Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 03-04-2013

Ședința Camerei Deputaților din 3 aprilie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.18 Adrian Gurzău - declarație politică intitulată "România, o țară confiscată politic și ruinată economic";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

   

Domnul Adrian Gurzău:

"România, o țară confiscată politic și ruinată economic"

După mai bine de 11 luni de guvernare USL, statul român a atins performanțe remarcabile, însă din păcate regresive. Tot ceea ce s-a construit în ultimii 3 ani, pe baza principiilor democratice și europene, în ultimele luni, asistăm zilnic la o degradare a tot ceea ce semnifică consolidarea statului de drept. Actualul Guvern se manifestă ca un partid stat, iar toate politicile publice inițiate sunt în directă concordanță cu agenda financiară a partidului mamut, în detrimentul agendei publice a cetățeanului. Această politică de guvernare în România, țară care a fost confiscată încă de anul trecut, în numele a 7,4 milioane de nemulțumiți ipotetici și ruinată de atunci în mod sistematic, în numele Uniunii Social Liberale poartă și un nume, respectiv, "luatul cu japca." Așa se numește instituirea de biruri spoliatoare.

În timpul campaniilor electorale am fost cu toții martorii unor promisiuni din partea formațiunii conduse de Victor Ponta și Crin Antonescu, prin care ne asigurau pe toți că nu vor crește taxele și impozitele, că nu vor îngloda România și pe români și că ne vor oferi un nivel de trai european. Dar, din păcate, astăzi, chiar de Ziua Internațională a Pacălelilor, actualii guvernanți ne-au dovedit, încă o dată, că ne-au mințit și că nu sunt capabili să își respecte angajamentele asumate - să conducă România cu responsabilitate și răspundere în interesul cetățeanului.

Tot ceea ce au realizat în aceste 11 luni a fost instituirea de noi biruri, gândite numai pentru a salva aparatul birocratic și afacerile călduțe ale clientelei de partid, cum este spre exemplu și impozitul forfetar, prin care pătura de mijloc a României este spoliată chiar și de jumătate din ceea ce obține prin muncă. Însă, din păcate, veștile proaste nu se opresc aici. Și, am să mă opresc numai asupra câtorva aspecte economice mai relevante:

România nu se poate baza pe o creștere economică sănătoasă. Scăderea economică este mai probabilă, mai ales de când "lărgirea bazei de impozitare" s-a dovedit un fiasco, la fel ca și așa-zisa "reformă a statului". Asta deoarece nimeni nu face nimic pentru a stopa privilegiile și risipa hrănite din banul public.

Din cauza impredictibilității politice și fiscale în care se zbate România de aproape un an (punând la socoteală și tentativa de lovitură de stat de astă vară și declarațiile belicoase ale liderilor USL împotriva Europei, FMI șamd), investițiile străine au scăzut de la 9 miliarde de euro la sub un miliard. Sunt mai mulți cei care pleacă, decât cei care vin. Iar cei care pleacă au știut să lase în urmă numai ruine - utilități vândute la fier vechi, zeci de mii de oameni fără o pâine pe masă.

Banii care vin de la românii care lucrează în străinătate, cei pe care Uniunea Social Liberală vroiau să-i extermine de pe listele electorale, au scăzut de la 5 miliarde de euro la jumătate. Mai mult, dacă până acum muncitorii plecați trimiteau bani pentru familii și pentru ca să își construiască case, acum își iau familiile cu totul și chiar își vând proprietățile. România se confruntă cu o pierdere a forței utile de muncă mai tragic decât dacă s-ar afla într-un război. De fapt, din punctul de vedere al respectului față de muncă și al recompensării meritelor reale, România se află într-un război: al statului împotriva propriilor săi cetățeni.

Valoarea creditelor noi acordate de către bănci este mai mică decât valoarea ratelor lunare încasate. Pe partea de creditare privată, românii s-au transformat din cei mai buni în cei mai răi platnici ai Europei, cu aproape 20% credite neperformante.

Banii care ar fi trebuit să intre de la U.E. și despre care se presupunea că vor compensa măcar parțial celelalte scăderi au venit cu țârâita sau chiar deloc. Oricum rata de absorbție este de numai 10% și urmează reduceri cu 25% ale sumelor alocate. România plătește către UE mai mulți bani decât încasează.

România are scadență anul acesta și pentru 16 miliarde de euro în contul retrocedărilor batjocorite de către politicieni și funcționari corupți. După cum arată Legea retrocedărilor propusă de către Guvernul Ponta, devine clar că banii nu vor fi plătiți. Cauzalitatea este directă: cei care ar putea să dea bani statului având un motiv în plus să nu o facă.

Guvernul României oferă informație redusă cu privire la modul în care cheltuie banul public - fiecare informare pe care o face domnul Victor Viorel Ponta fiind, de fapt, o gargară ieftină presărată cu glumițe infantile și nici măcar cu o intenție serioasă de guvernare în interesul românilor. Deocamdată guvernul profită de inerția și buna-credință a celor care plătesc taxe, în speranța că banii lor vor fi bine folosiți și că liderii politici pe care i-au ales chiar le doresc binele.

Este timpul să scăpăm de minciuni, să devenim capabili să ne luăm țara înapoi, să nu căutăm salvare individuală, ci să obligăm acest guvern care se bucură de o majoritate politică covârșitoare chiar să guverneze. În interesul românilor, nu al unui grup infracțional organizat!