Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 6, 2010
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.182/16-12-2010

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
15-07-2020
14-07-2020
13-07-2020
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 06-12-2010 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 6, 2010

7. Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților (PHCD 48/2010). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 48/2010

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. Vă mulțumesc mult.

Dragi colegi, înțeleg din pozițiile grupurilor că nu sunt de acord.

Intrăm în proiectul de modificare și completare a Regulamentului Camerei Deputaților. Oricum, pentru ziua de astăzi se termină programul de lucru după ce finalizăm dezbaterile de la Legea pensiilor.

Deci avem Proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților. Îl invit pe președintele comisiei, domnul președinte Cionca să prezinte raportul comisiei. O să vă rog să prezentați și timpii de dezbatere. Iar de acum am să-i rog pe secretari să cronometreze timpul, astfel încât să putem să ne încadrăm într-un termen rezonabil al dezbaterilor.

Vă rog. Timpul pentru dezbateri generale și pe articole.

Domnul Iustin-Marinel Cionca-Arghir:

În data de 30 noiembrie 2010, Comisia pentru Regulament s-a întrunit pentru a discuta un proiect de hotărâre privind completarea Regulamentului Camerei Deputaților, inițiat de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale PDL, UDMR, al minorităților naționale și Grupul deputaților independenți, cu care comisia a fost sesizată de Biroul permanent al Camerei Deputaților cu adresa nr.48 din data de 24 noiembrie 2010, pentru întocmirea raportului aferent.

La lucrările comisiei au participat domnul deputat Varga Attila, Grupul parlamentar al UDMR, domnul Eugen Nicolicea, Grupul deputaților independenți, domnul deputat Ciprian Dobre, Grupul parlamentar al PNL, doamna deputat Liana Dumitrescu, Grupul minorităților naționale, și subsemnatul, Iustin Cionca, Grupul parlamentar al PDL.

La lucrările comisiei a participat, în calitate de inițiator, doamna Roberta Anastase, președintele Camerei Deputaților.

De la lucrările comisiei a absentat domnul deputat Bogdan Niculescu Duvăz, Grupul parlamentar al PSD+PC.

În urma dezbaterilor, Comisia pentru regulament propune plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de Hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților și a raportului aferent.

Propun ca timpi pentru dezbatere două minute și un minut.

Mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Vă supun la vot timpul afectat dezbaterilor. Votul este deschis, vă rog să votați.

126 voturi pentru, 52 împotrivă, nicio abținere.

Era înscris domnul Eugen Nicolicea. Vă rog.

 

Doamna Aurelia Vasile (din sală):

Am cerut procedură de două ori, doamna președinte, înainte de vot!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Era înscris înaintea dumneavoastră domnul Eugen Nicolicea. Tot procedură are! Este tot pe procedură. Domnul Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Conform Regulamentului, se pot face amendamente de corelare tehnico-legislativă și amendamente de îndreptare a unor erori materiale, pe care le voi face după încheierea dezbaterilor pe procedură care au mai fost invocate, indicând pozițiile 19, 27 și 33 din raport.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, am cerut procedură înainte ca dumneavoastră să supuneți la vot propunerea pe care a făcut-o președintele Comisiei pentru Regulament.

Este - să nu folosesc un termen neacademic - cum credeți dumneavoastră, domnule președinte, și dumneavoastră, stimați colegi care ați votat "da", că un lucru atât de important, cum este legea după care noi guvernăm, după care trebuie să ne mișcăm și să legiferăm și să dăm țării acesteia legi care să le poată aplica...?

În momentul în care dumneavoastră vreți să dureze un minut dezbaterea, în condițiile în care pe acest proiect de lege sau inițiator, dumneavoastră sau cei care au mai fost, pentru că am participat și eu la o astfel de dezbatere... Deci, doamna președinte, ați supus la vot, înainte de a permite opoziției să își spună punctul de vedere privind acești timpi.

Consider încă o dată și spun încă o dată: Camera Deputaților nu este lăsată moștenire de bunicii dumneavoastră ca un SRL din care să faceți ce vreți. Trebuie să vă supuneți democrației, să ascultați și opoziția. Nu dumneavoastră reprezentați cetățenii. Și noi reprezentăm cetățenii. În condițiile în care dumneavoastră doriți să legiferați, cum? Totdeauna furând sau trecând pe lângă barieră? Niciodată oprindu-vă în fața legii?

Doamna președinte, vă rog, vă rog să intrați în litera legii și a regulamentului și dumneavoastră, care sunteți al treilea om în stat, să permiteți ca în această Cameră ceea ce spunem democrație, ceea ce spunem dreptul la a ne exprima în numele celor care ne-au trimis aici să funcționeze, nu să băgați totdeauna pumnul în gură și să treceți dumneavoastră pe lângă barieră sau pe sub barieră.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna deputat, în primul rând, vă rog să nu mai țipați la plen.

În al doilea rând, aveți o altă propunere? Nu. Nu aveți.

Vă mulțumesc.

Dezbateri generale? Intervenții în cadrul dezbaterilor generale?

Procedură, domnul Mihai Voicu, după care domnul Calimente. Domnule Calimente, pe procedură, sau dezbatere generală? Procedură?

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Doamna președinte, vă rog să luați act că în Regulamentul Camerei Deputaților nu scrie nicăieri că secretarii trebuie să cronometreze timpul. Așa că vă rog să vă descurcați. Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Scrie că orice alte atribuții date de președintele Camerei. Deci, domnule secretar, vă rog să cronometrați timpul.

Domnul Calimente, intervenție în dezbaterile generale.

Domnul Mihăiță Calimente:

Stimați colegi,

Suntem în fața unui proiect de lege care vrea să modifice Regulamentul Camerei Deputaților.

Regulamentul Camerei Deputaților, într-un fel oarecare, este un fel de Constituție internă a Parlamentului. Dacă Constituția cea mare reglementează pentru cetățeni, regulamentul reglementează pentru noi, deputații.

În general, nici Constituția și nici regulamentele nu se schimbă atunci când ni se pare nouă că ceva nu ne convine sau că ceva nu merge. Atât Constituția, cât și regulamentul, Constituția este făcută pentru toți cetățenii, iar regulamentul este făcut pentru toți parlamentarii - și cei ai puterii, și cei ai opoziției. Nu este făcut acest regulament pentru putere. Este pentru prima dată în istoria Parlamentului din România, și cred că și în istoria parlamentelor europene, când unui partid aflat la putere, care se izbește de anumite paragrafe ale unui regulament - care, sigur, dau putere și opoziției -, să le modifice. Cred că veți face acest lucru săptămânal, de câte ori vă veți lovi de un articol al acestui regulament, care nu vă convine, va veni domnul Toader și, în aceeași zi, va rezolva problema. Pentru că, nu-i așa, domnul Toader este obișnuit cu lucrul ăsta. Fiind navigator, dar stând sub punte, domnia sa nu a dus nava decât acolo unde i-a spus comandantul. Și comandantul e la Cotroceni. Și de aia domnul Toader nu știe ce face, că stă sub punte.

Iar pentru felul în care conduceți Camera Deputaților, doamna președinte, vă rog să-mi dați și mie două kilograme de mere și trei de struguri.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dacă sunt alte intervenții în cadrul dezbaterilor generale? Doamna Aura Vasile, din partea Grupului parlamentar al PSD+PC.

Doamna Aurelia Vasile:

Stimați colegi,

Mă adresez, în acest moment, Grupului parlamentar al PSD+PC și Partidului Național Liberal și celorlalte partide democratice din România, care nu sunt partide parlamentare.

Vă pot anunța, cu multă tristețe, că astăzi, dacă acest proiect de hotărâre, a Camerei Deputaților va trece, am putea să spunem că a murit democrația, că n-am să-i mai spun SRL, el înființează asociația familială de tip caracatiță, ca să nu-i spun mafiot, a unora care păcălesc poporul. Aș vrea să-i văd dincolo de cele patru ziduri ale Camerei Deputaților, dacă sunt la fel de zmei așa cum sunt aici.

Domnilor, și noi, cei din Opoziție, suntem parlamentari cu drepturi egale. Faptul că o serie de colegi au trădat partidele pe listele cărora au intrat și că astăzi vă asigură o majoritate conjuncturală nu vă dă dreptul să faceți ceea ce încercați să faceți cu acest regulament.

Dumneavoastră schimbați regulamentul mai des decât ciorapii. E o vorbă românească, fără niciun fel de adresare, ci pur și simplu amintind și de acest popor. Credeți că veți fi veșnici?

Domnilor, vă anunț că o să venim noi, Opoziția, la guvernare și o să lucrăm cu dumneavoastră după acest regulament pe care dumneavoastră îl realizați astăzi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul deputat Mircea Toader, din partea Grupului parlamentar al PDL.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președinte, a uitat doamna Aura Vasile ceva. Cred că a uitat să spună că ceea ce am modificat în regulament am convenit de comun acord toate partidele. Asta cred că trebuia să spună. Am avut o discuție preliminară. Am stabilit ce anume modificări, care sunt cele cinci puncte. E adevărat că nu a luat lumină de la conducerea partidului, dar noi, parlamentarii, așa am hotărât și asta am făcut prin acest regulament și modificări: am modificat ceea ce am convenit. Și cred că, cu părere de rău o spun, noi nu dorim altceva decât ca prin acest regulament să putem să devenim mai activi și mai corecți unii cu alții; nimic altceva. Și fără dezbateri din acestea sterile, sau, eu știu, tot felul de declarații mai mult sau mai puțin realiste, cu vaporul...Domnule Calimente, pe vapor, vă dau o replică: dacă n-ai mecanic, nu merge nici vaporul, să știți și dumneavoastră.

Dar, revenind la dezbateri generale, încă o dată spun: toate modificările au fost făcute conform principiilor agreate. 99,99 la sută a fost declarația colegilor noștri din PNL și PSD, că nu va fi niciun fel de problemă. Și noi ne-am dus în cadrul partidului nostru, am fost și în Coaliție și sigur că nu a fost chiar așa de ușor să convingem că, uite, putem să avem un consens în Camera Deputaților. Și asta am făcut prin acest regulament. Și vă rog să țineți cont de acest lucru.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Așa este. Șase principii am agreat, după aceste șase principii am modificat regulamentul.

Am picat de acord, a fost consens, iar dumneavoastră acum veniți și spuneți că este un alt regulament.

Era domnul Eugen Nicolicea. Nu v-a fost invocat numele, doamna Aura Vasile.

Atunci, îmi cer eu scuze. Înseamnă că dumneavoastră aveți dreptate, dacă v-a fost invocat numele. Drept la replică și, după aceea, domnul Eugen Nicolicea.

Doamna Aurelia Vasile:

Vă mulțumesc.

Îmi place atunci când se respectă regulamentul, chit că este foarte rar în această Cameră.

Totdeauna cel care încearcă să prezinte adevărul și îl prezintă trunchiat, lasă impresia că spune adevărul.

Stimați colegi,

Am participat la aceste întâlniri. Au fost stabilite șase principii, dar nicidecum modificări exacte pe articole. În momentul în care, nemulțumiți, și noi și liberalii, pe anumită situație, pe care dacă vreți o spun, dar nu vreau să-mi mai supăr iarăși colegii așa-ziși independenți, neafiliați politic, și n-am să spun., deci, din acel moment, s-a adunat asociația familială de tip mafiot care a început să studieze fiecare articol și să vadă unde nu poate să facă majoritate conjuncturală și unde poate să treacă, să sară bariera, sau să treabă pe sub barieră.

Doamna președinte,

Dumneavoastră ați spus numai o situație. Eu am să vă mai repet una, pe care, nu știu de ce pe asta nu o povestiți. Am fost în locul colegului meu Bogdan Duvăz la Comisia pentru regulament, unde, cu 6 voturi din 6, s-a hotărât ca pentru această înțelegere la care face trimitere domnul deputat Toader și dumneavoastră, să facem o scrisoare către Biroul permanent, în care să solicităm prelungirea termenului și să lucrăm pe toate trei proiectele de lege - PSD, PNL și această comisie a... asociației familiale.

S-a convenit atunci să lucrăm și să putem să luăm regulamentul de la primul articol până la sfârșit, pentru ca, odată pentru totdeauna, să nu ne mai acuzăm că fiecare dăm o altă filozofie fiecărei interpretări pe regulament.

Am constatat, cu stupoare, că a doua zi, în ședința Biroului permanent minoritar, s-a respins această solicitare, impunându-se un anumit termen. Acum, în timp ce au loc dezbateri, m-am uitat și eu pe raport. Într-adevăr, sunt luate o serie de amendamente și din proiectul nostru și din proiectul liberalilor. Dar, aberațiile și marile lucruri pe care, spun încă o dată că nu le poate suporta regulamentul, legea noastră de bază, după care noi trebuie să legiferăm ca ceea ce noi realizăm să poată să pună în practică Guvernul Boc și, bineînțeles, să poată fi înțeles.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Ați depășit timpul, doamna Vasile!

Doamna Aurelia Vasile:

Zece secunde, doamna președinte. Și spun încă o dată: eram pe drept la replică...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Tot două minute este și pentru dreptul la replică.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, eu nu v-am spus că, de fiecare dată când ne dați replica ar trebui să coborâți la acest microfon, așa, pentru că vreau să fiu întotdeauna în...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog să respectați timpul regulamentar.

Doamna Aurelia Vasile:

...în dialog. Deci, dacă nici de data asta nu ne lăsați să ne spunem punctul de vedere sau deranjează că spun adevărul, din nou a fost exclusă opoziția. Din nou nu s-a mai dorit participarea noastră. Dumneavoastră invocați că nu am participat? De două ori ați găsit toate motivele pentru a nu participa la această întâlnire.

Știați foarte bine că și noi și liberalii o să fim de acord încă de la început cu propunerea celor șase principii și s-a găsit o soluție ca să ne determine, față de principiile noastre...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aura Vasile, vă rog să încheiați.

Doamna Aurelia Vasile:

...să nu participăm. Doamna președinte, vreau să spun un lucru: asociație familială de tip mafiot Băsescu-Anastase-Boc și Oprea.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am să-i dau cuvântul domnului Eugen Nicolicea, iarăși, pentru clarificarea părerii plenului. Într-adevăr, Comisia pentru regulament a trimis o solicitare. Dacă colegii aflați în opoziție, dar majoritari în Biroul permanent, ar fi fost prezenți, ar fi putut să o adopte. Din păcate, nu au fost prezenți și, atunci, Biroul și-a expus poziția prin vot.

Domnul Eugen Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Principiile convenite de către grupurile parlamentare prinse în acest proiect sunt: eliminarea posibilității exprimării votului prin ridicarea mâinii pentru ședințele de plen, mai bine zis, eliminarea votului cu mâna, clarificarea și reglementarea cvorumului de ședință și a prezenței deputaților la ședințele de plen, ca să rezolvăm problemele acelea în care se spunea că este sau nu este cvorum de lucru, introducerea zilei Guvernului în Parlament, în care miniștrii să răspundă parlamentarilor în mod direct pe o temă pe care ați solicitat-o, posibilitatea care se acordă deputaților să se afirme de la tribună, luând cuvântul mai mulți deputați din cadrul unui singur partid, și nu numai liderul grupului parlamentar, clasificarea Biroului permanent și a Comitetului liderilor grupurilor parlamentare.

Reamintesc că au existat propuneri de modificare din partea PSD și PNL, ale căror amendamente sunt cuprinse în acest proiect, respectiv: PNL, de acord cu eliminarea posibilității exprimării votului prin ridicarea mâinii, PSD, cu atribuțiile Biroului permanent care se trimit spre Comitetul liderilor grupurilor parlamentare și, după cum se observă, posibilitatea fiecărui deputat de a-și expune punctul de vedere cu privire la votul exprimat nu poate să fie decât în sprijinul și în favoarea opoziției și, în primul rând, a deputaților, ca să devină mai activi, să fie mai cunoscuți.

Acestea sunt modificările importante care s-au făcut la regulament. Constat că cei care au făcut anumite propuneri, acum le rejectează în bloc, deși ele sunt incluse în acest regulament, dar acest lucru se întâmplă doar pentru că așa trebuie să facă Opoziția - să se opună.

Reamintesc, cu privire la grupul nostru, că timp de o sesiune parlamentară, aceleași persoane au negat șapte decizii ale Curții Constituționale. După ce au primit-o pe a opta, în favoarea grupului nostru, înființării grupului de independenți, 56 de deputați PSD+PC au semnat o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită înființarea mai multor grupuri, evident, folosind argumentele pe care le-am invocat eu și pe care le-au negat timp de o sesiune parlamentară și mai bine.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule deputat, vă rog să încheiați.

Domnul Eugen Nicolicea:

Fraza de încheiere. Este evident că nu poți să susții înființarea mai multor grupuri parlamentare, fără să susții existența unui singur, măcar a unui singur grup parlamentar. Și, pentru faptul că s-au invocat exact aceleași argumente, pe care le-am adus eu, eu le mulțumesc celor 56 de deputați PSD+PC care au avut curajul să semneze un astfel de document prin care sunt de acord cu argumentele pe care le-am invocat în legalizarea existenței grupului nostru.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu, liderul Grupului parlamentar al PNL. Vă rog.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Vin în fața dumneavoastră să vă confirm faptul că a fost, într-adevăr, o discuție între grupurile parlamentare cu privire la modificarea regulamentului.

Aceste discuții au dus la degajarea unui consens asupra a două probleme principale și a altor câtorva, să zicem, mai puțin importante, dacă-mi permiteți să le numesc așa. Cele două probleme principale au fost: l. găsirea unei modalități de eliminare a fraudei, atunci când se produce votul în ședințele din plen. Și, pentru acest lucru, Grupul parlamentar al PNL a venit cu propunerea obligativității votului electronic și a scoaterii posibilității votului cu mâna.

A doua propunere, care trebuie să recunosc că a venit din partea PDL, a fost legată de introducerea a ceea ce am putea să numim politic ora Guvernului; o oră, o dată pe lună, pe săptămână, când Guvernul este obligat să vină în fața Parlamentului.

Celelalte propuneri, în legătură cu cvorum și așa mai departe, sigur, importante și ele..., dar acestea au fost cele două propuneri principale.

Am spus la început că a fost o discuție între grupurile parlamentare. Asta înseamnă între grupurile reprezentând acele partide care au trecut pragul la alegeri și au obținut încrederea cetățenilor.

În momentul în care această discuție a încercat să fie extinsă cu participarea grupului așa-zis independent, v-am spus foarte clar că nu suntem de acord să statuăm ceea ce se numește corupția politică pe care ați practicat-o în Parlament și de care aveți nevoie și pe care vreți să o statuați, să o reglementați, să o legiferați prin modificarea regulamentului. Și, ca atare, nu suntem de acord cu ansamblul propunerilor pe care le-ați făcut, la care, evident, se adaugă și altele, care nu fac decât să transforme Parlamentul României într-o joacă. Vreți să transformați Parlamentul României într-o instituție de râsul lumii. Nu vom putea să ne asemănăm decât, probabil, cu unele parlamente din lumea a treia sau din spațiul ex-sovietic.

Dacă vreți să faceți acest lucru, prin votul majorității, pentru că ați văzut că Curtea Constituțională vă susține, vreau să vă avertizez, în sensul bun al cuvântului, că nu suntem parteneri la o astfel de batjocură.

După terminarea acestui mandat al Parlamentului, Parlamentul României nu va mai fi o adevărată instituție, ci va fi un fel de instrument caraghios prin care majoritatea simulează dezbaterea politică și se laudă că avem o instituție care se numește Parlament.

La așa ceva, vă rog să înțelegeți că nu ne puteți avea parteneri și că nu mergem împreună la o astfel de modificare a regulamentului care, de altfel, știți foarte bine că nu a mai beneficiat, pe parcursul discuțiilor care au urmat, de participarea noastră.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Dacă vreți...

O clipă, doamna președinte, și termin imediat.

Dacă vreți să legiferați corupția politică, migrația politică, formarea de majorități ad-hoc, după ceea ce este votul cetățenilor, în desconsiderarea votului cetățeanului, așa ceva, îmi pare foarte rău, Partidul Național Liberal nu poate să accepte. Și acesta este punctul nostru de vedere.

Și vreau să vă rog, doamna președinte, nu ne considerați parteneri la toate jocurile de gleznă, îmi pare rău, nu găsesc altă formulă, pe care actuala majoritate vrea să le facă pentru a-și consolida poziția și a-și trece legile prin Parlament. Acceptați regulile jocului democratic! Acceptați că Opoziția trebuie să-și poată spune cuvântul. Nu putem să acceptăm sistarea lucrărilor, atunci când președintele Parlamentului, care este, de fapt, un moderator, consideră că este necesar. E un lucru nemaivăzut în practica parlamentară, în toată lumea civilizată. Sigur, depinde la ce ne raportăm. Dacă vreți să luăm, eu știu, țări, cum spuneam, și nu vreau să dau niciun nume, din lumea a treia...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Parlamentul European, de exemplu.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

...atunci, sigur că se pot face și aceste modificări și puteți să considerați că ele se întâlnesc în practica parlamentară, dar acelea nu sunt parlamente.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

O singură precizare, cu caracter tehnic, pe care vreau să o fac: absolut toate, dar toate, toate modificările care apar în acest proiect de regulament sunt preluate cuvânt cu cuvânt din Regulamentul Parlamentului European. Și încă o precizare, tot pentru corectitudine: președintele poate propune plenului, nu sistează, nu adoptă o hotărâre de unul singur și de capul lui. Întreabă plenul, așa cum este firesc și cu se întâmplă de fiecare dată. Dar, repet: iarăși, luată cuvânt cu cuvânt din Regulamentul Parlamentului European. Nu știu dacă considerați dumneavoastră Parlamentul European ca fiind parte a unei țări din lumea a treia, sau nu știu ce alt comportament. Dar, cu siguranță, vă spun și luăm cuvânt cu cuvânt, sunt luate din Regulamentul Parlamentului European.

Era înscris domnul Mircea Toader. Nu am folosit niciun nume. Nu am folosit niciun nume.

Vă rog. Lăsați-l pe domnul Tăriceanu, un minut.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamna președinte, mie îmi pare bine că faceți referire la regulile din Parlamentul European. Dar atunci, ca lucrurile să fie spuse complet, permiteți-mi să întreb, să vă întreb: în Parlamentul European s-a creat un așa-zis grup al independenților prin migrarea unor parlamentari de la alte partide și formarea unui grup al unui partid care nu a candidat la alegeri?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Se numește Grupul neafiliaților, este constituit ca și un grup de sine-stătător.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Grupul neafiliaților...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și pot inclusiv să se afilieze, se creează grupuri independente pe baza propriilor opțiuni.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Da. Doamna președinte, Grupul neafiliaților, nu vreau să fac un dialog, dar știm ce reprezintă. Sunt parlamentari care au candidat independenți în alegeri și au obținut voturile candidând independent. Nu este cazul celor din Parlamentul României, care au candidat pe listele altor partide, de unde au dezertat.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu, dar nu este adevărat ceea ce spuneți dumneavoastră. Grupul neafiliaților este un grup format din oameni care nu s-au afiliat la niciun grup existent și, în același timp, se mai poate face și un alt grup, dar vreau să vă spun că noi avem, totuși, o hotărâre a Curții Constituționale pe această temă.

Domnul Mircea Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președinte, dacă mă lăsați pe mine înaintea domnului Tăriceanu, răspundeam și la întrebarea aia. Când a trecut domnul Potor la PNL, n-a avut aceeași poziție. Potor a fost membru PDL și a trecut la PNL și nu a folosit același epitet ca la ceilalți.

În altă ordine de idei, revenind la problema în discuție. Când am avut înțelegerea, negocierea, cum vreți să-i spuneți dumneavoastră, și nu era niciun fel de hotărâre a Curții Constituționale, am convenit să lăsăm deschise, în funcție de hotărârea Curții. Acum avem această hotărâre a Curții. Ne place, nu ne place, Grupul independenților a fost agreat. Și am mai spus-o de la această tribună: toată această dezbatere sterilă, toate aceste lucruri care duc la blocajul Camerei Deputaților, este că nu respectăm Constituția. Acolo spune clar: majoritatea din plen trebuie să se regăsească în instituțiile Parlamentului. Dacă noi am prevedea același lucru..., fiindcă, revin puțin, ca teorie, putem să intrăm în Parlament nouă partide, zece, nu știu câte, care îndeplinesc pragul. Și, la un moment dat, în timpul legislaturii, să se schimbe majoritatea. Ce fac, cum lucrează ăia? Ăsta este motivul pentru care suntem în blocaj și de aia am și făcut modificarea, să o avem la nivelul liderilor de grup, exact ca în Parlamentul European, iar Biroul permanent să fie o instituție administrativă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc, domnule Toader.

Încă o precizare, pentru că s-ar putea ca o parte dintre colegii noștri să înțeleagă greșit. Nicio modificare din acest regulament nu se referă la Grupul independenților. Da? Deci, se referă la cele șase principii agreate cu toate partidele, care nu au nicio legătură cu Grupul independenților. Alea au fost alte proiecte de modificare a regulamentului, care au fost validate de Curtea Constituțională.

Vă rog.

Domnul Victor Paul Dobre:

În primul rând, într-un fel, ducem o muncă grea, aici. Pentru că domnul Toader nu reușește nici acum să facă diferența între schimbarea opțiunii unui parlamentar și dreptul constituțional pe care-l are și crearea unui partid nelegitim în interiorul Parlamentului, în interesul unei majorități. Așa ceva nu cred că există în Parlamentul European. Și, de altfel, doamna președinte, cred că în Parlamentul European e o regulă de bun-simț, chiar pentru președinte, să coboare la microfon când vrea să dea o replică.

Eu înțeleg că dumneavoastră vreți să faceți o Mare Adunare Națională, aici. Inclusiv modul în care discutați dumneavoastră. Eu nu am vociferat când ați vorbit, deși nu-mi amintesc să vă fi auzit aici.

Deci, revin încă o dată: vreți să transformați în Marea Adunare Națională Parlamentul, după 20 de ani de parlamentarism. Că dumneavoastră, în esență, ce vreți? Să desființați Biroul permanent sau să devină așa, o structură pentru... din când în când, când mai vine o delegație, să aibă cine-i primi. Asta este esența.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da. Vreau să vă spun că vă puteți lua mai multe date de la colegii dumneavoastră din PNL, împreună cu care am luat această decizie cu delimitarea atribuțiilor liderilor grupului parlamentar de Biroul permanent, așa cum este și în Parlamentul European.

Domnul Mircea Dușa.

Domnul Mircea Dușa:

Doamna președinte și stimați colegi,

Haideți că iar ducem discuția pe un tărâm care nu este la locul ei. Domnul Tăriceanu v-a prezentat aici foarte clar acest subiect. A existat o întâlnire a liderilor de grup, cu condiția pusă să nu participe colegii de la partidele neafiliate, sau ce grup reprezintă aici, în Camera Deputaților.

În momentul când au venit dânșii la aceste discuții, noi n-am mai participat la aceste discuții. Pe șase fraze sau șase propoziții trecute într-un document pe care nu l-a semnat nimeni, nu puteți face aici aprecierea că s-a negociat ceva. Dar, dumneavoastră vă folosiți de discuția aceasta și ați modificat regulamentul, în sensul de a transforma Parlamentul acesta în Marea Adunare Națională, în sensul de a desființa atribuțiile Biroului permanent, în sensul de a...

Stimate coleg, stimate coleg, mata, mata ai învățat să vorbești. Eu nu dialoghez cu sala...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog să nu dialogați cu sala, domnule Mircea Dușa, vă rog să vă adresați plenului...

Domnul Mircea Dușa:

Doamna președinte, vă rog să faceți ordine cu sala, nu cu mine. Eu vorbesc plenului Camerei...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog să vă adresați plenului.

Domnul Mircea Dușa:

...nu unui domn care n-a învățat nimic de 10 ani, de când e parlamentar, pe aici.

Deci, încă o dată: prin ceea ce dumneavoastră încercați să faceți prin acest proiect de hotărâre, aduceți la tăcere Biroul permanent, Comitetul liderilor și toate organismele care trebuie să funcționeze democratic în acest Parlament.

Nu, domnule Toader, numai... eu nu v-am întrerupt pe dumneavoastră și dumneavoastră...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Dușa, nu vă întrerupe nimeni, dar depășiți cele două minute pe care le aveți, regulamentar.

Domnul Mircea Dușa:

Doamna președinte, mă întrerupe domnul Toader.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Dușa, vă rog frumos să vă adresați plenului!

Domnul Mircea Dușa:

Eu mă adresez plenului, dar dumneavoastră vă rog să faceți ordine în sală și să vă folosiți prerogativele de președinte pentru a face ordine în sală.

Încă o dată: nu duceți această discuție despre modificarea regulamentului în derizoriu și tot făcând apel la o întâlnire a liderilor de grup. Dumneavoastră ați modificat regulamentul singuri. Nu cred că colegul de la PNL, care a participat la ședința Comisiei pentru regulament a votat pentru acest regulament. Ați avut trei proiecte de hotărâre de modificare a regulamentului, unul al dumneavoastră, unul al PSD-ului și unul al PNL-ului.

Ați preluat, pasager, câteva chestiuni, dar vă spun că ați desființat organismele acestea de conducere colectivă care funcționează în Camera Deputaților. Și vă dau exemple foarte multe din proiectul acesta de hotărâre.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc. Repet, toate preluate din Regulamentul Parlamentului European.

Domnul deputat Octavian Bot. Haideți, totuși, să urmărim și grupurile politice, că nu pot să vă dau cuvântul imediat după domnul Dușa, că este colegul dumneavoastră de partid. Dânsul v-a luat-o înainte. Deci, să știți că este un principiu al rotațiilor între membrii grupurilor, așa iau cuvântul.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Câte minute îmi dați, doamna Roberta Anastase?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Două minute.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Două minute.

Unu. Induceți în eroare acest Parlament. De ce? Pentru că vorbiți de Parlamentul European. Ați fost acolo, dar nu știu de ce ați fost.

Eu am fost în Parlamentul European prim-vicepreședintele Comisiei juridice. E adevărat, stimată doamnă președinte? Da. Deci, eu cunosc mai bine decât oricine Regulamentul Parlamentului European, pentru că aveam în sarcină tocmai acest Regulament. Niciuna din modificările despre care vorbiți dumneavoastră nu sunt legate decât de parlamentarismul european.

Doi. Parlamentul European nu este un legislativ, este un colegislativ împreună cu comisia, știți foarte bine.

Trei. Acele reguli care se aplică în Parlamentul European, e un parlament format din 700 de membri; deci 700 de membri și acolo condițiile pentru participarea la dezbateri ș.a.m.d. sunt legate efectiv de această situație specială de colegislativ și de 700 de membri care au altfel de acces la microfon.

În orice altă țară democratică, cu 300, 400 maximum de membri în Parlament, așa se procedează. Nu vă cert, dar, cum să spun, nici să veniți aici și, profitând de faptul că majoritatea colegilor noștri nu știu cum funcționează Parlamentul European, să vă derobați de această manifestare - că nu vreau s-o cataloghez - de modificare a Regulamentului abuziv, invocând Parlamentul European.

M-am săturat și ne-am săturat ca în România să se spună: "Pentru că vrea Parlamentul European". Parlamentul European vrea democrație în România, vrea parlament democratic, vrea respectarea regulilor, vrea regulament care să fie bun și pentru când veți fi dumneavoastră în opoziție. Și, pentru că cineva din grupul meu a spus că atunci când venim la putere vă vom aplica acest regulament, eu, Cristian Dumitrescu, vă spun: nu vă vom aplica acest Regulament, vom remodifica regulamentul să-l aducem la starea inițială, ca să vă apărăm când veți fi în opoziție.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

O să vă trimit Regulamentul Parlamentului European.

Domnul deputat Octavian Bot.

Domnul Octavian Bot:

Doamnă președinte,

Eu mă adresez tuturor deputaților, indiferent că sunt de la putere sau din opoziție, și eu cred că s-a exagerat atunci când s-a vorbit atât de mult despre atribuțiile Biroului permanent. Fiecare deputat este ales și nu este angajat al Camerei Deputaților, încât să aibă o conducere și să se supună acelei conduceri.

Or, atribuțiile Biroului permanent eu cred că se referă la chestiuni mai mult administrative decât la cele politice, pentru că deciziile politice - și în Parlament se face politică - se iau în plenul Camerei Deputaților.

Cred că este o problemă falsă și aș vrea să spun, în această ordine de idei, că eu n-am crezut niciodată în expresia "opoziție constructivă". Și o spun cu cele mai bune intenții, n-o spun în sens peiorativ. N-am crezut pentru că opoziție constructivă nu înseamnă, nu este o sintagmă, fiindcă definiția sintagmei înseamnă două cuvinte care, alăturate, au un înțeles; niciun înțeles între opoziție și constructiv. Și acesta este rolul opoziției, într-adevăr, din lupta contrariilor se naște progresul social și politic.

Cred, însă, că există cuvine în limba română care, alăturate opoziției, s-ar putea numi sintagme și acestea ar fi "opoziție rațională", "opoziție responsabilă".

Nu aș vrea însă să amintesc câteva cuvinte care, alăturate opoziției, înseamnă tot și formează tot o sintagmă, dar cred că nu ar fi pe placul opoziției și nu vreau să mai dau apă al moară.

În altă ordine de idei, vorbindu-se despre ceea ce susținem noi, din Partidul Democrat Liberal, în legătură cu Grupul independenților, eu vreau să amintesc celor din Partidul Național Liberal - vedeți, asta este ironia sorții, asta este viața - că, în anul 1995, un grup important de deputați, printre care se afla și președintele Partidului Național Liberal, Crin Antonescu, s-au desprins din Partidul Liberal ’93 și au format, în Camera Deputaților, sub conducerea celui care vă vorbește - nu a subsemnatului, cum spun foarte mult vorbitori - au format un grup și Partidul Național Liberal s-a luptat atunci cu Adrian Năstase, care era președintele Camerei Deputaților, să fie recunoscut acel grup.

Ei, vedeți, atunci ne-a plăcut, acum nu ne place.

Eu vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Intrăm în dezbaterea pe articole.

La punctul 1, Hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților.

Observații? Nu sunt. Adoptat.

La punctul 2, dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

La punctul 3, dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 4, observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 5, observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 6, observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 7, observații?

La punctul 7, doamna deputat Aura Vasile, vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamnă președinte,

Încă de când am văzut propunerea la Comisia juridică, am întrebat colegii din Comisia juridică, Comisia pentru Regulament cum va fi interpretată modificarea art.33 lit.c1, care spune. "Propune sistarea dezbaterilor în cazul în care se consideră că se obstrucționează activitatea".

Cine consideră și cine poate să stabilească acest lucru? Este un termen care, cred eu, că ar merge la rege, la regină, la un dictator.

Eu cred că trebuie eliminat sau retrimis la comisie pentru a fi rescris. Obstrucționează. Cine? Cum? În ce criterii? Cum se constată? Constată o singură persoană împotriva a 300 și sau, teoretic, orice face opoziția se consideră că obstrucționează puterea?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamnă președinte,

Vă rog să trimiteți la comisie pentru a fi eliminat din raport.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. Vă mulțumesc. Precizare: este preluată cuvânt cu cuvânt din Regulamentul Parlamentului European: nu președintele dispune, ci plenul dispune; el poate propune, plenul aprobă.

Dar, vă supun la vot propunerea de retrimitere la comisie a acestui raport.

O să vă rog să fiți atenți. Votul este deschis.

Deci, doamna deputat solicită retrimiterea la comisie, înțeleg, a acestui articol sau a întregului raport? Acestui articol. Păi, stați puțin, haideți să... După... Vă rog, tot pe același subiect, da? Este traducerea oficială a Parlamentului European în limba română.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Vă mulțumesc.

Doamnă președinte,

V-aș sugera, mai întâi, să parcurgeți proiectul, pentru că greșelile care s-au strecurat datorită celerității cu care ați cerut dezbaterea proiectului și redactarea raportului, au făcut să se strecoare foarte multe - nu greșeli gramaticale - erori.

Vedeți că se modifică art.64 prin dispozițiile art.61 din Regulament.

În altă ordine de idei, o a doua chestiune foarte importantă. Eu vreau să vă readuc aminte, doamna președinte, că dumneavoastră, marți, 30 noiembrie, ați participat, de la un moment dat la ședința Comisiei pentru regulament.

Vă readuc aminte că, de asemenea, Biroul permanent a dispus că marți, 30 noiembrie, să se lucreze până la ora 12,30. La ora 12,45, v-am atras atenția că, Comisia pentru regulament nu mai poate lucra, întrucât tot ceea ce se hotărăște după modificarea art.37 nu are nicio legătură cu modificarea Regulamentului și cu programul de lucru în cadrul Camerei Deputaților.

Ați spus că vă petreceți timpul liber. Expresis verbis, afirmația aparține președintelui Comisiei pentru regulament și unui coleg, Eugen Nicolicea, de la regulament.

Astăzi, ați venit cu acest raport plin de greșeli, pe care, îmi cer scuze, nici măcar nu are sens să vi le aduc la cunoștință, pentru că sunt prea multe, și am în față procesul-verbal al ședinței Comisiei pentru regulament, prin care am arătat împrejurarea că dumneavoastră ați încheiat programul de lucru potrivit hotărârii Biroului permanent și se află în scris că ați luat toate hotărârile de modificare a Regulamentului în afara Regulamentului Camerei.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. Domnule Dobre, ați depășit timpul alocat intervențiilor la amendamentele pe care le aveți de susținut.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Doamnă președinte,

Vă rog să-mi permiteți.

În timpul rând, nu este trecut în raport ce amendamente s-au respins, doamna președinte, și vă rog să verificați acest lucru.

A treia chestiune pe care vroiam să v-o ridic este legată de modificarea art.40. Să știți că, la Secretariatul Camerei Deputaților, am depus sesizarea prin care v-am arătat că deputații Camerei Deputaților nu pot depune amendamente la proiectul domnului lider de grup al PDL, depus în 6, transmis la comisie în 6, cu termen de raport în 7. Și aștept o soluționare până la închiderea dezbaterilor.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da. Vă mulțumesc.

Acum, dați-mi voie, există o propunere făcută de doamna Aura Vasile de retrimitere la comisie a raportului.

Votul este deschis. Vă rog să votați.

18 voturi pentru; 116 împotrivă; o abținere.

Dacă sunt alte observații la punctul 7? Nu sunt. Adoptat.

La punctul 8, dacă sunt observații? La punctul 8? Domnul Dobre.

Domnul Victor Paul Dobre:

Doamnă președinte,

Cred că trebuie dat explicații de către președintele Comisiei pentru Regulament. Pare paradoxal. Chiar președintele Comisiei pentru Regulament nu știe ce e aia un raport.

Colegul meu a sesizat că în raport nu au fost cuprinse amendamentele respinse, ceea ce înseamnă că raportul, așa cum a venit, este incomplet, partizan și nu are nicio legătură cu prevederile regulamentare.

Un asemenea raport nu poate fi luat în discuție. Ar fi prima dată în istoria Camerei Deputaților când un amendament, chiar și respins, nu face obiectul raportului.

Deci, noi discutăm de schimbarea Regulamentului pe baza unui raport care e în afara Regulamentului.

Vă mai întreb o dată până unde merge bătaia de joc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Există o serie de amendamente respinse. Dacă doriți să le susțineți, nu există niciun fel de punct de vedere...

 

Domnul Victor Paul Dobre (din bancă):

Nu au fost cuprinse.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am fost la dezbatere, credeți-mă că știu exact ce amendamente au fost respinse și care au fost depuse. Bun.

Dacă la punctul 8 există un amendament respins? Deci la punctul 8, da? Da, imediat, din partea comisiei, la punctul 8.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Doamnă președinte,

Ați fost la ședință. La ora 12,30, potrivit hotărârii Biroului permanent al Camerei, pe care l-ați prezidat, am spus că programul de lucru s-a încheiat. Este adevărat? Și atunci....

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Dobre, vorbiți despre alt subiect decât amendamentul de la punctul 8. Care e legătura cu subiectul?

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Doamnă președinte,

Ați lucrat neregulamentar, nelegal.

Doamna Roberta Alma Anastase:

O să vă rog să sesizați Comisia pentru regulament sau cea juridică.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Doamnă președinte,

V-ați folosit de argumentul că ați participat. La ce oră s-a modificat, spre exemplu, art.64?

Deci, doamna președinte, ați girat acea ședință a Regulamentului și, din nou, fraudați?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Dobre, o să vă rog să vă controlați cuvintele, da?

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Doamnă președinte,

Eu vă întreb: de ce aveți nevoie să fraudați și ședința Comisiei pentru Regulament?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc pentru intervenție.

Domnul Eugen Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Observ din partea Grupului PNL că se referă mereu la subiecte inexistente.

Deci, cu privire la grupurile de independenți ne-am lămurit că nu scrie nimic. Acum se vorbește despre faptul că nu sunt incluse amendamentele respinse.

Vă rog frumos citiți și după aceea să veniți la tribună să vorbiți. Este vorba de faptul că sunt incluse amendamentele respinse.

Punctul doi din raport...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Nicolicea...

Domnul Eugen Nicolicea:

...și acolo se află doar două amendamente respinse, ale cărui autor sunt eu. În rest, nu există amendamente respinse.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Aveați o intervenție și pe tehnică legislativă la punctul 8? La punctul 9? Dacă sunt alte observații la punctul 8? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 9, domnul Nicolicea. Ați zis că aveți pe tehnică legislativă.

La punctul 9, observații? Nu sunt. Adoptat.

Pe procedură, intervenție, domnul Dobre.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Doamnă președinte,

Magistrală intervenția parlamentară a domnului Nicolicea, însă amendamentul nostru, al Partidului Național Liberal, înregistrat la birou, la comisie, unde este respins? Asta era întrebarea. De ce este nevoie de fraudă? Aveți o majoritate parlamentară solidă. De ce este nevoie să fraudăm în permanență? Iar, într-adevăr, în legătură cu aspectul sesizat de domnul Nicolicea, nu, nu există un partid parlamentar numit UNPR. Doar prin voința Curții Constituționale acesta poate fi prezent în Parlamentul României.

Cetățenii României habar n-au avut la 28 noiembrie 2008 că există UNPR. De fapt, nici nu a existat. Prin voința Curții Constituționale da, el este prezent și ajută ca un liant coaliția de guvernare astăzi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Și aș dori să știu, în raport, unde este amendamentul Partidului Național Liberal respins.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

La punctul 10, observații? Nu sunt. Adoptat.

La punctul 11, dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 12, observații? Nu sunt. Adoptat.

La punctul 12 aveți intervenție?

Domnul Victor Paul Dobre:

Nu mai contează la ce punct.

Doamnă președinte,

Aici s-a făcut o afirmație gravă, că acest raport a fost adoptat fraudulos. După cum știți, în această seară, vom discuta o lege care este în dezbaterea publică că s-a adoptat, la rândul ei, fraudulos.

Vă rog să dați un răspuns colegului meu, în calitate de coleg și de deputat, dacă raportul a fost adoptat în afara programului Camerei Deputaților, iar domnul președinte al Comisiei pentru Regulament să spună de ce nu a cuprins amendamentele colegului nostru în raport.

Sunt două lucruri foarte importante. Dacă nu, vă vom acuza din nou de fraudă...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Victor Paul Dobre:

...și veți fi iarăși supărată.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Dobre,

În primul rând, m-am obișnuit cu genul ăsta de politică a Partidului Național Liberal. În ceea ce privește "fraudulos", ar fi bine să vedeți exact la ce se referă acest termen. Pe colegul meu, domnul președinte Cionca, o să-l invit să clarifice situația legată de amendamentele respinse, care nu sunt cuprinse, susține domnul Dobre, în raport.

Eu, ca să fiu sinceră, nu l-am văzut susținând vreun amendament în comisie, dar făcând anumite considerații, dar nu amendamente.

Domnul Iustin-Marinel Cionca-Arghir:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Au fost trei inițiative. Două inițiative au fost respinse și au fost cuprinse în acest nou proiect.

În afară de aceste inițiative, au existat doar două amendamente, care au fost trecute la respinse și v-a explicat domnul deputat Nicolicea că-i aparțin. Nu există alt amendament.

Mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

La punctul 13, dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

La punctul 14, dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

Pe procedură.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Bun! Este OK!

Care este rândul, pagina din acest raport, în care inițiativa Partidului Național Liberal se respinge? Unde este?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunt următoarele două rapoarte, domnul deputat. Aveți răbdare, că ajungem și la acel punct de pe ordinea de zi.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Următoarele două rapoarte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Exact. Vă rog să așteptați, că ajungem și la...

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

De la comisie pleacă un singur raport de specialitate. Terminați cu frauda. Opriți-vă, ați greșit. Recunoașteți odată.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Dobre, domnul Dobre, încetați dumneavoastră cu această demagogie ieftină. V-am spus că la următoarele două puncte pe ordinea de zi sunt rapoartele cu note de respingere.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Doamnă președinte,

Ori de câte ori aveți să-mi adresați vreun cuvânt, vă rog să coborâți la acest microfon al Camerei Deputaților, da?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă atrag atenția asupra vocabularului pe care-l folosiți. Atât. Și asta este dreptul meu ca președinte al Camerei.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Eu vă supun atenției doar împrejurarea că, de la acel microfon, dumneavoastră conduceți lucrările Camerelor și nu mă apostrofați pe mine, doamna președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

La punctul 14, dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

La punctul 15, dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

La punctul 16, dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

La punctul 17, dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 18, observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 19, observații? 19, domnul Eugen Nicolicea, vă rog.

Domnul Eugen Nicolicea:

La punctul 19, un amendament de eliminare a unui cuvânt, corelare, și anume eliminarea cuvântului "președintele", pentru că nu poate să existe președintele Comitetului liderilor, este rămas din traducerea din regulamentul pe care l-ați invocat dumneavoastră.

Iar cu privire la ceea ce au spus colegii, amendamentele lor respinse, vă rog să citiți pe ordinea de zi, proiectul dumneavoastră respins, deci nu amendament, îl găsiți la punctul 4, dar, dacă țineți să vă faceți de râs, faceți-vă în continuare.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc mult.

Stenograma a reținut acest amendament de corelare tehnico-legislativă.

Dacă sunt alte observații la punctul 19? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 20. Observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 21. Observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 22. Observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 23. Observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 24? Nu sunt observații. Adoptat.

Punctul 25? Nu sunt observații. Adoptat.

Punctul 26? Nu sunt observații. Adoptat.

Punctul 27. Observații? Nu sunt.

Punctul 27, domnul Eugen Nicolicea, vă rog.

Domnul Eugen Nicolicea:

La punctul 27 este vorba de termenul de 30 de zile de la data depunerii acestora la Camera Deputaților și pentru o mai bună clarificare trebuie precizat "la Secretariatul general".

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Punctul 28. Observații? Nu sunt.

Punctul 29. Observații? Nu sunt.

Punctul 30. Observații? Nu sunt.

Punctul 31. Observații? Nu sunt.

Punctul 32? Nu sunt observații. Adoptat.

Punctul 33? Nu sunt observații. Adoptat.

Punctul 33?

Domnul Eugen Nicolicea:

La punctul 33 am făcut un amendament, la care sunt ca autor, și o frază pe care am solicitat să fie introdusă a fost introdusă din eroare la teza întâi a articolului, în timp ce trebuia să fie introdusă la teza a doua.

Deci propun mutarea frazei: "Toate structurile Camerei Deputaților în toate cazurile în care prezentul Regulament nu dispune altfel" să fie mutată la partea finală a tezei a doua din art.1431.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. Vă mulțumesc.

La punctul 34, dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 35, observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 36, observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 37. Dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

Urmează votul final.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 16 july 2020, 3:45
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro