Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 14, 2010
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.127/24-09-2010

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
27-10-2020
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 14-09-2010 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 14, 2010

16. Primirea de răspunsuri la întrebările adresate membrilor Guvernului de către:

   

- după pauză -

În continuare, ședința a fost condusă de domnul deputat Valeriu Ștefan Zgonea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 
Zamfirescu Sorin Ștefan

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

La etapa de întrebări și interpelări, bună seara, doamnelor și domnilor, sărut mâna, doamnă, să începem cu ședința consacrată răspunsurilor la întrebări.

Din ce am înțeles, din cele patru întrebări, ministerul a solicitat pentru doamna Cristina Ancuța Pocora - Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, să amâne răspunsul oral și va fi transmis în scris.

Pentru prima întrebare adresată de către domnul Zamfirescu Sorin, de la Partidul Democrat Liberal, tăierea în mod abuziv a materialului lemnos și exploatarea ilegală de roci metamorfice.

Din partea Ministerului Administrației și Internelor, dacă doriți să-i prezentați răspunsul distinsei mele colege, dacă este de față, dacă nu este ... Eu zic că dacă vor fi trei secunde astăzi, fiind și zi mare din punct de vedere al ortodoxiei, este un lucru foarte bun ... E cruce roșie. Domnul Popeangă e bine informat, având Mănăstirea Tismana la dumneavoastră în colegiu, bănuiesc, da, din cauza asta... Foarte bine cunoaște domnul Popeangă, după cum observăm.

Doamna secretar de stat, aveți cuvântul.

 

Doamna Irina Alexe:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Bună seara!

Într-adevăr, domnul deputat nu este aici. Noi am transmis răspunsul la întrebare în scris. Este deja afișat pe site-ul Camerei Deputaților. Așa că o să sintetizez.

Stimate domnule deputat,

În legătură cu întrebarea dumneavoastră, prin care supuneți atenției o serie de aspecte referitoare la tăierea abuzivă a materialului lemnos de pe Valea Lotrului, vă menționăm următoarele.

În cursul anului 2010, în urma unor controale efectuate de polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu Vâlcea, care au vizat activitatea ocoalelor silvice și administrează sau prestează servicii silvice în zona Brezoi, Obârșia Lotrului, au fost constatate o serie de nereguli, motiv pentru care, atât ocoalelor silvice, cât și unora dintre agenții economici le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 11.400 de lei, iar pentru patru societăți care nu s-au prezentat la control, Inspectoratul Teritorial în Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu Vâlcea a dispus măsura suspendării acordului de distribuire și de utilizare a documentelor cu regim special pentru o perioadă de 6 luni.

De asemenea, au fost întocmite două dosare penale în care polițiștii efectuează cercetări față de reprezentanții ocoalelor silvice Voineasa, Obârșia Lotrului, Voineasa și Valea Oltului sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și uz de fals, fapte prevăzute și pedepsite de art.246-248 și 289 și de art.291 din Codul penal, urmând ca, după definitivarea cercetărilor, dosarele în discuție să fie înaintate cu propuneri motivate Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi, astfel încât procurorul de caz să dispună soluțiile legale.

Totodată, menționăm că majoritatea suprafețelor defrișate în zona Obârșia Lotrului-Voineasa sunt împădurite sau în curs de împădurire, conform termenelor prevăzute de legislația silvică.

În prezent, mai există o suprafață de aproximativ 4,4 hectare neregenerată pentru care Inspectoratul Teritorial Vâlcea a întreprins demersurile necesare în vederea identificării proprietarilor și somării acestora pentru executarea lucrărilor de împădurire în termenele prevăzute de legislația în vigoare.

În context, menționăm și faptul că la Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea se află în lucru un dosar penal în care se efectuează cercetări față de 5 persoane fizice și reprezentanții a două societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art.114 din Legea nr.46 privind Codul silvic, urmând ca după definitivarea cercetărilor dosarul penal în discuție să fie înaintat de polițiști cu propunere motivată unității de parchet competente, astfel încât, și în acest caz, să fie dispusă soluția legală.

În ceea ce privește afirmația dumneavoastră, din conținutul întrebării, potrivit căreia starea contravențională sau infracțională pe raza orașului Brezoi, legată de furtul și circulația de material lemnos este în ascensiune, precizăm că în cursul anului 2010 Poliția orașului Brezoi a organizat și desfășurat un număr de 24 de acțiuni în sistem integrat, împreună cu jandarmii montani și reprezentanții ocoalelor silvice, ocazie cu care au fost constatate două infracțiuni în flagrant, au fost întocmite 5 dosare penale, au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale și a fost confiscată cantitatea de 48,83 metri cubi material lemnos, în valoare de aproximativ 6.500 de lei.

Totodată, prin ordin al prefectului județului Vâlcea a fost constituită o comisie mixtă pentru verificarea legalității exploatării, depozitării și transportului materialului lemnos, comisie formată din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea, Corpul de Control al Prefectului, Inspectoratul Teritorial Regim Silvic - Râmnicu Vâlcea, Garda Financiară Secția Vâlcea, Secția Drumuri Naționale Vâlcea și Autoritatea Rutieră Română tot de acolo, de la Vâlcea.

Bilanțul acțiunilor desfășurate până în prezent se prezintă astfel. Dacă doriți, pot să le detaliez.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu e necesar. Trimiteți colegului.

 
 

Doamna Irina Alexe:

În ceea ce privește afirmația din conținutul întrebării, potrivit căreia pe Valea Lotrului sunt exploatări ilegale de roci metamorfice utilizate ca placaje la clădiri, iar aceste cariere folosesc materiale explozive manevrate de persoane fără autorizație, care lucrează la negru, precizăm că situația prezentată va fi monitorizată la nivelul instituției Prefectului județului Vâlcea, urmând să fie dispuse măsurile care se impun.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc mult.

De fapt nimeni nu exploatează nimic ilegal în România, de aceea bugetul consolidat e plin de atâtea resurse financiare, explodează.

 
Mircia Giurgiu

Mai sunt două, că a venit și domnul ministru Iliescu, mai sunt două întrebări din partea domnului deputat Pâslaru Florin-Costin, una cu privire la sumele alocate lucrărilor pentru 69 de săli de sport și una cu privire la reabilitarea a 10 mii de km de drumuri județene și de interes local. Având în vedere că dumneavoastră ați fost colegul nostru, eu zic că nu este obligatoriu să prezentați. Eu zic că dacă-i transmiteți în scris distinsului meu coleg este perfect, domnule ministru. Sunt convins că agenda dumneavoastră e destul de complicată în aceste zile și de aceea vă mulțumesc mult de tot.

Îl văd în sală pe domnul deputat Giurgiu; dacă domnia sa vrea să ridice din nou întrebarea la microfon sau doar așteptăm răspunsul?

Domnule președinte Bogdan Lehel - este de față - vă rog frumos să-i răspundeți distinsului meu coleg. Îl văd și pe domnul Pâslaru că a venit, dar o să vi le trimită domnul ministru în scris, eu zic că e mai bine așa și vă mulțumesc că ați participat.

Domnule președinte, aveți cuvântul.

 

Domnul Bogdan Lehel Lorand (președintele Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor):

Bună seara!

Mă numesc Lehel Bogdan și sunt președintele Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

La întrebarea dumneavoastră, stimate domnule Mircia Giurgiu, vreau să vă informez faptul că, potrivit Ordonanței nr. 34, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor este un organism administrativ jurisdicțional care are competența de a răspunde și a soluționa contestațiile formulate în cadrul unor proceduri în termen de 20 de zile, iar în cazuri temeinic justificate, acest termen se poate prelungi cu încă zece zile.

În dosarul în cauză, la care ați ridicat întrebarea, vreau să vă menționez că Inspectoratul Județean Școlar Cluj a primit două contestații în cadrul procedurii "Proiectare în vederea construirii complexului sportiv școlar sală de sport, bazin de înot și sediul Inspectoratului Școlar Cluj", formulate de doi operatori economici; punctul de vedere transmis de unitatea contractantă la a doua contestație a fost transmis Consiliului în data de 30 iunie 2010, iar decizia Consiliului a fost emisă pe data de 14.07.2010.

Vreau să vă menționez că s-a respectat termenul de 20 de zile, mai mult decât atât, ambele contestații au fost respinse ca nefondate și s-a dispus continuarea procedurii de către autoarea contractantă în cauză.

Dacă mai aveți întrebări, vă stau la dispoziție.

 
   

Domnul Vasile Popeangă (din bancă):

Domnule președinte de ședință, așteaptă un deputat să vorbească.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eram preocupat și emoționat de întrebare și de răspuns în același timp și stăteam să mă gândesc. Domnule deputat, aveți cuvântul.

 
 

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Mulțumesc și domnului președinte pentru răspuns. Într-adevăr, știu ce s-a întâmplat. Ulterior încheierii sesiunii parlamentare s-a rezolvat problema și îi mulțumesc și pentru ceea ce a spus, pentru ceea ce ne-a informat. Chiar dacă știam, este bine să știm că cam care este situația și cu ce se ocupă toate instituțiile care au datoria să vină în sprijinul soluționării cât mai rapide a unor probleme care apar.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, mulțumesc mult.

Domnule președinte, mulțumesc.

Sesiunea de răspunsuri orale la întrebări s-a încheiat.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 29 october 2020, 7:21
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro