You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 11-05-2010

Sittings of the Chamber of Deputies of May 11, 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.5 Cornel Ghiță - declarație politică cu tema "Avem impetuos nevoie de un Cod de asistență socială";

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl rog acum pe domnul deputat Cornel Ghiță, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, să ia cuvântul, pentru a-și prezenta declarația politică.

Domnul Cornel Ghiță:

Bună dimineața.

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi are următoarea temă: "Avem impetuos nevoie de un Cod de asistență socială".

Stimați colegi,

În cadrul ședinței de săptămâna trecută a Comisiei pentru muncă și protecție socială am avut o întâlnire cu ministrul muncii, familiei și protecției sociale, care ne-a arătat că puterea executivă începe demersurile pentru elaborarea Codului de asistență socială, un cod foarte necesar în acest moment.

Avem în prezent un număr enorm de prestații sociale de care românii beneficiază (peste 202 drepturi de asistență socială, reglementate prin 179 de acte normative). Avem din ce în ce mai puțini oameni care își plătesc asigurările sociale, tot mai mulți sunt cei care stau acasă și au beneficii mai mari decât cei activi în câmpul muncii.

În această perioadă de criză consider că e necesară o regândire a întregului sistem de prestații sociale, ceea ce sper să se facă prin viitorul Cod de asistență socială. Ministrul muncii ne-a confirmat că deja un grup de lucru din cadrul ministerului lucrează la elaborarea principiilor care vor sta la baza Codului de asistență socială. Deci ceea ce vă cer, stimați colegi parlamentari este, să nu mai îngreunăm munca acestui grup de lucru și să nu promovăm proiecte legislative cu noi prestații sociale sau noi beneficiari pentru aceste prestații, întrucât sistemul bugetar nu are sustenabilitatea necesară și, mai grav, multe din acestea se și dublează.

Acest mod de lucru în domeniul legislativ a făcut ca protecția socială să fie diluată, astfel că de această măsură socială beneficiază o paletă foarte largă de categorii sociale, unele fără nicio motivație consistentă. În plus, cei care au nevoie reală de protecție socială, nu pot beneficia de fonduri financiare suficiente.

Pe termen lung s-a încurajat "nemunca", exceptarea și specularea legii în domeniul social devenind sport național, atât în mediul rural cât și urban.

Odată cu regândirea vârstei de pensionare trebuie schimbată și mentalitatea în domeniul social, flexibilizând codul muncii, astfel ca fiecare persoană să fie stimulată să presteze o activitate și să degreveze bugetul asigurărilor sociale de stat de o povară greu de susținut. În plus, stimularea muncii va duce la pensii mai mari, prin aplicarea calculului pensiei după principiul contributivității.

Elaborarea Codului de asistență socială va duce la o protecție socială reală pentru persoanele defavorizate, la creșterea și stimularea pieței muncii, astfel ca sistemul de pensii să devină predictibil, dar și sustenabil.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.