You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 13-04-2010

Sittings of the Chamber of Deputies of April 13, 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.48 Lucian Riviș-Tipei - declarație politică intitulată "Sportul românesc în vreme de criză";

 

Domnul Lucian Riviș-Tipei:

"Sportul românesc în vreme de criză"

Suntem într-o perioadă dificilă din punct de vedere al resurselor financiare. Acest fapt este un truism și în domeniul sportului. Bugetul de anul acesta nu este mai mare decât cel de anul trecut, el beneficiind în 2010 de subvenții de la stat care se situează cert sub cele de anul trecut, dar nu sunt sub nivelul anului 2008. E adevărat, federațiile sunt nemulțumite, mai ales în contextul în care trebuie pregătit și anul olimpic 2012. Poate că oricâți bani am avea, tot nu vom găsi acel punct al fericirii și mulțumirii pe care îl căutăm cu toții. Așa cum spunea Doina Melinte, președintele Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, "E un an de criză, și cred că vor înțelege toți că banii trebuie direcționați numai către performanță, să răspundem la concursurile mari de obiectiv".

Sportul a reprezentat totdeauna cam 75% din componența Tineret-Sport, astfel încât s-a încercat și în acest an găsirea de resurse pentru a suplimenta bugetele federațiilor, anul 2010 fiind unul dificil din punct de vedere competițional, arăta la un moment dat și ministrul Daniel Funeriu.

Sport cred că putem face oriunde și oricât. Pentru nivelul de amatori nu cred că ne trebuie mari resurse. Dar sportul de performanță, dincolo de resursele financiare și dotări, presupune și profesionalism, și muncă, și perseverență și lupta cu lipsurile, pentru a reuși.

Poate că din punct de vedere al alocărilor bugetare acesta este un moment potrivit pentru a putea gândi o altă modalitate de implicare a mediului privat mai mult în acest sector, dar nu numai spre sporturile căutate (a se vedea fotbalul), ci și spre cele mai puțin urmărite.

Poate o regândire a sistemului de sponsorizare, cu facilități pentru mediul privat implicat în domeniul sportului, ar fi o măsură care ar degreva bugetul de stat și în situații economice mai dificile, cum este și cea pe care o traversăm.

Nu cred că este momentul să facem din țânțar armăsar, dar nici să spunem că în zona sportului românesc nu sunt probleme. Ele există și nu sunt ușoare, dar să ne dăm de pământ în aceste clipe nu ne ajută și nu folosește nimănui.

Sunt sigur că sportul românesc va supraviețui și acestui an, după cum sunt sigur că o va face la un înalt nivel de performanță pentru că, dincolo de bani, a ajunge în vârf se bazează în primul și în primul rând pe talent, vocație, dorința de a câștiga și multă, multă muncă.