Plen
Ședința Camerei Deputaților din 8 noiembrie 2010
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.164/18-11-2010

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
11-12-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 08-11-2010 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 8 noiembrie 2010

6. Intervenții procedurale.

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Domnul Mircea Toader, liderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, dorește să intervină. Domnule coleg, aveți cuvântul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Eu nu am spus cuvinte necuviincioase, domnule președinte.

Domnul Ioan Oltean:

Nici să n-o faceți, domnule.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Apreciez gestul colegilor de la PSD și PNL privind ordinea de zi și vreau să susțin propunerea domnului Surdu, referitoare la Camerele agricole și, pe lângă această susținere care trebuie trimisă la comisiile de specialitate, la comisiile permanente, vreau să fiți de acord să trimitem, tot în același sistem, câteva inițiative absolut importante - mă refer la două acorduri ale României cu termen, unul cu Cehia și altul cu Republica Moldova - și două inițiative - una a Guvernului și una a colegei noastre, privind exproprierea și Ordonanța nr.34, care ne vor permite accesarea cât mai rapidă a fondurilor atât la administrația locală, cât și la nivel central, și la una dintre inițiativele colegilor noștri pentru Iași, care trebuie să permită un transfer de teren pentru a da drumul la investiția privind aeroportul.

Aceste inițiative, la care se adaugă o propunere de modificare legislativă, modificare regulamentară, propusă de 62 de parlamentari privind o modificare de regulament, care să meargă la Comisia pentru regulament și apoi să decidem.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule lider.

Dacă sunt observații? Doamna deputat Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Din nou trebuie să fac o observație și să vă rog să remarcați în Regulamentul Camerei Deputaților conținutul art.31 care dezvoltă ceea ce Biroul permanent și Comitetul liderilor grupurilor parlamentare trebuie să realizeze - art.37, 38 și, bineînțeles, nu în ultimul rând, 89, 90 și 91. Ceea ce colegul nostru, domnul deputat Toader a propus este în totală ilegalitate față de ceea ce Parlamentul României desfășoară ca și activitate pe baza Regulamentului Camerei, pe baza Constituției și, bineînțeles, dacă vreți, ca și istorie în ultimii 20 de ani ai Parlamentului din România. Ceea ce domnul Toader a propus excede cu foarte mult cu ce putem să fim de acord, iar în aceste condiții, noi nu vom vota, pentru că am hotărât, iar liderul grupului nostru, domnul Dușa, a anunțat în urmă cu 3 săptămâni că n-o să mai fim niciodată de acord cu încălcarea acestui regulament. În caz contrar, cred eu că acest lucru, dacă va trece astăzi, putem să spunem că nu mai există Camera Deputaților în România, ci Marea Adunare Națională, în condițiile în care aceasta funcționează fără niciun regulament, ci numai pe bunul-plac.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, doamna deputat.

Domnul vicelider, domnul deputat Eugen Nicolăescu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Aveți cuvântul, domnule coleg.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Vă mulțumesc, domnule deputat Ioan Oltean, președinte de ședință.

Colega mea, doamna Aura Vasile, a încercat, pe bună dreptate, cu regulamentul în mână, să arate faptul că propunerea domnului lider al Grupului parlamentar al PDL încalcă propriul nostru regulament. Dar, oare, e prima oară când se întâmplă asta aici, în Camera Deputaților? De câte ori s-a încălcat regulamentul din partea puterii? Numai că acum avem o problemă mai complicată, și anume: există o propunere din partea unui grup de parlamentari. Nicio problemă; e firesc să fie propuneri din partea parlamentarilor. Numai că această propunere trebuie să stea la rând, la rând, la ușa Biroului permanent, ca ea să fie înregistrată și să se sesizeze comisia de specialitate. Așa spune regulamentul, stimați colegi. Indiferent că vă place sau nu vă place, că vreți să acceptați sau nu. Cu abuz, puteți face ce doriți. Respectând regulamentul, trebuie să-l respectați și în ceea ce înseamnă procedura de lucru, de sesizare a unei comisii de specialitate, care trebuie să facă raport, raportul să fie distribuit parlamentarilor, să fie, după aceea, cuprins pe ordinea de zi, dezbătut și votat. Asta spune cartea noastră de căpătâi, care este Regulamentul Camerei Deputaților.

În consecință, domnule președinte de ședință, eu nu vreau decât să vă rog să respectați dumneavoastră regulamentul, și anume, să nu puneți la vot ceea ce este neregulamentar, ceea ce încalcă propriul nostru regulament, și să luați în considerare că propunerea domnului Toader este neregulamentară și că dumneavoastră, dacă veți face un asemenea demers, dumneavoastră încălcați regulamentul. Iar eu cred că dumneavoastră nu vreți să fiți al doilea om din PDL, după doamna Anastase, care încălcați regulamentul și legile. Eu cred că dumneavoastră conduceți ședința ca să aplicați regulamentul în spirit și în literă. Pentru că, dacă dumneavoastră veți proceda ca doamna Anastase, probabil că ne veți obliga să părăsim sala și când conduceți dumneavoastră ședințele Camerei Deputaților. Dacă asta vreți, spuneți-ne! Dacă vreți să respectați regulamentul, atunci respectați-l!

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc.

Domnul Cristian Dumitrescu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Domnule vicepreședinte, președinte de ședință, vă mulțumesc foarte mult că mi-ați dat cuvântul. Eu sunt, pentru toată lumea, domnul deputat Cristian Dumitrescu.

Sunt două aspecte esențiale în ceea ce privește solicitarea făcută de către Grupul parlamentar al PDL, prin liderul acestui grup.

Primul este fundamental. Activitatea reglementată, în legătură cu Biroul permanent, nu este o activitate întâmplătoare.

În Parlamentul României, ca în orice instituție care are legătură cu legea, există proceduri care, dacă nu sunt respectate, proiectele de lege respective riscă să fie lovite de nulitate. Unul dintre aspectele importante, chiar fundamentale și în dreptul obișnuit, comun, și în dreptul parlamentar, este dreptul de sezină, dreptul de sesizare. Acest drept de sesizare, dacă nu se face în conformitate și în condițiile legii, ca și în instanțele de judecată, duce la nulitatea întregului proces. Eu mă îndoiesc foarte tare că dumneavoastră, mai ales că este vorba despre niște acorduri internaționale, vreți să ridicați această problemă și acest semn de întrebare asupra unor astfel de texte. Asta, pe de o parte. Ca să vă fie foarte clar că acest drept de sesizare pe care-l are Biroul permanent, până nu veți modifica cum vreți dumneavoastră regulamentul, nu se poate.

Dacă modificați regulamentul și atunci întreg eșafodajul construcției parlamentare se duce, nu mai e niciun fel de problemă, dar, până atunci, riscați ceea ce e inadmisibil, din punctul meu de vedere, pentru că vorbesc și în nume personal, în Parlamentul României riscăm ca procedura respectivă, așa cum ați văzut și altă procedură în zilele care au fost de acum câteva zile, să cadă sub incidența nulității.

Al doilea, acum acest lucru este deja și mai grav. Pentru că, dacă să zicem că ați vrea să faceți o încălcare, o ilegalitate, că nu e o încălcare a regulamentului, este o ilegalitate. Deci, este vorba despre faptul că dumneavoastră, în materia regulamentului care privește activitatea noastră, vreți, printr-o procedură neregulamentară, să modificați regulamentul. Deja acest lucru depășește nu numai capacitatea de înțelegere, dar depășește și orice limită în ceea ce privește respectarea regulilor. Cum, adică să modifici regulamentul printr-o procedură neregulamentară? Regulamentul se modifică printr-o procedură specială, Comisia pentru regulament este o comisie specială, paritară. Interesul este comisie paritară. Ori, această comisie paritară, formată din fiecare reprezentant, tocmai acest lucru trebui să-l apere, să apere regulamentul și modul legal în care se face sesizarea, se face modificarea și completarea. Nu putem fi în nicio formă de acord cu această situație. Trebuie găsită, probabil, o modalitate de deblocare legală, ca să nu cadă sub incidența nulității. Ceea ce s-a mai întâmplat, se poate întâmpla în viitor, dar, când e vorba și de tratate, iar când e vorba mai ales de regulamentul nostru, al tuturor, cred că lucrurile sunt extrem de clare.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc. A fost domnul deputat Cristian Dumitrescu.

Domnul deputat Mircea Toader, liderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Stimați colegi,

Am cerut o excepție. Dacă voiam să abdicăm complet de la regulament, solicitam ca absolut toate inițiativele legislative să treacă direct în comisii, conform propunerilor pe care le-au luat un comitet al liderilor. Noi ne-am prezentat, Comitetul liderilor de la majoritate, și am discutat aceste lucruri.

Pe de altă parte, am solicitat ca excepție, că nu suntem noi vinovați că nu se adună Biroul permanent.

Dacă menținem același procedeu și același mod de lucru, probabil peste vreo două săptămâni nu mai avem ce face aici, că nu avem ce să mai dezbatem. Fiindcă nu mai există inițiative legislative și stau cu maldărul la ușa Biroului permanent, care nu se deschide.

Deci, eu am solicitat o excepție. Sper ca această excepție să treacă prin votul dumneavoastră, ca să putem să mergem mai departe, fiindcă știți foarte bine, stimați colegi, modificarea Ordonanței nr.34 e solicitată de toți primarii și administrațiile locale, fiindcă sunt blocate și vrem acest lucru să-l facem. Nu suntem noi vinovați că nu putem să dezbatem, să mergem în regim de urgență.

Problema cu Iașiul iar este în procedură de urgență. Deci aceasta este motivația pentru care am solicitat-o. Așa cum întreb: avem un regulament, când pui niște lozinci fără să ai aprobarea cuiva, ăla nu-i regulament? (Se referă la panourile din sală.)

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Mircea Dușa, liderul Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

N-a amintit nimeni nici de Ordonanța nr.34 în intervențiile pe procedură, nici de modificări la Legea nr.33. Toți care au intervenit, au interveni pentru a încerca abuziv să introducem pe ordinea de zi, fără a respecta Regulamentul, un proiect de hotărâre prin care din nou să modificăm Regulamentul de organizare și funcționare a Camerei.

Dumneavoastră cred că vreți să transformați această Cameră în Marea Adunare Națională, așa cum spuneați dumneavoastră, domnule președinte. Nu e partid unic aici, nu mai forțați nota. Am repetat de zece ori de la acest microfon: nu mai folosiți abuziv forța majorității. Și, până la urmă, atunci când discutăm de modificarea Regulamentului Camerei, trebuie să purtați o discuție și cu liderii de grup.

De aceea, vă cer o pauză de consultări de o jumătate de oră.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Domnul deputat Ciprian Dobre, din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Propunerea făcută, domnule președinte și stimați colegi, de către liderul de grup al Partidului Democrat este extraordinar de interesantă. Și este interesantă din ce punct de vedere? Dacă în continuare doamna Roberta Anastase continuă să blocheze lucrările Camerei Deputaților prin faptul că nu își dă demisia, veți solicita după desființarea atribuțiilor Biroului permanent al Camerei și suspendarea activității Camerei Deputaților? După suspendarea și luarea atribuțiilor Biroului permanent ce urmează?

Eu cred că dacă nici măcar munca birocratică, de repartizare către comisie a proiectelor de acte normative nu o mai poate face Biroul permanent al Camerei și vreți să aduceți la plen, nu este oare mai ușor să desființăm Biroul și să ne organizăm într-o astfel de formă tribală de a lucra în plen repartizarea proiectelor?

Cred că, până la urmă, este mult mai simplu să-și dea doamna Roberta Anastase demisia și funcționează și Biroul permanent, vor funcționa și comisiile, vor funcționa absolut toate.

Vă readuc aminte, domnule președinte, că, potrivit art.31 lit.c) din Regulamentul nostru Biroul permanent este cel care supune aprobării Camerei Deputaților modificarea Regulamentului și nu un lider de grup.

Din acest punct de vedere, vă aflați în afara Regulamentului Camerei Deputaților și vă readuc aminte și întăresc că Biroul permanent supune plenului Camerei Deputaților modificările de Regulament. Deci, sunteți în afara Regulamentului și propunerea făcută de liderul PDL și orice altă formalitate legată de vot, art.31, lit.c) din Regulament.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

A fost solicitată o pauză din partea domnului deputat Mircea Dușa. Zece minute pauză, pentru ca liderii grupurilor parlamentare să se pună de acord legat de chestiunea pusă în dezbatere.

Zece minute pauză.

 

După pauză

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor deputate,

Vă rog să vă ocupați locurile în sala de ședință. Pauza prelungită s-a terminat. Să vedem dacă liderii grupurilor parlamentare au ajuns la o concluzie.

Domnul deputat Eugen Nicolăescu, vicelider, Grupul parlamentar al PNL. Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule deputat Ioan Oltean, președinte de ședință,

Stimați colegi,

Din păcate, discuțiile dintre liderii grupurilor parlamentare n-au avut niciun rezultat, dar s-ar putea să fie un sâmbure de speranță.

Stimați colegi de la PDL,

Domnule președinte de ședință,

Domnul Ioan Oltean:

Numai puțin. Îi rog pe colegii de la Partidul Democrat Liberal să ocupe locurile în sala de ședință. Vă rog foarte mult să ședeți absolut normal în scaunele acestea.

Îi rog și pe cei de la opoziție să ocupe locurile în sala de ședințe, pentru că obstrucționați prin prezența dumneavoastră în picioare și cu spatele la prezidiu, obstrucționați vorbitorii.

Domnule Mircea Dușa, vă rog să vă ocupați locul în sala de ședință. Domnule deputat Cristian Dumitrescu, vă rog foarte mult.

Domnule deputat, aveți cuvântul. Vă rog.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință, pentru strădania dumneavoastră de a mai face un pic de ordine într-o Cameră dezordonată, din păcate.

Încercam să vă spun că foarte multă lume se uită la noi în ultima vreme și nu înțelege ce se întâmplă aici. Nu înțelege de ce opoziția vrea ca puterea să respecte Constituția și Regulamentul. Nu înțelege de ce sunt importante toate aceste lucruri.

Eu cred că, până la urmă, datoria noastră este să facem legi bune. Dar, ca să facem legi bune, trebuie să dezbatem în condiții de legalitate, în condiții de respectare întru totul a Regulamentului, astfel încât toate pozițiile să poată fi exprimate, astfel încât toate argumentele să poată fi exprimate și, în final, cu înțelepciune, cu echilibru și responsabilitate, să se dea un vot.

Noi constatăm că, de mai multă vreme, voturile se dau pe ochi frumoși. Adică, sunt 80 în sală, se numără 170.

Cu alte cuvinte, ies din Parlament legi viciate. Ies din Parlament legi care nu corespund voinței cetățenilor. Pentru că voința cetățenilor se realizează prin suveranitatea lor, prin prezența parlamentarilor la vot.

Vă spuneam că, după discuțiile de mai devreme, ar mai fi un sâmbure de speranță, în sensul în care poate că ar mai trebui continuate discuțiile între liderii grupurilor parlamentare.

Sigur, noi știm astăzi că avem o problemă. Problema este că sunt foarte multe proiecte de lege care nu au ajuns la comisii. Noi știm astăzi că sunt câteva urgențe care ar trebui să ajungă la comisii. Una dintre ele este chiar arestarea unui deputat PDL. (Comentarii din partea Grupului parlamentar al PDL.) Unui deputat PDL! Mă exprim corect, este membru PDL. Vă place, nu vă place! L-ați luat cu totul. Și activ și pasiv, e al dumneavoastră.

Dacă vreți, vă fac un audit pe modul în care l-ați luat, nicio problemă, dar opinia aceea o să vă coste multe voturi, pentru a-l aresta pe cel care este vinovat.

Deci, ca să nu lungim vorba, în acest moment, trebuie să deblocăm situația Camerei Deputaților pentru care este vinovată puterea, pentru că PDL a blocat această acțiune, pentru faptul că ține în fruntea Camerei Deputaților un infractor, un om care fură voturi, un om care spune că sunt în sală 170 de deputați, dar sunt 80, iar Legea pensiilor a ieșit așa cum a ieșit.

Domnule președinte de ședință,

Dacă chiar se dorește cu bună-credință deblocarea lucrărilor Camerei Deputaților, atunci și PDL-ul trebuie să-și asume responsabilitatea politică. Și-l rog pe domnul Toader chiar să privească cu responsabilitate funcția de lider de grup pe care o are și să solicite doamnei Anastase, doamnei deputat Anastase, ca să mă exprim corect, să nu mai conducă lucrările Camerei Deputaților și ale Biroului permanent până când nu se vede de către Parchet cât de vinovată este în situația pe care noi toți o cunoaștem deja.

Domnule președinte de ședință,

Aveți posibilitatea, în acest moment, să convocați un birou permanent, pe care să-l conduceți, așa cum conduceți lucrările de plen ale Camerei Deputaților și, în această ședință de Birou permanent, să putem să realizăm tot ceea ce este obligatoriu acum. Și anume: să trimitem dosarul domnului deputat PDL, Păsat, la Comisia juridică, ca să putem să facem raport și să venim în plen să votăm; să putem să sesizăm toate comisiile de specialitate cu toate proiectele de lege pe care le avem și care sunt blocate. Și nu trebuie să încălcăm Regulamentul ca să schimbăm printr-o modalitate total neregulamentară Regulamentul Camerei Deputaților, când avem posibilitatea să lucrăm conform Regulamentului.

Drept pentru care, domnule președinte de ședință, până vă hotărâți dumneavoastră și domnul Toader de la PDL să luați o asemenea decizie, vă propun încă o pauză de consultări între liderii grupurilor parlamentare de un sfert de oră.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule vicelider.

Domnul deputat Mircea Toader, liderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

În primul rând, un drept la replică și îl rog pe domnul deputat să nu mai folosească cuvinte care n-au niciun fel de justificare: "infractor", "hoț". Sunt jigniri pe care am convenit că le încheiem o dată pentru totdeauna.

Referitor la o cale de a ieși din această criză, ne-am adunat săptămâna trecută, am convenit niște pași, am rămas toți sub rezerva aprobării politice, fiindcă noi, parlamentarii, am fost de acord să modificăm și Regulamentul, să modificăm prin Regulament și să eliminăm orice modalitate de suspiciune referitor la vot, modul de discuție în Parlament, deci noi, parlamentarii, am căzut de acord.

Când s-au dus la partidele politice, au venit cu un vot negativ. Până acum am fost acuzat eu că discut una și se hotărăște alta. Aveam această cale, iar orice modalitate și justificare să nu fie, să nu conducă, să nu meargă..., păi, până la urmă, poate hotărăsc ca Roberta Anastase să nu mai fie deputat. Hotărâți dumneavoastră pentru partidul nostru, hotărâți dumneavoastră pentru un deputat și cred că modul de deblocare la solicitarea mea de excepție a fost în interesul legitim al tuturor. Că dacă-l ceream pentru toate inițiativele, dumneavoastră spuneți așa: domnule, să fie un Birou permanent, să nu conducă Roberta Anastase și trece tot.

Bun! Spunem și noi: să nu veniți dumneavoastră în plen cu ăla, cu ăla, cu ăla și pe urmă trece tot. Nu este corect. Suntem colegi cu toții și trebuie să ne respectăm. (Rumoare, vociferări.)

Partidul Național Liberal a propus un cod de conduită pe care trebuie să-l avem parlamentarii. Dacă viceliderul nu respectă cel puțin moral un astfel de cod și numește pe cineva "infractor" înainte de a fi condamnat, ce să vorbim mai departe.

Deci, domnule președinte de ședință, sigur, s-a solicitat încă o pauză de consultări, dar acest blocaj nu va trece dacă nu suntem cu toții deschiși. Și nu condiții de persoană, ci condiții de principii.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Mircea Dușa, lider de grup.

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Tocmai că noi dorim deblocarea activității în Cameră. Am acceptat să participăm la discuții săptămâna trecută între liderii de grup și să convenim câteva principii de modificare a Regulamentului.

Tot atunci s-a pus condiția că, până nu se pronunță Curtea Constituțională legat de Hotărârile nr.26 și 27, la aceste discuții să nu participe Grupul independenților. I-ați trecut pe protocol să semneze, domnule Toader.

Deci nu veniți cu argumente în plen că încercați să deblocați activitatea în Cameră. Sigur că este la îndemâna dumneavoastră să deblocați activitatea în Cameră, pe care dumneavoastră ați blocat-o și o blocați în continuare, pentru a satisface niște orgolii personale.

Colegul Sergiu Nicolăescu v-a explicat că, într-o jumătate de oră, se poate debloca activitatea în Cameră, ținând...

Voci din sală:

Eugen Nicolăescu.

Domnul Mircea Dușa:

Eugen, mă scuzați. Asta nu este o greșeală care să... Sunt multe nume în Cameră. Colegul v-a explicat cum se poate debloca activitatea în Cameră.

Și dumneavoastră puteți face acest lucru pentru că sunteți partidul care sunteți la putere, sunteți partidul care ne băgați pumnul în gură, sunteți partidul care încălcați zi de zi Regulamentul și eu consider că, într-o jumătate de oră, ținând ședința Biroului permanent, putem să și trimitem la comisii, să rezolvăm și celelalte probleme. Sunt multe probleme la Biroul permanent adunate, nerezolvate și nu uitați că se apropie dezbaterea Legii bugetului.

Dacă dumneavoastră o s-o țineți așa, când vă veți trezi cu 6000, 7000 de amendamente la Legea bugetului, nu știu când veți reuși să mai deblocați activitatea în Cameră.

Așa că, cred că în această pauză de consultări, vom face acest lucru și dumneavoastră veți încerca să deblocați.

Mingea este la dumneavoastră. Nu o tot aruncați în brațele Opoziției. E o chestiune de orgolii personale. Treceți pentru aceste orgolii și într-o jumătate de oră deblocăm activitatea în Cameră.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Dreptul la replică.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, nu-mi amintesc să vă fi dat cuvântul. Vă rog. (Râsete și comentarii în sală.)

Reamintesc tuturor celor prezenți și absenți: de acest microfon vă apropiați când vi se dă cuvântul.

Vă rog, domnule deputat Mircea Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Am văzut un gest cu mâna și am crezul că-l faceți către mine. De aceea m-am dus la microfon.

Deci, pentru respectarea adevărului: la negocierile referitoare la modificarea Regulamentului nu a participat nimeni de la Grupul independenților și am negociat și am discutat împreună cu partidele care reprezintă grupurile parlamentare din acea formă inițială, cum le place colegilor mei să spună.

Deci, practic, la negocieri n-au fost. Mi s-a părut corect ca reprezentații - cum s-or numi - independenți, să accepte aceste principii pe care le-am agreat noi și le-am negociat. Acesta este motivul. Să nu fie cineva din Parlament care nu susține acele lucruri pe care le-am hotărât cu toții, acele principii. Nu din alt motiv. La negocieri n-au participat, iar adevărul este altul. N-are ce căuta Roberta Anastase acolo, când se discută așa ceva. Hai să vorbim lucrurilor pe nume. Nu putem exclude o persoană, chit că este președinte sau nu, este deputat și vă rog tare mult să țineți cont de acest lucru. Restul sunt motive. Să vedem ce spune Procuratura! Și dacă Procuratura spune că este neînceperea urmăririi penale, vă cereți scuze și plecăm cu toții înapoi? Ce facem? Haideți să nu mergem înainte pe așa ceva.

Aceasta este rugămintea mea să putem debloca.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Domnul secretar Mihai Voicu. Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc.

Mai mulți colegi deputați au invocat aici necesitatea unor modificări de regulament pentru a ușura procesul legislativ sau pentru a elimina din suprapunerile și contradicțiile care există în actualul Regulament. Discuție perfect îndreptățiră și cele cinci sau șase puncte care s-au discutat, că n-aș putea să spun încă că s-a ajuns la un acord asupra lor, sunt probabil propuneri bune, care pot ajuta activitatea Camerei Deputaților.

Însă, problemele care, până la urmă, ne afectează pe toți ca imagine publică apărută la vot asupra Legii pensiilor, nu au apărut datorită unor hibe de regulament, ci datorită acțiunii politice deliberate a unei persoane - președintele Camerei. Nu există un articol în Regulament care să justifice acea acțiune și care, ca atare, să trebuiască să fie modificat. Dorim să ne îmbunătățim activitatea, o putem face. Însă, lucrul acela rămâne.

Domnule președinte,

Fără îndoială că nici noi, opoziția, nu ne opunem activității legislative și suntem de acord să repartizăm proiecte de lege sau de hotărâre sau de modificare de regulament către comisiile de specialitate. O putem face acum, regulamentar. Suntem dispuși și, din o socoteală foarte rapidă pe care am făcut-o, vom avea și cvorum, la o ședință a Biroului permanent al Camerei, care se poate ține în următoarele două minute, cu un singur punct pe ordinea de zi: repartizarea de proiecte de lege către comisii. Și vă asigur că, dacă veți prezida această ședință, vom fi prezenți și vom vota aceste repartiții.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Domnul deputat Eugen Nicolicea, vă rog.

Domnul Eugen Nicolicea:

Eu am să spun lucrurile mai direct, ca să fie înțelese. Aceste propuneri de modificare de regulament aparțin Grupurilor PSD și PNL. Nu am participat la discuțiile respective și am să vă spun motivele, după aceea.

Constat acum că, cei doi reprezentanți vajnici, după ce au plecat acasă, neavând telecomanda la ei, nu și-au mai respectat cuvântul pentru că așa au dictat șefii. 99% parcă ziceați că vă păstrați cuvântul. Astăzi a funcționat 1%. Șefii n-au mai fost de acord cu propunerile pe care le-ați făcut dumneavoastră, ca să fie lucrurile foarte clare. Iar acum inventați motive. Iar colegul Dușa, nefiind prezent, habar nu avea că eu nu am fost acolo și și-a inventat, săracul, un motiv.

În realitate, noi am spus că nu participăm cu niște persoane care nu respectă șase decizii ale Curții Constituționale, Hotărârea Parlamentului publicată în Monitorul Oficial și care, mai ales, n-au cuvânt, nu durează decât o secundă cuvântul respectivilor.

În ceea ce privește modificările de regulament, ele se vor face fie că vreți, fie că nu vreți, pentru că nu puteți să blocați lucrările Camerei doar pentru că așa aveați chef. Trimiteți la serviciu, acasă bodyguardul și mașina pe care o aveți la dispoziție ca membri în Biroul permanent și, după ce trimiteți chestia asta, plecați în grevă. Nu faceți grevă însoțiți de bodyguard și de Mercedesul pe care-l aveți.

Iar ca să fie lucrul foarte clar: scandalul pe care-l faceți se datorează faptului că un coleg de-al nostru și-a bătut joc de un membru în Biroul permanent căruia i-a fost frică acum că rămâne fără bodyguard și fără mașină. (Rumoare.)... Dacă mă stârniți, nominalizez.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

S-a solicitat o pauză din partea Grupului parlamentar al... Domnule deputat, pauză 11 minute, stimați colegi. Pauză.

După pauză

Domnul Ioan Oltean:

Stimați colegi,

Vă rog să vă ocupați locurile în sala de ședințe.

Domnilor deputați,

Vă rog să vă ocupați locurile în sala de ședințe, stimați colegi.

Domnule Ludovic Orban, ne bucurăm să vă salutăm în mijlocul nostru. Vă rog să poftiți la locul dumneavoastră aici, în față, să fiți vizibil.

Domnilor colegi,

Date fiind discuțiile avute între liderii grupurilor parlamentare, suspend ședința de astăzi cu patru minute înainte de ora finală.

Ne revedem mâine-dimineață, la ora 8,30 la ședința consacrată declarațiilor politice, iar la ora 10,00, la ședința consacrată dezbaterilor proiectelor înscrise pe ordinea de zi.

Să aveți o seară bună! Petrecere frumoasă celor care poartă numele Arhanghelilor Mihail și Gavril!

Doamne ajută! Pe mâine!

Membrii Biroului permanent sunt rugați de îndată să poftească în sala de ședințe.

Ședința consacrată interpelărilor și răspunsurilor la întrebările Guvernului va începe la ora 18,15. Așa că o să vă rog să serviți o cafea până atunci.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 12 decembrie 2019, 3:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro