You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 15-12-2009

Sittings of the Chamber of Deputies of December 15, 2009

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.5 Tudor Ciuhodaru - declarație politică intitulată "Frig";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl invit la microfon pe domnul deputat Tudor Ciuhodaru, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat. Și-l rog să se pregătească domnul deputat Samoil Vîlcu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Bună dimineața!

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică se intitulează "Frig".

Pentru că este frig la Iași. A fost și ieri. Și în Spitalul de Urgențe a fost frig. Dacă pacienții au avut de suferit? Da, au avut de suferit. Dacă personalul a avut de suferit? Da, a avut de suferit. Și este posibil ca mâine să fie frig și în alte spitale din țară. Motivul? Ce alt motiv ar putea exista în această perioadă decât lipsa finanțării?

În alte spitale poate că nu este frig., dar nici bani pentru medicamente, consumabile sau pentru repararea aparaturii medicale.

Urmând exemplul președintelui Băsescu, mă voi folosi și eu de numele unui pacient, dar nu în scop electoral. Îl cunoașteți, e de prea mult timp agonic. Se numește sistemul sanitar.

În timp ce personalului din sistem i se impun zilele de concediu fără salariu, în timp ce posturile sunt blocate prin înțelepte ordonanțe de urgență, puținii rămași găsesc că este din ce în ce mai greu să desfășoare o activitate normală. Dar, atenție, lor li se cere performanță. Observ că, în ultima vreme, singura metodă de a-i motiva pe profesioniștii din sistem să rămână în țară sunt declarații patetice cu iz patriotard. Asta când cuiva îi pasă suficient încât să facă măcar asemenea declarații.

Ceea ce nu se înțelege de către unii, este că performanța nu se atinge prin decapitări spectaculoase, sub flash-urile mass-mediei, și declarații pompoase făcute de profeți clarvăzători refugiați printr-un etaj al ministerului. Normalitatea și abia apoi performanța se pot obține doar printr-o finanțare corespunzătoare a sistemului.

Sper ca următorul guvern, indiferent cum s-ar numi el, nu va considera sănătatea românilor doar tema de campanie sau prilej de afișare mediatică si va încerca să meargă pe altă cale decât iluștrii săi predecesori. Având în vedere variantele preconizate în acest moment, mă îndoiesc profund.

Sănătatea nu mai are nevoie de vizionari si nenumăratele lor reforme, ci de politici sanitare adecvate realităților din România.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule coleg.