Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of May 8, 2013
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.60/16-05-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2013 > 08-05-2013 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of May 8, 2013

8. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.22/2012 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.66/2011 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora (PL-x 415/2012). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 415/2012

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

12. Mergem la următorul proiect de lege... Mulțumesc foarte mult, domnule ministru, pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 22/2012 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora.

Guvernul? Inițiatorul?

Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Claudiu Doltu (secretar de stat, Ministerul Finanțelor Publice):

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnilor deputați...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Numele și prenumele, funcția și după aceea continuați.

Video in format Flash/IOS

Domnul Claudiu Doltu:

Claudiu Doltu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice. O să fiu foarte scurt. Guvernul susține aprobarea acestui proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului de natură tehnică nr.66 din 2011 care se referă la prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene.

În fond, acest act normativ modifică doar prevederi referitoare la acțiunile pe care autoritățile române implicate în gestionarea fondurilor europene trebuie să le aplice atunci când constată riscuri de nerecuperare a sumelor de la beneficiari.

În speță, este vorba de un act pur și simplu tehnic, care fixează proceduri și stabilește noi reguli de funcționare. E un proces firesc, pe măsură ce noile experiențe se acumulează, legislația trebuie adusă la zi.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Domnule președinte Ciucă, din partea comisiei raportoare, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnilor colegi,

Dau citire raportului comun emis de Comisia juridică, de disciplină și imunități și Comisia pentru buget, finanțe și bănci asupra proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 22/2012 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora.

În temeiul dispozițiilor legale, comisiile enumerate au fost sesizate pentru a dezbate în fond acest proiect de lege.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat această inițiativă.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil inițiativa legislativă.

Comisia de administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic a avizat favorabil proiectul de lege.

Comisia pentru afaceri europene a avizat favorabil proiectul de lege.

În esență, proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 22/2012.

În urma examinării inițiativei legislative și a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât cu majoritate de voturi să propună plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 22/2012 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2012 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora, în forma adoptată de Senat.

În raport cu obiectul și conținutul reglementării, inițiativa legislativă face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Propuneri pentru dezbatere. Propuneri pentru minute? Două minute.

Domnule Grama, după ce îi sărutați mâna doamnei, poate pregătiți și cartela, vă rog frumos. Am observat, sunteți emoționat. Ați trecut munții, ați venit aici. Bine ați venit în patria noastră, aici, din Transilvania, la București. Vă rog frumos, luați loc.

Să înceapă votul. Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Cu 140 de voturi pentru, o abținere și niciun vot împotrivă, a fost aprobat timpul de două minute.

La dezbateri generale, cine dorește să intervină?

Domnul Tinel Gheorghe, aveți cuvântul la dezbateri generale.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte,

Eu apreciez inițiativa legislativă. Cred că închidem un ciclu pe partea asta de reglementare a absorbției fondurilor europene. Deci, avem tot ceea ce înseamnă legiferare.

Întrebarea mea este, însă, pentru guvern, când ridicăm sau când se ridică presuspendările acestea pentru absorbția fondurilor europene pe programe operaționale sectoriale, pentru că acum, dacă tot am creat cadrul legal necesar, să ne spună Guvernul când încep să vină banii europeni, pentru că marea majoritate de bugetelor autorităților publice centrale (mă refer aici la ministere) sunt fundamentate pe absorbția fondurilor europene. Și ar fi bine să aflăm un răspuns.

Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal susține actul normativ în forma prezentată.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc mult.

Domnul deputat Marian Neacșu, din mult îndepărtata Ialomiță. Aveți cuvântul, domnule deputat, liderul Grupului parlamentar al PSD.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Îmi pare tare rău că trebuie, înainte de toate, să asociez imaginea colegului meu - reprezentantul Partidului Democrat Liberal - care a vorbit ceva mai devreme, cu a unui criminal care vine la locul faptei.

Păi, mi se pare absolut absurd, să vii și să întrebi acum, de ce și când se deblochează programele operaționale, atâta vreme cât 4 ani de zile, datorită furăciunilor Guvernului PDL, rând pe rând, fiecare dintre ele, în relația cu Comisia Europeană, au fost închise.

Mai mult decât atât, colegul meu știu că este un asiduu cititor de presă, un foarte bun cunoscător al informațiilor din mediul public, și mi se pare absurd să nu cunoască faptul că, până în momentul ăsta, toate cele 5 programe operaționale care au fost suspendate datorită faptelor petrecute în guvernarea PDL, au fost repuse în funcțiune și au început să se facă plățile. Nu mai târziu decât săptămâna trecută, cel mai contestat dintre ele - Programul POSDRU - a făcut prima categorie de 100 de milioane de plăți.

Dacă toate lucrurile astea nu-i sunt cunoscute colegului nostru, atunci, retoric, vin la fraza cu care am început această scurtă pledoarie: Merită să te întorci la locul faptei?!

Stimați colegi de la Partidul Democrat Liberal, și aseară, la prezentarea asupra moțiunii dumneavoastră, v-am dat un sfat dezinteresat și de bun-simț. Poate că vă este mai utilă o perioadă de penitență. Poate că ar fi mai bine să încercați să le cereți scuze românilor și să mai lăsați aprecierile acestea care nu au niciun fel de fundament.

Da, discutăm despre un proiect de lege care, într-adevăr, vine să întregească un cadru normativ. Mi-aș fi dorit să nu avem nevoie de astfel de prevederi. Nu cred că vreunul dintre noi, vreunul dintre români, vreunul dintre cei care acced fonduri europene și-ar fi dorit ca să înăsprească măsurile de control intern și extern.

De ce a fost nevoie de asta? Poate că asta ar fi întrebarea la care ar fi trebuit să vă răspundeți, în primul rând.

   

Domnul Tinel Gheorghe (din sală):

Doresc drept la replică.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu v-a pronunțat numele. Mi-ar face plăcere... Nici nu a făcut..., nici nu v-a lăudat, nici nu a zis, nici de bine, nici de rău. Cu dragoste și cu prețuire v-aș da cuvântul. Am făcut o excepție, ați văzut. Sper să nu mă reclamați la Comisia juridică, de disciplină și imunități pentru excepție.

Noul lider al Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal. Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sigur, chiar dacă stimații noștri colegi de la PDL nu pot răspunde la întrebarea pusă de domnul Neacșu, liderul Grupului parlamentar al PSD, mai devreme, încerc să-i dau eu un răspuns. Undeva, acum mulți ani, când se aștepta intrarea în vigoare a măsurii 322, mi-aduc aminte, la o ședință cu primarii din județul Argeș, i-am avertizat că se vor schimba regulile jocului în timpul jocului. Pentru că, până și aceste fonduri europene erau pe lista prăduielilor care trebuiau să fie făcute de către guvernarea PDL.

Sigur, nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase. Eu le-aș propune colegilor de la PDL să mai facă o moțiune simplă și pe această temă, pentru că, nu-i așa, am văzut că îndrăgesc foarte mult temele la care au excelat la capitolul "infracțiuni" în timpul guvernării PDL, să le aducă în fața plenului și a țării la capitolul "moțiuni".

Vă mulțumesc tare mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnule deputat, cum să vă dau eu dumneavoastră cuvântul, când nu-i dau domnului deputat Cezar Preda. Mă puneți într-o postură delicată. Vorbiți și în numele domnului Preda, deoarece chiar se supără pe mine.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte,

Eu nu aș fi vrut să vă reamintesc, dumneavoastră și puterii, că suspendarea și presuspendarea, nu datorită Partidului Democrat Liberal sau celor care au gestionat fondurile europene, aparțin Partidului Democrat Liberal.

Vă aduc aminte de scandalul Dragnea, de la Teleorman; vă aduc aminte de scandalul Bunea Stancu. Da, sunt mulți, foarte mulți de la dumneavoastră identificați că au prăduit banii europeni. Și pentru aceasta Comisia Europeană a procedat cum a procedat. Sunteți de un an de zile la guvernare. Nu veniți acum și invocați motive puerile că, vezi Doamne, Partidul Democrat Liberal s-a aflat la guvernare și nu știu ce a făcut.

Păi, ați fost la guvernare, domnule coleg de la Partidul Național Liberal, și vă aduc aminte că în 2009 nu aveați niciun program operațional sectorial operațional. Niciunul nu era, după ce fuseserăți la guvernare 2 ani de zile. Și vă întrebați de ce absorbția a fost așa cum a fost?

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, 2 minute. ați depășit!

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Ce faceți dumneavoastră acum, că aveți bugetul pe 2013 fundamentat, în mare proporție, pe absorbția fondurilor europene.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, v-am dat cuvântul două minute. Încălcăm procedura. Nu fiți nervos în primele zile după Paști.

Domnul deputat Neacșu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Într-adevăr, facem în continuare un recurs la memorie. Cu vreo trei ani de zile în urmă, un celebru premier al României, având cam aceeași înălțime ca și colegul meu antevorbitor, ne certa de aici în același ton. (Râsete.)

Ăsta a fost motivul pentru care partidul pe care domnia sa îl conducea la vremea aceea a ajuns unde a ajuns. Probabil că domnul Tinel se pregătește pentru Mișcarea Populară.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc. Gata, nu mai..., vă rog frumos. Deja cred că începeți să...

Vorbea de domnul Boc, să știți. Domnul Boc nu este în sală, deci nu pot să...

Fiind la grupul parlamentar, când ne vedem la Biroul permanent își reglează problemele cei 2 colegi.

Conform art.106 din Regulamentul Camerei Deputaților, nemaifiind alte intervenții, ar trebui să trecem la dezbaterea pe articole. Nu sunt amendamente. O ducem direct la votul final.

Este lege ordinară.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mardi, 25 janvier 2022, 8:05
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro