Domnul Stelian Fuia: "Dacian Cioloș și politica agricolă comună" Nu este prima dată în istoria românilor când un conațional reușește să câștige încrederea și respectul occidentului. Este, însă, prima dată în istoria românilor când un român va decide asupra celei mai importante politici europene, asupra celei care vizează aproape jumătate de miliard de consumatori și milioane de producători agricoli. Personalitatea și profesionalismul său, precum și planurile sale de reformă au fost deja confirmate în ropotele de aplauze ale Parlamentului European. Niciun membru al Comisiei Barroso nu a primit atâta susținere cât a primit Dacian Cioloș, ceea ce ne mângâie orgoliile și ne dă speranțe pentru viitorul agriculturii europene. Prin nominalizarea lui Dacian Cioloș la Comisariatul Agriculturii Europene, Europa a câștigat. Va trebui să ne mobilizăm pentru ca România să nu piardă, ci doar să câștige din această oportunitate. Este vorba în primul rând de procesul de consultări pe care tânărul comisar european l-a demarat în vederea reformării din temelii a politicii agricole comune, politică ce va trebui să răspundă provocărilor mondiale contemporane. Dezvoltarea și susținerea sectorului agriculturii ecologice, în care România are atuuri concurențiale puternice, păstrarea și crearea de locuri de muncă în acest sector, direcționarea justă a instrumentelor financiare europene, siguranța și securitatea alimentară sunt aspectele pe care atât noi, parlamentarii români, cât și colegii noștri din Parlamentul European trebuie să le susținem în fața noului comisar european. Domnia sa cunoaște foarte bine realitățile românești, însă, pentru cei care nu știu, domnul Cioloș nu este comisarul român al agriculturii europene, ci comisarul european al tuturor țărilor care compun Uniunea Europeană. Nu îmbrățișez deloc vechea sintagmă "România, țară eminamente agricolă", însă potențialul agricol național este incontestabil. Succesul sau insuccesul acestei politici naționale poate influența extrem de puternic stabilitatea macroeconomică românească, precum și standardul calitativ al produselor consumate de cetățenii români.
|