Domnul Tudor Ciuhodaru: "Meniul crizei - prost și nesănătos" Ne clasăm pe locul 3 în Europa cu cei peste patru milioane de adulți obezi, ce reprezintă un sfert din populație, și s-a ajuns ca jumătate din români să fie supraponderali. Mai precis 30% din femei și 20% din bărbați depășesc greutatea normală, iar 40% din copii sunt obezi. Un neavizat răuvoitor ar putea spune, văzând numărul de obezi, că aceasta înseamnă exces, abuz și bogăție. Puțini își pun problema că acest lucru se datorează adesea faptului că nu ne permitem costurile unei alimentații de calitate, bazată pe sfaturile unui nutriționist, precum și timpului limitat alocat sportului și relaxării într-o existență trepidantă, sub amenințarea facturilor și a concedierilor. Nu în ultimul rând, absența noțiunilor despre un stil de viață sănătos și un comportament alimentar adecvat au dus la creșterea alarmantă a numărului de supraponderali și obezi. Constatăm că, pe lângă cauzele genetice, biologice, culturale și comportamentale, sărăcia și lipsa de educație contribuie în mod paradoxal la apariția obezității, cu toate complicațiile de ordin metabolic (dislipidemie, diabet), cardiovasculare (cardiopatie ischemică, hipertensiune, infarct), neuropsihice (accidente vasculare, tulburări comportamentale, modificări de somn, suicid) sau osteroarticulare. Teoretic, comportamentul alimentar ar trebui să asigure, pe lângă dispariția senzației de foame, și un echilibru nutrițional și un număr adecvat de mese zilnic. Practic, problema constă în accesul limitat la alimentele de calitate - carne slabă de vită sau de pui, fructe proaspete -, ce sunt înlocuite de alimente neadecvate, denumite generic "produse albe": pâine, orez, zahăr, paste, făină și cartofi sau supă din oase cu măduvă sau veșnica gustare: slănina, margarina. Sunt și modificări ale comportamentului alimentar legate de ritm, o gamă largă de gesturi neadecvate: de la "ronțăit", mâncatul frecvent ce oferă iluzia relaxării și care duce la adevărate dependențe de mâncare, până la acea masă unică nocturnă, sau de mod: alimentația în fața calculatorului, televizorului. Adesea reacția la stres poate asocia consumul de alcool. Odată instalată obezitatea, se închide cercul vicios al unui stil de viață nesănătos prin apariția modificărilor de ordin psihologic și de integrare socială, mergând până la depresia severă. Estimăm că prin predarea în școli a educației pentru sănătate se va limita acest fenomen, prin învățarea modului de a asigura o alimentație adecvată și un stil de viață sănătos.
|