Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 23, 2010
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.203/31-12-2010

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 23-12-2010 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 23, 2010

  Informare privind distribuirea unor documente la casetele deputaților, potrivit prevederilor art.94 din Regulamentul Camerei Deputaților.  

Ședința a început la ora 9,32.

Lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnii deputați Mihai Alexandru Voicu și Dumitru Pardău, secretari ai Camerei Deputaților.

*

   

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor și domnilor deputați,

Declar deschisă ședința de astăzi a Camerei Deputaților și vă anunț că, din totalul celor 334 de deputați, și-au înregistrat prezența la lucrări un număr de 223; sunt absenți 111, din care 8 participă la alte acțiuni parlamentare. Cu domnul ministru Borbely suntem 224.

Pentru început, în conformitate cu prevederile art.94 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, vă informez că au fost distribuite tuturor deputaților următoarele documente: informarea cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Camera Deputaților și care urmează să fie avizate de comisiile permanente; lista rapoartelor depuse în perioada 13-20 decembrie 2010 de comisiile permanente sesizate în fond; sumarul privind conținutul fiecărui Monitor Oficial al României, Partea I.

Stimați colegi,

Ședința de astăzi este consacrată votului final.

Avem trei puncte înscrise pe ordinea de zi, pe care dumneavoastră le-ați aflat deja.

Pentru început, aș vrea să verificăm dacă suntem în cvorum.

V-aș ruga să vă scoateți carteluța. Cartela, pentru domnul Mircea Toader, s-o reintroduceți exact cum ați scos-o și să facem prezența.

Vă rog, instalația să funcționeze, verificăm prezența, votați cu toții astăzi afirmativ, da, ca să vedem câți suntem.

 
   

Da, suntem în cvorum. În consecință, putem intra efectiv în ședința de vot final.

 
Supunerea la votul final: Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaților nr. 43/2008 pentru aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților. (PHCD 54/2010). (adoptat).

Stimați colegi,

Primul punct pe ordinea de zi este Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaților nr. 43/2008 pentru aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților.

Se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.

Este vorba de hotărârea prin care doamna deputat Câmpeanu este repartizată să facă parte din Comisia pentru muncă și protecție socială.

Vă rog să vă exprimați opțiunea prin vot.

Vă rog să votați.

Cu 207 voturi pentru, patru împotrivă și nicio abținere, hotărârea Camerei a fost adoptată.

  Raportul Comisiei pentru buget și al Comisiei pentru politică economică privind Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative, reexaminată, la cererea Președintelui României (PL-x 544/2009/2010). (adoptat).

La punctul 2 avem Raportul Comisiei pentru buget și al Comisiei pentru politică economică privind Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative, reexaminată la cererea președintelui României.

Lege cu caracter organic.

Comisiile propun adoptarea legii cu amendamente.

Guvernul este inițiator.

Repet, lege cu caracter organic.

Vă rog să votați.

Mulțumesc foarte mult.

   

213 voturi pentru, două abțineri, niciun vot împotrivă.

Mulțumesc.

A fost adoptat.

Domnul lider Eugen Nicolăescu, vă rog.

 
   

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Înainte de următorul punct, care este Ordonanța nr.50, indiferent de poziția noastră politică și de vot, totuși, cred că a face o corecție, de fapt o eroare materială, este absolut necesar și credem că 0,1% putem să corectăm un text de lege prost în acest fel, și anume: la art.79 alin.(1) s-a strecurat o eroare materială, în sensul în care au fost omise trei cuvinte: "în spații comerciale".

Și am să recitesc textul amendamentului, de fapt, astfel încât el să fie consemnat în stenogramă și, după aceea, în varianta finală a textului de lege. Vă informez că, înainte de a lua cuvântul, m-am consultat cu colegii din Comisia pentru buget, cu vicepreședintele din partea coaliției, care a fost de acord cu această corecție.

Și anume: "Contractele de credit nu pot fi încheiate în afara punctelor de lucru organizate în acest scop în spații comerciale - aceste trei cuvinte lipseau - în condițiile legii."

Vă rog să facem această corecție și, după aceea, să supuneți la vot textul final al Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul vicepreședinte Nițu, există un punct de vedere al comisiei?

 
   

Domnul Adrian Henorel Nițu:

Da, din partea comisiei suntem de acord cu această observație. A fost o omisiune și chiar din partea ministerului pot să confirm că suntem de acord cu această observație.

Vă rugăm să aprobați.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Fiind vorba de o eroare materială, oricum eu o supun votului dumneavoastră, cred că va fi un vot pozitiv. Suntem înainte de Crăciun, vă rog să nu greșiți.

Votul dumneavoastră pentru această propunere.

 
   

216 voturi pentru, patru împotrivă, patru abțineri.

Propunerea domnului deputat Nicolăescu a fost adoptată.

 
  Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori (PL-x 456/2010). (adoptat).

Și acum, stimați colegi, supun votului final Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Lege cu caracter ordinar.

Comisia pentru buget propune adoptarea proiectului de lege. inițiator, Guvernul.

Vă rog să votați.

   

Cu 134 de voturi pentru, 71 împotrivă și 12 abțineri, proiectul de lege a fost adoptat.

Domnule Mircea Dușa, nu pot să vă refuz astăzi, când e prezent și președintele partidului.

Vă rog să vorbiți frumos.

 
   

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte,

Eu am făcut de mai multe ori afirmația că mă simt foarte bine când vă am în spatele meu. Am o garanție că, în Camera Deputaților, nu se petrece nimic necurat.

Stimați colegi,

Domnule prim-ministru,

Nu vă dezmințiți și în ultima zi a plenului Camerei Deputaților votați împotriva românilor. Ați dat din nou gir grupurilor de interese, celor care sug sângele poporului, așa cum spune domnul Mircea Toader. (Rumoare, aplauze.)

Nu vă mai bateți joc de români! A trecut un an în care v-ați bătut zilnic joc de români. Măcar în ultima zi nu trebuia s-o faceți.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Stimați colegi,

Cu sângele poporului... Hai Eugen, te rog frumos, domnul deputat Eugen Nicolăescu.

 
   

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte de ședință,

Ați ajuns foarte intim cu unii dintre noi și nu cred că vi s-a permis acest lucru. Rămâne să vă regândiți activitatea și poziția când veți mai conduce ședințele Camerei Deputaților, ca să nu ajungeți în aceeași situație cu doamna Roberta Anastase, adică să vă contestăm și pe dumneavoastră la fiecare ședință pe care o veți conduce.

Revenim la acest proiect de lege, acum lege, după votul dumneavoastră.

Am spus-o și o repet, până când se va înțelege de această majoritate. Dumneavoastră, interesele cui le reprezentați în Parlament? Ale poporului sau ale unor grupuri de interese, chiar importante, dar sunt grupuri de interese. Și trebuie să vă hotărâți ce vreți să faceți și să vă duceți în fața electoratului și să explicați că dumneavoastră ați venit în Parlament și nu vă interesează să le reprezentanți interesele.

În cadrul comisiei, am solicitat de mai multe ori să știm care este punctul de vedere corect al Guvernului, pentru că... (Vociferări.) Aștept ca unii dintre colegii dumneavoastră să se potolească, că sunt puțini agitați. Nu știu din ce motiv. Probabil că seara trecută au avut probleme de conștiință că vor vota un asemenea proiect de lege prost.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog, la obiectul zilei!

 
   

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Dacă dumneavoastră nu-i puneți la punct pe cei care vociferează, domnule președinte, mă obligați pe mine să fac acest lucru, chiar dacă nu este atributul meu.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, nu aveți această calitate.

Vă rog să vă referiți la chestiunea zilei!

 
   

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Vorbesc degeaba, nu înțelegeți nimic din ce spun! (Proteste în sală.)

Vroiam să vă spun că am cerut un punct de vedere al Guvernului oficial, iar Guvernul a venit cu două puncte de vedere contradictorii. Un punct de vedere al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor și un alt punct de vedere din partea Ministerului Finanțelor Publice.

Nu mai vorbesc de faptul că și Banca Națională avea un punct de vedere oarecum diferit.

În acest condiții, vă imaginați cum s-a putut discuta și adopta un asemenea proiect de lege. Dovadă că, până în ultima clipă, adică aseară, a fost nevoie să se mai facă încă o ședință a Comisiei pentru buget, ca să mai tranșeze ultimele prostii pe care Guvernul dorea să le facă, pe care dumneavoastră, astăzi, le-ați legiferat.

Eu vă spun un singur lucru. Astăzi, ați dat dovadă de neseriozitate în modul în care duceți un act normativ de la coadă la capăt, de data aceasta, și nu de la capăt la coadă, și vă privește cum lucrați, și, în al doilea rând, ați dat dovadă de indiferență față de cetățeanul român.

Eu înțeleg, și am spus-o și aseară, că vă interesează orice leu de la Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional pentru că nu sunteți capabili să puneți economia să funcționeze, ca ea să facă bani și să n-avem nevoie de împrumuturi, și pentru asta taxați și sancționați cetățeanul român, consumatorul român, clientul român de credite bancare.

Asumați-vă acest lucru, spuneți-l deschis, spuneți-l clar și, după aceea, așteptați ca cetățeanul român să vă mulțumească.

Noi am votat împotrivă exact din aceste considerente.

Și ultimul lucru pe care vreau să-l spun, am găsit și chestiuni neconstituționale și tot astăzi vom sesiza Curtea Constituțională pentru că această lege are multe elemente de neconstituționalitate.

 
   

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Simt nevoia să amendez intervenția dumneavoastră. Vă asigur că nu am intimități cu bărbații, deci nici cu dumneavoastră. pe de o parte. Pe de altă parte, nu știu dacă noi nu vă înțelegem sau dumneavoastră sunteți un neînțeles al zilelor noastre. (Aplauze.)

 
Informare privind demisia domnului deputat Claudiu Țaga din Grupul parlamentar al PNL și înscrierea în rândul deputaților independenți, neafiliați grupurilor parlamentare  

Stimați colegi,

Dați-mi voie să fac un anunț la rugămintea domnului deputat Claudiu Țaga, și anume să-i citesc propria declarație:

"Subsemnatul Claudiu Țaga, deputat în Colegiul nr.8 Timiș, Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal, vă rog să luați act de demisia mea ca membru al grupului parlamentar.

Începând cu data de 1 februarie 2011 voi activa în cadrul Camerei Deputaților ca deputat independent, nefiind afiliat unui grup parlamentar."

Informare privind încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2010.  

Stimați colegi,

Încheiem astăzi, aici, sesiunea noastră.

Dați-mi voie să vă cer scuze dacă, pe parcursul întregii sesiuni au fost momente în care relațiile dintre noi n-au fost cele mai bune, dar vă asigur că niciodată nu au fost cu rea-credință și nici în mod premeditat vreun gest al meu care să vă descurajeze sau să vă deranjeze.

Vă doresc tuturor un Crăciun Fericit, să aveți liniște și pace în casele dumneavoastră, să aveți un an bun, cu sănătate, cu împliniri și să dea Dumnezeu ca anul care vine să ne aducă mai multă înțelegere, mai multă colaborare în plan parlamentar și nouă!

Doamne ajută! La mulți ani! (Aplauze.)

După o pauză de zece minute, va începe ședința comună a celor două Camere, în care vom lua în dezbatere moțiunea de cenzură depusă de către grupurile parlamentare din opoziție.

Vă mulțumesc.

   

Lucrările ședinței s-au încheiat la ora 9,48.

 
       

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 22 august 2019, 10:33
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro