnerabile sunt vârstele cuprinse între 0 și 14. Potrivit aceleiași surse, tot din cauza sărăciei, rata abandonului școlar a crescut de trei ori pentru învățământul primar și gimnazial în perioada 2000-2008.

Privarea de alimentație corespunzătoare, de accesul la apă curată, de servicii de sănătate și adăpost atrage după sine alte consecințe: dezvoltare improprie, excludere socială sau nerecunoașterea drepturilor.

E bine să știm cum înțelege Comisia Europeană să soluționeze problema sărăciei în rândul copiilor, având în vedere că demografic, economic, social, cultural și în toate celelalte planuri ale vieții, viitorul societăților noastre depinde de copiii de azi, dintre care tot mai mulți sunt victime nevinovate ale acestei maladii cumplite și traumatizante. Și trebuie să acționăm cu măsuri concrete aici, la noi, unde realitățile sunt dureroase.

Sărăcia continuă să fie concentrată în zonele rurale, dar anul 2009 arată că sărăcia urbană a crescut într-un ritm mai mare decât cea rurală. Cauzele? Ratele mărite ale șomajului și impactul semnificativ al crizei asupra lucrătorilor din sectorul non-agricol (industrie, comerț, construcții, servicii). Pe acest fundal, alocațiile familiale sunt insuficiente pentru a fi de un real ajutor populației sărace, iar principalul program antisărăcie - venitul minim garantat - are o acoperire foarte mică, cât și un cuantum insuficient, nereușind să-i protejeze în mod efectiv pe cei săraci. În timp ce tot mai multe administrații locale invocă lipsa banilor pentru ajutoarele sociale, pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap sau ale însoțitorilor acestora, Uniunea Europeană declară anul 2010 Anul European pentru combaterea sărăciei și excluderii sociale.

  Cătălin Cherecheș - declarație politică «Și totuși, Prima casă nu este un succes!»;

Domnul Cătălin Cherecheș:

«Și, totuși, "Prima casă" nu este un succes!»

Răspunsul primit de la ministrul interimar al IMM-urilor, Comerțului și Mediului de Afaceri, domnul Gabriel Sandu la interpelarea mea privitoare la birocrația Programului "Prima casă", dar și declarațiile primului-ministru demis Emil Boc la același subiect mă determină să fac această declarație politică. Și să susțin în continuare că programul "Prima casă" se împiedică în birocrație și nu este nici pe departe un succes.

Pentru mine nu poate fi succes faptul că prima tranzacție a avut loc la aproape două luni de la demararea programului. Că de la depunerea cererii de finanțare până la aprobarea dosarului clientului și înscrierea ipotecii trec mult mai multe zile decât zice domnul ministru interimar, iar asta nu e un succes, cel puțin pentru beneficiari.

Ca să nu vorbim despre perspectivele acestui program. Însuși președintele Fondului, Aurel Șaramet, spune că sunt trei bănci care nu au acordat niciun euro și alte patru bănci care au consumat între 0,1% și 3% din fondurile rezervate.

Pe de altă parte, Fondul Monetar Internațional prognozează că întreaga activitate de creditare își va reveni abia în 2011, iar programul "Prima casă" a fost conceput pentru o perioadă de 18 luni. Tot estimările Fondului Monetar Internațional arată că, la sfârșitul anului 2009, valoarea creditelor din România ar putea fi cu 1,7 procente mai mică decât cea din decembrie 2008.

Cât privește Maramureșul, reiterez informația că puțini maramureșeni au beneficiat până acum de program, deși au fost înregistrate foarte multe solicitări. Iar FMI arată în raportul privind evaluarea acordului stand-by cu România că întreaga activitate de creditare s-a temperat în ultima parte a acestui an.

Închei prin a spune că succesul nu are reguli, dar poți învăța foarte mult din eșec.

  Neculai Rățoi - declarație politică: A pierdut Partidul Social Democrat alegerile?.

Domnul Neculai Rățoi:

"A pierdut Partidul Social Democrat alegerile?"

Răspunsul este nu.

Turul al doilea al alegerilor pentru președinte a arătat starea gravă în care se află România și democrația din țara noastră. Românii nu mai pot vota ceea ce doresc. De ce? Pentru că votul lor este întors în așa fel încât să câștige cei care știu să facă jocuri murdare.

Rezultatele sondajelor din seara de 6 decembrie au arătat că Mircea Geoană a fost preferința cetățenilor țării, cetățeni care au ales să scape de un președinte jucător și să trăiască într-o țară unită. Cetățeni care s-au săturat de scandal, de instituții care nu funcționează, de un președinte care este în același timp și șef de stat și premier și Parlament și instanță judecătorească. Cetățeni care au ales schimbarea.

Președintele Băsescu și partidul care l-a susținut în aceste alegeri au făcut însă tot ce le-a stat în putință să anuleze dreptul românilor de a alege. Metodele au fost diversificate, însă poartă toate același nume: fraudă. S-au prezentat la vot cetățeni decedați, s-au stins luminile în secțiile de vot, membri PD-L au fost numiți președinți ai secțiilor de vot, în toate secțiile speciale a câștigat Traian Băsescu, au fost găsite diferențe între procesele-verbale încheiate în secții și cele de la birourile electorale, nereguli în favoarea lui Traian Băsescu. Mai mult, aș vrea să aflu și eu răspunsul la întrebarea "De ce un număr mare de cetățeni au ales să facă excursii în sate fără nume tocmai în ziua alegerilor"? Aceste aspecte nu indică decât un lucru: voința cetățenilor a fost călcată în picioare.

Decizia PSD de a cere Curții Constituționale să se pronunțe asupra rezultatului alegerilor este o reflectare a democrației și reprezintă în același timp o măsură de apărare a alegerii exprimate de către cetățeni. Demersul nostru se înscrie în politicile de respectare a drepturilor cetățenești, având drept scop aflarea adevărului. Instanța supremă va trebui să decidă dacă Traian Băsescu și mașinăria sa de partid au fraudat alegerile pentru funcția de președinte al României și dacă toate cele înșiruite mai sus sunt simple fantasmagorii. Sper din tot sufletul ca presiunile care se fac asupra judecătorilor să nu influențeze corectitudinea acestei decizii, deși mă îndoiesc de acest lucru.

Pe 6 decembrie, românii au acordat încrederea Partidului Social Democrat, arătând nemulțumire față de ce s-a întâmplat în ultimii ani. Voința acestora trebuie respectată de instituțiile de drept, de fostul șef al statului și de toți politicienii. Așa să ne ajute Dumnezeu!

     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 19 november 2019, 3:52
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro