Plen
Ședința Camerei Deputaților din 26 iunie 2012
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.55/06-07-2012

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
14-10-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 26-06-2012 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 26 iunie 2012

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,30.

Lucrările au fost conduse în prima parte de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și în a doua parte de doamna deputat Roberta Alma Anastase, președintele Camerei Deputaților, și de domnul deputat Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistați de domnii deputați Niculae Mircovici și Georgian Pop, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Bună dimineața, stimați colegi!

Declar deschisă ședința noastră de astăzi, 26 iunie 2012, ora 8,30, prima parte a ședinței dedicată declarațiilor politice.

 
Mihai Cristian Apostolache - declarație politică având ca temă alegerea unui nou primar în localitatea prahoveană Drajna;

Începem cu colegul nostru deputat de Prahova, Mihai Cristian Apostolache.

Vă rog.

 

Domnul Mihai Cristian Apostolache:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

În data de 20 martie am venit în fața dumneavoastră și v-am prezentat situația incredibilă care se petrecea în localitatea prahoveană Drajna, acolo unde primarul de atunci, Gavrilă Mihai, acest Mubarak de Drajna, se lupta cu toată lumea. Tot atunci spuneam că victoria cetățenilor împotriva acestui Mubarak de Drajna este aproape. Și iată că n-am greșit. Chiar dacă fostul primar, Gavrilă Mihai, reprezentant de frunte al USL-ului de pe Valea Teleajenului, câștigase inițial o bătălie împotriva locuitorilor din Drajna, oamenii de aici au câștigat pe 10 iunie războiul.

Pe 10 iunie, prin votul lor, cetățenii din Drajna l-au învins pe dictatorul Gavrilă. După ce ani de zile a ținut localitatea sub teroare și s-a războit pe rând cu crescătorii de animale, cu profesorii, cu copiii de la școala din satul Ogretin, chiar și cu morții, Mubarak de Drajna a primit o lovitură năpraznică. Oamenii din Drajna au votat pentru libertate, pentru democrație, pentru normalitate. Au votat pentru unitatea comunității locale, nu pentru dezbinarea ei.

Spuneam că democrația se menține și se consolidează prin vot, iar oamenii din Drajna au înțeles acest lucru și pentru asta țin să le mulțumesc, cum țin să le mulțumesc și pentru că acest vot a fost acordat unei doamne înzestrată cu multiple calități printre care aș enumera corectitudinea, profesionalismul, eleganța.

Chiar dacă există momentan o majoritate ostilă primarului în consiliul local, am convingerea că în timp interesul localității va fi pus pe primul plan și fiecare dintre cei aleși va înțelege că trebuie să sprijine dezvoltarea localității, și nu să-și consume energia în dispute politicianiste.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, domnule Apostolache.

 
Vasile Mocanu - declarație politică intitulată Din nou despre aeroportul din Iași;

Îl invit în continuare la cuvânt pe colegul nostru de la Iași, Vasile Mocanu.

Vă rog.

 

Domnul Vasile Mocanu:

Bună dimineața!

Domnule președinte,

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Din nou despre aeroportul din Iași".

Pe 10 iunie, românii au votat schimbarea, dar nu doar schimbarea unor oameni care nu au făcut aproape nimic pentru comunitățile lor, ci și, mai ales, schimbarea modului de a face politică.

USL trebuie să însemne altceva decât PDL! Avem nevoie de soluții la problemele comunităților locale, și nu de cât mai multe probleme!

În acest moment, există foarte multe speranțe într-o viață mai bună. La Iași, o viață mai bună înseamnă îndeosebi scoaterea orașului din izolarea la care a fost condamnat de către guvernanți în ultimii ani. Mă refer atât la o izolarea economică, cât și la una ce ține mai ales de o infrastructură extrem de înapoiată.

De mulți ani, autoritățile județene promit un aeroport internațional modern la Iași. O astfel de investiție, nu foarte ieftină, ar avea însă justificare. Zeci de mii de ieșeni din județ muncesc în străinătate. Dar pentru a pleca la muncă, iau avionul de la Bacău sau de la Suceava.

În ultimii ani, nici conducerea portocalie a județului, dar nici guvernele PDL nu au făcut ceva pentru ca proiectul de modernizare a aeroportului să prindă viață. Permanentele scandaluri în care s-a complăcut vechea conducerea a Consiliului județean a lăsat ieșenilor un gust amar.

Aeroportul Iași poate avea peste un milion de pasageri anul, devenind unul dintre cele mai importante din țară. Dar pentru împlinirea acestui deziderat este nevoie de o colaborare eficientă între noile autorități județene și Executiv.

Pe 10 iunie, ieșenii au votat schimbarea și există foarte multe așteptări din partea oamenilor. Să nu-i dezamăgim încă o dată pe ieșeni! Și cu ajutorul Guvernului, Iașiul trebuie să investească într-un aeroport internațional modern.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Dan-Radu Zătreanu - declarație politică: Guvernul Ponta, o formă fără fond!;

Înainte de a invita colegii noștri, și-l rog să se pregătească pe colegul de la PDL, Dan-Radu Zătreanu, vreau să vă spun că au depus declarații scrise, de la Grupul PSD: domnul Valeriu Ștefan Zgonea, domnul Florin Iordache, trei, de la Grupul PNL: Gheorghe-Eugen Nicolăescu, Gheorghe Dragomir, Marin Almăjanu, Mihai-Aurel Donțu, Mihai Lupu, Octavian Bot, Horea-Dorin Uioreanu, Viorel Buda și Ionuț-Marian Stroe.

Îl invit în continuare pe colegul nostru Dan-Radu Zătreanu.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Dan-Radu Zătreanu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Guvernul Ponta, o formă fără fond!"

Mă întorc din nou la înțelepciunea clasicilor noștri și invoc teoria formelor fără fond. Pentru că aceasta se potrivește de minune atunci când pomenești de "Micul Titulescu", cum a fost alintat Victor Ponta, doar pentru asemănarea fizică dintre el și marele diplomat român. Aceasta arată, evident, superficialitatea cu care etichetăm un om. Căci Victor Ponta nu are nimic în comun cu diplomația, iar aceasta a dovedit-o în nenumărate rânduri, mai ales acum, după ce s-a instalat în fruntea "Guvernului său anunțat în 30 de secunde".

De fapt, forma fără fond este întreg Cabinetul Ponta, care a reușit performanța să schimbe nu mai puțin de 4 miniștri într-o lună de guvernare! "Am verificat toate numele și nu sunt probleme!", a scris Ponta pe pagina sa de Facebook, înainte de votul de învestitură din Parlament. Vorbă goală, căci nu a durat mult și Corina Dumitrescu, Victor Alistar, Ioan Mang și, mai nou, Mircea Diaconu au părăsit Guvernul Ponta, fiind dovediți incompatibili, imorali sau acuzați de fapte aflate în afara legii.

De fapt, știm cu toții, însuși premierul va trebui să dea socoteală de autenticitatea scrierilor sale academice, dar nu acesta este subiectul la care vreau să mă refer.

Indignarea mea este dată de faptul că deși pe vremea când se aflau în opoziție liderii USL acuzau guvernul de nesocotirea Parlamentului, iată că acum, în numai o lună de guvernare, au emis 8 ordonanțe de urgență! Pentru comparație, să amintim că premierul Ungureanu și Cabinetul său nu au emis decât o singură ordonanță de urgență și au fost acuzați că ocolesc Parlamentul! Or, ce dovadă mai clară de ingerință în treburile legislativului este acest abuz de ordonanțe de urgență, cu un parlament în care ai dovedit că deții majoritatea și, ca atare, nu ai avea probleme în adoptarea unor legi?

Ceea ce este însă și mai îngrijorător este conținutul acestor ordonanțe de urgență. Ne-am fi așteptat ca, după cum a promis, Guvernul Ponta să adopte "de urgență" măsurile pentru redresarea economiei și pentru creșterea nivelului de trai al populației pe care a amăgit-o în campania electorală cu măsuri populiste. Or, ce vedem? Doar măsuri revanșarde, doar hotărâri menite să alimenteze o viscerală sete de răzbunare pentru cei opt ani de opoziție.

Acum, PSD este la putere, prin complicitatea, împotriva firii, a PNL-ului. Iar primul lor gând este să revină la vechile practici, la guvernarea prin ordonanțe de urgență, la controlul asupra justiției și la psd-izarea tuturor structurilor statului, evident, cu grija disimulată pentru partenerul său vremelnic.

Ce ne arată această primă lună de guvernare USL? Că ipocrizia a fost ridicată la rang de politică de stat de Cabinetul Ponta, un cabinet incapabil să-și gestioneze propriile probleme de resurse umane, dar care a promis unei populații apăsate de povara crizei economice un trai mai bun, pe care, iată, nu este capabil să-l ofere!

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Florin-Costin Pâslaru - declarație politică având titlul: Educația națională;

Îl invit în continuare la cuvânt pe colegul nostru deputat de Galați, Florin Pâslaru.

Au depus declarații scrise, de la Grupul PDL: Claudia Boghicevici, Silviu Prigoană; de la Grupul PSD: Gheorghe Ciocan, Dorel Covaci; și de la Grupul UDMR: Farkas Anna-Lili.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Educația națională".

Conform legii, educația este prioritatea naționala a fiecărei guvernări pentru că nivelul educației ne definește pe noi, românii, ca popor. În prezent, în România sistemul educațional devine tot mai precar, vina principală a funcționării defectuoase se regăsește în gestionarea proastă, lăsată de către guvernarea portocalie.

Un om cult și educat se bazează mai întâi pe valorile morale și principiile care-i sunt insuflate de familie. Însă, cu părere de rău am constatat că astăzi, aceste principii și valori nu mai există. Dacă mergem pe stradă întâlnim la tot pasul proasta creștere, limbaj vulgar și tot felul de copii care aduc injurii persoanelor în vârstă și nu numai. Datorită scăderii nivelului sistemului educațional, viitorul și șansele noastre de redresare ca țară se pierd.

Guvernul USL își manifestă disponibilitatea ca în viitor, politica guvernamentală în domeniul educației naționale să fie abordată cu mai multă atenție și responsabilitate. Nu vom permite să ne plece studenții valoroși, așa cum se întâmpla sub tutela fostei guvernări a PDL. Vom construi o societatea bazată pe oameni bine pregătiți.

Cu siguranță, viitorul ministru al educației va avea o sarcină grea. sunt multe lucruri de schimbat în acest minister, cum ar fi: eliminarea politicii din școlile românești, sancționarea profesorilor care obligă studenții de la clasă să facă meditații contra cost, reînființarea școlilor de meserii, dotarea unităților de învățământ și multe, multe altele.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Iosif Veniamin Blaga - declarație politică intitulată Puterea și măsurile ei;

Țin să precizez că domnul deputat de Galați, Florin Pâslaru, a depus 5 declarații politice în scris la staff.

Îl invit în continuare la cuvânt pe colegul nostru de la Grupul PDL, Iosif Blaga.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Iosif Veniamin Blaga:

Bună dimineața!

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Puterea și măsurile ei".

Sunt de aceeași părere cu a celor mai mulți dintre noi, și anume că unele lucruri nu se pot schimba peste noapte. Nimeni nu poate face miracole, doar Tatăl din cer.

Din păcate, pe el ne bazăm tot mai puțin sau destul de superficial. Să dea Dumnezeu să ne schimbăm! Acest popor poate și trebuie să o facă.

Totuși, spun totuși fiindcă există și un dar, care înseamnă că sunt lucruri care ar fi trebuit să se întâmple, sau așa cred eu, unele acum, iar altele mai demult

Nu vă relatez prea multe, timpul fiind limitat, și am speranța că dacă spun mai puține lucruri, declarația aceasta poate are ecoul necesar și acolo unde ar trebui, nu numai în rândul mass-mediei, căreia îi mulțumesc pe această cale.

Îi mulțumesc fiindcă este printre puținii care se apleacă asupra declarațiilor politicienilor din Parlament.

Deci, un prim aspect este cel legat de critica severă și vehementă, la data respectivă, a opoziției de atunci la adresa măsurilor de austeritate luate de vechiul guvern.

Nu le discut acum, spun doar că speram să nu fie de lungă durată și să nu ajungă - cum zice românul - "până la os."

Ce doresc însă să reliefez este că atunci opoziția afirma că sunt și alte măsuri care se pot lua pentru stabilizarea vieții economice și sociale.

Acum, mă întreb, de ce noul guvern nu anulează în totalitate măsurile luate de guvernul Boc și să pună în loc varianta pe care atunci o avea "în mănușă."

Poate o aveau în opoziție și nu o mai au la guvernare, sau poate, cine știe. Oricum este clar că totul este posibil când ești în opoziție, și nu la putere.

Un ultim aspect mai pragmatic, ușor de rezolvat, care ar indica și o anumită tendință, voință și că îți pasă. Este vorba de aspectul vămilor noastre, cele europene. Aspectul este clar legat de imaginea pe care ne-o creăm în lume.

Cred că Ministerul Transporturilor și cel de Finanțe pot face mai mult, bineînțeles cu mai mult interes, dacă ar exista, din partea multora chemați și responsabili să facă ceva. Din nefericire, nu se face nimic, nu cred că actualei puteri i-ar lua mult timp pentru remedierea acestor lucruri. Sunt lucruri simple: iluminat, drapele arborate, infrastructură, aparatură de verificare cu radiații etc.

Chiar este de neînțeles cum bulgarii reușesc să întrețină mai bine decât noi podul de la Giurgiu-Ruse, cu numai 2 euro taxa de pod, iar noi, românii, cu 6 euro taxă de pod, nu reușim. Ba, din contră, gropi, buruiană, grinzile cu zăbrele ale podului nevopsite etc.

Ce imagine ne creăm nouă, ca români, și țărișoarei noastre reduse ca dimensiuni.

Poate noul guvern va reuși să facă ceva măcar în acest al doilea caz, dacă în primul mai gândește.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Mircea Lubanovici - declarație politică referitoare la problema insuficienței secțiilor de votare din colegiile aflate în Circumscripția electorală nr.43 Diaspora;

De la Grupul PDL au mai depus declarații scrise: doamna deputat Cristina Dobre, Petru Călian, Cătălin Buhăianu-Obuf.

Îl invit în continuare la cuvânt pe domnul deputat PDL, Mircea Lubanovici.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Mircea Lubanovici:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Declarația mea de astăzi vizează una dintre prioritățile mele ca parlamentar: problema insuficienței secțiilor de votare din colegiile aflate în Circumscripția electorală nr. 43 Diaspora, având în vedere apropierea alegerilor parlamentare - pentru care există interesul legitim al tuturor cetățenilor români din diaspora de a-și trimite aleșii în Parlamentul de la București, pentru a le reprezenta și apăra interesele.

Este de notorietate că prin art.36, Constituția României garantează dreptul de vot tuturor cetățenilor, indiferent de reședință sau domiciliu. Din acest motiv, statul român are obligația să creeze toate condițiile pentru ca cetățenii români care au domiciliul sau reședința în afara țării să-și poate exercita acest drept constituțional. Din nefericire, legea actuală este foarte vagă în ceea ce privește numărul de secții de vot înființate pentru cetățenii români din afara granițelor țării, spre deosebire de secțiile de vot organizate pe teritoriul României, care sunt explicit repartizate pentru un număr de 1.000-2.000 de locuitori.

Prin lipsa menționării exprese în lege a obligativității înființării secțiilor de vot peste hotare, proporțional cu numărul de cetățeni români stabiliți într-o anumită localitate, se îngrădește, practic, dreptul de vot pentru foarte mulți cetățeni români. Această lacună legislativă generează, uneori, situații când pentru a-și exercita dreptul de vot, cetățenii români sunt obligați să se deplaseze sute de kilometri, până la secțiile de votare înființate pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Spre exemplu, în Regatul Spaniei, unde oficial sunt rezidenți peste 900.000 de cetățeni români, Ministerul Afacerilor Externe a organizat la ultimele alegeri din 2009, doar 38 de secții de votare, ceea ce înseamnă câte o secție de votare pentru 23.684 de persoane, adică de aproximativ 24 de ori mai puțin decât secțiile de votare înființate pentru cetățenii români cu domiciliul în România.

De aceea, am conceput și depus o propunere legislativă ce urmărește înlăturarea acestei lacune legislative și modifică alin.(8) al art.18 din Legea nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr.215/2001 și a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali, în sensul organizării, în mod obligatoriu, a minimum unei secții de votare sau mai multe în toate localitățile unde există peste 2.000 de cetățeni români cu domiciliul sau reședința peste hotare, în afara celor organizate pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Am ferma convingere ca toți concetățenii noștri din diaspora trebuie să fie tratați ca și românii din țară, în privința accesului neîngrădit la vot din motive tehnice, ori de imperfecțiuni legislative și organizatorice care țin de statul român, de aceea, lansez un apel către toți colegii deputați și senatori să sprijine adoptarea acestei inițiative legislative personale.

Va mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și noi vă mulțumim.

În continuare, colegii care nu vor să prezinte declarațiile la microfon, îi rog să depună la secretariatul tehnic declarațiile politice.

Acestea fiind spuse, declar închisă prima parte a ședinței noastre.

Vă mulțumesc.

Vă aștept la ora 10, la ședința de plen.

 
   

(Următoarele intervenții și declarații politice au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Marin Almăjanu - declarație politică cu tema Lui Traian Băsescu îi este frică de suspendare;

Domnul Marin Almăjanu:

"Lui Traian Băsescu îi este frică de suspendare"

Zilele trecute, odată cu nominalizarea senatorului liberal, domnul Puiu Hașotti, pentru portofoliul de ministru al culturii, vacantat în urma demisiei domnului Mircea Diaconu, președintele Băsescu a încercat din nou să umilească PNL și implicit Guvernul USL, cerându-i în premieră, în cei 8 ani de mandate prezidențiale ale sale, domnului Hașotti o declarație pe proprie răspundere, în care să menționeze că nu și-a plagiat lucrarea de doctorat.

Dar liderii USL nu s-au lăsat păcăliți de acest nou gest de intimidare al domnului Băsescu și au reacționat ferm, arătându-i explicit președintelui că prin acest demers ilegal încalcă din nou în mod flagrant Constituția, menționându-i și faptul că tergiversarea numirii domnului Hașotti, pe motivul mai sus invocat, reprezintă un motiv temeinic de suspendare a sa din funcția de președinte al țării.

La auzul acestei vești periculoase pentru scaunul său, domnul Băsescu a făcut un pas înapoi, de teama declanșării procedurilor de suspendare.

USL nu va mai tolera acest comportament discreționar al președintelui și va avea o conduită constantă în a-l obliga pe Traian Băsescu să reintre în "haina" croită de Constituție, în cadrul legal pentru funcția cea mai înaltă a statului.

Solicitarea lui Traian Băsescu, prin care condiționa învestirea ministrului culturii Puiu Hașotti, era un abuz și o formă de împiedicare a bunei funcționări a Guvernului.

Îi cerem domnului Băsescu să înceteze imediat campania furibundă de defăimare și discreditare a Guvernului legitim al României.

Liderii PDL încearcă să amestece un demers firesc de respectare a relațiilor instituționale dintre Președinție și Guvern cu competiția prezidențială, ceea ce este o încercare clasică de distorsionare și deturnare a subiectului.

Aici nu vorbim despre vreo competiție pentru Președinția României, ci despre faptul că avem un președinte care nu poate acționa după bunul plac, nu poate inventa atribuții și prevederi constituționale și nu se poate sustrage de la respectarea cadrului legal. Noi, cei din USL, nu suntem dispuși să mai cedăm și să trecem cu vederea aceste derapaje permanente ale lui Traian Băsescu.

  Ioan Balan - declarație politică: Plagiat de la un capăt la celălalt;

Domnul Ioan Balan:

"Plagiat de la un capăt la celălalt"

Astăzi cred că fiecare român poate conștientiza pe deplin de unde izvorăște atâta ură și dispreț din partea Uniunii Socialiste față de soarta învățământului românesc, față de calitatea și performanța educației românești. Este simplu! În numai o lună și jumătate de la învestitură, socialiștii sunt la al patrulea nume de ministru al educației, care nici acesta nu este foarte sigur, pentru că o instanță l-a declarat incompatibil.

Fiecare dintre cei cărora Uniunea Socialistă le-a acordat soarta educației românești în mâini și decizie a prezentat dubii serioase legate de calitatea morală, profesională sau de incompatibilitatea cu o funcție atât de importantă.

Toate acestea nu sunt deloc fără logică. Domnul prim-ministru și-a dorit la acest minister un om slab, șantajabil, care să înlocuiască cu rapiditate toate structurile de etică din învățământul superior, cu scopul ascunderii "sub preș" a unui masterat inexistent, trecut până la un moment dat în CV, sau au unei teze de doctorat reprodusă în integralitate din opera unui profesor de drept, cel mai probabil subordonat politic în acea perioadă.

Plagiatul reprezintă, fără echivoc, cea mai agravantă formă de furt, iar liderii Uniunii Socialiste par că au utilizat plagiatul nu numai în pseudolucrările științifice, ci și în direcțiile de politică economică și socială pe care doresc să le implementeze.

Dacă este să analizăm activitatea guvernului Ponta, vom constata fără surprindere că prim-ministrul plagiază modul de lucru al fostelor guvernări psd-iste, în care deviza era nicio ședință de guvern fără ordonanțe de urgență. A uitat Victor Ponta când critica guvernarea prin ordonanțe?

Ponta îi plagiază și pe foștii liberali, mai ales când vine vorba despre contractele energetice dintre companiile statului român și diferiți contractanți. Dacă atunci când se aflau în opoziție se băteau cu pumnii în piept că ei vor rezilia contractele cu "băieții deștepți", promovate de Vosganian, astăzi ei ne spun că vor schimba doar "băieții deștepți" ai liberalilor cu cei ai psd-ului, contractele urmând să se deruleze nestingherit în defavoarea statului român și al cetățenilor săi.

Ponta a plagiat și continuă să plagieze politicile privind reîntregirea salariilor personalului bugetar, deși acest plagiat este doar pe jumătate. Plagiază privatizările necesare din economia românească, pe care până deunăzi le contesta cu fervență. Plagiază discursuri demagogice ale lui Vanghelie sau Iliescu, cu scopul de a arăta poporului român că este diferit de predecesorii săi.

Este greu de crezut că orice factor extern, fie că e vorba despre oficiali, fie că este vorba despre investitori străini, mai poate privi cu minimă credibilitate guvernul României. Acest lucru îl va simți Victor Ponta pe propria piele dacă va merge la Consiliul European din 28 iunie. Va fi izolat de toți.

  Octavian Bot - declarație politică intitulată Joaca de-a președintele;

Domnul Octavian Bot:

"Joaca de-a președintele"

Românii s-au obișnuit deja cu glumele lui Traian Băsescu, de care acesta râde încă înainte de a le spune. Când râzi așa fără niciun motiv, românii au o vorbă, ceva cu "târgul".

În ultimul timp, Traian Băsescu inovează pe seama Constituției, într-un mod care aruncă în derizoriu rolul președintelui. Pretinde că numai el poate reprezenta România la Consiliul European, amenințându-l pe Victor Ponta, fără să aibă niciun argument constituțional. Îi cere lui Puiu Hașotti să declare că nu a plagiat, pentru a-l numi ministru, cu toate că nu scrie așa ceva în Constituție.

Tot fără argumente constituționale, Traian Băsescu insistă să păstreze în subordinea sa Institutul Cultural Român.

Toate aceste interpretări originale ale lui Traian Băsescu sunt rezultatul citirii unor texte scrise în limba română, limbă în care este scrisă Constituția României.

Ținând cont de "isprăvile" lui Traian Băsescu, și gândind în stilul său, solicit Administrației prezidențiale să prezinte câteva declarații pe proprie răspundere ale lui Traian Băsescu.

Prima ar fi dacă a copiat la tezele de limba română în liceu, văzând dificultățile pe care le are în a înțelege un text scris în această limbă.

O altă declarație ar trebui să lămurească dacă atunci când s-a înscris la școala de marină militară, era apt din punct de vedere medical. Au fost discuții pe această temă, nelămurite până acum.

În fine, să declare că știe că "Domnișoara Pogany" este o sculptură a lui Brâncuși, și nu o curtezană bună de adus la Cotroceni, motiv pentru care s-ar putea să insiste în păstrarea Institutului Cultural Român.

  Viorel-Vasile Buda - declarație politică: Suporterii fostei puteri văd politizare acolo unde ea nu este;

Domnul Viorel-Vasile Buda:

"Suporterii fostei puteri văd politizare acolo unde ea nu este"

Am rămas total neplăcut surprins când, săptămâna trecută, un grup de câteva zeci de intelectuali, nu am stat să număr câți dintre suporterii fanatici ai fostei puteri portocalii au organizat un miting de protest împotriva "politizării" Institutului Cultural Român, prin trecerea acestuia din subordinea Președintelui României în subordinea Senatului.

Nu pot înțelege de ce a te afla în subordinea Senatului (sau a Parlamentului) înseamnă politizare și în subordinea președintelui, nu. Din contră, Senatul (Parlamentul) reprezintă nu una, ci trei sau chiar patru zone politice, unele aflate în tabere adverse, care încearcă să se anihileze (politic) reciproc, deci nu poate fi vorba de o singură direcție politică. În schimb, când vorbim de președintele României, indiferent cine este acesta, el provine dintr-o singură zonă politică, de care nu se dezice, chiar dacă scriptic nu mai are carnetul de membru de partid la purtător. Deci Senatul (Parlamentul) nu poate politiza mai mult decât președintele.

Alta este însă realitatea protestului: domnii de la ICR nu sunt doar suporteri ai fostei puteri portocalii, și atunci protestul are un sens, ci încearcă să evite pe cât posibil controlul parlamentar. Care control, de regulă, vizează cheltuirea banului public al instituțiilor din subordine, instituții care au buget votat de același parlament. Asta încearcă să evite șefii ICR și suporterii lor. Echipa condusă de cuplul Patapievici - Mihăieș, nu a dat niciodată socoteală pentru modul în care au cheltuit banul public, pentru că președinția nu are atribuții de verificare în acest sens. Nu avansez în niciun caz ipoteza unor nereguli financiare, dar regula verificării trebuie să cuprindă și ICR.

Privit dintr-un alt unghi de vedere, chiar cei care pronunță cel mai tare cuvântul "politizare" au practicat-o cu vârf și îndesat în ultimii ani, și nu doar prin ode închinate favoritului sau favoriților lor, ci, și aruncând cu noroi în fosta opoziție pe care, printre înjurături, au etichetat-o ca fiind incapabilă să conducă țara, și asta cu mult timp înainte de schimbarea de regim. Adică s-a mers pe deplin pe "prezumția de vinovăție".

Acum, dacă au știut dinainte că guvernul USL este incapabil, de ce domnii Patapievici și Mihăieș nu pleacă, pentru că în posturile foarte bine remunerate, cei doi reprezintă o mică parte a puterii. Dacă domniile lor desconsideră actuala guvernare, atunci ei trebuie să fie cei care să plece, pentru că, nu-i așa, nu se pot coborî la nivelul echipei de la Palatul Victoria.

Tot "politizare" s-a auzit din plin din piepturile suporterilor portocalii, înlocuirea domnului Tismăneanu de la IICCMER. Trec peste faptul că domnul Tismăneanu chiar a făcut politică în postul pe care l-a deținut. Dar în niciun caz nu se poate spune despre cel care l-a urmat în funcție, veteranul liberal Dinu Zamfirescu, că ar fi fost, în ultimii 10 ani, în primele linii ale echipei politice a PNL. Din contră, activitatea politică a domnului Zamfirescu a vizat aproape exclusiv parte de istorie a partidului. A revoca din fruntea unui institut subordonat guvernului, un politruc care a atacat în permanență echipa actuală de la Palatul Victoria și care stă la București între două avioane transatlantice, și chiar numirea unui membru de partid, dar fără vreun rol de combatant pe frontul politic, în niciun caz nu mi se pare că se numește politizare.

Când un alt liberal, tot "necombatant", dar dedicat 100% muncii de dezvăluire a ororilor regimului comunist, despre Marius Oprea este vorba, a fost înlocuit cu suporterul fanatic al domnului Băsescu, mă refer la recent revocatul domn Tismăneanu, cei care strigă acum politizare, au tăcut. De ce oare?

Constat cu regret că Avocatul Poporului a dat curs unor impulsuri subiective și a sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește OUG prin care ICR trece în subordinea Senatului. Nu sunt jurist, dar și un elev de clasa a X-a își poate da seama că nu este nimic neconstituțional în respectiva ordonanță. Au fost însă alte ordonanțe ale guvernului Boc, grevate de elemente de neconstituționalitate, dar, deși sesizat, Avocatul Poporului nu a făcut pasul spre Curtea Constituțională. Se impune încă un "de ce oare?"

  Cătălin Ovidiu Buhăianu-Obuf - declarație politică cu tema Apel la rațiune pentru educația din România;

Domnul Cătălin Ovidiu Buhăianu-Obuf:

"Apel la rațiune pentru educația din România"

Astăzi vreau să fac un apel la decență și la rațiune într-unul dintre momentele cu adevărat delicate pentru învățământul românesc.

Ne aflăm în plină sesiune de bacalaureat 2012 și observăm că din toată tevatura și tot scandalul pe care USL l-a stârnit anul trecut nu a fost decât un mare populism și demagogism de mahala. Să nu uităm cum Ecaterina Andronescu ataca din toate părțile modul în care ministrul Daniel Funeriu și coaliția de la guvernare au decis că examenul de maturitate trebuie să fie corect și cinstit. Cei din USL au strigat la televiziunile aservite cum că elevii români sunt năpăstuiți și timorați de corectitudinea impusă de un examen serios. Ba, chiar, doamna Andronescu a încercat să bage pe sub masă un proiect de lege prin care elevii să poată deveni studenți fără bacalaureat.

Acum, liderii din guvernul provizoriu USL au decis că sistemele de supraveghere la bacalaureat sunt necesare. Ba, mai mult, ministrul interimar (al câtelea?!) al educației, Liviu Pop, a amenințat directori de centre de examinare cu demiterea dacă lipsește vreo cameră de supraveghere. Să fie aceasta o modalitate ascunsă de a amenința cu demiterea directori de școli incomozi?

Mai mult, am auzit în ultimele săptămâni critici, ce-i drept anemice, la adresa clasificării universităților din România. Același ministru interimar, Pop, vrea să pună o piedică uneia dintre cele mai radicale măsuri de însănătoșire a mediului universitar din România, care a fost pusă în practică în ultimii 22 de ani!

fac apel la dumneavoastră să nu faceți compromisuri politice în ceea ce privește nevoia sistemului de educație din România, pentru că trebuie să se însănătoșească! Avem nevoie de tineri bine pregătiți, de studenți capabili să facă față provocărilor actuale din lume, de profesori capabili să creeze cetățeni normali, de profesori universitari care să scoată specialiști, nu doar șomeri cu diplome!

Fac apel la toți colegii mei parlamentari, indiferent dacă au plecat din PDL sau sunt în PSD ori PNL, să judece cu mintea limpede nevoile de educație ale acestei țări! Nu tot ce a fost este rău și tot ce vor face alții la guvernare este potrivit. Trebuie totul judecat și cântărit așa cum trebuie!

Ultimul lucru de care are nevoie acum educația în România este de a se întoarce la clientelism, nepotism și zeci de mii de absolvenți care nu știu să compună o frază.

  Petru Călian - declarație politică ce are ca subiect Scrisoare către primul-ministru;

Domnul Petru Călian:

"Scrisoare către primul-ministru"

În calitate de parlamentar și membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, am solicitat primului-ministru să aloce de urgență banii necesari pentru toate bisericile în care se execută lucrări de renovare sau alte lucrări necesare pentru buna funcționare a acestor instituții.

Activitatea Guvernului și a Parlamentului trebuie definită prin consecvență și stabilitate, chiar și atunci când componența lor se modifică. Având în vedere caracterul apolitic al bisericilor și lăsând la o parte anumite orgolii, invit membrii Guvernului la o porție de "rațiune" atunci când vor fi puși în situația de a alege între continuarea proiectelor pentru dezvoltarea societății sau stoparea lor prin nealocarea banilor necesari. Mai mult de atât, măsurile luate în pripă nu asigură o continuitate în activitatea guvernamentală, fiind în contradicție cu viziunea politică pluralistă, reprezentativă și democratică promovată până acum de partidele aflate la putere.

Cunoscând faptul că domnul Ponta este un bun creștin, am ferma convingere că va lua act de această solicitare, urmând să fie alocate de îndată sumele necesare, conform documentațiilor tehnice depuse de majoritatea parohiilor din țară.

Biserica este instituția care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, oferind stabilitate și armonie spirituală. Consider important acest aspect și am speranța că nu va fi perturbată buna funcționare a acestei instituții prin nealocarea fondurilor necesare.

Am încredere că îmbunătățirea cooperării și comunicării între Guvern, Parlament și beneficiari constituie temelia dezvoltării sustenabile a societății românești.

  Gheorghe Ciobanu - declarație politică: Producția de energie electrică, un posibil motor al creșterii economice în următorii ani;

Domnul Gheorghe Ciobanu:

"Producția de energie electrică, un posibil motor al creșterii economice în următorii ani"

România se află în fața unei mari oportunități economice: folosirea resurselor sale energetice ca generator de creștere economică.

În această cheie putem analiza intrarea în insolvență a companiei Hidroelectrica. Acțiunea, care are drept scop aducerea pe linia de plutire a companiei, trebuie să fie și momentul când decidenții politici încep să acorde mai multă atenție strategiei energetice a țării. Astfel, creșterea productivității Hidroelectrica nu poate fi decât un prim pas. Compania trebuie să redevină profitabilă, dar acțiunile Guvernului României nu trebuie să se oprească aici, trebuie să se continue pe linia eliminării contractelor bilaterale în energie, trebuie ca jocurile făcute de "băieții deștepți" din energie să se oprească.

România are un potențial enorm în exploatarea resurselor sale energetice, lucru care, în acest climat economic dificil, poate reprezenta un adevărat motor de creștere economică. Cu o rețea energetică bine pusă la punct și cu o gestionare eficientă a resurselor energetice, nu în foarte mult timp, acest sector poate aduce o creștere economică de 3-5%.

În ultimii ani s-a investit mult prea puțin în dezvoltarea unei rețele energetice într-adevăr performante. Trebuie spus că, într-un mod dăunător interesului național, sectorul energetic și-a dovedit utilitatea doar pentru unii. Poate că intrarea în insolvență a Hidroelectricii oferă un nou început. Cred că e timpul ca România să devină o putere energetică în regiune. Potențialul există. Este nevoie doar de voință politică care pare a se fi orientat, în sfârșit, în direcția cea bună, cea a interesului public.

Astfel, putem spera ca țara noastră să se transforme din importator de energie în exportator. Trebuie doar să vrem acest lucru.

Un alt aspect ce trebuie abordat este cel al energiei nucleare. Realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ar fi un act serios în consolidarea independenței energetice a României. Nu trebuie omis că dezvoltarea sectorului energetic și aducerea sa la un nivel satisfăcător nu poate fi decât benefică pentru piața muncii. Dezvoltarea rețelei energetice înseamnă nu doar energie mai ieftină și o producție mai mare, dar și oferirea de noi locuri de muncă, readucerea în prim-plan a unor meserii specifice industriei energetice ce au fost ignorate și uitate în ultimul timp.

Un ultim aspect pe care vreau să-l amintesc aici este cel al energiei regenerabile. Lumea trece printr-o schimbare profundă, iar piața energetică din anii viitori va fi diferită de cea de astăzi. România are un potențial enorm în a înregistra un avans considerabil în acest sector înaintea altor țări. Este timpul să trecem peste scepticismul cu care energia eoliană și cea solară au fost privite de decidenții politici. Aceste surse de energie nu țin de domeniul SF-ului, ele sunt ușor de exploatat, sunt regenerabile și extrem de profitabile. Mai mult, România poate deveni un producător de etanol, care poate reprezenta și avântul de care fermierii și agricultura românească au atât de mare nevoie.

Posibilitățile ca țara noastră să devină o putere energetică regională sunt numeroase, dar, din păcate, insuficient fructificate. Sunt convins, însă, că actualul Guvern se va orienta mai convingător asupra acestei zone economice. Ea poate aduce un plus semnificativ economiei naționale. Sunt absolut convins că independența energetică a unei țări poate deveni în viitor criteriul principal pentru a ajunge la bunăstare. Iată de ce am încredere în strategia Cabinetului Ponta. Mă bucur să văd că premierul a luat taurul de coarne și acționează pentru repunerea domeniului pe baze noi, profitabile și avantajoase pentru statul român și cetățenii săi.

  Gheorghe Ciocan - intervenție ce are ca subiect 193 de ani de la nașterea marelui om Nicolae Bălcescu;

Domnul Gheorghe Ciocan:

"193 de ani de la nașterea marelui om Nicolae Bălcescu"

Astăzi doresc să aduc un omagiu celui care a fost Nicolae Bălcescu, om politic, conducător al Revoluției Române de la 1848 din Muntenia, istoric și prozator, vorbind de la tribuna parlamentului și evocându-i amintirea într-o succintă prezentare a vieții sale.

În data de 29 iunie sărbătorim 193 de ani de la nașterea marelui om care a marcat istoria unei generații de luptători pentru independența și suveranitatea națională. Născut la București în 1819, a urmat studiile liceale la Colegiul "Sf. Sava". În iulie 1838 s-a înrolat în miliția națională cu gradul de iuncher. A aderat la mișcarea națională condusă de Ioan Câmpineanu și a fost membru al societății secrete conduse în 1840 de Dimitrie Filipescu. În aprilie 1842 a fondat, alături de Cristian Tell, Ion Ghica și C.A. Rosetti, societatea secretă "Frăția". Istoric recunoscut, Nicolae Bălcescu a publicat, în 1844, la Iași, studiul "Puterea armată și arta militară de la întemeierea Principatului Valahiei până acum", în care susținea ideea refacerii armatei naționale pe baze populare.

În 1845, împreună cu August Treboniu Laurian, a editat revista "Magazin istoric pentru Dacia". În 1846 pleacă în Franța, la studii, unde creează și îndrumă filiala pariziană a "Frăției", "Asociația studenților români". Revenit în țară, în 1848, participă la consfătuirile "Frăției", care aveau menirea de a pregăti politic și strategic declanșarea Revoluției Române în Muntenia. De asemenea, s-a implicat direct în redactarea programului revoluționar "Proclamația de la Izlaz" și a făcut parte din guvernul revoluționar provizoriu.

După înfrângerea revoluției din Muntenia, a depus eforturi susținute pentru împăcarea dintre revoluționarii români conduși de Avram Iancu și cei maghiari ai lui Lajos Kossuth, semnând în iulie 1849, "Proiectul de pacificație".

Obligat să se exileze în străinătate, a inițiat, în ianuarie 1850, Comitetul revoluționar de la Londra, condus de Giuseppe Mazzini. În noiembrie 1850 a publicat, în revista "România viitoare", studiul "Mersul revoluției la români", în care susținea ideea unității naționale a românilor. Ultima sa carte este "Românii supt Mihai Voievod Viteazul", lucrare de referință pentru istoria noastră națională. S-a stins din viață la Palermo, în Italia, la 29 noiembrie 1852. Va rămâne veșnic în amintirea noastră ca un deschizător de drumuri, istoric și mare patriot, pentru care unitatea națională a poporului român a însemnat mai mult decât viața sa.

Ca în toată țara românească, și noi, sătmărenii, îl cinstim pe marele conducător al Revoluției de la 1848, avem școli cu numele său, străzi, organizații, iar la statuia lui Nicolae Bălcescu se adună an de an școlari care țin orele de istorie în aer liber.

Într-o lume în care viteza informațiilor se derulează într-un mod haotic, în care nu reușim să asimilăm o informație, pentru ca ulterior timpul să o detroneze cu alta, într-o lume mai grăbită și mai superficială, este bine să ne oprim pe băncuța de lângă statuia marelui om Nicolae Bălcescu, să "respirăm" istorie și să ne aducem aminte de valorile țării noastre.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică intitulată Lege privind respectarea simbolurilor naționale;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Lege privind respectarea simbolurilor naționale"

Cercondamnarea la închisoare a celor ce insultă și profanează simbolurile și însemnele naționale. consider că recentele atitudini jignitoare la adresa României nu vor înceta atât timp cât nu există o legislație fermă în acest domeniu, de aceea solicit adoptarea de urgență a acestui proiect legislativ.

Nu este prima dată când suntem tratați ca infractori sau cerșetori, și nu numai în străinătate. Istoria ne este spânzurată chiar la noi acasă, simbolurile naționale sunt înlocuite de pe clădirile instituțiilor publice, iar dacă protestăm suntem acuzați de toate intențiile rele din această lume, cele mai blânde incluzând naționalismul sau discriminarea.

A fi cetățean al acestei țări presupune și a arăta respect pentru însemnele și simbolurile statului român. Situațiile în care nu se întâmplă astfel sunt inadmisibile, numai că în acest moment nu există vreo pedeapsă pentru cei care expun disprețului public, insultă, înlătură sau distrug aceste însemne și simboluri.

Acest proiect legislativ vizează respectarea demnității naționale și condamnă la închisoare pe cei care profanează simbolurile și istoria României.

Astfel, propunem ca orice manifestare prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României să se pedepsească cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Totodată, propunem aceeași pedeapsă cu închisoare pentru fapta de a insulta în public, distruge sau înlătura stema țării, sigiliul statului sau o emblemă, drapel, stindard, steag, insignă, imn, sau alt însemn sau simbol al statului.

  Claudia Boghicevici - declarație politică cu tema: Norvegia a eliminat restricțiile impuse pe piața muncii cetățenilor români;

Doamna Claudia Boghicevici:

"Norvegia a eliminat restricțiile impuse pe piața muncii cetățenilor români"

Doresc să salut decizia Norvegiei de eliminare a restricțiilor privind accesul pe piața norvegiană a muncii pentru cetățenii români, începând cu data de 15 iunie 2012.

Mă bucură deschiderea autorităților norvegiene față de forța de muncă românească. Românii se ridică, în primul rând, ca pregătire la nivelul muncitorilor din celelalte țări europene și restricționarea pieței muncii în unele țări membre poate fi catalogată drept discreționară. La un grad de pregătire egal, la un nivel al țărilor egal, trebuie să avem și drepturi egale.

Decizia Norvegiei de a da undă verde muncitorilor români pe piața de muncă norvegiană este un semn al egalității absolute față de toți cetățenii Uniunii Europene, în fiecare dintre țările membre ale Uniunii.

În perioada în care am deținut funcția de ministru al muncii, familiei și protecției sociale, am elaborat, împreună cu specialiștii Ministerului Muncii, strategia pentru eliminarea restricțiilor pe piața muncii din statele membre UE pentru muncitorii români.

Liberalizarea totală a pieței norvegiene, a muncii pentru cetățenii români constituie un factor favorizant în consolidarea relațiilor economice româno-norvegiene și un element de susținere a comunității românești din Regatul Norvegiei, dar și un exemplu important pentru celelalte țări membre care încă păstrează restricții pentru muncitorii români.

  Farkas Anna-Lili - declarație politică referitoare la reglementările privind obligația didactică pentru personalul de conducere din grădinițe;

Doamna Farkas Anna-Lili:

Declarația mea politică se referă la reglementările privind obligația didactică pentru personalul de conducere din grădinițe. Conform Ordinului ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4865 din 16 august 2011, "Directorii grădinițelor cu program normal, care au personalitate juridică și care funcționează cu peste 8 grupe de copii, profesori pentru învățământul preșcolar, nu sunt degrevați de norma didactică și efectuează integral activitatea didactică de instruire-educare cu grupa de copii."

Aceste măsuri luate, consider că sunt exagerate și nu servesc la calitatea activităților prestate. Este imposibil ca în același timp o persoană să îndeplinească două funcții cu atribuții diferite. Este imposibilă o implicare maximă în activitățile respective. Educatoarea este obligată să asigure, înainte de toate, securitatea copiilor. Vârsta mică a preșcolarilor de 3-6 ani reprezintă un risc sporit în ceea ce privește expunerea la accidentări în sala de grupă, motiv pentru care copiii nu pot fi lăsați nesupravegheați nicio clipă, nici măcar în timpul servirii mesei sau a somnului. În programul zilnic al preșcolarilor nu exista "pauză". Educatoarea, pe lângă cele 5 ore de activitate didactică în clasă, trebuie să-și pregătească activitățile, să întocmească proiectele tematice, să realizeze evaluările copiilor, activități extrașcolare și extracurriculare, să deruleze proiectele educaționale în parteneriat cu diferite instituții și specialiști, să consilieze părinții, are activitate metodică, serbări etc.

Directorul de grădiniță cu program prelungit are și atribuții aferente unui director de liceu cu cantină și internat, evident că "la scară mai mică". Directorul de grădiniță este obligat să verifice igiena, protecția muncii, actele contabile, inventarul, furnizorii, sectorul alimentar, fișele de magazie, starea patrimoniului, reparații curente, securitatea unității, starea de sănătate a copiilor, activitatea cadrelor didactice, planificări, proiecte, asistențe la clasă, serbări, excursii, ședințe, comisii, părinți, conflicte de muncă, reclamații, colaboratori, promovarea imaginii, gestionarea resurselor, căutarea permanentă de sponsori - având în vedere că alocarea bugetară este extrem de mică.

Îndeplinirea celor două sarcini presupune că în același interval de timp directorul grădiniței îndeplinește activitatea didactică, nu poate să îndeplinească și activitățile de director, sau, dacă da, atunci permanent trebuie să întrerupă activitatea didactică pentru îndeplinirea atribuțiilor de director. Aceste activități nu pot fi îndeplinite în timp diferit. Astfel, calitatea activității didactice va fi prejudiciată în mod grav și iremediabil. Pentru incompatibilitatea sistemului vor suferi copiii. De exemplu: este imposibil ca în același timp persoana respectivă să pregătească săptămâni întregi copiii pentru o serbare și să se ocupe și de problemele organizatorice și administrative. Cum, când?

Principiile privind calitatea, eficiența, echitatea, asigurării egalității de șanse, reglementate prin Legea educației naționale nr. 1 din 2011, nu sunt și nu pot fi respectate. Astfel, se produc efectele iremediabile asupra copiilor și se încalcă în mod grav și legislația României, întrucât acești copii în mod sigur nu beneficiază de o educație de calitate și sunt discriminați față de copiii care sunt pregătiți de personalul de specialitate care nu are funcții de conducere.

Consider că aceste măsuri nu au fost suficient de bine gândite și trebuie să fie reanalizate urgent, până când nu produc efecte ireversibile asupra copiilor.

  Mihai-Aurel Donțu - declarație politică: Ministrul liberal al muncii propune revenirea indemnizației pentru creșterea copilului la 85% din salariu;

Domnul Mihai-Aurel Donțu:

"Ministrul liberal al muncii propune revenirea indemnizației pentru creșterea copilului la 85% din salariu"

Ministrul liberal al muncii, doamna Mariana Câmpeanu, a declarat, zilele trecute, faptul că ministerul pe care îl conduce are în lucru o serie de amendamente la OUG nr.124/2011 pentru modificarea și completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistență socială, cel mai important, vizând revenirea indemnizației pentru creșterea copilului la 85% din salariu, amendamente pe care intenționează să le înainteze cât mai curând Parlamentului pentru dezbatere și aprobare.

Amendamentul privind revenirea indemnizației pentru creșterea copilului la 85% din salariu, se referă atât la opțiunea pentru concediul de un an pentru creșterea copilului, cât și la situația concediului cu durata de doi ani.

În ceea ce privește plafoanele indemnizației pentru creșterea copilului, acestea se vor menține la nivelul actual: plafon minimal de 600 lei, plafon de 1.200 lei pentru opțiunea concediului de un an și de 3.400 de lei pentru concediul de doi ani.

În 2010, fostul guvern Boc n-a ținut cont de nimic atunci când a declanșat tumultul austerităților impuse pe bandă rulantă și s-a apucat de tăieri de venituri, odată cu tăierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizației de maternitate fiind, de asemenea, redus cu 15%, diminuare aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodată ca acesta să nu depășească valoarea de 3.400 lei.

Ulterior, în urma protestelor vehemente ale mamelor, afectate profund de această decizie arbitrară, același Guvern Boc a decis să introducă o nouă formulă de acordare a indemnizației pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2011, prin care rămânea la latitudinea părinților decizia de a opta între două variante, una activă și alta pasivă pentru creșterea copilului. Astfel, conform sistemului actual în vigoare, în cazul în care părintele optează pentru un concediu pe o perioadă de un an pentru creșterea copilului, acesta primește o indemnizație lunară de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni - nu mai puțin de 600 lei și nu mai mult de 3.400 lei - și un stimulent de revenire pe piața muncii în cuantum lunar de 500 de lei.

Un alt amendament pe care îl are în vedere ministrul liberal al muncii, și care este destinat aprobării Parlamentului în următoarea perioadă, privește extinderea dreptului la stimulentul de reinserție la părinții care au optat pentru concediul de doi ani. În prezent, stimulentul este acordat numai părinților care au optat pentru concediul de un an și care revin la locul de muncă până la împlinirea de către copil a acestei vârste. Odată aprobat, amendamentul va permite părinților care au optat pentru concediul de doi ani să beneficieze de stimulentul de reinserție, după împlinirea de către copil a vârstei de un an.

Doamna ministru Mariana Câmpeanu a precizat că, pentru adoptarea și introducerea în Strategia de Creștere a Natalității a extinderii facilităților acordate mamelor ce se reîntorc la locul de muncă, va avea discuții cu patronatele și sindicatele pe mai multe teme de interes pentru acestea. Una dintre teme se referă la introducerea unui program flexibil de lucru care să permită alăptarea copilului până la vârsta de doi ani. În prezent, această facilitate există numai pentru mamele cu copii cu vârsta până la un an.

De asemenea, considerăm că sunt de evitat acele cazuri penibile, declanșate de măsurile aberante ale fostelor guverne PDL-iste, prin care părinților datori la bugetele locale cu câțiva lei, li se sistau imediat plățile indemnizațiilor. Referitor la acest lucru, doamna ministru Câmpeanu propune unele amendamente, care prevăd ca doar părinții care beneficiază de cel puțin șase luni de indemnizație sau stimulent să fie supuși verificării.

Noi, liberalii, considerăm că tăierile de venituri de-a valma, reducerea perioadei de creștere a copilului și toate cârpelile din domeniu, care au fost întreprinse de fostele guverne PDL-iste, nu au un impact favorabil asupra stimulării creșterii natalității și nici nu aduc un ajutor substanțial, în aceste vremuri complicate de criză, părinților de noi născuți. De aceea credem că se impun, cât mai curând posibil, modificările legislative menționate mai sus.

  Dorel Covaci - declarație politică despre Drama lui Adrian Năstase - cel mai bun premier al României;

Domnul Dorel Covaci:

"Drama lui Adrian Năstase - cel mai bun premier al României"

Drama fostului premier Adrian Năstase și a familiei sale a atins proporții de neimaginat. Se știe că unei personalități de talia domniei sale nu i s-a putut ierta, de către unii adversari, superioritatea intelectuală și politică pe care a dovedit-o pe întreg parcursul activității sale publice. Pentru a distruge omul, s-a recurs la cele mai perfide tehnici de manipulare și diversiune, îndreptate înspre politician. A fost acuzat public de corupție, de către indivizi și entități care nu aveau probitatea morală de a o invoca, căci de imaginea lor atârnă decizii și fapte care au încălcat flagrant normele legislative în vigoare.

Adrian Năstase a fost judecat și condamnat de un judecător, fost procuror DNA, care a recunoscut că nu există probe pentru acuzare, dar că, totuși, părerea sa este că are de-a face cu un vinovat. Această sentință a fost luată drept etalon și asumată și de celelalte instanțe naționale. La nivel de Înaltă Curte de Casație și Justiție, a fost judecat în grabă de președinta, fost procuror, care a ales să ignore jurisprudența instituției și să admită probe indirecte în proces.

Adrian Năstase a fost condamnat pentru niște presupuse tipărituri care ar fi fost plătite din taxele de participare la un simpozion. Prejudiciul adus fondurilor publice s-a dovedit a fi 0 lei.

În procesul lui Adrian Năstase au fost citați de către procurorii DNA peste 900 de martori, de 3 ori mai mulți decât în cel de la Nürnberg al principalilor criminali de război ai regimului nazist, acuzatului fiindu-i acceptați doar 5. Adrian Năstase a fost hărțuit timp de 8 ani de zile, într-o vendettă politică isterică, aproape patologică. Evident, toate aceste date stârnesc dubii asupra sentinței date.

Nu dorim să contestăm judecarea pe fond a cazului Năstase, nici măcar să facem referire la ceea ce înseamnă, în prezent, la modul general, justiție în România, ci facem apel la echidistanță, respectarea demnității umane, moderație, imparțialitate, rațiune și bun-simț. Înainte de a arunca cu piatra în cineva, să ne documentăm, să cântărim bine, în mod obiectiv, faptele și apoi să ne alocăm dreptul de a emite acuze, judecăți și sentințe ucigașe.

În România avem nevoie de o justiție care să aplice aceeași unitate de măsură în judecarea tuturor cazurilor. Dacă s-ar întâmpla aceasta, atunci condamnarea lui Adrian Năstase ar trebui, probabil, să implice, în paralel, pedepse maxime în cazul altor personaje politice, care s-au făcut vinovate de fapte cu adevărat reprobabile, dovedite prin probe concrete.

ceea ce mă uimește este dezinvoltura și impertinența cu care apartenenții obedienți ai unui regim politic nedemocratic, odios, opresiv și, evident, corupt se lansează cu încrâncenare în acuze și atacuri, asemeni unor hiene cu ochii injectați de pofta de a-și devora prada. Niciun om cu frică de Dumnezeu și cu mintea întreagă nu ar trebui să țopăie de bucurie în fața unei asemenea tragedii, fiindcă nimeni nu poate ști cu certitudine ce îi va rezerva viitorul. Nu știu câți dintre cei care țipă acum după sânge și se lansează în speculații josnice ar putea face față unei situații comparabile domnului Adrian Năstase.

În ceea ce mă privește, îi doresc sănătate, putere de a trece peste toate și îi mulțumesc pentru ceea ce a făcut pentru țara și pentru poporul său, din postura de cel mai bun premier al României.

  Gheorghe-Eugen Nicolăescu - declarație politică intitulată Conflictualul Traian Băsescu;

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

"Conflictualul Traian Băsescu"

În fiecare funcție publică pe care a ocupat-o, Traian Băsescu a demonstrat că este un personaj conflictual, un personaj care nu se simte bine dacă nu dă naștere unui scandal, dacă nu intră în conflict cu adversari sau chiar parteneri politici, cu oricine îndrăznește să nu îi împărtășească opiniile.

Ca ministru al transporturilor nu a impresionat și nu a reușit să facă nimic notabil, poate doar "evaporarea" flotei. Motivul pentru care mulți își amintesc de mandatul său de ministru este conflictul pentru care l-a avut cu premierul Victor Ciorbea, finalizat cu demiterea acestuia.

Ca primar general nu a reușit să facă nimic pentru bucureșteni, pentru că era prea ocupat să poarte războaie împotriva Consiliului General.

Acestea au fost doar faze tranzitorii, caracterul conflictual al lui Traian Băsescu atingând un nivel superior odată cu instalarea pe scaunul puterii din Palatul Cotroceni și declanșarea războiului împotriva aliatului său de până atunci, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Pentru că lupta cu primul-ministru de atunci era pierdută, primul căpitan al țării și-a găsit repede un nou adversar - Parlamentul - și a făcut orice pentru a-i discredita rolul și activitatea.

După alegerile din 2008, în urma cărora la Palatul Victoria a fost instalat umilul Emil Boc, iar la Camera Deputaților a fost înscăunată nepriceputa "Miss România", personaje care nu au cutezat să îi contrazică vrerea, a început un real conflict între președintele Băsescu și poporul român.

Nu a fost uitat și iertat nimeni, periodic aflam despre tâmpiții pe care îi scoate școala românească, despre salariați grași, despre medici incapabili, despre pensionari nesimțiți sau despre "țara de mămicuțe și bebeluși".

Din fericire pentru noi, toate aceste lupte ale președintelui au primit răspunsuri pe măsură: două moțiuni de cenzură prin care au fost înlăturați, pe rând, premierii-marionetă Emil Boc și Mihai-Răzvan Ungureanu și rezultatele alegerilor locale din 10 iunie.

După această înfrângere umilitoare a PDL-ului său de suflet, al cărui președinte nu a încetat să fie nicio clipă, Traian Băsescu a considerat că este timpul să pornească un nou conflict cu noul prim-ministru Ponta. Subiectul? Reprezentarea României la Consiliul European de la Bruxelles.

În toată această luptă, care durează de prea multe zile, președintele se încăpățânează să participe la o reuniune la care sunt prezenți premierii statelor membre UE, iar voința Parlamentului de a-l desemna pe premierul României drept reprezentant la Consiliul European nu a fost pe placul lui Băsescu:

"Astăzi o parte din clasa politică a dat cel mai penibil spectacol despre cunoașterea mecanismelor Uniunii Europene, chiar în frunte cu primul-ministru, doctor în justiție Victor Ponta", a declarat acesta.

Faptul că Parlamentul României a adoptat cu 249 de voturi pentru, 30 împotrivă și o abținere o declarație politică ce stipulează clar reprezentarea țării la Consiliul European din 28 iunie, nu are nicio valoare pentru Traian Băsescu, pentru că el vrea cu orice preț să meargă la Bruxelles.

Nu contează că temele de discuție se referă strict la probleme sociale, economice și bugetare, la lucruri care țin strict de atribuțiile Guvernului României. Președintele a depus la Curtea Constituțională a României (CCR) o sesizare cu privire la acest conflict cu Guvernul și Parlamentul, sperând că judecătorii îi vor asigura locul la masa consiliului.

Prin tot ceea ce face, Băsescu ne ajută să ne aducem aminte cât de mult îi place să invoce Constituția atunci când îi convine și cum reușește să ocolească prevederile ei ori de câte ori îi stau în cale.

Așteptăm cu interes hotărârea CCR, ținând cont de faptul că președintele acestei instituții s-a antepronunțat în legătură cu această problemă:

"Răspunsul se găsește în Constituție. Șeful statului a fost până acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu știu de unde a apărut această discuție".

Dacă ne gândim că, pe vremea aceea, Emil Boc era un prim-ministru invizibil și Băsescu juca toate rolurile piesei, putem înțelege atitudinea președintelui CCR.

Îi amintim, însă, că acea perioadă a trecut și fiecare actor trebuie să își joace rolul pe care l-a primit... de președinte normal și nu de președinte neastâmpărat.

  Gheorghe Dragomir - declarație politică: Proiectul USL s-a dovedit câștigător și la Mangalia;

Domnul Gheorghe Dragomir:

"Proiectul USL s-a dovedit câștigător și la Mangalia"

Candidatul independent Cristian Radu, susținut de Uniunea Social-Liberală, este noul primar al municipiului Mangalia, potrivit rezultatelor oficiale prezentate luni de Biroul Electoral Municipal Mangalia, în urma scrutinului de duminică 24 iunie a.c.

Prin alegerea lui Cristian Radu în funcția de primar al municipiului Mangalia, am convingerea că locuitorii acestui oraș au făcut un prim pas decisiv către liniște și normalitate. Au susținut un profesionist, un tânăr care are numeroase proiecte pentru orașul său natal și pentru oamenii pe care îi iubește. Prin votul exprimat duminică, cetățenii municipiului Mangalia au arătat că își doresc un primar responsabil, care să pună capăt unor dispute purtate de ani de zile între forțele politice locale, un om care să aducă investiții importante pentru comunitate și proiecte pentru dezvoltarea turismului în stațiunile municipiului Mangalia.

În schimb, candidatul PDL, Zanfir Iorguș, care a dorit să se reîntoarcă în fotoliul de primar a primit o palmă din partea alegătorilor cu drept de vot, semn că oamenii care au susținut măsurile de austeritate ale puterii portocalii, aplicate în ultimii ani, nu mai sunt doriți în Mangalia. De altfel, Partidul Democrat Liberal a făcut, în ultimele săptămâni, prin intermediul candidatului său la Primăria Mangalia, eforturi supranaturale în încercarea de-a dreptul disperată de a recâștiga funcția de primar al acestei localități și, nu în ultimul rând, de a împiedica dispariția partidului de pe harta județului Constanța.

Rezultatul acestui scrutin ne arată că cetățenii din Mangalia s-au săturat de scandalurile care s-au ținut lanț în ultimii ani. Politicienii s-au certat, s-au împăcat, iar oamenii au murit de frig în case. Odată cu alegerea lui Cristian Radu în funcția de primar, Mangalia a arătat că privește spre viitor cu optimism.

De aceea, sunt convins că noul primar al Mangaliei va reuși să reconstruiască acest oraș istoric de la malul mării, astfel încât acesta să devină unul european, și cred în puterea lui Cristian Radu de a redresa, moderniza și readuce Mangalia pe drumul civilizației și prosperității.

Felicitări locuitorilor din Mangalia pentru alegerea făcută!

  Mircia Giurgiu - declarație politică: Falimentăm și agricultura?;

Domnul Mircia Giurgiu:

"Falimentăm și agricultura?"

Federația Națională de Agricultură Ecologică (FNAE) Cluj-Napoca reprezintă grupul național de producători în agricultură ecologică cu un număr de 18.217 fermieri în cadrul structurilor sale. În acest context, FNAE prezintă o stare de fapt care afectează profund interesele României în sectorul de agricultură ecologică.

APIA a început din 20 iunie 2012 distribuția în teritoriu a deciziilor de acordare a subvenției pentru conversia la agricultură ecologică pentru anul 2011, conform HG nr. 759/2010.

Sumele alocate pentru ferme sunt mult diminuate față de sumele de referință din acest act normativ: față de suma de referință din actul normativ (1.500 euro/fermă) pentru fermele cuprinse între 0,30 și 5 ha s-a alocat o sumă de 219 euro/fermă, adică o diminuare de aproximativ 7 ori față de suma de referință. Față de suma acordată în anul 2010 (2.117 euro/fermă) pentru fermele cuprinse între 0,30 și 5 ha, diminuarea pe anul 2011 este de aproximativ 10 ori.

Dacă se va aplica aceeași rațiune și pentru agricultorii intrați în conversie în agricultura ecologică în anul 2012, cca. 15.000, sumele aferente anului 2012 vor fi de cca. 120 euro/fermă, iar diminuarea va fi de cca. 19 ori față de 2010.

În contextul reformei PAC, în care măsurile de înverzire au ca element de referință introducerea de măsuri ecologice în ferme, credem că România riscă să transmită un semnal negativ Comisiei Europene și statelor membre cu privire la măsurile luate pentru sprijinirea domeniului de agricultură ecologică.

Ca urmare a anunțării sumelor acordate de către APIA, a început, la nivel național, un fenomen de refuz masiv al fermierilor de efectuare a controlului în fermele ecologice de către operatorii de certificare (controlul trebuie finalizat până la 31 august 2012).

În această situație, dacă nu se iau măsuri urgente de suplimentare a plafonului aferent anului 2011, este nevoie de circa 8 milioane de euro, acțiunea de certificare în agricultura ecologică este compromisă total în următoarele săptămâni cu un efect de refuz al controlului ecologic din partea celor peste 15.000 de fermieri intrați în sistem în anul 2012.

Credem că este nevoie urgent de afirmarea unei voințe politice ferme pe acest subiect și de luarea unor măsuri de dezamorsare a unui fenomen ce este pe cale a se produce.

  Mihai Lupu - declarație politică: Președintele Băsescu inventează din nou condiții de numire a miniștrilor;

Domnul Mihai Lupu:

"Președintele Băsescu inventează din nou condiții de numire a miniștrilor"

În urma problemelor nemeritate, apărute referitor la incompatibilitatea domnului Mircea Diaconu, unul dintre cei mai onorabili oameni de pe scena politică românească, acesta și-a dat, zilele trecute, imediat demisia din Guvernul Ponta, iar PNL a făcut o altă nominalizare, în persoana domnului senator Puiu Hașotti, liderul Grupului parlamentar al PNL din Senatul României, absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității București și doctor în istorie.

Dar numirea domnului Hașotti nu a putut decurge firesc deoarece, culmea eludării literei Constituției și a încălcării flagrante a "n"-a oară a atribuțiilor sale prezidențiale, domnul președinte Băsescu i-a condiționat numirea domnului Hașotti în funcția de ministru, de depunere a unei declarații pe proprie răspundere, că nu și-a plagiat lucrarea de doctorat. Uluitor și penibil gest din partea unui președinte care a acceptat, fără să clipească, miniștri în guvernele portocalii, precum domnii Igaș, Botiș, Funeriu, Udrea, Vreme, Petrescu, Boghicevici și alții la fel de remarcabili.

Nu există niciun fel de suspiciune de plagiat asupra tezei de doctorat a senatorului Puiu Hașotti, propus pentru portofoliul Culturii, dar domnul Băsescu ține morțiș să jignească și să înjosească un membru marcant al PNL și să arunce cu noroiul presupuselor sale acuzații asupra nominalizărilor pe care le face PNL.

Constituția României stipulează foarte limpede, până unde își poate întinde domnul Băsescu prerogativele, în ceea ce privește numirea miniștrilor! Astfel, în articolul 85 alin.(2) se precizează următoarele: "În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, Președintele revocă și numește, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului".

Cu alte cuvinte, președintele numește, într-o funcție de ministru, o persoană propusă de premier, în niciun caz pe cine are dumnealui chef. Ba, mai mult decât atât, președintele nu poate refuza o numire a unui ministru decât o singură dată și acest lucru îl poate face doar argumentat solid și legal, adică, doar dacă motivele invocate sunt cu adevărat temeinice, demonstrate clar, și nu inventate.

Amintindu-mi acum de minciuna mapei profesionale a doamnei Norica Nicolai, de mizeriile aruncate în spatele unor foști miniștrii liberali și nedemonstrate juridic niciodată sau de toate invectivele revărsate, fără încetare, asupra Guvernului Ponta, chiar din primele zile după învestire, mă întreb și-l întreb pe domnul Băsescu, dacă acest mod batjocoritor, umilitor și anticonstituțional, practicat, exclusiv, doar cu cei care au fost nominalizați miniștri în guvernele pe care nu le-a oblăduit, deci pe care nu le-a putut accepta vreodată, are vreun alt fundament decât ura viscerală manifestată necontenit, timp de 8 ani, împotriva celeilalte Românii, cea pe care nu o are în buzunar președintele, prin desconsiderarea tuturor celor care nu sunt înregimentați și legitimați de regimul Băsescu.

  Costică Macaleți - declarație politică intitulată Salarii plafonate pentru bugetarii de «top»;

Domnul Costică Macaleți:

"Salarii plafonate pentru bugetarii de «top»"

Declarația mea politică se referă la încă o măsură salutară luată de guvernarea USL, și anume plafonarea salariilor pentru bugetarii de top.

Astfel, salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului. Salariile vor fi limitate inclusiv în cazul persoanelor care ocupă posturi de consilier în companiile de stat.

S-a considerat, pe drept cuvânt, că este anormal ca în companiile cu capital de stat, în afară de salariul managerului sau al directorului general care este limitat la nivelul unui secretar de stat, toate celelalte salarii de sub el să fie de zeci, sute și foarte multe sute de milioane de lei. Se urmărește limitarea veniturilor celor din societățile comerciale cu capital de stat la nivelul directorului general sau al managerului, pentru că în acest moment se știe foarte bine ce s-a întâmplat după decizia Guvernului Boc: directorul general sau managerul are un salariu egal cu al secretarului de stat, iar toți directorii de sub el, uneori zeci și sute de directori, au salarii mai mari decât la cele mai mari companii multinaționale, ceea ce este o șmecherie.

Proiectul de lege care reglementează salarizarea în companiile de stat a fost discutat în primă lectură în guvern, premierul cerând miniștrilor să își prezinte punctul de vedere până săptămâna aceasta.

La finalul anului trecut, executivul a decis să prelungească și pentru acest an perioada de plafonare a indemnizațiilor acordate directorilor generali din companiile de stat la nivelul remunerației unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 de lei la 4.800 de lei. Decizia nu a vizat, însă, și remunerația angajaților aflați în organigramă sub directorii generali, astfel s-a ajuns la cazuri în care salariile acestora sunt mai mari decât cele plafonate ale directorilor generali.

USL - ne ținem de cuvânt!

  Nicolae-Ciprian Nica - declarație politică: Băsescu și Macovei - nimic sfânt, vânt și furtună;

Domnul Nicolae-Ciprian Nica:

"Băsescu și Macovei - nimic sfânt, vânt și furtună"

Fie că place sau nu dușmanilor noștri, PSD este un partid care a făcut istorie în România postdecembristă și care are în rândurile sale oameni de o adevărată valoare. Nu am spus-o doar noi, cei din PSD, au spus-o chiar adversarii noștri politici. Cel mai cunoscut exemplu este cel al lui Traian Băsescu care a apreciat faptul că Adrian Năstase a fost cel mai bun prim-ministru al României. Năstase a dus România în NATO și în UE și va rămâne în istorie pentru aceste realizări, fie că acest lucru îi place sau nu lui Băsescu.

Dar PSD are și a avut oameni de certă valoare și în alte domenii. Este cazul profesorului Șerban Brădișteanu care, iată, astăzi este blamat pentru "vina" de a-l diagnostica pe Adrian Năstase. Cine îl blamează? Un om care și-a făcut din ură un mod de viață - nimeni alta decât Monica Macovei. Macovei (PDL) minte și manipulează ordinar în chestiunile privind cazul Adrian Năstase. Manipulează când sugerează că medicul Brădișteanu nu i-ar pune un diagnostic corect fostului prim-ministru pentru că a fost senator PSD. Cred că acest lucru trebuie condamnat de urgență de medicii din România. Nu este permis ca Monica Macovei să pună la îndoială probitatea profesională a unor medici care au salvat mii de vieți. Nu este moral ca din rațiuni absolut politicianiste să ataci un medic reputat. Nu este moral dacă ești un om politic civilizat și european, însă Monica Macovei nu are niciuna dintre cele două calități, ea fiind doar o procuroare privilegiată de regimul comunist și pusă în valoare de un fost reprezentant al României la Anvers.

Revenind la valorile din PSD, vreau să mai aduc în memoria dumneavoastră un nume. Este cel al fostului senator Adrian Păunescu. L-am adus în discuție pentru că am recitit una dintre poeziile sale, se numește "Trădători de țară", și am regăsit în ea câteva versuri care vreau să le dedic lui Băsescu și Macovei: "Ați cultivat și vântul și furtuna/Și n-ați avut măcar un lucru sfînt/Ce iese după voi v-a fost totuna/Ați ofensat și oameni și pământ". Le recomand celor doi să o citească în timp ce se privesc în oglindă.

Acest exercițiu poate le aduce în memorie cei șapte ani de nenorociri pe care le-au săvârșit în numele "reformei morale". O reformă care a însemnat milioane și milioane de euro cheltuiți de Elena Udrea la Ministerul Dezvoltării, furtul pe față al votului în Parlamentul României, de către Roberta Anastase, tăierea salariilor cu 25%, impozitarea pensiilor, închiderea spitalelor și lacăte pe școli reabilitate de un an de zile.

Astăzi, acești domni se fac că au uitat cât de mult rău au făcut Guvernele PDL Emil Boc și Mihai-Răzvan Ungureanu, românilor, și în loc să ducă o luptă politică bazată pe idei și mesaje constructive, nu fac altceva decât să continue să joace murdar. Mizeria și minciuna sunt singurele arme pe care PDL - Monica Macovei și Traian Băsescu - știu să le folosească. Le folosesc cu speranța că așa vor uita românii de răul pe care regimul lor l-a făcut acestei țări.

Cred că vremea acestui regim trebuie să apună cât mai repede, pentru că țara aceasta are dreptul să trăiască și în armonie și înțelegere, nu doar în ură.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Domnul președinte Traian Băsescu;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Domnul președinte Traian Băsescu"

Domnul Băsescu scoate din nou pe tapet urgia cunoscută a "singurelor soluții" și se repede precum o acvilă de pradă asupra celor mai loviți oameni.

În anii ’90, Guvern condus de Theodor Stolojan, Traian Băsescu știa că prin acea majorare descrescătoare de pensii, milioane de pensionari vor ajunge ca niște veritabili milogi. Domnul președinte nu era taman un "nimeni" în acele guverne, cum nu era nici în cele conduse de fosta Convenție Democratică, când milioane de salariați au fost trecuți în șomaj, și, respectiv, la pensie, unde evident că nu aveau o contribuție sustenabilă prin alimentările legale la fondul de asigurări și cel de șomaj.

Chiar și așa, cu șase luni în urmă, acest fond avea încă relevante disponibilități ca să nu fie cazul de diminuări ale pensiilor cu 15%. Dar acest fond, evident că prin trecerea forțată la pensie a milioane de salariați, până la urmă a intrat și el în degringolada actuală.

Acum, într-adevăr, rămâne ca fiind "impertinentă" această afișare a domnului președinte, când încearcă să ne convingă că dumnealui n-are nicio vină pentru starea jalnică a României de azi.

Președintele și-a săpat, cum se spune, propriul mormânt, în materie de charismă și prestigiu politic în fața românilor. De ce? Întrucât această "singură soluție" este o perfidie politică care nu o dată a fost folosită și de către marile puteri să înrobească pe alții. Și după războiul rece, ea a fost scoasă pe tapet, cum o face acum domnul președinte, când vine timpul deschiderii ochilor și mulți ca noi realizează că oricând "graba strică treaba".

Ce-a făcut domnul Băsescu ca noi, românii, să fim "noi înșine"? Am ajuns să importăm totul, ca și când geografia României ar fi mutat-o cineva în Sahara, ne duce armata prin Afganistan, ne cheamă la umbra rachetelor și avioanelor, iar pe "instructori" și militari străini în țară.

Căci dacă e vorba să ne îmbătăm din nou cu vreo apă chioară, gen "singura soluție", atunci poate că ea ar fi astăzi cea mai fericită pentru țară, ca domnul președinte să-și dea demisia, precum a făcut-o cu demnitate domnul Kőhler, președintele Germaniei, ținând într-un fel seamă că și acesta este cumva de-al nostru, fiind moldovean la origine.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Industria românească;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Industria românească"

În viziunea noului guvern USL, industria trebuie să reprezinte unul dintre segmentele importante ale accelerării dezvoltării economiei românești.

Una din pârghiile importante ale industriei va fi aceea de a încuraja investițiile în industria mică și mijlocie prin crearea de facilități întreprinzătorilor. De asemenea, trebuie să avem în vedere implementarea unei strategii naționale de relansare a industriei românești în toate domeniile competitive atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

Ministerul economiei va trebui în viitorul apropiat să ridice nivelul exportului românesc, prin produse competitive cu piața externă, aducând beneficii importante la bugetul statului.

Guvernul USL trebuie să facă o analiză amplă a tuturor privatizărilor din industrie, cât și a obiectivelor industriale ce urmează a fi privatizate.

Concluzia generală este că guvernul României va trebui să se implice în viitor, în vederea creării unei industrii competitive care să permită atât stabilizarea unui număr mare de locuri de muncă, cât și încasări la bugetul statului.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Politica externă;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Politica externă"

Politica externă trebuie să fie abordată de noul guvern al României într-o viziune nouă, potrivit uzanțelor diplomației internaționale. În acest sens, în diplomația română nu vor mai exista decât diplomați de carieră, fără intervenție politică.

Unul dintre obiectivele strategice ale diplomației române va fi prezentarea corectă a României, a politicii promovate de guvern, parlament și președinție.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe trebuie să aibă pe agenda de lucru: promovarea oportunităților pentru străini, promovarea turismului, culturii și istoriei României.

Îmi doresc ca în centrul Ministerului Afacerilor Externe, cât și în ambasade să fie promovați tineri diplomați care să aducă un suflu nou politicii românești.

Noul guvern va trebui să întărească relațiile diplomatice cu toate țările lumii, să restabilească, acolo unde este cazul, relațiile tensionate, care să aducă în final la o bună colaborare în plan politic, economic și diplomatic.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Potențialul României ;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Potențialul României"

România are un imens potențial agricol care, la fel ca în multe alte sectoare, nu este exploatat suficient. Așa se face că, deși avem circa 9 milioane de hectare de teren bun pentru agricultură și alte 3 milioane de hectare nelucrate, românii importă circa 50% dintre alimentele pe care le cumpără din hipermarketuri și piețe.

Nimic nu mai e românesc în România, iar acest lucru se datorează în mare măsură celor care au fost la guvernare de mai bine de șase ani. Mâncăm tot mai multe roșii olandeze sau usturoi chinezesc, iar carnea de porc o aducem din Germania. O mare parte a cartofilor și a merelor de la raft, dar și din piețe, vin din Polonia sau chiar din Turcia, iar pepenii de Dăbuleni au fost înlocuiți de "frații" lor din Egipt.

Anul trecut am importat 162.000 de tone de carne de porc, în valoare totală de 250 de milioane de euro, chiar dacă România este una dintre țările cu cel mai mare potențial în domeniu. Chiar și așa, în ultimii doi ani aproape două treimi din fermele de porci s-au închis din cauza importurilor de carne de porc ieftină din țările vecine.

Deși suntem cunoscuți pentru merele de Voinești, în primele zece luni din 2010 am importat mere, pere și gutui în valoare de 14 milioane de euro.

Situația în care producătorii români de legume și fructe trebuie să concureze pe o piață neloială, dominată de importuri masive de legume și fructe nesănătoase, este tristă. Și producătorii de vin sunt obligați să concureze pe o piață în care vinurile ieftine, importate din toată lumea, se vând sub mărci românești.

  Vasile-Silviu Prigoană - declarație politică intitulată 26 iunie - Ziua Drapelului Național al României;

Domnul Vasile-Silviu Prigoană:

"26 iunie - Ziua Drapelului Național al României"

Tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secoluluial XIX-leadrept simbol național, cu cel puțin un deceniu înainte de oficializarea sa.

În 1834, cândȚările Româneau început să se dezvolte din punct de vedere economic, când conștiința națională cerea libertatea și unitatea țării, domnitorul Țării Românești, Alexandru Ghica Vodă, a obținut de la Imperiul Otoman învoirea "de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii".

Steagul destinat corăbiilor avea două culori (galben și roșu), cel atribuit armatei era compus din trei (roșu, galben și albastru) și un vultur la mijloc. Acest moment marchează începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de26 iunie1848, când Guvernul revoluționar a decretat caTricolorul- roșu, galben și albastru - să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, iar orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea. Pe lângă țara noastră mai sunt alte patru țări europene cu steagul tripartit în mod egal și vertical:Franța,Italia, IrlandașiBelgia.

Ne-am obișnuit să vedem un drapel arborat la fiecare colț de stradă, la intrarea în instituții sau pavoazând orașele la sărbătorile naționale, însă, din păcate, drapelul național reușește rareori să mai adune românii sub idei sau proiecte naționale. Este încă o dovadă că am uitat valorile naționale, că ne depărtăm de cele umane și că zeii lumii moderne câștigă un teren nemeritat.

De aceea, am dorit să marchez această zi de importanță națională și să ne urez să încercăm să fim demni păstrători ai valorilor naționale, promotori ai intereselor românești.

  Marian-Florian Săniuță - declarație politică cu tema Tricolor, Transilvania, Trianon;

Domnul Marian-Florian Săniuță:

"Tricolor, Transilvania, Trianon"

La 4 iunie în acest an s-au împlinit 92 de ani de la semnarea în 1920 a tratatului de la trianon, tratat semnat între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în conflagrația ce a cuprins lumea între 1914 și 1919.

Tratatul a consfințit, după intense negocieri și lupte pentru respectarea condițiilor armistițiului de la sfârșitul războiului, frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, România și Cehoslovacia.

A fost ultimul tratat semnat din seria tratatelor încheiate la finalul primei conflagrații mondiale între părțile beligerante, celelalte tratate de pace fiind semnate de Puterile Aliate cu Germania, la Versailles la 28 iunie 1919, cu Austria la Saint Germain En Laye la 10 septembrie 1919, cu Bulgaria La Neuilly la 27 septembrie 1919 și cu Turcia La Sevres la 4 iunie 1920.

În partea a doua a tratatului de la Trianon, la articolul 27, se stabilea frontiera româno-ungară, frontieră reconsfințită și la sfârșitul celui de-al doilea război mondial prin tratatul de pace de la paris semnat la 10 februarie 1947, astfel încât toate alegațiile pe care le întâlnim într-o anumită parte a spectrului politic ungar mai ales, dar și românesc din păcate, nu au niciun fundament, cele două tratate de pace la care am făcut referire fiind documente internaționale care recunosc, în fapt, o realitate istorică: Transilvania aparține tricolorului românesc, în ciuda tuturor încercărilor de a impune, uneori prin falsificarea principiilor democratice moderne, un alt drapel decât iubitul nostru tricolor în transilvania românească.

Vorbind de o importantă aniversare din istoria modernă a României, cred că este momentul să amintim componența delegației române la Conferința de Pace de la Paris și să le aducem, peste ani, mulțumirile noastre pentru efortul de a împlini, alături de armata română, visul tuturor românilor: acela de a trăi într-o țară unită, demnă și respectată de toată lumea!

Delegația română a fost condusă de primul ministru I.I.C.Brătianu, având următoarea componență: domeniul juridic - Eftimie Antonescu, Constantin Antoniade, Mircea Djuvara, domeniul economic și financiar - G.Caracostea, Dr.Creangă, C.Crișan, N.Flondor, Eugen Neculce, domeniul geologic - Ludovic Mrazec, geografie și etnografie - Caius Brediceanu, Alexandru Lăpedatu, domeniul militar - colonel Toma Dumitrescu.

Tuturor, la aniversarea a 92 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, întreaga noastră recunoștință și veșnică neuitare a faptei lor de bravi români!

Este momentul să reamintesc faptul că acest proces al negocierii nu a fost nici simplu, nici ușor. Dincolo de imensul efort intelectual pe care l-a presupus procesul de negociere al Tratatului de La Trianon, armata română a adus tributul de sânge al acestui neam la recunoașterea granițelor adevăratei Românii: "188 ofițeri și 11479 soldați, din care 69 ofițeri și 3601 soldați morți", (Constantin Kirițescu, "Istoria războiului pentru întregirea României, 1916-1919", Editura Casei Școlilor București).

În aprilie 1919, pe când armata română ocupa un aliniament la vest de munții Apuseni, a primit misiunea de a împinge prin forța armelor trupele Republicii Ungare a Sfaturilor (R.U.S.!!!), instaurată la 21 martie 1919, dincolo de zona neutră stabilită de Consiliul Suprem la 26 februarie 1919. Scopul creării unei zone tampon era acela de a împiedica producerea unor ciocniri între trupele române și cele ungare, precum și ocrotirea populației civile în fața abuzurilor foștilor ocupanți.

La încheierea operațiunii trupele române s-au oprit pe linia Tisei, unde au așteptat în zadar realizarea dezarmării armatei ungare, în conformitate cu prevederile Armistițiului de la Belgrad, convenit la 13 noiembrie 1918.

La 20 iulie 1919, armata română este atacată furibund de trupele bolșevice ungare, care se opuneau recunoașterii unirii de facto a Transilvaniei cu Regatul României și împlinirea visului de veacuri al tuturor românilor.

Reacția trupelor române a fost promptă și plină de eroism: au respins atacul ungar și au contraatacat victorios, trecând Tisa, iar în 3 august 1919, dată de aur a istoriei armatei române, trupele generalului erou Gheorghe Rusescu au intrat în Budapesta și au provocat căderea guvernului bolșevic al lui Bela Kun.

Este momentul ca acestor eroi să le fie recunoscute meritele! A sosit timpul ca Arcul de Triumf din București să poarte din nou efigia bătăliei de la Budapesta din 1919, victorie istorică a armatei române.

Toate acestea sunt realități istorice, fapte de eroism pe nedrept trecute în penumbră într-o perioadă în care vedem cum în sate românești se ridică statui ale unor criminali de război, cum însuși Horthy Miklos are statui în Ungaria sau cum oficialii de rangul cel mai înalt ai Ungariei Europene vin în România și atentează la memoria românilor martirizați la Ip, Treznea, Moisei, Sărmașu, Nușfalău, Cerișa, Marca, Breșcu, Mureșenii De Câmpie, Mihai Bravu, Ciumarna, Zalău, Huedin, Belin, Zabala, Halmașd, Sântion, Cosniciu De Sus, Camăr, Aghireș, Sucutard, Ditrau, Suciu De Sus, Tărain, Prundu Bârgăului, Catina, Rachitiș, Șincai, Turda, Ozd, Gădălin, doar pentru că erau români.

Mă așteptam, așa cum mă aștept din 1990 încoace, ca reconcilierea maghiaro-română să însemne și scuze prezentate de un înalt oficial ungur poporului român pentru atrocitățile fără seamăn petrecute în anii negri ai istoriei moderne pe pământul românesc al Transilvaniei, și o coroană de flori la monumentul de la Moisei al lui Vida Geza.

Așa cum mă așteptam ca pe 4 iunie Guvernul României să marcheze, într-un fel sau altul, 92 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, unirea de jure a Transilvaniei cu Regatul României și consfințirea frontierei vestice a României moderne.

Doar așa ne putem impune în conștiința lumii ca o nație demnă, respectată și puternică. Doar așa ne putem educa copiii. Doar așa ne putem respecta eroii. Doar așa ne putem respecta guvernanții.

Iar din iubirea de țară, de tricolor, de Transilvania, de Muntenia, de Moldova, de Dobrogea și Banat, nu putem să facem un plagiat!

  Andrei-Valentin Sava - declarație politică: - Echitatea în statul român începe cu restituirea banilor reținuți ilegal pensionarilor prin CASS;

Domnul Andrei-Valentin Sava:

"Echitatea în statul român începe cu restituirea banilor reținuți ilegal pensionarilor prin CASS"

Aș dori să îmi exprim astăzi susținerea pentru una din prioritățile asumate de noul Guvern învestit, și anume pentru restituirea banilor reținuți ilegal pensionarilor prin aplicarea neconstituțională a OUG nr.107 din 2010. Este vorba de acei bani pentru plata contribuțiilor asigurărilor sociale de sănătate calculate la întreaga sumă, și nu doar la diferența între valoarea pensiei și pragul de 740 lei, cum ar fi fost legal.

Prin faptul că a fost de acord cu restituirea retroactivă a banilor reținuți, FMI admite implicit nedreptatea legală creată prin această măsură, care a fost de altfel parte a planului de austeritate aplicat sub monitorizarea sa. Dacă pentru o instituție de creditare internațională este firesc ca doar calculele pragmatice să fie cele care servesc ca argumentare pentru adoptarea unei politici financiare, pentru un stat este nefiresc ca impunerea unor măsuri dure să nu țină cont și de grupurile sociale asupra cărora se aplică și a puterii acestora de a le suporta. Reținerea CASS pentru întreaga valoare a pensiei a fost o astfel de măsură. A fost luată strict în urma unor algoritmi de atragere a cât mai mulți bani la bugetul de stat, crescând și mai mult clivajul social dintre pensionari și restul populației. Pe lângă acest aspect, vorbim și de o măsură față de care Curtea Constituțională s-a exprimat ca fiind ilegală, în urma numeroaselor acțiuni în instanță inițiate de pensionari.

Din fericire, prin determinarea pe care noul executiv o arată, vom putea corecta toate aceste nedreptăți. Cred cu tărie că, pe lângă alungarea furtului și a corupției din instituții, avem nevoie de readucerea echilibrului social în România. Unul din primii pași către acest echilibru este, în primul rând, repunerea în drepturi a pensionarilor. Banii reținuți sunt un drept luat ilegal celor care se luptă cu greu să facă față cheltuielilor cu medicamente, hrană și întreținere. Acest lucru provoacă derapaje sociale, care nu trebuie lăsate să se amplifice. Ca parlamentar, sper ca odată cu depășirea definitivă a perioadei de criză economică să pot readuce pe agenda parlamentară politici sociale în sprijinul unor categorii precum pensionarii. Acordarea celei de a 13-a pensii sau acordarea de deductibilități fiscale pentru stimularea economisirii în sistemul de pensii private sunt doar câteva lucruri pe care mi le-am propus odată cu intrarea mea în politică. Sunt proiecte cu care am venit în fața alegătorilor în 2008 și pe care datorită perioadei de austeritate am fost nevoit să le las în plan secund, însă, la care nu voi renunța.

bunăstarea unui stat nu ține doar de atingerea unor cifre convenabile. Bunăstarea unui stat presupune și posibilitatea de a asigura categoriilor asistate niște standarde de viață decentă. Avem de parcurs un drum lung în acest sens. Până vom ajunge la aceasta destinație, a bunăstării sociale, trebuie să ne asigurăm în primul rând de respectarea drepturilor deja existente. Prin urmare, restituirea banilor reținuți pensionarilor printr-o măsură neconstituțională este o acțiune justă în acest moment. Noul Guvern condus de domnul Ponta a demonstrat că poate găsi soluții pentru a da înapoi acești bani. Astfel, a negociat cu FMI restituirea treptată a banilor, în 16 tranșe, fiind reținuți acești bani. Închei, așadar, prin a-mi reexprima susținerea pentru acest proiect care se va concretiza, sper, cât mai curând.

  Andrei-Valentin Sava - declarație politică: - Furtul de energie electrică - un fenomen care trebuie combătut prin amenzi drastice;

Domnul Andrei-Valentin Sava: >

"Furtul de energie electrică - un fenomen care trebuie combătut prin amenzi drastice"

Aș vrea să aduc în atenția dumneavoastră un subiect ce ține de siguranța cetățenilor. Sustragerea de energie electrică este considerată furt sub incinta Codului Penal, precum și a Legii Energiei Electrice nr. 13/2007, iar utilizarea instalațiilor clandestine pentru racordarea de la rețea sau pentru a evita echipamentele de măsurare este infracțiune și se pedepsește cu închisoare.

La sfârșitul lunii martie a anului curent, pedepsele aplicabile pentru infracțiunile de furt de energie electrică introduse în 2007, au fost modificate considerabil în noul proiect de lege semnat de Guvern și înaintat Parlamentului. În forma inițială a acestuia, lansată în dezbatere la începutul acestui an de către Ministerul Economiei, pedepsele pentru aceste infracțiuni erau menținute la nivelul celor introduse cu cinci ani în urmă. Cu toate acestea, documentul final aprobat recent de către Guvern a redus semnificativ sancțiunile aplicabile pentru aceste fapte, la unele din ele chiar și cu câțiva ani de închisoare.

În contextul în care, în prezent, furturile de energie au ajuns să reprezinte aproape un sfert din consumul de curent electric la nivel național, consider că această modificare este inoportună. Furturile de energie sunt frecvent întâlnite atât în rândul consumatorilor casnici, cât și al agenților economici.

În decursul lunilor martie -aprilie au fost organizate mai multe acțiuni de amploare de depistare a furtului de energie electrică de către poliție și jandarmi, în colaborare cu angajați ai companiei Electrica. Astfel, în urma acestor acțiuni s-au întocmit 21 de dosare în județul Teleorman, 12 dosare în Ilfov și 6 dosare în Mediaș.

O altă verificare de amploare s-a realizat în județul Timiș. Procurorii DIICOT Timiș și polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara au organizat o acțiune împreună cu angajații ENEL, la începutul lunii martie, în urma căreia au fost verificate mai multe adrese din Timișoara, Blaj, Constanța, Arad, București, la hoteluri, restaurante, pensiuni, diferite societăți de producție și firme de transport. Potrivit declarațiilor făcute de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, Mădălina Mezdrea, persoanele suspectate în acest dosar au modificat contoarele de curent electric, astfel încât aparatele să înregistreze un consum doar de 20-40% din valoarea reală, iar prejudiciul estimat depășește suma de 100.000 de euro.

Statisticile prezintă o situație alarmantă și pentru nordul țării. Potrivit declarațiilor făcute de către Ionel Pop, inginer șef al Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Baia Mare, în anul 2011 au fost înregistrate 242 de cazuri de furt de energie electrică atât pe segmentul consumatorilor industriali, cât și al abonaților casnici. Numărul cazurilor s-a dublat în comparație cu anul 2010, când au fost identificate 115 situații de acest gen.

Nimic nu este mai presus decât viața omenească. Regretabil este faptul că oamenii nu-și imaginează cât de periculoasă și gravă este situația atunci când ei înșiși, prin instalarea diferitor dispozitive pentru consumul fraudulos de energie electrică, provoacă deconectări care duc la rândul lor la incendii, electrocutări și pierderi de vieți omenești.

Mai sus am menționat doar cazurile unde au fost depistate mai multe infracțiuni odată, nu și cazurile singulare care sunt, sau nu, depistate zi de zi de instituțiile abilitate, fiind și acestea destul de frecvente.

În acest context aș dori să reiterez faptul că furtul de energie electrică reprezintă o faptă penală care trebuie pedepsită drastic, astfel încât fenomenul să fie puternic descurajat. De aceea, personal, îmi exprim dezacordul puternic față de reducerea pedepsei pentru acest tip de infracțiuni. Motivul este dat atât de faptul că se săvârșește o infracțiune împotriva statului prin sustragerea frauduloasă a energiei electrice, cât și de existența unui număr mare de cetățeni care se lasă înșelați de acele persoane care montează diferite dispozitive în aparatele de măsurare și apoi dispar, toate acestea pentru o sumă considerabilă de bani. Din păcate, consecințele acestor intervenții pot duce de cele mai multe ori la urmări regretabile. Conchid prin a-mi reexprima îngrijorarea că aceste fenomene ar putea să se intensifice în urma scăderii pedepselor penale pentru furtul de energie, așa cum prevede forma finală a proiectului de lege înaintat Parlamentului.

  Sonia-Maria Drăghici - declarație politică cu subiectul: Obezitatea reprezintă un aspect îngrijorător al stării de sănătate în România;

Doamna Sonia-Maria Drăghici:

"Obezitatea reprezintă un aspect îngrijorător al stării de sănătate în românia"

Statisticile arată că în prezent obezitatea în rândul copiilor este în creștere evidentă și îngrijorătoare. În România, obezitatea și supraponderabilitatea afectează 44% dintre femei și 58% dintre bărbați, iar rata obezității infantile a ajuns să se situeze între 6% și 8%. Mass-media atrage atenția asupra acestor fapte, notând că în România numărul copiilor obezi înscriși în învățământul primar s-a dublat în ultimii 8 ani, după cum reiese dintr-un raport al Institutului pentru Sănătate Publică. Evoluția pe termen lung a excesului ponderal la copii este nefavorabilă, aceștia devenind, în proporție de 80%, adolescenți și, ulterior, adulți obezi. Din păcate, obezitatea apărută la aceste vârste nu se vindecă.

Copiii obezi sunt descriși, în general, ca fiind apatici, tăcuți și timizi, uneori irascibili, iar obezității i se asociază deseori alte simptome, care dovedesc suferință psihică, cum ar fi enurezisul și eșecul școlar. Atunci când eficiența intelectuală este normală sau de nivel superior, inhibiția sau pasivitatea afectează performanțele școlare.

Ca medic și ca parlamentar, consider că trebuie să luăm atitudine, nu doar să luăm cunoștință de existența acestei situații alarmante. Cunoaștem că bolile cronice reprezintă nu numai un segment important al patologiei umane, ci și un motiv de creștere a costurilor serviciilor medicale. Obezitatea este responsabilă de apariția a numeroase boli cronice, precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, insuficiența cardiacă, steatoza hepatică nonalcoolică, creșterea riscului de infarct miocardic, cancer, boli respiratorii, ale sistemului osteo-articular, dar și tulburări de fertilitate la femei și de potență sexuală la bărbați.

Românii mănâncă prost și mult, sărăcia și sistemul legislativ, care permite introducerea hormonilor de creștere în alimente, sunt doar câteva explicații la îndemână, dar alți factori sunt poate mult mai importanți. Educația pentru sănătate și deprinderea de comportamente de viață sănătoase joacă un rol major.

Acțiunile de prevenție trebuie să înceapă de la vârste foarte fragede, când se pun bazele educaționale în familie și în școală. Sportul oferă copiilor șanse de a dobândi și perfecționa aptitudini, de a preveni excesul ponderal, de a relaționa cu alți copii și de a lua parte la competiții într-un mediu sigur, ceea ce îi poate pregăti emoțional și fizic pentru provocările vieții de adult, impunându-le o disciplină.

Din păcate, prea puțini părinți conștientizează importanța sportului, solicitările de scutire medicală pentru practicarea sportului sunt numeroase, iar instituțiile de învățământ nu pot oferi toate condițiile pentru atragerea copiilor spre activități sportive.

Suntem o țară săracă, însă suferim de obezitate! Consecințele pe termen mediu și lung ale acestei situații sunt grave. Este nevoie de un efort concertat al tuturor instituțiilor statului pentru prevenirea încă din perioada maternității și din copilărie a obezității și a consecințelor ei, pornind de la măsuri legislative, urmate de programe de sănătate și învățământ care să încurajeze un stil de viață sănătos, alături de o educație intrafamilială și informații media avizate.

  Ionuț-Marian Stroe - declarație politică: - În căutarea unei identități inexistente;

Domnul Ionuț-Marian Stroe:

"În căutarea unei identități inexistente"

Au trecut cinci ani și jumătate de când România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Sunt însă multe state membre cărora parcă încă nu le vine să creadă un asemenea lucru, astfel încât reușesc, și după cinci ani și jumătate, să păstreze restricții pe piața muncii pentru cetățenii europeni. Pentru anumiți cetățeni europeni! Cu alte cuvinte, pentru români și bulgari.

Și cetățenia aceasta europeană, oricât ar fi de propovăduită de la Bruxelles în jos, în realitate vine în grade. Adică, unii sunt mai cetățeni europeni decât alții; unii cred despre ei că se ocupă cinstit cu marochinăria și înregistratul mărcii pentru produsele lor, în timp ce alții se ocupă perpetuu cu activități de contrafacere a produselor de marochinărie; unii sunt muncitori și cinstiți, alții sunt hoți, iar fiecare categorie e legată de un anumit pământ.

În mod bizar, această a doua etichetă pare atât de lipită de fruntea românilor, încât o comisie de profesori francezi nu a considerat că ar fi vreo problemă să o transcrie în subiectele unui examen național atât de important precum bacalaureatul. Dincolo de toate glumele spuse în emisiuni de divertisment, dincolo de ceea ce ar putea trece ca expresie a libertății de exprimare a unor indivizi, după acest "exemplu" al Ministerului francez al Educației, se poate spune clar că discriminarea românilor este instituționalizată. Ea izvorăște de la autorități în jos și tocmai de aceea actele de discriminare împotriva românilor sunt generalizate și sunt considerate legitime în subconștientul colectiv al societăților europene.

După cinci ani și jumătate de apartenență a României la Uniunea Europeană, nouă state membre, dintre care cinci din cele șase state fondatoare ale Uniunii - Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Olanda -, se opun încă deschiderii pieței muncii pentru români. În acest context, de ce ar considera Ministerul francez al Educației că este greșit să presupună în mod public faptul că în România există bande de falsificatori ai produselor de marochinărie? Mai apoi, de ce ar considera un actor că este greșit să întindă mâna la cerșit și să spună că face astfel salutul român?

S-ar putea crede că am eșuat, cel puțin până acum, în a ne găsi identitatea europeană cu adevărat. În realitate însă, este imposibil să găsim ceva ce nu ne este încă oferit cu adevărat. Consider că nu numai Ministerul de Externe al României trebuie să pretindă scuze Ministerului francez al Educației, ci că instituțiile Uniunii Europene ar trebui să ceară ele însele socoteală statului francez pentru discriminarea evidentă la adresa unor cetățeni europeni. Astfel, putem considera cel puțin că ne aflăm pe drumul potrivit spre identitatea europeană.

  Ionuț-Marian Stroe - declarație politică: - Craiova reapare puternic pe harta mondială a industriei auto;

Domnul Ionuț-Marian Stroe:

"Craiova reapare puternic pe harta mondială a industriei auto"

După patru ani de când Ford a preluat uzina de automobile de la Craiova, după mulți pași mai mici sau mai mari făcuți de uzină pentru transformarea și modernizarea mijloacelor de producție, după sesiuni intense de pregătire a personalului, astăzi Craiova reapare puternic pe harta mondială a industriei auto: începe producția în masă de automobile Ford B-Max.

Demersul de privatizare a uzinei Daewoo a fost un efort al Guvernului Tăriceanu și în acest moment reprezintă de departe cea mai semnificativă desfășurare de forțe industriale din Craiova. Nu totul este mort în Craiova, industria constructoare de mașini trăiește și trăiește din ce în ce mai bine și mai sănătos. Chiar dacă a rămas numai jumătate din acest an, Ford a anunțat că dorește să producă 60.000 de automobile în 2012, iar pentru anul viitor, compania a anunțat că dorește să producă 120.000 de automobile. Craiova revine puternic pe harta exporturilor.

Odată cu demararea producției de motoare ecoboost luna trecută, dar și cu cea de mașini de astăzi, Ford finalizează și investiția de 675 de milioane de euro la care s-a angajat.

La această poveste de succes, trebuie adăugată și prezența furnizorilor care s-au instalat deja în jurul uzinei de la Craiova și care revigorează încet, dar sigur, piața locurilor de muncă nu doar din Dolj, ci și din Olt. De exemplu, Yazaki a creat aproape 500 de locuri de muncă la Caracal, alți furnizori, precum IAC Group, urmând să își completeze personalul cu alte câteva sute de locuri de muncă în perioada imediat următoare.

Eu mă bucur să constat că performanțele Guvernului Tăriceanu își produc direct efecte și acum, după o lungă perioadă de criză. Îmi doresc, desigur, ca povestea de succes a sosirii Ford la Craiova să se dezvolte constant, devenind un pilon de bază al dezvoltării întregii regiuni.

  Horea-Dorin Uioreanu - declarație politică intitulată: Aștept ședința de guvern de la Cluj, domnule prim-ministru, pentru a demara proiectul Spitalului Regional de Urgență;

Domnul Horea-Dorin Uioreanu:

"Aștept ședința de guvern de la Cluj, domnule prim-ministru, pentru a demara proiectul Spitalului Regional de Urgență"

Mă adresez astăzi plenului Camerei Deputaților pentru ultima oară ca deputat ales în colegiul electoral uninominal nr. 5 Cluj. După opt ani în care am reprezentat interesele clujenilor în cel mai înalt for al României, mă întorc acasă pentru a conduce cel mai înalt for de conducere din județul meu, și anume Consiliul Județean Cluj.

În cei aproape opt ani de mandat am avut ocazia și onoarea să lucrez alături de oameni de excepție, buni profesioniști în specialitățile lor de bază. Aceste calități sunt dublate de dragoste față de popor, de grijă față de cei care i-au trimis în Parlament să le apere interesele și să le dea legi bune. Împreună cu ei, colegii mei, deputații, am încercat să ne ținem de promisiunile făcute la momentul în care am cerut votul cetățenilor din colegiile noastre, străduindu-ne să nu dezamăgim. Nu știu dacă am reușit, știu doar că votul din 10 iunie mă obligă să-mi folosesc abilitățile dobândite în Parlament pentru mai binele clujenilor.

Nu voi vorbi despre activitatea mea ca membru al legislativului, nu vreau să mă laud cu realizările sau mă scuz pentru unele neîmpliniri. Voi spune, totuși, că primul mandat a fost unul în care am fost mândru să spun că sunt deputat și fiecare întâlnire cu primarii din județul Cluj însemna o veste bună: le puteam spune despre bani alocați pentru modernizarea drumurilor, a școlilor, a căminelor culturale, sau despre noi proiecte de finanțare demarate de guvern. După 2008, nu mi-a mai fost la fel de ușor. Aveam parte doar de vești rele: bani puțini, sau deloc pentru primarii aparținând PNL și PSD. Mai grav a fost faptul că investitorii aduși în județ de guvernarea liberală au început să plece, șomajul a luat avânt, sărăcia se întindea peste Cluj.

A fost unul motivele care m-au determinat să intru în cursa electorală pentru conducerea Consiliului Județean Cluj drept candidat al USL. A fost o luptă considerată de foarte mulți ca inegală, dar, împreună cu colegii din USL, am luptat ca o echipă bine sudată și am reușit să învingem. Trebuie să mulțumesc pentru sprijin premierului Victor Ponta, tuturor membrilor cabinetului și președintelui PNL Crin Antonescu, întregii familii USL. Am simțit că nu sunt singur, că am alături ceva ce banii contracandidatului meu nu puteau cumpăra: dorința clujenilor de schimbare în administrația locală. Cred că acesta a fost principalul meu atu.

Voi încheia mulțumind colegilor din PNL care mi-au acordat încredere și m-au ales drept vicelider al Grupului parlamentar liberal din Camera Deputaților din septembrie 2005 și până acum. Gânduri de recunoștință pentru colegii deputați care mi-au îndrumat pașii la începuturile mele în băncile Parlamentului, indiferent dacă a fost vorba despre procedurile legislative sau întortocheatele coridoare ale Palatului Parlamentului...

Mi-am câștigat mandatul de președinte al Consiliului Județean Cluj "la mustață, scorul fiind unul extrem de strâns. Și am "rămas fără mustață, ca urmare a unui pariu cu premierul Victor Ponta!

De aceea, vă cer permisiunea ca ultimele cuvinte ale declarației mele de astăzi să i le adresez domniei sale. Domnule prim- ministru, mi-am ținut prima promisiune făcută domniei voastre. Aștept cu nerăbdare ședința de guvern de la Cluj pentru a discuta pe îndelete despre Spitalul Regional de Urgență de care Clujul are mare nevoie!

  Valeriu Ștefan Zgonea - declarație politică cu tema: Intrarea în normalitate;

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

"Intrarea în normalitate"

Miza reprezentării României la Consiliul European este extrem de importantă. Consiliul European este forul în care se dezbat problemele politice fundamentale ale Uniunii Europene, de o relevanță aparte în aceste momente, în care Uniunea traversează o profundă criză economică.

Situația actuală din România, de coabitare politică, impune atât președintelui, cât și premierului, o abordare matură și echilibrată. Nimeni nu își dorește crearea de dispute care să afecteze interesele țării și imaginea noastră externă.

Premierul Victor Ponta a venit cu o propunere corectă: reprezentarea la Consiliul European în funcție de tematica acestuia. Din punct de vedere constituțional, nu există niciun impediment ca premierul să reprezinte România la o întrunire a șefilor de stat și guvern. Mai mult decât atât, Parlamentul României a adoptat o declarație politică potrivit căreia prim-ministrul, și nu președintele, trebuie să prezinte poziția României la lucrările Consiliului European din 28 iunie 2012. În aceste condiții, este greu de înțeles poziția președintelui care a cerut Curții Constituționale să se pronunțe cu privire la cel care este îndrituit să reprezinte România.

Având în vedere natura problemelor ce se dezbat de obicei la Consiliul European și faptul că aspectele ce vor fi decise în plan economic și social se vor regăsi în politica internă a statelor participante, este mult mai oportun pentru interesul statului român ca reprezentarea să fie făcută de către șeful Executivului.

Agenda Consiliului European din 28 iunie a.c. cuprinde subiecte care intră clar în responsabilitatea Guvernului. Primul subiect se referă la propunerile de creștere economică și creare de locuri de muncă, iar cel-al doilea privește bugetul Uniunii Europene pentru 2014 -2020. Consider că este în interesul României ca Guvernul, care va pune în practică aceste măsuri, să fie reprezentat la discuții.

În fața provocărilor majore care ne așteaptă în următorii ani la nivel european și național și care țin aproape în exclusivitate de prerogativele constituționale ale Guvernului României, participarea prim-ministrului este mai necesară ca oricând. În plus, definirea poziției naționale susținute în instituțiile UE revine în principal Guvernului României, conform legislației actuale.

Subliniez un lucru pe care l-am mai spus, și anume faptul că reconectarea Parlamentului României la problematica europeană, în special la problematica dezbătută în cadrul Consiliilor Europene, reprezintă un demers de intrare în normalitate după anii în care instituția prezidențială a deținut monopolul reprezentării la Consiliul European, ignorând sistematic Parlamentul României, organul reprezentativ suprem al poporului român.

Mă interesează ca înainte de plecarea la Bruxelles să fie informat și Parlamentul, dar și întreaga societate, cu privire la agenda cu care se merge acolo. De asemenea, ulterior trebuie să fim informați asupra dezbaterilor și să aflăm ce ținte a reușit să atingă autoritatea care ne reprezintă. Românii au dreptul să știe ce decizii se iau la nivel european, pentru că aceste decizii ne privesc în mod direct și ne influențează viața de zi cu zi.

Totodată, îmi doresc să crească potențialul de influență al României asupra deciziilor strategice la nivel european, îmi doresc mai multe inițiative, mai multă autoritate și o eficiență sporită a reprezentării intereselor noastre în plan european.

Din toate aceste motive, România trebuie să fie reprezentată la Consiliul European așa cum Parlamentul României a decis și s-a exprimat. Premierul, care merge la Bruxelles în urma unei expresii de voință politică a Parlamentului, nu uzurpă niciun fel de prerogativă a președintelui.

  Cristina Elena Dobre - declarație politică intitulată: Dreptatea celor de la USL;

Doamna Cristina Elena Dobre:

"Dreptatea celor de la USL"

Neagoe Basarab către fiul său Teodosie: "... și să nu împărțiți strugurii voștri în fățărnicie, ca să fie unora dulci, iar altora amari..."

Înaintașii noștri știau prea bine că justiția trebuie să rămână aceeași pentru toți, dar reprezentanții USL au altă părere. Proiectul de lege conform căruia hotărârile Parlamentului luate cu majoritate de voturi nu vor mai putea fi contestate la Curtea Constituțională a României dezvăluie duplicitatea celor de la PSD și PNL. Noua putere încearcă să se substituie justiției, pentru că acum justiția începe să-i încurce.

Le-a fost dulce dreptatea celor de la USL doar atâta vreme cât au jucat în opoziție, pentru că i-a protejat de orice fel de abuz al guvernanților de atunci. Când ceva din activitatea Parlamentului nu li s-a părut în regulă, au sesizat de fiecare dată Curtea Constituțională. Din cele 18 sesizări admise în ultimii patru ani, 12 au fost ale PSD și PNL.

Dar le e amară acum justiția celor de la USL, odată ajunși putere. De ce? Pentru că nu mai vor să dea nimănui socoteală? Pentru că justiția a început - în sfârșit - să fie liberă? Pentru că sunt convinși încă de pe acum că legile pe care le vor propune vor fi proaste?

Orbiți de obsesia de a-l suspenda pe președintele României, niciun abuz nu li se mai pare celor de la USL de neocolit, cu atât mai puțin cel de a se substitui justiției. E o idee care alterează însuși spiritul democrației. Regulile jocului nu se schimbă niciodată în timpul jocului. Nu știu ce învățături ați primit de la mentorii dumneavoastră, domnilor, dar după deciziile pe care le luați s-ar zice că nu au fost deloc cele potrivite.

Înaintașii noștri o știau foarte bine. Dreptatea trebuie să rămână aceeași pentru toți, dar poate că tocmai acest lucru a început să sperie foarte tare.

  Florin Iordache - declarație politică: - Vina de a fi pensionar;

Domnul Florin Iordache:

"Vina de a fi pensionar"

Guvernele din ultimii ani nu au făcut altceva decât să împovăreze și mai mult traiul și așa chinuit al miilor de bătrâni ce nu au altă vină decât aceea de a fi neputincioși. Mă gândesc aici la cei cu pensii mici, ce întreaga lor viață au muncit în fabrici ori pe câmpuri, sub soarele dogoritor, sperând la o zi când truda lor va fi răsplătită. În schimb, au fost uitați și, chiar mai mult, li s-a luat și din puținul ce-l primeau. Și ca umilința să atingă cele mai înalte culmi, au fost trimiși la cozi interminabile pentru o plasă cu alimente și, chiar mai mult, puși să plătească pentru dreptul la sănătate.

Și totuși tot ei sunt exemple, paradoxal, atunci când vine vorba de taxele către stat, și nu de puține ori îi observăm pe la diferite ghișee cum așteaptă calmi, ținând în mâini facturile ordonate cu grijă, după calcule îndelungi, și probabil după multe renunțări la lucruri esențiale lor, tocmai pentru a fi corecți cu un stat ce nu o dată le-a întors spatele...

Acesta este portretul pensionarului român, gârbovit, cu ochii obosiți după atâtea lupte cu ziua de mâine, dar totuși demn, iar verticalitatea lui este o lecție pentru noi toți, o lecție de viață. Lor le datorăm tot ce avem astăzi, iar drepturile lor sunt sfinte și trebuie să luptăm ca toate nedreptățile să fie îndreptate.

  Florin Iordache - declarație politică: - La mulți ani, domnule Adrian Năstase!;

Domnul Florin Iordache:

"La mulți ani, domnule Adrian Năstase!"

Printr-o crudă și profund nedreaptă împrejurare, Adrian Năstase împlinește 62 de ani pe un pat de spital. Acolo unde a ajuns în urma unui gest extrem, la capătul a 8 ani de barbară hăituire, care au culminat prin condamnarea sa la 2 ani de închisoare cu executare. Cuvintele mele sunt sărace și neputincioase. Și, fără a dori să comentez sentința judecătorilor ÎCCJ, simt că este de datoria mea morală să spun răspicat un adevăr dureros: nu acesta este mesajul pe care trebuia să îl primească cel care a condus guvernul recunoscut ca fiind cel mai performant din istoria postrevoluționară a României, premierul pe parcursul mandatului căruia România a devenit stat membru al NATO și a finalizat negocierile cu Uniunea Europeană, premierul pe parcursul mandatului căruia țara noastră a înregistrat o susținută creștere economică și un stadiu ridicat de securitate socială.

Repet: nu am de gând să comentez decizia judecătorilor ÎCCJ, în schimb, resping categoric și condamn fără ezitare ura bestială și frenezia intolerantă cu care anumite voci publice, arondate unor anumite segmente ale puterii, au comentat ultraelogios această sentință. Resping și condamn ura viscerală cu care acești cavaleri ai apocalipsei s-au repezit să îl sfâșie pe un om, un cărturar și un politician la a cărui statură spirituală nu pot și nu au cum să se ridice vreodată.

Îi urez domnului Adrian Năstase grabnică însănătoșire, putere înzecită și îl asigur că lecția de bărbăție și de demnitate pe care ne-a dat-o în aceste zile de grea încercare, prin care trece împreună cu familia sa, ne-a relevat mai bine altitudinea umană a personalității sale proeminente. Personalitate de care PSD și Uniunea Social Liberală, România și românii, vor avea vitală nevoie în marea bătălie cu impostura agresivă, cu minciuna sfruntată, cu jaful în bandă, cu învrăjbirea și cu tot ceea ce ține de un regim politic antinațional și antiuman căruia trebuie să îi punem cât mai curând capăt.

La mulți ani, domnule Adrian Năstase!

  Florin Iordache - declarație politică: - Reforma educației, o provocare.

Domnul Florin Iordache:

"Reforma educației, o provocare"

Suntem martorii unei reforme neîncetate a învățământului românesc, mai exact a unui șir de reforme ce în ultimii 20 de ani nu au ridicat standardele educaționale cum ar fi fost normal să se întâmple, ci, dimpotrivă, au redus eficiența școlii, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Lovitura cea mai cruntă dată educației a fost ceea ce s-a numit "reforma Funeriu", având ca principale obiective închiderile masive de unități școlare, dar și promovarea unor programe lipsite de orice studii prealabile, iar consecințele nu au întârziat să apară.

Principalele carențe ale acestui sistem sunt vizibile doar când privim la orizontul celor aflați în cauză, tinerii. Mulți dintre ei asistă cu neputință la lungile dezbateri ce de regulă nu își găsesc finalitatea într-un proiect constructiv, ci, dimpotrivă, sfârșesc la stadiul de vorbe. Și totuși viața lor nu se oprește în așteptarea unor proiecte cu adevărat viabile, iar rezultatele anului precedent la bacalaureat sunt poate dovada cea mai concludentă. Tocmai de aceea trebuie gândită o reformă bazată pe continuitate astfel ca elevul să poată să-și construiască un drum bazat pe alegeri făcute la timp.

Acum, în preajma examenelor de bacalaureat, mă gândesc la cei ce le susțin, fiind totodată un pas important pentru viitorul lor socioprofesional, față de care noi suntem direct răspunzători, pentru suportul acestora, ei fiind cei ce vor susține la rândul lor România de mâine. Le suntem datori cu o transformare cu adevărat pozitivă a sistemului educațional românesc, care, pe lângă revitalizarea învățământului, trebuie să aibă ca principal scop reușita în societate atât ca oameni, cât și ca profesioniști.

"Școala are rostul să te ridice undeva de unde să-ți fie rușine să mai cobori." - Paul Louis Lampert.

     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 20 octombrie 2020, 8:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro