Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 4, 2010
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.141/14-10-2010

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
15-10-2019
14-10-2019
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 04-10-2010 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 4, 2010

2. Aprobarea proiectului programului de lucru.

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Stimați colegi,

Pentru că nici astăzi Biroul permanent nu s-a putut întruni statutar, o să vă rog să fiți de acord să supun atenției dumneavoastră aprobarea ordinii de zi și a programului de lucru.

Da, domnul deputat Nicolăescu. Vă rog, domnule ministru, aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnul deputat Oltean, președinte de ședință,

Stimați colegi,

Am primit, într-adevăr, o hârtie, că nu știu s-o numesc altfel, pe care este tipărit un proiect al programului de lucru pentru această săptămână. Eu nu știu cine a făcut această hârtie, dar ea este total în contradicție cu hotărârile care s-au luat până acum. Și anume, într-o ședință anterioară, mai veche, de aproape opt luni de zile, Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis simplu: lucrăm lunea și miercurea în plen și marțea și joia se lucrează în comisii. Așa s-a lucrat în permanență din februarie 2010 până în prezent. Și normal era, ca și în această săptămână, chiar dacă Biroul permanent nu s-a întrunit, să se respecte hotărârea respectivă, care oricum n-a fost modificată de un alt birou permanent, care să fi avut loc astăzi sau săptămâna trecută.

În consecință, domnule deputat Ioan Oltean, programul în această săptămână este programul pe care toată lumea îl cunoaște. Astăzi plen, mâine lucrări în comisii, miercuri dimineață plen cu vot final și, evident, miercuri după-amiază și joi dimineață lucrări în comisie.

Pentru că liderii grupurilor parlamentare nu s-au întâlnit să facă o altă propunere, pentru că Biroul permanent nu s-a întâlnit să facă o altă propunere, eu cred că nimeni nu are dreptul să vină cu un proiect care nu ține cont de hotărârile pe care Camera le-a luat până în prezent.

În consecință, vă cer două lucruri: 1. să-i sancționați și să ne spuneți cine sunt cei care și-au permis să încalce hotărârile forurilor statutare ale Camerei Deputaților și 2. să se retragă acest proiect și să ne întoarcem la programul pe care toată lumea îl cunoaște și pe baza căruia ne-am făcut agenda acestei săptămâni.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat. Domnul deputat Bogdan Niculescu Duvăz, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat. Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Domnule președinte de ședință,

În primul rând, în ceea ce privește ora de începere a lucrărilor, întârziată astăzi cu 45 de minute, apreciez că ați făcut oarecum remarci în grupul pe care îl reprezentați în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților, invitându-l să nu mai producă întârzieri.

Dar, cu tot respectul, trebuie să vă spun că întârzierea ați produs-o dumneavoastră. Un grup poate să nu fie în sală, dar lucrările trebuiau să înceapă, indiferent că acest grup este de la putere sau nu, iar dumneavoastră trebuia să începeți lucrările, așa cum erau anunțate, la ora 16,00, astăzi.

Sper ca altă dată să țineți cont și de această rugăminte a noastră.

În ceea ce privește ordinea de zi și în ceea ce privește derularea lucrărilor noastre, art.31 din Regulamentul acestei Camere, la lit.i) spune că: "Biroul permanent al Camerei întocmește proiectul ordinii de zi a ședințelor Camerei Deputaților și al programului de lucru al acesteia, pe care le transmite Comitetului liderilor grupurilor parlamentare spre dezbatere și aprobare." Această ordinea de zi nu a fost elaborată și întocmită într-o ședință a Biroului permanent, după cum bine știți, și, mai puțin decât atât, liderii, care trebuiau să dezbată și să aprobe, deci, până la urmă, ei să vină din Comitetul liderilor, cu o propunere de ordinea de zi în fața Camerei, nu s-au întâlnit.

În aceste condiții, ceea ce dumneavoastră prezentați către aprobare Camerei nu are niciun suport regulamentar, nu are nicio legătură cu activitatea acestei Camere.

Domnule președinte,

Cred că singurul lucru care se poate face în mod solid, ca să revenim la normalitate - insist: să revenim la normalitate - este ca dumneavoastră, luând notă de tot ce v-am spus aici, să invitați liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta în ce măsură și cum pot fi puse în operă ordinea de zi și programul pentru această săptămână, pentru că ceea ce ne prezentați nu are nicio legătură cu Regulamentul și cu legalitatea.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Mircea Toader, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

În numele grupului, eu îmi cer scuze pentru întârzierea pe care am produs-o noi, Grupul parlamentar al PDL-ului. Am avut o discuție cu premierul și conducerea Guvernului special pentru programul legislativ și acesta este motivul pentru care am întârziat și acceptați-mi scuzele de rigoare.

În altă ordine de idei, vreau să vă spun că programul de lucru și colegii noștri, liderii de grup, știu foarte bine că era vorba de sesiunea trecută, cu caracter experimental, urmând ca, în această sesiune, să putem să revenim la programul de marți, având în vedere problemele pe care le are fiecare parlamentar în grupurile parlamentare, în colegiu, cât și în comisiile de specialitate, n-am apucat să introducem, fiindcă știți foarte bine, de la începutul sesiunii am avut întotdeauna un program plin lunea și marțea. De două săptămâni nu s-au întâlnit birourile permanente, nici Comitetul liderilor, și atunci eu cu colegii din grupurile parlamentare ale majorității am propus această modificare, ca să o avem marțea, cu problemele rediscutate de multe ori ce-i mai important, marțea sau miercurea. Și am căzut de acord și mulți cred și dintre colegii de la PSD, bănuiesc, solicită ca marțea să rămână votul final.

Aceasta este motivul pentru care acel proiect a fost depus la casetele dumneavoastră pentru votul final de marți.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Domnul deputat Tăriceanu, liderul Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Domnule prim-ministru, aveți cuvântul.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

L-am ascultat cu atenție pe domnul deputat Mircea Toader și doresc să-i amintesc un lucru, că a fost o discuție serioasă în cadrul Biroului permanent în jurul unei teme de interes, cred că nu numai pentru parlamentari, dar și pentru opinia publică, și, dacă vreți, în final, și pentru percepția publică legată de activitatea Parlamentului și a parlamentarilor.

Avem un deficit de imagine publică extraordinar și acest deficit este dat și de modul în care a lucrat Parlamentul, de programul pe care și l-a făcut, un program extrem de subțire aș spune, în ceea ce privește zilele de dezbateri publice din Parlament. Și, la vremea respectivă, am fost unul din cei care am propus să tratăm cu mai multă seriozitate această chestiune, pentru a încerca să reparăm, într-un fel, și să recuperăm acest deficit de imagine al instituției Parlamentului.

Recent, ați văzut, sondajele arată că 14% din populația României are încredere în această instituție. Dacă guvernele, într-un fel, sunt supuse eroziunii politice date de impopularitatea unor măsuri, nu același lucru ar trebui să se întâmple cu Parlamentul ca instituție.

Eu cred că este de datoria noastră să facem un efort și să nu revenim la acel program care a funcționat sau care a fost utilizat o bună perioadă cu două zile pe săptămână, prezențe în plen luni și marți, și să încercăm mai degrabă să găsim modalitățile prin care dezbaterea publică din Parlament să se poarte pe teme de interes public și să atragem cetățenii către aceste teme și să nu facem o activitate care să se rezume la două ședințe, una luni după-amiază și una marți dimineață, după care parlamentarii, sigur, sunt ocupați în comisii sau nu sunt, activează în colegii sau nu activează, dar avem impresia că lucrurile merg bine. Nu merg bine, din păcate.

Și îi solicit colegului Mircea Toader să reconsidere aceste chestiuni, care nu vizează numai un partid, Partidul Național Liberal, nu vizează numai opoziția, vizează Parlamentul în ansamblul lui și toate partidele politice reprezentate în Parlament.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule lider.

Doamnelor și domnilor colegi,

Suntem în posesia unui program pe care liderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal îl susține și a unor amendamente pe care domnul vicelider Nicolăescu le-a adus acestui program, program de lucru pentru săptămâna aceasta.

Domnul Nicolăescu a propus ca ziua de marți, programul care este prevăzut în proiectul de marți să fie miercuri, ziua de miercuri, deci marți, ședință în comisii, declarații politice, ședințe în comisii, miercuri, ședință în plen cu dezbatere, cu vot final la 12,30; joi, ședință în comisii. Am înțeles exact.

Supun votului dumneavoastră această propunere a liderului PNL. Votul dumneavoastră, doamnelor și domnilor colegi. Suntem în procedură de vot, domnule președinte al grupului parlamentar al PNL. Deci am supus propunerea PNL-ului de modificare a ordinii de zi. Vă rog să urmăriți cu atenție, domnilor, nu vă gândiți la altceva.

Mulțumesc.

79 de voturi împotrivă, două abțineri, 29 pentru.

Amendamentul a fost respins.

Voci din sală:

N-au mers cartelele!

Domnul Ioan Oltean:

Domnul Mircea Dușa.

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

V-au cerut și colegii mei înainte să respectați Regulamentul. Și, ca să respectați Regulamentul, eu vă cer să întruniți Comitetul liderilor și vă cer pauză de consultări.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Pauză de consultări zece minute.

 

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Timpul cerut pentru pauză s-a epuizat. Vă rog să vă ocupați locurile în sala de ședință.

Domnilor colegi, vă rog să vă ocupați locurile în sala de ședințe și să vă pregătiți cartelele pentru a vă continua votul electronic.

Stimate coleg, vă rog să poftiți la tribuna Camerei.

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Având în vedere că o parte dintre colegii mei au reclamat faptul că nu au reușit vă voteze la hotărârea pe care ați pronunțat-o ceva mai devreme și a fost supusă votului, vă rog frumos că acceptați reluarea votului pe programul de lucru.

Domnul Ioan Oltean:

Îngăduiți-mi să vă spun că nu vă pot refuza.

Domnilor colegi, reluăm votul la amendamentul pe care domnul deputat Nicolăescu din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal l-a propus, acela de a se modifica ziua de dezbateri de marți pe miercuri.

Cine este pentru această propunere? Vă rog să votați.

91 de voturi împotriva acestui amendament, 51 pentru, două abțineri.

Insuficiente pentru ca amendamentul să fie adoptat.

Acum supun votului dumneavoastră programul în forma în care v-a fost înaintat.

Cine este pentru?

84 de voturi pentru, 54 împotrivă, trei abțineri.

Programul a fost adoptat în forma în care v-a fost prezentată în casetele dumneavoastră.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 16 october 2019, 0:54
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro