Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 11-05-2010

Ședința Camerei Deputaților din 11 mai 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.60 Horea-Dorin Uioreanu - declarație politică cu titlul "Divide et impera - politică de stat a PDL";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Horea-Dorin Uioreanu:

"Divide et impera - politica de stat a PDL"

Premierul Emil Boc a prezentat duminică seara noua politică fiscală a statului: să ia de la unii pentru a da altora. El a recunoscut faptul că prin reducerea veniturilor bugetarilor, Guvernul își va putea plăti datoriile către firmele private, datorii care trec de un miliard de euro. Adică Guvernul e dator firmelor care au primit contracte din bani publici deoarece a trebuit să-și plătească obligațiile către angajații din sectorul public. A fost cea mai nouă, din păcate nu singura, declarație a reprezentanților actualei puteri prin care diferite categorii sociale sunt învrăjbite. De mai bine de o săptămână, puterea portocalie aruncă anatema pe bugetari, prea mulți, prea bine plătiți. Ei sunt "suportați", la fel și șomerii sau pensionarii, de cei care lucrează la privat.

"Divide et impera" a fost, în ultimii ani, principiul de bază al politicii PDL. În toamna anului 2008, partidul portocaliu s-a folosit de dascăli, propunând creșterea salariului acestora cu 50%, în pofida avertismentelor pe care PNL le dădea cu privire la consecințele acestor măsuri. Toți bugetarii au demarat atunci acțiuni de protest pentru a obține aceleași creșteri salariale. Aproape un milion de salariați erau furioși pe dascăli. PDL își freca mâinile de bucurie: câștigase de partea sa corpul profesoral.

După instalarea la Palatul Victoria, guvernele Boc întâiul și următoarele au continuat să învrăjbească. Au apărut salariile nesimțite și, pe cale de consecință, oameni nesimțiți în sistemul bugetar. Lor le-au urmat pensiile nesimțite, cu pensionari pe măsură. Acum avem bugetarii, vinovați de falimentul statului. Spectrul creșterii taxelor a revoltat întreaga societate. Bugetari și privați, sindicaliști și patroni, s-au declarat vehement împotriva acestei măsuri. Astfel că anunțul de joi seară al președintelui, urmat de cel de duminică al premierului, a avut darul (și scopul!) să-i demonizeze din nou pe bugetari. Oamenii de afaceri au răsuflat ușurați, au scăpat, deocamdată, de creșterea fiscalității. După minutul de euforie, tot ei și-au pus primele întrebări: dacă nouă milioane de români vor avea venituri mai mici, ce se va întâmpla cu consumul? Ce se va întâmpla cu afacerile noastre? Din păcate, la aceste întrebări încă nu există un răspuns.

Se știe doar că, asemenea haiducilor, PDL a decis să ia de la toți bugetarii, șomerii și pensionarii. Spre deosebire de haiduci, care luau doar de la bogați, Boc și PDL iau de la toți, fără diferență. Și șeful de agenție guvernamentală și infirmiera de la spital vor primi cu 25% mai puțini bani. Și pensionarul de CAP și cel din aviație vor "dona" bugetului de stat 15% din venituri. Atâta tot că șeful agenției guvernamentale sau fostul aviator vor rămâne cu suficienți bani pentru a trăi. Infirmiera și pensionarul de CAP vor rămâne doar cu disperarea de a trăi într-o țară guvernată pe principiile incompetenței, obedienței și apartenenței politice.

Conducătorii de azi ai României au luat mult de la cei mulți, fără a pune ceva în loc. Nicio măsură de relansare a economiei, niciun fel de încurajare pentru restul. După o săptămână de tăcere, premierul Emil Boc a făcut duminică seara ceea ce știe el mai bine: să dea vina pe alții pentru eșecul său. De aceea, premierul mai are o singură soluție pentru a ieși cu fața cât de cât curată din marasmul în care a aruncat țara: demisia.