You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 23-02-2010

Sittings of the Chamber of Deputies of February 23, 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.47 Marin Almăjanu - declarație politică cu titlul "Guvernul Boc-Udrea luptă din răsputeri să-i sărăcească pe pensionari!";

 

Domnul Marin Almăjanu:

"Guvernul Boc-Udrea luptă din răsputeri să-i sărăcească pe pensionari!"

Noua lege a pensiilor, care va fi în curând trecută prin Parlamentul României, tot prin asumare, la fel ca și celelalte legi pompieristice, pe care domnul Boc le-a lansat ca fumigene în campanie și apoi a găsit de cuviință să le treacă urgent prin Parlament, fără nicio dezbatere serioasă, deși acestea vizau domenii și probleme extrem de importante pentru cea mai mare parte a angajaților români, urmărește decuplarea punctului de pensie de salariul mediu pe economie, ceea ce va avea drept consecință sărăcirea drastică a pensionarilor.

În aceste condiții, se va ajunge la diminuarea valorii punctului de pensie, în 10-15 ani, valoarea acestuia putând să ajungă chiar sub 30% din salariul mediu pe economie.

Aceasta este răsplata pe care le-o dă premierul Boc milioanelor de pensionari care și-au plătit conștiincios contribuțiile zeci de ani și care sunt puși acum în situația de a rămâne cu pensii mult mai mici, necorelate cu salariul mediu și nici măcar neindexate cu procentul echivalent al inflației anuale.

Pensionarii au ajuns să fie arătați cu degetul acuzator, permanent de guvernele Boc, care nu fac decât să se plângă de "povara" ce apasă din greu pe umerii lor din cauza numărului mare de pensionarii și a numărului mai mic de angajați. Dar cine a încurajat șomajul, cine a falimentat sute de mii de firme, cine ține în blocaj de peste un an tot circuitul financiar din România?

Prin repetarea la infinit a celebrei sintagme "pensii nesimțite", premierul Boc dă acum startul recalculării a foarte multor pensii, neluând nicio clipă în considerare faptul că un drept odată câștigat nu mai poate fi luat înapoi deoarece acel drept nu a fost dat pensionarilor în urma încălcării unor legi, ci, din contră, în urma respectării legilor în vigoare.

Și ca pensionarii actuali și viitori să stea cât mai liniștiți de acum înainte, ministrul muncii, domnul Șeitan, îi asigură pe aceștia că vor avea un viitor luminos, o viață lungă și plină de huzur, că vor trăi mult și bine, până pe la 82 de ani vor putea mânca pensia atribuită și că vor câștiga din ce în ce mai bine datorită "protecției neprețuite" a dumnealui și a premierul Boc.

Cum se poate realiza o astfel de bunăstare pentru cei care acum se lovesc de diminuări semnificative ale pensiilor în plată? Nimic mai simplu, ne explică ministrul muncii: angajații actuali muncesc mai mult, pentru că are grijă guvernul Boc-Udrea să le crească semnificativ vârsta de pensionare, cotizează mai mulți ani și, astfel, vor primi, atunci când le va veni rândul să se pensioneze, sume importante de bani cu care vor putea trăi o eternitate. Adică calculele actualilor guvernanți, pline de un optimism debordant, ies pe plus, cu mult peste așteptările noastre: ne va crește speranța de viață spectaculos în următoarea perioadă, cu peste șase ani la bărbați și peste unsprezece ani la femei.

Este mai mult decât senzațional, domnule Boc! Veți reuși dumneavoastră, în cei trei ani de guvernare pe care-i mai aveți la dispoziție, să creșteți atât de tare nivelul de trai, încât ne declarați că vom trăi, neîndoielnic, mult mai mult decât în prezent?

Nu am fi putut decât să ne bucurăm, domnule prim-ministru, pentru veștile bune pe care ni le oferiți cu atâta generozitate la fiecare pas guvernamental, dacă acestea ar avea vreun dram de adevăr în ele, dar, și de această dată, sunteți mult prea demagog ca să vă mai creadă cineva în țara asta.