Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 21-05-2013

Ședința Camerei Deputaților din 21 mai 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.13 Cristian-Constantin Roman - declarație politică intitulată "Un an de ineficiență în guvernare";

   

Domnul Ioan Oltean:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Îl invit la microfon acum pe domnul deputat Cristian Roman, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnule coleg, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Constantin Roman:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Vă rog frumos ca, în contul celor trei minute care îmi sunt alocate, să-mi permiteți să fac o remarcă.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Cu mult drag, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Constantin Roman:

Astăzi am avut parte, în caz că mai era nevoie, de încă o probă a faptului că distinșii noștri colegi din USL nu știu câtă treabă fac pentru cetățenii acestei țări, dar în mod sigur vorbesc extrem, extrem de mult.

Mulțumesc pentru că mi-ați permis această remarcă.

Declarația mea politică se numește: "Un an de ineficiență în guvernare".

Domnule președinte,

Dragi colegi,

Vin în fața dumneavoastră cuprins de un sentiment de revoltă, o stare care mă încearcă făcând retrospectiva anului care a trecut de când guvernarea acestei țări a fost preluată de către USL.

Aș vrea să fac, foarte pe scurt, un bilanț al acestei guvernări, mai ales la nivel local, referindu-mă în special la județul Botoșani, pe care cu onoare îl reprezint în acest for legislativ.

Uniunea Social-Liberală a promis anul trecut "Guvernare pentru Botoșani" - acesta a fost sloganul sub care a cerut și obținut puterea în județul meu.

În fapt, ce a adus USL cetățenilor județului Botoșani?

"Guvernare pentru Botoșani" a însemnat că, imediat după preluarea puterii, USL a retras banii deja alocați pentru reabilitarea drumului Botoșani - Suceava, aproximativ 53 de milioane de lei; "Guvernare pentru Botoșani" a însemnat majorarea taxelor și impozitelor, a însemnat alocarea pentru județ, în 2013, a celui mai mic buget din toată Moldova.

Parlamentarii botoșăneni ai puterii au votat militărește pentru acest buget. Au trădat imediat ce au ajuns în Parlament, iar promisiunile făcute cetățenilor au pălit în fața ordinelor potrivnice date de șefii de partid.

"Guvernare pentru Botoșani" s-a dovedit a fi o mare minciună. A însemnat oprirea tuturor investițiilor. Nu a mai fost demarat niciun proiect major în județ, iar pe cele deja pornite de predecesorii lor le-au boicotat, amânat sau blocat: de exemplu parcul regional de agrement, modernizarea rețelei județene de apă și canalizare.

O liniște extrem suspectă s-a instalat în județul meu. Nu se mai face nicio sală de sport, nicio bază sportivă, niciun parc, niciun drum, nicio școală sau aducțiune de apă. USL a aplicat, probabil, principiul că, dacă nu muncești, nu greșești. Doar că acesta este deosebit de păgubos.

Botoșaniul a avut parte, în ultimul an, de ezitări în luarea deciziilor. Cei care conduc județul, inclusiv municipiul de reședință, au dat dovadă de lipsă de viziune și grave lacune în ceea ce privește managementul public. Banii se alocă pentru lucruri neoportune din punctul de vedere al interesului public, iar promisiunile făcute au fost uitate, răstălmăcite, neasumate și neonorate.

USL a servit oamenilor o avalanșă de aroganță și cinism, dar a avut grijă să le ofere și mult spectacol.

USL a lovit cel mai crunt acolo unde a primit cele mai multe voturi.

USL, practic, a umilit județul Botoșani.

Aceste adevăruri trebuie spuse, iar eu am datoria morală să le spun, iar concetățenii mei nu trebuie să uite că cei din USL s-au folosit de ei în modul cel mai josnic posibil.

Anul trecut au câștigat doar cei câțiva care au preluat puterea, botoșănenii însă au pierdut.

Deputat Forța Civică, Cristian-Constantin Roman.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.