Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 15, 2010
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 15-09-2010 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 15, 2010

3. Prezentarea și dezbaterea moțiunii simple inițiate de 53 de deputați. (MS 7/2010) (amânarea votului final)

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

  ................................................

Atunci intrăm în ordinea de zi, începând cu moțiunea simplă. Este o moțiune simplă inițiată de 53 de deputați, membri ai Grupului parlamentar al PNL.

În legătură cu timpul alocat pentru dezbaterea acestei moțiuni simple, vă prezint următoarele informații: moțiunea simplă va fi citită de către unul dintre semnatari; Guvernului i se rezervă 40 de minute, pe care le utilizează la începutul și la încheierea dezbaterilor, pentru dezbateri luându-se în calcul câte 10 secunde pentru fiecare deputat, timpul alocat prezentându-se astfel: PDL - 19 minute; PSD+PC - 19 minute; PNL - 11 minute; UDMR - 4 minute; minoritățile naționale - 3 minute; Grupul deputaților independenți - 3 minute; deputații independenți fără apartenență la un grup - 2 minute.

Dacă sunt observații?

Dacă nu, vă supun la vot aceste propuneri...

Vă rog să pregătiți cartelele de vot.

Pe procedură, domnul Toader, până se pregătesc colegii.

  ................................................
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

  ................................................

Intrăm în votul cu privire la propunerile referitoare la timpul alocat dezbaterilor pe moțiune, revenim la programul nostru.

Vă rog să vă exprimați prin vot, dacă sunteți de acord cu propunerea făcută.

Votul este deschis. Vă rog să votați.

Votul s-a încheiat: 103 voturi pentru; 4 împotrivă; 3 abțineri.

Cu majoritate de voturi propunerile au fost aprobate.

Conform prevederilor Regulamentului, trebuie să întreb dacă își retrage de pe moțiune semnătura vreunul dintre semnatari? Nu.

Vă reamintesc că la moțiunea simplă nu pot fi depuse amendamente.

Pe procedură, domnul Eugen Nicolăescu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamna deputat Anastase - președinte de ședință,

Este ciudat ce se întâmplă în acest moment: ați declanșat procedura de dezbatere a moțiunii simple.

Este prima oară de când în Parlament se începe o dezbatere de moțiune și nu este în sală reprezentantul Guvernului. Unde este?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este, este!

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Păi, să fie la tribună, nu acolo, pentru că, altfel, o să avem impresia că noi vorbim singuri. (Aplauze.)

O clipă, că vă grăbiți degeaba!

Dacă domnul deputat-ministru nu știe unde-i este locul, este vina dumnealui. (Rumoare.)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Cred că domnul ministru preferă să stea cu colegii parlamentari. Sigur, acum și-a luat locul în banca Guvernului.

Am să îi invit pe liderii grupurilor parlamentare să depună la secretarii de ședință numele deputaților înscriși la dezbatere.

O invit pe doamna deputat Cristina Pocora pentru a da citire moțiunii.

Am să vă rog să facem și liniște pentru a o putea asculta.

Doamna deputat, vă rog, aveți cuvântul.

Doamna Cristina-Ancuța Pocora:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Moțiunea simplă depusă de Partidul Național Liberal se numește: "Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, instrument portocaliu pentru umilirea românilor!"

Oameni apăsați de griji și copleșiți de dările tot mai mari, ce nu le mai lasă nici un venit pentru o viață decentă...; cozi interminabile în fața unor ghișee cu funcționari nervoși și debusolați din cauza inconsecvenței măsurilor Guvernului...; un stat apăsător ce tâlhărește orice venit al oricărui român...; lipsa de speranță pentru ziua de mâine...

Și, nu - nu e realitatea vremurilor de dinainte de 1989! Este realitatea anului 2010, din România, și cea mai importantă realizare a Președintelui Traian Băsescu! Pentru că, indiferent de numele unui guvern, fie el și al eternului și fascinantului domn Boc, cauza tuturor realităților tragice din România se află în politica promovată de către alesul de la Cotroceni.

Astfel, dacă în anul 2004, o Românie întreagă a vibrat la promisiunea de "a trăi mai bine", în ultimii doi ani, pretențiile românilor au scăzut considerabil. Pentru că, peste o noapte electorală, "prințul pe cal portocaliu", proaspăt instalat la Cotroceni, s-a dat peste cap și s-a transformat în "balaurul cu șapte capete", toate șapte conducând ministere la masa Guvernului, capabile astfel să înghită orice speranță de mai bine a oamenilor.

Mulți dintre români au fost obișnuiți cu dictatura unui stat totalitar și represiv. Acum cu toții trebuie să ne obișnuim cu dictatura fricii de necunoscut.

1. Uciderea inițiativei.

Nimeni nu mai știe dacă respectă legea sau dacă este în afara ei, pentru că legile se schimbă de la o zi la alta, iar atunci când ele sunt promulgate, mare parte sunt declarate neconstituționale; nimeni nu mai știe ce taxe, când și unde trebuie să le plătească, pentru că legile fiscale din România au devenit ciurul prin care Guvernul Boc scurge banii contribuabililor; nimeni nu mai știe dacă va mai avea un loc de muncă, dacă va fi sau nu disponibilizat, și nici care este venitul lui de la o lună la alta.

Totuși, nu putem să nu remarcăm că dincolo de slugărnicia față de Cotroceni, acest Guvern are încă o caracteristică esențială: este unul eminamente laș! Și asta, pentru că el nu a ales să lupte împotriva unui adversar pe măsura sa, ci a ales drept victime pe cei care se pot apăra cel mai puțin: pensionarii, familiile tinere, copiii, persoanele cu dizabilități sau pe cei care au ales un drum propriu în viață și care trăiesc cu venituri din activități independente.

Acesta este motivul pentru care moțiunea pe care o dezbatem astăzi se îndreaptă împotriva haosului și dezordinii instaurate la Ministerul Muncii, împotriva politicilor promovate, care nu au fost în acord cu Programul de guvernare asumat și nu au reușit să asigure o lege a salarizării funcțională, o lege a pensiilor echitabilă.

În schimb, acești guvernanți au adus salarii și pensii mai mici pentru români și au reușit să instaleze un haos fără precedent în toate structurile aflate în subordinea ministerului, spulberând, astfel, orice speranță de mai bine a românilor.

Mai mult decât atât, acest guvern a lucrat țintit pe îngreunarea fiscalității aplicate atât societăților comerciale, cât și a celor care obțin venituri din activități independente. Adică a lucrat tocmai împotriva acelora care au ales să se susțină singuri, să contribuie la bunul mers al economiei reale. Ei sunt cei care nu așteptau subvenții de la stat, nu plângeau după alocări bugetare, nu încercau să tragă foloase necuvenite de pe urma statului. Sunt cei pentru care statul trebuia să asigure doar două lucruri: un cadru legislativ ferm și adecvat pentru susținerea și încurajarea activității, precum și un tratament administrativ corect.

Ce s-a întâmplat de fapt?

După ce acest guvern a "reușit" să aducă în colaps o mare parte din inițiativa privată prin introducerea impozitului forfetar, fapt care a generat închiderea a aproape 200.000 de firme și mii de șomeri, acum, același guvern haotic a decis să dea lovitura de grație celor care obțin venituri din activități independente: drepturi de autor și persoane fizice autorizate. Și, în mod paradoxal, nimeni nu a contestat noile biruri și taxe. Revolta a fost generată tocmai de maniera batjocoritoare de aplicare a acestei legi, adică:

 1. Modificarea Codului fiscal, cu aplicabilitate imediată, și nu peste șase luni, așa cum prevăd legile în vigoare. Mai mult, normele au fost date numai cu câteva zile înainte de expirarea termenului limită pentru plata obligațiilor prevăzute de acestea. În contextul în care mai vorbim și despre contradicții flagrante între textul legii și normele metodologie - haosul este singurul cuvânt care poate caracteriza această inițiativă.
 2. Incapacitatea administrativă de a prelua cererile miilor de oameni, lipsa de pregătire a funcționarilor responsabili în a sfătui contribuabilii, precum și formularele greoaie, imposibil de înțeles dacă nu ai studii economice.
 3. Reacția arogantă a autorităților care au încercat să demonizeze presa pentru propria lor incompetență, remarcabilă fiind însăși declarația premierului Boc: "Eu nu am cunoștință despre așa ceva. Atâta vreme cât situația nu există, este doar o afirmație... Oamenii stau la cozi, dar nu pentru situația pe care mi-o invocați...".

Domnilor guvernanți,

Este evident că nu aveți cunoștință despre nimic ce ține de România! Sunteți baricadați în Palatul Victoria și în Palatul Cotroceni, ghiftuiți de stimulente și de salarii uluitor de mari și sunteți lăudați că "faceți bine" de către... rudele sau prietenii PDL-iști deveniți consilieri peste noapte.

Da, dumneavoastră faceți foarte bine! Țara, însă, face prost!

Peste 600 de mii de persoane care exercită în România profesii liberale sunt batjocorite astăzi de guvernarea dumneavoastră.

O demonstrează haosul generat la plata contribuțiilor sociale de către cei care realizează venituri din activități independente, deși modificările la Codul fiscal erau pregătite de acum patru, cinci luni de zile, dar dumneavoastră nu ați fost în stare să le puneți în aplicare.

Nu ați pus la dispoziție logistica necesară corelării contribuțiilor sociale; nu ați pus la dispoziție formularele necesare, nu ați pregătit variante de plată on-line, nu ați pregătit mijloacele de colectare a banilor! Tot acest haos duce la imposibilitatea colectării banilor la buget.

Problema majoră nu se oprește aici însă, ci se adâncește odată cu instabilitatea legislativă continuă, chiar și după remanierea guvernului!

Nu există niciun fel de predictibilitate în politica de taxe și impozite a Guvernului, fie el și "Boc V". Dacă acum două luni Cabinetul Boc majora impozitele plătite de persoanele cu venituri din activități independente, de la începutul anului viitor, aceste impozite se pare că vor fi din nou majorate.

Majorarea contribuțiilor sociale de până la 35 la sută, de la 10,5 la sută, cât sunt în prezent, ar fi picătura care ar umple paharul pentru această categorie de persoane, deoarece, în urma majorării impozitelor, aceștia oricum nu mai pot beneficia de un credit la o bancă, și majoritatea preferă munca la negru.

În varianta propusă de Guvernul Boc, un practicant al unei profesii liberale ar urma să plătească 31,3% (CAS) plus 5,5% (contribuția pentru asigurările de sănătate) plus0,85% (contribuția pentru șomaj), adică 37,65%. Un procent inadmisibil, dacă ar fi să îl comparăm cu impozitele din alte state ale Uniunii Europene.

Acestea fiind spuse, se vede clar că disprețul guvernanților față de categoriile care înregistrează venituri din drepturi de autor pare a nu avea limite.

Concluzia este una singură și poate fi exprimată simplu, prin sintagma: "Nu dăm doi bani pe oamenii de valoare din România!", căci dumneavoastră, domnilor guvernanți, ați ales să veniți cu o fiscalitate excesivă, menită să aducă bani în buzunarele "clientelei portocalii".

2. Șomajul-politică de stat

Politica dumneavoastră în ceea ce privește creșterea gradului de ocupare a forței de muncă dovedește clar că ați eșuat lamentabil și pe acest palier.

Creșterea ratei șomajului s-a accentuat vizibil, căci dacă cifrele arată că în septembrie 2009, rata șomajului era de 6,9%, respectiv 625.000 de șomeri, în luna iulie 2010, aceasta era de 7,43%, respectiv 679.495 șomeri.

Deci numărul acestora a crescut cu aproximativ 50.000 de persoane, la care se adaugă și cei 74.000 de bugetari ce au fost disponibilizați prin actele normative adoptate în luna august a acestui an.

Deci peste 120.000 de șomeri în doar câteva luni.

Nu exista politici active care să-l stimuleze pe șomer să-și caute un loc de muncă; nu există politici active de stimulare și de susținere a angajatorilor. Singura politică dusă de Guvern este aceea a tiranului hapsân care își exploatează la sânge supușii.

Tinerii nu stau nici ei mai bine. Fără o politică care să armonizeze oferta educațională cu cererea de pe piața muncii, tinerii absolvenți de astăzi sunt condamnați la șomaj, la exil sau la o viață plină de lipsuri și frustrări. Tinerii nu sunt încurajați și susținuți să muncească. Tinerii nu sunt susținuți și încurajați să-și întemeieze o familie și să aibă copii.

Concluzia este evidentă: în România, contrar tuturor celorlalte țări, Executivul adoptă măsuri după ureche, fără o analiză atentă asupra rezultatului real anticipat de pe urma implementării lor.

Ne întrebăm care este strategia statului de monitorizare a șomajului și de redactare cu prioritate de politici de reconversie profesională care să ajute șomerii în găsirea unui loc de muncă?

15 septembrie 2010 - plen Cameră

În momentul de față, deși este foarte târziu, nu se vede niciun plan coerent care să ajute această categorie să treacă peste perioada dificilă în care se află.

Probabil că dumneavoastră nu ați aflat, domnilor guvernanți, că un executiv serios, competent ar trebui să se laude cu creșterea productivității prin măsuri aplicate în această direcție și nu prin trimiterea în șomaj a sute de mii de oameni.

În 2009, ați adoptat, domnilor de la PDL, braț la braț cu cei de la PSD, în regim de maximă urgență, legea salarizării unitare care a avut un singur scop: a înghețat salariile pentru anul 2010 și a tăiat sporurile.

Deși legea a fost adoptată de atâta timp, Ministerul Muncii nu a reușit să o facă până la acest moment funcțională. Acesta este motivul pentru care veniți acum cu o nouă lege care are, de asemenea, un singur scop: să justifice înghețarea salariilor pentru anul 2011.

Însă, ceea ce faceți nu se întâmplă în nicio țară din Uniunea Europeană. Nicăieri nu este elaborat un proiect diferit de lege a salarizării din șase în șase luni sau o dată pe an. Intenția de a elabora o nouă lege a salarizării demonstrează lipsa de viziune pe termen lung a acestui guvern.

Sunteți incapabili, domnilor, să oferiți predictibilitate, ca atare, cu judecata unui contabil de duzină, promovați în fiecare an câte o lege care să reglementeze situația punctuală cu care vă confruntați, deși România are nevoie de legi clare, pe termen lung, nu de încropeli, pe picior, de la an la an.

Cu aceeași nerușinare, veniți să discutați despre majorarea salariilor mici cu 10, 15 sau 20 la sută! Vă reamintim, însă, că, în momentul aplicării măsurilor de austeritate, ați anunțat, voi toți, membri ai cabinetului, caracterul temporar al reducerii cu 25% a salariilor din sectorul bugetar. Orice așa-zisă majorare sub 25% a salariilor, după 1 ianuarie 2011, reprezintă, de fapt, o prelungire a perioadei de reduceri salariale.

Din lungul șir al măsurilor aberante promovate de Ministerul Muncii, face parte și Ordonanța de urgență nr. 68 care prevede dispariția următoarelor instituții: Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Autoritatea Națională pentru Protecția Familiei și a Drepturilor Copilului (ANPFDC), Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) și includerea acestora ca direcții în cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, fără a reglementa, însă, atribuțiile Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, în vederea aplicării legislației specifice domeniilor pe care aceste instituții le gestionau.

Avem o situație unică în Uniunea Europeană: o instituție a administrației publice centrale va face acte de control la nivel micro și, potrivit acestui act normativ aberant, pe motiv de creștere a calității serviciului public, sunt tăiate peste 2700 de posturi, iar ministerul preia activitatea de inspecție socială. În ideea restructurării cheltuielilor, nimeni nu s-a gândit oare și cât costă deplasările în teritoriu pentru a inspecta activitatea unui centru social din Dorohoi, spre exemplu.

Această ordonanță de urgență a fost elaborată, ca și legile salarizării sau pensiilor, fără a avea la bază o analiză de specialitate și adoptată fără a fi supusă dezbaterii publice, căci dialogul cu partenerii sociali este ignorat cu desăvârșire de către acest Guvern.

După cum se prezintă astăzi situația, se poate considera că așa-zisele reorganizări/restructurări/reduceri de personal din aceste instituții, sub pretextul reducerii cheltuielilor administrative, survenite în mai puțin de un an, dovedesc atât lipsa de analiză, de gândire și de orientare, o manieră de acțiune pompieristică și haotică a dumneavoastră, cât și o modalitate sistematică de reducere a capacității administrative a instituțiilor din subordine și o centralizare excesivă.

Practic, România - membră cu drepturi depline în Uniunea Europeană - se întoarce în timp, în anii 1990 - 2000, prin intermediul politicilor promovate de dumneavoastră, și șterge cu buretele, peste noapte, condițiile, criteriile, angajamentele asumate în cadrul procesului de aderare, precum și obligațiile decurgând din tratatele și convențiile internaționale ratificate, cu privire la domeniile cărora li s-au circumscris activitățile instituțiilor acum desființate.

Cu alte cuvinte, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68 aduce României grave prejudicii, scoțând de pe agenda publică și de sub "lupa" societății civile drepturi, valori și principii constituționale și europene referitoare la egalitatea de șanse, tratament egal, protecția drepturilor copilului, protecția și integrarea persoanelor cu handicap, cu consecințe viitoare asupra îndeplinirii de către România a criteriilor politice.

Măsurile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68 constituie un pericol real pentru România cu privire la respectarea drepturilor omului, respectiv a drepturilor femeii, copilului și persoanelor cu handicap, ca urmare a dispariției acestor instituții.

Măsurile propuse de dumneavoastră sunt, pur și simplu, de natură contabilă, făcând abstracție de ceea ce se întâmplă în mod real în România, cu atât mai puțin în Europa și în lume.

Această ordonanță de urgență lovește puternic în drepturile și interesele categoriilor extrem de vulnerabile, mai ales în situație de criză economică: copii, persoane cu handicap, femei victime ale discriminării de gen, violenței domestice, traficului de persoane etc.

Gestionarea acestor problematici de către viitoare structuri de tip direcții sau servicii din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale nu va putea asigura continuitatea activităților din domeniu, acestea neavând independență, capacitate de decizie, resurse alocate.

În același timp, se pierde expertiza acumulată, se pierd fonduri și programe, iar copiii, persoanele cu handicap, femeile victime ale discriminării și violenței în familie rămân fără organisme și specialiști care să aibă capacitatea reală de a face analize și politici pentru susținerea și dezvoltarea lor.

Doamnelor și domnilor guvernanți,

Doamna președinte? Se pare că și domnul ministru și... Domnule președinte, am rugămintea ca domnul ministru să asculte textul moțiunii, pentru că este vorba despre sectorul pe care-l păstoriți.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu (din sală):

E ocupat!

Doamna Cristina-Ancuța Pocora:

Vă mulțumesc.

Dacă îl lasă și colegii, poate o să ne asculte.

Doamnelor și domnilor guvernanți,

În această perioadă de criză economică, România nu are nevoie de experimente, ci de instituții puternice și consolidate care să poată asigura protecția grupurilor și persoanelor vulnerabile, precum și justiție și egalitate pentru cetățenii săi.

În loc să includeți categoriile vulnerabile pe lista de priorități ale Guvernului din care faceți parte, precum și să-i considerați și să-i tratați pe români ca cetățeni europeni, ați ales să scădeți cu 25 la sută salariile asistenților maternali și ai celor personali ai persoanelor cu handicap, în condițiile în care îngrijirea necesită 24 de ore din 24. Ați ales să-i amenințați pe aceștia cu șomajul și neplata salariilor, deși asta înseamnă clar un risc de dezintegrare a rețelei de asistenți maternali, și așa insuficientă, pentru a cărei constituire și formare s-au consumat semnificative resurse materiale și umane.

Vă solicităm, domnule prim-ministru și ministru, să reveniți asupra acestei decizii aberante și haotice prin care ați desființat instituții foarte necesare României - stat membru al Uniunii Europene, de asemenea, să includeți categoriile vulnerabile pe lista de priorități ale Guvernului pe care îl conduceți și să considerați și să tratați românii ca cetățeni europeni.

Ați anunțat, de asemenea, o reducere cu 19% a personalului din asistența socială, deși în prezent se înregistrează o lipsă acută de personal specializat în domeniu, iar prestațiile sociale și salariile asistenților personali, în ultimele șase luni, nu s-au mai acordat în multe județe.

În condițiile în care primele persoane disponibilizate din sistemul bugetar au fost asistenții personali angajați cu contract de muncă în cadrul primăriilor, ați venit și ați declarat senini la posturile publice de televiziune că s-a făcut economie la buget prin tăierea unor drepturi de la persoanele cu handicap de 0,0002%, de parcă aceasta era soluția ca România să iasă din criză. S-a ignorat faptul că aceste persoane au cel mai mic venit din România, trăind sub nivelul de subzistență, prin diminuarea sumelor cuvenite pentru medicamente, dispozitive medicale, a indemnizației de însoțitor, prin lipsa centrelor de recuperare și integrare în societate, refuzul de angajare, lipsa accesibilizării instituționale și a mediului fizic și altele.

Haosul în sistem este, de fapt, generat de politicile promovate de guvern care, în loc să vizeze lucrurile esențiale, se reduc la numirile pe criterii politice în funcțiile de conducere, la oameni care uită motivul pentru care au fost numiți, astfel încât, în România, bătrâni, copii, tineri, persoane cu dizabilități, chiar și persoane active ajung să trăiască la limita subzistenței. Rețineți că nu ne referim astăzi la masacrul pe care dumneavoastră ați ales să-l faceți și în rândul pensionarilor, deoarece tot astăzi se va dezbate în plenul Camerei mult controversata Lege a sistemului unitar de pensii. Această temă a mai fost oricum subiectul unei moțiuni de cenzură, pe care dumneavoastră ați ignorat-o și probabil vom relua demersul dacă dumneavoastră alegeți să mențineți forma actuală a legii.

Pentru toate aceste motive, moțiunea pe care o prezentăm astăzi se îndreaptă împotriva unor politici ce nu au făcut altceva decât să scadă veniturile cetățenilor acestei țări și împotriva unei guvernări care nu mai reprezintă pe nimeni: nici mediul de afaceri, nici pe salariați, fie ei bugetari sau provenind din mediul privat, nici pe pensionari sau pe copiii acestei țări, arătându-le acestora un dispreț total.

Înlocuirea unui ministru cu altul în fruntea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale este praf în ochi aruncat electoratului. Atâta timp cât minciuna, cinismul, hoția și disprețul față de români vor fi principalele și singurele programe guvernamentale ale administrației Băsescu, nu contează cine din PD-L, UNPR sau UDMR se instalează în fotoliile ministeriale. Este momentul ca măcar în ultimul ceas al guvernării voastre să mai reparați ce se poate repara, pentru a ieși cu o oarecare demnitate din Palatul Victoria.

Pentru că în doi ani de zile ați demonstrat că nu aveți viziune și idei în ceea ce privește atenuarea impactului social generat de criza economică, Partidul Național Liberal vă propune, prin această moțiune simplă, o serie de măsuri, care abordează politicile sociale dintr-o perspectivă activă, constructivă și stimulativă, atât pentru mediul privat- angajatori- cât și pentru angajați sau grupuri vulnerabile:

1. Armonizarea Codului Muncii cu noile realități, mult mai dinamice, ale pieței muncii, prin promovarea simultană a două categorii de obiective legate de conceptul de flexisecuritate:

 • Creșterea flexibilității relațiilor de muncă simultan cu asigurarea unui echilibru între partenerii contractuali prin protejarea ocupării forței de muncă și mobilitatea forței de muncă;
 • Creșterea capacității de adaptare a resurselor umane la schimbările de ordin tehnologic și la dinamica locurilor de muncă prin asigurarea accesului la servicii de informare, consiliere și calificare/recalificare profesională, inclusiv pentru dezvoltarea carierei;
 • Crearea cadrului legal pentru munca ocazională, iar din punct de vedere administrativ, oferirea alternativei ghișeului unic electronic, pentru reducerea costurilor și barierelor administrative;

2. Dezvoltarea spiritului antreprenorial, în special prin susținerea și stimularea tinerilor întreprinzători.

3. Reevaluarea legislației salarizării unitare pentru personalul bugetar.

4. Creșterea calității condițiilor de muncă prin sprijinul acordat angajatorilor pentru investiții în tehnologii noi (cu grad redus de poluare și grad redus de expunere la accidente de muncă și boli profesionale); impunerea implementării cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă; promovarea muncii decente, a întreprinderii sustenabile și a coeziunii sociale prin dialogul social.

5. Susținerea prin programele sectoriale a obiectivelor promovate de Fondul Social European.

6. Crearea cardului de asigurat în sistemul asigurărilor sociale, elementul de bază al sistemului integrat unic de asigurări sociale (ghișeu unic electronic), oferind posibilitatea controlului din birou, în vederea reducerii fenomenului evaziunii fiscale și al muncii la negru, reducerea costurilor angajatorilor și a barierelor administrative.

7. Creșterea atractivității muncii pe piața albă prin acordarea de stimulente financiare angajatorilor, inclusiv pentru pregătirea angajaților, reducerea birocrației, flexibilizarea relațiilor de muncă, prin adaptarea Codului Muncii și a legislației muncii la situația economică actuală.

8. Susținerea angajatorilor în vederea introducerii tehnologiilor prietenoase cu sănătatea și siguranța salariaților în sistem bonus-malus la asigurările de accidente de muncă și boli profesionale, precum și coplata din acest buget a 1/3 din costul acestor tehnologii.

9. Întărirea dialogului social prin:

 • Îmbunătățirea cadrului legal privind legislația acordurilor colective de muncă și a conflictelor de muncă și a legii patronatelor;
 • Întărirea și promovarea activității comisiilor de dialog social de la nivelul prefecturilor, dar și cele ale administrației centrale, stabilind domeniile în care este necesar acordul și nu doar consultarea partenerilor sociali;

11. Creșterea ratei de activitate, a ocupării forței de muncă, prin:

 • Îmbunătățirea perspectivelor de ocupare ale grupurilor vulnerabile, simultan cu acordarea unor stimulente financiare întreprinderilor care angajează persoane aparținând acestor grupuri; scutirea de la plata CAS-ului (pe o perioadă de 6 luni) a angajatorilor care angajează persoane ce se află în șomaj, cu obligația păstrării raporturilor de muncă cel puțin 12 luni;
 • Scutirea de taxe și impozite, inclusiv contribuția la sistemul asigurărilor de șomaj, investitorilor în mediul rural care asigură locuri de muncă pe o perioadă de minimum 12 luni (perioada minimă de contribuție pentru a fi beneficiar de șomaj); acordarea unei indemnizații de formare profesională pentru persoanele din mediul rural la nivelul salariului minim pe economie, dacă acestea sunt înscrise și finalizează un program de formare profesională pentru adulți, pe durata participării la respectivul curs.

12.Reducerea ratei șomajului în rândul tinerilorîn condițiile asigurării unei tranziții facile de la școală la piața muncii pentru tinerii absolvenți și tinerii șomeri prin intermediul serviciilor de informare și consiliere privind cariera; adaptarea curriculei educaționale la noile cerințe de calificări; încurajarea mecanismelor de stagiatură și practică în întreprinderi, prin acordarea de deductibilități acestora.

13. Egalitate de șanse -promovarea politicilor de gen în strânsă legătură cu principiile promovate de Uniunea Europeană.

14. Incluziune și asistență socialăprin focalizarea acordării venitului minim garantat categoriilor celor mai defavorizate; descurajarea dependenței de măsurile de asistență socială.

15. Promovarea "incluziunii active" a grupurilor vulnerabile, combinând politicile de integrare pe piața muncii, cu acordarea unui venit suficient și cu dezvoltarea unui sistem stimulativ de servicii sociale (dezvoltarea sectorului de economie socială).

16. Realizarea Strategiei pentru persoanele vârstnice.

17. Crearea cadrului legal de finanțare a sistemului creșelor și grădinițelor prin bonuri valorice acordate angajatorilor (tichetele de creșă).

18. Oferirea bonusurilor angajatorilor care sprijină voluntariatul angajaților prin plata la nivelul salariului minim din bugetul asigurărilor sociale de șomaj pentru perioadele în care salariații realizează activități de voluntariat în folosul grupurilor vulnerabile.

19. Dezvoltarea serviciilor sociale în paralel cu reducerea volumului prestațiilor financiare directe, ceea ce necesită creșterea calității serviciilor prestate fără a crește efortul bugetar din partea statului, crearea de locuri de muncă și, prin aceasta, sistemul de servicii sociale se transformă din consumator de fonduri în "plătitor de taxe", diversificarea serviciilor pentru familie, în funcție de nevoile beneficiarilor (copii, persoane cu dizabilități, vârstnici).

20. Descentralizarea bugetelor aferente serviciilor sociale și prestațiilor financiare către autoritățile locale, pentru creșterea flexibilității în accesarea fondurilor comunitare.

21. Dezvoltarea unor mecanisme locale prin care comunitatea să decidă cu privire la propriile nevoi (reconstruirea ideii de comunitate și implicarea acesteia în rezolvarea propriilor probleme - reconstruirea spiritului comunitar), cu rezultatul creșterii coeziunii sociale și implicarea mai activă a comunităților locale în rezolvarea problemelor lor.

22. Promovarea dezvoltării serviciilor sociale în funcție de nevoile locale (nu sunt unități administrative obligatorii prin lege, ci sunt servicii oferite de profesioniști, decise de primar în funcție de nevoile identificate ale comunității).

23. Externalizarea serviciilor de evaluare, monitorizare, stabilire a măsurilor și drepturilor financiare către profesiile liberale din domeniu (ex. asistenți sociali, psihologi), cu scopul modificării percepției publice cu privire la statul paternalist, prin eliminarea intervenției directe din partea reprezentanților statului; profesionalizarea serviciilor sociale (prin realizarea acestora de către profesioniști, nu de către funcționari publici), ceea ce va conduce la creșterea calității serviciilor sociale acordate în domeniul public sau privat.

Acestea sunt, domnule ministru,... Se pare că nu ați ascultat cu mare atenție moțiunea... doar câteva dintre măsurile necesare pentru crearea unui sistem social și al pieței muncii, aliniat la normele Uniunii Europene și care, odată adoptate, ar putea duce la bunăstarea românilor și la echitate socială. Nu ținem la paternitatea ideilor, n-ar trebui să vă fie rușine să le preluați și să le aplicați, atâta timp cât acestea vor transforma în realitate măcar o parte din promisiunile electorale, învelite în sloganul "Să trăiți bine!".

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, doamna deputat, pentru lectura interesantă a textului moțiunii.

O să-l rog acum pe domnul ministru Ioan Botiș care, cu certitudine, chiar dacă nu a fost tot timpul cu ochii pe doamna deputat, cunoaște textul moțiunii și poate să prezinte un punct de vedere extrem de autorizat.

Domnule ministru, aveți cuvântul.

Domnul Ioan-Nelu Botiș (ministrul muncii, familiei și protecției sociale):

Domnule președinte, vă mulțumesc.

Doamnelor și domnilor deputați,

Doamnelor și domnilor,

Domnule ministru Nicolăescu,

Doamna deputat Pocora,

Aș dori să vă asigur că știu cu exactitate unde îmi este locul și sunt onorat că fac parte din Parlamentul României.

Am avut o ezitare în a-mi ocupa locul de ministru, legată de modalitatea plăcută de a mă întâlni cu colegii din Cameră și de promisiunea făcută lor de a ține o legătură permanentă, în vederea punerii în practică a programului de guvernare și a susținerii acestui program de către domnii parlamentari.

Doamna deputat Cristina Pocora, vă admir săptămânal în comisie și cu atât mai mult sunt îndreptățit să vă urmăresc foarte atent și, cu siguranță, am reușit să citesc integral textul moțiunii pe care l-am primit și vă mulțumesc pentru acest lucru.

Am fost tentat la un moment dat să răspund în aceeași notă, ușor oratorică, i-aș spune, și vă rog să luați între ghilimele ceea ce spun, pentru că introducerea a fost făcută din "Harap-Alb", din "Povești nemuritoare" și aș fi așteptat mai multă rigoare din partea unor colegi care cunosc foarte bine ceea ce se întâmplă în Ministerul Muncii.

Am avut îndoieli și am verificat dacă aceste îndoieli sunt într-adevăr regăsite în textul moțiunii, am avut îndoieli legate de faptul că această moțiune poate reprezenta un copy paste, pentru că am regăsit foarte multe fraze într-o altă moțiune, depusă acum câtva timp la adresa domnului ministru Șeitan.

De asemenea, am întrebări legate de perioada la care dumneavoastră faceți referire. Aveți în textul moțiunii trimiteri la anul 2009. Este o moțiune și împotriva PSD-ului? Dacă da, poate că este o ocazie bună și pentru colegii din PSD să aducă răspunsuri la unele din problemele pe care dumneavoastră le-ați ridicat.

Dar am rămas până la urmă la ideea de a vă da un răspuns coerent, tehnic și profesional și acolo unde sunt urme de îndoială, vă rog să le ridicați și promisiunea mea este aceea de a vă răspunde cu profesionalism.

Primul punct și fiind de structură inginer am să mă duc pe fiecare problemă ridicată de domniile dumneavoastră și am să răspund, neevitând nici o problemă pe care dumneavoastră ați ridicat-o aici.

Primul punct, legat de uciderea inițiativei. Pornind de la premisa existenței unei crize economice extinse la nivel global, criză care din nefericire nu a ocolit nici România. Așa cum se știe, la nivelul anului 2009 și cu o continuare la nivelul anului 2010, România s-a angajat prin semnarea unor acorduri de împrumut cu organismele financiare internaționale să mențină stabilitatea economică și să respecte țintele de deficit ale bugetului consolidat, în cei doi ani.

Acest lucru este absolut necesar pentru diminuarea dezechilibrelor existente și pentru menținerea deficitului bugetar în limite sustenabile, de natură să creeze premisele relansării economice.

În acest context, este necesar să se precizeze că în anul 2009 cheltuielile totale anuale pentru pensii în România au fost de circa 39 miliarde lei, constituind cea mai mare categorie de cheltuieli bugetare, ponderea acestora în p.i.b. fiind de 8%, cu o tendință de creștere.

De asemenea, bugetul asigurărilor sociale de stat a înregistrat și înregistrează încă din anul 2006 deficite anuale, în anul 2009 ajungând la cel mai mare deficit, cu o valoare de 1,5 miliarde euro.

Principiul contributivității, principiul obligativității apartenenței la sistemul public de pensii, precum și principiul solidarității sociale, reprezintă principiile care guvernează atât sistemul actual, dar care îl vor guverna și pe cel viitor.

Aceste principii presupun ca toate persoanele care obțin venituri profesionale, inclusiv din desfășurarea unor activități independente, să contribuie solidar cu toate categoriile sociale care realizează venituri la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Participarea la sistemul public de pensii nu reprezintă în sine numai majorarea veniturilor bugetului din care se plătesc pensiile, ci constituie garanția evitării dependenței sociale în anumite situații care se ivesc pe parcursul vieții sau la anumite vârste, care fac vulnerabile financiar aceste persoane.

Față de cele prezentate, este greu de înțeles atitudinea prin care Grupul parlamentar al PNL acordă acest vot de blam Guvernului pentru inițiativa corect intenționată de a asigura tuturor cetățenilor care realizează venituri ca urmare a unor activități profesionale desfășurate, dependente sau independente, protecție în situații ce pot conduce la pierderea posibilităților de susținere, absolut reale în perioada dinspre finalul vieții. Astfel de măsuri de asigurare a susținerii sociale ar trebui încurajate de către oricare partid aflat sau nu la guvernare.

De altfel, putem susține chiar că a conștientiza propriii cetățeni cu privire la necesitatea de a se afla integrați în sistemul public de pensii ar trebui să constituie o preocupare permanentă și nu o atitudine de respingere și de instigare nefundamentată.

Scoțând în evidență unele aspecte privitoare la procedurile birocratice pe care în perioada sa de guvernare Partidul Național Liberal le-ar fi putut elimina, dacă tot consideră că pot fi eliminate în totalitate, acest partid recunoaște, de fapt, propriile vulnerabilități și limite în modernizarea actului administrativ și al serviciului public, cu atât mai mult cu cât din moțiune ar rezulta că PNL deține adevărul absolut și soluții infailibile.

Deși în moțiune nu se precizează în mod expres, intuim că aceasta se referă la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.58 din 2010, ordonanță care reprezintă, la o analiză atentă, un curajos început spre legalizarea întregii piețe a muncii, mai exact spre reducerea formelor mascate ale muncii prin așa-numitele modalități de retribuire sub diverse alte forme decât cele reglementate de legislația muncii.

Nu putem astfel decât să ne întrebăm: în opinia liberală, este mai grav să respectăm prevederile legale sau să le încălcăm?

Pentru o mai bună informare, precizăm faptul că OUG nr.58 din 2010 a fost modificată, astfel încât sarcinile persoanelor care desfășoară activități independente fiind retribuite pe baza drepturilor de autor, să fie preluate de către plătitorul de venit.

Ordonanța nr.58/2010, astfel cum a fost modificată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.82/2010, definește cu claritate noțiunea de venituri de natură profesională altele decât cele salariale, precizându-se faptul că, în înțelesul acestui act normativ, sunt venituri realizate din drepturi de autor și drepturi conexe, astfel cum sunt acestea prevăzute de Codul fiscal și/sau venituri realizate din activități profesionale desfășurate în baza contractelor/convențiilor încheiate potrivit Codului civil.

Asupra acestor venituri se datorează doar contribuțiile individuale de asigurări sociale și asigurări pentru șomaj, plata contribuțiilor de sănătate pentru veniturile obținute din activități profesionale, altele decât cele salariale, efectuându-se în condițiile Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare.

Aceeași ordonanță stipulează faptul că veniturile de natură profesională pentru care se datorează și se plătesc contribuțiile individuale de asigurări, pentru asigurări sociale și șomaj, se iau în calcul la stabilirea cuantumului pensiei și a indemnizației de șomaj, potrivit legii, persoanelor în cauză fiindu-le recunoscută perioada de stagiu.

Aceeași ordonanță evidențiază și acele situații în care sunt realizate venituri de natură profesională rezultate din drepturi de autor și drepturi conexe în mod ocazional, respectiv cu caracter de regularitate, precizându-se pentru fiecare dintre situații dacă se datorează sau nu contribuții individuale la sistemul de asigurări sociale. Și am să detaliez.

 1. Persoanele care în mod ocazional realizează, pe lângă veniturile de natură salarială, și venituri rezultate din drepturi de autor și conexe, nu datorează contribuții individuale și pentru aceste venituri de natură profesională.
 2. Persoanele care realizează cu caracter de regularitate, pe lângă veniturile de natură salarială, și venituri de natură profesională, drepturi de autor, datorează contribuțiile individuale și pentru aceste venituri de natură profesională la o bază de calcul ce nu poate depăși de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
 3. Persoanele care realizează cu caracter de regularitate exclusiv venituri de natură profesională, vorbim de drepturi de autor, datorează contribuțiile individuale la aceeași bază de calcul ce nu poate depăși de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, impune obligația plătitorului de venit de a declara, calcula, reține și plăti contribuțiile individuale de asigurări sociale și de asigurări pentru șomaj și totodată de a depune declarațiile privind evidența nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională altele decât cele de natură salarială.

Și aceste declarații, rețineri, plăți se fac până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, începând cu 13 septembrie, plătitorul de venit va depune lunar, dacă este cazul, declarația și va face plata contribuțiilor individuale de asigurări sociale și de asigurări pentru șomaj corespunzătoare veniturilor obținute în situațiile prevăzute în ordonanță.

Ordonanța redefinește baza de calcul la care se datorează contribuțiile individuale de asigurări sociale și de asigurări pentru șomaj, așa cum am precizat și anterior, aceasta nu poate depăși în cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Cuprinde, de asemenea, reglementări cu privire la procedura de restituire sau compensare a sumelor reprezentând contribuții achitate în plus ca urmare a depășirii plafonului de 5 salarii medii brute pe economie menționat mai sus.

Sumele reprezintând contribuții achitate în plus ca urmare a depășirii plafonului se restituie sau se compensează la cererea asiguratului, depusă la casele teritoriale de pensii, respectiv agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București. Aceste instituții au obligația de a transmite cererile către Casa Națională de Pensii și către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Punctul 2 sesizat și prezentat în materialul moțiunii, șomajul- politică de stat.

Doamnelor și domnilor deputați,

O prioritate constantă a Guvernului Boc este reducerea șomajului și creșterea gradului de ocupare a forței de muncă.

Cea mai bună formă de protecție socială pe care Guvernul a aplicat-o este asigurarea locurilor de muncă pentru cetățenii români, deoarece numai prin adoptarea și implementarea unor politici active și susținute de ocupare se poate asigura un echilibru social, politica de stat fiind aceea a ocupării, a obținerii veniturilor din muncă.

Ca urmare a aplicării acestor politici, în condițiile în care România se confruntă cu o criză economică și financiară, rata șomajului înregistrat, deși a cunoscut o evoluție crescătoare pe parcursul anului 2009, în anul 2010, începând cu luna aprilie 2010, rata șomajului s-a diminuat de la 8,36% în luna martie la 7,39% la finele lunii iulie, numărul de șomeri scăzând în aceeași perioadă cu 89.495 de persoane, de la un număr de 765.285 persoane în luna martie, la 675.790 persoane la finele lunii iulie.

Este cert că măsurile de politică adoptate și implementate în această perioadă și-au dovedit eficiența pe piața muncii.

În primele 7 luni ale anului 2010, ieșirile din șomaj prin încadrarea în muncă, repet, prin încadrarea în muncă, se cifrează la 226.623 persoane. Aceste ieșiri au fost superioare intrărilor în șomaj prin disponibilizări curente și colective de personal care se situează la 221.736 de persoane.

Acest aspect se remarcă începând cu luna aprilie, când intrările în șomaj din disponibilizări au fost de 28.555 de persoane, în timp ce ieșirile prin încadrare au fost de 41.491.

De altfel, începând cu aceeași lună, evoluția lunară ne arată indicatori pozitivi. Acest lucru înseamnă că intrările în sistem au fost mai mici decât ieșirile. Practic, dacă ar fi să exemplific, în luna mai am avut intrări în sistem - și vorbesc aici de cei care au intrat în șomaj de 24.635 de peroane și ieșiri prin încadrare de 40.583. Deci, avem o diferență de 15.984 de persoane. În luna iulie, avem intrări în sistem de 22.996 și ieșiri prin încadrare de 25.574, o diferență de 2.578 în favoarea celor care au fost încadrați în muncă.

Prin aplicarea politicilor de ocupare, s-a reușit în perioada 2009-31 iulie 2010 plasarea pe piața muncii, chiar în condițiile dificile pe care le traversează țara, a circa 550 de mii de persoane, 304.588 persoane în anul 2009, iar până în data de 31 iulie 2010, 239.167 de persoane.

Pentru susținerea mediului de afaceri, singurul care poate fi motorul creșterii economice, Guvernul a adoptat o serie de acte normative menite să sprijine financiar eforturile de a menține salariații existenți sau de a crea noi locuri de muncă într-o perioadă dificilă.

Aceste măsuri sunt următoarele.

1. Scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii pe perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității potrivit Codului muncii, pe o perioadă de 3 luni, atât a angajatorilor, cât și a salariaților, măsură care a avut aplicabilitate pe perioada anului 2009, în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr.28/2009, modificată și completată.

Măsura a fost prelungită și pe perioada anului 2010, începând cu luna februarie, urmând a se încheia la finele anului 2010, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.4 din 2010 privind reglementarea unor măsuri de protecție socială pentru anul 2010. Prin această măsură s-a reușit consolidarea locurilor de muncă la angajatori și menținerea activă a salariaților în cauză.

De această măsură au beneficiat 6.987 de angajatori, 292.268 persoane în 2009, iar în anul 2010 7.138 de angajatori. Repet - 2010, 7138 angajatori și 204.942 persoane în anul 2010 până la această dată.

2. Scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajatorii care în anul 2010, pe lângă locurile de muncă nou create, stabilesc, în condițiile legii, raporturi de muncă cu persoanele provenite din rândul șomerilor, aflate în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă cu minim 3 luni anterioare datei angajării și pe care le mențin în activitate pe o perioadă de cel puțin 12 luni, OUG nr.13/2010 privind reglementarea unor măsuri în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă și a diminuării șomajului în 2010. De această măsură au beneficiat în acest an 1.297 de angajatori care au încadrat 2.097 de șomeri aflați în evidențele agenției de mai mult de 3 luni.

Măsurile de politică activă care au țintit mediul de afaceri au fost completate de acțiunile agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă de a aplica măsuri active de combatere a șomejului cu adresabilitate mai ales grupurilor vulnerabile pe piața muncii, printre care se numără tinerii, șomerii de peste 45 de ani și cei care mai au 3 ani până la împlinirea vârstei de pensionare, șomerii unici întreținători ai familiilor monoparentale, persoane cu handicap.

În vederea asigurării competitivității forței de muncă, dar și adaptării acesteia la condițiile actuale, au fost realizate cursuri de formare profesională pentru persoanele în căutare de loc de muncă, cu susținere financiară din bugetul asigurărilor pentru șomaj, cu convingerea că investiția în capitalul uman este cea mai importantă.

În perioada ianuarie 2009 - 31 iulie 2010, un număr de 54.676 de persoane au fost cuprinse în cursuri de formare profesională; 31.883 persoane în anul 2009 și 22.793 persoane până acum, în 2010.

Au fost ocupate din rândul celor care au urmat această modalitate de formare profesională 24.987 de persoane în 2009 și 9.765 de persoane în 2010. Vorbim de cifre parțiale pentru 2010.

De asemenea, alte 2.755 de persoane au beneficiat de formare profesională finanțată din alte fonduri decât bugetul asigurărilor pentru șomaj, Fondul social european, programe PHARE, 1.301 persoane în anul 2009, 1.454 persoane în 2010, din care s-au încadrat în muncă 816 persoane, 622 persoane în anul 2009 și 194 în 2010.

Din anul 2009, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă implementează proiecte finanțate din Fondul social european, proiecte care au ca obiectiv dezvoltarea capacității instituționale de a oferi servicii de formare profesională la standarde europene care duc la ocupare pe piața muncii.

În vederea stimulării ocupării tinerilor, s-a acționat atât prin acordarea de subvenții angajatorilor, cât și stimularea financiară a absolvenților prin acordarea de prime de încadrare. În anul 2009, au beneficiat de astfel de prime 2989 de absolvenți, iar în anul 2010, date parțiale, 2.356 de absolvenți.

Pentru asigurarea unei tranziții mai ușoare de la școală la viața profesională, s-au aplicat prevederile Legii nr.72 din 2007, acordând subvenții angajatorilor care, pe perioada vacanțelor, dar nu mai mult de 60 de zile, încadrează elevi și studenți.

În anul 2009 au fost încadrați prin această formă de stimulare 610 elevi și 206 studenți, iar în acest an, 363 de elevi și 56 studenți.

Știind că oportunitățile de ocupare în unele zone geografice sunt reduse, am continuat să stimulăm mobilitatea pe teritoriul României, prin acordarea de prime de încadrare și de instalare celor care acceptă un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 de km de domiciliu sau acceptă să-și schimbe domiciliul pentru a ocupa un loc de muncă.

În anul 2009 au fost acordate 949 prime de încadrare și 1.284 prime de instalare, iar în anul 2010, 1.162 prime de încadrare și 1.141 prime de instalare.

Pentru implementarea politicilor active de ocupare, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a cheltuit din bugetul asigurărilor pentru șomaj suma de 202,5 milioane lei în 2009 și 161,7 milioane în primele 7 luni ale anului 2010.

În scopul prevenirii șomajului de lungă durată și stimulării șomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocații pentru 18.033 de șomeri, din care 8.279 femei.

Șomajul în rândul persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani sau șomeri unici susținători ai familiior monoparentale reprezintă în continuare o problemă importantă a pieței muncii.

Astfel, în primele 7 luni ale anului 2010, s-a reușit încadrarea prin intermediul măsurii de subvenționare a locului de muncă 10.444 persoane, din care 10.166 șomeri peste 45 de ani, 278 șomeri unici susținători ai familiilor monoparentale.

Prin măsura de subvenționare a șomerilor care mai au 3 ani până la pensie, s-a realizat încadrarea în muncă a 185 de persoane.

Stimularea mobilității geografice a forței de muncă a contribuit la ocuparea a 2.303 persoane, din care: 1.162 persoane prin încadrarea într-o localitate la o distanță mai mare de 50 de km față de domiciliu, persoane care au beneficiat de primă de încadrare.

Doamna deputat Cristina Pocora, vă rog să vă notați cifrele. Sunt foarte importante. Urmăresc evoluția în timp a realizărilor Ministerului Muncii.

1.141 persoane prin încadrarea în altă localitate cu schimbarea domiciliului; persoanele au beneficiat de primă de instalare.

Prin subvenționarea angajatorilor care încadrează absolvenți ai instituțiilor de învățământ s-a realizat încadrarea a 4.083 de persoane, iar numărul absolvenților beneficiari de primă de încadrare a fost de 2.356 persoane.

Prin măsura de subvenționare a locului de muncă la angajator pentru încadrarea persoanelor cu handicap s-a realizat ocuparea a 142 de persoane.

În urma acordării de servicii de consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri, 356 de persoane au inițiat astfel de activități independente.

Prin măsura de subvenționare a cheltuielilor cu forța de muncă efectuată în cadrul unor programe pentru dezvoltarea comunității locale, s-a realizat ocuparea temporară a 13.811 persoane, dintre 7.836 prin încadrarea pe o perioadă de minim 6 luni.

Din Fondul Social European sunt disponibile resurse pentru dezvoltarea resurselor umane, acestea fiind direcționate către următoarele principale grupuri țintă: lucrători persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și șomeri, persoane inactive, persoane supuse riscului excluziunii sociale.

Operațiunile stabilite în axa prioritară nr.3, Creșterea adaptabilității lucrătorilor și întreprinderilor, sprijină adaptabilitatea angajaților la mediul economic în schimbare și la provocările globalizării pentru a face față introducerii tehnologiilor moderne, a noilor forme de organizare a muncii și pentru a promova flexibilitatea și mobilitatea ocupării forței de muncă.

Pe parcursul anilor 2009-2010, au fost lansate scheme de finanțare pentru proiecte dedicate creșterii capacității forței de muncă la modificările tehnologice și economice. Și țin să fac aici o paranteză: aceste propuneri vin și se compatibilizează direct cu strategia pe 2020 sau până în 2020 a Comisiei Europene.

Pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, în special prin susținerea și stimularea tinerilor întreprinzători, conform Legii nr.76 din 2002, una dintre măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă, implementată de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă este acordarea de consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.

În cursul anului 2010, ne-am propus ca peste 4.600 de persoane până la sfârșitul anului să beneficieze de serviciile de consultanță și asistență în domeniul antreprenorial.

Obiectivele de creștere a ratei de activitate și a ocupării forței de muncă sunt statuate și le regăsiți în strategiile și programele guvernamentale după cum urmează:

 1. Programul de guvernare 2009-2012, prin care se stabilește ca obiectiv de guvernare în domeniul pieței muncii echilibrarea pieței muncii și creșterea gradului de ocupare a forței de muncă.
 2. Programul național de reformă 2007-2010, care prevede ca prioritate în domeniu creșterea gradului de ocupare și a ratei de participare pe piața muncii prin realizarea unei piețe a muncii favorabile creării de noi locuri de muncă, îmbunătățirea adaptabilității întreprinderilor și lucrătorilor, stimularea ocupării forței de muncă și îmbunătățirea calității resurselor umane.
 3. Strategia națională pentru ocuparea forței de muncă 2004-2010. În perioada imediat următoare, este programată elaborarea unui nou cadru strategic și programatic în domeniul ocupării forței de muncă în acord cu Strategia Europa 2020, recent adoptată la nivel european și cu consultarea partenerilor sociali și a tuturor factorilor interesați.

Pilonul central al viitoarei strategii va fi creșterea ratei de ocupare a forței de muncă, astfel încât ținta națională în domeniu să susțină realizarea țintei europene care vizează atingerea ratei de ocupare - și aici încă o paranteză, a ratei de ocupare pe segmentul de vârstă 60-64 de ani, cei care sunt în domeniu, știu care este diferența, a ratei de ocupare de 75% până în anul 2020.

În ceea ce privește măsurile de stimulare a ocupării persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile, acestea sunt prevăzute în legislația actuală, după cum urmează: Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, care prevede măsuri de stimulare a încadrării în muncă a șomerilor aparținând grupurilor cu un statut precar pe piața muncii - șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, persoane cu handicap, tineri absolvenți, persoane care mai au trei ani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare; Legea nr.116/2002 privind prevenirea și combaterea marginalizării sociale, care prevede realizarea unui acompaniament social personalizat pentru tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani, aflați în dificultate și confruntați cu riscul excluderii profesionale, în scopul facilitării accesului lor la un loc de muncă.

Facem precizarea că, în acest context, multiplicarea măsurilor de subvenționare a ocupării nu este suficientă și poate determina distorsiuni ale pieței.

Din practica europeană a reieșit faptul că cele mai bune intervenții pentru reducerea incidenței șomajului, în special în rândul grupurilor vulnerabile, sunt asistența și consilierea personalizată acordate șomerilor și asigurarea accesului la oportunități de dezvoltare a competențelor profesionale.

Acest tip modern de orientare a serviciilor este promovat prin mecanismele de finanțare oferite de Fondul Social European, programul operațional sectorial "dezvoltarea resurselor umane."

Consider că aceste cifre și toate acțiunile întreprinse vorbesc de la sine. Toate acțiunile Ministerului Muncii s-au bazat și se bazează pe solidaritate și au venit în sprijinul cetățenilor, oferindu-le acea susținere de care fiecare dintre noi are nevoie în vremuri grele.

În ceea ce privește măsurile promovate de Ministerul Muncii având ca scop reducerea ratei șomajului în rândul tinerilor, cadrul actual prevede ca principale modalități de facilitare a tranziției de la școală la muncă a tinerilor următoarele: oferirea intensificată a serviciilor de informare și consiliere privind cariera, servicii ce sunt oferite și în școli de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă; stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților; asigurarea accesului rapid la măsuri de ocupare pentru tinerii șomeri.

Pe termen scurt este programată modificarea și completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, prin care se urmărește simplificarea condițiilor de implementare și facilitarea accesului la programe de ucenicie la locul de muncă.

În ceea ce privește flexibilizarea relațiilor de muncă, în cursul acestui an, Codul muncii va fi supus modificării.

Modificările legislative vor avea la bază negocierile cu partenerii sociali reprezentativi la nivel național, în vederea instituirii unor relații de muncă flexibile, care să asigure atât protecția salariaților, cât și crearea condițiilor care să permită companiilor să se dezvolte.

Considerăm că o legislație mult prea restrictivă nu face decât să încurajeze munca la negru și să îngreuneze dezvoltarea companiilor.

Reglementările naționale cu privire la simplificarea procedurilor de angajare și concediere a lucrătorilor sunt în concordanță cu dispozițiile comunitare în domeniu. Cu toate acestea, apreciem că sunt necesare consultări cu partenerii sociali reprezentativi la nivel național, în vederea identificării soluțiilor legislative de modificare a prevederilor corespunzătoare din Legea nr.53/2003, Codul muncii, în scopul flexibilizării relațiilor de muncă și a facilității accesului pe piața muncii, ceea ce ar scoate la iveală raporturile de muncă din zona neagră și mai ales gri a economiei în zona fiscalizată, reducând fenomenul muncii nedeclarate.

În acest scop, în perioada următoare vom aproba inclusiv strategia privind combaterea muncii nedeclarate.

În vederea creșterii capacității de adaptare a resurselor umane la schimbările de ordin tehnologic, precum și pentru reducerea barierelor de ordin administrativ, vom avea în vedere îmbunătățirea registrului general de evidență a salariaților.

Deși există în prezent reglementări referitoare la desfășurarea activităților cu caracter sezonier, cum ar fi munca temporară, reglementată de dispozițiile Legii nr.53/2003, Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, și ale HG nr.938/2004 privind condițiile de înființare și funcționare, precum și procedura de autorizare a agentului de muncă temporară, precum și posibilitatea încheierii contractului individual de muncă pe durată determinată cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă, precizăm că, referitor la reglementarea raporturilor de muncă ocazionale, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale lucrează la elaborarea și prezentarea unui proiect de act normativ privind munca zilierilor.

3. Salarizarea unitară în sistemul bugetar - sublimă, dar lipsește cu desăvârșire.

Doamnelor și domnilor deputați,

Mi-ați pus niște întrebări, vă rog să îmi permiteți să vă răspund acestor întrebări în mod profesionist. Vă rog să aveți răbdare.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule ministru,

Eu o să vă rog să fiți foarte scurt...

Domnul Ioan-Nelu Botiș:

Ascultați tot materialul, pentru că materialul este extrem de complex.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule ministru Botiș,

Mă auziți? Se aude la Bistrița?

Domnul Ioan-Nelu Botiș:

Se aude întotdeauna.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule ministru,

Aveți un timp limitat, deci vă rog să vă înscrieri în timp. dacă aveți întrebări răspundeți foarte pe scurt și vă rog să vă înscrieți în timpul care v-a fost acordat.

Domnul Ioan-Nelu Botiș:

Domnule președinte,

Cu tot respectul, colegii de la UDMR mi-au acordat timpul dumnealor, colegii de la PDL de asemenea.

Domnul Ioan Oltean:

Și PDL-ul are timpul limitat. Deci toți aveți timpii limitați astăzi. O să vă rog să vă înscrieți în timpii pe care Biroul permanent ni i-a aprobat.

Domnul Ioan-Nelu Botiș:

Salarizarea unitară

Deși începând cu anul 2000 toate programele de guvernare au inclus obiectivul elaborării unei legi unice, care să reglementeze salarizarea personalului plătit din fonduri publice, acest obiectiv a fost realizat de abia în anul 2009, prin adoptarea Legii-cadru nr. 330/2009.

Propunerea dumneavoastră de a reevalua legislația salarizării unitare pentru personalul bugetar a fost realizată încă de la începutul anului 2010, întrucât, în Acordul cu Fondul Monetar Internațional este stabilită și asumată modificarea și simplificarea în continuare a Legii nr. 330.

Abandonul categoriilor vulnerabile

În ceea ce privește reducerea personalului cu 19%, subliniem că aceasta nu include personalul de specialitate, ci, în mod exclusiv, personalul administrativ din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul asistenței sociale. Trebuie să precizez în acest sens faptul că asistenții personali sau asistenții maternali nu reprezintă o categorie de salarizați mai defavorizată decât altele, din următoarele considerente: conform prevederilor Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare, persoana cu handicap grav beneficiază de o serie de drepturi, printre care și dreptul la asistent personal, în baza evaluării socio-psiho medicale.

Pentru aceasta, autoritățile administrației publice locale angajează asistentul personal, contractul individual de muncă al asistentului personal încheindu-se cu primăria localității de domiciliu sau reședință a persoanei cu handicap grav.

De asemenea, Legea nr.448/2006 prevede ca părinții sau reprezentanții legali ai copilului cu handicap grav, adulții cu handicap grav ori reprezentanții legali ai acestora, cu excepția celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal și primirea unei indemnizații lunare de însoțitor în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant, cu studii medii, din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar.

În ceea ce privește serviciile sociale, responsabilitatea înființării, organizării, administrării și asigurării finanțării serviciilor sociale, conform legii, revine autorităților administrației publice locale.

Funcționarea serviciilor sociale este permanent susținută de la bugetul de stat atât prin alocările bugetare prevăzute prin Legea bugetară anuală, cât și în baza programelor de interes național sau a altor proiecte ori programe cu finanțare internă sau internațională.

În prezent, urmare a evaluării funcționării sistemului de servicii sociale, Ministerul Muncii are în vedere ca în anul 2011 să fie adoptată și să demareze implementarea unei legislații revizuite în domeniu, având drept obiective principale: partajarea clară a responsabilității finanțării între bugetul de stat, bugetul local, contribuția persoanei și familia acesteia; încurajarea participării pe piața serviciilor sociale a furnizorilor privați, pe baza contractării și concesionării de servicii; responsabilizarea autorităților administrației publice locale atât cu privire la soluționarea nevoilor cetățenilor din comunitate, cât și asupra asigurării funcționării serviciilor înființate prin propriile hotărâri; facilitarea accesului la serviciile sociale a tuturor persoanelor aflate în dificultate majoră; monitorizarea cu strictețe a respectării drepturilor beneficiarilor și sancționarea celor care le încalcă; implicarea beneficiarilor la stabilirea serviciilor, în funcție de nevoie strict individuale, resursele personale și familiale, precum și resursele comunității; încurajarea voluntariatului tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, prin acordarea de facilități specifice categoriei din care face parte; dezvoltarea cu prioritate a serviciilor destinate reconcilierii vieții de familie cu cea profesională.

De asemenea, serviciile vor fi reglementate în baza unei noi abordări, bazate pe un pachet comun de prestații și servicii, stabilit în baza evaluării familiei și a nevoilor individuale, după caz.

În acest moment lucrăm la Codul de asistență socială și sperăm ca în octombrie să îl putem prezenta în fața Parlamentului.

În legătură cu referirile făcute în cadrul moțiunii dumneavoastră cu privire la întărirea dialogului social, țin să menționez următoarele.

Potrivit programului legislativ pe anul 2010, asumat de Guvernul României, până la sfârșitul lunii octombrie Ministerul Muncii va supune dezbaterii partenerilor sociali un pachet de acte normative ce vizează: modificarea Legii contractului colectiv de muncă, Legea nr.130/1996; modificarea Legii patronatelor, Legea nr. 356/2001; modificarea Legii privind conflictele de muncă nr. 168/1999; modificarea Legii sindicatelor nr. 54/2003.

În decursul lunilor ianuarie 2010-august 2010, la nivelul administrației publice centrale au avut loc 94 de ședințe ale comisiilor de dialog social, în cadrul cărora au fost discutate 271 de proiecte de acte normative. În aceeași perioadă, la nivelul instituțiilor prefectului, s-au desfășurat 134 de ședințe ale comisiilor de dialog social.

Doamnelor și domnilor deputați,

M-am conformat cerințelor dumneavoastră de a reduce din material, dar doresc să precizez că, în conformitate cu întrebările pe care domniile voastre le-ați adresat, am ținut ca răspunsurile să fie extrem de profesioniste și exhaustive.

În consecință, vă asigur că ori de câte ori vor fi întrebări la adresa Ministerului Muncii, vom răspunde prompt și cu profesionalism.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule ministru. (Aplauze din partea Grupului parlamentar al PDL.)

Doamna Aura Vasile, din parte Grupului parlamentar al PSD, pe procedură. Vă rog, doamna deputat.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Am văzut că ați cronometrat timpul în care a vorbit domnul ministru. A depășit cu 20 de minute, în consecință vă rugăm ca la fiecare grup parlamentar să acordați același timp pentru dezbateri pe această moțiune.

Domnul Ioan Oltean:

Cum ați numărat dumneavoastră, după cronometrul meu, depășirea este de 8 minute și 36 de secunde.

 

Doamna Aurelia Vasile (din bancă):

Atât acordați la toată lumea.

Domnul Ioan Oltean:

Deci Grupul PDL mai are 11 minute și 24 de secunde.

Stimați colegi,

Am ascultat cu foarte multă atenție, stimată colegă, primiți cu bunăvoință întreaga mea simpatie față de dumneavoastră.

După o citire artistică a textului moțiunii și după o prezentare a punctului de vedere competent din partea ministrului, intrăm în partea a doua a lucrărilor, aceea a dezbaterilor pe marginea moțiunii. Vă reamintesc timpii alocați grupurilor parlamentare: PDL - 19 minute minus 8 minute și 36 de secunde; PSD+PC - 19 minute; PNL - 11 minute; UDMR - 4 minute; minoritățile au trei minute; Grupul independenților - trei minute; și deputații independenți fără apartenență la un grup politic două minute.

Începem dezbaterea.

Domnul Mircea Toader, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal. O să vă rog să aveți grijă, ca și distinsa noastră colegă să aibă timp să se exprime.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Am înțeles remarca făcută de dumneavoastră, dar, tot procedural trebuie să vă spun că ministrul răspunde la sfârșitul dezbaterilor și timpul acela poate să fie scurtat. Da, am reținut, voi fi foarte scurt. Am să fac o remarcă: mă uit la domnul Nicolăescu că nu este aici; a făcut o remarcă că nu este ministrul. Ministrul este, dar pe cei 53 de semnatari nu-i văd. Sunt câțiva; nu-i interesează dezbaterile? Cred că asta au dorit, să dezbatem această moțiune. Da, mai e câte unu și prin partea astalaltă, dar revenim la lucruri serioase.

Stimați colegi,

Cred că această moțiune, care, în afară de rolul ei politic, ar fi trebuit să fie și un punct real de dezbatere, și ce a făcut domnul ministru Botiș ca un program care trebuie făcut și, cu regret o spun, aceste programe trebuie susținute cu precădere de Partidul Național Liberal, fiindcă asta este filozofia liberală, mi se pare că totuși modul în care au susținut și au prezentat această moțiune care trebuia să se încheie logic și cu demisia ministrului, dar probabil, dintr-o regulă a celui care se numește și bun-simț nu poți să pui demisia unui ministru după ce a stat nici o săptămână de zile.

Cred că ceea ce a remarcat și la care a răspuns ministrul, cu toate acuzele aduse și cu toate punctele de vedere, care, în prima parte a moțiunii sunt cu caracter general și care n-au nicio legătură cu cele care sunt în responsabilitatea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, nu au rostul să fie într-o moțiune de acest tip. Este o moțiune care, de regulă, are caracter de cenzură, adresată primului-ministru, și nicidecum responsabilității pe care o are un ministru al muncii și al protecției sociale.

Faptul că declară că Guvernul Boc este un laș, poate că totuși, odată și odată revenim la un vocabular mai civilizat. Nu poate să fie un guvern laș, când pur și simplu a luat măsurile pe care nu a reușit să le ia niciun guvern timp de 20 de ani. Nu poate să fie Guvernul Boc laș, când ne asumăm, tot ca partid, niște măsuri nepopulare cu riscul politic pe care-l avem și pe care îl ducem mai departe. Nu putem să declarăm lașitate atunci când măsurile pe care le iei, de natură economică sau de natură de protecție socială, sunt măsuri prin care dorim cu toții să nu devenim o țară de asistați. Modul în care, timp de 20 de ani, am căutat, prin măsuri hai să spunem mai mult electorale, să câștigăm electoral, toți care suntem în această sală, ne-au dus într-o situație aproape fără ieșire: să cheltuim mai mult decât avem, să creăm un fond și o sumă de bani pe care putem să o acordăm nu celor care au cu adevărat nevoie, ci celor care, până la urmă, considerăm că au nevoie.

Sunt obligatorii o serie de măsuri și cred veți fi lângă noi atunci când ministerul și guvernul vor prezenta acel cod de asistență socială, când va trebui să fim fermi, să recunoaștem toți că 416 a fost folosită în scop electoral, că primarii noștri, indiferent de culoarea politică, au încercat să o folosească în scop electoral și pentru prima dată sperăm, de data asta, să reușim cu toții ca acest ajutor social să fie dat pentru cei care au nevoie.

Faptul că Guvernul se ucide inițiativa, iarăși o mare minciună. Inițiativa, în acest domeniu social, nu trebuie să fie inițiativă, trebuie să aibă un singur rol, acela de a asigura, pentru cei care nu pot să-și asigure ziua de mâine sau au o serie de defecte date de natură, să poată să fie acoperite din aceste fonduri sociale, dar, încă o dată, trebuie să fie sustenabile, să poată să fie acoperite de tot ce înseamnă zona de muncă.

Știți foarte bine că principiul pe care și-l asumă Guvernul și pe care trebuie să ni-l asumăm și noi, că orice venit trebuie impozat, trebuie să ni-l asumăm și în special cei din zona Partidului Național Liberal să fie de acord cu acest principiu. Nu putem să avem foarte mulți asistați și foarte puțini care asigură aceste fonduri, atât la sănătate, cât și la zona de pensii.

Cred că atunci când vom dezbate după-amiază Legea unică a pensiilor e necesar să fim conștienți de necesitatea unei astfel de legi, să știm foarte clar că oricine trebuie să primească o pensie, să-i fie asigurată această pensie în funcție de contribuție, nu după nevoile pe care le considerăm la un moment dat.

S-a discutat mult despre impozitul forfetar. Iarăși, cu părere de rău o spun pentru colegii mei liberali. Și eu provin din mediul de afaceri. Întrebați mediul de afaceri, care de multe ori s-a întâlnit cu astfel de firme care nu mai funcționează, care pur și simplu devin o greutate în zona comercială și ce s-a întâmplat în aplicarea acestei legi în afară de mult, mult zgomot a fost o curățire, practic, a mediului de afaceri, mai puțin incorectă decât cea făcută... și țin minte, acum câțiva ani de zile a fost o decizie prin care prin lege, cei care nu se înregistrau, la un moment dat, erau șterși din Registrul Comerțului.

Cred că măsura care a fost luată, ăsta a fost scopul principal, la 1 octombrie se anulează, va deveni o zonă forfetară, cu adevărat forfetară și o să vedem care sunt efectele ei.

Pe de altă parte, faptul că Guvernul Boc vrea șomeri. Cred că nimeni nu vrea șomeri, dar cred că trebuie să ne asumăm cu toții că economia de piață presupune și șomeri. Iar faptul că, în luna august, ca procent, ca număr, numărul de șomeri a scăzut și procentul de în jur de 7% pe care-l are România comparativ cu celelalte țări europene reprezintă că acest indicator, pe care-l flutură întotdeauna politicienii din opoziție, nu are niciun fel de justificare. Șomerii, de regulă, trebuie să fie o zonă care curăță economia, care se adună într-o perioadă în care economia se contractă, iar ceea ce se încearcă să justifice că numărul de șomeri a crescut, a crescut și trebuie să crească într-adevăr numărul de șomeri din zona publică, unde cheltuielile administrative sunt foarte mari. Toți suntem responsabili când am crescut numărul de personal în zonele pe care le-am avut în administrare.

De ce nu încurajează Guvernul Boc munca? Eu cred că noi am încurajat nemunca, prin tot felul de legi care au încercat să protejeze nemunca, și revin la acel celebru 416. foarte mulți dintre noi ne ducem în colegii, vedem că sunt oameni care primesc acest ajutor și refuză să muncească, refuză să participe la tot felul de activități directe, spun în zona agricolă și sunt într-o zonă în care de multe ori fermierii căutau muncă fizică, muncă de zi cu zi și li se spunea foarte simplu: "Măi, primesc ajutorul, nu mai muncesc." Cred că asta trebuie să fie filozofia pe care o avem cu toții: să sprijinim munca, și nu nemunca. Și vă așteptăm, atunci când pachetul de legi privitor la protecția socială și modificările privind modul de acordare a acestor ajutoare va veni, să-l sprijiniți și într-adevăr să devină un punct foarte important pentru a sprijini munca ca element substanțial pentru a asigura și protecția socială.

Iar Legea salarizării unice o modificăm. E adevărat, am încercat pentru prima dată să găsim o soluție, n-am putut s-o aplicăm. Vom veni în Parlament cu o lege unică într-adevăr, o vom dezbate și în fiecare an vom avea o grilă de salarizare care, într-adevăr, să corespundă muncii depuse a fiecărui salariat bugetar, dar nu neapărat cu nevoile, ci cu efectele sociale și responsabilitatea acestuia.

În concluzie, stimați colegi, Partidul Democrat Liberal sigur că va participa, participă la dezbateri, la orice inițiativă de acest tip, dar categoric nu putem vota o astfel de moțiune, și votul nostru va fi un vot negativ.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Da, domnule deputat, v-am rugat să vorbiți puțin și ați vorbit foarte mult. Domnul secretar, pe procedură.

Domnul Mihai Alexandru Voicu (de la tribună):

Mulțumesc.

Domnule Mircea Toader,

În conformitate cu Constituția, dar și cu Decizia Curții Constituționale în cazul Senat versus Monica Macovei, moțiunile simple nu sunt îndreptate împotriva persoanelor, ci cer implementarea unor chestiuni de politici publice sectoriale în anumite domenii. De aceea, referirea dumneavoastră la durata de timp foarte redusă, într-adevăr, în care domnul ministru este în funcție, nu este relevantă. Dacă veți citi cu atenție textul, veți vedea că textul moțiunii noastre respectă cu strictețe Constituția și nu cere demisia ministrului. Nici n-am fi putut să facem acest lucru.

De aceea, dacă domnul ministru, fie și foarte proaspăt în funcție, vine aici la microfon și se leapădă de politicile Guvernului de până acum și se angajează să respecte cele 11 sau 12 puncte de politici publice pe care noi le cerem în moțiune, suntem de acord să suspendăm dezbaterile.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Tot aceeași procedură ca a domnului secretar? Vă rog pe procedură, pe Regulament, că aceea este procedura.

Domnul Octavian-Marius Popa:

Pe procedură. Este o completare a cea a spus domnul secretar Voicu, pentru că noi am auzit discursul domnului ministru și a fost un elogiu adus domnului Șeitan. Și atunci am întrebat pe colegii mei de ce l-au schimbat și au zis pentru că a obosit.

Politica acestui guvern este greșită în esența ei și asta încercăm să schimbăm, nu un ministru sau altul. De fapt, schimbarea domnului Șeitan n-a fost decât o formă de a-i curma suferința.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg,

Vă rog pe procedură, nu vorbiți aici altceva.

Domnul Octavian-Marius Popa:

Păi pe procedură. V-am explicat încă o dată că se pare că totuși e nevoie, în ciuda experienței dumneavoastră, să vi se explice rostul unei moțiuni simple.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Procedură înseamnă că faceți trimitere directă la o normă din Regulamentul de funcționare a Camerei. Astea-s declarații politice.

O să-l rog pe distinsul deputat Dan-Mircea Popescu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, să ia cuvântul și se pregătește somnul președinte Paul Victor Dobre, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Domnule coleg, aveți cuvântul.

Domnul Dan-Mircea Popescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Domnule ministru,

Suntem la puțină vreme după consumarea remanierii guvernamentale.

Putem aprecia acum faptul că acest act s-a dovedit unul perfect inutil, căci el nu numai că nu a însemnat o schimbare a conținutului politicilor publice, dar nici măcar nu a adus accente sau nuanțe noi, relevante pentru prioritățile puterii actuale.

Deși cu greu se poate imagina o perioadă mai complicată din punct de vedere social pentru cetățenii României, singura soluție în domeniu a fost și rămâne tăierea drepturilor, a fondurilor și a beneficiilor sociale obținute cu greu de-a lungul celor 20 de ani de construcție capitalistă a țării. În plus, confuzia și haosul legislativ instaurate ca urmare a încercărilor dezastruoase de reformare a sistemelor de salarizare și de pensii, precum și a celui de asistență socială, au condus la accentuarea tensiunilor sociale până la limite greu de gestionat, într-o perioadă de criză acută a societății și a economiei.

Deși remanierea presupune și recunoașterea implicită a greșelilor comise în gestionarea unui sector de activitate și deci ea generează așteptări pentru corecții majore ale politicilor specifice domeniului, în ceea ce privește Ministerul Muncii, singura constantă se dovedește a fi continuarea tăierii cheltuielilor sociale, socotite ca fiind excesiv de mari.

Așadar, chiar și în aceste momente de cumpănă pentru noi toți, Guvernul continuă să ascundă adevărul, afirmând că, în România, cheltuielile sociale sunt excesiv de mari, practic insuportabile, încercând astfel să-și motiveze măsurile de austeritate severă, măsuri fără precedent în istoria noastră recentă.

Adevărul, însă, este cu totul altul.

Conform datelor Eurostat și ale Institutului Național de Statistică, dimpotrivă, stimați colegi, cheltuielile sociale ale României sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, atât ca pondere în produsul intern brut al țării, cât și ca pondere în bugetul național.

Astfel, în perioada cuprinsă între 1998 și 2010, ponderea cheltuielilor sociale este de numai 16,4% din PIB-ul României, față de o medie de 31,9% la nivelul Uniunii Europene. Deci, aproape dublu.

Aceleași cheltuieli sociale nu depășesc 36,5% din bugetul național, față de o medie, atenție, de 55,9% la nivel european.

Așadar, ocupăm ultimul loc în Europa în ceea ce privește cheltuielile sociale și, culmea, Guvernul României nu găsește altă măsură anticriză, decât reducerea dramatică, tocmai a acestor fonduri de suport social.

Consecința este una singură. Condamnarea brutală la sărăcie, foamete, boală și frig, a unui segment extrem de larg al populației. Acest lucru se întâmplă exact într-o perioadă de criză majoră când, dimpotrivă, toate statele europene încearcă să-și protejeze mai mult cetățenii, îndeosebi pe cei expuși riscurilor economice și sociale. La noi, iată, sectorul public social este chiar primul sacrificat. Opțiunea Guvernului este în mod clar o opțiune contrară valorilor și practicii Uniunii Europene, este o opțiune contrară modelului social european, este, până la urmă, o opțiune contrară chiar firii umane, căci în momente grele încercăm să-i protejăm cu prioritate pe cei vulnerabili, și nu să-i abandonăm cu totul.

Și acesta este unul din adevărurile care trebuie spuse românilor, domnule ministru, nu credeți?

Un al doilea mare neadevăr al acestei perioade îl reprezintă afirmația potrivit căreia suntem în criză din cauza obezității statului român, care este un consumator inutil de resurse și de bunăstare, care nu produce nimic, dar care consumă, în timp ce singurul care produce este sectorul privat. Dacă aceste afirmații sunt făcute din ignoranță, ele pot fi catalogate drept simple prostii. Dar dacă ele sunt făcute în scopul de a manipula opinia publică și a învrăjbi și mai mult societatea, atunci ele trebuie tratate cu totul altfel.

Eu afirm aici contrariul, domnule ministru. Și anume, faptul că statul este un producător principal de bunăstare în România, prin educație, prin sănătate, prin știință, prin cultură, prin securitate publică și securitate socială. Acesta este încă unul din adevărurile esențiale pe care cetățenii români trebuie să-l cunoască și la care nu ar trebui în ruptul capului să renunțe, în ciuda manipulărilor grosolane la care sunt supuși. Și în privința obezității statului român, datele din perioada anilor 1998-2010 ne demonstrează și ele contrariul a ceea ce se afirmă. Astfel, ponderea veniturilor publice s-a aflat în această perioadă în medie la numai, 32,8% din PIB, iar ponderea cheltuielilor publice ale statului la 36,1% din PIB.

Ce ne spun aceste cifre care aparțin Academiei Române, Institutului de Cercetare a Calității Vieții? Ele atestă, stimați colegi, că suntem pe ultimul loc în Europa în privința veniturilor statului și pe penultimul loc, după Irlanda, în privința cheltuielilor statului. Concluzia, România nu este deloc un stat obez, raportat la mărimea și capacitatea economiei, ci dimpotrivă, din acest punct de vedere și, de altfel, singurul care contează cu adevărat, suntem statul cel mai sfrijit sau cel mai prăpădit din Europa. Ne aflăm și în acest caz la mare distanță de media statelor europene, care este undeva la 44,7% la venituri și, respectiv, 45,9% la cheltuieli. Iată adevărul, stimați colegi.

Așadar, problema noastră, domnule ministru, în această perioadă, nu este atât statul și cheltuielile sale, deși recunoaștem necesitatea reformelor și a prioritizării și controlului sever al cheltuielilor cât, mai ales, economia și veniturile pe care aceasta le produce.

Așadar, relansarea economiei este adevărata noastră problemă sau, și mai precis, incapacitatea economiei românești de a oferi locuri de muncă salariate. Despre aceste probleme însă Guvernul tace, întărindu-ne convingerea că nu știe, că nu poate, că nu are competența necesară imaginării unui set de măsuri credibile pentru ieșirea din criză, în afara măsurilor aiuritoare și cinice de azi și de ieri, măsuri ineficiente și iraționale ca ordine de priorități în echilibrarea bugetului.

A face politică înseamnă, stimați colegi, până la urmă a-ți stabili prioritățile. Este necesar să ne definim prioritățile pentru a ști cum să alocăm resursele de care dispunem la un moment dat. Prioritățile Puterii au fost enunțate: austeritate, solidaritate, reforma statului, reducerea cheltuielilor publice și, în acest context, a cheltuielilor sociale, reprezintă soluția Puterii pentru depășirea crizei.

Prioritățile Partidului Social Democrat sunt fundamental opuse. Pentru noi, crearea de locuri de muncă, ocuparea totală a forței de muncă active, reprezintă prioritatea numărul 1. Acestui obiectiv major îi subordonăm resursele disponibile și tot lui trebuie să-i slujească politica monetară și cea fiscală, politica socială, politicile publice în general.

Din acest punct de vedere, întrebările posibile ar putea fi următoarele: cât de mare trebuie să fie deficitul unui buget pentru a se realiza ocuparea totală a forței de muncă, cât și cum să fie stimulentele monetare și cele fiscale pentru a atinge nivelul total de ocupare a forței de muncă din România? Personal, aș merge până acolo încât aș vedea chiar și rolul băncii centrale din România subordonat aceluiași obiectiv, respectiv, acela de a asigura condițiile de creditare care să permită ocuparea totală a forței de muncă.

În final, realitatea ne demonstrează din plin și faptul că fără o intervenție majoră din partea statului economia suferă fluctuații majore la nivelul ocupării forței de muncă. Aceasta reprezintă, până la urmă, și soluția practică a Partidului Social Democrat pentru ieșirea din criză.

Am mai putea adăuga aici distribuția echitabilă, deci diferențiată, a poverii costurilor crizei, protecția categoriilor vulnerabile, întărirea disciplinei și responsabilității bugetare și fiscale, stimularea creșterii economice.

Constatăm, așadar, stimați colegi, că viziunile noastre sunt diferite, prioritățile noastre sunt diferite, soluțiile noastre sunt diferite. Responsabilitatea pentru dezastrul României vă aparține însă, căci el este urmarea aplicării soluțiilor dumneavoastră anticriză. Este poate ultimul moment în care lucrurile mai pot fi schimbate. Acesta este și rostul moțiunii de față, moțiune pe care Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat o va vota.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat. Ați epuizat 11 minute din timpul alocat grupului dumneavoastră.

Îl invit pe domnul deputat Paul Victor Dobre, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, să ia cuvântul, și-i rog pe reprezentanții grupurilor parlamentare UDMR, minorități și independenți să-și nominalizeze vorbitorii.

Domnul Victor Paul Dobre:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Domnule ministru,

Ați făcut o apreciere, domnule președinte de ședință, că moțiunea noastră are o prezentare artistică. Mi-aș permite și eu o apreciere, n-am auzit niciodată atât de multe minciuni, în atât de puține minute, câte a debitat colegul meu, domnul Toader, care a plecat din sală, probabil i s-a făcut rău.

De altfel, și domnul ministru făcea un comentariu, că moțiunea ține de povești nemuritoare. Se pare că basmele au intrat în limbajul curent al colegilor de la PD și aș fi și eu curios dacă domnia sa este cu Alba ca Zăpada sau cu Capra cu Trei Iezi, deși bănuiesc.

Domnule ministru,

Stimați colegi,

Moțiunea noastră este o moțiune împotriva politicii Guvernului, repet și subliniez și eu ceea ce colegii mei au spus. Moțiunea noastră se referă la prevederi legale, pentru că, domnule ministru, și Ordonanța nr.58 și Ordonanța nr. 82 nu sunt legale, atâta timp cât nu au respectat Legea codului fiscal; și știți foarte bine prevederile la care mă refer.

De altfel, se pare că moțiunea pe care am dezbătut-o în plenul Camerei Deputaților în urmă cu câteva luni, îndreptată împotriva politicilor acestui Guvern, față de domeniul muncii și protecției sociale, nu a avut nici un rol în crearea unor măsuri pe care reprezentanții Guvernului și ai acestui minister trebuiau să le aibă în vedere pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor în general, și în principal a pensionarilor, a salariaților bugetari, a persoanelor cu handicap sau a celor care sunt victime ale violenței în familie, a copiilor sau a șomerilor.

Mai mult decât atât, după principiul o nenorocire nu vine niciodată singură, actualul executiv a ales să crească impozitarea și contribuțiile sociale pentru cetățenii cu venituri rezultate din plata drepturilor de autor, aceasta fiind o marcă a ticăloșiei și indiferenței, aceștia fiind printre puținii care nu erau afectați de măsurile haotice luate în pripă de guvern.

Pe lista victimelor acestui mod de a guverna țara se află astăzi oameni care produc și vând idei, precum scriitorii, artiștii ori jurnaliștii. Din buzunarul acestor oameni guvernanții vor să compenseze cheltuielile publice exorbitante în beneficiul clientelei politice. Deși noile biruri și taxe nu au fost contestate, batjocura statului la adresa acestor oameni, prin proasta organizare a sistemului de plată a acestor contribuții s-a văzut încă din primele zile. Incapacitatea administrativă de a prelucra cererile miilor de oameni, lipsa de pregătire a funcționarilor responsabili în a sfătui contribuabilii, precum și formularele indescifrabile au reușit să genereze un haos de nedescris la plata contribuțiilor sociale de către cei care realizează venituri din activități independente.

Lipsa logisticii necesare colectării contribuțiilor sociale nu face altceva decât să demonstreze lipsa de respect pe care o aveți, domnilor, față de tot ceea ce înseamnă creație și spirit liber. Timp de pregătire ați avut de ajuns, deoarece modificările la Codul fiscal erau pregătite de acum 4-5 luni de zile, dar dumneavoastră nu ați fost în stare să le puneți în aplicare; încă un fapt ce denotă incompetența de care ați dat dovadă de atâtea ori. Să înțelegem că vă este frică nu numai de libertatea de expresie, dar acum încercați să îngrădiți și libertatea de gândire și de creație.

Pe fond, considerăm că orice majorare de impozite ori de contribuții sociale asupra veniturilor din drepturi de autor reprezintă o măsură antieconomică, fără consecințe semnificative în bugetul de stat, dar cu efecte negative în bugetele unor segmente active și productive ale societății românești.

Drept urmare, contribuții sociale care să ajungă spre 35%, așa cum stipula un proiect al Guvernului, ar fi un dezastru și mai mare, care nu ar face altceva decât să sugrume inițiativa celor care nu vor decât să se susțină singuri și să contribuie la creșterea economiei. Dacă printr-o mare eroare acest lucru s-ar întâmpla, nu ne vom întreba de ce această categorie va alege să muncească la negru sau în alt stat unde impozitele sunt acceptabile și Guvernul nu bagă mâna până la cot în buzunarul contribuabililor.

Prin astfel de măsuri, loviți, de fapt, în clasa de mijloc, loviți în cei care nu așteaptă mila statului, ci doar un tratament corect. Loviți în cei care își iau destinele în propriile mâini, cu demnitate și responsabilitate.

Ați mers, domnilor, prea departe cu agresiunea guvernării, lovind în toate categoriile sociale. Și asta se vede în atitudinea pe care cei afectați o au zilele acestea: oameni în stradă cerându-și drepturile, mitinguri în fața Guvernului, în speranța că veți fi înduplecați.

Realitatea este crudă, din păcate. Sute de mii de șomeri, de pensionari care nu se mai pot întreține și mor cu zile, pentru că nu-și permit să cumpere medicamente sau hrană, salarii diminuate cu 25% pentru personalul bugetar, indemnizații infime pentru persoanele cu dizabilități, alocații mult prea mici pentru nevoile pe care un copil le are în ziua de azi; nici măcar actele legislative pe care le-ați adoptat în Parlament nu ați fost în stare să le aplicați.

Prin Legea salarizării unice ați înghețat salariile pentru anul 2010 și ați tăiat sporurile. În loc să promovați o lege care să aducă echitatea în sistemul de salarizare bugetară din România, ați ales să încurajați nemulțumirile sociale și să promovați discriminarea între diversele categorii de personal bugetar. Și pentru că proiectul pe care ni l-ați băgat pe gât, fără o consultare prealabilă cu cei interesați și cu lipsa unui dialog social de care era atâta nevoie, a eșuat, încercați acum să veniți cu o nouă lege care are, de asemenea, un singur scop, să justifice înghețarea salariilor pentru anul 2011.

Dar, domnilor, eu vă întreb unde s-a mai văzut o lege de asemenea amploare să fie elaborată o dată pe an? Vă spun eu, nicăieri. Și, de aceea, sperăm din tot sufletul să nu faceți la fel și cu proiectul Legii pensiilor.

Ați reușit să întoarceți România cu 15 ani în urmă prin instabilitate legislativă și lipsă de viziune. Și ne mai miră faptul că tot mai mulți investitori străini ocolesc țara noastră sau își mută afacerile în alte țări mai sigure, la fel cum tot mai mulți români aleg calea unui exil, de această dată economic.

Totodată, prin măsuri de tipul desființării unor instituții precum Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse, Agenția pentru Protecția Drepturilor Copilului, Autoritatea pentru Persoane cu Handicap, discreditați chiar statutul de țară membră a Uniunii Europene, pentru că prin intermediul politicilor promovate de dumneavoastră dispar toate angajamentele asumate în cadrul procesului de aderare, precum și obligațiile decurgând din tratatele și convențiile internaționale ratificate cu privire la domeniile cărora li s-au circumscris activitățile instituțiilor acum desființate.

Sunt încălcate astfel drepturile și interesele categoriilor extrem de vulnerabile: copiii, persoanele cu handicap, femei - victime ale discriminării de gen, victime ale violenței domestice, victime ale traficului de persoane.

Acesta este motivul pentru care, văzând dezastrul cu care România se confruntă în ultima perioadă, și asta în mare parte din cauza măsurilor sociale pe care dumneavoastră, domnilor guvernanți, le-ați luat, ne-am simțit datori să depunem o moțiune, în speranța că până la urmă veți alege să ascultați mai puțin vocea clientelei politice și mai mult vocea poporului, a celor nevoiași, a celor care nu mai au un loc de muncă sau nu mai au ce pune pe masă, a celor care încearcă să facă ceva pe cont propriu, dar sunt loviți de măsuri luate în grabă, fără studii de impact, ca și cum ar fi niște cobai, hotărâți să suporte la nesfârșit incompetența celor care se perindă la conducerea Ministerului Muncii.

Ne-am simțit, de asemenea, datori să includem în textul moțiunii o serie de măsuri propuse de PNL care abordează politicile sociale dintr-o perspectivă activă, constructivă și stimulativă pentru mediul privat, cât și pentru angajați sau grupuri vulnerabile, în ideea că poate expuse a mia oară, veți alege să le folosiți pentru cetățeni.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg, o să vă rog să vă apropiați de sfârșit, că timpul a fost epuizat.

Domnul Victor Paul Dobre:

Aș vrea să spun câteva cuvinte, domnului ministru, la început de mandat.

Domnule ministru, taxa pe fumărit era o tradiție în Moldova și Muntenia. Aveți grijă, sunteți ardelean, dar se pare că ați luat obiceiurile dâmbovițene.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Timpul acordat grupului dumneavoastră a fost epuizat.

O rog acum pe doamna deputat Claudia Boghicevici, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, să ia cuvântul și se pregătește domnul deputat Ioan Cindrea, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Stimați colegi,

Vă rog să aveți alte preocupări, preocuparea timpului... este o preocupare a secretarilor aflați la prezidiu. (Vociferări din partea Grupului Parlamentar al PSD+PC.)

Vă rog, stimată colegă, aveți microfonul.

Doamna Claudia Boghicevici:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Domnule ministru,

Stimați colegi,

Încerc să sintetizez materialul pregătit și vă spun că am citit cu mare atenție moțiunea prezentată, aplecându-mă asupra propunerilor susținute de dumneavoastră, dar vă spun sincer că mi s-a părut că documentul a fost scris în grabă, extras parcă dintr-o prelegere anterioară anului 2010, tratând domenii complexe, dar fără profunzime.

Stimați colegi,

Ați enunțat și utilizat termeni de specialitate din domeniul asistenței sociale, dar de cele mai multe ori explicitarea acestora nu a avut legătură cu conținutul. Dacă facem referire la reorganizarea agențiilor subordonate Ministerului Muncii s-a făcut o analiză, înainte de reorganizare, a cadrului legislativ în domeniul asistenței sociale, și s-au constatat o serie de incoerențe și suprapuneri, datorate fragmentării instituționale a actului de reglementare.

Acestea au determinat instalarea unei forme de competiție nereală între diversele domenii administrate, precum și între instituțiile responsabile de acordarea drepturilor și prestațiilor pentru familia în dificultate. Construcția instituțională, cu mai multe autorități care reglementează activitatea socială, dar care se adresează aceleiași categorii de beneficiari, s-a dovedit ineficientă, limitează imaginea globală asupra sistemului, induce riscul apariției unor blocaje în coordonarea politicilor publice aplicate și determină creșteri importante de cheltuieli bugetare.

Așa cum ați spus și dumneavoastră, în 2007 am înființat autoritățile, la cerința Uniunii Europene, dar nu ne-am gândit dacă bugetul țării ne permite susținerea acestora. S-a scindat astfel domeniul protecției familiei aflate în dificultate, astfel încât instituțiile sociale de la nivelul județelor aveau subordonare metodologică la cel puțin 3 autorități, și beneficiarii primeau drepturile din mai multe surse, ajungându-se astfel să nu se cunoască numărul de prestații de care beneficiau familiile în dificultate.

Miniștrii Cabinetului Boc au fost nevoiți să realizeze o inventariere a alocațiilor și prestațiilor care se acordă în ansamblul familiei, și așa cum știm cu toții, a rezultat un număr de 202 prestații sociale, din care 34 oferite doar de Ministerul Muncii.

Ce s-a dorit prin această reformă și reorganizare a autorităților? Reforma era necesară în vederea eficientizării sistemului național de asistență socială, pentru raționalizarea cheltuielilor de la bugetul de stat pentru asigurarea sustenabilității sistemului, dar și în vederea promovării unor măsuri active, nu doar a transferurilor financiare către beneficiari. Era normal să se producă o reorganizare în domeniul social, pentru a se putea aplica măsuri unitare, stabilirea unei strategii coerente și a unui mod de lucru unitar.

Obiectivele urmărite prin această reformă vizează reorganizarea prestațiilor sociale, îmbunătățirea pachetului de ajutoare sociale destinate prevenirii și combaterii sărăciei și marginalizării sociale, cât și a descentralizării, eficientizarea prestațiilor sociale destinate unor categorii specifice de populație, cum ar fi persoanele cu handicap, persoanele vârstnice, persoanele care au suferit daune în urma unor evenimente socio-politice.

De asemenea, se dorește simplificarea și flexibilizarea funcționalității și administrării sistemului.

Stimați colegi,

Ce ne dorim în urma reorganizării: o eficiență a utilizării alocărilor bugetare, cheltuieli de administrare reduse, direcționarea sumelor pentru nevoile reale ale familiei sau persoanelor în dificultate.

Următorul pas, așa cum a spus și domnul ministru, este realizarea unui cod de asistență socială, întocmit profesionist, pentru o lungă perioadă de timp, care se reglementeze întreaga legislație privind asistența socială, cu referire directă la: contractarea socială, asistentul maternal ca alternativă viabilă la sistemul rezidențial din domeniul protecției copilului, legislația specifică persoanelor cu handicap, cu accesibilizările și posibilitățile de integrare a acestora pe piața muncii, realizarea incluziunii sociale.

Domnul Ioan Oltean:

O să vă rog să vă apropiați de sfârșit, vă rog.

Doamna Claudia Boghicevici:

Închei, domnule președinte.

În contextul actual, cunoscând seriozitatea și profesionalismul ministrului muncii, a domnului Botiș, consider că dacă propunerile formulate de colegii de la PNL erau bine fundamentate, cu siguranță acesta le-ar fi luat în considerare.

Dați-i timp ministrului muncii să-și pună în aplicare planurile și strategia pentru următoarea perioadă și sunt convinsă că vom fi părtași la o reorganizarea sustenabilă a sistemului social, reorganizare făcută în interesul superior al copiilor, al persoanelor cu dizabilități și al familiilor în dificultate.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, stimată colegă.

Cu acestea, Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal și-a epuizat timpul alocat dezbaterilor.

Îl invit la microfon pe colegul nostru Ioan Cindrea, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, căruia i-au mai rămas 8 minute din cele 19 alocate.

Domnule coleg, aveți cuvântul.

Domnul Ioan Cindrea:

Mulțumesc frumos și sper să fiți la fel de îngăduitor cu timpul PSD-ului cum ați fost cu timpul ministrului muncii și al Grupului PDL.

Domnul Ioan Oltean:

Fiți fără nicio nădejde.

Domnul Ioan Cindrea:

E depășit cu 10 minute.

Eu aș începe în abordarea cuvântului meu de la obligația statului român. Obligația statului român, prevăzută în Constituție la art.47, în care statul și Guvernul, ca reprezentant al său, este obligat să asigure cetățenilor săi un nivel de trai decent.

Asta înseamnă că suntem un stat democratic, un stat de drept, dar și un stat social. La ce asistăm zilele acestea - și sub Guvernul Boc și sub guvernarea portocalie - este atacul la statul de drept, la statul democratic și la statul social din România și cred că este lucrul cel mai grav care se întâmplă în zilele noastre. Și acest lucru se produce fiindcă tot sistemul legislativ care guvernează sistemul de asigurări sociale și protecție socială este și se dorește să fie desființat, să fie amputat și statul să se retragă din obligațiile sale de a asigura, așa cum am spus, dreptul prevăzut în Constituție de a asigura un nivel de trai decent.

Sub motivul crizei, se încearcă să se construiască un sistem de asigurări sociale și protecție socială amputat, care nu realizează acest obiectiv prevăzut în Constituție. Cei care suferă sunt cetățenii, cetățenii obișnuiți, de la pensionari la salariați, de la salariații bugetari la salariații din mediul privat, agricultori, intelectuali și mici întreprinzători. Dacă continuăm așa și nu stopăm acest Guvern, această guvernare, vom ajunge să avem în România un stat sălbatic, un capitalism primitiv, în care omul nu mai contează, nivelul său de trai, veniturile sale nu mai contează, contează doar banul, profitul și vom crea o societate injustă.

Aș vrea să exemplific prin câteva modificări legislative pe care dorește să le facă, le-a făcut și vrea să le facă Guvernul Boc. În primul rând, sistemul unitar de pensii. Vom discuta astăzi legea pensiilor. Marea nedreptate pe care o propune actualul Guvern este aceea de a nu asigura un prag minim al pensiilor din România raportat la evoluția salariului minim pe economie. Practic, se dorește reducerea cheltuielilor cu pensiile de la 8 la 6% din pib și ne vom situa de departe pe ultimul loc din Europa.

În domeniul salarizării, cu efecte grave asupra salariaților bugetari, dar și a salariaților din sistemul privat, se dorește ca prin legea salarizării să scadă aceste cheltuieli de la 9,4% la 7%, și procesul va continua. Grav este că nu există o corelație între salariul minim și coșul minim de consum, și milioane de români care-și câștigă cinstit veniturile din muncă nu pot să se mai întrețină pe ei și familiile lor.

Se lucrează la Codul social care urmărește, de asemenea, tăierea drepturilor sociale în condiții de criză, lucru extrem de grav. Va crește numărul săracilor din România și suntem în pragul unei explozii sociale.

La fel, Codul muncii. Tot ce au câștigat salariații prin Codul muncii existent, Cod al muncii european, își vor pierde toate aceste drepturi prin dorința actualului Guvern de a ne prezenta un nou Cod al muncii.

La care se adaugă: subvențiile pentru medicamente - se vor tăia și se vor reduce, subvenția pentru căldură, subvenția pentru agricultori, neplata la timp a unor obligații ale statului prevăzute în legi fundamentale, cum ar fi: persoanele cu handicap, mamele care cresc copii. Domnul ministru trebuie să știe că sunt întârzieri de șase-opt luni de zile în a plăti aceste drepturi sociale ale persoanelor cu handicap, ale mamelor. Crește alarmant șomajul și nu există nicio preocupare, nici economică, nici măsură activă de stimulare a pieței muncii.

Rezultatul va fi o creștere alarmantă a nemulțumirilor sociale, o creștere a tensiunii sociale și riscul care ne paște este ca firava democrație instaurată în acești douăzeci de ani să sară în aer în urma unor explozii sociale.

Domnule ministru și stimați colegi de la PDL,

Fiecare grevă, fiecare mișcare socială considerați-o un clopoțel care anunță sfârșitul Guvernului Boc, sfârșitul regimului Băsescu. Și din păcate, numărul clopotelor care sună în zilele acestea și în zilele următoare, care anunță decesul Guvernului Boc, este tot mai mare, și zgomotul acesta și sunetul de clopot al sfârșitului regimului Băsescu este tot mai puternic. Nu ne dorim acest lucru. Pentru acest lucru vom susține moțiunea pe Ministerul Muncii și considerăm că mergem într-o direcție greșită.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule coleg.

Grupul Partidului Social Democrat mai are două minute.

Îl invit la microfon pe domnul Popa Octavian, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, care a primit un bonus de un minut.

Domnule coleg, aveți microfonul, vă rog să luați cuvântul.

Domnul Octavian-Marius Popa:

Da. Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

O dezbatere adevărată ar fi presupus mult mai mult timp. Așa cum declarați că ați fi dorit, ar fi trebuit să fi putut să vă fi prezentat soluțiile, iar dumneavoastră să nu faceți un elogiu a ceea ce a făcut ministrul anterior, fără a face nici o comparație în fapt cu ce s-a întâmplat în alți ani, sub alți miniștri și sub alte guvernări.

Sunt atât de multe de spus, dar nu avem timp să le spunem.

Eu vreau să vă spun însă un lucru, și acesta vi-l spun fără răutate și fără încrâncenare. Vi-l spun în numele mamei mele, bătrână, bolnavă și pe moarte, căreia îi tulburați ultimele zile cu amenințarea c-o să-i luați din pensia mică pe care o are, încă ceva. Și nu pentru că nu ar avea cine să o întrețină, ci pentru că bătrânilor le place să aibă banii lor. Și le place să nu fie umiliți. Le place să aibă independența lor, de care dumneavoastră nu țineți seama.

Colegul meu zicea că le-ați făcut pe toate din incompetență. Eu nu cred. Eu cred că unele le-ați făcut cu bună știință, pentru a arunca în sărăcie acest popor, pentru că un popor sărac și disperat se conduce mai ușor. Ați instaurat un regim mai rău decât regimul Ceaușescu. Și eu vă spun - și foștilor și actualilor miniștrii - s-ar putea să ajungeți o dată și o dată pe banca acuzării nu pentru faptele de corupție ale unora, ci pentru că ați distrus economia României și ați provocat un genocid împotriva acestui popor.

Domnul Ioan Oltean:

Da. asta e când ai bonusuri.

Mulțumesc, domnule coleg.

Îl invit la microfon pe domnul Adrian Solomon, distins deputat al Grupului Partidului Social Democrat, căruia i-au mai rămas două minute.

Domnule coleg, microfonul e la dumneavoastră.

Un minut și jumătate, un bonus din partea dumneavoastră.

Domnul Adrian Solomon:

Mulțumesc, domnule președinte.

Sper să mă contorizați și pe mine la fel ca pe domnul ministru.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să fiți fără nicio nădejde în privința aceasta.

Domnul Adrian Solomon:

Vreau să încep prin a cita din textul moțiunii prezentate de colegii de la Partidul Național Liberal și anume, din preambul, unde se spune că "un stat apăsător ce tâlhărește orice venit al oricărui român".

Prin urmare, cred că am ajuns să avem de-a face în România cu un stat interlop, un stat care-i jefuiește pe români pentru a-și face afacerile proprii. Sper că ceea ce citeam în presă astăzi, cum că banii pentru e-România 500 de mii de euro, se duc în firmele unui distins membru al Partidului Democrat Liberal, și anume, la trezorierul partidului, să nu fie adevărat, pentru că atunci nicio măsură de așa-zisă reformă în domeniul protecției sociale nu mai are justificare. Dacă luați de la gura pensionarilor, a copiilor, a asistenților personali, a persoanelor neputincioase din țara asta, care au nevoie de sprijinul statului, indiferent că au probleme de sănătate, că au probleme de adaptare în societate, că sunt într-un mediu din care poate nu pot să se ridice dincolo de limita sărăciei, deci toate aceste măsuri de tăiere a acestor drepturi impuse de Constituție și de formula stat social, nu mai au nicio acoperire, pentru că ceea ce faceți nu e decât să furați de la români pentru a băga în buzunarele dumneavoastră și ale partidului dumneavoastră.

Îl auzeam pe domnul Mircea Toader, distinsul lider al PDL-ului, că veniturile toate trebuie "impozate". Dacă spunea că trebuie impozitate, mai că-l credeam. Dar ferească Dumnezeu să gândiți exact cum vorbiți, pentru că iese exact ceea ce se întâmplă în zilele acestea, când noi toți strigăm împreună cu românii că o ducem din ce în ce mai greu, că Guvernul și primul-ministru e prost. Eu îl citez pe Anton Bacalbașa și spun "Așa-i, l-a ferit Dumnezeu să fie deștept". Dar asta nu vă scutește de nicio urmare a ceea ce se poate întâmpla după aceste măsuri antisociale.

Domnul ministru nici n-a apucat bine să se așeze pe scaunul de ministru și vine și ne explică nouă cum serviciile sociale sunt în sarcina autorităților locale. Probabil că da, dar doar ca mijloace de aplicare ale unor politici naționale. Fiindcă protecția socială nu este de competența exclusivă a celor de primării și consilii locale, ci este de competența Guvernului să asigure pentru toți cetățenii țării noastre un grad egal de acoperire a nevoilor și a programelor de protecție socială.

Toți cetățenii, repet, sunt egali în fața legii și nu trebuie să sufere unul dintr-o comună mai săracă pentru că consiliul local de acolo nu poate să asigure toate veniturile necesare acoperirii programelor sociale.

Domnul Mircea Toader, pe care-l salut că s-a întors, vorbește de doi ani de zile despre Legea nr.416...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg...

Domnul Adrian Solomon:

...despre cum această lege... o frază mai am, domnule președinte, și închei.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog.

Domnul Adrian Solomon:

...încurajează nemunca, cum nu reușește să strângă roșiile de pe câmp la Matca-Corod probabil. dar nu spune nimic despre faptul că nici primarii din acele localități poate nu își pun oamenii asistați social la treabă. pentru că dacă mergem prin comunele colegiului domniei sale, o să vedem că nu au nici rigole, nu au nici șanțuri, nici drumuri pietruite, nici nimic. Lucrurile astea ar trebui să le facă acei oameni dacă ar fi... este în lege obligația să muncească nouă zile pentru banii pe care-i primesc în baza Legii nr.416. Și dacă această lege vă este atât de inutilă, de ce n-o abrogați, stimați colegi de la PDL? veniți cu o inițiativă legislativă, abrogați legea și nu mai amețiți mințile oamenilor spunând că din cauza celor de la 416 n-o duce poporul român cum trebuie.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg, ați spus șase fraze deja, nu una.

Domnul Adrian Solomon:

Vreau să mai citez tot din domnul Toader, cum că șomerii curăță economia. Probabil că așa este, curăță economia. Dar o curăță de tot. pentru că măsurile pe care le faceți dumneavoastră punând taxe cât mai mari pe muncă și, prin gura domnului Videanu, încercând să puneți taxe cât mai puține pe profit, adică pentru ciocoii neamului nostru din care faceți și dumneavoastră parte și-i reprezentați aici, deci, în aceste condiții, eu nu pot să cred că politica socială a unui Guvern poate să ducă la creșterea costului muncii și la fugărirea din zona fiscalizată cel puțin a cât mai multor locuri de muncă și totodată să duceți la creșterea profiturilor la Marmosim și la cei care mai dețin nu știu ce mari afaceri din rândurile dumneavoastră. și Rompetrol și tot ceea ce... înseamnă că nu am nici o problemă să recunosc...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Solomon...

Domnul Adrian Solomon:

...că și la alți reprezentanți ai dreptei sunt ciocoi. Deci ceea ce-și dorește și-și propune noul ministru, prin modificarea Codului muncii, nu este decât o legiferare...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg...

Domnul Adrian Solomon:

Acum am încheiat, ultimul cuvânt... o legiferare a ciocoismului în România, transformând angajații în sclavii celor pe care așa de mult îi susțineți dumneavoastră ca fiind întreprinzători.

Să vă fie rușine! Pentru că ieri, de fapt alaltăieri, luni, am fost și m-am întâlnit cu membrii de sindicat dintr-unul dintre puținele locuri unde se mai muncește în industria constructoare de mașini, și anume, la "Rulmenți" Bârlad. Și m-au rugat să vorbesc de la tribuna Parlamentului și despre muncitorii din aceste întreprinderi, nu numai despre bugetari și despre tot felul de măsuri...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg, întreceți măsura. Eu am bunăvoință mai mult decât credeți dumneavoastră. Înțeleptul Solomon ar fi priceput de douăzeci de ori intervenția mea. Vă rog să vă limitați intervenția.

Domnul Adrian Solomon:

Domnule președinte,

Aveți dreptate. Înțeleptul Solomon n-avea pe nimeni în spate, avea numai în față. Și eu cred că era și înțeles ca atare.

Vă mulțumesc tuturor pentru că m-ați ascultat. (Aplauze.)

Domnul Ioan Oltean:

Da. Mulțumesc.

Am rugămintea... e neplăcut să vă închid microfonul. Să știți că nu-mi face de loc plăcere, dar atunci când faceți apel la cunoștințe de matematică și spuneți că mai aveți un cuvânt, un cuvânt să fie că așa v-ați angajat.

Pe procedură, stimate coleg. Vă rog.

Domnul Corneliu Olar:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vreau să-i dau o replică, ca fost primar, stimatului nostru coleg. Pentru că a intrat în niște probleme care cred că nu-i aparțin și nici nu le cunoaște și așa că dacă ar fi să vă pun pe dumneavoastră la lucru să știți că v-aș da 144 de ore de lucru, nu 72.

Vă mulțumesc.

Nu vă băgați în lucruri care nu vă aparțin!

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Domnule coleg,

(Domnul deputat Adrian Solomon dorește să intervină.)

Ați învățat... domnule coleg, vă rog să rămâneți, deocamdată vă rog să rămâneți acolo.

Tot ce e rău se învață repede. Te-am rugat, domnule coleg, dacă e pe procedură, să fie pe procedură, nu învăța tot ce e rău din stânga mea.

Vă rog, domnule coleg, un minut.

Domnul Adrian Solomon:

Domnule președinte,

Știți că în latinește stânga se cheamă sinistra și de aceea probabil că tot ce-i rău se cheamă și sinistru. Dar domnul fost primar înțeleg că a fost primar de comună. Eu am fost viceprimar de municipiu mult mai mare decât comuna dumneavoastră și vreau să vă spun că în 2004, când am ajuns viceprimar, erau 2000 de dosare la 416, pentru că i-am pus la muncă, au renunțat singuri și acum mai sunt 460.

Dacă pui oamenii respectivi cu adevărat la muncă și nu-i folosești doar ca masă de manevră electorală, atunci pleacă singuri și nu mai stau cu mâna întinsă la stat.

Domnul meu, eu n-am chemat-o pe doamna Udrea sau pe cine știe cine să dansez cu ea, cu copiii satului, îmbrăcați în costum popular și așa mai departe, cum făceați dumneavoastră în postura de primar.

să vă fie rușine! (Vociferări din partea deputaților aparținând Grupului parlamentar al PDL.)

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog, domnule coleg, aveți un minut.

Vă rog foarte mult să vă controlați vocabularul. Vă rog din suflet.

Da, vă rog, domnule coleg.

Domnul Mihăiță Calimente:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Pe procedură.

V-am tot auzit invocând timpul. Vreau să vă spun că, după părerea mea, cred că timpul dumneavoastră a expirat, adică al Partidului Democrat, și nu al nostru.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Da. Mulțumesc, domnule coleg, pentru înțeleapta afirmație.

Domnilor colegi,

Cu aceasta, am epuizat dezbaterea pe marginea moțiunii. Așa cum s-a stabilit în modificarea programului, votul final pe moțiune va avea loc după dezbaterea ce va avea loc după-amiază în urma discutării legii pensiilor.

Ne revedem în sala de ședință exact la ora 14,00.

Deci, nu mai există comisii. Vom lucra în plenul Camerei exact începând cu ora 14,00. Până atunci, pauză de masă. Poftă bună tuturor!

Vă mulțumesc foarte mult.

 

- după pauză -

În continuare ședința a fost condusă de doamna deputat Roberta Alma Anastase, președintele Camerei Deputaților, asistată de domnii deputați Sever Voinescu-Cotoi și Mihai Alexandru Voicu, secretari ai Camerei Deputaților.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamnelor și domnilor deputați,

Continuăm lucrările Camerei.

Așa cum convenisem înainte de pauză, continuăm lucrările și vom începe cu acea declarație ocazionată de Ziua internațională a democrației.

Înainte de asta, o s-o invit pe doamna Diana Tușa pentru a face un anunț.

  ................................................
 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

  ................................................

Dacă dumneavoastră nu vă reveniți până la acel vot, atunci, după vot, noi vom părăsi sala, pentru că nu vrem să fim martori la distrugerea pensionarilor. Și, nu în ultimul rând, pentru că avem o problemă procedurală la mijloc, doamnă deputat Roberta Anastase, vă rog să acceptați ca votul final pe moțiune să aibă loc săptămâna viitoare, la votul final, așa cum este programat pentru marțea viitoare.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Cred că în momentul în care dumneavoastră ați optat pentru varianta de a părăsi sala, sigur, cred că este colegial, o să supunem la vot această solicitare a dumneavoastră și dați-mi voie s-o fac acum, ca votul pe moțiune să fie dat la începutul săptămânii viitoare, în ședința de vot final, de altfel. (Rumoare, aplauze.)

Dragi colegi, eu o să vă rog să fiți înțelegători cu colegii noștri de la PSD că sunt sfâșiați de contradicții. Pe de o parte, din cifrele pe care și dumnealor le au la dispoziție, realizează că nu există altă soluție decât cea propusă astăzi de Guvernul României. În același timp, nu au puterea să-și asume o asemenea decizie. Și atunci au optat pentru a fugi. E o ecuație simplă. (Aplauze.)

Domnul Dobre și după aceea intrăm în procedură de vot, pe propunerea făcută de domnul Nicolăescu.

Domnul Victor Paul Dobre:

Doamna președinte, eu o să vă spun tot timpul, cât veți fi, pentru că am educația de a respecta instituția.

Dar vreau să vă spun că ceea ce faceți este inacceptabil. Să faceți un comentariu după decizia unui partid. Dumneavoastră sunteți președinta Camerei. Dumneavoastră trebuie să asigurați conducerea ședinței în termenii regulamentului, conform legilor și Constituției.

Dacă doriți să vorbiți așa cum vorbim fiecare dintre noi, trebuie să veniți aici, nu de pe scaunul de președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc, domnule Dobre.

Domnul Victor Paul Dobre:

Vi s-a spus lucrul ăsta de câteva ori și am vrut să-l mai subliniez o dată.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc, domnule Dobre.

Domnul Victor Paul Dobre:

Nu vă bucurați că azi sunteți ceva mai mult.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Victor Paul Dobre:

Și vreau să vă spun un lucru: atâta - și aici sunt de acord cu dumneavoastră - atâta poate să facă acest guvern. Atâta poate să facă. De aceea, noi dorim să plece și să lase locul unui guvern capabil să facă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Dobre, vreau să vă atrag atenția asupra unui lucru. Intervenția mea a fost una tocmai de a restabili liniștea. Colegii mei, până la urmă, sancționau un gest pe care am încercat să-l explic. A fost o intervenție în apărarea colegilor de la PSD. (Comentarii.)

Vă supun la vot propunerea făcută de domnul Eugen Nicolăescu pentru a vota moțiunea săptămâna viitoare.

Votul este deschis. Vă rog să votați.

146 de voturi pentru, 10 împotrivă și 8 abțineri.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 15 november 2019, 5:14
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro