Dorel Covaci
Dorel Covaci
Sittings of the Chamber of Deputies of September 28, 2010
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 28-09-2010 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 28, 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.44 Dorel Covaci - despre "fraudarea votului" la Legea pensiilor și "implicațiile negative uriașe" ale acesteia "asupra poporului român";

 

Domnul Dorel Covaci:

"Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,

În care te-adânciră barbarii de tirani! /

Acum ori niciodată croiește-ți altă soartă,/

La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani!"

Mesajul energic și mobilizator pe care-l conține imnul nostru național a unit românii și le-a insuflat curaj în momente cruciale ale trecutului acestei țări. Ne confruntăm acum cu un astfel de episod fără precedent în istoria democrației din România.

Puterea a coborât "mai jos" decât termenul "mai jos" poate suporta.

Practicienii tehnicilor de manipulare știu că un scandal care te afectează direct poate trece în plan secundar, dacă lansezi un alt scandal, care să distragă atenția. De asemenea, o minciună repetată, în mod constant, se poate ridica la rang de adevăr.

Concret, democrat-liberalii au fraudat votul unei legi organice, în văzul întregii lumi, cu implicații negative uriașe asupra poporului român și, în loc să recunoască greșeala și să încerce să o corecteze, în frunte cu șeful statului creează diversiuni pentru a abate oprobriul public, pentru a atrage în marasmul în care băltesc și pe ceilalți colegi, membri ai opoziției. Fură, mint și înșeală și cred că dacă împroașcă cu noroi și pe cei care au rămas imaculați în acest scandal, mizeria lor parcă nu mai e atât de neagră, iar contrastul nu mai există și nu-i mai scoate în evidență. Numai că nu toți suntem o apă și un pământ, fie că doresc sau nu să recunoască asta.

PSD nu poate fi pus în aceeași oală cu trădătorii. Alături de colegii mei social-democrați și conservatori am susținut atât public, cât și în comisia de specialitate, cu o poziție fermă și constantă, menținerea punctului de pensie la 45% din salariul mediu, neegalizarea vârstei de pensionare a femeilor și bărbaților și diminuarea sancțiunilor pentru pensiile anticipate. Toate aceste solicitări au fost explicate și susținute cu argumente în Comisia pentru muncă și protecție socială. Parlamentarii puterii au votat alături de noi în comisie pentru aprobarea acestor măsuri. Raportul a fost favorabil acestor amendamente. Din păcate, în plen, ca de atâtea alte ori, parlamentarii PDL nu și-au mai păstrat votul și s-au exprimat împotriva acestui raport.

Când s-a ajuns la votarea articolului 102, privitor la menținerea punctului de pensie, PSD-ul a cerut apel nominal, pentru ca cetățenii să poată vedea clar cine votează împotriva intereselor alegătorilor. Această cerere a fost respinsă, pe motiv că există vot electronic. Convinși că reprezentanții puterii doresc să fraudeze votul în favoarea variantei avansate de Guvern, opoziția a decis să părăsească sala, în semn de protest și, totodată, pentru a nu se realiza cvorumul. În mod normal, lucrările trebuiau suspendate, pentru că dezbaterile și votul în plen ar fi fost neconstituționale.

Acest fapt a fost sesizat de vorbitorii PSD+PC și PNL la tribună. Sfidând orice reguli, parlamentarii democrat-liberali au reluat fără cvorum, fapt dovedit și de înregistrările video și sesizat în mass-media de președintele Victor Ponta.

Au adoptat legea pensiilor prin fraudă, în forma pe care o doreau, cu girul președintelui țării, și acum încearcă să spele creierii opiniei publice și să arunce pisica în ograda vecinului. Au tăria de a minți, de a contesta evidențele, privindu-te în ochi și spunându-ți că ți se pare, că nu ai văzut bine, că negrul e alb și plopul face pere. Mai mult, au țesut o poveste halucinantă, ușor demontabilă, care spusă cu gura până la urechi și mulți decibeli sparți în timpane ar trebui să intimideze și să-i exonereze de răspunderea penală pe care și-au atras-o.

Lucrurile sunt simple, pentru oricine ar fi avut o minimă curiozitate de a analiza scenariul hiperbolizant al decăderii opoziției la limita de jos a decenței și moralei pe scena politică, luând mită, pentru a face jocul puterii:

Reprezentanții arcului guvernamental aveau majoritate în Parlament, deci nu aveau nevoie să negocieze nimic, pentru a-și atinge scopurile.

Negocierea pe care o invocă, nici măcar nu avea cum să le fie favorabilă. Consecințele plecării PSD din sală erau în detrimentul puterii: fie lipsa cvorumului plătită pe bani, fie adoptarea în ilegalitate a legii.

Alături de membrii opoziției, au părăsit sala și colegii lor în arcul guvernamental, membrii UDMR și o parte a PDL, fapt ce ar putea să-i implice, din nou, aberant, și pe aceștia în trocul favorurilor "demascat" de domnișoara Anastase.

Sumele vehiculate a fi fost plimbate pe la nasul opoziției erau, dacă considerăm în bani vechi, ridicol de mici, raportate la numărul de primării, iar dacă erau în bani noi, astronomice, la capacitatea bugetului de astăzi, pe care îl plâng cu fiecare ocazie.

Majoritatea primăriilor din lista pe care ne-au fluturat-o aveau conducere PDL, ceea ce ar infirma din start o posibilă apetență a parlamentarilor PSD de a negocia, cu prioritate, în numele acestora.

Despre consiliera PSD care ar fi negociat sumele, în numele partidului, se știe că doamna Adriana Costescu a plecat din structurile PSD de 18 luni și lucrează ca șefă a Departamentului de Studii Parlamentare și Drept Comunitar din cadrul Camerei Deputaților, deci, în prezent, aflându-se în subordinea stimatei domnișoare Anastase.

Mai mult, email-ul domniei sale este trimis la data de 17.09.2010, deci la 2 zile după votarea Legii unitare a pensiilor în Parlament, și conține un simplu logo Gmail în antet, cu iz de "făcătură" sau, cel mult, corespondență personală, fără a se uzita domeniul și serverul email al PSD-ului sau al Camerei Deputaților

Practicile și povestirile murdare la care se dedau ne fac să ne întrebăm, de altfel, până unde sunt dispuși să meargă atunci când ochiul opiniei publice nu e ațintit, în mod evident, spre ei. Câte fac și câte au mai făcut la adăpostul scutului de la Cotroceni. Așa au acționat în campaniile electorale, la voturi, în fruntea instituțiilor publice sau la tribuna Parlamentului, de la mic la mare, ridicând tupeul și minciuna la rang de virtuți.

E de datoria noastră, a parlamentarilor nepervertiți, să luăm o atitudine fermă împotriva celor care încearcă, aplicând aceste metode staliniste în detrimentul poporului român și al instituțiilor statului de drept, să dărâme ultima redută a democrației și reprezentativității - Parlamentul României.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 22 august 2019, 1:58
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro