Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of May 25, 2010
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.84/04-06-2010

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 25-05-2010 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of May 25, 2010

6. Prezentarea pe scurt de deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului:  

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................
Maria Eugenia Barna

Continuăm ședința noastră cu interpelările pe care domnii deputați doresc să le adreseze membrilor Guvernului.

Avem o distinsă colegă aici, pe care o și invit să procedeze la prezentarea interpelării.

Vă rog, stimată colegă.

 

Doamna Maria Eugenia Barna:

Mulțumesc, domnule președinte.

În primul rând, aș vrea să mulțumesc pentru răspunsul la interpelare, pe care l-am primit săptămâna trecută, din partea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, domnului secretar de stat Mocanu. Este un răspuns foarte bine documentat.

Prezenta interpelare o adresez ministrului educației, domnului Daniel Petru Funeriu, și se referă la situația grădiniței cu program prelungit nr.16 din Timișoara. Această unitate funcționează în prezent pe str. Abrud nr.19, într-un imobil retrocedat, și este în situația iminentă de evacuare a spațiului.

Din păcate, nici Inspectoratul Școlar al Județului Timiș, și nici autoritățile locale nu au manifestat interes pentru rezolvarea situației locative a acestei grădinițe, care se află de mai bine de 3 ani în procese.

Mai mult, unitatea școlară a fost nevoită să angajeze pe cont propriu un avocat, cheltuielile de judecată fiind suportate de către sindicatul din învățământ.

Toate demersurile făcute de către grădiniță pentru a rezolva această situație gravă au rămas fără răspuns.

Având în vedere că în această grădiniță își desfășoară activitatea 13 cadre didactice, 8 angajați - personal nedidactic - și sunt înscriși 150 de copii, îl rog pe domnul ministru să facă toate demersurile pentru ca această grădiniță să primească un spațiu în care să funcționeze, în cadrul cartierului Fabric, deoarece este necesară alocarea integrării acestei grădinițe în comunitate.

Mai am o interpelare, pe care o adresez ministrului finanțelor publice, domnului Sebastian Vlădescu, și se referă la o creanță pe care familia Sălăjan Augustin, Stelian și Maria, domiciliați în Satu-Mare, o au de recuperat de la statul român. Sunt bani plătiți pentru achiziționarea unui imobil în baza Legii nr.112.

Din păcate, acest imobil a fost retrocedat, dânșii au cumpărat apartamentul, iar statul român este obligat la plata despăgubirilor, reprezentând 107.000 lei, plus cheltuieli de judecată de 1.600 lei.

Având în vedere situația financiară deosebită a acestor persoane, faptul că sunt pensionari și nu au alte mijloace de a-și cumpăra o locuință, îl rog pe domnul ministru să facă demersurile necesare pentru a urgenta plata creanței pe care dânșii o au de încasat, în așa fel încât să-și poată achiziționa o locuință. Sunt banii pe care dânșii i-au plătit și statul trebuie să înapoieze această sumă.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, doamna deputat Barna.

Deci, două declarații citite.

Îi rog pe colegii mei care vor urma, să prezinte la microfonul Camerei o singură declarație, o singură interpelare. Celelalte să le depună în scris la secretariatul Camerei Deputaților.

Am să încep în ordinea prezenței pe listă a colegilor mei: Ioan Sorin Roman - o interpelare depusă în scris; Florin Iordache - o interpelare depusă în scris; Emil Radu Moldovan - trei interpelări depuse în scris; Ioan Holdiș - trei interpelări depuse în scris; Vasile Viorel Balcan - o interpelare depusă în scris; Ștefan Daniel Pirpiliu - o interpelare depusă în scris; Ioan Burnei - o interpelare depusă în scris; Constantin Dascălu - două interpelări depuse în scris; Emil Bostan - o interpelare depusă în scris; Ciprian-Florin Luca - cinci interpelări depuse în scris; Ion Călin - o interpelare depusă în scris; Florin-Costin Pâslaru - nouă interpelări depuse în scris; Eugen Bejinariu - două interpelări depuse în scris; Marian Neacșu - o interpelare depusă în scris; Horea-Dorin Uioreanu - trei interpelări depuse în scris; Mircea Cazan - o interpelare depusă în scris; Cristian Buican - trei interpelări depuse în scris; Cornel-Cristian Resmeriță - o interpelare depusă în scris; Ciprian Nica - trei interpelări depuse în scris; Alina Gorghiu - o interpelare depusă în scris;

 
Octavian-Marius Popa

Domnul deputat Octavian-Marius Popa, din Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal, își prezintă interpelarea.

Vă rog, aveți cuvântul.

 

Domnul Octavian-Marius Popa:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Interpelarea este adresată ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului, domnului Daniel Petru Funeriu.

Subiectul concentrat este posibilitatea pierderii unei finanțări externe pe Programul "Școala - emblema comunității", cu o finanțare de 1.146.705 lei, datorită faptului că nu s-a continuat finanțarea unui alt proiect, Campusul școlar agricol Topolog, din localitatea Topolog, județul Tulcea.

Întreruperea finanțării, cum spuneam, al acestui proiect, pune în pericol continuarea finanțării celui de-al doilea, întrucât proiectele sunt legate, și avizarea proiectului celui de-al doilea, cu școala, a fost făcută de însuși Ministerul Educației pe campus.

Vreau să vă spun că, dincolo de posibilitatea pierderii acestei finanțări, însuși procesul educațional este împiedicat de lipsa bazei materiale și dacă cele două proiecte ar fi finalizate, aceasta ar permite ca atelierele-școală să fie dotate cu echipamente didactice și tehnice și echipamente IT.

Solicit un răspuns scris și oral la această interpelare.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Da, mulțumesc, domnule deputat Popa.

 
Mircia Giurgiu

Continuăm lista cu cei care au depus deja în scris interpelările: domnul deputat Teodor Atanasiu - o interpelare; domnul deputat Horea-Dorin Uioreanu, încă o dată, încă o interpelare - care se adaugă la cele trei amintite mai înainte; Mircea Silvestru Lup - o interpelare; Mugurel Surupăceanu - două interpelări; și un deputat al puterii, care se întrece în numărul de interpelări, domnul deputat Mircia Giurgiu, campion total - 11 interpelări. Probabil dorește ca una să o facă de la microfonul Camerei.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

O să prezint o singură interpelare: este vorba de interpelarea adresată domnului Daniel Petru Funeriu, ministrul învățământului.

Obiectul interpelării îl reprezintă problemele cu care se confruntă sindicaliștii de la Editura didactică și pedagogică București.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Da, mulțumesc, domnule deputat. Faceți concurență opoziției.

Domnul deputat Mihai Donțu - o interpelare depusă în scris.

 
 

Domnul Vasile Popeangă (din sală):

Este concurență loială!

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Da, e concurență loială, așa este.

Domnul Cătălin Cherecheș - cinci interpelări; Iosif Veniamin Blaga - o interpelare.

 
Andrei Dolineaschi

Domnule deputat Dolineaschi, dumneavoastră doriți să vă prezentați interpelarea.

 

Domnul Andrei Dolineaschi:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doresc să adresez o interpelare domnului ministru Berceanu, ministrul transporturilor. Ea se referă la lucrările de proastă calitate efectuate la drumul național 29A, pe tronsonul Vârful Câmpului - Dorohoi, lucrări care au fost făcute în anul 2009, iar la nici jumătate de an de la efectuarea lucrărilor starea carosabilului se prezintă într-o situație dezastruoasă.

În concluzie, doresc să-i pun câteva întrebări domnului ministru. Cine a executat aceste lucrări și ce sancțiuni s-au luat sau se vor lua împotriva sa? Care este valoarea contractului și care sunt condițiile de garanție? Cine a dat aviz favorabil pentru calitatea lucrărilor de reabilitare și cantitățile de material utilizate pe drumul național 29A, pe tronsonul Dorohoi - Vârfu Câmpului, înainte de aprobarea plății aferente contractului? Ce sancțiuni se vor lua împotriva celor care au vizat favorabil lucrările? Care este termenul pentru refacerea integrală a acestui segment de drum?

Vă rog să-mi răspundeți în scris și oral. De asemenea, dau secretariatului Camerei câteva dovezi foto pentru o mai bună documentare.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Vasile Popeangă

Nu sunteți pe listă, dar o completăm acum, pe loc.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Vasile Popeangă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi,

Am două interpelări: una este adresată domnului prim-ministru Emil Boc, și are ca obiect operarea de modificări la Ghidul solicitantului în ceea ce privește solicitările de fonduri pe Măsura 322 Agenției de Plăți pentru Dezvoltarea Rurală și Pescuit, și emiterea de instrucțiuni privind modul de interpretare a criteriilor de selecție la punctaj, după depunerea proiectelor de finanțare.

Sigur, și solicit răspunsul în scris.

A doua interpelare, tot domnului prim-ministru Emil Boc, și are ca obiect "Unitățile de cercetare agricolă, încotro?"

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc. A fost domnul deputat Popeangă Vasile.

Cu aceasta, stimați colegi, declar închisă ședința consacrată răspunsurilor orale și prezentării interpelărilor.

Ne revedem mâine dimineață, la ora 8,30, la ședința consacrată declarațiilor politice, unde, cu siguranță, vom avea mult de lucru.

O seară bună tuturor!

 
 

*

Ședința s-a încheiat la ora 19,43.

 
   

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 23 august 2019, 10:18
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro