Tudor Ciuhodaru
Tudor Ciuhodaru
Ședința Camerei Deputaților din 11 septembrie 2012
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.81/20-09-2012

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
09-12-2019
27-11-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 11-09-2012 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 11 septembrie 2012

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.61 Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - "Decalogul consumatorului de ciuperci";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Decalogul consumatorului de ciuperci"

În fiecare an auzim despre riscurile intoxicației cu ciuperci, dar neglijăm sau omitem sfaturile medicale. Dincolo de clasicul "mie nu mi se poate întâmpla", rămân de necontestat beneficiile acestei "cărni vegetale" al cărui conținut proteic atinge 30%, iar conținutul crescut de calciu, magneziu, fier, magneziu, mangan, siliciu, cupru, zinc este recomandat în combaterea asteniei și în perioadele de post. Cum numărul intoxicațiilor cu ciuperci e în creștere, recomandăm un decalog al consumului de ciuperci fără riscuri.

Decalogul consumului de ciuperci fără riscuri:

A. Consumați doar ciuperci:

1. cu aviz fitosanitar din magazine autorizate;

2. tinere (aruncați toate ciupercile bătrâne, degradate și viermănoase în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspete;

3. curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în apă și ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor;

4. păstrate în frigider

5. întotdeauna preparate.

Nu uitați:

1.nu cumpărați ciuperci fără aviz fitosanitar culese de "cunoscători". Eventuale economii nu merită riscul decontării în vieți omenești;

2.nu consumați ciuperci culese din zone în care au fost utilizate pesticide și erbicide, pentru că sunt toxice;

3.nu culegeți ciuperci pe ploaie (se strică mult mai repede);

4.nu conservați ciupercile timp îndelungat;

5.nu păstrați ciupercile marinate și sărate în vase de zinc, marinate și sărate în borcane închise cu capace de fier (este recomandat ca în dreptul capacelor să se pună mai multe rânduri de hârtie).

Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de:

1. specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile,dar și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive);

2. modul de conservare și preparare;

3.cantitatea ingerată;

4. vârsta pacientului (copiii sunt mai sensibili), patologie asociată.

"Cunoscătorii" trebuie să știe că nu au nicio șansă să "identifice" ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau lingurițe de argint sau a usturoiului și a cepoiului, pentru că modificările de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate avea aceeași reacție la orice ciupercă.

Simptomele sunt nespecifice și devin sugestive doar în contextul relevării în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau evidențierii la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, dereglări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.

Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală (copiii și cei cu patologie asociată hepatorenală au o susceptibilitate crescută și dezvoltă rapid o simptomatologie zgomotoasă, iar formele clinice sunt grave, cu instalarea frecventă a comei hepatice, de multe ori cu sfârșit letal), iar simptomele sunt nespecifice.

Conduita in intoxicația cu ciuperci:

1. după apariția de simptome descrise mai sus sunați la 112 și chemați ambulanța, întrucât este nevoie de internare urgentă într-un serviciu specializat în toxicologie;

2. intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci, chiar dacă nu au simptome de intoxicație;

3. până la sosirea ambulanței se începe evacuarea stomacului prin provocarea de vărsături prin gâdilarea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră de 4-6 ori câte 500 ml apă pe care o va vomita până când conținutul evacuat devine limpede, pentru a nu mai permite absorbția toxinelor.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 10 decembrie 2019, 21:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro