Plen
Ședința Camerei Deputaților din 16 octombrie 2012
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.100/24-10-2012

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
24-02-2021
17-02-2021 (comună)
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 16-10-2012 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 16 octombrie 2012

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,33.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și în a doua parte de domnul deputat Viorel Hrebenciuc, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnii deputați Niculae Mircovici și Cristian Buican, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor și domnilor deputați,

Bună dimineața.

Declar deschisă ședința consacrată declarațiilor politice depuse de către membrii Camerei Deputaților, astăzi, 16 octombrie 2012.

Bună dimineața.

 
Márton Árpád-Francisc - intervenție referitoare la distrugerile cauzate de animalele sălbatice;

Îl invit la microfon pe domnul deputat Márton Árpád, din partea Grupului parlamentar al UDMR-lui, și-l rog pe domnul Vasile Mocanu din partea Grupului parlamentar PSD să se pregătească pentru a da citire declarației politice.

Domnule coleg, aveți cuvântul.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Mulțumesc.

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

De la acest microfon, chiar cu ocazia dezbaterii unor proiecte de lege, am ridicat de mai multe ori problemele distrugerilor cauzate de animalele sălbatice. De multe ori am vorbit despre populația prea numeroasă de urși din județele Prahova, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș, din Călimani până-n Bucegi, inclusiv, populației, care pentru a-și procura hrana necesară intră în localități, producând pagube însemnate, în primul rând ucigând animale domestice, dar nu o dată distrugând bunuri, rănind cetățeni sau chiar răpind vieți omenești. De fiecare dată am primit răspunsul că există cadrul legal pentru despăgubirea agricultorilor, și mi s-a arătat că nu o dată tocmai omul rănit a fost vinovat, el a cauzat incidentul.

Cu ocazia ultimelor evenimente tragice, doamna ministru a declarat că, pe de o parte, va mări numărul de urși care pot fi vânați, pe de altă parte, va rezolva mutarea surplusului de populație. Umblând prin satele colegiului meu, din județul Covasna, ascultând plângerile oamenilor care nu și-au primit despăgubirile chiar de ani de zile, care se tem din cauza unui posibil nou atac de prădători (urși sau lupi), a trebuit să constat că din păcate și de această dată promisiunile de la București au rămas doar promisiuni, și una din problemele majore ale locuitorilor zonelor montane din cele cinci județe a rămas în continuare nerezolvată.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Vasile Mocanu - declarație politică intitulată USL trebuie să fie cu totul altceva decât PDL;

Îl invit pe domnul deputat Vasile Mocanu, din partea Grupului parlamentar al PSD, să-și prezinte declarația politică.

Aveți cuvântul, domnule coleg.

 

Domnul Vasile Mocanu:

Vă mulțumesc mult, domnule președinte de ședință.

Declarația politică de astăzi am intitulat-o: "USL trebuie să fie cu totul altceva decât PDL."

Premierul Victor Ponta a fost întâmpinat la Iași, pe data de 14 octombrie, ca un oaspete de seamă și de mare încredere. încurajările ieșenilor în perspectiva înfruntării electorale de pe 9 decembrie au reprezentat cea mai bună dovadă că Iașiul este de partea USL.

Ieșenii au credința că guvernarea USL va fi cu totul altceva decât guvernarea PDL, o guvernare care va urmări binele, și nu răul românilor. De aceea, din nou, cu ocazia acestei vizite a premierului, au fost ridicate două dintre cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă ieșenii.

Prima a fost cea a sutelor de salariați disponiblizați de la CET. Din păcate, pentru că atunci când instituția a intrat în insolvență nu s-au făcut demersurile legale pentru a se plăti salariile compensatorii, acestea - în valoare de circa 14 milioane de lei - nu pot fi încă plătite. Din fericire, reprezentanții Primăriei Iași au anunțat încă de luna trecută că au dat drumul documentației necesare, care va sta la baza hotărârii de guvern pentru plata salariilor compensatorii. Așadar, problema CET va fi în sfârșit rezolvată. Filozofia socială a PDL, care arunca oamenii în stradă, fără niciun fel de scrupule, nu este acceptată de către USL.

A doua problemă a fost, din nou, cea a aeroportului Iași. După ce, ani de zile, fosta conducere portocalie a consiliului județean a blocat proiectul aeroportului, antrenând instituția în lungi și penibile scandaluri, a venit vremea unei rezolvări înțelepte. Moldova este singura regiune a țării care nu beneficiază de un aeroport modern, aspect care izolează și mai mult Iașiul. Prin urmare, premierul Ponta a anunțat că, în cel mai scurt timp, Guvernul va identifica modalitatea unei finanțări etapizate, în sumă totală de 50 de milioane de euro, a proiectului aeroportului internațional.

Ieșenii au credința că iresponsabilitatea fostei guvernări, care a risipit sume imense doar în folosul clientelei politice, este deja o poveste de domeniul trecutului.

Ieșenii și-au pus speranța în noi. Trebuie să le dovedim ieșenilor că suntem cu totul altceva decât PDL.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Ioan Oltean - declarație politică cu titlul: Formarea și educarea tinerei generații, aspect neglijat de actuala guvernare;

Domnul Gheorghe Ciocan? Nu este.

Dați-mi voie să prezint eu propria mea declarație politică, până când mai apar alți colegi.

Vă mulțumesc.

(Coboară la tribună.)

Doamnelor și domnilor colegi,

Declarația politică pe care astăzi îmi permit s-o prezint în fața unei săli supraaglomerate se intitulează: "Formarea și educarea tinerei generații, aspect neglijat de actuala guvernare".

În condițiile societății contemporane, formarea profesională a tinerei generații este o problemă de mare actualitate. S-a vorbit mult în ultimele luni despre acest subiect, s-au dezvoltat adevărate polemici, s-au stârnit furtuni care i-au implicat artificial pe elevi, părinți, profesori, deopotrivă. Dar, din nefericire, ceva concret nu a făcut nimeni.

S-a pierdut mult timp pe la televiziuni dezbătându-se acest subiect, timp în care nu s-a mai gândit nimeni că în condițiile în care rapida revoluționare a științei și tehnicii solicită din ce în ce mai mult participanților la producție un orizont tehnic tot mai larg, pregătirea profesională a tinerilor este cu adevărat indispensabilă și chiar nu poate fi neglijată.

S-a cheltuit multă energie în tot felul de discuții sterile din care oamenii nu au înțeles decât că elevii vor fi din nou tratați drept niște cobai, că se va opera din nou "modificarea schimbării".

Știm acest lucru cu toții, îl trăim în familiile noastre, vedem la familiile prietenilor noștri cum copiii, deși termină cu lauri pe frunte licee și colegii de prestigiu, sunt totuși departe de a-și putea câștiga singuri existența, sunt de fapt incapabili să întreprindă o activitate practică.

Stimați colegi, acum este momentul să lămurim câteva lucruri. Scopul educației profesionale vizează formarea orizontului cultural-profesional, formarea unor priceperi, deprinderi, capacități, competențe, necesare unei activități productive.

Interdependența dintre cultura intelectuală și cultura profesională asigură ceea ce lipsește tinerilor care ies azi de pe băncile școlilor, și anume pregătirea de specialitate în profil larg. Numai astfel, absolvenții vor avea posibilitatea de a se adapta la schimbările și mutațiile care au permanent loc în știință și tehnică, atât la nivelul profesiunilor, cât și al procesului de producție.

Pentru a se realiza această unitate dintre cultura intelectuală și cultura profesională este necesar ca în cadrul procesului de învățământ să se imprime o finalitate tehnologică a cunoștințelor științifice predate și asimilate la diferite discipline. Aceasta este ceea ce lipsește, de fapt: concretizarea, finalitatea didactică.

Aceasta nu impune neapărat schimbări drastice în cadrul sistemului de învățământ, modificări făcute sub presiune și care să producă alte și alte ecouri negative propagate la nesfârșit. Soluția corectă este simplă, și anume încurajarea și dezvoltarea învățământului profesional, pentru a se mai recupera ceea ce se mai poate dintr-o generație de elevi până acum cam nepregătiți pentru susținerea unui bacalaureat de nivel înalt. De aici și rata mare a eșecului înregistrat.

Deocamdată, pentru a se atenua consecințele nefaste ale acestei politici educaționale iresponsabile care se aplică în prezent, este suficient doar ca în activitatea de predare-învățare să se evidențieze și să se demonstreze, de fiecare dată, valențele aplicative ale noțiunilor, principiilor, legilor și teoriilor științifice fundamentale, multiplele acțiuni și interacțiuni dintre acestea și procesul de producție.

Obținerea unei diplome nu ar trebui să fie, stimați colegi, un scop în sine. Diploma ar trebui să reprezinte cu adevărat certificarea unei competențe, a unei calificări. Ea ar trebui sa aibă o valoare reală, să reflecte niște abilități practice, dobândite în urma studiilor absolvite.

Dar, așa cum se întâmplă într-o economie de piață atunci când oferta depășește cu mult cererea, diplomele și certificatele emise și distribuite pe bandă rulantă nu mai au niciun fel de valoare reală.

Stimați colegi,

Este foarte simplu ca predarea disciplinelor științifice în școli să vizeze educația practică, tehnologică, a elevilor. Este simplu ca aceștia să înțeleagă și să-și însușească temeinic toate cunoștințele științifice, iar profesorii să sesizeze interacțiunile dintre acestea în procesul de producție.

După aceasta, nu mai este decât un pas până la aplicarea lor într-o activitate practică. Și dacă ne gândim că asemenea obiective se pot realiza nu numai în interiorul unei discipline, ci în toate domeniile de cunoaștere și activitate, într-o viziune inter și transdisciplinară, atunci ne întrebăm, fără însă a mai spera că vom mai primi și un răspuns: care este, oare, motivul pentru care actualii guvernanți nu trec la fapte?

Vă mulțumesc. (Își reia locul la prezidiu.)

Stimați colegi,

Nemaexistând parlamentari deputați dornici să-și citească declarația politică de la tribuna Camerei, dați-mi voie să-i amintesc pe cei care au preferat s-o depună în scris la Secretariatul Camerei Deputaților.

Din partea Grupului parlamentar al PDL, domnii deputați: Stelică Iacob Strugaru, Ioan Balan și Marius Rogin.

Din partea Grupului parlamentar al PSD: doamna deputat Sonia Drăghici, domnii deputați Dorel Covaci și Gheorghe Ciocan.

Din partea Grupului parlamentar al PNL: Teodor Atanasiu, Marin Almăjanu, Gheorghe Dragomir, Mihai Donțu, Andrei Gerea, Mihai Lupu și Eugen Nicolăescu.

Da, a mai depus-o în scris și doamna deputat Maria Stavrositu, din partea Grupului parlamentar al PDL.

Cu acestea, stimați colegi, dați-mi voie să declar închisă ședința de astăzi consacrată declarațiilor politice la nivelul Camerei Deputaților. Ne revedem la ora 10,00 în plenul reunit al celor două Camere.

Până atunci, să auzim numai de bine. Doamne-ajută tuturor!

   

(Următoarele intervenții și declarații politice au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Gheorghe-Eugen Nicolăescu - declarație politică intitulată Penibilul Boc revine;

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

"Penibilul Boc revine"

Emil Boc și-a propus să își depășească propriile limite de penibilitate pe care le-a stabilit în perioada în care a fost întâiul premier-marionetă al guvernului Băsescu.

Cu toate că la prima vedere acest lucru ar părea imposibil, micuțul Boc a reușit.

Simbolul slugărniciei și al incompetenței guvernamentale, al incapabilului înscăunat șef peste o gașcă de alți incapabili, Emil Boc s-a trezit făcând declarații despre guvernul actual: "Amatorism, penibilitate și incompetență, acestea sunt cuvintele care reprezintă actualul guvern, și incapacitatea de a gestiona un guvern in interes public."

Ascultându-l, îți vine să crezi că se uită în oglindă și își face autocritica.

Exact acestea au fost calitățile acestui personaj caraghios și ale echipei sale: amatorism, penibilitate și incapacitate, cărora li s-au adăugat tupeul forțat la maxim și celebra (deja) aroganță portocalie.

Atât de scurtă să îi fie memoria umilului șef încât să nu își mai amintească prăpădul pe care l-a lăsat în momentul în care a fost debarcat de la șefia guvernului? Sau își imaginează că românii suferă de amnezie?

Îi propun un exercițiu de memorie acestui personaj care se trezește vorbind: să ne amintim de "competența" și "profesionalismul" cu care a "tratat" Institutul de Chirurgie Cardiovasculară și Transplant din Târgu Mureș.

Dintr-un condei, cu cinism și maximă incompetență, a reușit marea performanță de a desființa singurul institut din România unde erau făcute operații pe cord la nou-născuți și sugari. A uitat, oare, că amatorismul guvernului său a cauzat decesul multor pacienți care se aflau pe lista de așteptare?

Despre ce incompetență își permite să vorbească acest nepriceput ?

Despre măiestria prin care Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" din București trebuia să supraviețuiască în decembrie 2011 cu 87 de lei? Sau despre închiderea unor spitale și pacienții morți în fața porților ferecate ale acestora?

"Dezastru" - acesta este cuvântul potrivit pentru situația în care echipa Boc a adus sistemul sanitar!

Pentru aceasta, dar și pentru multe altele, penibilul Emil ar trebui să se ascundă. Guvernarea sa a fost o rușine care a sărăcit, a îmbolnăvit și a învrăjbit.

Dacă ar mai avea un pic de bun-simț și de decență, Boc s-ar limita la orașul pe care îl administrează, și-ar demonstra acolo măiestria de cântăreț, dansator, tăietor de lemne și vatman, și nu ar mai invada spațiul public cu apariția sa caraghioasă.

Declarațiile actuale ale fostului premier au exact efect invers celui scontat. Pentru binele PDL - ARD, penibilul Boc nu ar trebui să revină, ci să rămână în anonimat!

  Marin Almăjanu - USL a reparat și nedreptatea făcută de guvernele PDL mamelor: indemnizația pentru creșterea copilului revine din noiembrie la 85%;

Domnul Marin Almăjanu:

"USL a reparat și nedreptatea făcută de guvernele PDL mamelor: indemnizația pentru creșterea copilului revine din noiembrie la 85%."

USL a promis că va avea drept prioritate, imediat după intrarea sa la guvernare, să elimine toate măsurile antisociale îndreptate împotriva românilor, care au fost luate de dezastruoasele guverne ale PDL, și cred că demonstrează în fiecare săptămână că se ține de cuvânt.

Cele mai importante măsuri promise de noi sunt cele care se referă la sprijinirea familiei și asigurarea unui nivel de trai decent pentru fiecare categorie socială. În acest sens, la propunerea ministrului liberal al muncii, doamna Mariana Câmpeanu, a fost aprobată recent majorarea indemnizației pentru creșterea copilului la 85% din media veniturilor nete ale persoanei. Astfel, indemnizațiile mărite vor începe să fie acordate în luna noiembrie pentru drepturile lunii octombrie 2012, având în vedere că plata se efectuează în luna curentă pentru luna anterioară.

De asemenea, am stabilit ca procentul de 85% să se aplice și pentru persoanele care vor naște sau vor adopta/lua în plasament sau în tutelă un copil începând cu această lună.

Alte modificări importante pe care le-am adus legii respective se referă la păstrarea pragurilor în ceea ce privește perioada concediului și nivelul indemnizației: astfel, indemnizația maximă este de 1200 lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani și de 3400 lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Noi, reprezentanții USL în Parlament, considerăm că modificările pe care le-am aprobat vor avea un impact în special pentru beneficiarii de indemnizații pentru creșterea copilului cu venituri mici, în această situație fiind circa 50% din totalul beneficiarilor, care primesc valoarea minimă de 600 RON.

Este important, de asemenea, să precizăm faptul că sumele care trebuie să asigure plata indemnizațiilor majorate pentru anul acesta pot fi suportate din bugetul alocat Ministerului Muncii fără a crea distorsiuni, adică fără a fi depășite alocările primite prin legea bugetară anuală.

Prin decizia de majorare a indemnizației pentru creșterea copilului la 85% Guvernul USL consideră că a remediat încă o greșeală nedreaptă făcută de guvernările PDL care, cu o nepăsare ieșită din comun, în plină perioadă de criză, au aruncat deliberat o altă povară nejustificată pe umerii familiilor, reducând cu 15% în 2010, fără niciun sens economic, cuantumul indemnizației pentru creșterea copiilor.

  Gheorghe Antochi - declarație politică având subiectul Demagogia unor politicieni este mai gravă decât seceta acestui an!;

Domnul Gheorghe Antochi:

"Demagogia unor politicieni este mai gravă decât seceta acestui an!"

În urmă cu o săptămână, plenul Camerei Deputaților a dezbătut moțiunea simplă a Grupului parlamentar al PDL, intitulată "Dăunătorii USL distrug agricultura".

Poate nu aș fi făcut această declarație politică dacă nu m-ar fi îngrijorat puternic atât stilul pamfletar, lipsit de realism, al conținutului moțiunii, cât și intervențiile demagogice ale reprezentanților PDL.

Nu voi încerca să minimizez cele 10 aspecte criticate de moțiunea simplă și nici să justific unele neajunsuri semnalate în activitatea ministrului și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar voi sublinia și cu această ocazie că într-adevăr starea agriculturii românești este gravă, și asta nu ca urmare a măsurilor luate în ultimele 5 luni de ministrul Daniel Constantin, ci datorită dezinteresului guvernamental condamnabil din ultimii ani, față de acest sector important al economiei naționale.

Invocând mereu lipsa resurselor financiare în această perioadă am investit extrem de puțin în agricultură, crescând vulnerabilitatea activităților din producția vegetală față de condițiile meteorologice nefavorabile, determinate de schimbările climatice din ce în ce mai frecvente și de mai mare intensitate. Pe de altă parte, resursele financiare limitate ale producătorilor agricoli și interesul scăzut al finanțatorilor au accentuat decalajul tehnologic și de productivitate între competitorii pieței produselor agroalimentare din Uniunea Europeană.

Sprijinul guvernamental al ultimilor ani a fost insuficient și s-a acordat mai ales pentru interese de protecție socială, fără a stimula performanța și eficiența economică.

De aceea, în acest sector s-au creat mari dezechilibre între producția vegetală și producția animală, între costul resurselor și produselor agroalimentare, între importuri și exporturi, între producția fiscalizată și cea nefiscalizată și multe altele, care au demotivat operatorii din agricultură și au îndepărtat investitorii potențiali de acest sector.

Cu excepția producției vegetale realizate în anul 2011, când precipitațiile din perioada de vegetație au asigurat o producție superioară mediei ultimilor ani, în perioada 2009-2012 s-au înregistrat producții medii pe hectar și cap de animal de circa 40-60% din cele realizate de producătorii țărilor cu agricultură dezvoltată.

Am analizat zilele trecute rezultatele obținute în producția vegetală și în zootehnie față de ceea ce s-a proiectat de către specialiștii PDL pentru perioada 2009-2013. Astfel, efectivele de animale au scăzut în perioada 2009-2011 cu 400 mii bovine, cu 13,4 milioane păsări și cu 1,7 milioane porci. La fel, și producția animalieră a scăzut cu 400 mii tone la carnea de bovină, cu 20 mii tone la carnea de pasăre, cu 3 milioane hl. la lapte, și peste 720 milioane la ouă.

Îmi amintesc câte intervenții s-au făcut în comisii și în plen la aprobarea bugetului agriculturii pentru 2010, 2011 și 2012, și cu câtă încăpățânare, coaliția de la guvernare a respins toate amendamentele, chiar dacă erau avizate favorabil de comisiile pentru agricultură și pentru buget-finanțe de la Senat și Camera Deputaților.

Ce importantă ar fi fost o strategie națională pentru dezvoltarea agriculturii, promisă de la Președintele României, până la fiecare din cei 5 miniștri ai agriculturii din ultimii 4 ani, strategie asumată și respectată de toate forțele politice parlamentare, care să nu mai fi permis politizarea excesivă a tuturor autorităților și instituțiilor din domeniul agriculturii, ori de câte ori s-a schimbat majoritatea parlamentară!

Ce păcat că în actuala legislatură, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, formată din mulți oameni cu înaltă pregătire și îndelungată experiență profesională, comisie care a dat în acest mandat și 2 miniștri ai agriculturii, nu a reușit să impună unele reglementări legislative importante pentru agricultură și agricultori, cum ar fi: facilitarea lucrărilor de cadastru financiar, de comasare a terenurilor agricole, de limitare a scoaterilor din circuitul agricol fără recuperare, de combatere a concurenței neloiale și a importurilor evazioniste din piața produselor agroalimentare și încă multe altele.

De aceea, acum, la final de mandat, îmi exprim totala mea dezamăgire față de această neputință colectivă!

Așa că cele 10 aspecte invocate de moțiune nu se datorează activității Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din ultimele 5 luni, ci cauzelor mai înainte prezentate de către autorii și susținătorii moțiunii. Aceștia sunt mai responsabili decât cei care încearcă în prezent să corecteze greșelile anterioare.

Dar, în afara aspectelor semnalate, care pot fi mai degrabă considerate o severă autocritică a gravelor erori din politica agrară a României din perioada în care colegii noștri din PDL au susținut guvernele Boc și Ungureanu, aș vrea să atrag atenția și asupra modului în care această moțiune a fost redactată și prezentată, a expresiilor și comparațiilor folosite.

De aceea, discuțiile politicianiste, demagogice care au avut loc și cu această ocazie nu vor contribui în nici un caz la redresarea gravelor probleme cu care se confruntă agricultura și agricultorii din țara noastră!

  Teodor Atanasiu - declarație politică având tema Guvernul USL respectă ceea ce a promis;

Domnul Teodor Atanasiu:

"Guvernul USL respectă ceea ce a promis"

Înainte de intrarea sa la guvernare, USL a promis că va repara nedreptățile făcute de PDL românilor și dovedește acum că își respectă cuvântul dat. Încă din primele sale zile de guvernare, Guvernul Ponta a luat unele măsuri pentru îndreptarea greșelilor flagrante făcute de guvernarea Traian Băsescu-Boc-Ungureanu tuturor categoriilor sociale sau profesionale: salariați bugetari, întreprinzători privați, pensionari, mame, asistenți sociali sau persoane cu dizabilități.

Astfel, Guvernul USL a început, încă din vară, restituirea sumelor reținute abuziv pensionarilor de către guvernele PDL, precum și reîntregirea salariilor bugetarilor cu 8% din luna iunie, iar restul de 7,4% se vor aloca începând cu 1 decembrie a.c. De asemenea, Guvernul Ponta consideră că închiderea a peste 100 de spitale a fost una dintre cele mai proaste decizii luate de către PDL, care nu a avut nicidecum efectul invocat de domnul Boc și ai săi miniștri, ci a reprezentat doar o altă măsură aberantă, care a pus în dificultate sute de mii de români cu probleme de sănătate! De aceea, noi am început redeschiderea spitalelor închise în mod iresponsabil de guvernările portocalii anterioare!

O altă promisiune a USL, referitoare la sprijinirea mediului de afaceri, a fost de asemenea demarată prin susținerea unui set de măsuri economice, una dintre acestea fiind plata TVA la încasare pentru firmele cu cifră de afaceri mai mică de 500 de mii de euro.

Una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului USL în domeniul economic este aceea că a îndeplinit angajamentul României privind consolidarea fiscală. Este o performanță demnă de menționat, dacă ținem seama, pe de o parte, de evoluția deficitului bugetar în ultimii ani, iar pe de altă parte, de presiunile care existau asupra deficitului în luna mai, odată cu venirea la guvernare a USL.

Dar cea mai importantă țintă a USL rămâne stoparea jafului incredibil din banii publici pe care l-a practicat atât PDL, prin reprezentanții săi, cât și printr-o numeroasă clientelă afiliată acestuia! Astfel, Guvernul Ponta a oprit deja derularea contractelor pe care le avea Hidroelectrica cu "băieții deștepți", a salvat Poșta Română din situația critică în care o adusese guvernul Boc, a pus capăt alocărilor discreționare de fonduri publice pe care miniștrii PDL le împărțeau exclusiv pe criterii politice.

Suntem de acord că suntem abia la începutul reparării dezastrului lăsat în urmă de PDL și că mai sunt foarte multe măsuri radicale de luat pentru a putea relansa într-adevăr economia și pentru a le reda românilor complet speranța că au dreptul la un trai decent, în propria lor țară! Deocamdată este foarte important faptul că am reușit să stopăm declinul economiei și să închidem, rând pe rând, robinetele alimentării sifonărilor din banii publici!

  Gheorghe Ciobanu - declarație politică referitoare la faptul că Există bani în buget pentru pensii, salarii și spitale pentru sfârșitul acestui an;

Domnul Gheorghe Ciobanu:

"Există bani în buget pentru pensii, salarii și spitale pentru sfârșitul acestui an"

Construcția bugetului de stat pentru anul 2012 a fost fundamental greșită. S-a pornit de la premisa că economia va crește de la sine și că absorbția fondurilor europene va crește semnificativ, odată cu aceasta și cofinanțarea, fără însă să existe elemente factuale care să crească încasările. Spre deosebire de anul trecut, nici agricultura și nici resursele venite de la românii din străinătate nu au ajutat la creșterea veniturilor bugetare, care să permită o rectificare pe plus în perioada verii.

Premierul României a anunțat că pentru o lună și jumătate, de la jumătatea lui noiembrie până la sfârșitul anului, nu există resurse alocate în bugetul de stat gândit de PDL pentru finanțarea spitalelor, plata unor cheltuieli curente ale Ministerului Administrației și Internelor și acoperirea unei părți a pensiilor. Regret să văd faptul că o bună parte a colegilor care au generat această situație nefericită s-au repezit să vorbească despre faptul că USL nu reușește să repare destul de repede dezastrul creat. Mi se pare atitudinea incendiatorului care a pus focul și se plânge de pompieri că nu sting mai repede incendiul.

Vestea bună pentru români este următoarea: există suficiente resurse pentru plata salariilor și pensiilor ca să fie acoperit acest sfârșit de an. Mai mult decât atât, există bani și pentru spitale și școli. Guvernul condus de Victor Ponta a identificat deja aceste fonduri și le va orienta către zonele care sunt în pericol de a rămâne subfinanțate. Cetățenii nu trebuie să-și facă griji că se va repeta situația din 2009, când bugetarii au fost trimiși în concedii forțate acasă pentru că nu existau bani în vistierie. Niciodată, atât timp cât USL va conduce România, interesele oamenilor nu vor fi puse pe planul doi. Noi am înțeles că românii s-au săturat de austeritate și că nu aceasta poate fi calea ieșirii din criză. Credem că este mai bine să stimulezi și să încurajezi oamenii prin pârghii pozitive decât prin elemente negative, așa cum au fost tăierile de pensii și salarii.

Vreau să laud Executivul condus de Victor Ponta și pentru un alt lucru în gestionarea acestei situații - dă dovadă că este foarte operativ și reacționează rapid. Dacă la Guvernul Boc ar fi durat luni de zile de discuții intensive pentru a se lua atitudine, Cabinetul USL ia măsuri din timp. Și o face respectând angajamentele pe care ni le-am luat în fața Comisiei Europene și a FMI. Deși se vor acoperi toate pensiile și toate salariile, dar și cheltuielile de funcționare ale spitalelor, nu se pune problema unei creșteri a deficitului bugetar deasupra a ceea ce s-a stabilit deja.

În final, aș vrea să punctez determinarea continuă a USL de a crește nivelul veniturilor românilor. Reîntregirea salariilor bugetarilor se va face, așa cum s-a stabilit, începând cu luna decembrie a acestui an. De asemenea, indexarea pensiilor este prevăzută pentru anul viitor. Oamenii au suferit destul în cei trei ani de austeritate constantă aplicată de guvernele Boc și Ungureanu. E timpul să aibă mai multă speranță în viitor și mai multă încredere în politicienii care conduc această țară.

  Gheorghe Ciocan - declarație politică având tema Tineretul - speranța țării pentru viitor;

Domnul Gheorghe Ciocan:

"Tineretul - speranța țării pentru viitor"

Am participat vineri, 12 octombrie, la conferința de alegeri a Organizației de Tineret a PSD Negrești-Oaș. M-am bucurat că am fost în rândul unor tineri bine pregătiți, care știu ce vor, care știu să aleagă ce este mai bine și marea majoritate sunt deja realizați prin afaceri personale de succes. Acesta este tineretul pe care cu toții îl dorim în față și eu sunt convins că, odată ce vor ajunge la guvernare, vor fi oameni cu adevărat dedicați și dornici de a dezvolta România la adevăratul ei potențial.

Cu toții auzim din multe părți că toți politicienii sunt o apă și un pământ și trebuie să vă spun că nu este adevărat. Există foarte mulți oameni tineri ce își doresc o șansă reală în politică, dar din cauză că nu își pot permite financiar campanii prin care să se facă cunoscuți publicului larg, nu pot evolua pe scara politică. Și astfel, nu ajung în poziția de a face o schimbare reală, palpabilă pentru cetățenii României.

Se vorbește foarte mult despre șomajul în rândurile tinerilor, despre greutatea cu care absolvenții își găsesc locuri de muncă și despre corelația redusă (sau chiar inexistentă) între programa de învățământ din școală și cerințele pieței muncii. Se vorbește mult mai puțin despre alternativa pe care o reprezintă libera inițiativă, micile afaceri private, ce reprezintă baza economică a altor state.

În loc să se vehiculeze ideea conflictului între generații ar trebui să valorificăm diferențele dintre noi și cei tineri și prospețimea lor, creativitatea și dorința lor de a se implica, de a realiza imposibilul. Toate acestea să le punem alături cu înțelepciunea și experiența noastră de viață. Să nu-i criticăm, să nu-i judecăm, să le dăm voie să greșească, să îi încurajăm să fie ei înșiși!

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - Refuzul coplății, pedepsit penal;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Refuzul coplății, pedepsit penal"

Solicit Ministerului Sănătății demararea programelor promise în urmă cu șase luni, ce sunt centrate pe problemele nerezolvate ale sistemului medical. vreau adoptarea urgentă de către majoritatea parlamentară a proiectului legislativ privind eliminarea coplății, aflat de două luni pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, și sunt îngrijorat de amploarea traseismului de idei din actualul parlament.

Domnii de la Ministerul de interne au un nou motiv de îngrijorare. Ministerul Sănătății a devenit primul polițist al țării, descoperind peste noapte problema majoră a sistemului sanitar: centura de siguranță de la ambulanță.

După șase luni în care tot am sperat să se demareze promisiunile privind finalizarea și aprobarea noului proiect de lege a sănătății, implementarea unui proiect-pilot cu privire la salarizarea diferențiată, în funcție de performanță, a personalului din sistemul sanitar, creșterea accesibilității populației vulnerabile la servicii medicale, înființarea centrelor multifuncționale în zonele în care și-au încetat activitatea spitalele considerate ineficiente, pentru creșterea accesibilității populației la servicii medicale de specialitate, înființarea de noi centre de primire urgențe în zonele cu risc crescut, promovarea consumului de medicamente generice pentru populație (medicamente mai ieftine, dar la fel de eficiente) sistemul merge tot cu frâna trasă.

Malpraxisul copiloților care nu știu sau nu pot să aducă medicina românească pe un traseu european ne costă în fiecare oră șapte morți, dar nimeni nu răspunde pentru asta. Este impardonabil să constați abia după jumătate de an că puținele spitalele rămase riscă să se închidă din cauza deficitului de 700 de milioane de lei, dar se dă în permanență vina pe centura de siguranță a acarilor Păun ce mai lucrează încă în sistemul medical.

S-a tot promis accelerarea măsurilor vizând tratarea celor trei boli ale sistemului medical: subfinanțarea, corupția și calitatea actului medical, prin alocarea a 6% din PIB pentru sănătate, depolitizarea, deblocarea posturilor din sistem și asigurarea unei salarizări decente pentru cei care mai rămân în această țară, dar am primit măsuri pompieristice, ce pot susține propaganda întâiului doctor al țării.

Aștept cu nerăbdare comasarea MS cu MI. Pacienților le vor fi destinate măcar aceleași sume precum cele pentru deținuți, pompierii vor înlocui rapid deficitul de cadre de la ambulanță, operațiile vor fi făcute, în lipsă de spitale, pe cerul patriei, în elicoptere SRI, iar cei care vor refuza coplata vor fi arestați pentru abateri de la codul rutier.

Am tot solicitat susținerea acestor domni pentru adoptarea legii privind eliminarea coplății. Eliminarea coplății a fost clamată pe vremea opoziției, dar traseismul de idei în drumul spre putere a făcut ca acest proiect să fie abandonat.

Cer astăzi premierului României și ministrului sănătății să ne redea centura de siguranță în fața bolii printr-un aviz favorabil în eliminarea coplății.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - Râia și păduchii din educație;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Râia și păduchii din educație"

Constat incidența crescută a bolilor legate de condițiile precare de igienă și vrea introducerea urgentă a educației pentru sănătate în unitățile de învățământ.

1,5% din elevii din învățământul preuniversitar au probleme de sănătate. Unul din trei are păduchi iar 3% au râie. În fiecare școală există cel puțin un copil (în medie 2,5 pe unitate de învățământ) ce suferă de o boală contagioasă ce ar putea fi prevenită prin educația pentru sănătate.

Dincolo de condițiile socioeconomice precare, dincolo de faptul că Regiunea de Nord-Est este una dintre cele mai sărace și bolnave din Europa există acel factor educațional ce poate influența evoluția acestor boli și astăzi și în viitor. De cele mai multe ori acel clasic "spală-te pe mâini!" nu este cunoscut sau este ignorat, pentru că nu se cunosc consecințele lipsei de igienă.

Când aceste ore de educație pentru sănătate se vor face în școli de către medici și asistenți, respectând necesitățile fiecărei grupe de vârstă, vom putea controla cu succes aceste afecțiuni. Fără apă și săpun, fără utilizarea batistei, fără măsuri minimale privind modul de alimentație și stilul de viață vom rămâne doar să ne minunăm că suntem pe primul loc în Europa la TBC sau că înregistrăm o adevărată epidemie a obezității.

Pentru a citi în ambele sensuri mens sano in corpore sano e nevoie doar de educație.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - Criză fără precedent: unul din trei români nu beneficiază de transfuzii;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Criză fără precedent: unul din trei români nu beneficiază de transfuzii"

Solicit Ministrului Sănătății măsuri urgente pentru rezolvarea crizei sângelui. voi iniția un proiect legislativ menit să încurajeze donarea de sânge. consider că actuala criză a sângelui din spitalele din România se datorează și achiziționării celor cinci centre mobile de recoltare de către Ministerul Sănătății și vreau ca premierul și organele abilitate să demareze o anchetă privind modalitatea cheltuirii unui milion de euro pentru aceste centre în condițiile în care, cu acești bani, se puteau găsi peste 70.000 de donatori, ce ar fi asigurat suplimentar peste 32.000 de litri de sânge.

Spitalele din Iași se confruntă cu o criză fără precedent: necesarul de sânge pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale. Criza se datorează înjumătățirii numărului de donatori, fiind zile în care se înregistrează doar treizeci, iar reprezentanții centrului de transfuzii au fost nevoiți să apeleze la ajutorul instituțiilor publice pentru a asigura cantitatea de sânge necesară.

Situația este dramatică și la nivel național. Unul din trei români nu beneficiază de transfuzii atunci când are nevoie, iar pentru restul sângele este donat doar în situații critice, de rude sau de prieteni. Și asta pentru că doar 1,7% din populația României donează sânge într-un an, de trei ori mai puțin decât media europeană (6%). Este dificil de explicat de ce un popor atât de solidar precum românii se situează pe penultimul loc în Europa la numărul de donatori, devansând cu greu Albania.

Puținii donatori sunt descurajați atât de timpii mari de așteptare la centrele de transfuzii, cât și de facilitățile minimale oferite: pentru cei 450 ml de sânge donați - 63 de lei în tichete valorice, o zi liberă. Deși recoltarea în sine durează câteva minute se ajunge la cozi de câteva ore prin lipsa de personal, datorată blocării posturilor din sistem și salarizării mizerabile.

România nu dispune de o bancă de sânge la care să apeleze în caz de calamități, deși această bancă este prevăzută în legea privind organizarea și funcționarea activității de transfuzie sangvină. Preocupat cu "investirea" unui milion de euro pe centre mobile de recoltare, a căror eficiență nu a fost încă dovedită, ministerul nu a decis în ce condiții și când va fi înființată această bancă ce poate fi aprovizionată în timpul campaniilor de recoltare.

Criza poate fi rezolvată prin măsuri menite a încuraja donarea de sânge. Unele dintre acestea țin de activitatea guvernamentală, iar altele vor fi asigurate prin proiectul meu legislativ, ce își propune o creștere la 2,5% a donatorilor, ce ar asigura minimul necesar de sânge în flux continuu în spitalele din România.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - Atunci când salvăm vieți suntem în misiune. Protejați-ne!;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Atunci când salvăm vieți suntem în misiune. Protejați-ne!"

Cer parlamentului o nouă încadrare juridică pentru cei care agresează personalul medical. Aș vrea ca această lege să se numească legea Dan Velcelean, după numele doctorului din localitatea timișeană Variaș, ucis pe 13 iulie 2008 cu un cuțit de bucătărie. consider că legea privind înăsprirea sancțiunilor celor care agresează personalul medical aflat în misiune, aflată pe ordinea de zi a Camerei Deputaților cu propunerea de adoptare, trebuie să asigure descurajarea acestor fapte și propune încadrarea la omor calificat, pedepsit cu 25 de ani de închisoare, a celor care ucid personalul medical aflat în misiune.

În urmă cu mai bine de doi ani am propus parlamentului un proiect legislativ privind înăsprirea pedepselor pentru cei care agresează personalul medical aflat în misiune.

Motivele acestei legi sunt clare: pe de o parte, din ce în ce mai mulți dintre cei care încearcă să salveze vieți sunt agresați, umiliți, înjunghiați, bătuți, de multe ori chiar de către cei cărora le salvează viața, iar pe de altă parte, așa zisele sisteme în care s-au investit sute de mii de euro au dovedit doar că nu există mijloace eficiente de protecție sau acestea sunt iluzorii.

Consider că sancționarea actelor de violență împotriva personalului medical ar descuraja această agresivitate, permițând cadrelor medicale să poată acționa eficient în interesul pacienților.

Proiectul legislativ ajunge în plen în variantă guvernamentală, inițiată în martie 2012, la doi ani după ce am depus în parlament proiectul meu de lege pe această temă. Nu pot să nu remarc îmblânzirea acestor pedepse în proiectul guvernamental ce, în afară de meritul copy-paste, pare că duce în derizoriu o astfel de inițiativă. Proiectul guvernamental propune amenzi sau maxim 12 ani de închisoare pentru cei vinovați de vătămare corporală gravă. Reamintesc și faptul că proiectul meu legislativ prevedea autosesizarea organelor abilitate pentru rezolvarea acestor cazuri, pe când proiectul guvernamental trimite victimele să bată la poarta diverselor instituții. Proiectul meu prevedea și o asigurare de viață implicită pentru cei care mor la datorie.

Se uită prea ușor coșmarul ce-l trăiesc colegii mei din Unitățile de Primire a Urgențelor și de la ambulanță, făcuți răspunzători de deteriorarea continuă a condițiilor în care se desfășoară actul medical și de neajunsurile unui sistem dominat de subfinanțare, corupție, ineficiență.

Am luptat pentru ca acest proiect legislativ să se realizeze. Vreau ca el să poarte numele doctorului Velcelean, căzut la datorie, și cer parlamentului ca pedepsele să fie similare cu cele pentru ultraj, fără posibilitatea reducerii acestora, iar în cazul omorului, acesta să fie încadrat la omor calificat, pentru că această lege să fie cu adevărat un instrument de prevenție eficient.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - Camera Deputaților a adoptat Proiectul legislativ privind înăsprirea pedepselor pentru cei care agresează personalul medical;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Camera Deputaților a adoptat proiectul legislativ privind înăsprirea pedepselor pentru cei care agresează personalul medical"

Consider că adoptarea proiectului legislativ privind înăsprirea pedepselor împotriva celor care agresează personalul medical aflat în misiune este un prim pas pentru ameliorarea condițiilor de lucru și a statutului personalului medical. am depus în urmă cu doi ani primul proiect legislativ pe această temă, considerând că astfel se va descuraja agresivitatea și se vor asigura condiții mai bune pentru tratamentul pacienților.

Am luptat doi ani pentru ca acest proiect legislativ să se realizeze și vreau ca el să poarte numele doctorului Velcelean, căzut la datorie.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - Nimic surprinzător. Candidez!;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Nimic surprinzător. Candidez!"

Nimic surprinzător. Întotdeauna am făcut ceea ce am crezut eu că trebuie, că este mai urgent pentru oameni, și nu ce îmi cerea partidul, care urmărea alte interese. De aceea, nu m-am încadrat niciodată în ceea ce ei numesc "disciplina de partid".

Cât despre viitorul meu, voi candida, atât timp cât voi ști că sunt dorit de oameni, chiar dacă partidele nu mă agreează pentru stilul meu direct și pentru adevărurile spuse, care i-au deranjat pe unii sau alții.

Nimic surprinzător. Întotdeauna am făcut doar ceea ce trebuie, ceea ce este urgent pentru oameni, și nu ceea ce îmi cerea partidul care urmărea alte interese. De aceea nu m-am încadrat niciodată în ceea ce ei numesc "disciplina de partid". Am reușit să fiu primul la luările de cuvânt în plen, pe locul al doilea ca număr de propuneri legislative și în primii zece parlamentari în privința legilor adoptate. Cine și de ce ar renunța la un parlamentar care a obținut de unul singur de cinci ori mai multe voturi decât partidul la locale? Le e frică de faptul că am pus mereu sănătatea și prosperitatea oamenilor mai presus de interesul de partid.

Cât despre viitor...

Candidez pentru că sunt dorit de oameni, chiar dacă partidele nu mă agreează pentru stilul meu direct și pentru adevărurile spuse, care i-au deranjat pe unii sau pe alții. Candidez pentru cei umiliți și sărăciți de nepăsarea așa-zișilor politicieni. Românii sunt cei care decid în ce măsură acești candidați îi pot reprezenta.

  Iulian Vladu - declarație politică intitulată Domnul Ponta, rea-voință sau incompetență?;

Domnul Iulian Vladu:

"Domnul Ponta, rea-voință sau incompetență?"

Probabil ar fi o jignire adusă domnului prim-ministru Ponta dacă l-aș acuza de rea-voință. Mi-am dat seama că este vorba doar de incompetență și de inconsecvență. Ce a făcut domnul Ponta? A venit la guvernare cu o paletă largă de "beneficii": "circul" suspendării președintelui țării, acuzele liderilor europeni cu privire la încălcarea statului de drept în România de către guvern, reîntregirea salariilor (negociată de fostul guvern cu FMI dar "asumată" de Guvernul Ponta) sau redeschiderea spitalelor (chiar și cele care nu îndeplineau criteriile de performanță), tăierea banilor alocați investițiilor, de 5% din PIB alocați de către guvernul Boc etc.

Cum poate, politicianul de prim-plan al politicii românești, să facă declarații atât de inconștiente, care să releve nu numai neputința și lipsa de cunoștințe economice, dar și nepriceperea în sfera politicului. În fapt, incompetența politicianului Ponta este definită de declarațiile halucinante pe care le face zi de zi. Mai mult, demagogia care-i definește cariera politică este completată de propria neputință în a fi consecvent, propriile declarații ale primului-ministru fiind contradictorii de la o zi la alta, probabil în funcție de dispoziția domniei sale. Declarația făcută de prim-ministrul țării, de importanță vitală pentru ceea ce înseamnă credibilitatea investitorilor, chiar și a propriilor cetățeni în actele guvernului român, că nu are bani de pensii și salarii, că nu are bani pentru buna funcționare a sistemului sanitar cu numai 2 luni înainte de alegeri, îl definește nu numai pe Victor Ponta ca politician, dar și maniera în care este condusă această țară. În fapt, să vii și să afirmi, după ce faci o rectificare bugetară, că nu mai sunt bani de pensii și salarii, este greu de imaginat. Pentru că un lucru este sigur, nu toată lumea înțelege ce este o rectificare, dar să afirmi, la aproape un an de la căderea Guvernului Boc, după ce ai redeschis spitale închise pentru ineficiența managementului și pentru economii la bugetul de stat, după declarații de genul "Guvernul are încasări cu 4,5 miliarde de lei mai mari de la preluarea guvernării", după acțiuni care mai de care mai eficiente în gestionarea treburilor țării, precum eliminarea "băieților deștepți", să afirmi că nu vei mai avea bani în ultimele luni ale guvernării din cauza guvernului Boc este o jignire adusă tuturor cetățenilor de bună-credință, care știu să facă diferența între vorbe și fapte. Sper că nu sunteți surprinși, domnilor guvernanți, de ce ați scăzut atât de mult în sondaje în ceea ce privește intenția de vot pro USL?

În fapt, domnilor guvernanți, poate nu toți cetățenii au cunoștințe economice, dar sigur au observat cum "marea" reîntregire a salariilor a fost eliminată de creșterea spectaculoasă a prețurilor cu 1,18% numai în luna septembrie, de facturile mărite la energie, alimente, combustibil, a căror creștere este "datorată" tot guvernării PSD, de creșterea ratelor la bănci, cum privatizările erau la mare căutare pentru buzunarele unor anumiți politicieni. Așadar, eficiența guvernării dumneavoastră este reflectată și în cifra spectaculoasă a inflației, de 5,33%, cu mult peste estimările BNR, de 3.2%. În fapt, ce ați oferit românilor în afară de circul suspendării președintelui, cu uriașele sale costuri financiare? Discursuri, discursuri, discursuri... și acelea lipsite de noimă și de consecvență.

Prin urmare, ați venit la guvernare, ca de fiecare dată, ajutați de demagogie și consecvență în arta minciunii, și guvernați ajutați de aceleași mijloace. Este trist și îngrijorător pentru viitorul cetățenilor acestor țări, pentru ceea ce înseamnă credibilitate pe plan extern, pentru orice om care consideră că timpul vorbelor este de mult apus. Din păcate, acesta va fi apus abia după două luni, când USL va primi "roadele" muncii sale. Din fericire, după puține, dar "grele", luni de guvernare.

  Mihai-Aurel Donțu - declarație politică având subiectul PNL susține măsuri pentru îmbunătățirea pe termen lung a sistemului de sănătate;

Domnul Mihai-Aurel Donțu:

"PNL susține măsuri pentru îmbunătățirea pe termen lung a sistemului de sănătate"

Zilele trecute, noi, parlamentarii PNL am inițiat și depus pentru dezbatere și aprobare în Parlament o inițiativă legislativă menită să îmbunătățească în mod semnificativ sistemul de sănătate, prin reducerea substanțială a cheltuielilor, prin utilizarea mult mai eficientă a fondurilor publice și nu în ultimul rând, prin implementarea unor programe de sănătate care să aibă rol de prevenție.

Această inițiativă reglementează organizarea și funcționarea sistemului național de prevenție în sănătate. Noi, parlamentarii PNL considerăm că statul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate și a serviciilor oferite de acesta, dar și pentru asigurarea unei creșteri continue a calității vieții.

În acest sens, PNL crede că printr-o lege coerentă a prevenției în sănătate, derulată pe termen lung, care să fie transpusă în proiecte și programe pe termen mediu și scurt și care, bineînțeles, să și fie finanțate în mod corespunzător, se vor obține și rezultatele scontate: o incidență, cu mult diminuată, în rândul populației a numeroase boli care fac ravagii în prezent! PNL a experimentat deja un program național de prevenție, în anii 2007-2008 din perioada guvernării liberale, și anume cel al unui pachet de analize gratuite, prin care s-au depistat din timp diverse afecțiuni de sănătate și stadiile acestora pentru milioane de români, aceștia putând fi astfel direcționați, în timp util, către tratamentele specifice necesare.

Din păcate, PDL a stopat încă din 2009 acest program foarte apreciat de peste 80% din populație, dar și de către alte țări, unele dintre ele preluând acest proiect! PDL nu a pus niciun moment accent pe îmbunătățirea sistemului de sănătate, și de aceea acesta a intrat într-un cerc vicios.

Astăzi, orice analiză pertinentă poate evidenția foarte ușor numeroasele dezechilibre ale sistemul sanitar, pentru că banii se cheltuiesc discreționar. Banii asiguraților nu mai ajung nici pentru tratare, iar pentru prevenire, care costă și mai puțin și creează o stare de sănătate mai bună, nici nu se pune problema să fie alocați!

De aceea, parlamentarii liberali, cu sprijinul comisiei pentru sănătate a PNL și a organizației femeilor liberale, au inițiat un proiect de lege prin care activitatea de prevenție în sănătate să devină obligatorie, să se întemeieze pe o strategie națională elaborată de specialiști, să se deruleze pe bază de programe cu finanțarea aferentă aprobate de Parlament, să se urmărească și să se raporteze periodic asupra modului de îndeplinire a programelor de prevenție, actul normativ stabilind, totodată, înființarea și organizarea unei instituții responsabile de această activitate.

Guvernele PDL nu numai că nu au luat nicio măsură care să aducă beneficii reale sistemului sau care să aibă măcar rolul de a debloca numeroasele probleme apărute, ba chiar și-a dat toată silința pentru a implementa colapsul în domeniu sănătății, prin practicarea unei subfinanțări grave, care a condus la cronicizare și haos.

  Dorel Covaci - declarație politică cu tema Agricultura în 2012;

Domnul Dorel Covaci:

"Agricultura în 2012"

Jocul ipocrit de imagine al PDL, obsesia de a se reinventa, reloca, de a îmbrăca o "blană" nouă, imaculată, care să-i ascundă urmele la alegerile parlamentare frizează ridicolul, ba chiar decrepitudinea.

Dacă în urmă cu nici două săptămâni, foștii miniștri PDL ai agriculturii susțineau strategia Guvernului USL pe acest domeniu, în cadrul dezbaterilor din comisiile parlamentare de specialitate acum s-au sucit, împreună cu întreg partidul, și s-au gândit că n-ar fi rău să zboare capetele celor care au gândit și au acționat mai bine decât ei, în doar câteva luni de guvernare.

Din 2008 și până în 2012, sumele alocate prin bugetul de stat pentru agricultură au scăzut de la an la an. Pentru anul 2012, ministrul PDL al agriculturii a avut alocată cea mai mică sumă a ultimilor ani, urmând să acopere necesarul de fonduri doar până în luna mai. Deși în toamna lui 2011 s-a încercat obținerea unui buget mai mare pentru acest domeniu, acest demers a fost respins de majoritatea parlamentară, susținătoare a măsurilor Guvernului Boc. Se miza pe o îmbunătățire a atragerii fondurilor europene, fapt care nu s-a întâmplat, ba, dimpotrivă.

Mai mult, subvenția pe hectar pentru anul agricol 2011-2012, deși a fost trâmbițată ca fiind una consistentă, în cele din urmă s-a rezumat la 132 euro pe hectar, din care bugetul statului a contribuit cu doar 12 euro.

Prin ordonanțele Guvernului Boc au fost concediați mii de oameni care gestionau sistemul îmbunătățirilor funciare, iar 30% din infrastructura de irigații a țării a fost vândută la fier vechi, într-o amplă acțiune de vandalizare a bunurilor țării. Tot în timpul guvernării PDL, evaziunea fiscală a crescut alarmant, prin aplicarea măsurii creșterii TVA, ajungând la 70% în sectorul panificației.

Faptul că agricultura constituie o prioritate națională pentru USL rezidă și din aprobarea unei suplimentări consistente de 100 milioane euro la actuala rectificare bugetară, eveniment în premieră după anii de guvernare portocalie. În prezent, fermierii primesc un nivel de sprijin maxim admis de către Comisia Europeană.

Anul 2012 a fost unul dificil din toate punctele de vedere. Seceta a constituit factorul determinant al scăderii producțiilor, creșterii prețurilor și, implicit, al scăderii veniturilor populației. Bugetul agriculturii nu a putut acoperi toate imensele pagube produse. Cu toate acestea, guvernul USL a implementat un pachet de măsuri care să atenueze impactul secetei:

- Acordarea unui ajutor financiar de 100 ron/hectar, până la o limită de 10 hectare cultivate, și creșterea subvenției la 170 euro la hectar, pentru acest an. La acest efort financiar se adaugă și o creștere a subvenției cuprinsă între 70 și 90 ron/cap de ovine și bovine. Desigur că nu este suficient, iar pierderile sunt cu mult mai mari, însă bugetul de stat nu poate suporta mai mult.

- Stimularea suprafețelor care pot fi irigate de către fermieri, prin reducerea prețului la energie cu 20%. Astfel, suprafața irigată a crescut cu 50.000 de hectare. Fermierul plătește acum doar energia pe care o consumă utilizând sistemul de irigație. Pierderile din sistem nu se mai contabilizează la beneficiar (agricultor).

O altă măsură interesantă a Guvernului Ponta în domeniul agriculturii este crearea unei piețe de desfacere a produselor românești în hipermarketurile din România, pentru încurajarea, promovarea și sprijinul producției autohtone, așa-numitul colț al produselor românești.

Acesta este contextul depunerii moțiunii PDL pe agricultură. Miza, alegerile parlamentare și obținerea unui procent bun, prin mânjirea cu propriile mizerii pdl-iste, a oponenților. Aproape ne-am obișnuit ca cei care au comis grave abuzuri, erori de acțiune și au dus sistemul la colaps să ceară sancționarea celor care sunt mai profesioniști, mai bine intenționați și mai dornici să rezolve situația creată.

Poate în loc de jocuri politice ipocrite ar trebui să ne preocupe pe toți construirea unui buget pe anul 2013 care să asigure un echilibru optim între domeniile cele mai importante de interes național: sănătatea, educația, agricultura, economia, investițiile, protecția socială, în condițiile în care veniturile bugetare sunt încă scăzute. Prioritățile trebuie stabilite cu mult discernământ și seriozitate. Oricum, agricultura nu poate rămâne cu doar 0,816 din PIB, așa cum a avut în acest an.

Stimați parlamentari, creșterea performanței în agricultură, stimularea și diversificarea producțiilor nu se pot obține fără un sprijin consistent din partea structurilor responsabile.

Este imperios necesară stimularea inițiativelor de atragere a fondurilor europene, în special pentru înființarea și modernizarea fermelor agricole, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii rurale, producerea și valorificarea unor produse tradiționale și ecologice, identificarea unor piețe de desfacere a produselor și adaptarea la cerințele acestora. Totodată, subvențiile de stat ar trebui să reprezinte un factor de sprijin în special pentru agricultura de subzistență și semisubzistență, care, din nefericire, cuprinde o bună parte din terenul cultivat al țării.

Din perspectiva agricolă a orizonturilor 2013-2015 și 2015-2020, Guvernul, indiferent care va fi acesta, Parlamentul, dar și organizațiile profesionale ale agricultorilor trebuie să gândească un mod pragmatic de sprijin pentru agricultori și pentru zonele rurale, să identifice surse sigure, stabile de finanțare și să delimiteze clar răspunderile administrațiilor centrale și locale.

  Andrei Dominic Gerea - declarație politică intitulată PNL susține o reformă reală a sistemului de sănătate;

Domnul Andrei Dominic Gerea:

"PNL susține o reformă reală a sistemului de sănătate"

În timp ce PDL a adus în colaps sistemul de sănătate din România, printr-o neglijare totală a problemelor acestuia, dar și printr-o subfinanțare fără precedent, prin desființarea fără nicio logică a zeci de spitale, dar și prin tăierea fondurilor necesare derulării unor importante programe de sănătate, invocând permanent cuvântul reformă drept o puerilă motivație a deciziilor luate, PNL propune măsuri reale de îmbunătățire a sistemului de sănătate, cu efecte pozitive pe termen lung.

Guvernele Boc și Ungureanu au demonstrat prin acțiunile lor faptul că îi disprețuiesc pe români. Altfel, unde am putea încadra oare mulțimea nesfârșită de decizii în defavoarea românilor, pe care le-au luat fostele guverne?

Modul discreționar și profund iresponsabil, prin care premierii Boc și Ungureanu au înțeles să aloce fondurile bugetare are o singură semnificație: ei au considerat că sunt prioritare acele cheltuieli fără număr din banii publici necesare exclusiv confortului lor personal, decât sănătatea populației României, modernizarea sistemului de sănătate și cheltuirea eficientă a fondurilor bugetare alocate domeniului.

Fostele guverne ale PDL au alocat în cei patru ani de guvernare din ce în ce mai puțini bani sistemului de sănătate, ajungând să blocheze efectiv activitatea spitalelor și să gonească din sistem mii de medici și asistente.

Dacă, în 2008, Guvernul Tăriceanu aloca pentru investiții în sănătate 943 milioane lei, față de 755,4 milioane în anul precedent, Guvernul Boc aloca în 2009 cu 20% mai puțin. Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost, în 2010, de 15,7 miliarde lei, față de 18 miliarde în 2009, iar pentru 2011, CNAS a avut alocat un buget de 16,5 miliarde lei (circa 3,9 miliarde euro), cu 7% mai puțin decât în anul precedent. Deci, guvernelor PDL le-a păsat atât de mult de sănătate încât, în fiecare an, au amputat generos fondurile necesare bolnavilor.

PNL consideră că sistemul de sănătate funcționează din ce în ce mai prost și din cauza faptului că banii alocați nu produc nicidecum efectele așteptate de cetățeni și nu reușesc să le ofere acestora servicii de calitate.

De aceea noi, parlamentarii PNL, am depus săptămâna trecută în Parlament pentru dezbatere și adoptare o inițiativă legislativă care pune accent pe prevenția în sănătate și pe eficientizarea cheltuielilor prin programe de prevenire a bolilor. Activitatea de prevenție trebuie să se realizeze în conformitate cu o strategie națională pe termen lung de 15-20 de ani, care să fie transpusă în programe pe termen mediu și scurt, care la rândul lor să fie susținute medical și financiar pentru a se ajunge la efectele preconizate.

PNL a experimentat în guvernarea liberală cunoscutul program de prevenție "Analize gratuite", derulat în perioada 2007 - 2008, care a fost apreciat pozitiv de peste 80% din populație. Acesta a fost ulterior preluat și de alte țări din lume, situând România în cadrul Uniunii Europene pe primul loc în 2008 în ceea ce privește sumele alocate prevenției, tocmai ca urmare a programului menționat. Cu toate acestea, din 2009 programul a fost abandonat de guvernul PDL.

Noi, liberalii, credem că statul român are obligația de a asigura condițiile necesare pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației, iar prevenția constituie un factor esențial în acest sens.

  Gheorghe Dragomir - intervenție referitoare la Cetatea Alba Iulia, în sărbătoare: 90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria;

Domnul Gheorghe Dragomir:

"Cetatea Alba Iulia, în sărbătoare: 90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria"

Cetatea Alba Iulia a găzduit luni, 15 octombrie 2012, unul dintre cele mai importante evenimente cultural-istorice din ultimii 22 de ani. Autoritățile locale au marcat încoronarea primului rege al României Mari, Ferdinand, și a Reginei Maria, moment ce a avut loc în urmă cu 90 de ani la Catedrala Reîntregirii. Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, pe 15 octombrie 1922, a fost prima înscăunare a unor monarhi în perioada României Mari, după ce țara s-a unit cu Basarabia, Transilvania și Bucovina de Nord.

La acea dată, încoronarea Regilor Ferdinand și Maria a adus la Alba Iulia peste 80.000 de oameni, alături de numeroși reprezentanți ai tuturor corpurilor diplomatice din Europa, dar și din Statele Unite ale Americii și Japonia, în acest fel localitatea cu 9.000 de suflete ajungând pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Altfel spus, la ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria a fost prezentă toată crema diplomatică a vremii, fapt ce a semnificat o largă recunoaștere internațională a noii realități naționale statale. Astăzi putem spune că evenimentul a fost singurul de acest gen din istoria României în care toate forțele politice s-au aflat în armonie și au uitat de disputele politice.

Cu acel prilej, regele Ferdinand se adresează către țară cu Proclamația Încoronării în care a arătat ce își dorește să înfăptuiască pentru poporul său: "Prin grația lui Dumnezeu și voința națională am moștenit Coroana României, după glorioasa domnie a Regelui Întemeietor. Suindu-mă pe Tron, am rugat Cerul să dea rod muncei, ce, fără preget, eram hotărât să închin iubitei mele țări, ca bun român și Rege. (...) Pentru răsplata trudelor trecutului, rog Cerul ca Poporul nostru să culeagă în pace roadele lor binecuvântate și să propășească în liniște, frăție și muncă harnică. Cu inima plină de dragoste și credință mărturisesc dorințele sufletului meu: Vreau ca țărănimea, stăpână pe veci pe ogoarele ce le-a dobândit, să le dea toată puterea de rodire în folosul ei și al binelui obștesc. Vreau ca muncitorimea, credincioasă Patriei, să-și afle soarta tot mai prosperă întru viață de armonie și dreptate socială. (...) Vreau ca în timpul Domniei Mele, printr-o întinsă și înaltă dezvoltare culturală, Patria noastră să-și îndeplinească menirea de civilizație ce-i revine în renașterea Orientului European, după atâtea veacuri de cumplite zbuciumări. (...)".

Discursul regelui Ferdinand era atunci un mesaj de o modestie remarcabilă, plin de speranță și gânduri moderne pentru întreaga societate a acelor vremuri. Astăzi ar trebui să fie un punct de reflecție pentru cei care se ceartă pe scena politică, uitând de cele mai multe ori de problemele reale ale oamenilor.

Evenimentul de ieri s-a bucurat de prezența Altețelor Lor regale Principesa Margareta, Principele Radu și Principele Nicolae ai României, fiind pentru prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial când familia regală călătorește cu trenul regal pentru a participa la ceremonii de importanță pentru întreaga societate românească.

  Mircia Giurgiu - declarație politică cu titlul Problema dependenței de jocurile de noroc în rândul minorilor;

Domnul Mircia Giurgiu:

"Problema dependenței de jocurile de noroc în rândul minorilor"

Având în vedere prevalența semnificativă a jocului - problemă și patologic - de noroc atât a copiilor și adolescenților, de 4 până la 5 ori mai frecvent la această vârstă decât la vârsta adultă, cât și a adulților, se impun măsuri de prevenție a acestei patologii. România nu are o politică clară în acest sens și este nevoie ca aceasta să se alinieze la practicile altor state europene. În acest sens s-a înființat la Cluj-Napoca prima Asociație de studiu a jocurilor de noroc care a început să realizeze primul grup de jucători anonimi și prima conferință pe această temă din țară.

În cazul jucătorilor de noroc sunt afectați toți membrii familiei și aparținătorii, calculul fiind de 10 la 1 jucător.

Această patologie este asociată în 20% din cazuri cu tentativă de suicid de multe ori reușite. Costurile acestei tulburări sunt extrem de mari, ele putând fi reduse prin programe de prevenție la care ar putea conlucra Ministerul Educației, Tineretului și Sportului, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii.

Pentru toate aceste argumente, dar și din alte considerente, trebuie modificată Legea nr. 246 din 14 decembrie 2010 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.

  Ioan Balan - declarație politică cu subiectul Bugetul USL fără bani!;

Domnul Ioan Balan:

"Bugetul USL fără bani!"

"În prima zi când vom ajunge la guvernare vom reîntregi salarii, vom crește pensii, vom reduce fiscalitatea, vom reduce TVA, vom ... vom....".

Cine nu-și aduce aminte de toate promisiunile demagogice pe care USL le profera în desfrâu, ori de câte ori avea ocazia, ori de câte ori dorea să atace o guvernare de dreapta, care a reușit să treacă România prin valurile crizei. Și, cu toate acestea, au ajuns acum o jumătate de an la putere. Ce au îndeplinit ei din toate cele propuse? Au majorat salariile nominale cu 8% și le-au redus printr-o inflație de peste 5% și o depreciere de curs tot de peste 5%.

Ce au primit ca moștenire "grea" la preluarea guvernării? Vă reamintesc eu: peste 5 miliarde de lei, sub forma unei rezerve bugetare, ca garanție bugetară pentru zile grele. Unde sunt acești bani? Victor Ponta și USL refuză să informeze populația unde s-au scurs banii românilor. Mai mult, prin masacrul democrației din vara acestui an, au fost obligați să extindă și ținta de deficit bugetar convenit cu organismele financiare internaționale.

Parcă după modelul domnului Daniel Constantin, care înjura guvernul din care încă mai face parte, și Victor Ponta a declarat în acest weekend că guvernul nu mai are bani pentru ultimele 45 de zile ale anului, pentru că guvernul Boc nu a prevăzut bani. Câtă demagogie! Nici măcar Ion Iliescu nu putea să meargă până aici!

Domnule Ponta, ori uitați, ori nu încetați să mințiți nici în zile sfinte. Bugetul pe ultimele 4 luni ale anului Victor Ponta l-a făcut!

În data de 23 august 2012, zi sfântă pentru partidul dumneavoastră, ați considerat de cuviință să sărbătoriți socialismul românesc printr-o măcelărire a bugetului de stat. Cum? Prin Ordonanța Guvernului nr. 13 din 23 august 2012, Victor Ponta a construit noul buget de stat pe ultimele 4 luni. A uitat să prevadă Victor Ponta alocări bugetare pentru acestea?!

Nu, doamnelor și domnilor, Ponta minte! A mințit din prima zi de mandat și o face consecvent de fiecare dată când vorbește. De dimineață nu avea bani în buget, iar trei ore mai târziu i-a găsit. Unde? Acolo unde de fapt erau!

În toată istoria sa, România nu a avut un guvern și un prim-ministru care să batjocorească soarta românilor, să trimită în mod intenționat semnale false către piețele internaționale și investitorii străini. În istoria românilor nu am avut un prim-ministru care să nu fie interesat de guvernare nicio clipă, care să discute 99% din timpul alocat guvernării despre Traian Băsescu, care să ducă la rang de virtute furtul, incompatibilitatea și falsul.

Ceea ce nu știe Ponta este faptul că românii urăsc minciuna, iar mai devreme sau mai târziu îi vor demonstra aceasta prim-ministrului mincinos.

  Mihai Lupu - declarație politică intitulată: Încă o grea povară lăsată românilor de către echipa Boc - Ungureanu: tăierea subvențiilor pentru căldură;

Domnul Mihai Lupu:

"Încă o grea povară lăsată românilor de către echipa Boc-Ungureanu: tăierea subvențiilor pentru căldură"

Vă mai amintiți de prezicătorul PDL, fostul ministru al muncii, domnul Lăzăroiu - unul dintre preferații locatarului de la Cotroceni -, cel care a propus tăierea subvențiilor la căldură și care își argumenta această idee aberantă prin afirmația că sistemul de asistență socială este "construit de partide pentru a mulge bugetul de stat în scopuri electorale"? Domnul Lăzăroiu nu a luat, niciun moment, în calcul starea de sărăcie lucie în care au fost aruncați milioane de români, ca urmare a austerităților de tot felul pe care le-au impus continuu, la foc automat, guvernele PDL și domnul Băsescu. Astfel, ministrul Lăzăroiu a propus anul trecut încă o grea tăiere, iar premierul Boc a aprobat fără să clipească, lăsând peste 1.400.000 de familii fără subvenții la căldură chiar înainte de iarna trecută, și aceasta s-a întâmplat, bineînțeles, după ce le fuseseră deja reduse drastic românilor veniturile.

Adică, generoasa echipă pdl-istă a mai adăugat la lista ei, din categoria măsurilor profund antisociale, și retragerea subvenției acordate sistemului de încălzire prin CET-uri, fără să se gândească la consecințe, aruncând complet responsabilitatea în curtea primăriilor.

Ba, mai mult decât atât, Guvernul Boc a folosit eliminarea subvențiilor ca pe o altă armă de luptă în campaniile electorale, aceasta fiind doar o măsură sută la sută politică, ținând cont de faptul că, ulterior, alocarea fondurilor necesare primăriilor a fost făcută de către miniștrii PDL exclusiv pe criterii politice.

Nu putem uita faptul că iarna trecută, mii de localnici ai unor orașe în care edilii erau reprezentanți ai USL au trebuit să îndure frigul. Primarii USL s-au găsit în imposibilitatea de a asigura costurile cu încălzirea și apa caldă localităților pe care le conduceau, iar, pe de altă parte, primarii PDL primeau bani cu nemiluita de la bugetul de stat împărțit de domnul Boc după culoarea politică.

Guvernul Ponta, împreună cu reprezentanții primăriilor, caută soluții viabile pentru a rezolva problema subvențiilor pentru căldură tăiate de guvernul Boc. Guvernul USL consideră că una dintre cele mai eficiente soluții este sprijinirea primăriilor pentru modernizarea sistemului de termoficare. Astfel, Guvernul va sprijini financiar, în perioada următoare, primăriile pentru a moderniza sistemele de termoficare, astfel încât acestea să aibă pierderi minime, ceea ce va reduce semnificativ factura la încălzire. Cea mai bună metodă considerăm că ar fi trecerea treptată la un sistem fără subvenții, prin reducerea semnificativă a costurilor sistemului de termoficare.

Decizia de tăiere brutală a subvenției la căldură luată de guvernul Boc, fără a veni la schimb cu un plan, pe termen lung, de regândire a sistemului de termoficare sau măcar cu câteva soluții de reducere a costurilor CET-urilor, nu a fost altceva decât o altă măsură de austeritate, impusă la pachet românilor, împreună cu altele, la fel de rele și împovărătoare pentru fiecare familie din România, cum au fost și tăierile salariale masive, creșterea fulminantă a TVA sau impozitarea ilegală a pensiilor.

  Costică Macaleți - intervenție cu referire la 15 Octombrie - Ziua Bastonului Alb;

Domnul Costică Macaleți:

"15 octombrie - Ziua Bastonului Alb"

Declarația mea politică se referă la sărbătorirea Zilei Internaționale a Nevăzătorului.

Ziua Internațională a Nevăzătorilor, denumită și Ziua Bastonului Alb, a fost instituită de Organizația Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, în anul 1993, la Varșovia. În fapt, ziua de 15 octombrie a fost proclamată Ziua Bastonului Alb de către președintele SUA, Lyndon B. Johnson, la 6 octombrie 1964. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internațional, ziua fiind sărbătorită pe întregul mapamond.

Bastonul alb nu este doar un instrument care poate fi folosit pentru obținerea independenței, fiind totodată un simbol al persoanelor nevăzătoare în societate. Pentru a onora realizările persoanelor oarbe sau cu deficiențe de vedere, în data de 15 Octombrie este sărbătorită anual Ziua Bastonului Alb.

Timp de secole, bastonul a fost folosit doar ca un instrument de călătorie, abia în secolul al XX-lea fiind promovat pentru a fi folosit de către nevăzători, ca un simbol de avertizare. Acest nou rol al bastonului alb își are originea în deceniile dintre cele două războaie mondiale. James Biggs din Bristol a pretins că a inventat bastonul alb în 1921. După un accident în care și-a pierdut vederea el a trebuit să se readapteze și, simțindu-se amenințat de traficul din jurul casei, a hotărât să-și picteze bastonul în alb pentru a fi mai vizibil pentru șoferi.

Totuși, abia 10 ani mai târziu bastonul alb și-a stabilit prezența în societate. În februarie 1931, Guilly d’Herbemont a lansat o campanie pentru o mișcare națională a bastonului alb în Franța. Campania a fost menționată în ziarele britanice, conducând la o acțiune similară sponsorizată de către Cluburile Rotary în tot Regatul Unit. În America de Nord introducerea bastonului alb a fost atribuită organizației Lions Clubs International. În 1930, un membru al clubului a observat un nevăzător încercând să se deplaseze pe o stradă aglomerată folosind un baston negru. Realizând că bastonul negru nu era vizibil de către șoferi, Clubul a decis să picteze bastonul în alb pentru a-i crește vizibilitatea în rândul participanților la trafic. În 1931, Clubul a inițiat un program național pentru promovarea utilizării bastonului alb de către persoanele nevăzătoare.

De-a lungul anilor ’20 și ’30, persoanele nevăzătoare au umblat cu bastoanele ținute în diagonală într-o poziție fixă, bastonul căpătând un rol simbolic, fiind un element de identificare, dar la întoarcerea veteranilor orbi din cel de-al doilea război mondial forma și utilizarea sa a fost modificată în încercarea de a-i ajuta pe veterani să revină la un stil de viață participativ la domiciliu. Doctorul Richard Hoover a creat bastonul lung conceput pentru a fi folosit ca dispozitiv de mobilitate, astfel bastonul revenind la rolul inițial, dar în același timp fiind menținut și rolul simbolic.

Susțin, în calitate de parlamentar, dar mai ales de om, drepturile persoanelor cu dizabilități la un trai demn printre semenii lor într-o societate care ne tratează și ne respectă pe toți la fel.

  Manuela Mitrea - intervenție cu subiectul Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei;

Doamna Manuela Mitrea:

"Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei"

17 octombrie este o zi fără semnificație pentru mulți dintre noi. cu toate acestea, ea reprezintă Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei.

În ultimul deceniu al mileniului trecut, Organizația Națiunilor Unite a acordat o atenție sporită acestei teme, iar în anul 1995, Adunarea Generală a proclamat perioada 1997-2006 ca Primul deceniu al Națiunilor Unite pentru stoparea sărăciei, având ca temă "Eradicarea sărăciei - un imperativ etic, social, politic și economic al umanității".

Oficial, România este a doua țară săracă din UE, potrivit clasamentelor națiunilor în funcție de performanțele economice, realizate de instituțiile financiare internaționale.

În România anului 2012, din cauza sărăciei oamenii emigrează, ajung să-și vândă organele, să-și abandoneze copiii sau chiar să ceară să fie eutanasiați, și asta pentru că sunt disperați că nu mai au cu ce să trăiască.

Sute de mii de oameni nu au un loc de muncă, salariile bugetarilor au fost diminuate, pensiile sunt mici, iar mulți dintre acești oameni nu au bani pentru medicamente sau pâine. În tot acest timp, prețurile cresc mereu.

Nu trebuie să ne mai întrebăm cum s-a ajuns în această situație, nu trebuie să dăm vina pe criză, ci pe cei care au guvernat în ultimii ani luând măsuri de austeritate extrem de dure pentru populație: de la încercarea de tăiere a pensiilor la interzicerea cumulului pensiei cu salariul, de la diminuarea salariilor bugetarilor la închiderea spitalelor, școlilor și grădinițelor.

Acum, cei care au luat măsurile de sărăcire a românilor încearcă să spună oamenilor că au făcut bine țării și că nu au nicio vină pentru această situație, în timp ce o altă guvernare trebuie să îndrepte lucrurile.

Nelson Mandela a spus că "Eradicarea sărăciei nu este un gest de caritate. Este un act de justiție", însă pentru o mare parte din români eradicarea sărăciei este doar o poveste, nimeni nu mai crede că acest lucru se poate întâmpla. Pentru români nu mai contează vorbele, ci faptele, așa că haideți să le demonstrăm românilor că nu doar promitem, ci și facem.

  Ioan Munteanu - declarație politică cu titlul: Din nou despre moțiune... moțiune simplă pe agricultură inițiată de către PDL?!;

Domnul Ioan Munteanu:

"Din nou despre moțiune... Moțiune simplă pe agricultură inițiată de către PDL?!"

A fost bine-venită, desigur, această inițiativă a PDL-iștilor, pentru că ne-a oferit un nou prilej de a vorbi despre problemele cu care se confruntă producătorii agricoli în această perioadă atât de grea. Și totuși, nu știu cum să caracterizez decizia lor: obrăznicie curaj, tupeu, sfidare, iresponsabilitate... Să distrugi tot ceea ce se poate și apoi să dai vina pe alții! Numai cei de la PDL puteau să gândească și să procedeze în felul acesta. Ei vorbesc despre incompetență, ei, care din 2009 și până la căderea Guvernului MRU n-au făcut nimic altceva decât să demonstreze ce înseamnă să fii incompetent?

Tocmai cei din PDL s-au găsit să-l acuze pe ministrul Daniel Constantin că nu știe să gestioneze problemele din agricultură? Cu siguranță, dumnealor nu cunosc faptul că a gestiona înseamnă să ai resurse financiare, să ai buget. Or, bugetul pentru anul 2012 pe care l-a adoptat această formațiune politică, aflată la acea vreme la putere, este cel mai mic buget din câte i-au revenit agriculturii în ultimii 20 de ani. Ar fi cazul să-și reamintească dezbaterile pe buget, dar și ușurința cu care ministrul agriculturii de atunci a acceptat acele fonduri de rușine doar de teama să nu-și piardă scaunul. Ei bine, acesta este momentul în care a început dezastrul cel mare...

Ești incompetent și iresponsabil, în același timp, ca să vorbești despre irigații, tu, Guvern PDL care ai disponibilizat 3.500 dintre cei 5.000 de salariați de la ANIF. Prin OUG nr.82 n-a făcut niciun bine sistemului de irigații, dimpotrivă, a legalizat furtul, minciuna și hoția. Am atras atenția în Comisia pentru Agricultură încă de atunci că prin măsurile preconizate nu se va asigura nici măcar paza pompelor și a instalațiilor. Cu totul alta ar fi fost situația în această vară secetoasă dacă nu s-ar fi dispus acele măsuri aberante. În acest context, PDL ar trebui să se ascundă, nu să acuze. Dar, în cazul lor, se aplică tactica strigă primul, lovește primul, poate te va crede cineva. Pe data de 8 octombrie 2012 Camera Deputaților a adoptat OUG nr.82 care și-a făcut deja efectul. Ce ne spun cei care au disponibilizat 3.500 de angajați? Că ei au propus angajarea unui număr de 900 de persoane (?!). Cine mai înțelege ceva din toată povestea asta atât de încâlcită? Vă spun că nimeni nu mai este dispus să înghită minciunile și aberațiile pe care ni le propun cei de la PDL, pentru că știu prea bine acum cu cine au avut de-a face.

Se spunea în moțiune că acum s-au irigat 80 000 de hectare, dar eu vă asigur că în toamna anului 2011 nu s-au irigat decât 46.000 de hectare. Poate, în timp, vom reuși să ajungem la cele 2 milioane hectare câte erau irigate înainte de 1990. Spunea recent un fost ministru PDL că "ar trebui o nouă filozofie pentru irigații". De ce n-a aplicat această "nouă filozofie" atâta vreme cât a fost la guvernare? Cine l-a împiedecat s-o aplice atunci când era la putere?

De ce nu s-a spus nimic în textul moțiunii despre faptul că domnii PDL-iști nu au asigurat în anul 2011 cei 41 de euro din bugetul statului român? Alocând această sumă, s-ar fi asigurat o jumătate din banii necesari pentru înființarea unui hectar din noua cultură de toamnă.

În concluzie, această moțiune nu se justifică, pentru că ea nu-i decât un simplu text, scris și argumentat în mod forțat, așa cum ne-au obișnuit încă din timpul guvernării PDL-iste, adică o nouă încercare penibilă de a acuza și de a blama, cu orice chip și prin orice mijloace, pe cei din opoziție.

Textul conține multe acuzații și fabulații cărora ministrul Daniel Constantin le-a răspuns punctual, în mod argumentat, fără părtinirea și înverșunarea din moțiunea redactată de către PDL-iști.

Cert este faptul că, prin moțiunile depuse, PDL a încercat să șteargă din memoria românilor imaginea dezastrului pe care l-au provocat în toate domeniile de activitate. Fără succes însă, pentru că n-au făcut decât să le reamintească cine se face vinovat de starea în care se află țara în aceasta perioadă foarte grea. Le mulțumim, de fapt, pentru această "contribuție" în ceea ce privește scoaterea la lumină a adevărului adevărat.

Dezbaterea parlamentară de astăzi a fost una necesară pentru că fiecare dintre cei care au urmărit-o are ceva de învățat, de înțeles și de pus în practica de zi cu zi. Iată încă un motiv pentru a le mulțumi inițiatorilor moțiunii care vrând să vorbească despre incompetența altora, n-au făcut decât să deschidă ochii oamenilor asupra propriilor greșeli...

  Marius Rogin - declarație politică cu tema: Mecanismul European de Stabilitate;

Domnul Marius Rogin:

"Mecanismul European de Stabilitate"

Miniștrii de finanțe ai zonei euro înființează fondul permanent de salvare Mecanismul European de Stabilitate (ESM), cu sediul la Luxemburg. Acesta are menirea de a salva de la faliment țările membre înglodate în datorii.

ESM va fi dotat în următoarele luni cu mai bine de 700 de miliarde de euro. ESM trebuie să fie capabil cel târziu în vara anului 2013, în calitate de instituție europeană de sine stătătoare, să coordoneze acțiuni de salvare în beneficiul țărilor cu dificultăți din zona euro.

Germanul Klaus Regling va fi directorul general al ESM. "Am pregătit totul ca ESM să poată funcționa din prima zi ca un mecanism permanent de stabilizare a zonei euro", a declarat Regling în cadrul unei conferințe de presă. La finalul procesului, aproximativ 100 de funcționari vor lucra la Luxemburg, în cadrul noii organizații. Ei vor pune la dispoziția țărilor cu datorii și a băncilor fondurile de care au nevoie.

Cele 17 țări membre ale zonei euro contribuie cu 80 de miliarde de euro, bani lichizi, la finanțarea ESM. Alte 620 de miliarde există sub formă de garanții. Sprijinit de aceste sume și garanții, ESM va tranzacționa pe piețele internaționale de capital obligațiuni de stat, emise de țările care se confruntă cu dificultăți.

Sumele astfel obținute sunt virate apoi statelor care au emis obligațiunile. ESM are permisiunea de a împrumuta maximum 500 de miliarde de euro din cele 700 de miliarde, cât va deține în portofoliu. Restul vor fi păstrate în conturile proprii, pentru a oferi siguranță investitorilor. Germania, în calitatea sa de membru principal al zonei euro, pune la dispoziția Mecanismul European de Stabilitate 27% din capital. Pe locurile doi și trei se clasează Franța și Italia.

Guvernul de la Berlin își asumă un risc teoretic pentru 27% din 700 de miliarde de euro, adică pentru 190 de miliarde. Această sumă a fost deja aprobată de Bundestag, iar Curtea Constituțională de la Karlsruhe și-a dat acordul în acest sens. Ministrul de Finanțe german, Wolfgang Schäuble, este reprezentantul Germaniei în Consiliul Guvernatorilor ESM. Cei 17 guvernatori vor decide împreună, obligatoriu cu unanimitate, ce țări au nevoie de ajutor, vor decide asupra sumelor și condițiilor. La nevoie, guvernatorii pot decide și o suplimentare a capitalului propriu, cu acceptul legislativelor naționale.

Guvernul de la Madrid a anunțat că vrea să solicite 40 de miliarde de euro, pentru a-și recapitaliza o serie de bănci amenințate de faliment. Mecanismul European de Stabilitate poate să sprijine băncile direct, fără ca țării din care face parte banca să-i crească automat datoria de stat. În plus, Mecanismul European de Stabilitate deține o licență bancară, ceea ce-i permite și să contracteze credite pe piețele de capital.

  Andrei-Valentin Sava - declarație politică: Rezultatele exportului de fier vechi de la Revoluție și până astăzi;

Domnul Andrei-Valentin Sava:

"Rezultatele exportului de fier vechi de la Revoluție și până astăzi"

Scumpirea minereurilor și a oțelului, dar și preocuparea tot mai intensă de reciclare a deșeurilor existentă la nivel mondial au condus la înflorirea comerțului cu fier vechi. Ofertele pentru fier vechi sunt la tot pasul, iar prețurile ajung aproape de 500 de euro pe tonă. În România anului 2012, fierul pare o resursă inepuizabilă, provenită nu din minereurile din munți, ci din construcțiile realizate înainte de 1989. Deșeurile metalice au ajuns astfel să constituie una dintre principalele mărfuri de export ale țării noastre, în cantități duble comparativ cu volumul produselor metalice finite. Aceasta constituie tema declarației mele de astăzi, pentru că doresc să îmi exprim public preocuparea în legătură cu problema combinatelor ajunse la fier vechi, a creșterii pieței ilegale de deșeuri metalice și a exporturilor ilegale din ultimii ani.

Anual, peste 2 milioane de tone de deșeuri metalice sunt exportate din țara noastră, cel mai important punct de ieșire fiind Portul Constanța. Numai în 2010 prin punctul Constanța s-a derulat 93,81% din traficul total. Potrivit datelor Administrației Porturilor Maritime Constanța, traficul total de fier vechi a crescut cu 61,88% în perioada 2005-2010.

În prezent, pentru o tonă exportată de fier vechi se încasează cu cel puțin 100 de euro mai mult decât în țară, la care se adaugă câștigurile rezultate din diferențele de curs valutar. Astfel, de la Revoluție și până astăzi, au ajuns la export peste 30 de milioane de tone de deșeuri metalice, în valoare de peste14 miliarde de euro.

Utilizarea eficientă și sigură a resurselor globale din punct de vedere al efectului pe care îl au asupra mediului înconjurător contribuie la calitatea generală a vieții, atât pentru noi, dar mai ales pentru generațiile următoare. Multe state europene țin cont de faptul că resursele naturale sunt limitate și se obțin prin costuri mari. Producerea de oțel din deșeuri de fier vechi reduce simțitor poluarea mediului, de asemenea, reciclarea fierului vechi conduce la economisirea de energie și materii prime. Țările occidentale ale UE au înțeles că reciclarea fierului vechi duce la reducerea potențialului de poluare a aerului cu până la 86% și a potențialului de poluare a apelor cu până la 76% datorită faptului că minereul de fier are un conținut mare de sulf. De cealaltă parte, în România, o mare parte dintre privatizările făcute în ultimii 22 de ani au avut drept unic scop vânzarea la fier vechi a celor mai multe dintre utilajele dobândite de noii proprietari.

Astfel, în prezent, industria autohtonă de dinainte de 1989 s-a ales atât cu închiderea a sute de fabrici care au fost privatizate sau lichidate, cât și cu uzine și combinate abandonate sau demolate cu totul sau cu linii de producție scoase din uz. Cea mai mare parte a utilajelor și instalațiilor a fost dezmembrată, tăiată bucăți și vândută drept fier vechi. Însă, numai o parte din fierul scos din zonele industriale figurează în acte. Marii păpușari ai privatizărilor din industria românească au acaparat fabrici și au făcut uz de toate armele pentru a le duce la fier vechi. Pentru că acțiunea se petrece pe domeniul privat și nicio autoritate nu cântărește efectiv transporturile care ies de pe porțile uzinelor, hale imense și clădiri au fost desființate la propriu.

În ultimii 22 de ani, din România au fost exportate peste 30 de milioane de tone de deșeuri metalice. Potrivit ultimelor date disponibile, numai în ultimii cinci ani valoarea deșeurilor de fontă, fier, oțel și cupru exportate a fost de aproape 4 miliarde de euro. Începând cu anul 2011 statul român a aplicat metoda taxării inverse la exportul de fier vechi, ceea ce a înlăturat pericolul fraudării TVA, însă nu a rezolvat problema furturilor de fier vechi.

Legislația care reglementează activitatea centrelor de colectare a fierului vechi este extrem de permisivă în ceea ce privește documentația care trebuie întocmită de achizitori. În prezent, centrele de colectare trebuie să posede doar o adeverință cu datele de identitate ale vânzătorului, care ulterior sunt refolosite pentru acoperirea unor cantități enorme colectate ilegal. Din acest motiv, solicit Guvernului să reactualizeze normele metodologice privind regulile de achiziție a fierului vechi, acestea necesitând să fie mult mai stricte față cele stipulate în prezent.

  Sonia-Maria Drăghici - despre bacalaureatul profesional;

Doamna Sonia-Maria Drăghici:

"Despre bacalaureatul profesional"

Am participat ieri la ședința Comisiei de învățământ, înlocuindu-l pe domnul deputat Anghel Stanciu. Am fost neplăcut impresionată de absența colegilor din opoziție, cu 2 excepții, ceea ce a făcut ca cvorumul de ședință să fie asigurat majoritar de deputații USL.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 8 octombrie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învățământului nr. 84/1995, pe care a trimis-o Parlamentului României, în temeiul art. 77 alin. (2) din Constituția României. Acest lucru făcea imperativă prezența membrilor Comisiei de învățământ la dezbaterile ce urmau să aibă loc pe marginea unui subiect important.

Din nefericire, nici importanța temei, legată de bacalaureatul profesional, nici solicitarea Președintelui României nu au determinat pe colegii noștri, deputații PDL, să fie prezenți la ședință. Se pare că nu au fost și nu sunt realmente interesați de bunul mers al învățământului românesc, așa cum nu au acordat importanța necesară nici altor teme abordate în cadrul ședinței.

Discuțiile purtate pe marginea temei bacalaureatului profesional au punctat aspecte educaționale, economice și sociale, fiind știut faptul că dacă avem un număr mai mare de persoane cu un nivel mai ridicat de educație, întreaga societate are de câștigat, în special piața muncii.

Personal consider că facem pași spre o etapă nouă în învățământul românesc, în care se impune o diversificare a examenului de bacalaureat în funcție de forma de învățământ urmată anterior, așa cum se practică și în alte țări europene. Chiar și în perioada comunistă bacalaureatul se desfășura diferențiat, în funcție de pregătirea liceală. Absența opoziției de la acest tip de dezbatere nu a fost benefică luării unei decizii, iar discursul singurului deputat PDL prezent a fost mai degrabă injurios, deloc constructiv, pe care l-am perceput de tip politicianist și nu la nivelul cerut de tema abordată.

O opoziție prezentă, fermă, dar constructivă reprezintă o premisă a dialogului democratic, care nu permite aberații cum au fost cele de asumare a răspunderii guvernului pe legi importante sau guvernarea ŕ la long prin ordonanțe de urgență.

  Maria Stavrositu - intervenție cu titlul Partidele politice și reprezentarea politică a femeilor - subiect foarte actual și de o importanță majoră pentru toate statele membre ale Consiliului Europei;

Doamna Maria Stavrositu:

"Partidele politice și reprezentarea politică a femeilor - subiect foarte actual și de o importanță majoră pentru toate statele membre ale Consiliului Europei"

În perioada 1-5 octombrie 2012, am participat la Cea de a patra parte a Sesiunii ordinare 2012 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a avut loc la Strasbourg. Am susținut în cadrul acestei sesiuni Raportul privind partidele politice și reprezentarea politică a femeilor, document care a fost adoptat.

Raportul abordează problematica reprezentativității femeilor în viața politică, atât la nivelul parlamentelor naționale, cât și în cadrul partidelor politice sau al delegațiilor acestora din cadrul unor instituții internaționale.

Subiectul este cu atât mai delicat cu cât situația femeilor care dețin diverse funcții politice a fost și rămâne o preocupare a multor instituții și organizații internaționale, care caută soluții viabile pentru creșterea proporției femeilor din politică, în condițiile în care, la nivelul statelor membre ale Consiliului Europei, doar aproximativ 23% dintre parlamentari sunt femei, proporția acestora din totalul populației depășind 51%.

Deși în statele membre ale Consiliului Europei femeile reprezintă un procent de aproximativ 51%, la nivelul parlamentelor naționale din aceste state doar aproximativ 23% dintre parlamentari sunt femei, doar în patru dintre statele membre ale Consiliului Europei proporția femeilor care fac parte din parlamentele naționale depășește 40%: Andorra, Finlanda, Olanda și Suedia. În opt dintre statele membre ale Consiliului Europei, femeile reprezintă între 30 și 40% din parlamentarii aleși, în 15 dintre acestea, ele reprezintă între 20 și 30% dintre parlamentari, iar în celelalte 20, proporția femeilor care ocupă funcția de parlamentar este sub 20% din totalul parlamentarilor. Din păcate, România se află în ultima categorie de state, în care mai puțin de 20% dintre parlamentari sunt femei.

Una dintre cele mai importante măsuri propuse de APCE pentru a se asigura de existența unor oportunități clare pentru femei atât în ceea ce privește candidatura și reprezentarea acestora în cadrul instituțiilor alese vizează, în primul rând, statele care utilizează un sistem electoral al reprezentării proporționale. Această măsură se referă la introducerea în cadrul legislațiilor naționale ale statelor membre a unor cote de reprezentare, conform cărora proporția femeilor să reprezinte, în mod ideal, cel puțin 40% din totalul candidaților. Alte propuneri au vizat utilizarea unui algoritm de alternare a candidaților pe listele electorale în funcție de gen, precum și introducerea unor sancțiuni în caz de nerespectare a acestor recomandări.

În ceea ce privește statele cu sisteme electorale majoritare, recomandările Adunării Parlamentare au vizat mai ales chestiuni legate de creșterea numărului de candidați femei în cadrul circumscripțiilor uninominale, precum și de încurajarea partidelor politice să utilizeze, pentru alegerile interne, cote de reprezentare care să asigure o creștere a numărului de femei alese atât să dețină funcții în cadrul partidului, cât și pentru a candida pentru locuri în parlamentele naționale.

Pe de altă parte, măsurile care pot fi luate la nivelul partidelor politice includ asigurarea unui echilibru între bărbați și femei în ceea ce privește ocuparea funcțiilor de conducere, susținerea unor programe de pregătire profesională a candidaților femei, includerea cotelor de reprezentare în interiorul partidelor sau implementarea unor programe și strategii de promovare a egalității între sexe în cadrul partidelor politice.

Un rol foarte important îl ocupă organizațiile internaționale, care s-au preocupat de reprezentarea femeilor în politică și ale căror cercetări pot constitui surse importante de informare. Aici amintesc: Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Comisia Europeană, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), prin intermediul Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului.

În ceea ce privește situația statelor din Europa de Est, experiența regimurilor comuniste și dificultatea procesului de tranziție către democrație au îngreunat considerabil accesul femeilor în viața politică.

România se numără printre aceste state, în care este clar că numărul femeilor parlamentar este mult prea mic în comparație cu numărul total de parlamentari, dar și cu proporția femeilor din totalul populației. Unele partide politice au propus anumite cote interne de reprezentare, aflate între 25 și 30%, însă aceste propuneri nu s-au concretizat, în ultimul deceniu, la niciun scrutin, fie el local, național sau european. Mai mult decât atât, o creștere a proporției de femei care să ocupe locuri în Parlament ar trebui dublată și de disponibilitatea partidelor politice, nu doar de a le promova pe acestea ca și candidați, ci de a le plasa pe locuri eligibile în cadrul listelor electorale.

Nu în ultimul rând, un rol important în promovarea unei reprezentări echitabile a femeilor în politică îl ocupă statul. Astfel că una dintre soluțiile care ar putea asigura o mai bună reprezentare a femeilor în politică ar putea fi condiționarea sprijinului financiar primit de partidele politice de la bugetul de stat, de includerea pe listele electorale sau printre candidații în alegerile uninominale a unui anumit procent de femei. Spre exemplu, în Irlanda a fost adoptat chiar anul acesta un document legislativ, conform căruia partidele care nu includ pe listele electorale pentru alegerile parlamentare cel puțin 30% femei vor pierde, pentru toată durată legislaturii, jumătate din fondurile de la bugetul de stat.

În ceea ce privește reprezentarea femeilor în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, singurul grup care are o organizație internă a femeilor, care se întrunește regulat, este Grupul Socialist. Prin urmare, una din recomandările din raport este ca și celelalte grupuri politice să înființeze asemenea structuri interne, asemănătoare celor din cadrul partidelor naționale.

În ultima parte a raportului, am subliniat faptul că experiența Danemarcei sau Finlandei arată că este foarte posibil să fie făcute progrese remarcabile în ceea ce privește reprezentarea femeilor în politică fără utilizarea cotelor de reprezentare, însă cu o societate civilă cu un grad ridicat al culturii politice și conștientă de importanța reprezentării echitabile a bărbaților și femeilor în politică.

Prin urmare, cheia progresului în acest domeniu este cultura politică, iar partidele politice sunt organizații care au ca principală responsabilitate cultivarea acesteia, deoarece doar în acest mod poate fi asigurată trăinicia și reprezentativitatea unei democrații.

  Stelică Iacob Strugaru - declarație politică: USL se plimbă cu buldozerul demagogiei prin clasa pregătitoare.

Domnul Stelică Iacob Strugaru:

"USL se plimbă cu buldozerul demagogiei prin clasa pregătitoare"

Chiar în ziua care școlile din România și-au deschis larg porțile, iar clinchetul primului clopoțel a chemat în bănci elevii din toată țara, presa românească difuza insistent formularea "clasa pregătitoare: o harababură și o prostie! clasa pregătitoare, un dezastru!". Am avut curiozitatea de a afla ce autoritate științifică sau morală în domeniul educației a dat un asemenea verdict nedrept asupra reformei școlare din România, asupra unui demers al cărui unic scop este creșterea calității și gradului de cuprindere a educației timpurii. Nu mare mi-a fost mirarea să aflu că declarația iresponsabilă venea chiar din partea unui prim-ministru, încă în funcție, care nu reușise să deschidă anul școlar în termenul consacrat de lege și care încerca să fructifice electoral, cu un limbaj iliescian, eventualele temeri ale părinților față de acest prim pas de reformă.

Ce autoritate în domeniul educației poate fi considerată vocea unui premier ce s-a dovedit deja un evident eșec al școlii românești, un infractor academic, care încă mai crede în sinea sa că a absolvit un masterat de 2 săptămâni la Catania și care consideră că redactarea unei teze de doctorat se rezumă la furtul intelectual prin plagiat.

Cei care intră astăzi cu buldozerul demagogiei și incompetenței în reformele atât de greu demarate în domeniul educației, în ultimii trei ani, sunt cei care, de fiecare dată când au venit la guvernare, au distrus și nu au construit nimic. Afirmațiile mele se bazează mai ales pe activitatea de ministru a doamnei Ecaterina Andronescu, ale cărei singure obiective la minister au reprezentat dărâmarea oricăror reforme raționale demarate de predecesorii săi. Faptele domniei sale stau mărturie!

Eu, spre deosebire de plagiatorii Dumitrescu sau Mang, trimiși de Victor Ponta să conducă destinele educației, chiar am fost direct implicat în procesul de elaborare și adoptare a noii legi a educației. Știu astfel că înființarea clasei pregătitoare în cadrul școlilor nu a fost niciun moment vreun moft al ministrului sau vreun amendament irațional al altcuiva. Argumente în favoarea funcționării clasei pregătitoare în școli sunt atât de numeroase, încât excedă spațiul unei singure declarații politice.

Sunt argumente venite atât din eșecurile grave și succesive ale sistemului românesc de educație timpurie, reflectate în special în cele mai mari rate de analfabetism și abandon școlar din spațiul Uniunii Europene, cât și motive legate de compatibilizarea sistemului românesc de educație cu cel european.

Ceea ce nu știe domnul Ponta, este că intervenția împotriva abandonului și analfabetismului se face timpuriu, iar clasa pregătitoare are menirea de a asigura o minimă egalitate de șanse între familii și copii cu statusuri socio-economice diferite. Ce nu vrea să vadă domnul Ponta este că nu toți părinții au avut contracte de consultanță generoase derulate prin Șova&Asociații, ca să-și poată permite să ducă copiii la ce grădiniță sau școală particulară vor vrea și să vorbească cu indiferență despre acest domeniu!

Afirmațiile lui Victor Ponta nu fac decât rău și induc confuzie în sistemul de educație. Ar fi putut să spună mai simplu că este în campanie electorală și că va face orice să câștige alegerile, inclusiv să batjocorească soarta copiilor noștri.

Chiar dacă ministrul Andronescu și premierul Ponta doresc să măcelărească orice efort de modernizare a educației românești, am speranța că părinții, dascălii și directorii școlilor nu vor lăsa ca acest lucru să se întâmple. În aceeași zi cu declarațiile premierului Ponta, directorul unei școlii generale avea să rezume într-un mod categoric părerea oamenilor școlii asupra clasei pregătitoare:

"Avem patru clase pregătitoare și suntem pregătiți, avem profesori calificați, mobilier, tot. E prea devreme să discutăm dacă clasa pregătitoare se duce sau nu la grădiniță anul viitor.Nu cred că mai are cum să se ducă la grădiniță clasa pregătitoare, din punctul meu de vedere. Ei sunt înscriși în învățământul obligatoriu și clasa pregătitoare este în învățământul obligatoriu.Cine nu vine la școală, la anul merge tot în clasa pregătitoare, nu vine în clasa I. Ciclul a început, nu putem să îl oprim!"

Sper că arătându-le respectul cuvenit profesorilor și învățătorilor școlii românești, ministrul educației va renunța la buldozerul folosit pentru demolarea reformelor și nu va mai încerca să ne impună modele de succes precum Marian Vanghelie (garantat Andronescu), Radu Mazăre (garantat din club) sau Victor Ponta (garantat fără ghilimele).

     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 26 februarie 2021, 23:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro