Angel Tîlvăr
Angel Tîlvăr
Sittings of the Chamber of Deputies of May 11, 2010
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.76/21-05-2010

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 11-05-2010 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of May 11, 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.28 Angel Tîlvăr - declarație politică cu titlul: "Micșorarea salariilor și pensiilor da, diminuarea evaziunii fiscale ba";

 

Domnul Angel Tîlvăr:

"Micșorarea salariilor și pensiilor da, diminuarea evaziunii fiscale ba"

Cu toții suntem la curent cu situația economică în care se află astăzi România. Auzim acest lucru zi de zi, fie atunci când suntem anunțați că se mai inventează câte un impozit, când se mai micșorează câte un salariu sau se anunță întârzierea plății acestuia, fie când pensiile parcă intră la apă. Rareori mai avem ocazia să auzim modalități concrete ale Guvernului Boc de a strânge bani la buget fără a lua de la oamenii de rând, de la cei care se străduiesc să își ducă traiul de pe o zi pe alta. Rareori se mediatizează proiectele concrete ale guvernului care să nu vizeze creșterea impozitelor, a taxei pe valoare adăugată sau nu știu ce altfel de invenții care să înrobească și mai mult cetățeanul de rând. Am asistat cu toții la anunțul președintelui României, văzut de unii ca o soluție salvatoare, simțit de cetățeni ca o lovitură finală.

Îngrozit de intoxicările la care suntem astăzi supuși din partea actualei guvernări, vin astăzi cu o propunere: propun, domnilor guvernanți, să îi lăsăm pe săracii pensionari să își ducă bătrânețile liniștiți pe cât posibil, cu lipsurile iminente datorate unei gestionări defectuoase a banului public; să îi lăsăm pe micii întreprinzători să își ducă afacerea mai departe sau cel puțin să o țină pe linia de plutire, iar pe lângă ei alți zece muncitori concediați de la stat; să-i lăsăm pe profesori să aducă, în continuare, țării medalii la concursurile internaționale cu elevii pregătiți de domniile lor, pentru ca astfel România să își păstreze renumele pe care și l-a format; și haideți, domnilor guvernanți, să acționăm într-unul dintre domeniile în care statul chiar pierde o sumă imensă de bani: contrabanda cu țigări.Mi-ați putea spune că toată lumea este la curent cu acest flagel. Și sunt de acord cu dumneavoastră, însă despre lipsa acțiunilor împotriva traficului de țigări doresc să vorbesc și despre o posibilitate reală de a aduce bani la buget fără să împovărăm și mai mult cetățenii.

Am ajuns campioni și în acest domeniu. Introducerea accizelor a făcut din tutun marfa cu cele mai mari variații de preț de la un stat la altul. Acest fenomen a favorizat fără echivoc contrabanda, iar criza economică a dus la o creștere fără precedent a contrabandei cu țigări, transformând această problemă într-una extrem de îngrijorătoare pentru autoritățile din statele vest-europene care cer măsuri unitare și ferme pentru reducerea fenomenului.

Agenția France Press relatează că statele membre de la frontiera estică a uniunii, precum România, Ungaria, Slovacia și Polonia sunt în prima linie a combaterii contrabandei cu țigări, iar Uniunea Europeană, prin vocea șefului departamentului responsabil de combaterea contrabandei cu țigări din cadrul Oficiului European de Luptă contra Fraudei (OLAF), declara că: "Din păcate, există o intensificare a traficului de țigarete către UE, deoarece profiturile sunt de-a dreptul uriașe și că acest lucru se justifică și prin diferența mare de preț de la o țară la alta"(...) "În timp ce un pachet de țigări ajunge și la peste 8 euro în Irlanda sau la mai bine de 5 euro în Franța, în Ucraina el nu costă decât între 30 de cenți și un euro." În aceste condiții, nu e de mirare că numărul țigaretelor de contrabandă confiscate în UE a crescut între 2005 și 2008 de la 4,4 miliarde la 5,2 miliarde. Aceasta nu reprezintă însă decât aproximativ 10% din traficul total cu țigări de contrabandă.Același Oficiu European de Luptă contra Fraudei estimează un prejudiciu total de 9 miliarde de euro,înregistrat anual de bugetul statelor membre.

După ce mulți ani în care au fost simple rute de tranzit către Europa Occidentală, Polonia și România au devenit acum țări de destinație, iar majorarea accizelor pentru tutun a făcut ca piețele noastre locale să fie tot mai atractive pentru traficanți.

Lupta împotriva contrabandei cu țigări nu este doar lupta României, ci a întregii lumi. Iată că autoritățile vest-europene au încercat, prin diverse campanii media, să-i determine pe oameni să nu mai cumpere țigări de contrabandă, subliniind faptul că, de multe ori, în procesul de fabricație al unor țigări contrafăcute nu se respectă nicio normă din categoria celor de care trebuie să țină cont fabricile de țigări autorizate, astfel că multe țigări contrafăcute pot avea niveluri de gudron sau nicotină extrem de ridicate. În plus, în cazul unor țigări contrafăcute în Ucraina, s-a atras atenția asupra faptului că au în compoziție tutun din plantații situate în apropierea fostului reactor nuclear de la Cernobîl - zona puternic contaminată în urma exploziei din 1986. Astfel s-a constatat că unele țigări de pe piața neagră, vândute și în Franța, Italia sau Germania, au un potențial radioactiv periculos. Fumarea unor asemenea țigări crescând exponențial riscul de cancer pulmonar.

Și România, prin intermediul Ministerului Administrației și Internelor, a participat la o campanie împotriva contrabandei cu țigări la inițiativa unor companii internaționale de tutun care au înregistrat la rândul lor pierderi semnificative datorate intensificării acestui flagel. Însă, diferența e următoarea: campania s-a transformat într-o preocupare a statului pentru strângerea de bani la buget. S-a făcut o campanie nu împotriva fumatului, ci împotriva contrabandei cu țigări și nu pe motiv că tutunul dăunează sănătății, ci pentru că prin contrabanda cu țigări statul pierde anual un miliard de euro pe care, de altfel, l-ar putea încasa din taxe. Așa cum bine a declarat Alina Ienciu, Director al Direcției de Informare și Relații Publicedin cadrulMinisterului Administrației și Internelor "până acum ministerul s-a axat pe politici de combatere și mai puțin de prevenire". Încă o dată ministerul pune din nou interesele statului mai presus de cele ale cetățeanului, participând la o altă campanie axată pe pierderile suferite de bugetul statului și mai puțin pe nocivitatea fumatului asupra cetățenilor.

În ultimele luni, Comisia Europeană și-a arătat disponibilitatea de a finanța programe de dotare a Vămii și Poliției de Frontieră, în țări precum: România, Polonia sau Bulgaria. Respectivele proiecte având ca scop final reducerea contrabandei cu țigări de proveniență estică.

Dacă în România cea mai mare parte a autorităților de profil au preferat să ignore aceste oportunități de finanțare, nu același lucru s-a întâmplat în Polonia, țară care de altfel a înregistrat anul trecut cele mai mari capturi de țigări netimbrate. Pe lângă dotările finanțate prin programe UE, Guvernul polonez a anunțat că va cheltui în 2010 peste 133 de milioane de zloți (aproximativ 33 de milioane de euro) pentru vehicule, echipamente specializate, inclusiv endoscoape și detectoare, precum și pentru un centru de control eficient și pentru comunicații electronice. În Polonia, rezultatele nu s-au lăsat așteptate.Astfel, există informații că, după securizarea suplimentară a graniței poloneze s-a constatat o deplasare a traseelor de contrabandă spre sud, în Ungaria și în Balcani.Traficul este profitabil, deoarece un transfer reușit al unui container de 100.000 pachete de țigări din Polonia în Regatul Unit poate aduce aproximativ două milioane de zloți (500 000 euro). Sunt deci implicate sume considerabile.

Tutunul a ajuns produsul numărul unu al traficului în Europa. Se consideră a fi mai profitabil decât drogurile. Beneficiile acestor două afaceri sunt similare, dar sancțiunile pentru traficul de tutun sunt mai mici, fără a mai pune la socoteală consimțământul societății în multe țări.

Ne-a fost demonstrat încă o dată că este mult mai simplu să dăm vina pe un sistem nefuncțional sau pe cerințele Fondului Monetar Internațional și să adunăm bani la buget prin micșorarea salariilor și pensiilor, prin disponibilizări și falimentări de societăți decât să luptăm prin politici concrete și susținute împotriva unui flagel care ar putea aduce anual la bugetul României milioane de euro.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 21 november 2019, 20:24
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro