You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 13-04-2010

Sittings of the Chamber of Deputies of April 13, 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.58 Andrei Dominic Gerea - declarație politică având tema "Concursul de inventivitate al Guvernului Boc sufocă mediul privat";

 

Domnul Andrei Dominic Gerea:

"Concursul de inventivitate al Guvernului Boc sufocă mediul privat"

În timp ce șeful misiunii de evaluare FMI, Jeffrey Franks, care compară economia României cu un pacient care a venit la spital cu febră mare: "Economia românească este la recuperare intensivă. (...) Economia românească este ca un pacient care a venit la spital cu febră mare. Febra a dispărut, însă pacientul este încă slăbit", Guvernul domnului Boc mai pune niște paie pe focul recesiunii economice!

Neținând cont nici în al treisprezecelea ceas de faptul că experimentele inventate peste noapte și aplicate mediului privat cu înverșunare tot anul trecut au fost de-a dreptul catastrofale, - aș aminti aici numărul mare de falimente înregistrare după aplicarea impozitului minim -, premierul Boc anunță tot felul de noi impozite, care mai de care mai halucinante, inventate doar în speranța de a mai aduce câte un leu în plus la vistieria bugetară! Dar cum dumnealui este doar jurist, iar economiștii din guvernul pe care-l conduce își doresc poate, în realitate, ceva brevete de invenții, și nu revigorarea economiei românești, îi amintesc domnului Boc faptul că mai multe impozite și taxe vor avea exact efectul invers celui scontat de dumnealui!

În niciun caz, în acest mod, nu va reuși să scoată mai mulți bani de la contribuabilul privat, ci doar să piardă din ce în ce mai mulți!

Acest guvern ar trebui să înțeleagă, după atâtea experimente eșuate, că accentul trebuie pus pe reducerea cheltuielilor, și nu a veniturilor, pe stimularea investițiilor, și nu pe alungarea acestora, pe susținerea și dezvoltarea mediului privat, și nu pe uciderea acestuia prin sufocare!

Noile taxe și impozite inventate la foc continuu de guvernul actual nu vor face, pentru un mediu economic privat extrem de slăbit pe fondul crizei profunde traversate de România, decât să aibă ca rezultat aruncarea economiei într-un cerc păgubos, fără nicio șansă de ieșire din dezastru!

Recidivarea cu impozitul forfetar aplicat unor categorii de prestări servicii creează din nou o discrepanță în ceea ce privește cuantumul impozitului aplicat acestora, fapt ce va avea ca efect doar falimentul în masă în domeniile respective, în această perioadă critică din punct de vedere financiar pentru orice întreprinzător!

Scosul banilor din piatră seacă nu înseamnă bogăție pentru vistierie, domnule prim-ministru Boc, ci doar șomaj, faliment și sărăcie!

Dacă domnul Jeffrey Franks ne-a dat, nu întâmplător, exemplul cu pacientul încă slăbit, l-aș atenționa pe premier că unui bolnav sau convalescent nu-i tai ultimul firicel de oxigen, ci îl conectezi la un aparat mai performant, ca să respire din ce în ce mai bine și, eventual, îi mai administrezi și ceva vitamine, pentru revigorare!