Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 26-10-2010

Ședința Camerei Deputaților din 26 octombrie 2010

2. Proiectul de Lege pentru completarea alineatului (17) al art.48 din legea nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației locale nr.215/2001 și a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali (PL-x 571/2010). (aprobarea trimiterii la comisii pentru raport).
 
consultă fișa PL nr. 571/2010

 

Pauză

(În continuare lucrările au fost conduse de domnul deputat Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnii deputați Dumitru Pardău și Mihai Alexandru Voicu, secretari ai Camerei Deputaților.)

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor și domnilor deputați,

Am rugămintea să vă ocupați locurile în sala de ședință.

Declar deschisă ședința de astăzi, consacrată continuării dezbaterilor proiectelor de lege înscrise pe ordinea de zi. Rog liderii grupurilor parlamentare să-și invite colegii în sala de ședință, să urmărească cu atenție ceea ce se dezbate, pentru a putea informa la rândul lor opinia publică despre legile pe care domniile voastre le-ați votat.

Dintr-un număr total de 333 de deputați și-au înregistrat prezența până la această oră 175 de deputați, absenți 158, din care 8 deputați participă la activități strict parlamentare.

Dați-mi voie, înainte de a intra propriu-zis în ordinea de zi, să le urez tuturor colegilor care astăzi poartă numele de Dumitru, sănătate, bucurie, înțelepciune și tot binele din lume, celor care astăzi sunt născuți, doi îi știu, Petrică Movilă și Ioan Holdiș, la mulți ani! La mulți ani și altor colegi care astăzi au ziua de naștere. (Aplauze.)

Și cu acestea dați-mi voie să intrăm în ordinea de zi propriu-zisă.

Am rămas ieri... Domnul deputat Buda, președintele Comisiei juridice. Mă bucur să vă văd la microfonul Camerei, domnule deputat. Recunosc, este pentru mine o plăcere să încep cu dumneavoastră ziua de astăzi.

Domnul Daniel Buda:

Domnule președinte,

Nu țin foarte mult să vin foarte des la microfon. Am rugămintea de a supune plenului Camerei Deputaților trimiterea la Comisia juridică a PL-x nr. 571/2010 care se referă la Legea alegerilor generale, (Proiectul de Lege pentru completarea alineatului (17) al art.48 din Legea nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr.215/2001 și a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali), având în vedere împrejurarea cu decizia Curții Constituționale și avem câteva aspecte de lămurit din punct de vedere constituțional și să punem legea în concordanță cu decizia Curții Constituționale.

Dat fiind faptul că nu s-a mai putut ține Biroul permanent de atâta vreme, v-aș ruga să supuneți plenului trimiterea acestui proiect de lege la Comisia juridică, astfel încât să putem da un raport, care urmează să fie supus plenului spre adoptare.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul secretar Mihai Voicu.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc.

Există desigur o problemă procedurală cu privire la această decizie a plenului, de trimitere la comisie. Problema este în felul următor: după cum știm, există alegeri locale parțiale într-un colegiu din Hunedoara și, într-adevăr, sunt câteva chestiuni care trebuie lămurite.

În principiu suntem de acord cu această solicitare, însă rugămintea este, măcar de data aceasta să se respecte un obicei, și anume, înainte de modificarea oricărui aspect al Legii electorale să existe o consultare a grupurilor politice. Întotdeauna s-a procedat așa, de 20 de ani în Parlament și rugămintea este să discutăm principiile acestei modificări, înainte de a trece la partea tehnică.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc. Doamna deputat Aura Vasile, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte, acest PL-x la ce poziție a ordinii de zi este?

Domnul Ioan Oltean:

Domnul deputat propune trimiterea acestei propuneri legislative la Comisia juridică pentru a fi abilitată să o preia în dezbatere și a pregăti raportul.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte, eu am înțeles ce a spus domnul Daniel Buda. Eu vă întreb pe dumneavoastră: la ce poziție a ordinii de zi este acest proiect de lege, ca să putem să-l retrimitem la comisie? Este cumva pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, că parcă nu l-am văzut!

Domnul Ioan Oltean:

Să-l lăsăm pe domnul președinte Daniel Buda să dea toate explicațiile privind solicitarea domniei sale.

Domnul Daniel Buda:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Acest PL-x nu a ajuns pe ordinea de zi a plenului, pentru că este la Biroul permanent. Numai o clipă! Eu am cerut să îmi aprobe plenul ca acest PL-x, mă rog, plenul să se substituie Biroului permanent și să-mi trimită acest proiect de lege la comisie. Nu o dată s-a mai întâmplat acest lucru! Ba da, s-a mai întâmplat acest lucru! E în regulă!

Domnilor colegi, la toate partidele parlamentare avem alegeri. Dacă vreți să rezolvăm această problemă, îmi dați proiectul de lege la comisie, dacă nu, e în regulă să nu-l lucrăm.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Doamna Aura Vasile și pe urmă domnul Eugen Nicolăescu.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

Domnul Daniel Buda mi-a dat un răspuns care este în afara Regulamentului și nu mai mult decât ieri domnul președinte Băsescu ne-a "ferchezuit" pe toate părțile, spunând că nu respectăm proceduri, că nu respectăm regulamente și așa mai departe. Problema este următoarea: nu avem nimic a rezolva această problemă. Din câte îmi aduc aminte, trebuia de câteva săptămâni să propunem realizarea unei comisii electorale, cu reprezentare a grupurilor parlamentare, pentru a putea să lucrăm aceste lucrări. La fel ca și Comisia de regulament, dacă atunci PD-ul cu Roberta ar fi fost de acord și ar fi respectat înțelegerea cu liderii de grup și am fi format Comisia de regulament și Comisia de cod electoral, probabil că președintele Băsescu nu mai ne certa și că ne găseam măcar cu lecțiile începute, cu Abecedarul pus pe masă.

Legat de solicitarea lui Daniel, domnule președinte, eu solicit ca, la o oră când dumneavoastră stabiliți, să se întâlnească liderii de grup, pentru a putea să stabilim acest lucru, în ce condiții, cu ce asistență și cum se fac aceste modificări.

Deci, este propunerea grupului meu, la ora când dumneavoastră stabiliți, liderii de grup se întâlnesc pentru a lua o decizie și pe urmă o anunțăm plenului.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc foarte mult. Domnul deputat Eugen Nicolăescu, vicelider al Grupului parlamentar PNL.

Domnule vicelider, aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule deputat Ioan Oltean,

Solicitarea domnului deputat Buda este în afara Regulamentului. Aceasta o știm cu toții. Problema este că avem într-adevăr de rezolvat un caz. Și, în această situație, cred că singura soluție pe care o poate adopta plenul de astăzi este să se întrunească de urgență Comitetul liderilor și Comitetul liderilor poate veni în plen cu o propunere de modificare a ordinii de zi, cu includerea solicitării domnului Buda. Și cred că în felul acesta, ne ducem în interiorul Regulamentului și lucrurile sunt clare.

Deci, vă rog să acceptați ca imediat liderii grupurilor să se întrunească, să hotărască dacă se introduce sau nu pe ordinea de zi. Dacă hotărăște comitetul că este urgență, venim în plen, plenul aprobă și ne vedem de treabă.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Domnul Mircea Toader, liderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Sigur că domnul Nicolăescu are dreptate procedural, dar noi avem un consens. Inițial ne mai putem aduna foarte repede să intrăm în procedură. Cred că toți suntem de acord că e nevoie de o modificare. N-am știut la vremea respectivă că pot să apară astfel de situații și cred că este corect să se poată ca plenul să hotărască și bineînțeles Comisia juridică să facă un raport.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Am următoarea rugăminte, stimați colegi, ca liderii grupurilor parlamentare să se întâlnească acum, în afara ședinței, 10 minute, să decidă și noi reluăm lucrările exact peste 10 minute.

Domnilor colegi,

Numai puțin, domnule Păduraru. Numai puțin, să clarificăm lucrurile acestea.

Domnilor colegi, facem o pauză de zece minute pentru întâlnirea liderilor grupurilor parlamentare. Ne revedem în plen peste exact 10 minute.

 

Pauză

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi, cele zece minute s-au epuizat. Îl rog pe Mircea Toader să informeze plenul despre decizia luată.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Comitetul liderilor a fost de acord să supunem plenului spre aprobare trimiterea la Comisia juridică a proiectului de lege.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule Mircea Toader.

Domnule Mircea Dușa, liderul Partidului Social Democrat.

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Cred că președintele republicii v-a atras aseară atenția să nu mai încălcăm Regulamentul și din nou încercați să încălcăm Regulamentul. Sigur că este o problemă care trebuie rezolvată, legat de Legea electorală, având în vedere că urmează alegerile în colegiul acela din Hunedoara, dar aceasta înseamnă a aduce în plen acel raport fără Biroul permanent, o încălcare a Regulamentului. Noi nu suntem de acord cu proceduri de încălcare a Regulamentului.

Am atras atenția de foarte multe ori de la această tribună, în acest sens. Continuați să faceți acest lucru! Sigur, dumneavoastră folosind forța votului acesta majoritar, fără a respecta principiile regulamentare, veți hotărî și astăzi, dar nu suntem de acord să mai încălcați Regulamentul! Și o să spunem aceasta de câte ori ieșim la această tribună.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Daniel Buda, președintele Comisiei juridice.

Domnul Daniel Buda:

Domnule președinte, sigur că nu vreau să spun cuvinte tari, gen ipocrizie sau gen altceva de la această tribună, pentru că nu se cade. Însă, să vii în plenul Camerei Deputaților și să spui că se încalcă Regulamentul, câtă vreme tu, reprezentant al Partidului Social Democrat și Național Liberal, nu mergi la Biroul permanent, unde ar trebui în mod normal să se discute această chestiune, este mult prea mult chiar și pentru noi, domnilor colegi! (Aplauze din partea dreaptă a sălii) Fraților, chiar nu aveți un pic de bun simț în dumneavoastră, până la urmă?! De 10 ședințe nu mergeți la Biroul permanent, acolo unde ar trebui să discutăm această chestiune. Și dumneavoastră veniți și invocați aici că noi încălcăm Regulamentul! Cine încalcă Regulamentul, noi sau dumneavoastră?! (Vociferări în partea stângă a sălii).

Domnul Ioan Oltean:

Domnul deputat Călin Popescu Tăriceanu.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În general sunt rezervat la astfel de discuții în contradictoriu, dar cred că domnul Buda, pe românește, a sărit calul.

Domnule Buda, eu v-aș ruga să vă măsurați mult cuvintele. Știu că sunteți un om în general cumpătat, acum v-ați ieșit din fire și ca să spuneți că noi nu avem bun simț, atunci, îmi pare rău, mă simt obligat să vă spun că noi avem bun simț, dar nu putem să închidem ochii la lipsa crasă de bun simț de care ați dat dovadă atunci când aici, în plenul Camerei Deputaților, ați rezolvat problema votului la Legea sistemului unitar de pensii, în bine cunoscuta formulă. Faptul că noi nu mergem la ședințele Biroului permanent este o formă de protest pe care am anunțat-o public, pentru că astfel de atitudini nu pot să rămână nesancționate, astfel de atitudini de genul celei care s-a întâmplat aici, cu sprijinul partidului dumneavoastră. Așa încât, vă rog să nu vă revoltați, pentru că nu aveți dreptul moral să spuneți absolut nimic.

Acum, în privința chestiunii pe care o discutăm, nu vreau, în numele Partidului Național Liberal, să dăm curs unui sistem care s-a practicat, și anume, plenul este suveran, încălcăm orice prevedere regulamentară și mergem înainte, pentru că plenul este suveran.

Nu, domnilor, există regulamente, există cutume, pe care suntem obligați să le respectăm, pentru că altfel instituția nu va beneficia de respectul cetățenilor pe care noi îl așteptăm. Suntem într-o situație de impas major. Gândiți-vă, haideți să ne gândim cu toții, cum ieșim din impas, să găsim o soluție politică de ieșire din impas. Pe această chestiune, cu Legea electorală, care face parte însă dintr-o situație mult mai complicată și mult mai amplă. Deci, nu suntem acum confruntați numai cu această situație, suntem confruntați și vom fi în continuare confruntați cu această situație de criză majoră, la care sigur că avem obligația cu toții să ne aducem contribuția și să găsim o soluție. Și cred că trebuie să gândiți că în politică, în anumite momente, fără a face niște concesii, nu se poate.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc. Și eu fac apel la reacții normale, la atitudini de respect în ultimă instanță și echilibrate, indiferent de partea cui s-ar poziționa adevărul.

Domnul lider Mircea Dușa.

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte,

Eu întotdeauna am un ton corespunzător la voce și nu cert pe nimeni. A atrage atenția că nu se respectă Regulamentul nu cred că este o jignire, pentru că regula nerespectării Regulamentului a devenit lege, aici, în Camera Deputaților și poate odată și odată ne gândim că trebuie să revenim la acele principii care au fost statuate, știu eu, de 20 de ani în Parlamentul acesta, prin modificările succesive care au fost aduse la Regulament, ca să se asigure un echilibru în activitatea Parlamentului.

Or, a veni aici să ne certe cineva care încalcă în fiecare zi Regulamentul și principiile parlamentare, este, așa, un afront adus plenului și acestei instituții, Camera Deputaților.

Domnule Buda, vă rostesc numele, ca să puteți să-mi dați replici. Dumneavoastră ați învățat ceva de la șeful dumneavoastră de partid, de la domnul Boc, că orice ar face opoziția, trebuie călcată în picioare cu forța majorității, nerespectând principiile parlamentare.

Încă o dată vă amintesc că poate trebuie să reintrăm în normal, iar a ne reproșa că nu participăm la ședințele Biroului permanent, nu puteți să faceți acest lucru, că până la urmă sunt alți colegi ai dumneavoastră care sunt abilitați de lege și de Regulamentul Camerei Deputaților să facă în așa fel încât să se țină și ședințele Biroului permanent al Camerei Deputaților.

Dar a veni dumneavoastră astăzi și a solicita să introducem pe ordinea de zi un raport care nu a fost trimis la plen de către Biroul permanent, este o încălcare a Regulamentului. Și vă rog să nu o mai faceți. Că după aceea o să ajungeți, vă mai spuneam de la acest microfon, să nu vreți să fie opoziția în sală și nefiind opoziția în sală, greșiți. Vă justificați că ați votat greșit. Nu ați votat. Un filtru la o lege, o lege care vine în Parlament sau o inițiativă legislativă are zece filtre până ajunge la promulgare: Biroul permanent al primei Camere, comisia sesizată în fond, din nou Biroul permanent, plenul la dezbaterea pe articole...

Domnul Ioan Oltean:

Reveniți la chestiunea zilei, domnule deputat.

Domnul Mircea Dușa:

... și dezbaterea generală și votul final. Așa că nu ne acuzați pe noi de încălcarea Regulamentului. Dumneavoastră să respectați Regulamentul și noi, opoziția, vom veghea ca dumneavoastră să-l respectați.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi, fac apel la echilibru și rațiune.

Adevărul e undeva la mijloc, nici în stânga, nici în dreapta.

Domnul deputat Daniel Buda. Vă rog, domnule deputat, să nu mai provocați opoziția. Aveți un dar...

Domnul Daniel Buda:

Domnule președinte,

Chiar dumneavoastră spuneați că nu vin foarte des la acest microfon.

Domnule Dușa, nu cer drept la replică, pentru că nu am de ce și nu vreau să... Îmi cer scuze pentru tonul care, într-adevăr, nu mă caracterizează. Dar, fiind o problemă care frământă toate partidele parlamentare, aseară am discutat cu colegii de la PNL și am convenit asupra acestei chestiuni. Dați-mi voie să fiu surprins de această chestiune, pentru că n-am cerut altceva decât să-mi trimiteți la Comisia juridică, care să lucreze pe lângă Comisia pentru administrație, împreună cu deputații - mă rog - membrii partidelor parlamentare, să găsim o soluție pentru a ieși din acest impact în care ne-a pus Curtea Constituțională. Acest lucru am cerut. Nu văd de ce atâta gălăgie pe această chestiune.

Domnul Ioan Oltean:

Ei, acesta e un ton pe care mai merge, domnule deputat, și vă rog să vi-l păstrați.

Domnul deputat Petrică Movilă. La mulți ani, domnule deputat! E ziua dumneavoastră astăzi. Vă rog, am dat cuvântul domnului Movilă. Domnul Dușa, domnul Dușa...

Domnul Mircea Dușa:

Mă bucur că a intrat în normal și și-a cerut scuze pentru tonul pe care l-a folosit.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Dușa,

Dumneavoastră faceți apel la Regulament și-l încălcați în mod flagrant. Acolo se merge când vă spun eu, domnule Dușa.

Deci, vă rog, domnul Petrică Movilă.

Domnul Petru Movilă:

Domnilor colegi,

Antevorbitorii mei, oameni politici cu experiență, cred că ar trebui să folosească aceeași măsură și când e vorba de putere și de opoziție.

Sigur că putem rememora faptul că președintele anterior al Camerei Deputaților fugea cu ordinea de zi în mână în timpul ședințelor.

Domnul Ioan Oltean:

O iei și tu de la Calendele grecești! Refere-te la programul de zi, vă rog eu frumos.

Domnul Petru Movilă:

Sigur că avem colegi care au venit aici și au făcut membrii Parlamentului "hoți" ș.a.m.d. și nu și-au cerut scuze. Cred că trebuie să avem măsură în toate aceste lucruri și dincolo de aceste declarații de la microfon, într-adevăr, trebuie să găsim soluții să deblocăm situația, pentru că de foarte multe ori activitatea Parlamentului este blocată de faptul că structurile, Biroul permanent, nu funcționează așa cum trebuie.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Of, Doamne, Doamne!

Poftim, doamna Aura Vasile. Astăzi sunteți pusă pe dialog. Vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

Nu eu, ci Sfântul Petre. La mulți ani, Petre!

Ați auzit vreodată de proverbul "Funia spânz..." sau cum e chestia cu funia, domnule președinte de ședință? Cum e?

Domnul Ioan Oltean:

Asta este ziua domnului deputat.

Doamna Aurelia Vasile:

E posibil, domnule președinte? Noi suntem de acord, ieri am fost de acord să putem să desfășurăm activitate în ședință de plen a Camerei Deputaților, chiar dacă s-a încălcat Regulamentul, prin prezența noastră și participare la dezbateri generale, iar astăzi suntem certați noi. De ce? Pentru că s-a furat la un proiect de lege, că s-a încercat aseară, domnule președinte, să dați un vot final cu 60 de persoane în sală, pentru că se întâmplă ce se întâmplă.

Domnule Petre Movilă, încă o dată: La mulți ani! Nu e vina noastră, este a dumneavoastră și a șefilor dumneavoastră care vă conduc. V-am spus de atâtea ori: ați reușit ca acest Parlament să-l faceți o anexă a Guvernului. Nu noi legiferăm, noi suntem supușii Guvernului Boc, ai lui Udrea și ai altora. Dumneavoastră sunteți de vină că suntem în situația asta. Să nu îndrăzniți să vorbiți de ce s-a întâmplat înainte. Înainte a fost bine, acum e rău!

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, vă rog. Iașiul e bine reprezentat astăzi. Te rog domnul deputat Păduraru.

Domnul Nicușor Păduraru:

La mulți ani celor care sărbătoresc ziua numelui astăzi.

Eu n-o să intru în polemica pe care, de vreo lună de zile, o cunoaștem în fiecare zi, dar am o întrebare retorică, adresată tuturor reprezentanților partidelor, tuturor deputaților: Ce facem cu acele inițiative legislative care trec prin acord tacit, fără să fi trecut prin comisii? Ce facem, de exemplu, și este un caz de la mine, la Iași, cu un proiect în situație de urgență, de schimb de terenuri pentru Aeroportul din Iași, care n-a putut să treacă de Biroul permanent și să ajungă la comisii, pentru că nu s-a întrunit Biroul permanent? Și eu mi-aș dori ca, de la această tribună, să vă rog să putem transmite acea inițiativă legislativă către comisii, ca să poată fi analizată.

Din păcate, în schimb, am auzit mai degrabă replici acide, să zicem, și tăioase. Eu aș spera să-mi dați un răspuns când anume ne veți permite să putem discuta în comisii proiectul cu Aeroportul din Iași.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Nelipsita vicelideră a PSD-ului, doamna Aura Vasile, vă rog, aveți un sport.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

V-aș ruga să nu mă provocați!

Domnul Ioan Oltean:

Îmi face plăcere să o fac.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc. Am să-i răspund colegului meu.

Stimate coleg,

Nu noi am început și nu v-am auzit pe dumneavoastră, în seara când s-a furat și s-a fraudat Legea pensiilor, să ieșiți și să spuneți: "Stimată doamnă președinte Roberta, vă rog nu supuneți la vot final, pentru că nu sunt îndeplinite condițiile Regulamentului." Dacă atunci, stimate coleg, ați fi ieșit și ați fi pus această întrebare, astăzi, cu supușenie, vă respectam și mă simțeam vinovată.

Dar, în acest moment, domnule deputat, vreau să vă spun că vom participa la ședințele Biroului permanent al Camerei Deputaților numai în momentul în care dumneavoastră, pentru că așa prevede Regulamentul, veți schimba președintele Camerei Deputaților. Până în acel moment, noi nu vom participa, indiferent dacă dumneavoastră încercați să dați vina pe noi. Vina este a dumneavoastră. A dumneavoastră și a dumneavoastră și a tuturor colegilor care, în seara respectivă, ați participat la acel furt.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Eu zic că ne putem opri aici. Am să supun votului dumneavoastră propunerea de a se trimite Comisiei juridice și Comisiei pentru administrație publică pentru raport în fond proiectul de lege pe care domnul Daniel Buda l-a amintit.

Vă rog să pregătiți votul.

Întâi să facem prezența, stimați colegi, să vedem dacă... În același timp să și votăm.

Vă rog, votul dumneavoastră.

Vă rog, revenim, rugăm tehnicienii să urmărească cu atenție. Reluăm votul.

Da, cu 106 voturi pentru, 34 împotrivă și două abțineri, propunerea a fost adoptată.

Comisiile menționate, Comisia juridică și Comisia pentru administrație vor înscrie pe ordinea de zi adoptarea acestui act normativ, cu rugămintea ca liderii grupurilor parlamentare să poată transmite ceea ce astăzi s-a stabilit aici pentru a fi avut în vedere la dezbaterea pe comisii.

Doamna deputat Aura Vasile, vă rog; să explicați votul, înțeleg.

Doamna Aurelia Vasile:

Da, domnule președinte de ședință.

Liderul grupului nostru, domnul deputat Dușa, de altfel și colegi de la Partidul Național Liberal v-au rugat și au explicat că nu trebuie să încălcăm Regulamentul în continuare și că trebuie să revenim și să ne respectăm procedurile noi primii.

Dumneavoastră, împreună cu colegii dumneavoastră ați înțeles că și astăzi trebuie să încălcăm Regulamentul Camerei și nu ați fost de acord cu propunerea pe care v-am făcut-o.

Grupul nostru a votat împotrivă, pentru că încercăm să aducem ședințele Camerei Deputaților, ale comisiilor și în general activitatea Camerei Deputaților în interiorul Regulamentului și al Constituției.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Termenul pentru adoptarea raportului este de două săptămâni. Vă rog să rețineți și să intrați în ordinea de zi la ședințele comisiilor.