You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 15-09-2010

Sittings of the Chamber of Deputies of September 15, 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.32 Dan Ștefan Motreanu - declarație politică: "A început cel mai trist an școlar din istoria României";

 

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

"A început cel mai trist an școlar din istoria României"

Luni a început un nou an școlar. Nu au fost deschideri fastuoase, cu prezența președintelui sau a premierului, iar agențiile de presă nu au consemnat participări ale vârfurilor principalului partid de guvernământ. Din două motive nu am consemnat augustele lor prezențe. Primul, dar nu principalul, este simplu: 2010 nu este an electoral, deci nu sunt neapărat necesare afișările în public. Cel de-al doilea este însă capital: mai marii țării nu au riscat să dea ochii cu o categorie socială - cea a dascălilor - pe care au condamnat-o la salarii de mizerie și, în multe situații, la condiții de lucru mult sub standardele unui stat din Uniunea Europeană. De fapt, în ultimul timp, politica catastrofală din toate domeniile a "axei răului" - Băsescu-Boc - i-a determinat pe componenții acesteia să evite pe cât posibil contactul cu cetățenii.

Dacă nu au fost prezenți fizic la evenimentul din 13 septembrie, atât premierul, cât și președintele au găsit de cuviință să transmită câte un mesaj cu ocazia începerii noului an școlar.

Scurtul mesaj, 214 cuvinte, al președintelui Traian Băsescu, este antologic. Am descoperit că și domnia sa este posesorul unui clasic limbaj de lemn. Începutul și sfârșitul mesajului parcă ar fi extrase dintr-un discurs al lui Nicolae Ceaușescu ocazionat de un eveniment similar: "Doresc să urez celor aproximativ 3,3 milioane de elevi, care se vor îndrepta de luni spre sălile de clasă, mult entuziasm, curiozitate și putere de muncă. (...) Numai prin dezvoltarea unui simț al comunității în jurul școlii, în care toți actorii interesați să participe la îndrumarea copiilor noștri, vom avea generații mai educate, cu spirit civic, care prețuiesc cunoașterea și sunt animate de dorința de a învăța. Mult succes în noul an școlar tuturor elevilor și cadrelor didactice!" " Lipsesc doar aplauzele.

În ceea ce privește mesajul premierului Emil Boc, acesta a fost unul hilar și, evident, cu tentă electorală. O frază sugestivă în acest sens: "Viitorul an școlar este unul cheie pentru ceea ce înseamnă învățământul românesc. În 2009-2010 nu a fost ușor pentru nimeni, dar după ploaie apare soarele de fiecare dată". Dar soarele nu va apărea pentru toată lumea, dacă ținem cont de ce a spus la Turnu Severin același Emil Boc: "... din punct de vedere politic, în 2012, principalii câștigători vor fi cei care azi susțin Guvernul PDL, UDMR, UNPR și grupul minorităților naționale".

Este regretabil faptul că într-un mesaj care are printre adresanți și elevii, premierul nu renunță la elementele ce țin de campania electorală. Partea hilară a mesajului este cea în care premierul susține că "bacalaureatul a devenit un examen cu adevărat reprezentativ", venind cu argumentul: "au lipsit scandalurile legate de subiectele aflate înainte de vreme, metodele de fraudare a examenului au fost drastic reduse". Din păcate, toată lumea știe, rezultatele la bacalaureat - în ambele sesiuni din acest an - au fost mediocre, cu un grad mare de nepromovare, dar probabil primul ministru al României nu știe acest lucru. Și amuzant mi se pare și îndemnul adresat elevilor "să nu vă pierdeți în tot ce vă oferă televiziunea, pentru că adevărata educație se clădește în timp, citind carte după carte și nu urmărind serial după serial". O altă povață adresată elevilor: "Vă spun că important este să aveți o educație solidă, care să vă dea libertatea să alegeți ceea ce vreți să faceți în viață". Cred că Emil Boc a uitat în ce țară trăiesc acești elevi și cine și cum o conduce în acest moment. Sau poate nu s-a referit la România, ci la vreo altă țară din UE.

În ceea ce-l privește pe Daniel Funeriu, ministrul de resort, acesta a preferat să fie prezent la o serie de școli dintr-un fief încă sigur al PDL, județul Arad, dar nici aici nu a riscat să se întâlnească cu liderii de sindicat, el schimbându-și, conform relatărilor din presă, de trei ori traseul.

Acestea au fost "evenimentele" celei mai triste deschideri de an școlar din istoria României. Un an școlar care începe cu profesori sărăciți, la propriu și la figurat, cu 10.000 de dascăli mai puțini la catedre, cu elevi care încă învață în școli fără autorizații sanitare, în școli din mediul rural care nu diferă de cele din lumea a treia, și cu părinți care au grija zilei de mâine.