You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 15-09-2010

Sittings of the Chamber of Deputies of September 15, 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.8 Tudor Ciuhodaru - declarație politică cu titlul "Guvernul lacom";

 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

  ................................................

Au mai depus în scris domnul deputat Vasile Mocanu, domnul deputat Vasile Popeangă depune și domnia sa în scris.

Domnule deputat Ciuhodaru, aveți cuvântul.

Se pregătește domnul deputat Militaru, de la Partidul Democrat Liberal.

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică se intitulează "Guvernul lacom".

Stimați colegi,

Poate vă întrebați de ce am ales acest titlu pentru declarația politică. Nu voi vorbi astăzi despre corupția din guvern. Am ales astăzi să vorbesc despre un alt fel de lăcomie și despre tipul de om aflat la guvernare. George Orwell i-a numit sacerdoții puterii. Dintotdeauna sacerdoții au tins către absolut. În cazul de față este vorba nu numai de controlul resurselor economice, ci de controlul absolut al mecanismelor statului. În ciuda vastelor cunoștințe de drept constituțional ale premierului, se pare că domnia sa are în continuare dificultăți majore în interpretarea termenilor executiv și legislativ. Probabil imprecis definiți în Constituția Republicii Socialiste România. Credeam că parlamentul nu este doar un apendice al guvernului. Credeam că rolul său nu este doar de a aproba ordonanțe de urgență emise în urmă cu mulți ani și de a vota bugetul de stat.

Gravă eroare. Legile inițiate de parlamentari au slabe șanse de a trece prin comisii și de a ajunge în plen, atât timp cât zi de zi acestea sunt preluate de reprezentanții puterii și prezentate cu mici modificări ca proiecte proprii. Pentru cei care mai au încă dubii, aceasta este chiar definiția plagiatului.

Am început să îmi pun problema dacă să îmi înregistrez proiectele legislative la OSIM, dar nu vreau să îngroș și mai mult rândul celor care stau la coadă pentru plata contribuțiilor sociale aferente drepturilor de autor. Sau poate că guvernul le va reține direct de la sursă; adică de la guvern.

Am remarcat că mâna lungă și scormonitoare a guvernului nu intră doar în buzunarele bugetarilor și ale firmelor care încă mai cred că trebuie să își plătească taxele. Mai nou, această mână ajunge și la inițiativele legislative pe care le-am depus în Parlamentul României. Iar dacă memoria le e prea scurtă sau prea obosită, le amintesc de legile privind etnobotanicele, malpraxisul, agresiunea împotriva personalului medical, deblocarea posturilor din sistemul medical, transplantul și datele înscrise pe cardul național de sănătate. Toate aceste proiecte legislative, pe care le-am depus cu mult timp în urmă în parlament, stau de prea mult timp în comisii, în timp ce membri ai guvernului le pun pe tapet drept proiecte proprii.

Ar fi bine ca guvernul să acționeze și nu doar să reacționeze. În locul măsurilor pompieristice avem nevoie de inițiative parlamentare care să creeze un cadru legal care să supraviețuiască primei crize apărute într-un sistem.

Până atunci, guvernul Boc papă tot. Până și inițiativa parlamentară...

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, vă mulțumesc mult.