Gheorghe-Eugen Nicolăescu
Gheorghe-Eugen Nicolăescu
Ședința Camerei Deputaților din 2 octombrie 2012
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.90/12-10-2012

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
12-11-2019
04-11-2019 (comună)
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Interogare > Rezultate > 02-10-2012 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 2 octombrie 2012

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Gheorghe-Eugen Nicolăescu

  Declarații politice și intervenții ale deputaților: Gheorghe-Eugen Nicolăescu - declarație politică: Alianța ipocriților;

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

"Alianța ipocriților"

Alianța pentru România Dreaptă s-a lansat oficial. Fără micuțul Boc, preocupat de cununii și recolta Clujului, fără Elena Udrea și fără Roberta Anastase.

Desfășurată la fel ca ședințele de psihoterapie în grup, în care participanților li se repetă obsesiv cât de frumoși, buni și competenți sunt, pentru a-i face pe ei înșiși să creadă acest lucru, lansarea ARD ne-a oferit ocazia să auzim cuvinte înălțătoare și îndemnuri mobilizatoare.

"Azi, aici și acum începe înnoirea clasei politice în România. Schimbarea României în mai bine nu va veni dacă așteptăm după alții sau dacă așteptăm alte alegeri. Nu, acum o facem împreună. Avem un program de guvernare serios, documentat. În plus ne-am propus criterii de selectare a candidaților. (...) Deci, noi începem cu noi această schimbare. ARD are criterii de integritate, are comisie de integritate. Noi aducem schimbarea și fiecare dintre dumneavoastră trebuie să fie cel care schimbă". Ipocrită mobilizare făcută de mama Codului etic!

Ne-au convins că rezerva de aroganță și tupeu a PDL-iștilor și ungurenilor este inepuizabilă și a fost transferată cu succes în bagajele Alianței. Cum altfel ar putea vorbi acești politicieni închipuiți despre integritate, seriozitate și schimbare dacă, până mai ieri, reprezentau simbolul corupției, al indiferenței și incompetenței?

Am aflat de la cei care s-au perindat prin fața microfonului că ei cresc în sondaje văzând cu ochii, că vor câștiga alegerile, că sunt cei mai curați și cei mai capabili și că ne vor da un președinte și un prim-ministru cum nu a mai văzut țara asta. Aceleași gogoși cu care ne-au obișnuit în fiecare campanie electorală. Pentru că, deși alianța este nouă, lupii sunt aceiași, cu aceleași năravuri.

Ca o încununare a ipocriziei acelei adunări, discursul filfizonului pomădat și parfumat Mihai-Răzvan Ungureanu a fost poate cel mai penibil dintre toate.

"Știm foarte bine că alianța este capabilă de o guvernare bună, este capabilă să dea miniștri și prim-miniștri buni, să dea un președinte pentru România. Nu trăim vremuri ușoare, iar în vremuri grele apar oameni de nădejde. Când soarele strălucește și când curg râuri de lapte și miere, apar foarte mulți. Eu sunt convins că nimeni din această sală nu face parte din această categorie. Suntem o echipă strânsă, unită și că un partid ca al nostru nu-și trage seva din afaceri cu statul sau baroni locali necinstiți, ci din contribuția noastră. Noi suntem curați, suntem un model pentru viitor".

Să îi reamintim domnului MRU ce declara în perioada în care era utc-ist la Iași? Același stil și atunci, ca și acum.

"Hotărârile de însemnătate istorică adoptate de Congresul al XIII-lea al Partidului Comunist Român, înflăcăratele îndemnuri adresate tinerei generații de către tovarășul Nicolae Ceaușescu în deschiderea lucrărilor Forumului nostru, pun și în fața noastră, a elevilor utc-iști, sarcini deosebite. Suntem conștienți că pentru a realiza o economie modernă, intensivă sunt necesare cadre a căror pregătire să se reflecte în capacitatea de a răspunde noilor exigențe ale muncii, ale activității sociale în general, care trebuie să dovedească înaltă competență profesională, gândire creatoare, deschisă spre nou, spirit de inițiativă, responsabilitate, ordine și disciplină".

Acesta este Mihai-Răzvan Ungureanu, același care strigă în gura mare că România este o țară deformată, strâmbată și că el este cel care a adunat în jurul lui pe cei care o vor îndrepta. Același care a cheltuit aberant 10 miliarde lei pentru ifosele personale în timp ce propovăduia austeritatea pentru muritorii de rând. Același care a guvernat portocaliu România lui Traian Băsescu și care, alături de numeroasele guverne Boc, a lăsat goală vistieria țării.

Dacă poate să facă atât de bine României, de ce nu a făcut nimic atunci când a avut ocazia? Răspunsul cred că ni l-a oferit chiar el însuși, într-un mesaj pe care l-a adresat ungurenilor lui.

"Tinerilor le spun să nu existe membru care să nu aibă pagină de Facebook. Dar nici membri ai organizației de seniori și, în general, niciun membru al nostru nu ar trebui să fie lipsit de un asemenea instrument de comunicare. Și eu m-am învățat pe Facebook în ultimele două luni, deci poate oricine".

Între toate declarațiile ipocrite date de acest fanfaron, a scăpat o scânteie de sinceritate. Dacă cel mai slab dintre toți poate, atunci poate oricine...

Tristă caracterizare pentru un personaj care își dorește să conducă o țară. Cu orice preț!

      ................................................
Prezentarea și dezbaterea moțiunii simple Brambureala din educație duce la plagiat și eșec școlar!, inițiată de Grupul parlamentar al PDL.  

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Doamnă ministru,

Stimați colegi,

În economie folosim, de regulă, cei trei "e": eficiență, eficacitate, economicitate.

La această moțiune voi folosi cei trei "i": incoerență, incorectitudine și o moțiune insipidă.

Așa cum este textul moțiunii, așa cum se prefigurează unele discursuri ale colegilor noștri de la PDL, este clar că avem de-a face cu un demers neserios. Este de fapt, și dacă este să fim corecți, trebuie s-o spunem, o moțiune împotriva aplicării legii pe care PDL-ul și-a asumat răspunderea. Despre asta discutați, stimați colegi, dacă vreți să fiți corecți, să fiți coerenți, nu incoerenți, așa cum am constatat că este moțiunea.

Aș mai spune, de asemenea, că această moțiune ar fi trebuit să o adresați fostului dumneavoastră guvern, în care domnul Funeriu deținea portofoliul Educației, pentru că faceți referire la modul în care dumnealui a conceput greșit această lege și, mai ales, nu a reușit să o pună în practică, și a lăsat pe umerii guvernării Ponta să facă acest lucru.

Aș mai spune că este un demers caraghios, pentru că dumneavoastră știți ce nerealizări aveți, sunteți conștienți de ele, nu le recunoașteți și vreți să le puneți în cârca guvernării Ponta, așa cum, de fapt, ați făcut întotdeauna cei de la PDL. Niciodată nu v-ați asumat nicio responsabilitate. Totdeauna alții au fost vinovați, deși dumneavoastră ați fost cei care ați greșit și ați produs dezastre în această țară.

Demersul este, de asemenea, ipocrit. Constatați că aveți politici dezastruoase, constatați că aveți politici care produc rău în această țară, dar vă spălați pe mâini ca și cum dumneavoastră nu ați trecut niciodată prin această guvernare. Este păcat că, încă, nu ați învățat să vă asumați responsabilitatea. Dar poate o să vină vremea aceea atunci când populația, la urne, o să vă trezească nevotându-vă.

Moțiunea dumneavoastră este mincinoasă. Și dau câteva exemple ca să argumentez de ce spun că este mincinoasă: ar fi trebuit să spuneți, în primul rând, cum Legea Funeriu - legea guvernelor Boc - a bulversat întregul sistem de învățământ. O ascultam pe colega mea, mai înainte, vorbind despre bulversarea sistemului de parcă ea habar nu are, acum a venit în România. Până acum a trăit în altă țară. păcat!

Aș mai spune, de asemenea, că ar fi trebuit dumneavoastră să recunoașteți cum ați blocat accesul tinerilor în universități prin această proastă lege. Ați introdus, cu sprijinul marelui om de învățământ care nu a lucrat o zi în România - domnul Funeriu -, ca atare, n-are habar de ce se întâmplă în această țară, ați introdus criterii care blochează accesul tinerilor la grade didactice. Ați blocat, rețineți, tot ceea ce se numește autonomie universitară, tot ceea ce înseamnă drept patrimonial în învățământul particular. Nu vă asumați nicio răspundere și faceți moțiuni, din acesta, ipocrite?

Dacă PDL-ul ar fi un partid cu măcar mici urme de integritate, ar trebui să recunoască astăzi, în această sală a Parlamentului, că a făcut o lege proastă, că e conștient că legea aceasta este proastă și ne propune s-o modificăm, să facem una mai bună. Suntem deschiși unui asemenea demers.

Cred că orice om de bună-credință dorește să avem un învățământ bun pentru generațiile de copii din această țară. Dar PDL-ul, din păcate, este un partid delator, așa cum am văzut că face la Bruxelles, cu marele om integru care este doamna Macovei, și, ca atare, nu-și va asuma nicio responsabilitate.

Mai grav este și altceva, că nu cunoașteți Constituția, nu cunoașteți regulamentul, și știți că printr-o moțiune simplă nu puteți cere demisia unui membru al Cabinetului. Și, cu toate acestea, la finalul moțiunii faceți acest lucru. Când sunteți serioși, când spuneți că respectați Constituția, sau acum, când aveți o moțiune scrisă, dar nu respectați Constituția? Dumnezeu să vă mai înțeleagă!

Un singur lucru vreau să mai spun, pentru că eu cred că lucrurile sunt clare, clare, clare! Dacă veți pierde alegerile - și cred că le veți pierde - sunteți unicii vinovați pentru acest lucru, pentru că niciodată nu știți să recunoașteți când greșiți.

La această moțiune, pe care nu trebuia s-o faceți, dar dacă ați făcut-o trebuia să veniți și să spuneți adevărul, dar adevărul, din păcate, nu vă caracterizează.

De aceea, moțiunea acesta e normal să fie respinsă.

Vă mulțumesc.

      ................................................
Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.19/2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale (PL-x 295/2012). (rămas pentru votul final)  

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Avem un raport comun înlocuitor, astfel încât prezentul proiect de lege, după cum știți, are ca obiect de reglementare aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerii veniturilor de natură salarială din sectorul bugetar - Legea nr.118/2010, iar această recuperare se va realiza în două etape. Cu 8% începând cu data de 1 iunie 2012 și cu 7,4% începând cu data de 1 decembrie 2012 pentru cele reduse cu 25%, și, cu 2,3% din luna iunie, pentru cele reduse cu 15%.

Acest proiect de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Proiectul a fost adoptat de Senat și, de asemenea, în cadrul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci și Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților. Propunem adoptarea actului normativ, cu amendamentele din anexă.

Aș vrea să fac precizarea că este un angajament al Guvernului Ponta care se realizează prin ordonanța de urgență a Guvernului și astăzi prin votul Parlamentului.

Vă mulțumesc.

      ................................................
   

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Cinci minute pentru dezbateri generale, un minut pe amendament.

Și dacă tot sunt la microfon și au vorbit deja două grupuri parlamentare, dați-mi voie să vorbesc și în numele grupului PNL pentru partea de dezbateri generale sau vreți să votăm înainte timpii? Cum doriți.

 
      ................................................
   

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Nu știu de ce este atât de multă agitație și unii doresc să se afirme atât de tare după ce au tăiat salariile oamenilor.

Chiar nu înțeleg ce vor acum. Mai ales că raportul preliminar se referă, de fapt, la un singur amendament. Și acest amendament este tot corecție pentru ce dumnealor n-au făcut. Adică premiile sportivilor din 2008 până în ziua de astăzi n-au fost date. Noi nu facem prin acest amendament decât să creăm posibilitatea legală să se acorde aceste premii. Aceasta este problema pe care o avem de discutat astăzi.

Că vrea un domn sau altul să schimbe termenii, să modifice ordonanța, a trecut faza aceea când am discutat prima dată proiectul de lege. Acum alta este speța pe care o discutăm.

Poate că nu citesc unii din colegi, poate că nu știu ce caută în această sală, dar haideți să intrăm exact pe textul pe care-l avem în față și să nu pierdem vremea.

Vă mulțumesc.

 
      ................................................
Supunerea la votul final: Proiectul de Hotărâre privind alegerea unui chestor al Camerei Deputaților (PH CD 33/2012). (adoptat)

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Din partea Grupului PNL, domnul deputat Dumitrică George.

       

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 13 noiembrie 2019, 6:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro