You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 16-02-2010

Sittings of the Chamber of Deputies of February 16, 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.84 Nini Săpunaru - propuneri de măsuri pentru îmbunătățirea activității Fondului Proprietatea;

 

Domnul Nini Săpunaru:

În urmă cu aproximativ cinci ani, Guvernul României, condus de Partidul Național Liberal a decis luarea unor măsuri concrete pentru acordarea de despăgubiri cetățenilor ale căror averi și proprietăți au fost abuziv confiscate pe timpul regimului comunist. Decizia din 2005 a fost la acea vreme și continuă să rămână o inițiativă singulară în rândul fostelor state comuniste. Scopul constituirii SC Fondul Proprietatea SA a fost așadar acela de a acorda despăgubiri la valoarea actuală de piață a acestor proprietăți.

Nu știm însă în ce măsură acest scop a rămas același. Nu știm cât inteționează Partidul Democrat Liberal să întârzie procedura de listare la bursă a acestui fond, astfel încât să permită acționarilor săi să-și fructifice acțiunile pe care și le-au câștigat. La fel precum nu știm de ce Guvernul condus de PD-L a sistat orice alocare de fonduri pentru despăgubirile în numerar pentru dosare de până în 500.000 de ron. Nu înțelegem de ce aceste plăți au fost sistate, din moment ce societatea care gestionează activele Fondului Proprietatea a înregistrat rezultate pozitive pe tot parcursul anului trecut.

Mii de români, marea majoritate dintre ei având vârste înaintate, așteaptă în continuare ca statul român să le acorde despăgubirile la care sunt îndreptățiți, fie sub formă de acțiuni, fie sub formă de plăți în numerar, aceasta după ce au încheiat toate procedurile necesare finalizării dosarelor și stabilirii cuantumului de despăgubire. Care este motivul pentru care Guvernul PD-L nu a alocat, de la preluarea guvernului în 2008, nicio tranșă de bani pentru continuarea procesului de despăgubire? A uitat oare acest guvern că Fondul Proprietatea a fost constituit tocmai în acest scop?

S-ar zice că Partidul Democrat Liberal nu a înțeles care este scopul acestei instituții și nu își amintește de Fondul Proprietatea decât atunci când interesul, fie el electoral sau, cel mai adesea, pur populist, o dictează.

Pe durata întregii campanii electorale Traian Băsescu, și purtătorii lui de mesaj au criticat salariile nesimțite din sectorul public și nu o dată au făcut referire, printre alte instituții, la Fondul Proprietatea. După câștigarea alegerilor de la sfârșitul anului trecut, mesajul a dispărut cu rapiditate. Mai mult, permierul Boc, sub înaltul patronaj al președintelui Traian Băsescu s-a grăbit să înlocuiască atât Consiliul de Administrație, cât și alte persoane din conducerea acestei societăți, numind în schimb persoane apropiate partidului și membri PD-L.

De bună seamă, deciziile luate de nou numitul guvern nu au urmărit decât satisfacerea interesului clientelei de partid, din moment ce acestea au ignorat prevederile legale asociate contractelor celor aflați în funcție. Graba înlocuirilor, făcute cu încălcarea prevederilor contractuale, a costat suplimentar față de cheltuielile lunare ale instituției suma de un milion de euro despăgubiri plătite din bugetul Fondului Proprietatea, adică din fonduri publice.

În această situație, vă întreb, domnule prim-ministru, unde este grija pentru cheltuirea banului public? Unde este preocuparea dumneavoastră și a guvernului pe care îl conduceți de a eficientiza cheltuielile din fonduri publice, din moment ce prin deciziile luate în interes de partid ați reușit să risipiți doar în acest caz suma de un milion de euro?

Și vă mai întreb, domnule prim-ministru, de ce nu ați luat până acum măsuri concrete privind reducerea indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație al Fondului Proprietatea și a salariaților acestei instituții, astfel încât nivelul acestora să reflecte într-un mod realist condițiile economice interne, dar și rezultatele activității acestor persoane aflate la conducerea Fondului?

De ce ați optat să susțineți în discursul public poezia demagogică a "salariilor nesimțite" și v-ați grăbit, în paralel, să vă numiți în astfel de funcții propria clientelă de partid, când aveați toate pârghiile legale de a decide plafonarea acestor indemnizații și salarii?

Pentru a arăta că mesajele politice pe care le susțineți nu sunt doar vorbe în vânt, vă somez, pe această cale, domnule prim-ministru, să promovați de urgență o ordonanță de guvern prin care plata membrilor Consiliului de Administrație al Fondului Proprietatea să fie sistată pe perioada în care această instituție nu este listată la bursă și să dispuneți, prin intermediul Ministerului Finanțelor, alocarea de fonduri din bugetul Fondului Proprietatea pentru continuarea procesului de despăgubire în numerar a cetățenilor români care și-au dovedit acest drept.