Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 6, 2010
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.182/16-12-2010

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 06-12-2010 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 6, 2010

4. Discuții procedurale pe marginea ordinii de zi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun.

Intrăm în ordinea de zi. Urmează să luăm în dezbatere inițiativele legislative.

Doamna Aura Vasile, vă rog și după aceea domnul deputat Eugen Nicolăescu.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, doamna președinte.

Doamnă președinte,

Fiind un om conștiincios, în fiecare zi, începând de joi, am urmărit site-ul Camerei pentru a afla proiectul ordinii de zi, care era propus Biroului permanent care își desfășoară activitatea în minoritate, dar asta este. Și trebuie să vă informez pe dumneavoastră și pe cei care nu știu că până astăzi în jurul orei 12,30-13,00 nu erau afișate nicăieri programul de lucru și ordinea de zi a Camerei Deputaților... Programul era, scuzați-mă, ordinea de zi pentru ședințele de dezbateri generale și ședința de vot final.

Cred că vă este clar că, în această situație, nu am putut eu și bineînțeles și colegii mei și cred că și colegii domnului deputat Toader să se pregătească pentru a lua act de rapoartele și de ceea ce trebuie susținut, ceea ce în acest moment este supus plenului Camerei ca și ordine de zi.

De aceea, doamna președinte, cred că nu putem să dezbatem astăzi proiectele de hotărâre și, de asemenea, proiectele de lege pe care le propuneți, pentru că noi nu am avut cunoaștere că ele vor fi prezentate astăzi ca și ordine de zi. Cum în fiecare zi trebuie să declar că rămân surprinsă de felul în care sunt administrate sau cum se iau în hotărârile în cadrul Camerei Deputaților, trebuie să vă spun că și asta constituie o noutate, la fel cum ne-ați desprins în ultimul timp, în condițiile în care astăzi va trebui să vă îndepliniți atributul de președinte al Camerei Deputaților, să rezolvați această problemă, în condițiile în care să revenim la ordinea de zi a săptămânii trecute, acolo unde am rămas pentru a putea să ne lăsați răgazul, măcar până mâine la ora 10, să putem să vedem și noi ce a propus Biroul permanent al Camerei Deputaților, care își desfășoară activitatea în minoritate.

Nu dorim să obstrucționăm, nu dorim să împiedicăm desfășurarea legiferării, dar cred că trebuie să știm și noi și să putem să vorbim în situația în care avem cunoaștere de rapoarte.

De asemenea, doamna președinte, numai o secundă și am să închei, cred că primele materiale pe ordinea de zi, propunerile de proiect de hotărâre privind schimbarea Regulamentului Camerei Deputaților, așa cum spuneam și altă dată, țin loc în acest moment de niște dictate care, teoretic, sunt mai dure decât Marea Adunarea Națională, în condițiile în care doriți să nu se mai respecte deloc democrația în România.

Deci, doamna președinte, ordinea de zi nefiind legală, eu vă rog să supuneți la vot să continuăm de unde a rămas Camera săptămâna trecută.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc, doamna Aurelia Vasile.

La caseta electronică aveați toate rapoartele depuse în termen, cu 3 zile înainte de dezbatere, dacă consultați caseta electronică, cu siguranță luați la cunoștință despre absolut toate rapoartele care se află pe ordinea de zi și puteați să vă pregătiți.

Domnul deputat Eugen Nicolăescu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamna deputat Roberta Anastase,

Stimați colegi,

În primul rând, să le spunem La mulți ani celor care astăzi își sărbătoresc ziua onomastică.

În al doilea rând, dumneavoastră știți că Grupul parlamentar al PNL are o decizie pe care am comunicat-o de fiecare dată plenului, și anume, atunci când lucrările Camerei Deputaților sunt conduse de doamna Anastase, Grupul parlamentar al PNL nu participă la lucrările în plen. Astăzi vom face o excepție.

Am avut o dezbatere în cadrul grupului și am considerat că Legea pensiilor este atât de importantă, încât vrem să participăm la dezbaterea acestui proiect de lege. Dar, la toate celelalte puncte până la Legea pensiilor, deci până la punctul 6 de pe ordinea de zi, vom sta în sală, nu vom participa nici la dezbateri și nici la vot, iar după dezbaterea la Legea pensiilor vom părăsi sala.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc pentru aceste precizări.

Domnul deputat Cristian Dumitrescu, mai doriți să interveniți?

  ................................................

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Două probleme de procedură. Și cred că am să mă încadrez în termenele stabilite de regulament. Prima dintre ele este aceea potrivit căreia și eu reiterez punctul de vedere al colegei mele Aura Vasile, referitor la faptul că pe site-ul Camerei Deputaților nu a fost publicată ordinea de zi a ședinței de plen de astăzi, că am primit la intrarea în sală programul de ordine de zi, iar afirmația dumneavoastră că rapoartele se află la căsuța deputatului este, într-adevăr, realistă, numai că noi nu avem de unde să știm, în afara unei ordini de zi foarte clare, la care proiecte de hotărâre se referă acele rapoarte, ca să putem să le consultăm și să le putem discuta. Este prima problemă.

Și a doua problemă de procedură, doamna președinte, că în ultima vreme colegii mei s-au obișnuit ca eu să fiu cel care anunță faptul că noi părăsim lucrările de plen, în condițiile în care dumneavoastră conduceți ședința de plen, pentru faptul că pe data de 15 septembrie ați condus tot dumneavoastră ședința de plen, atunci când votul pe Legea pensiilor, inițial, a fost fraudat. De data asta, am să vin cu un lucru mult mai constructiv și am să mă încadrez în cele două minute. Am să vă rog să-mi permiteți să prezint și cred că este necesar ca toți colegii noștri să cunoască acest lucru și este un punct de vedere foarte constructiv, scrisoarea domnului președinte Traian Băsescu adresată președintelui Senatului și președintelui Camerei Deputaților: "Prin intermediul prezentei scrisori reînnoiesc apelul la responsabilitate adresat Parlamentului României și cu prilejul mesajului prezentat în data de 9 noiembrie a.c. Camerelor reunite ale Parlamentului.

Consider că este mai mult decât necesară adoptarea în procedură de urgență de către Parlament a unor acte normative precum: Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor de stat pe anul 2011, Legea de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2010 privind protejarea drepturilor consumatorilor și îmbunătățirea transparenței în sistemul de creditare bancară a populației, asigurând un echilibru în legătură cu nevoia de stabilitate în sistemul financiar pe baza garantării că Directiva europeană 48/2008 este respectată. Adoptarea cât mai rapidă a acestor legi reprezintă condiții esențiale pentru ca România să poată finaliza cu succes acordul cu Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială.

Cunosc faptul că Parlamentul are independența de a stabili propriul program de funcționare, însă dezbaterea și adoptarea de către forul legislativ a solicitărilor mele ar însemna un pas important în îndeplinirea de către România a obligațiilor asumate la nivel internațional față de partenerii săi.

De asemenea, independent de aceste priorități legislative, consider că o clarificare rapidă a situației privind educația națională și o deblocare a situației actuale este de maximă prioritate.

Intrarea în vigoare cât mai rapidă a unei astfel de legi ar însemna o bună pregătire a implementării ei, începând cu anul școlar 2011-2012.

Vă rog să primiți, stimată doamnă președinte, stimate domnule președinte, asigurarea întregii mele considerațiuni. Așa cum am spus la bun început, este scrisoarea domnului președinte Traian Băsescu.

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc că ați dat citire acestei scrisori. În felul acesta plenul a luat la cunoștință.

În ceea ce privește caseta electronică a deputatului, acolo puteți consulta rapoartele și mai trebuie să știți un lucru, conform Regulamentului, ele se înscriu în maximum 5 zile în proiectul ordinii de zi, deci dumneavoastră știați foarte bine care este ordinea de zi.

Domnul deputat Cristian Dumitrescu.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vreau să vă fac o recomandare, doamnă președinte Anastase.

Ca răspuns la această scrisoare a domnului președinte, vă rog să-i scrieți, din partea dumneavoastră, în primul rând, după ce veți consulta și stafful dumneavoastră tehnic, pentru că în această scrisoare, în afara faptului că, sigur, este o rugăminte adresată Parlamentului, nu putem s-o privim decât ca în acest fel, să explicați domnului președinte ca la rândul lui să explice staffului care i-a prezentat această scrisoare că procedura de urgență, conform Constituției, nu poate fi cerută decât de către Guvern.

De asemenea, că procedura de urgență nu poate fi cerută decât la începutul intrării în dezbatere a unui proiect de lege, vezi Ordonanța nr.50, vezi Legea salarizării unice, și să-i mai explicați domnului președinte, să spună consilierilor domniei sale că procedura de urgență nu există, deci în sensul despre care domnia sa vorbește, poate vorbește despre ideea de a urgență. Dar să nu folosească termeni care la noi în Parlament înseamnă altceva. Procedura de urgență înseamnă o reducere a timpilor de exprimare și așa mai departe, care e o procedură precisă.

Iar în ceea ce privește proiectul... asumarea răspunderii sunt două căi excepționale. Tot așa să explicați pentru consilierii domniei sale că sunt două căi excepționale prin care se poate legifera de către Guvern. Una este procedura ordonanțelor de urgență și alta este asumarea răspunderii. Or, tocmai suntem informați că noi am fost sesizați cu altă cale excepțională de legiferare de către guvern pe Legea salarizării, și anume asumarea răspunderii. Deja suntem în ... deci când ne-a trimis această scrisoare, era public că fusesem solicitați din partea Guvernului pentru asumarea sau angajarea răspunderii pe Legea salarizării.

Deci, iată câte greșeli s-au strecurat într-o scrisoare pe care ne-o adresează președintele României, cu rugămintea ca ținând cont de respectul pe care trebuie să-l aibă fiecare instituție față de altă instituție, să faceți aceste precizări.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Doamna Aurelia Vasile, pe procedură.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamnă președinte,

Nu am să spun procedură, ci un drept la replică. S-a spus de mai multe ori de la acest microfon că rapoartele proiectelor de legi le avem la cutiuță, le avem în caseta electronică și așa mai departe. Nu contest acest lucru, este adevărat, dar acolo sunt zeci de rapoarte. Eu de unde să știu care este prioritar. Unele le-am citit, unele nu le-am citit, în general, mă pregătesc pentru cele care sunt pe ordinea de zi pentru a mă instrui sau pentru a-mi aduce aminte.

Iar legat de scrisoarea președintelui Băsescu, doamna președinte, eu nu înțeleg de ce Partidul Democrat Liberal și Guvernul Boc nu ascultă pe președintele României. Președintele aici a spus că trebuie ca Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice să fie adoptată prin procedură de urgență. Deci asta înseamnă activitate parlamentară, planificarea către comisii și dezbatere în cele două Camere în procedură de urgență. Dar nicidecum asumare. Deci președintele spune că trebuie să facem procedură legislativă, iar Guvernul spune că trebuie să-și facă asumarea.

Dumnezeu să-i mai înțeleagă, domnilor.

  ................................................
 

- după pauză -

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule deputat Mircea Toader, o intervenție, vă rog.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Ne apropiem întotdeauna de ora 18,00. Sunt dezbateri pe problemele de la ordinea de zi. V-aș propune să încheiem dezbaterile până la ultimul punct care a fost discutat înainte și să modificăm, practic, ordinea de zi, să începem dezbaterea pe Legea pensiilor, pentru că totuși avem o problemă foarte importantă și vreau să începem cu Legea pensiilor, urmând ca celelalte să fie discutate după aceasta.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Vă rog să pregătiți cartelele de vot.

Doamna Aura Vasile, intervenție pe procedură, până în momentul în care trecem la votul asupra acestei propuneri, și domnul Calimente după aceea.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, cu tot respectul și îmi pare rău că îl supăr pe colegul meu, care astăzi își serbează numele, dar îi spun încă o dată: are impresia că această instituție este SRL-ul domniei sale, ca să calce în picioare de fiecare dată orice regulament și orice procedură?

Doamna președinte, în Regulament spune așa: că la începutul ședinței, care este prezidată de președinte, se anunță ordinea de zi și programul de lucru. Mai departe spune că: în acel moment, dacă cineva are de făcut o modificare... Păi, tocmai spuneam că am luat cunoaștere de acest program în ultima secundă și în continuare îl facem varză: bagă pe aia de dincolo, scoate-o pe aia, nu mai face regulamentul, nu mai ia hotărârile, funcție de ce interese sau... Sau să întreb altceva: funcție de programul deputaților PDL? Probabil că acesta este momentul când ei trebuie să știe că trebuie să fie prezenți în sală, că altceva ce să înțeleg?

Deci, nu se poate, doamna președinte, să supuneți la vot, pentru că ați supus la vot la începutul dezbaterii, atunci când ați stabilit că este cvorum și ați anunțat ordinea de zi. În acel moment a fost o singură modificare a ordinii de zi, pe care ați supus-o votului. Acum nu se mai poate, doamna președinte, decât dacă în continuare colegul meu, deputatul Toader, consideră că este SRL, unde este el acționar majoritar, cu salariați deputați PD, UNPR sau cum se mai numesc, cuci, și UDMR.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aura Vasile, unde scrie în Regulament "la începutul zilei"? Vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, la art.143 alin.(1) și (2) spune ceea ce eu v-am spus, că președintele de ședință este obligat să prezideze, să spună de cvorum și ordinea de zi. Mai departe, la ordinea de zi, există un alt articol care spune că în momentul acela, deci este art.91 alin.(2): "Prevederile alin.(1) se aplică în mod corespunzător și în caz de modificare sau de completare a ordinii de zi ori a programului de lucru".

Alineatul 3: "În prima ședință a Camerei, după votul din Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, liderii grupurilor parlamentare au dreptul să prezinte Camerei poziția grupului față de ordinea de zi... și să facă solicitarea argumentat. În acel moment, doamna președinte. În acel moment și nu toată ziua.

De ce mai avem atunci ordine de zi? Ca după fiecare punct să iasă Toader și să spună că schimbăm treiul cu cinciul și să aducă niște argumente de grădiniță, doamna președinte?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Mircea Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președinte,

Nu vreau să intru în dispută. Am stabilit că este foarte importantă această lege, am propus inițial o anumită ordine de zi, dar văd că de o oră și jumătate discutăm steril. Dacă dorim să stăm până la noapte aici, ca programul să fie prelungit, eu nu vreau să stau decât în limita celor care le-am discutat. Acesta este motivul și am făcut această propunere. De ce am făcut-o? Fiindcă am avut zece minute pauză de consultări. Ăla a fost motivul și ne-am consultat.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. Domnul Dobre.

Domnul Victor Paul Dobre:

În primul rând, nu știu când a constatat domnul Toader că această lege este importantă și presantă, pentru că el a retrimis-o în luna iunie, la dezbatere, să fie rediscutată în comisie.

În al doilea rând, fac și eu apel la dumneavoastră, doamna președinte, pentru că domnul Toader este liderul Grupului PDL. Nu poate schimba nici programul, nu poate face ce vrea el, când vrea el și cum vrea el.

Vă atrag atenția, doamna președinte, că degradarea activității parlamentare vă aparține exclusiv. Ceea ce se întâmplă aici, nu s-a întâmplat în niciun parlament din Europa. Nu există să se discute în această manieră, la fiecare cinci minute vine cineva, nu mai este asta important, asta este important să reluați discuțiile. Este inadmisibil ceea ce spunea colegul meu: să primești azi o scrisoare ca până deseară să faci și raportul, fără să mai faci amendamente, nimic.

Cât credeți că mai puteți coborî calitatea vieții parlamentare? Cât credeți că mai putem funcționa în aceste condiții în Camera Deputaților? Unde este o limită a bunului simț, vizavi de oameni care sunt aleși? Este inadmisibil! Dumneavoastră chiar nu conștientizați ce se întâmplă?!

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 18 august 2019, 10:34
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro