Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 11-09-2012

Ședința Camerei Deputaților din 11 septembrie 2012

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.62 Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - "Dublarea tulburelului";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Dublarea tulburelui"

De la începutul sezonului tulburelului s-a dublat numărul celor care au avut nevoie de asistență de urgență în urma excesului de alcool.

Cel puțin zece pacienți ajung zilnic la urgențe aduși de ambulanță din stradă sau de la domiciliu pentru îngrijiri medicale legate de consumul de alcool.

Statistic aproape jumătate dintre solicitările serviciilor de urgențe medicale și chirurgicale sunt legate de consumul de alcool, fără diferențe semnificative între specialități, iar o cincime, 20%, dintre persoanele care se adresează unui medic de familie au aceeași problemă.

România ocupă locul al doilea în ceea ce privește binge drinking-ul, ce reprezintă o formă episodică de consum excesiv de alcool asociată cu hetero și autoagresivitate, violență, vandalism, accidente și alte forme de încălcare a legii precum și deteriorarea relațiilor sociale.

Peste 80% dintre cei 50.000 de pacienți cu probleme legate de consumul excesiv de alcool sunt neasigurați, iar cheltuielile legate de terapia acestora depășesc 25 de milioane de euro, ceea ce reprezintă un sfert din suma preconizată a fi încasată prin coplată.

Creșterea numărului de cazuri de acest tip m-a determinat să inițiez un proiect legislativ ce prevede că toate cazurile de etilism acut, după încheierea tratamentului, vor deconta cheltuielile legate de serviciile medicale sau vor efectua muncă în folosul comunității. Excesul etanolic reprezintă un act voluntar nelegat de accident, fatalitate sau altă cauză inevitabilă. "Discriminarea" acestor cazuri este doar pozitivă, pentru că, în timp ce pacienții bolnavi de cancer nu au medicamente, iar vârstnicii sunt supuși coplății, autoritățile preferă să deconteze aceste cheltuieli din fondul și așa redus al asigurărilor de sănătate.

Acest proiect legislativ constituie atât o modalitate de prevenție a creșterii consumului de alcool, dar și o modalitate de a compensa efortul societății în terapia acestor prieteni ai lui Bachus.