You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 23-02-2010

Sittings of the Chamber of Deputies of February 23, 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.110 Neculai Rățoi - declarație politică: "Copiii - noua țintă a PD-L";

 

Domnul Neculai Rățoi:

"Copiii - noua țintă a PD-L"

Rând pe rând, diferitele categorii socio-profesionale sau diferitele categorii de vârstă devin ținte ale Guvernului Boc și ale discriminării.

Săptămâna trecută, ministrul muncii a făcut o declarație stupefiantă, potrivit căreia doar o parte dintre școlari vor mai primi alocația pe care o primesc în prezent. Acest proiect discriminatoriu se înscrie în lipsa logicii de care suferă acest Executiv, care, încercând să acopere lipsa sa de eficiență, aruncă pe piață fel de fel de proiecte fantasmagorice. O astfel de inițiativă nu încalcă doar regulile bunului simț, ci și drepturile copiilor și Constituția României, care prevede fără drept de apel că cetățenii României sunt egali. Mai mult, articolul 49, aceeași Constituție, stipulează astfel: "Copiii și tinerii se bucură de un regim special de protecție și de asistență în realizarea drepturilor lor".

Sub pretextul creșterii alocației pentru copiii care provin din familii al căror venit este scăzut, domnul Șeitan se transformă într-un Robin Hood contemporan, a cărui menire este să ia de la bogați și să dea la săraci, încălcând orice prevederi legale sau norme etice. Copiii nu pot reprezenta ținte în funcție de ceea ce părinții lor au realizat în viață. Alocația este un drept care li se acordă încă dinainte de 1989, un ajutor financiar lipsit și așa de consistență, dar la care elevii pot apela măcar pentru a-și cumpăra câteva caiete și pixuri. Pentru Executiv, astăzi, fără plafoane sau strategii, românii nu sunt egali, iar unii copii nu mai trebuie să beneficieze de un drept care este universal.

Stimați colegi, acest Executiv care se bate cu pumnii în piept că dorește să elimine inechitățile existente în România, nu face altceva decât să promoveze proiecte discriminatorii. Dacă în alte state europene se acordă facilități părinților tocmai pentru a genera o creștere a ratei natalității și deci o întinerire a populației, la noi, Guvernul Boc ia și puținul pe care familiile cu copii îl primeau până în prezent. Asta, doamnelor și domnilor, pentru că acest guvern este interesat doar de prezent și nu de perspectivele și viitorul pe care le poate oferi cetățenilor români.

Guvernanții trebuie să rețină faptul că alocația pentru copii nu este un ajutor social, ci un ajutor dat copiilor. Se pare că tocmai această nuanță îi scapă ministrului Șeitan, ale cărui intenții rămân un mister de neexplicat și căruia îi propun să își consume resursele de energie în proiecte viabile și să nu-și mai piardă timpul cu aberații.

Un drept universal, protejat de lege, nu poate fi călcat în picioare de guvernanții PD-L. Iar noi, doamnelor și domnilor deputați, noi, cei aleși de populație pentru a o reprezenta și proteja, va trebui să ne opunem acestui proiect PD-L-ist discriminatoriu.