Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of June 15, 2010
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.102/25-06-2010

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 15-06-2010 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of June 15, 2010

5. Intervenții cu privire la procedura de numire a Consiliilor de administrație al Societății Române de Radiodifuziune și al Societății Române de Televiziune.

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

  ................................................

Dacă pe procedură, domnul lider Toader dorește să intervină.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte,

La ordinea de zi aveam un punct privind alegerea unui director general interimar la Televiziunea Română. Având în vedere că mandatul Consiliului de administrație al Societății Române de Radio expiră la 30 iunie 2010, iar Consiliul de administrație al Societății Române de Televiziune a fost demis prin Hotărârea Parlamentului nr.14 din 30.III.2010 și la 22 martie 2010, Birourile permanente au decis să fie declanșată procedura de numire a Consiliului de administrație al Societății Radio din România, procedură suspendată în ședința comună a celor două Camere din 14 aprilie 2010, având în vedere această situație, vă propunem ca procedura de desemnare a Consiliului de administrație a SRR să fie continuată și procedura de desemnare a Consiliului de administrație al Societății Române de Televiziune să fie declanșată. Iar pentru aceasta să fie solicitat, potrivit art.19 din Legea nr.41/1994, republicată, grupurilor parlamentare reunite din cele două Camere, Președintelui României și Guvernului, personalului angajat al acestei societăți și Grupului parlamentar al minorităților naționale să facă propuneri prin care să nominalizeze atât candidații pentru posturile de titular, cât și pentru posturile de supleant până pe 21 iunie 2010.

Dacă sunteți de acord cu această propunere, urmează ca secretariatele generale ale celor două Camere să transmită scrisorile pentru nominalizările candidaților, audierea acestora urmând să fie făcută de comisiile de specialitate în ședință comună, iar avizul comun motivat să fie prezentat în ședința comună a celor două Camere.

Potrivit legii, listele de candidați se supun în întregime votului secret cu bile și se aprobă cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Pentru a putea intra în procedura de desemnare a membrilor Consiliului de administrație, vă propun, domnule președinte, să supuneți la vot această propunere, urmând ca grupurile parlamentare să desemneze propunerile, să intrăm în procedurile pentru desemnarea conducerii celor două importante societăți publice.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Pe procedură, doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Ceea ce spune legea la ceea ce vrem să discutăm, în legătură cu termenul de 60 de zile, se referă la Consiliul de administrație, și nu la directorul care asigură interimatul până la numirea unui consiliu de administrație.

Deci, numirea unui director interimar și ceea ce se propune este o găselniță, în condițiile în care poate că este ultima redută.

Pentru a ne putea lămuri dacă este sau nu este cum a prezentat domnul Toader, cerem pauză de consultare de o oră, domnule președinte, pentru a putea la grup să vedem cum trebuie să votăm.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnul Arpad.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Doamna Aura Vasile, dacă m-ați fi întrebat, v-aș fi răspuns. S-a solicitat un singur lucru: să se deblocheze ceea ce a fost blocat la radio, să fie numit Consiliul de administrație. Vă rog să fiți atentă.

Deci, asta este propunerea care a fost făcută de domnul Toader.

Însă am o observație, o intervenție pe procedură.

Doamna președinte și domnule președinte,

Astăzi nu v-ați făcut treaba. Noi, Parlamentul, și mai ales cele două mari partide, am reușit ieri și astăzi să desființăm instituția parlamentară, nu s-o decredibilizăm, am clătinat-o ieri, am desființat-o astăzi.

Domnule deputat, distins jurist, președinte de partid, Ponta, pe care l-am stimat foarte mult ca jurist,

Domnule Adrian Năstase, fost președinte de partid, pe care la fel l-am stimat ca jurist,

Partidul dumneavoastră astăzi a desființat această Constituție, începând de la însăși instituția moțiunii de cenzură, a votului secret, de altfel ambele partide care au impus votul la vedere au desființat însăși instituțiile democratice, așa cum ieri s-a întâmplat la fel, de ambele partide. De altfel, o intervenție a unui coleg de-al nostru care striga "Bolșevici!", pentru acel coleg poate prea tânăr spun că bolșevicii erau o majoritate care și-au impus punctul de vedere pe vremea respectivă. Menșevicii erau în minoritate. Dar puteți să verificați.

Revenind, deci, din momentul în care acel ceva a apărut acolo, domnul președinte Ponta și domnul fost președinte Adrian Năstase, pentru mine s-au desființat ca juriști. Au desființat această Constituție, iar doamna președinte și domnul președinte care n-au reușit să țină în frâu ceea ce s-a întâmplat sus și nici până acum n-au reușit să dispară... tulburarea ordinii în sala de ședință, s-au descalificat din nou pentru mine ca președinți de camere.

Vă mulțumesc. (Aplauze din partea opoziției.)

  ................................................
 

- după pauză -

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte,

Sigur, este o zi obositoare. V-aș propune să supuneți la vot propunerea pe care am făcut-o pentru începerea procedurilor în vederea aplicării celor două legi, urmând ca celelalte două puncte să le amânați pentru o dată ulterioară.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc.

O să așteptăm și venirea domnului secretar Zgonea pentru a putea fi în formație completă.

Am să rog să folosim acest interval, pentru că a fost o zi foarte lungă și sunt convins că toată lumea are și alte obligații în această seară.

Să verificăm puțin și cvorumul de ședință ca să fim siguri că suntem în cvorum, și am rugămintea să facem în paralel acest lucru pentru... și după aceea, evident, dacă suntem în cvorum, vom merge pe propunerea...

Pot să verific cvorumul de ședință în orice clipă consider. Eu am făcut o propunere constructivă. Dacă vreți să intrăm în dezbateri regulamentare...

Domnul Arpad Marton, care este apărătorul Regulamentului și Constituției.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Într-adevăr, aveți dumneavoastră această posibilitate ca să dați această sarcină celor doi secretari, să verifice cvorumul de ședință. Eu nu doresc să vorbesc despre asta, ci despre o neînțelegere a ceea ce este propunerea.

Ca să fiu mai clar: în momentul actual, avem la televiziune un consiliu de administrație inexistent, cu un președinte - director general care e în vigoare până la noua nominalizare a noului consiliu. Avem, totodată, un consiliu de administrație la Radiodifuziune care de aproape un an are mandate prelungite și s-a declanșat procedura de numire a noului consiliu de administrație conform legii în vigoare, pentru că încă nu avem o lege nouă.

Deci, noi, pentru că, din păcate, zic eu, această procedură declanșată o dată de Birourile permanente reunite, pentru că e sarcina lor, a fost blocată de către plenul Camerei și Senatului, reunit. Deci, deblocarea procedurii la Radio s-a solicitat. N-are nicio înrâurire decizia noastră de astăzi asupra televiziunii. E singura problemă, având în vedere că se pare că nu vom avea o lege nouă pentru care am blocat acea numire, cel puțin în timp util.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mâine este votrul final în Senat pe Legea televiziunii, domnule deputat. Votul final pe Legea televiziunii este programat mâine în plenul Senatului. Asta pentru a informa în mod corect... nu pot să spun ce va ieși din votul Senatului, dar mâine pe poziția... doamna Boagiu, 4 sau 5, foarte sus în ierarhia dezbaterii în Senat.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Da, este adevărat, dar știu și până când am prelungit mandatul celor din radio...

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Nu, nu vreau să comentez, am vrut doar să informez colegii, în principal colegii deputați, care n-au urmărit probabil la Senat dezbaterea. Mâine avem votul final pe Legea televiziunii.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Dar cel puțin din ceea ce cunosc eu, atât la legea nouă care eventual va fi votată, nu știu, evident, e o altă problemă, cât și din vechea lege, nu avem timpul necesar ca până când am prelungit mandatul de la Radio să se poată numi consiliul de administrație fără deblocarea acestei proceduri.

Evident, putem să decidem să nu deblocăm această procedură, procedura rămâne blocată, urmând să mai prelungim mandatul pentru care va trebui să mai chemăm încă un plen al celor două Camere reunite, nici o problemă, și asta se poate realiza. E decizia plenului actual.

Dar încă o dată vă spun, pentru că eu am înțeles că prin ceea ce s-a spus aici, era o neînțelegere. S-a cerut doar deblocarea procedurii blocate de noi în cazul Radiodifuziunii, că la Televiziune procedura n-am blocat-o noi. Deci, procedura se declanșează de către Birourile permanente, constatând că nu avem consiliul de administrație. Deci, aici, noi nu avem nici un drept de vot.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc.

Doresc să vă informez că în acest moment, în plenul reunit se află un număr de 187 de senatori și deputați, mult sub cvorumul de ședință. Am toată disponibilitatea, dacă mai există colegi care sunt în Palatul Parlamentului și doresc să mai vină, n-am o problemă.

O invit și pe doamna Turcan, cu o intervenție probabil pe procedură, cu precizarea pe care o fac încă o dată, înainte ca doamna Turcan să ajungă la microfon, că mâine vom da un vot final pe Lege a televiziunii la Senat. În condițiile în care această lege va fi adoptată în forma care iese din comisie, înseamnă că vom avea o nouă regulă a jocului cu privire la nominalizarea reprezentanților societății civile și a implicării politicului în viitoarele consilii de administrație. Dacă se respinge, înseamnă că rămânem pe legea veche și ne întoarcem, evident, la procedurile cunoscute în Parlament.

Doamna Turcan, vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Mulțumesc foarte mult.

Și lăsând la o parte orice interpretare politică, aș dori să ofer niște explicații pentru ca toată lumea să fie în deplină cunoștință de cauză, ce dorim să se voteze și care este situația exactă la cele două instituții.

La Radio, într-adevăr, mandatul a fost prelungit și pe 30 iunie expiră. Așadar, astăzi, printr-o hotărâre a Parlamentului, putem continua o procedură declanșată de numirea consiliilor de administrație, în baza Legii nr.41.

La Televiziunea Română, în baza aceleiași legi nr.41/1994, avem un consiliu de administrație demis, care nu poate sta demis mai mult de 60 de zile. Chiar dacă în momentul de față la Televiziunea Română există un interimar, care nu are nicio legătură cu consiliul de administrație, un consiliu de administrație nu poate sta demis, în baza art.26, mai mult de 60 de zile.

De aceea, astăzi vin în fața dumneavoastră și vă rog, domnule președinte, să analizați cu maximă atenție situația gravă în care se află, în momentul de față, televiziunea publică, și anume, că începând cu data de 1 iunie, când au expirat cele 60 de zile de la demiterea consiliului de administrație, practic, nu mai există o conducere validă.

De aceea, propunerea colegului meu, domnul Mircea Toader, era să ieșim din această stare de ilegalitate și să declanșăm procedura de numire, printr-o hotărâre a Parlamentului, care bate o decizie a Birourilor reunite, bineînțeles, ca și la televiziunea publică să se facă numirile în consiliile de administrație.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc, doamna deputat, doamna președinte.

Domnul Zgonea, pe procedură.

Observ că tonul este mult mai calm și mai relaxat în această parte a dezbaterii.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule, știți foarte bine. Alții sunt cei care sunt mici și agitați.

Dragi colegi,

Eu respect punctul de vedere al președintei Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și cred în buna dumneavoastră intenție de a crea un consiliu de administrație.

Noi am atras atenția în acea ședință de plen reunit, că dacă nu creăm toate procedurile la momentul oportun, spre finalul acestei sesiuni parlamentare, va fi foarte greu să găsim un cvorum de ședință. Din varii motive, tactica aceasta ați folosit-o și dumneavoastră ani de zile, nu trebuie să vă supărați pe ea.

Atâta timp cât nu există un dialog între grupurile parlamentare pe această temă și vrem să impunem, așa cum am făcut și ieri în Camera Deputaților, o soluție pe care noi o considerăm fericită, pentru că noi, astăzi, considerăm că toate lucrurile sunt doar ale noastre, bineînțeles că vedeți ce se întâmplă: aveți 180 de colegi cu mine în sală și cu doar 2 colegi de la grupul deputaților declarați independenți. Indiferent cât de mult - trei, scuzați-mă - ați dori dumneavoastră, nu aveți un cvorum de ședință, ca ceea ce faceți dumneavoastră să fie statutar.

Eu vă propun, totuși, ca o soluție de compromis, ca săptămâna viitoare, sau - eu știu - dacă vreți, când considerați oportun, să aveți o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare și un Birou permanent reunit, în care să stabilim aceste chestiuni. Nu este singura problemă în suspans.

Nu intru în dialog politic. Poate aș avea și eu foarte multe argumente, și la Radio și la Televiziune, despre cum înțeleg unii colegi ai noștri să facă politica editorială, dar nu cred că este nici rostul, nici locul astăzi.

Ceea ce vă cer eu dumneavoastră, cu tot respectul, este să constatați că această ședință, în acest moment, nu este statutară și că putem să găsim o soluție, în așa fel încât data viitoare, cu acordul colegilor parlamentari și direct, cum a fost și la moțiune, să fie o ședință statutară, domnule președinte.

Vă mulțumesc și vă urez o seară plăcută.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc și eu.

Mâine, după ce vom vedea rezultatul votului din Senat, am s-o consult pe doamna președinte Anastase și liderii de grupuri din cele două Camere pentru calea de urmat.

Nimeni nu dorește să producem o paralizie prelungită într-o instituție atât de importantă, dar haideți să vedem și ce formă de lege iese mâine din a doua Cameră și vom stabili după aceea pașii de urmat.

Vă mulțumesc foarte mult.

Declar închisă ședința noastră de plen reunit de astăzi.

Ședința s-a încheiat la ora 19,25.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 24 august 2019, 10:32
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro