Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of April 13, 2010
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.53/23-04-2010

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 13-04-2010 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 13, 2010

12. Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea și completarea articolului 250, alin.(1), pct.19 din Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul Fiscal (rămasă pentru votul final).
 
see bill no. 583/2009

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Continuăm dezbaterea noastră la poziția 23 din ordinea de zi: Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea articolului 250, al.(1), pct.19 din Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul Fiscal.

Dacă inițiatorul este prezent și dorește să ia cuvântul? Inițiatorul este domnul Eugen Nicolăescu, vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal. Înțeleg că nu dorește să susțină.

Comisia sesizată în fond?

 

Doamna Aurelia Vasile (din sală):

S-a susținut, acum două dăți; a fost. 24 acum.

Domnul Ioan Oltean:

Poziția 23.

 

Domnul Vasile Popeangă (din sală):

Ați încurcat socotelile.

Domnul Ioan Oltean:

Nu am încurcat socotelile. Deci a fost proiectul de lege de la poziția 22 pentru modificarea art.69....

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Erați la poziția 24 când a intervenit domnul Dobre și v-a întors la poziția 22, după ce ați trecut peste poziția 23. Aceasta este realitatea din stenogramă.

Domnul Ioan Oltean:

Anterior a fost poziția 22, acum suntem la poziția 23, proiectul de lege care vizează modificarea art.... Mergem mai departe. Vă rog, domnule deputat și vă rog să urmăriți ordinea de zi.

Vă rog, domnule coleg, pe procedură.

Domnul Victor Paul Dobre:

Eu văd că entuziasmul dumneavoastră v-a făcut să uitați numărul curent. Calmați-vă puțin, suntem totuși Parlamentul, putem aborda lucrurile civilizat. Trecuserăm de punctul 23. Încă o dată vă reiterez solicitarea de a ne întoarce la 22, dacă vreți, din respect pentru cetățenii pe care și dumneavoastră îi reprezentați.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Probabil că ați trecut dumneavoastră, cei de la Grupul PNL, de poziția 23. N-am trecut eu, cel care conduc ședința. Am fost la poziția 22, v-am citit-o, cu proiectul de lege în față, am luat poziția 23, am proiectul de lege în față.

Domnul Mircea Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte de ședință,

Vă rog să fiți mai clement. Tot prin respingere, dar să le dăm posibilitatea să mai vorbească puțin la tribună, că se înregistrează. Pentru un minut, vă rog să acceptați să ne întoarcem la 22, dar spuneți-i că tot respingere este.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Doamna deputat Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

Vă rog să-mi permiteți să-mi exprim nemulțumirea față de atitudinea pe care o are liderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal. Este o atitudine care este afișată la toate nivelurile, în condițiile în care nu se respectă dreptul parlamentarilor de a putea să vorbească în fața Camerei Deputaților.

Nu este prima oară când domnul deputat Toader are o astfel de atitudine, ducând în derizoriu celelalte grupuri parlamentare, socotind că prin furtul unor parlamentari de la grupurile parlamentare din opoziție, prin care au reușit să facă o majoritate efemeră pot, în orice moment, să dispună așa cum doresc dânșii.

Cred că umflatul în pene nu este bun, în condițiile în care se știe că aerul care umflă, mai devreme sau mai târziu, va avea un orificiu pe unde se va pierde în timp. Iar dacă domnul Toader nu știe, îi spun că, în general, totul este bazat pe matematică sau pe alte studii ale matematicii. Că un cerc are 360°, dacă mergem după sinusoidă putem să spunem că în orice moment un punct poate să fie la maxim și merge spre minim începând să urce, iar 360°, îi aduc aminte că punctul de sus poate oricând să fie un punct jos.

Cred că trebuie să ne întoarcem puțin la ceea ce ne obligă Regulamentul și, nu în ultimul rând, atitudinea civilizată a unuia față de celălalt.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, doamna deputat.

Domnul deputat Mircea Toader, drept la replică.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamnei deputat Aura Vasile îi dau o replică. Chiar dacă am avut un ton mai glumeț, pot să fiu și foarte serios. Sunt de acord să se întoarcă la 22, iar problemele de matematică, cu sinusoida, puteați, dacă erați toți de la PSD prezenți în sală, întorceați ce vroiați dumneavoastră, nu se pune niciun fel de problemă. N-aș vrea să mai facem un schimb de replici și vă promit că nu o să mai am un ton glumeț, o să am un ton corect, pe care dumneavoastră să-l luați ca atare.

Deci, domnule președinte, dumneavoastră decideți dacă vă întoarceți sau nu.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Eugen Nicolăescu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Vă întrebați unde suntem pe ordinea de zi. După cum ați condus în ultimele minute, între 22 și 24. Rămâne să hotărâm la ce punct de pe ordinea de zi suntem.

Dar, spuneam că pe procedură constat că la toate proiectele de lege care s-au referit la modificarea Codului fiscal nu este, în banca rezervată comisiilor, nimeni din Comisia pentru buget, finanțe, din conducerea Comisiei pentru buget, finanțe.

Din câte știu eu, procedural, avem obligația, în permanență, să avem reprezentanți ai comisiei, care să-și spună un punct de vedere, indiferent că proiectul sau că raportul comisiei este de adoptare sau de respingere.

Deci, în acest moment, nu se respectă procedura parlamentară.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule vicelider. Domnule președinte, vă rog luați loc la locul dumneavoastră și să nu ne mai puneți în situația aceasta totalmente neplăcută.

Doamna Aura Vasile, vreți să-l tachinați pe domnul Mircea Toader.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte de ședință,

Mulțumesc pentru că mi-ați creat posibilitatea să aduc aminte unui coleg de-al meu că majoritatea de la guvernare este obligată să stabilească cvorumul și prezența. Atitudinea opoziției este atitudinea opoziției. Strategia noastră față de atitudinea de foarte multe ori necivilizată a domniilor lor este numai a noastră.

Suntem certați, deseori, că, vezi Doamne, nu asigurăm noi cvorumul. Nu este treaba noastră. În condițiile în care se laudă toată lumea că aveți o majoritate lejeră, vă rog să vă chemați deputații care, de foarte multe ori, lipsesc, în condițiile în care vă împiedică de foarte multe ori să marșați prin aprobarea unor hotărâri sau a unor proiecte de lege care, teoretic, nu sunt în concordie pentru cetățenii acestei țări.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, doamna deputat.

Domnul deputat Victor Paul Dobre, pe procedură.

Domnul Victor Paul Dobre:

Domnule președinte,

Două constatări procedurale.

În primul rând nu există un reprezentant al opoziției în prezidiul ședinței. Regulamentul zice altceva și președintele de ședință veghează la respectarea Regulamentului.

A doua chestiune însă, de fond, deci atunci când se pune problema pensiilor și veniturilor la milioane de pensionari, Guvernul strălucește prin absență.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc. Îl rog pe domnul secretar de ședință să poftească aici, ca să fie vizibil.

Domnilor colegi,

Continuăm dezbaterea pe ordinea de zi. Suntem între 22 și 24, adică la poziția 23 pe ordinea de zi. Repet: Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea articolului 250 alin.(1) pct.19 din Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul Fiscal.

Inițiatorul este rugat să-și susțină mai motivat propunerea.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Din nou, pentru stenogramă, vă aduc aminte că am mai susținut acest proiect de lege în urmă cu 10 minute. Inclusiv doamna deputat Aura Vasile a susținut acest proiect de lege. Am făcut apel la colegii de la PDL să voteze pentru acest proiect de lege, chiar dacă în comisie raportul este negativ. Raportul este de respingere. Pentru că doi lei care ar putea să fie încasați drept impozit pe clădire sau taxă pe teren de o primărie din București sau din Cluj sau din Constanța înseamnă nimic pentru ceea ce înseamnă pentru organizația de pensionari.

Cred că lucrurile sunt atât de simple. problema este cine are voință politică, să ajute aceste organizații și cine nu are voință politică, să-și bată joc de aceste organizații. De fapt, având în vedere și lipsa Guvernului la dezbaterea proiectului anterior referitor la impozitarea pensiilor, dovedește că atât Guvernul, cât și majoritatea parlamentară n-au niciun interes în a ameliora viața pensionarilor și a organizațiilor de pensionari.

În consecință, revin cu apelul de a vota acest proiect de lege.

Doamna Aurelia Vasile, poate și dumneavoastră mai susțineți o dată.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul Mircea Toader și pe urmă distinsa noastră colegă Aura Vasile.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

De data asta o să vorbesc în numele grupului și trebuie să îi spun domnului deputat Nicolăescu că această prevedere privind scutirile de orice impozite pentru clădiri sau alte modalități de impozite locale este în legea nr.215 a administrației locale, consiliile locale pot să scutească pe oricine și oricât și oricând. Deci nu e nevoie să prevăd în Codul fiscal o astfel de prevedere obligatorie, ci este problema fiecărui consiliu local și domnul deputat Dobre știe foarte bine că este gălățean, sunt multe astfel de scutiri date de către consiliul local Galați pentru asemenea clădiri de utilitate, dacă sunt utilizate de pensionari sau alte categorii defavorizate.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Răspundeți provocării, înțeleg.

Vă rog, doamna deputat.

Doamna Aurelia Vasile:

Nu răspund provocării, domnule președinte de ședință, ci vreau să aduc aminte că în zilele guvernării PDL, fonduri au, în general, județele care au aceeași culoare ca și Guvernul. În condițiile în care avem administrații publice locale care sunt dijmuite la fonduri, administrații publice locale cărora nu le ajung banii să finalizeze investiții începute de mai mulți ani, să plătească profesorii, să plătească salariile însoțitorilor invalizilor și altele, așa cum vă spuneam că și clădirile guvernamentale sau ale altor instituții sunt scutite de această plată, de aceea doream ca prin susținerea inițiativei legislative a Partidului Național Liberal, să legiferăm acest lucru, în condițiile în care, atunci când se constituie bugetele administrațiilor publice locale, să nu mai fie obligatoriu să fie cuprinse ca și sume de venit. Să scutim puțin consiliile administrațiilor locale care vor putea să ia alte măsuri pentru a putea să acopere lipsa banilor care nu sunt dați de guvern, în condițiile în care este știut că ei sunt direcționați cu temă, către județele portocalii.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Un drept la replică din partea domnului Eugen Nicolăescu.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Dreptul meu la replică pentru domnul Mircea Toader se referă la o consultanță legislativă pe care eu o dau gratuit de la această tribună. Dacă dânsul ar fi avut măcar bunăvoința să citească Codul fiscal și, în speță, art.250 alin.1 pct.19 ar fi văzut că sunt clădiri utilizate pentru activități social-umanitare, fundații și culte, potrivit hotărârii consiliului local care pot beneficia de asemenea scutiri. Aici introdusesem și organizațiile de pensionari, clădirile aflate în patrimoniul organizațiilor de pensionari.

Deci, domnule Toader, vă dau o consultanță gratuită și vă informez că, în conformitate cu Codul fiscal, aici este sediul materiei și nu unde spuneți dumneavoastră.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc pentru bunăvoință.

Procedură, domnule deputat.

Domnule Mircea Toader, provocați tot grupul PNL la replică. Vă rog foarte mult să vă abțineți.

Vă rog.

Domnul Victor Paul Dobre:

Deci, consiliile locale pot să scutească. Dar ceea ce propunem noi este ceea ce spunea mai devreme colegul meu, Eugen Nicolăescu, să fie o obligație pentru situația clădirilor pentru asociațiile de pensionari.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Da. Vă mulțumesc și eu.

Dacă mai sunt alte drepturi la replică? Nu mai sunt.

Comisia sesizată în fond? Domnule vicepreședinte, vă mențineți poziția.

În atare situație, constatăm că sunt îndeplinite prevederile art.104 din Regulamentul Camerei Deputaților, propunerea rămâne pentru votul final.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 22 november 2019, 14:45
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro