Constantin-Alin Bucur
Constantin-Alin Bucur
Ședința Camerei Deputaților din 26 martie 2013
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.41/05-04-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 26-03-2013 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 26 martie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.15 Constantin-Alin Bucur - declarație politică intitulată "Servim interese personale sau interese naționale?";

   

Domnul Viorel Hrebenciuc:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Are cuvântul domnul Alin Bucur.

Video in format Flash/IOS

Domnul Constantin-Alin Bucur:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi este intitulată "Servim interese personale sau interese naționale?"

Suntem mulți. Suntem 412 membri ai Camerei Deputaților, la care se adaugă un număr de 176 de distinși senatori. Aritmetica politică ne dictează un număr de 588 de parlamentari ai României. Suntem mulți și e păcat că nu suntem uniți. Suntem împărțiți în șase grupuri parlamentare, plus reprezentanții minorităților naționale. Suntem împărțiți în ideologie, suntem împărțiți în doctrină, suntem dezbinați în partide noi și partide vechi, suntem împărțiți în parlamentari tineri și parlamentari cu experiență, suntem împărțiți în parlamentari "redistribuiți", cu ghilimelele de rigoare, și în parlamentari învingători cu peste 50% din voturi și suntem împărțiți, din păcate, inclusiv pe criterii etnice. Există totuși ceva care ne poate uni, stimați colegi?

Ne-am luptat secole întregi să fim uniți, să uităm de segregare și să fim independenți, să fim liberi și să scăpăm de jugul pe care alții îl impuneau, doar să ajungem în situația de astăzi, adică să fim împărțiți, separați, dezbinați și într-un permanent conflict. Ne-am luptat cu entuziasm și forță să consacrăm statul unitar România ca un stat democratic în care primează interesul național prin voința majorității, dar și prin respectul pentru opinia minorității. Ne-am luptat să avem o instituție parlamentară puternică, care să garanteze pentru toți cetățenii valorile democrației, libertății și egalității de șanse doar ca astăzi să ajungem la o cotă de încredere populară de 33% în Parlament.

Ne-am chinuit să detronăm un dictator care se numea impropriu președinte în decembrie 89’ doar ca astăzi să avem un președinte pentru care Constituția nu contează și care a adus Președinția la o cotă de încredere publică de sub 30%. Ne-am angajat să consolidăm instituția justiției în România doar ca astăzi să acuzăm DNA, Parchetul și ANI ca fiind instrumente politice. Ne-am dorit poate mai mult ca orice să intrăm în Uniunea Europeană și în spațiul de securitate Schengen, să putem circula nestingheriți în toată Europa doar ca astăzi să aflăm brusc că acest subiect poate fi lesne închis de către Guvern, pentru că, dacă voi nu ne vreți, nici noi nu vă vrem, dacă îmi permiteți parafrazarea autorului.

Am ajuns să fim dezamăgiți de toate luptele pe care le-am purtat de-a lungul istoriei, am ajuns să ignorăm lucrurile care contează cu adevărat pentru cetățeni, am ajuns, stimați colegi, să ne dăm interesul pentru obiective scurte și mici, de factură politică, și să uităm în fiecare zi ce promitem celor care ne legitimează, odată la patru ani, cu votul lor. Sunt cât se poate de sincer când spun că nu mă așteptam, când am luat decizia să intru în politică, când am luat decizia să candidez pentru funcția de deputat, la atât de multă segregare între politicieni și la atât de multă lipsă de responsabilitate pentru interesul național, pentru nevoile celor mulți, care sunt de fiecare dată pregătiți să ne dea încrederea când o cerem, deși această încredere se pare că nu se concretizează și nu se justifică.

Avem în schimb un război permanent: forțele politice din opoziție și de la putere și între instituțiile fundamentale ale statului. Suntem scindați, suntem pasionați de săpatul tranșeelor adânci în politică. Suntem pasionați de insulte și calomnii, suntem pasionați și de trădare. Nu vreau să generalizez, dar foarte mulți politicieni care au cerut încrederea publică pe baza unui program politic, pe baza unor promisiuni clare în alegeri, trădează încrederea pe care au primit-o, își trădează colegii cu care au lucrat doar pentru a-și servi interesele personale și se bazează pe faptul că lumea uită. Nu subestimați poporul român, stimați colegi, va avea grijă să își aducă aminte de ce ați făcut și de ce nu ați făcut și vă va judeca acțiunile prin vot.

Guvernarea a ajuns un scop în sine, stimați colegi, și nu un mijloc pentru a asigura un trai cât mai bun pentru cetățeni. Pentru ce ne mai luptăm astăzi? Răspunsul este simplu. Pentru a ajunge la resursele guvernării, la proverbialul ciolan.

Stimați colegi,

În opinia mea interesul național trebuie să primeze interesului politic. Guvernarea trebuie să fie un mijloc nu de îmbogățire personală și nu de parvenitism, ci un mijloc de asigurare a premiselor dezvoltării sociale, un mijloc de asigurare a bunăstării cetățenilor, iar Guvernul ar trebui să fie garantul împărțirii echitabile a resurselor, nu către clientela politică, ci către cetățenii de rând care așteaptă să fie ascultați, să fie ajutați, să fie susținuți în încercările acestora de a-și găsi un loc în această societate care se numește România.

Parlamentul, stimați colegi,

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă rog să vă apropiați de final.

Video in format Flash/IOS

Domnul Constantin-Alin Bucur:

Parlamentul, stimați colegi, ar trebui să fie garantul valorilor democratice, ar trebui să fie un exemplu de conduită publică și de responsabilitate politică. Parlamentul nu trebuie să fie un instrument pentru a te ascunde de brațul lung al legii, nu trebuie să fie un forum de injurii și calomnii, chiar dacă declarațiile politice sunt acoperite de imunitate totală.

Libertatea noastră de exprimare trebuie folosită pentru a face auzite problemele cu care oamenii de rând se confruntă, nu pentru a ataca furibund adversarul politic. Vă puteți da seama ce exemplu dăm noi ca parlamentari când de 20 de ani dăm dovada că nu suntem în stare să ne ascultăm, să colaborăm și să comunicăm pentru a susține interesul național, când de peste 20 de ani nu facem altceva decât să votăm după dictare, și nu după cum simțim că trebuie să votăm. În istoria postdecembristă a României Parlamentul s-a consacrat ca un loc nefast, unde se adună aristocrații politici ai României pentru a-și apăra interesele proprii și pentru a susține un anumit Guvern care din când în când le mai aruncă o firimitură de la masa bogaților.

Din nou, stimați colegi, nu vreau să generalizez și încerc să fiu cât pot de sincer. Sunt trist când observ că de peste 20 de ani nu s-a schimbat nimic. Industria României este vândută pe bucăți și oamenii rămân fără locuri de muncă, agricultura sufocă practic fermierii locali și este un paradis al evaziunii fiscale, justiția este pusă pe zi ce trece sub semnul îndoielii eticii și moralității, lumea nu mai are încredere în magistrați, și Guvernul, stimați colegi, are grave lipsuri de justificare a activității. Nici o măsură economică notabilă nici o reacție la problemele sociale grave cu care se confruntă România.

Domnule prim-ministru, stimați miniștri, au trecut 11 luni de guvernare, în aprilie se face anul și nu vedem nimic constructiv. Nu vedem nimic din ceea ce ați promis, dar suntem bombardați în fiecare zi de scandaluri politice insipide și fără nici o finalitate. Vedem miniștri care au probleme de integritate și probitate morală - fiind cercetați penal - care-și ocupă nestingheriți fotoliile, vedem rapoarte MCV din ce în ce mai dăunătoare imaginii noastre externe, vedem un permanent război între palate din care nimeni nu are nimic de câștigat. Vedem, sau cel puțin unii dintre noi văd cum Comisia Europeană reclamă România la Curtea de Justiție a UE pentru transpunerea incompletă în legislația națională a două directive din domeniul energiei, privind protecția consumatorilor și îndatoririle autorităților de reglementare, vedem cum este sancționată România cu penalizări de circa 30.000 de euro pe zi pentru fiecare directivă neaplicată din indolența unui sistem pe care dumneavoastră, membrii Guvernului, îl păstoriți.

Închei această declarație, dar nu înainte de a face un nou apel la unitate. Cred că trebuie să ne întoarcem la valorile fundamentale ale societății democratice, și unitatea este o astfel de valoare. Cred că trebuie să ne impunem, mai ales datorită faptului că suntem atât de mulți, să creștem încrederea publicului în Parlament, să facem tot ce ne stă în putere prin inițiativele noastre, prin modul nostru de conduită, prin disponibilitatea de comunicare cu toată clasa politică și cu cetățenii acestei țări. Trebui să fim uniți în fața provocărilor din viitorul apropiat. Nu sunt lejere problemele cu care ne confruntăm ca țară și așteptările față de noi sunt pe zi ce trece mai mari.

O să mă apropii de final acum, o să închei, de fapt, cu rugămintea, stimați colegi, să nu trădăm aceste așteptări și să ne ridicăm la înălțimea acestora și sunt sigur că, împreună, putem fi mult mai puternici decât separați.

Deputat Alin Bucur, PP-DD.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 26 ianuarie 2021, 8:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro